Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A turini átok

2008.05.29. 02:26 heinrich

A turáni (vagy turini) átok ősi magyar legenda, sokféle változata terjedt el, de mindegyikben közös az átok veleje: a magyarok közt legyen széthúzás, ellenségeskedés. Gyökereit a különböző reakciós csoportok saját szájuk íze szerint magyarázzák a) az évezredes táltos-átokkal (vs. kereszténység, mint államvallás), b) a hét vezér Turáni-alföldön elkövetett árulásával, illetve c) Vajk vérszerződés-szegésével, minekutána puccsal ragadta magához a hatalmat a jobb sorsra érdemes Koppánytól. Ám a XXI. sz. – nak is megvan a maga Juventus Turin-i (sic!) átka... Kihűlt szívvel, üresen olvassuk a híreket, a mohácsi csatamező síri lehelete söpör végig rajtunk. Cannavaro, Thuram, Zambrotta, Vieira, Ibrahimovics elhagyják a másodosztályba sorolt Juvét. Feldereng valami a patkányokkal, meg a süllyedő hajóval kapcsolatban. Pedig mindannyian szép reményekkel indultak az életben, mi több, eljutottak a legszentebb szentélybe ahová csak férfiember juthat, nekik mégis mehetnékjük támadt. Ám a turini-átok őket is torkon ragadta, korábbi önmaguk aszott vázává csúfítva a díszes kompániát


Fabio Cannavaro

A 2006-s VB hőse, tíz éve az első aranylabás védő, maga a megtestesült catenaccio. Mára egyszerűen Kanna. Nem hiába a hét főbűn egyike a hiúság. Kanna nem bírt ellenállni a Real Madrid királyi, hófehér mezének, már látta magát, mint új az Facchetti, Rava és Foni egyszemélyben. Önjelölt Ikaroszunk túl közel tévedt a naphoz – kozmásra égett Madridban. Világos, egy jól záró Juve (na jó, olasz) középpályához könnyen hozzászokik az ember, de mikor a spanyol foci slendriánsága okán egy az egyben találta magát a Real vérét áhító támadókkal, csak azt leste sűrűn, merre van itt a vészkijárat. Ettől persze nem kellene hetven méteres labdáknak nyeretlen kétéves módjára alászaladgálni, de akit elvakít önnön nagysága, az számoljon az ilyen malőrökkel. Mindössze két bajnoki cím a judáspénz.

Lilian Thuram

Szittya őserő. Juvés korában elég volt megvillantania hatvannégy, szikrázóan fehér szemfogát, az embernek menten heveny labdaundora támadt. Mára talán a serdülő kettőt lehet még riogatni vele, krampusz a mikulásbulin. Pörög, mint egy szélkakas (amerről a szél fúj, ugyebár) forog, mint a bakelit. Kanna legalább holmi bajnokságokkal vigasztalódhat, de Lilian még erről is csak ábrándozhat a kispadon, vagy még azon sem ülve. Talán lesz ideje, hogy eltöprengjen a Juvéval nyert négy scudettón – hálátlan céda.

Gianluca Zambrotta

A másik élvhajhász. Bari után Torino, az bezzeg tetszett. 2000-ben, mikor rajtad ment el a scudetto az utolsó fordulóban, vajon láncra verve húztak haza Perugiából? Veszett kutyák martaléka lettél? Óóó, dehogy. Juve anyád pihe-puha védőszárnya felfogta a lincshangulatot. Embert, játékost faragtak belőled, hogy az ördög bubozzon meg. Csak azt nem tudtad megtanulni, mi az, hogy Spirito Juve. Akkor nyeld a Villarreal porát.

Patrick Viera & Zlatan Ibrahimovics

Az Interista szekció - szakadjon rátok az ég firmamentuma. Van, aki az öreg hölgyet átsegíti a zebrán, és van, aki a Zil alá taszajtja. Mi lehetne gyomorforgatóbb, mint szarban hagyni társat, edzőt, klubot? Természetesen az, ha az ősi rivális, a gyűlölt Inter kétes értékű karjaiba csúsznak-másznak szaladnak a gerinctelen szakadárok. Figo, M. Laudrup, Szűcs Lali a megmondhatója, szerencsétlen dolgok ezek.

A veretlen Arsenal alapköve, a Roy Keane-t is tetemre hívó vezérbika, a 2005-s FA kupa nyerőembere. Mostani játéka, egy bármely gazda-és vetőmagboltban beszerezhető cséphadaró esztétikájával és funkcionalitásával bír – tucatáru lett  Tágouló orrcimpák, vérben forgó tekintet, Gumitarzant megszégyenítő csulák – nekünk ennyi maradt meg Patrick testvérünk szezonjából.

Ibra zsenialitása sajnos mit sem kopott. Hanem a térde... Isten látja lelkünk, sérülést vétkesen könnyelmű pillanatainkban sem kívántunk neki, de hát az átok már csak ilyen műfaj, sose lehessen tudni, kit hogyan talál meg. No nem mintha meg lennénk lepve, hogy Zlatanról a legfajsúlyosabb rontás is bolhaként pattan le.

Kár beléd, pajtás, átok és rontás. Csak lepereg rólad a végzet, mindig magadat néz(e)d, neked az is elég

Bezzeg volt, aki vállalta a másodosztály fojtó verejtékszagát és volt (betyár)becsülete kiállni a klubért.  A világ legjobb kapusának nem csípte a szemét a másodosztály, és Del Piero is ráerősített országismeretből (gólkirály lett a másodosztályban, majd...). Jutalomképp, még ha közben krisztusi korba lépett is, újra felült a Serie A tetejére, egyedül a nemönkéntdalolva maradó, de maradó Trezeguet veszélyeztette a trónt... Még mondja valaki, hogy nincs igazság a futballban.

175 komment

Címkék: olasz juventus h több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr17492785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kroos 2008.05.29. 11:18:56

Igen meg löttetek 2 olyan lesgólt hogy leestem a székröl.A kiállitásokról meg annyit hogy én Matrix-ot akkor leküldeném amikor fellép a pályára...

kroos 2008.05.29. 11:19:39

Lazio Inter!!!!!!!!ezt nem kellet volna!!emlékszik valaki Cruz esetére??????

tb 2008.05.29. 11:20:57

gondolom azért nem veszi észre, mert akkor nem lehetne hisztizni heteken keresztül, bármiről is van szó, előjönni ezzel a témával

Romanista 2008.05.29. 11:30:33

részemről a klub hűség azt is jelenti hogy nem igazolok a közvetlen riválishoz. aki meg neki áll mentegetni a játékosokat hogy jaj hát a pénz az nagy úr az szvsz nem igazi szurkoló.

kardinálispinty 2008.05.29. 11:43:39

Romanista: így van, és én büszke is vagyok rá, hogy nem vagyok igazi szurkoló. Az "igazi" szurkoló ugyanis aszerint tartja hülyének a bírót, hogy kedvez neki, vagy nem. Aszerint patkány egy játékos, hogy hol játszik, és akkor is a csapata erényeit ecseteli, ha épp a hatodosztályban szerencsétlenkedik. Az olasznál egyébként simlisebb focinemzet a világon nincs, szóval azon lamentálni, hogy hány 11-est ítéltek ide vagy oda, felesleges: ha ez számítana, az egész olasz bajnokságot 4edosztályig bezárólag el kellene zavarni, és bezárni ezt a cirkuszt.

Gabez 2008.05.29. 11:48:21

de rossi a 10-es? ez a de rossi?

uk.youtube.com/watch?v=v5e7FqHLbsU

Pirlonak jár a 10-es. DRnek a cserepad. ;)

Romanista 2008.05.29. 11:49:20

kardinális: Nick Hornby: Pitch fever (Fociláz) Európa kiadó.
lehet itt eltúlozni hogy patkány és hasonló, meg olyanokat szajkózni hogy szét kéne zavarni - szerinted. én nem tudom sterilen nézni a futballt és én ennek örülök, mégha néha elég kakán is érzem magam közben. pin-pongot, dartsot és forma-1et tudok a te általad leírt követelmények (?) alapján nézni.

kroos 2008.05.29. 11:50:43

az interben ki a 10-es:DDDDDD?

hmikey 2008.05.29. 11:58:46

A szurkolók és a játékosok között ez a nézőpontbeli különbség mindig ott lesz. A szurkolónak a csapata azért fontos, mert rajong érte, bárki is játsszon benne, a játékosnak pedig azért fontos, mert az a munkahelye, azért dolgozik, hogy az aktuális munkaadója is (!) elégedett legyen. Viszont tegye mindenki szívére a kezét, ha egy jó munkahelyen dolgozol, kedvelnek, te is szereted amit csinálsz, és akkor felajánlanak egy kvázi ugyanolyat, csak jobb körülményekkel, vagy csak egyszerűen a nagyobb kihívás kedvéért, akkor nem mennétek a búsba? Még ha az sokak szemében "csúnya" dolog, meg "hűtlenség", meg miegymás?

capor_ 2008.05.29. 12:01:17

Materazzit azért küldték el az Evertontól, mert majdnem minden 5ik meccsén kiállították.. Ez mindent elmond a tudásáról

Romanista 2008.05.29. 12:03:19

de azért ne mossuk össze azt hogy rendszergazda vagy egy ügyvédi cégnél azzal hogy pölö a Sevillában játszol. kicsit több ember kötődik kicsit több érzelemmel a munkád iránt és itt nem a munkaadódról hanem a vásárlókról beszélek inkább.

kardinálispinty 2008.05.29. 12:08:31

Romanista: nézd, én értem, mit akarsz, csak marhaság. A foci az egy játék... A jó focit szívesen nézem, de ha a foci rossz, akkor nem fogok csak azért lelkendezni, mert teljesen önkényesen kiválasztottam 6 éve egy csapatot, és most az nyert. Ennek akkor lenne némi értelme, ha te mondjuk kispesti lennél, és nekik drukkolnál. De így? Nyilván Juve-s vagy, mert 4 évesen ez a mez tetszett meg, vagy megörökölted a szeretetet valakitől, mindegy is, valami történet nyilván van mögötte. Na, ez az ami engem hidegen hagy. Aki úgy gondolkodik, mint te, lesz aztán hajlamos fradimezben tévészékházat rombolni, mert a csapata nem jutott fel az első osztályba.

calcio_di_rigore 2008.05.29. 12:14:25

Nedvedet pl. hívta a Manchester United. Mégis maradt. Del Piero gondolkodás nélkül maradt. Buffon a világ legjobb kapusaként maradt. Ja biztos nem volt kérője... Ezek után meg lehet magyarázni, hogy a többiek miért mentek el (pénz stb.) csak felesleges. Hogy is volt a mondás juvés körökben akkoriban: "Players leave, the men remain".

szferi 2008.05.29. 12:15:02

de rossi, materazzi, grosso, totti, inzaghi... a fél olasz váloratott egy nagy szégyen. Önmagát minősíti, aki ezeknek szurkol :)

"de azért ne mossuk össze azt hogy rendszergazda vagy egy ügyvédi cégnél azzal hogy pölö a Sevillában játszol. kicsit több ember kötődik kicsit több érzelemmel a munkád iránt"
Azért az se mindegy hogy a rendszergazda hogy végzi a munkáját mondjuk abban a bankban ahol te a pénzedet tartod, azt hogy a roma kikap hétvégén magasról leszarhatod, de ha egy reggel arra ébredsz h nem került rá a fizetésed a számládra, és két hétig baszakodsz velük mire a pénzedet visszautalják, az egészen más szinten befolyásolja az érzelmi és anyagi világodat. nem kell ezt az egész klubhűséget meg szurkolósdit túldimenzionálni, próbáld meg helyükön kezelni a dolgokat. szerintem.

capor_ 2008.05.29. 12:16:10

Nos aki szereti és imádja az ott is maradt, a többieknek pedig nem jelentett ennyit az egész szóval elmentek. (Miért is jelentett volna sokat Viera-nak vagy Zlatannak???)
Nincs ezzel semmi baj..

hmikey 2008.05.29. 12:19:53

Romanista: nem erre gondoltam. Az, hogy valaki rendszergazda, és utálja, meg utálja őt a sok dolgozó a cégnél, mert sosincs kész időre semmi, az nagyon kisarkított példa. Gondolj mondjuk arra, hogy az id Software egyik fejlesztője vagy, és egy másik cég mocskosul teker, hogy megszerezzen magának. Adva vannak a gémer rajongók, és a nagyobb kihívás (mondjuk nem sima kóder leszel Carmack papa árnyékában, hanem vezető fejlesztő), és több lé is csöpög. Mit tennél? Ráadásul látod, hogy az id ráállt egy vonalra, és te más játékot szeretnél csinálni... Tuti, hogy az id-fanok anyázni fognak, sőt, a talán a szakma is megvádol, hogy átvittél egy csomó ötletet, stb.

Mémé (törölt) 2008.05.29. 12:23:28

legelső passzusban: Vie(i)ra! :)

Romanista 2008.05.29. 12:28:01

hmikey én is pontosan ezt mondtam. a hangsúly nem a rendszer gazdán volt. ez egy döntés aminek nyilván való következményei vannak amit viselni kell. megutálnak és nagy lé, nem utálnak és a lé meg még eldől. és én nem egy Treviso-Inter transzferről beszélek hanem egy Roma-Juve és társai stílűekről.

szferi 2008.05.29. 12:28:15

heinrich, a klubhoz hű játékosokról is írhatnál egy cikket, mondjuk turini remeték címmel :)

BruceWayne 2008.05.29. 12:42:49

bazz, megnyitja az ember a NST-t erre mi fogadja a "címlapon"..... :-)

sempreLippi 2008.05.29. 12:43:09

kevés elvakult juventinot ismerek saját magamnál,
azzal mégis vitatkozni kell, hogy csúnya dolog-e távozni ilyenkor - elvégre a játékosoktól ugyanúgy elvették azokat a scudettokat, amiért ők keményen megharcoltak, miközben (nyílván) nem tudták, mit tesz közben moggi a levesbe.

kardinálispinty 2008.05.29. 12:47:38

még egy megjegyzés: ha jól emlékszem, Buffon elég vastagon benne volt a bundabotrányban. Még jó, hogy nem lépett le. Na, az lett volna az igazi aljasság.

kroos 2008.05.29. 12:55:30

Recoba pl. szivesen maradt volna az internek,szenzácios játékos,ahelyett hogy játszott volna vagy eladta volna inkább tönkretette.A világ legtehetségesebb vesztese..

BruceWayne 2008.05.29. 12:58:29

Recoba magát tette tönkre

kardinálispinty 2008.05.29. 13:00:11

Egyébként turini átokról senki nem hallott soha. (Az csak hab a tortán, hogy Turin-i formában semmiképp nem értelmezhető). Turin néven régebben (és bizonyos nyelveken ma is) Torinot emlegették, pl. a torinói lepel egyes változatokban turini lepelként szerepel. (eredetét tekintve: piemonti nyelvjárásban nevezték Turinnak.) De nem hiszem, hogy Torinói Átok lenne. Ez nagyjából a cikk komolyságát is reprezentálja.

calcio_di_rigore 2008.05.29. 13:00:41

1, Milyen "bundabotrány"?

2, Buffon fogadott meccsekre, ezt soha nem is tagadta, de nem a sajátjára. Mikor megtiltották a fogadást, onnantól kezdve nem fogadott.

kroos 2008.05.29. 13:06:18

Persze magát ültette a padra meg magát küldte el Venezia-ba.....

BruceWayne 2008.05.29. 13:08:01

na Emese már megint szép kis eszmefuttatást rendezet itt.... grat.

BruceWayne 2008.05.29. 13:09:07

volt a világ legjobban kereső játékosai is meg alapember is, azóta 5 meccsnél tovább nem volt egészséges vagy motivált

kroos 2008.05.29. 13:14:01

Zseniális futbalista és az adta az apropoját a dolognak hogy megy Katarba.Te meg mehetsz vissza a pattanást nyomogatni!

szferi 2008.05.29. 13:14:50

kardinálispinty, szójáték is van a világon.
a TURÁNI átoknak valóban nincs köze torinóhoz... vagy mégis?! :)

kroos 2008.05.29. 13:17:32

Basszus nekem kell bizonygatnom egy interesnek hogy ki az a recoba...ezt is megéltük....
www.youtube.com/watch?v=pE5y4N9d69s

BruceWayne 2008.05.29. 13:27:42

okoska veled ellentétben már túlvagyok az általános iskolán, másrészt a képességeit és tudását ki vonta kétségbe? kurvanagy spíler csak mindig sérült meg ha van kedve játszani zseniális, ha meg motiválatlan akkor ne csodálkozzon hogy nem játszik. ha egy erős egyéniség lett volna feláll a padról és továbbáll, biztos lett volna kérője, érdekes hogy neki 10 évig megfelelt így a helyzet....
de neked szreintem már mániád lett az Inter, tuti olyan szobád van mint Ray Finkle-nek az Ace Venturában, csak te ahelyett hogy "FŰZŐVEL KIFELÉ"-t írnál mindenhova, valszeg csak egész nap magadba mormolod a sarokba kucorodva hogy "Moratti!Inter!Csalók!Moratti!Inter!Csalók!..."

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 13:27:51

Recoba egy bohóc. Csak egy megjegyzés.

"2000-ben, mikor rajtad ment el a scudetto az utolsó fordulóban?"

Miért is ment el rajta? Mert kiállították? Á....mindegy.

Kapridnálispintynél tufább kommentelőt a Föld még nem hordott a hátán.

BruceWayne 2008.05.29. 13:30:27

de azért el kell ismerni hogy páratlan képességű bohóc :-) egy 100%-os Recobáért a juve is a nyálát csorgatta volna. más kérdés hogy 100%-on csak 1-2 évig ha volt

kroos 2008.05.29. 13:36:20

a bohoc az nálam Denilson.Recoba meg egy megnemértett zseni...mint pl Okocha.

danesdzsu2 2008.05.29. 13:39:10

Nerazzurri: ezt kintről sose lehet igazán tudni. Ott van pl. Julen Guerrero, aki a Bilbao ikonja, és Spanyolország kedvence volt. Egyszerűen nem kapott lehetőséget a végén. Emlékszem, egyszer benyomták egy Osasuna elleni meccsre, 0:3-as állásnál. 4:3-ra nyert a Bilbao, és mégis, nem volt elég jó az edző szerint, hogy beférjen a csapatba...

BruceWayne 2008.05.29. 13:39:14

a bohóc az Kerlon.
egyébként miért nem volt megértve Okocha?

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 13:48:50

Recoba Velencében volt a csúcson. Az a szint felelt meg az ő valós tudásának. Naponta 600000 csillió-billió eurót fizettek ki neki. Morattinak nincs szeme a tehetségekhez. Egy ronda, stílustalan milliárdos, aki Greskoktól, meg Georgatoszoktól várt csodát. Ő még a saját feleségét is a csapatba állította volna.

kroos 2008.05.29. 13:53:01

Ha már itt járunk emlitsük meg okan buruk-ot is.

kroos 2008.05.29. 13:53:37

Meg Robi Kean-t,akiben szintén nem láttak semmit.

kroos 2008.05.29. 13:59:09

Meg P.sousa aki mindne csapatával BL-t kivéve egyet...

BruceWayne 2008.05.29. 13:59:15

megint burjánzik az értelem.... dino: amennyi csöves iparos focizott a juvéban az utóbbi évtizedben én aza alapján meg se szólalnák.
emese: mondj 3 brit focistát az elmúlt 10 évből aki bevált a Serie A egyik élcsapatában?

BruceWayne 2008.05.29. 14:00:44

de látom emlékeztek minden Inter játékosra 98 óta. az ex-juvésok ezek szerint annyira semmirekellőek voltak hogy már ti se tudjátok a neveiket.

kroos 2008.05.29. 14:00:55

akár csak Jugovic.

kroos 2008.05.29. 14:01:31

Nem csak 98 óta ugyanis mi nem 16 évesek vagyunk...

BruceWayne 2008.05.29. 14:01:55

Jugovic minden csapatával? grat.

BruceWayne 2008.05.29. 14:02:45

emese az életkorom tippelésével már multkor beégtél szóval hanyagold a témát légyszi.

Micimedwe 2008.05.29. 14:05:09

Folyamatosan zuhan a színvonal, csak jelzem.

Lencse. 2008.05.29. 14:10:10

A HS7-idézetért respekt.

A posztról: Szerintem megérheti bálvánnyá válni egy adott helyen, a focinak igenis van érzelmi része, nem cska technikai/páénzügyi. Persze ettől még nem fújok minden eligazoló focistára, néhány minősített esetet kivéve.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 14:13:08

Csöves iparosok játszottak ugyan, na de nem Greskók, áldjon már meg az ég. Egy ilyen ötlet is csak Moratti fejéből pattanhatott ki.

Ki is volt a csöves iparos? Torricelli, aki az utcák-terek bajnokságából vitte Bl-győzelemig? Vagy Porrini, aki egyedül verte meg a Parmát 95-ben a kupadöntőben? Tacchinardi? Ja, nem volt nagy zsugás, de amire kellett, arra jó volt....

Nem. Moratti arra alapozott, hogy ha odatol valakiért 20000 csilliót, akkor az be fog jönni. Leigazolt a zeniten túllévő Jugovicsokat, meg Sousákat, L. Blanc, Dalmat....Na jó, hogy pozitívumot is mondjak: R. Carlos jó húzás volt, de a franc se tudja, hogy egyáltalán ő igazolta-e le, ugyanis csak néhány hónappal azelőtt tért vissza a Moratti-klán az Interhez. Az is lehet, hogy nem is hallott róla előtte.

BruceWayne 2008.05.29. 14:13:33

medwe: jaja, látszik (az is ki miatt)

BruceWayne 2008.05.29. 14:15:10

dino ezt a csóri greskot nagyon kinézted magadnak :-)

slowmotion 2008.05.29. 14:25:07

kicsit OFF, sorry is van, de azért:
legszentebb szentély?
így kiforgatni Jules szavait... na de majd mingyá' jön, és belesuttogja a füledbe, hogy aszongya:
"eszembe jutott egy pont idevágó idézet, Ezékiel 25, 17..." :D

kroos 2008.05.29. 14:26:48

szerintem meg Hakan Sükür a szimbolum...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.29. 14:31:34

Szeritnem meg hasonlóan a Mocskos Chelsea vs Mocskos United cikkekhez, az előttünk fekvő darabot is jócskán túlreagálták néhányan. Úgy sejtem a szerző is tisztában van azzal, hogy megy ez a nemzetközi fociban, de látta az exjuventinók finoman szólva is visszafogott teljesítményét az elmúlt két évben és gondolta, hogy ír egy vitriolos cikket a turini átokról, amin én jót röhögtem.

Erre azt látom, hogy kedvenc Inter szurkolóim vezetésével jön a nagy frázis puffogtatás, hogy a profi világban így, meg 24-28 év között úgy. Az szerintem egyetlen fociszurkernek nem újdonság, hogy játékosok sokszor civil munkavállalói szempontolkat követnek.

Amiről viszont sokan elfeledkeznek, hogy ezzel szemben viszont ott a 25 éve bérletes szurkolónak a nézőpontja, amely nem egyezik a játékosokéval. Nem véletlen, hogy a nagy klubok vezetői is figyelnek arra, hogy azért legyen olyan játékos a csapatban, akiről szurkolók azt érzik, hogy egy közülük, ez még a kőkemény profi világban is így van.

Különben mit keresne Oleguer a Barcában, de a Chelseaban is ott van John Terry, a Unitedeben Giggs és Scholes. Sőt az olyan csaptokban, ahol nincs ilyen kineveznek egyet, az Interben ez Javier Zanetti ;). És ha Del Piero vagy Totti követelőzik, a klubvezetők engednek nekik, mert tudják, hogy amit a szurkóktól kapnának az ikon elengedése esetén, azt nem tennék zsebre.

kardinálispinty 2008.05.29. 12:08:31, szerintem meg ez a felszólalásod marhaság, végkövetkeztetésed meg: "Aki úgy gondolkodik, mint te, lesz aztán hajlamos fradimezben tévészékházat rombolni, mert a csapata nem jutott fel az első osztályba." -már ne is haragudj, de igazán kacagtató. Azért külön lehet választani a dolgokat, a szurkolás meg bizony érzelmi kérdés, ahol figyelmbe vehető a racionalitás, de nem oszt vagy szoroz. és igen lehet, a szar foci is izgalmas , mert hat éves koromban meg tetszett egy mez ezt nem is kell észérvekkel megmagyarázni, de ettől nem leszek fasisztoid és nem rohanok tévészékháznak.

Végül Nalazo, nem akartalak megsérteni, de a te fölhorkanásod sem volt éppen türelmes. Csak arra a beállításodra reagáltam valóban kissé nyersen, mely szerint - kicsit sarkítva persze - a Roma szurkeszek azt gondolnák, hogy az örökváros egyetlen monumentuma a Stadio Olimpico.

Na megint jó hosszú lettem, bocs.

kroos 2008.05.29. 14:32:23

És azt megmondanád hol voltál eddig popp?egyedül kellet tartanom a frontot 46655 interszurkesz ellen::DDDDDDD

BruceWayne 2008.05.29. 14:32:31

és a moggi érának ki a szimbóluma? az ablakon kizúgó pesotto? XDDD

más: barnettának ma már biztos hogy volt minimum egy orgazmusa (mivel _benito belinkelte a Vanucchis videót az új postban) :-D

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 14:38:45

Ez ilyen kis aranyos poén volt Nerazzurri. Aztán majd jön a Heysel, mint az érákat átölelő Juve-szimbólum, ugye? Esetleg felhozhattad volna Fortunato halálát, mint a Moggi éra első eredményét. Azon is jót kacagnánk.

Romanista 2008.05.29. 14:44:03

kardinális:
1. olvasd el az ajánlott könyvet.
2. Romanista névvel Juvés vagyok felvetésre nem reagálok ennél hosszabban.
3. az, hogy a foci szurkolót összetéveszted a huligánnal, nem lenne probléma addig amíg ezt el is hiszed. én "a többiek" vagyok és nem az akinek a futball alibi.
neked mi a foci? úgyértem mi az hogy szép játék?

VaracskosGörcs 2008.05.29. 14:48:31

Narazzurri, Te bámulatosan eltaláltad a poént, Pessotto kiesésénél. Ehhez csak gratulálni tudok.
De ami tényleg vicces, Dino beszólása hogy Gresko a Moratti-éra szimbóluma :))
Bár ezen igazolások jó része szerintem az edzőkkel volt összefüggésben az Internél, mert a Mancini-időszakban a Cúper-féle szisztémához képest már jelentős változások voltak megfigyelhetők, visszafogottabb költekezés, 10+ új játékos helyett csak 6-8, azokban sem külföldi tucatemberek szegről-végről, hanem tervezettebb, jórészt hiányposztokra igazolások.
De egyébként Moratti egy kretén, viszont a mostani edzőcseréje vélhetően egy kifizetődő húzás lesz...

VaracskosGörcs 2008.05.29. 14:49:46

Turin pedig Torino német neve, meg a piemonte-i nyelvjárásban is használatos volt valamikor ez a szó, mondjuk ez gondolom itt senkit sem érdekel:)

BruceWayne 2008.05.29. 14:56:06

Görcs: ja, meg lehet nézni hogy az utóbbi kb 2- 3-4 évben kiket hova igazolt az Inter, és az ő teljesítményükről hogyan vélekednek még a rivális klubok szurkolói is. pl: Cambiasso se volt egy nagy valaki a Realban, Maicon se volt nagy név, Jimenez főleg, Maxvellt se volt kár leigazolni. régebbiek közül Cruz se volt ekkora klasszis csatár máshol, J.Cesar is beérett, észrevehető hogy pár éve tudatos igazolások mennek posztra...

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.05.29. 15:02:54

Gresko lippi v vmelyik akor i edző szerelme volt, és az edző miatt igazolták le.
NAgyjából amiket soroltatok, azok miatt nem nyert régebben semmit az Inter, de az utóbbi években jó játékosokjöttek.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.05.29. 15:08:01

Legfeljebb Tardellié lehetett, mert Lippi már akkor nem volt ott, amikor Gresko az Interhez került.

kroos 2008.05.29. 15:08:32

EZT MOST TALÁLTAM:Toldo - Vivas, Córdoba, Materazzi, Georgatosz - J. Zanetti, Seedorf, C. Zanetti, Guglielminpietro - Ventola, Kallon.

BruceWayne 2008.05.29. 15:08:48

többek közt egy kihagyott Recoba 11-es miatt is nem volt már ott ha jól emlékszem :-/

BruceWayne 2008.05.29. 15:09:19

"EZT MOST TALÁLTAM:"
és?

szferi 2008.05.29. 15:10:33

varacskosgörcs, ezt itt mindenki tudta.

Popp: "Különben mit keresne Oleguer a Barcában, de a Chelseaban is ott van John Terry, a Unitedeben Giggs és Scholes."
Nem hinném hogy giggs vagy scholes nem hoz egy MU-hoz méltó szintet, és csak mint kabalafigurák szerepelnének a squadlisten, mint oleguer.

szferi 2008.05.29. 15:11:25

de javíts ki ha te másként látod :)

BruceWayne 2008.05.29. 15:12:40

tényleg, Oleguer mit keres még a Barcában? ő a könyvelőjük? :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.29. 15:28:01

szferi, ezekszerint félreérthetően fogalmaztam, abban vonható párhuzam közöttük, hogy ezer szállal kötődnek a klubhoz és mindegyiknek az az egyetlen profi egyesülete ahol most is játszik A "különben mit keresne ott" kitétel csak Oleguerre vonatkozott.

Romanes eunt domus 2008.05.29. 16:07:24

Nem az a cikk lényege, hogy "hú milyen mocskos hitvány gecik (elnézést!) voltak a játékosok, hogy eligazoltak a legnagyobb szarban", hanem az, hogy mennyire megszívták emiatt. A felsorolt 5 játékosból 4 gyakorlatilag beégett, egyedül Ibrahimovic volt az, aki jól jött ki a dologból.
Más játékosokra, vagy csapatokra levetítve: teljesen ugyanez a helyzet pl. Henrynál (Arsenalban nagykirály volt, Barcában Krkicet előbb cserélik be...), Owennél (Liverpoolban mindenki imádta, mint "Wonder Kid", a Madridban meg csak Raúl és Ronaldo után jött), és a klasszikus példa, Sevcsenkonál is (a Milan történetének 2. legjobb góllövője, akit a Csúzliban még Análka is megelőz...)

BruceWayne 2008.05.29. 16:10:08

ha Vieirát nem erőltették volna állandóan sérülten a franciák lehet több meccset tudott volna játszani az Interben. de a szezon utolsó harmadára szerintem igen jó teljesítmányt nyújtott és tavaly is voltak jó meccsei (idén a sérülése után eg sok szar is)

ASRM 2008.05.29. 16:20:38

Heinrich beletrafált a témába, elég sokakat felizgatott. Aki szerint irreleváns a téma, az meg minek olvassa végig, tölti azzal a drága idejét, hogy még hozzá is szóljon pláne?
Amúgy van egy másik magyarázat is: a távozó játékosokra lehet igazán felnézni, bennük legaláb megvolt a megtisztulás vágya:), bocs, ezt nem lehetett kihagyni
De a lényeg: minden csapatnak szüksége van identitásra, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy kik játszanak ott és mennyi ideig, aki ezt nem látja, az balga (vagy Inter szurkoló) és igen az Internek is van identitása, de az most leginkább Moratti, de ő meg nem tud focizni. De állítólag már képzi magát:)

Kardinálispinty: gondolatodat tovább görgetve, labdarúgók is ostromolnak tv székházat olykor (UF), magát a focit kéne betiltani, mint a problémák forrását. Nem?

halareaal 2008.05.29. 17:00:29

Cannavaro teljesen jól járt azzal, hogy Madrdiba szerződött, a Juvéval soha nem nyert volna 2 spanyol bajnoki címet. az amugyse az ő hibája hogy az olaszok nem tudnak támadni csak 11esből ellentétben a spanyolokkal.

Strigo 2008.05.29. 17:05:58

Szegény Parma inkább megérdemelne egy postot, a 90-esek évek óta rengeteg világsztár játszott ott, jövőre meg serie b.

ferenckovacs · www.ferenckovacs.com 2008.05.29. 18:18:51

Kikérem magamnak, hogy Recoba egy bohóc, meg hogy nem Inter szintű játékos! Igenis az, ritka ilyen technikai tudással megáldott játékost láttam. Sajnos nagyon kevesett játszott mert valamiért állandóan húzza az ág, egyszerűen lesérül. Mikor három-négy meccsen egymás után tudtott játszani jöttek is az eredmények. Sajnos a sérülés velejárója az volt, hogy nem lehetett rá számítani így állandóan venni kellett mellé még valakit.

Már meg ne haragudjatok DE Dalmat igen is jó játékos volt még az Interben, úgy ahogy EMRE meg MARTINS. Mostani szemmel talán kis neveknek tűnnek de az Interben jót tudtak játszani, úgy ahogy Kalou is!!
A másik meg nem értett zseni akkoriban Prilo volt, akit el is adtunk, vagy Seedorf aki szintén nem játszott jól.

Miért nem említitek Ibrahim Ba-t a Milanból?? He?

Calogero 2008.05.29. 18:23:18

Nalazo,én kb 3 havonta járok Rómába,de,hogy mi 2 különböző városban járunk az biztos! 100 akármilyen boltból biztos,h 90-ben kapsz AS Romás ajándéktárgyat (gondolok itt a sarki zöldségestől a tourist shopokig mindenre),de,ha esetleg lazio mezt szeretnél venni,a fél várost bejárhatod,h találj egy lazio shopot,mert máshol egyáltalán nem árulnak! Az meg,h Romában mennyire nincs AS R láz,arra meg csak azt kérdezném,h voltál már Romában,amikor a farkasok nyernek valami kicsit is fontosabb meccset? Egész estés robogó,autófelvonulás Roma zászlókkal,dudálással.. vagy ülj ki bármelyik este a Trasteverén a templom elé.. minden 3.dal,amit a fiatalok énekelnek,vagy a laziót szídja,vagy a Romát élteti. Amikor először voltam kinnt és a vasárnapi meccs előtt,de már a meccsre szánt öltözetben (Romás hosszú újjú shirt) még visszanéztünk Vatikánba,2 biztonsági őr is odajött hozzám,először azt hittem,hogy szóljanak,hogy nem biztos,hogy ez a megfelelő öltözet a Szent Péter téren (...),de csak azt akarták tudtomra adni,h mennyire tetszik nekik a pólóm és,h sajnos nem tudnak délután meccsre menni a munka miatt,de szurkoljak helyettük is... satöbbi-satöbbi,még órákig tudnám mesélni. Szóval te biztos,hogy valamit iszonyatosan benéztél a Capitaleban

_alerob 2008.05.29. 18:50:43

A Juvét 2006-ban kizárták a másodosztályba mint, a Calciopoli botrány főbb bűnösét.. Ezzel a Milan, Lazio és Fiorentina helyett is bűnhődött. A bajnokok ligájában nem indulhatot a csapat, a seria B-s meccsek közvetitéséből nem jött be pénz, és akkoriban az eggyik legjobban fizetett szponzor, a Tamoil is otthagyta a Juvét.. A klubb a zanyai helyzet tekintetére, megkellet válnia néhány sztár játékostól. Akik elmentek nem mindet akarták eladni, többen önszántuk miatt is távoztak. Volt aki távozni akart és maradt (Camo, Trez).

Nos ezt csak azért irtam le, mert ebből kiindulva nemfeltéttlenül kell hibáztatni azokat akik elmentek.

fentebb olvastam, "hogy Henry túl jó volt a juvénak" vagy vmi ilyesmi.. Henry akkor még a világ elitjétől sehol se volt, és nem is villogott, hogy bekerüljöna csapatba.

Cannavaronak nem tett jót az eligazolás, a Juvéban a világ eggyik legjobb vődője lett, az aranylabdát teljesen meg is érdemelte. Most azt ajánlanám neki térjen haza Napoliba.
Zambrotta helyzete hasonlit Cannáéra, habár a Barcában se nyomj roszul anyira. Vieira a Juvéban jó volt, az Interben se roszz, de az ARsenalos formája uyg tüni ka multé... Thuram már a Juvéban látszott, hogy a szintet már annyira nem birja, habár minden tiszteletem az övé, a Juvéban Cannával a legjobb belső védő párost alkották.
ibrahimovic távozásának a juventus szurkolók nagyobb része örül, és zlatanról ennyi elég is bőven..... nah erről ennyit
ui: minden tisztelet Del Piero - Buffo - Nedved trióé

_alerob 2008.05.29. 18:52:21

és ai fontos kihagytam, FORZA JUVE!!!!

WallyB 2008.05.29. 20:53:23

Barnetta, tegyél már fel másik lemezt... ez már uncsi. Egyébként én megemelem a kalapom mindazon Juve játékosok előtt, akik nem hagyták cserben az "Öreglányt" (bocs) a másodosztályban sem. Kell az olasz bajnokságnak egy jó Juve. Ez tény.

nalazo 2008.05.29. 21:37:13

Calogero barátom!
Csak azért kérdezted, hogy voltam-e már ASR győzelem után Rómában, hogy kéretlenül is leírhasd az élményeidet. Nem lett volna szükséges, de ha már nekigyűrkőztél, természetesen elolvastam. Biztosan életre szólók az átélt dolgok, de ilyen ünnepélyt Olaszországban minden nyertes csapat szurkolói csinálnak. Én is leírjam neked a 29 év Internek szurkolás naplóját?
A tapasztalataim alapján 100-ból 100 helyen lehet kapni ASR cuccokat a "Capitale"-ban.(Ez szerinted hím- vagy nőnemű szó?). Mint ahogy sok más csapatét is. De régen rossz ha valakinek csak a "hosszú újjú shirt"-ről szól Róma. Tudsz valamit arról, hogy más is van ott, vagy a történelmükről?
Egyébként hogyan sikerült kommunikálni az olasz biztonsági őrökkel. "grít póló, gúd Róma"?

Lencse. 2008.05.29. 23:34:41

halareal: "Cannavaro teljesen jól járt azzal, hogy Madrdiba szerződött, a Juvéval soha nem nyert volna 2 spanyol bajnoki címet." - Ez teljesen logikus érvelés. Utánanéztem, és egyelőre a magyar bajnoki trófea is hiányzik a gyűjteményéből, szeretettel várjuk Debrecenben.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.29. 23:43:41

Lencse.:

Szerintem halareaal arra célzott, hogy a Juvéval sose nyert volna meg egy KOMOLY bajnokságot. :-)

Calogero 2008.05.30. 00:56:28

"Kéretlenül" max te kezdted el fikázni Rómát,hogy az nem a klub köré épült lakótelep,meg,hogy mennyire nem érdekli ott az embereket az ASR és hasonlók és erre reagáltam,mert kicsit erősnek éreztem,gondoltam megcáfollak.. És ne fáradj tesztelgetéssel,volt szerencsém egy kicsi időt ott is élni,különben sem hinném,hogy a Roma az a csapat,aminek divatból szurkolna az ember,ergo általában az olasz kultúrába,nyelvbe,vagy Rómába beleszeretett emberek közül kerülnek ki a magyarországi Romanisták.. Egyébként meg szívesen hallgatnám az Inter szurkolóként átélt kalandjaidat,a Romába is az ultrái miatt szerettem bele anno :-)

kardinálispinty 2008.05.30. 07:55:10

Na, akkor egyesével.

1. Elnézést, ha nem értettem a szójátékot, csak akkor nem úgy kellene írni, hogy turáni (vagy turini) átok, aztán egy az egyben átemelni a wikipedia-ról a turáni átokhoz tartozó szócikket. Ez ugyanis félreértésre adhat okot.
2. A bundabotrányhoz annyit, hogy én nem követem ilyen szorosan a foci mellékeseményeit, de úgy rémlett, volt ilyesmi, hogy fogadott meccsekre, talán a sajátjaira is.
3. Ettől függetlenül tartom a véleményem, hogy a sokak által itten felmagasztalt rajongás irreális ítéleteket szül. Nem csak a focirajongókra jellemző. Ugyanígy egy Tankcsapda-rajongónak sem lehet elmagyarázni, hogy szeretheti a Csapdát, de objektíve nézve Cseresznye egy nagyon szar gitáros. Én meg irtózom az olyan vitáktól, ahol az egyik fél "érzelmi" alapon közelít meg egy kérdést. Elhiszem, hogy van különbség egy csak "rajongó" és egy futballhuligán között, csak innen kívülről nézve ez a differencia nem nagyon (vagy csak alig) látszik.
4. A mi a szép foci kérdésre: minden rajongó képzeljen el egy olyan összecsapást, ahol egyik csapatot sem kedveli, de nincs is vele semmi baja, egyszerűen csak leül nézni. Na, ha ebben az esetben is tetszik a játék, élvezed, akkor az szép foci volt.
5. Elnézést mindenkitől, akit akarva-akaratlanul megbántottam. Az itt kommentelőkhöz képest én igazán "semleges" és "tudatlan" külsős vagyok, csak érzékeltetni akartam, hogy ebből a szemszögből nézve az ilyen cikkek inkább csak pálcikaember-hadonászásnak tűnnek, és eléggé nevetségesek. A reakciókból kitűnt, hogy talán csak engem zavar ez.

Maradok tisztelettel: András

nalazo 2008.05.30. 09:14:08

Kedves Calogero!
Ahogy írtam, Róma valóban nem a ASR köré épült lakótelep. Nem csak a csapat van ott, hanem ezer más dolog is, ami egy nem romanistának jóval érdekesebb. A városra ha akarnám, sem mondhatnék rosszat, főleg az a gusztustalan f*kázni szót nem használnám, amit volt szerencséd a magadévá tenni. Olyannyira rajongok Rómáért, hogy júniusban ismét felkeresem. De nemcsak Rómáért , hanem az olasz emberekért, kultúráért, nyelvért, ízekért, még interistaként is. Így egy ostobaságnak gondolom az általánosítást. Miután majdnem 30 éve szurkolok a csapatomnak, a divatszurkolásra vonatkozó megjegyzést nem értem, hacsak nem magadra értetted.
Grít póló, gúd Roma!
Egyébként még az Olimpicoba is bementem megnézni, hogy hol játszik a KÉT római csapat.
Akár válaszolsz, akár nem, a jövőben kímélj meg ettől a kamaszos virtuskodástól!

szferi 2008.05.30. 09:34:58

OFF: vannak emberek,akik születésüktől fogva képtelenek az empátiára, mások véleményét nem csak hogy nem próbálják elfogadni, de meg sem tudják érteni, hogy létezhet ilyesmi. Amit ők nem látnak, az nincs is. A világ közepén trónolva, foghegyről intézik el a zavaró véleményeket, korra, nemre, rosszabb esetben bőrszínre vagy nemzetiségre való értelmetlen hivatkozásokkal, durvább esetben sértésekkel. Ideig-óráig a megszerzett műveltség jól álcázza a primitív gondolkodásmódot, de itt-ott ez alól is kitűnik a sötétség, és a szociális idiotizmus. Ezen nem segítenek sem az elolvasott, sem a megírt könyvek. Akinek nem inge, ne vegye magára. :)

Ozsi20 2008.05.30. 12:27:49

ciao

eme cikk íróját meghívom egy kocsmatúrára !! :)

A turini átok 2008.05.29. 02:26 heinrich

FORZA JUVENTUS !!
29+1

Calogero 2008.05.30. 12:45:03

Szerintem van egy kis üldözési mániád,már ne haragudj,de mondjuk azt,h csak félre értettük egymást. Egyébként nem hinném,h Romáról bárki is az ellenkezőjét állította volna annak,amit te mondasz,ezért sem értem miért bizonygatod. Na jó,szép nyarat Romában,tényleg érezd jól magad,bár ott talán nem is lehet rosszul,augusztust kivéve,üdv

BruceWayne 2008.05.30. 12:50:02

ozsi20 te se tudsz számolni úgy látom :-)

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.06.01. 14:56:37

'Az AC Milannál folytatja pályafutását Gianluca Zambrotta, az olaszok világbajnok futballistája.'

Egyesek semmiből sem tanulnak :))

kroos 2008.06.02. 14:18:59

30 elmult ugyhogy mehet oda.ha védekezö kp lenne akkor az interbe menne.
süti beállítások módosítása