Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hű társunk, a vesszőparipa

2008.04.05. 19:06 heinrich

'Lovagolok fűzfasípot fújva, lovagolok szilaj nádparipán,vályúhoz mék, lovam inni kíván'. Ezzel az idézettel csak azt kívánjuk alátámasztani, hogy a vesszőparipa igenis komoly dolog és ha Petőfi érdemesnek tartotta, hogy néhány sorban megemlékezzen a jelenségről, bizony mi sem mehetünk el szó nélkül mellette. Való igaz, a poszt megalkotásában segítségünkre volt e parnasszusi magasságtól csak egy hajszállal elmaradó r_magpie komment (mely szerint Sebők Vili válogatottbeli rehabilitása siralmas sérelmes) kapcsán ütött szöget a fejünkbe, hogy az igazi drukker-lét hatásaként nemcsak együgyű szerelemmel csüggünk szívünk klubján, de az évek során felhalmozódott meccsélmények hatására mindenkiben kialakul egy feszítő, belső kényszer, hogy bizonyos dolgokat időről-időre szóvá tegyen. Tovább után egy-egy jó és rossz példát is említünk, és természetesen biztosítjuk a szócsövet is a kedves Olvasó számára.

A vesszőparipa nem játék, legalább annyira illik komolyan venni, mint a hangzatos közhelyeket és népi megfigyeléseket, hiszen mindhárom tapasztalati úton megszerzett tudást feltételez, mely akár (végső stádiumban) személyiségünk részévé válik, hiszen minden adandó alkalmat megragadva automatikusan hangoztatjuk rögeszménk. Ez pedig esetünkben nem más, mint a kisszöglet, a labdarúgás korcs vadhajtása, ez az evolúciós zsákutca, góltemető.

1# Mi, mégegyzser kérdezem, mi a bánatos lófasz értelme van húsz centivel arrébb pöckölni a labdát, hogy aztán ugyanúgy tekerjük középre, kivéve, hogy a védőnek közben van ideje páros lábbal megindulni felénk?! Aki ilyesmire vállalkozik számoljon vele, hogy azonnal szembetalálja magát első számú dogmánkkal és vesszőparipánkkal: kisszögletből sosincs gól. A tézis felállítása után hosszú éveket kellett várni, mire egy kárhozatos (és azóta természetesen elfeledett) meccsen kivételt találtunk, de nyilván csak a szabályunk megerősítésére használtuk fel. Lehet követni, akár Colombo-t is leláncolhatjuk a nappalinkba, ő sem talál majd bizonyítékot az ellenkezőjére. És rendületlenül, csak erőltetik, csak forszírozzák.

2# Második számú, nem annyira klasszikus vesszőparipánk Bánfi János, aki veleszületett hatodik érzéke segítségével, még a véletleneket is nagy magabiztossággal elkerülve, garantáltan ütemtelenül lépett ki akár a támadókra, akár lesreállítás címszó alatt az indításra. A gasztronómiában be kellene vezetni az a la Bánfi tálalást, melynek lényege, hogy az elkészült fogás közepébe egy ordenáré méretű lyukat ütünk, oda aztán bátran tölthetünk egy fél disznót is, vagy akár tizenkét jugoszláv gombócot, mert Mracskó Misi ide, Lőrincz Emil oda, mind az övé volt, és ennek ellenkezőjét akkor sem ismernénk be, ha százszor nyilvánvaló is, ehhez túl mély sebet ütött rajtunk az a hűvös, novemberi este az Üllöi úton.

Sérelmeink szélbe kiáltása után megkönnyebbülten várjuk a hasonló (különösen az 1# példához) tév- és rögeszméket, vesszőparipákat, amivel évek óta bombázzuk környezetünk arra fogékony tagjait.

126 komment

Címkék: h vegyes izé survey szurkolók

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr36412706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BruceWayne 2008.04.06. 01:32:50

vesszőparipa 1: szabadrúgásoknál mi fasznak áll 10 ember a sorfalba és ebből a 2 legmagasabb nem a két kapufához?

vesszőparipa 2: hogy az annyába kaphat több millió eurós/fontos fizetést olyan focista aki egy szögletet az ötös rövid sarkáig vagy egy beívelendő szabadrúgást a sorfalban álló védő fejéig/16-oson belüli védők mellkasáig bír elrúgni?

simigabi 2008.04.06. 01:43:25

Miért gondolja az Arsenal, hogy csak 5 méterről lehet gól szerezni?!

ShanklyGates 2008.04.06. 04:41:06

Parraghramma.:

Rossz helyre tévedtél, itt végig sem olvassák az ilyen elviselhetetlenül affektáló kommenteket - bár rizla sokat tesz az általános toleranciaszint növeléséért.

Vesszőparipám, h miért lett divat utálni a Liverpoolt az ostoba poszt után lett flame nyomán? Khm, esetleg ha mindenki megtanulná a saját gondolatait megfogalmazni...

rizla 2008.04.06. 08:48:18

shankly: tőlem nem kapsz faszt, akárhogy is rimánkodsz érte. sajnos más racionális magyarázatot nem találtam rá, hogy miért kerülök szóba minden kommentedben.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.04.06. 09:09:02

Az én vesszőparipám szerint a német csapatok mindig undorítóan játszanak, ezért kiváltképp a Nationalelf és a Bayern mindennél jobban gyűlölendő. ( Béke veletek, német szurkoló testvéreim! ;)

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.04.06. 09:22:09

tb, Shankly, az a büdös nagy szitu, hogy összekevertek valakivel, aki nem szarik roppant magasról az ilyesféle stiláris csipogásra.

Tovább megyek: sőt!

Nekem meg aza vesszőparipám, hogy csakamenycseszter! És Ronaldo is tökre antiunszimpatikus! És a Liverpoolt én nemis útálom. Ha divat azt tenni, akkor méginkább, merhogy akkora nonkonforpista vagyok, hogy netuddmeg.

Ja, és első! :)))))))))))))))

Ja, nem. :(((((((((((((((

Ronal-d'oh! 2008.04.06. 09:45:03

Vesszőparipa? A reklamálás legidiótább formája, amikor a számodra kedvező bírói ítélet után is tovább folytatod dumálást, további büntetés érdekében.

Everred 2008.04.06. 09:52:24

Itten téged nem értékelnek kellőképpen, .m. :-(

simon 2008.04.06. 09:59:50

Popp!!

Nem vagyok Német drukker de pl a 2006-os vb-n sokkal szebb focit játszottak a németek mint az angolok ahol szerintem egyénileg kreativabb középpályások vannak.

Kisszöglet baromság.

De ha már itt tartunk:Koszta Jani a király:))))

kukonyalori 2008.04.06. 10:39:55

simon,
Az angoloknál a lengyelek is szebb focit játszottak a 2006-os vb-n. Úgyhogy ez nem túl nagy fegyvertény a németek részéről.
Egyébként Popp szavaival tökéletesen egyetértek a német válogatottat és a Bayernnel kpcsolatban.
Ezt az utálatot még fater oltotta belém, aki még élőben hallgatta a berni döntőt. Az is vesszőparibám, hogy azóta rendes magyar ember egyszerűen nem drukkolhat a németeknek.

megmondó 2008.04.06. 10:41:06

most azon megy a picsogás hogy nem értitek az összetett mondatokat? :(

badblood 2008.04.06. 11:48:01

Én magán a sorfal létjogosultságán gondolkodtam már el... Nyilván a gyakorlati értelme az, hogy megnehezítse a szabadrúgást lövő játékos gólszerzési lehetőségét, ugyanakkor valahol megnehezíti a kapus dolgát is, hisz többször előfordul, hogy pont a sorfal miatt már későn látja meg a labdát, és nem tud időben reagálni rá...
Érdekes...

Frajt 2008.04.06. 12:51:39

Én meg rühellem az ötös közepére történő beívelt szögleteket, melyek kivétel nélkül a kapus kezében landolnak. Profi szinten legalábbis biztosan!

Strigo 2008.04.06. 13:20:06

Mracskót ne bántsátok, a bajsza fogalommá vált.

drani 2008.04.06. 13:23:19

nekem az a vesszőparipám, hogy amikor a magyar válogatott bedobáshoz jut, akkor biztos, hogy ellenfélhez dobják. mindig!

Strigo 2008.04.06. 13:27:03

Én a gólörömért sárgalap döntéseken szoktam felhúzni magam, főleg ha utána egy kétlábas szerelésért utolsó szóbeli figyelmeztetést ad a bíró.

dillinger 2008.04.06. 13:38:40

Ótvar nagy közhely, ettől függetlenül itt a helye:

eljön az a pillanat az emberiség történetében, amikor a ladbarúgók megértik, hogy kurvára nem fog megváltozni egy bírói döntés attól ha odarohannak ugatni???

sAp 2008.04.06. 13:52:17

nekem régi vesszőparipám (de sztem sokaknak),hogy a csapatoknak,akik ellen drukkolok mindig szerencséje van,ergo:a chelsea,az arsenal, az inter és a milan mindig mákol:) és tökmind1 h a meccsen van húsz kapufájuk és 80-20 a labdabirtoklási arány,ha a 90. percben lőnek egy gólt,habzó szájjal mesélem mindenkinek h pl az arsenal megint mekkora máker...

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2008.04.06. 13:54:55

"azóta rendes magyar ember egyszerűen nem drukkolhat a németeknek"

imádom, amikor emberek számukra ismeretlen emberek "rendes" magyarságát kérdőjelezik meg... ez az undorító, no meg a jelenleg legjobb formában lévő és legjobban játszó válogatottat leundorítózni...
és akkor még a "tömegszellemről" nem is beszéltem. De hát ahogy a klasszikus mondja: "MI MIND EGYÉNISÉGEK VAGYUNK". Nagyszerúen illik a sok divatból németutálóra.

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2008.04.06. 13:57:18

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy egy Marcell Jansent azért kell utálni, mert Rahn egyszer az életben jól talált egy labdát?

logikátlan, persze a "tömeg" nem racionális...

Bendeguzi (törölt) 2008.04.06. 14:03:29

bocsi de off: szegyenlem kerdezni is de vki elmondana mit jelent a szavazas?? s a spanyoloknak??
koszi
on

progvog 2008.04.06. 14:04:52

dillinger, részemről tökéletes egyetértés. megértem, hogy idegesek, meg nagy a nyomás, meg nem kapnak akkora prémiumot, ha eltiltják őket a sokadik sárgájuk miatt, de könyörgöm, akkor verjék szét a kezüket a gyeptéglán, hugyozzák szájba magukat, de ha odamegy a bíróhoz, hogy "lécci a kuvanyád vond már vissza azt a sárgát", és a bíró azt mondja rendben fiam, vegyük úgy, hogy nem kaptál lapot, akkor az a bíró a meccs után teljesnyugodtsággal beadhatja a felmondását (tételezzük fel, hogy egy másik dimenzióban a bíró megteszi ezt). hihetetlen, hogy vérprofi játékosok ezt miért nem tudják felfogni.
a másik kedvencem, hogyha az örök imádat manutd meccsét nézem, a drága kommibácsi, hiába vezet a csapatom hat góllal, mindig azzal foglalkozik, hogyha most ronaldo eladta volna ezt a labdát, akkor abból a kontrából gólt szerezhetett volna a másik csapat, vagy ha ez a beadás két méterrel beljebb megy, akkor az gól, és akkor hűha. kit érdekel, komolyan megütném őket :)

kukonyalori 2008.04.06. 14:17:56

Kedves Pizarro,

1, Én kis gyerek korom óta utálom a német focit. Volt idő , amikor az volt az egyetlen szurkolási preferenciám, hogy mindegy mi lesz csak a németek kapjanak ki. Igaz abban az időben sokat nyertek. Akkoriban mondta Lineker is (80-as, 90-es évek Beckenbauer, és Vogts kapitánysága), hogy a foci egyszerű játék 22-en játszanak, és mindig a németek nyernek. Ez azért azóta jelentősen megváltozott. Én és még rajtam kívül sokan nem szertik azta fajta rakkolós, hajtós favágó focit, amivel a németek nagy sikereiket elérték. Tehát nem divatból utálom őket legalább 20 éve.
2, A football szurkolás szerintem leginkább érzelmi kérdés, így az ember egy objektíve jó csapatot is simán leundorítózhat, ha nem szereti. Pl. Én, mint Roma drukker soha se fogom azt mondani, hogy a Lazio jó csapat. Mindig undorító lesz.
3. Rendes magyar ember kitétellel kapcsolatban meg annyit, hogyha ismernél tudnád, hogy a legtávolabb áll tőlem más emberek magyarságát méricskélni. Az csak , amolyan szólás-mondás.
4, Manapság meg már sokkal empatikusabb vagyok a német focival, mint jó pár éve. Most már az angolt kezdem egyre jobban utálni, hehe.

kukonyalori 2008.04.06. 14:21:18

Ja egyébként ki az a Marcell Jansen, :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.04.06. 14:40:38

pizarro, az enyém sem divat német-fóbia, hanem gyerekkori, én már a '90-es német válogatottat is engesztelhetetlenül utáltam, a '96-osat még jobban. Egyébként a jó vesszőparipát hidegen hagyják az ellenérvek, így az én Antijürgenemet sem izgatják azok!

Egyébként, annak szurkolsz, akinek akarsz és teljesen jögösan akadtál ki a jó magyarozáson. A blogod alapján tudom, hogy magyar csapatoknak is lelkes szurkolója vagy. Fel Pekingre!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.04.06. 14:57:29

jögösen=jogosan - abszolválhatnék már egy postot elütés nélkül!

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.04.06. 15:12:59

miért csak heinrichnek van külön címkéje (h)?

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.04.06. 15:52:40

Mert neki lett tele a töke, h sosem találja a régi posztjait, és már egy ideje tesz rá cimkét :)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.04.06. 15:54:25

Popp, kösz hogy megemlítettél. ;P
A különbség az olasz ill, német válogatott közt, hogy míg utóbbi, gólszerzésre törekszik, az előbbi, mindent megtesz, hogy ne kapjon gólt. (szerezni meg színészkedéssel szerzi a góljait)
Béke veletek Olasz válogatott rajongók. ;)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.04.06. 15:57:00

ha már vesszőparipa, soha nem értettem, meg ha lesen áll egy játékos a KAPURARÚGÁS pillanatában, és a labda elé pattan, (vétlenül kapja meg, mert szándék nem irányult rá, hogy neki adják) akkor az miért LES?

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.04.06. 16:45:16

Digók, csak csinnyán! ;))
Mer' ha a Bundás-liga vs. Bundesliga kérdésben eldurvulna a helyzet, akkor én is beszállok ám! :DD

popp · http://koncertblog.com/ 2008.04.06. 16:47:01

GC, az argenitinok elleni vébé-negyeddöntő és az olaszok elleni elődöntő hosszabbításaiban nekem nem úgy tűnt mintha németek gólt akartak volna lőni. Bezzeg az olaszok négy csatárral (Totti, Del Piero, Gilarino, Toni) ugrottak neki a németek elleni ráadásnak és az eredmény sem maradt el: két kapufa, két gól, valamint a vébé-döntő. (Megjegyzem, a vébé előtt egy barátságos meccsen az olaszok 4-1-re páholták el a németeket). Szóval lehet ezt a szterotípia párt szajkózni, de nehéz ráhúzni a valóságra.

leonardodecabrio 2008.04.06. 17:08:05

Bocs hogy beleugatok a nagyok dolgába, de a német foci elleni legfőbb érvem (persze a berni katasztrófa mellett) a '82-es Német-Francia elődöntő. Minden idők magasan legjobb francia válogattotja egy olyan német csapat ellen, ahol a legfiatalabb is 196 éves volt, és mindegyiknek minimum 4 tüdeje volt, győzött úgy, hogy valami eszméletlen mákkal préselték be a hosszabbítás 118-ik percében, előtte meg át sem jöttek a félpályán, a franciák meg végig nyomtak, mint az állat. Utána tizikkel jutottak a döntőbe, áááááááá!
Én akkor még kicsi voltam, '54-ről fogalmam sem volt, de olyan igazságtalanságnak éreztem ezt, mint a magyarok kiesését a belgák ellen. Montam is a többieknek másnap a játszótéren, hogy én ilyen mocskos csapatnak mint a német SOSEM fogok szurkolni.

Ja és vesszőparipa ügyben: Mi értelme van a kapusnak kézből kirúgnia a labdát, mikor az esetek 99%-ban egyből jön vissza a szemből jövő védőről?

leonardodecabrio 2008.04.06. 17:09:33

Ja és persze a németek győztek, nem a frankok...

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.04.06. 17:30:48

Popp, az olasz foci specialistája a csatárral ill. támadókkal való védekezés ld. Milan. Említeném az olaszok az ausztálok elleni fergeteges támadójátékát melyhez hathatós bírói segédlet kellett hogy na alázzák őket szénné. És a döntőn is hihetetlen és mindent elsöprő támadásvezetés iskolapéldáját mutatták be, plusz az általad említett német olaszon, is sikerült a durván támadófocit játszó olaszoknak 2 kontragólt rúgni. A németekről annyit, hogy az argentinok egyszerűen jobbak voltak náluk, mert a német válogatottban azért nem hemzsegnek a világsztárok.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.04.06. 17:32:36

Ja és a felkészülési meccsről ahol 16x cserélnek azért ne vegyél példát, mert akkor én jövök, a magyar olasszal, ahol szétaláztuk a támadó olaszokat. :DDD

popp · http://koncertblog.com/ 2008.04.06. 17:47:06

GC, www.youtube.com/watch?v=prfRx8gg7Oc - ezt azért nem nevezném kontragólnak. És tudod mi van ebben a gólban? Na az, ami az olasz focit megkülönbözteti a némettől: fantázia!

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.04.06. 18:03:54

Popp tudod mi van ebben a gólban? Tehetség! Ez különbözteti meg a magyar focit az olasztól! :))
www.youtube.com/watch?v=uTq6GkRLzxA&feature=related

Count Adyn 2008.04.06. 18:12:17

Nézem épp Fa kupa elődöntőt, a kommentátor szerint az a kijelölt terület ahol az edző mászkál a "türelmi zóna" :DDD

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.04.06. 18:16:21

Ez különbözteti meg az olasz focit, a világ összes többijétől. www.youtube.com/watch?v=l1kx8aOaSbA&feature=related
Ahogy leteríti a védőt, majd továbbengedik, utána az elbújni igyekvő védőbe belerúg, hogy áteshessen rajta.
Ez az igazi Olasz foci!

kelta 2008.04.06. 18:16:36

"Az is vesszőparibám, hogy azóta rendes magyar ember egyszerűen nem drukkolhat a németeknek. "
Na ez az én vesszőparipám is.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.04.06. 18:19:55

Szerintem ott meg a magyarok baszták el meg a bírók.
7-2 után ne a német legyen a hibás, mert a magyarok a sérült puskást teszik, be sándor csikar meg tán nem is volt ott, simán be kellett volna alázni a németeket. Az a magyarok hibája volt, ezzel együtt kell élni. Mást hibáztatni a sajátjainkért ősi magyar szokás.

calcio_di_rigore 2008.04.06. 18:22:25

Az olaszok védekeznek, a szőlő meg savanyú. Ilyen dolgok ezek.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.04.06. 18:23:39

Ja vannak ilyen mondások, lesz ez még így se, nem minden papsajt, de ez nem az a blog, majd most nyáron meg lehet mutatni ki mit tud.

Klárensz 2008.04.06. 19:14:06

Egyszer egy angol bajnokin Gerrard és Xabi Alonso kis szögletet akartak rúgni, csak az volt a bökkenő hogy a leghátrébb helyezkedő védő is az ötös vonalán téblábolt, így leshelyzet volt, amit az asszisztens ki is szúrt. Sajna nincs nem tudok linket mutatni, de ez az eset még ma is mosolyt csalt az arcomra.
remélem valaki még rajtam kívül emlékszik rá

Olmen 2008.04.06. 22:24:17

vesszőpari: szabi előtt az azt elvégzőnek muszáj még kézzel kicsit babrálni a labdával (megpörgeted, odébb teszed 2 centivel) muszáj, és tényleg!

kukonyalori 2008.04.06. 22:43:18

Mást hibáztatni a sajátjainkért ősi magyar szokás.
Dehoogy hibáztatom én mást. Csak egyszerűen rühellem a németek malac király fociját, meg azt, hogy minden "világ" versenyen a leggyengébb csoportba kerülnek (na ez is egy szép vesszőparipa).
Azt sem értettem soha, hogy az eb-t miért sorolják a világ versenyek közé, vagy akkor a Copa Americát ill. az Afrikai Nemzetek Kupáját, miért nem.

MUfanatic 2008.04.06. 23:01:39

Egyszer egy angol bajnokin Gerrard és Xabi Alonso kis szögletet akartak rúgni, csak az volt a bökkenő hogy a leghátrébb helyezkedő védő is az ötös vonalán téblábolt, így leshelyzet volt, amit az asszisztens ki is szúrt. Sajna nincs nem tudok linket mutatni, de ez az eset még ma is mosolyt csalt az arcomra.
remélem valaki még rajtam kívül emlékszik rá

Hogy lehet les mikor visszafele lőtte a labdát?
Max ha egyből visszaadta akkor les...

Az én vesszőparipám, hogy C. Roni nem tud szabit lőni, de az első 2 MU-s éve óta megdőlt már, de akkor mindig idegesített, ha ő állt oda...

bugris 2008.04.07. 00:08:50

Engem meg az a kérdés foglalkoztat, hogy miért mindig az a védő integet lest, aki bennragadt? Hogy a figyelmetlen néző is biztosan tudhassa, ki volt a hunyó?

BruceWayne 2008.04.07. 00:15:41

....vagy az amelyik pont akcióközelben van és ha nem integet odaért volna

MUfanatic 2008.04.07. 00:19:49

Jobb utána a bíróra fogni, mint ha kapna egy bőrt! :P

rizla 2008.04.07. 00:29:34

bugris, ez könnyű: éppen azért, mert aki elszúrja a lesreállítást, az azért szúrja el, mert azt hiszi, a támadó már lesen van.

sleepy 2008.04.07. 00:30:04

"Lelektanilag rossz idoben jott a bakapott gol"
Az mikor jo jokor???

rizla 2008.04.07. 00:31:50

az én vesszőparipám egyébként világi: iNYieszta, bazmeg. mert ha N, és spanyol, akkor tuti NY. olyan buta szegény.

Asidotus 2008.04.07. 00:40:14

Az ötösön belülre ívelt labdákat, főleg szögleteket én sem értem, rendes kapus mindig leszedi.
Nekem az is furcsa, mikor egy szabadrúgát legurítanak egy méterre. Azért, hogy odaérjen a sorfalból kivetődőd védő? Kiváncsi lennék, milyen lenne, ha egyszer-kétszer alaposan legurítanák (mondjuk 15-20 méterre, a tizenhatos másik sarkához) kapáslövésre, oda,ahol alig van egy-két védő.

MUfanatic 2008.04.07. 01:01:16

Arra nem gondoltok, hogy olyankor szimplán lecsúszik a beadás? :D
Jó futballisták, meg minden, de néha mikndenki hibázik...
Amúgy a kisszöglet dolog nagyon ül, azt nagyon rühellem, tök egyszerű belőle lesre állítani, mondjuk akár lehetne nagyon hasznos fegyver, mert ugye rögtön kimozdítja a védelmet, de télleg nem az, vagyis ritka, hogy gól lesz belőle :D
Én amúgy nem csak a kézből kirúgást nem szeretem, hanem magát a hosszú kirúgást sem, mert az is általában védhöz érkezik, sztem egy pozitívum van benne, az az, hogy területet lehet belőle szerezni, de azt sokat!

rizla 2008.04.07. 01:13:05

legurított szabadrúgás simán működhet. a mindenféle szabadrúgáskombinációknak pont az a lényege, hogy megbontsa kicsit a védelmet. egyébként pont legurított labdánál nem fog odaérni a sorfalból kiugró védő. pl sneijder egy ilyen góllal kezdte madridi pályafutását, ha jól emlékszem. guti áttolta neki 10 méterre, ő meg bekúrta szépen. nem is értem amúgy, hogy miért nem látni több ilyet a pályán, mármint egy kicsit arrébb ott áll a társ, előtte a hatalmas terület, és legurítani neki kapásra..

Romanista 2008.04.07. 01:23:11

veszzőparipám (tú in ván): az olaszok védekezve támadnak, támadva védekeznek.

BruceWayne 2008.04.07. 01:29:48

szabadrúgásokhoz: ez nem pont olyan amilyet mondtok de hasonló
www.youtube.com/watch?v=u14-IwCOjnA

ez meg valszeg a best szögletkombináció ever
www.youtube.com/watch?v=EM89VVUVR5E

BruceWayne 2008.04.07. 01:36:25

ez a videó pedig egyszerűen zseniális, baromi jó és ötletes szabadrúgáskombók
www.youtube.com/watch?v=BTfPj87DEgE

rizla 2008.04.07. 05:36:54

amikor hárman is átlépik a lasztit a lövés előtt, az egy fun videóba is beférhetne (1:18 kb), sőt, szerintem láttam is már egyben

rizla 2008.04.07. 07:17:34

"szabi előtt az azt elvégzőnek muszáj még kézzel kicsit babrálni a labdával (megpörgeted, odébb teszed 2 centivel) muszáj, és tényleg!"

ez szintén nem életképes vesszőparipa. riquelme valamelyik site-on (talán adidas) tippeket ad szabadrúgáslövéshez, és magyaráz valami olyat, hogy kinéz a labdán egy pontot, és ott akarja eltalálni, vagy valami ilyesmi. talán a célzásban segít nekik a mintázat.
egyébként meg vannak kényes emberek (például én is), akiknek ha a kezük ügyébe kerül valami, azt szeretik valamiféle megmagyarázhatatlan kozmikus rendszernek alárendelve pozicionálni. biztos van valami latin neve is ennek a mániának.

r_magpie 2008.04.07. 08:21:26

még az is vesszőparipám, és ezt minden második sörözésnél el is mondom a többieknek, hogy óriási károkat fog okozni ez a biológiai akceleráció a focinak. 20-21 éves világsztárok rohangálnak a pályákon, akiknél 4-5 év múlva nagy valószínűséggel jön a ronaldinho-effektus, és vége. ne legyen igazam, de a nagy többséggel ez fog történni, de CRonaldóval biztos.

a wiener sängerknaben egy generációját is csak a serdülőkorig lehet csúcsra járatni, a mutálástól vége a dalnak:)

djemba 2008.04.07. 10:42:20

a kis szögletnek igenis van értelme, arsenal gól, ha jól emlékszem a pool ellen szerdán

Matfu 2008.04.07. 10:51:57

én parám meg a két lépésről rugott tizenegyes...
főképp ha magyarok lazáznak.

bugris 2008.04.07. 10:59:33

Azért ennél cselesebb szögletvariáció kevés akad, csak éppen a játékvezető sem értette. ;)

www.youtube.com/watch?v=kA0MEnZw504

MUfanatic 2008.04.07. 11:17:04

ilyet velünk is eljátszottak már, akkor simán tovább engedték, végülis teljesen szabályos, de lehet vak vagyok, de én nem nagyon láttam, hogy lábbal is hozzá ért volna :S
Amúgy meg igen, lehet hasznos is a kis szöglet, csak ugye a hátvéd, aki fel megy az anyázik, mert ha nem jön be, akkor rohanhat vissza, ezért érzem kevésnek a létjogosultságát!
Ez a szabadrúgás variációs vidi meg zseniális, nekem még személyes kedvencem Giggs Lillenek lőtt szabija, bár az nem variáció, csak szimplán nem kérte a 9-et...
Másik dolog amit nem szeretek, amikor közeli szabinál bemennek a védők a sorfal mögé, amikor abból is simán lehet lesre állítani...
Meg amikor néha ugyanilyen esetben a kapus védőt állít a kapufához... azért ennyire legyen már magabiztos basszus, ja meg szögletnél amikor a hosszú kapufához is védőt állítanak, na azt se szeretem, bár személyes meccstapasztalatom, hogy az is tud hasznos lenni, mivel fejelte ki már csapattársam onnan, vagyis inkább fejbe rúgták :D
Ja, meg a tétlen lest se szeretem, ha abból gól van, mert ugye lehet, hogy nem avatkozott bele akkor a játékba, de ha ő lövi be mondjuk a begurítást, akkor alapból előnyt jelentett neki, hogy lesen volt...
Mondjuk az egész les szabály úgy hülyeség, ahogy van...A fociban ez a szabály a szükséges rossz...

halareaal 2008.04.07. 11:24:43

"Mondjuk az egész les szabály úgy hülyeség, ahogy van...A fociban ez a szabály a szükséges rossz..."
ha nem lenne, akko minden csapatnak elég lenne néhány játékost beszereznie, akik gond nélkül átívelik a pályát, a csatárok meg 90 percig a 16oson belül várnának erre. teljesen szétszakadna a pálya, stb.

rexford 2008.04.07. 12:08:46

"az én vesszőparipám egyébként világi: iNYieszta, bazmeg. mert ha N, és spanyol, akkor tuti NY. olyan buta szegény."

Világi ezt a nevet véletlenül jól ejti. Akkor NY, ha Ñ-nek írják, pl. Español vagy Niño.

d3vnull 2008.04.07. 12:26:01

Aha, nem hallottad még Világi-t Chelsea meccset közvetíteni, Ányelka baze. Pedig az Anelka nem túl bonyolult.

De az igazi kedvencem mégis Nyilasi Tibi a Dzsulijó Cézár-al :)

Azazello007 2008.04.07. 12:31:52

Részemről attól akadok ki mindig, amikor valaki társadalmi/politikai alapon, elvből gyűlöl egy válogatottat, nem pedig a mutatott játékot vagy a játékosok képességeit veszi figyelembe. Én például mindig szerettem a románokat, most is szurkolok majd nekik, a szerbek és a horvátok pedig szívem csücskei. Azért, mert egy Hagit, egy Sukert, egy Mijatovicsot nehezen felejt el az ember.

Ja, és utálom, amikor a kiszorított helyzetbe kerülő védő ahelyett, hogy mondjuk hazagurítaná vagy hátrapasszolná, fordulásból kibikázza az oldalvonalon kívülre.

rexford 2008.04.07. 12:34:57

Ja értem, Világi gondolja, hogy ha N, akkor NY-nek kell ejteni. Elnézést.

ZenZo 2008.04.07. 12:35:37

Vesszőparipa, mi? Hát jah, a legtöbbet már leírták itt előttem, mert a kisszöglet zsákutca (a többi üdítő kivétel), a bírónál reklamálás szintén. Mezlevételért sárga is, mert hülyeség, meg ilyenek, hogy túlzott gólöröm, de könyörgöm: (elvileg)értelmes sportemberek rohangásznak a gyepen, ha egyszer nem lehet levenni a mezt, akkor nem lehet levenni... Igaz, hogy nincs megtiltva tán, de mégsem rókáznak a gyep közepére... ezt meg lehet jegyezni? (ezzel kapcsolatban továbbra is élénken él bennem, mikor egy jószemű operatőrnek és egy lelkes kameramannak köszönhetően szemtanui lehettünk, mikor a Rosenborg-Chelsea vagy Schalke-Chelsea? hirtelen nem is tudom, de talán mindegy, szóval az egyik nem Chelsea játékos meccs közben simán befutott a játékoskijáróba, és nem gyengén behányt, majd visszajött, mintha mi sem történt volna)

De továbbra is utálom, amit egy poszttal arrébb is írtam már, hogy a magyar kommentátorok egyszerűen nem képesek megkülönböztetni a játékosokat egymástól. Ez rohadt módon tud zavarni.

r_magpie 2008.04.07. 12:39:44

egy ismerősöm azért gyűlölte a '94-es svéd csapatot, mert olyan "nyálas szőkék" voltak...hiába jöttem neki szakmai érvekkel, nem tudtam meggyőzni:)

Azazello, lehet nem szeretni, de nagyon sokszor az a legjobb megoldás, ha a védő kivágja oldalra: minimális a kockázat, van idő visszarendeződni, és még jól is esik:)

MUfanatic 2008.04.07. 12:43:38

nem a lessel van bajom, csak hogy nagyon nehéz helyesen alkalmazni...írtam is, hogy a szükséges rossz...

bugris 2008.04.07. 12:55:31

ZenZo, a vébén Beckham a szép ződ gyöpre is simán dobott egy taccsot.

the real 2008.04.07. 13:15:51

Ha már sportklubos kommentátorok: tegnap Léderer - miután Pato kiment a félpályáig, hogy jelezzen valamit a bírónak - kifejtette, hogy könnyen megértik egymást, mert "jól beszél spanyolul az argentin".

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.04.07. 13:47:49

sportklub, mint vesszőparipa:

a Bayern-Bochum előtt a felállások elemzésénél sem Nagy Lászlónak, sem Kristóf Péternek nem tűnt fel, hogy a vendégek felállása az 1(kapus)-4-3-2 volt. legalább 2percig volt a képernyőn és ők legalább ennyi ideig beszéltek róla. (nyilván az adást veszik, nem ők tettek eggyel kevesebb bochumit oda, de feltűnhetett volna egy edzőnek meg egy riporternek 120 mp bámulás és analizálás közben.)

heizer 2008.04.07. 14:18:30

Azazello! A fociban olyan szinten nem működik a racionalitás hogyha ezt várnád el mindenkitől amit Te szem előtt tartasz, akkor mintegy 5,5 milliárd MU drukker élne jelenleg a földön, ha őket vesszük a jelenlegi legjobb formában lévő csapatnak.
Ez baromság! A foci kötődés és nekem pont ez az egyik vesszőparipám: hogy focit nem lehet semleges szemmel nézni. Az ember kötődjön valakihez már a meccs kezdetén mert egyébként hót unalom. Ha mást nem legalább fogadjon valakire.

Ha nem vetted volna észre a legfelfokozottab, legkiélezetteb, legnagyobb érdeklődéssel várt meccsek általában azok, ahol a két szurkolótábor nagy örömmel fojtogatná a másikat egy kanál vízben. Vagy ha azt nem is de legalább meccs után oda lehet vágni a szomszéd falunak-városnak-kerületnek hogy szarok vagytok tesó!

Ettől szép a foci!

Hogy lehet szorítani a románoknak, szerbeknek, németeknek, olaszoknak, franciáknak, angoloknak, amerikaiknak, osztrákoknak - nem azér mer nem játszanak szépen, csak éppen súlyos történelmi konfliktusaink voltak: ne nyerjenek!!!

Mégha tudom is hogy Henry-nek vajmi kevés köze lehetett Trianonhoz, de akkor is!

Persze azér jobb ha ezek az ellenszemvek nem öltenek tettleges formát!

montipájton 2008.04.07. 14:18:52

A 11-esekkel kapcsolatban nekem is vesszőparipám a "latin" stílus: nekifutás helyett inkább keresztet vet hatszor, aztán helyből lövi - jó eséllyel fölé, vagy kapufára. Már a 94-es vb-n így estek ki a mexikóiak...

A nekifutás néküli 11-esek az ateisták adu ászai. )))

popp · http://koncertblog.com/ 2008.04.07. 15:24:31

Batigol, minden mondatoddal egyetértek, kivéve ezekkel: "Hogy lehet szorítani a románoknak, szerbeknek, németeknek, olaszoknak, franciáknak, angoloknak, amerikaiknak, osztrákoknak - nem azér mer nem játszanak szépen, csak éppen súlyos történelmi konfliktusaink voltak: ne nyerjenek!!!" - mindenki annak drukkol akinek akar.

heizer 2008.04.07. 15:36:57

"mindenki annak drukkol akinek akar"

Persze tiszta sor ez így van. Személyes véleményemet fogalmaztam meg. De ha valaki akar tegye nyugodtan.

Egyébként offf az egész úgyhogy bocs!

kroos 2008.04.07. 15:38:58

Igy igaz,én például imádtam a Jugovic,MIhajlovic,Mijatovic,Dragan ,,pixi" Sztojkovic féle csapatot...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.04.07. 15:47:43

Én meg a Bilic, Jarni, Assanovic, Boban, Proszinyecki, Vlaovic, Suker-féle horvát csapatot imádtam, főleg miután 3-0-ra alázták a németeket és a franciák elleni elődöntőn is vezettek, de Thuram két szabálytalan góllal fordított.

d3vnull 2008.04.07. 16:22:29

Rexford : "Ja értem, Világi gondolja, hogy ha N, akkor NY-nek kell ejteni. Elnézést."

Ezt arra írtam, hogy ez az igazán kemény, nem Iniesta. Franciatudásom nem az igazi, de az biztos, hogy nem Anyélká-nak kell ejteni. Mondjuk világi hangja már alapból annyira idegesítő, hogy hendikeppel indul :)

fingfelelős 2008.04.07. 16:47:04

1. Túl korán jött a gól
Mihez képest? A meccs már elkezdődött.

2. Vizes a fű, most érdemes távoli lövésekkel próbálkozni. Ezek szerint máskor nem?

3. Piros lap, mert utolsó emberként szabálytalankodik.
ILYEN SZABÁLY NINCS! Gólhelyzetben lévő játékos elleni szabálytalanság max.

4. Bedobás az alapvonalnál a támadó csapatnak hátrafele, majd onnan visszapassz a bedobást elvégzőnek, les. A 2002-es vébén Cafú és Ronaldinho legalább 3szor eljátszotta ezt.

r_magpie 2008.04.07. 17:06:59

és az megvan, hogy a szurkolók legalább 80%-a képtelen megtanulni "a labda akkor van kint, ha teljes terjedelmével túl van a vonalon"-szabályt?

kispályán minden héten találkozok olyanokkal, akik azonnal óbégatnak, ha a labda fele túllóg a vonalon

grrr

rizla 2008.04.07. 17:08:30

d3vnull: az iniesta egy spanyol név. valóban van olyan n, amit ny-nek ejtenek spanyolul, de ezeken tilde (~) van. de világi, a kis nyelvtudor, az ÖSSZES n-ből ny-t csinál, ami leírva nem tűnik annyira gáznak, de ahogy mondja, az borzalom.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.04.07. 17:12:32

veszőparipám: a galaktikusok

spurs84 2008.04.07. 17:17:44

na igen,Bánfi hajszesz Jancsinak tényleg hihetetlenül nem volt érzéke a helyezkedés kifinomult tudományához:)
az az érdekes,hogy ebből a "tudásból" milyen sokáig jól megélt Belgiumban...

Strigo 2008.04.07. 17:42:53

Ez a "hogyan ejtik ki a riporterek" a külföldi focisták neveit szerintem felesleges vita. Sokan meglepődnétek, hogyan kell kiejteni Vidic, Nuno Gomes, Schmeichel vagy akár a Tottenham nevét eredeti nyelven és egyik sem jobb mint amit magyarosítva megszoktunk.

rizla 2008.04.07. 17:45:32

nem erről van szó, hanem konkrétan arról, hogy világi a fejébe vett egy baromságot, és arrogáns módon ragaszkodik hozzá, ami csak még irritálóbbá teszi a faszit. senki sem ejti iniesztát inyiesztának, csak és kizárólag ez a félkegyelmű. mellesleg a spanyol világnyelv. szerintem te is nagyokat nyögnél, ha mondjuk bekemet bekhámnak ejtené valaki.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.07. 19:46:31

Németekhez: én "kulturális" okokból mindig drukkolok nekik.

A rosszul kiejtett neveken én is kiakadok. Miért nem kérdeznek utána egy olyannál, aki beszéli a nyelvet? [Világi szerintem is hihetetlenül idegesítő szegény.]

Na de az én másik vesszőparipám, hogy az unalmas meccsekre azt mondják: "taktikai csata zajlik". Aki ilyet mond, az miért nem részletezi pontosan, hogy ugyan már miféle taktikák ütköznek össze (csak hogy mi, nézők is élvezhessük a "taktikai csatát")?

rexford 2008.04.07. 21:45:57

Kurvára idegesítő a vesszőparipa, hogy a francia válogatottban honosított játékosok játszanak. Könnyen utána lehet nézni, hogy a többségük Franciaországban született, páran 10 éves koruk előtt vándoroltak be családjukkal együtt az országba, és egy olyan honosított sincs közöttük, mint nálunk Puljezevics, Perez, Eklemovics vagy Janics Natasa, vagy akár Ilyés Feri.
A németeknél Klose, Kuranyi, Gomez, Odonkor egyik szülője német, tehát nem azért kaptak német állampolgárságot, mint például a pingpongozók.

papercut 2008.04.07. 23:03:06

batigol. Ha jól értem, akkor szerinted a törökök se nyerjenek sohase, mert ugye hát ők meg 150 évig voltak itt.. Vagy a focira csak az utóbbi 100 év sérelmei vonatkoznak???

enrikó karúszó 2008.04.07. 23:48:46

Az én vesszőparipám (már írták páran), a kézfelemeléses "jelzés" a bírónak. Ha edző lennék, az összes olyan védőt, aki egy lesgyanús helyzetben ahelyett, hogy rohanna a kilépő támadó után, inkább megáll és felemeli a kezét, úgy rúgnám p.csán, hogy lyukat ütne az égen. Máshol is előfordul, de a magyar fociban különösen jellemző, hogy áll egy sorban a négy hátvéd, felemelt kézzel, a csatár meg nyugodtan begyalogol a labdával.

enrikó karúszó 2008.04.07. 23:54:34

A másik dolog, amitől a hideg ráz, az az, amikor egy csapatra a riporter az általa legjobbnak tartott játékos nevével hivatkozik (Raulék, Ronaldóék, de más sportban is - Görbiczék, Kásásék stb.). Mintha a megnevezetten kívül a többi nem számítana, nem adna hozzá semmit a játékhoz. Lóf@szt!

heizer 2008.04.08. 07:45:58

Papercut: ez csak az én vesszőparipám, hogy akikkel volt némi afférunk a múltban na nehogy már annak szurkoljak! De ettől még Te nyugodtan szurkolhatsz turbánban ha az Neked jólesik!

Üdv

Batigol

robill760 2008.04.08. 10:19:37

1, És amikor Vincze Ottó az AEK Athénnak kisszögletből csavart gólt, az smafu? (Persze kiestek utána, úgyhogy lehet, hogy smafu.)
süti beállítások módosítása