Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

ManUnited-Arsenal: nem BL-főpróba, FA-kupa nyolcaddöntő!

2008.02.20. 14:11 habitang

Nem nehéz eldönteni, hogy az FA-kupa ötödik körében rendezett Manchester United - Arsenal meccset tekintheti-e bárki BL-főpróbának. A válasz nem. A miértre inkább húsz, mint tíz jó érvet tudnánk felsorolni, most mégis be kell érnie mindenkinek kettővel. Egyrészt egy United-Arsenal FA-kupa meccs a saját jogán sokkal több figyelmet érdemel, mint egy Lyon-MU pár harc első mérkőzése - ezért lefőpróbázni ízléstelenség lenne -, másrészt túl sokan hiányoztak a BL-meccsen várható kezdőcsapatokból ahhoz, hogy ekként aposztrofálhassuk. Nem, ezt a mérkőzést sem előtte, sem utána nem rántottuk volna porba azzal, hogy előételnek tekintsük a főfogás előtt. A csapatok sem tették. Sőt! Pethő Zoltán (pöte)- beugró manchesteri tudósítónk, aki a helyszínen látta a találkozót - aggódva kérdezte tőlünk, hogy vajon a képernyőn is átjött-e az az őrült rohanás, amit a csapatok, főleg a United produkált. Mi megnyugtattuk. Át. (A képeket és a videókat ezúton is köszönjük neki, bár innen is üzenjük, hogy néha azért a fenébe kívánjuk a heti kétmeccses angliai kalandjaival együtt. Megesz minket az irigység)

Arséne Wenger még akkor is hiába hallgatott volna Sven-Göran Erikssonra, ha valami csoda folytán szándékában állt volna kikérni a véleményét a meccs előtt. A svéd a múlt heti manchesteri derby után azzal az infóval látta el kollégáit, hogy a United elnáspángolásának legegyszerűbb módja az, hogy "Ronaldót ki kell zárni a játékból". Eriksson manchesterben végzett munkája minimum tiszteletreméltó, de ezt a mondatát a statisztikák már elhangzásának pillanatában cáfolták, építkezni pedig bizonyosan nem lehet rá. Főleg akkor, ha Ronaldo nincs a pályán. Wenger és az Arsenal keserűen tapasztalta meg azt, amit szerintünk úgyis tudott mindenki: ha a United jó formában van, az ellenfélnek meg kell állítania szinte mindenkit. Ez most szombaton nagyon nem jött össze, a United egy félidő alatt alkatrészeire kapta az ágyút.

Húsz percet kellett várnunk arra, hogy megtudjuk, melyik tábornak volt igaza, amikor még a meccs előtt bőszen énekelve tudatták velünk együgyűekkel, hogy bizony az ő csapatuk megy a "Wemberley"-be döntőt játszani az idén. A United addig nem engedte pihegni sem az Ágyúsokat, amíg kettőt be nem gyepáltak Lehmann kapujába. Nem mintha az Arsenal eleve feltartott kézzel ment volna ki a pályára, viszont kétségkívül hiányzott az ágyú mögül a tűz. Vagy az ágyúgolyó. Inkább az utóbbi, az Arsenalt ugyanis tényleg elég komolyan sújtották sérülések, bár szerintünk még ez sem elegendő indok a szombatihoz hasonló mértékű impotenciára. Az Ágyúsok képtelenek voltak bármiféle választ adni a valóban kevésbé tartalékos és hosszabb kispaddal rendelkező Vörös Ördögöknek, vagy hogy még pontosabbak legyünk, ördögöknek és ördögfiókáknak. Nanival, Carrickkel és Fletcherrel és Parkkal is félelmetes volt a United, a középpályások és a csatárok a két tizenhatos között mindenhol feltűntek, de nyugodtan "támadók" közé sorolhatjuk Evrát is, aki vonaltól vonalig játszott ismét. Anderson lába nyoma ott volt az Old Trafford összes göröngyén, Vidic és Ferdinand megingathatatlannak látszottak, de szombati teljesítményéért még Wes Brownnak is csak vállveregetés járhat (még tőlünk is, khm.). Az első gólt szerző Rooney egymaga lekötötte a hátvédsor figyelmét, de még a kapusét  is, lehetőséget adva a mögötte és mellette játszó társaknak a csillogásra, ők pedig köszönték szépen, éltek a lehetőséggel. Ha már Rooney előkészítette a húst, ők feltálalták a steaket. Wayne 15. percben lőtt gólját követően Fletcher és Nani még az első félidőben betaláltak - mindketten Gallas mellől -, így lett a félidő 3-0. Hoyte mellett egyébként Gallas és Touré is többnyire csak kereste a labdát az Arsenal hátsó vonalában, azaz még az Ágyúsok állandó kezdői sem hozták a legjobbjukat. Az Ágyúsokat egyszerűen betakarták, lefedezték, eltüntették. Olyannyira jól sikerült ez, hogy a pályán lévő Fabregas jobban hiányzott az Arsenalból, mint a Unitedből a keretbe sem jelölt Ronaldo.

A második félidőre a United visszafogta a tempót, már csak háromszor annyit futottak, mint az átlag magyar csapat, viszont ezt már emberelőnyben tehették. Eboué a 48. percben egyáltalán nem angolosan távozott a színről, és ekkor már minden csodaváró, esetleg szélsőségesen peszimista elem is belátta, hogy ennek a meccsnek vége. Wenger becsületére legyen mondva, mindezek ellenére próbált javítani a helyzeten, még a hetvenedik percben, a közeli Milan-meccs tudatában, teljesen agyonverve is a szépítésre gondolt - vagy legalábbis ezt akarta elhitetni Fergievel és velünk - és az előzetesen csak szükség esetére betárazott Adebayort és Flaminit is a pályára küldte. Nem tudjuk elképzelni, hogy Ferguson agyán nem futott át Wengerrel kapcsolatban a kérdés: "Mi a fenét akarsz még mindig? Nem adod fel?" Más lapra tartozik, hogy a cserék inkább csak jelzésértékűek voltak. A végig fickándozó Nani gyorsan még egy gólpasszt ívelt az élete egyik legjobb meccsét játszó Fletcher homlokára: 4-0, és nem volt ember, aki sokallta volna a különbséget. Olyan azonban akadt, aki nehezen viselte... Még a Gallason túli Arsenal-játékosoknak is majdnem tarajba rándult a haja Nani trükközései láttán, végül ő maga unta meg és rúgott bele szerintünk büntetést erően a kis portugálba. A bíró ekkor nem látott semmit, cserébe viszont lapot villantott az Arsenal szombati formáját jól sommázó, szánalmas Adebayor-színjátékért, amelyben a togói egyszerre alakított ugró pókot és a hasba lőtt tengerészgyalogost. Semmi nem segített az Arsenalon, bár mi egyébként is elég kevés csapatot tudunk mondani fejből, amelynek ezen a napon sok keresnivalója lett volna az Old Traffordon.

Nem tök mindegy?

A United mindent kihozott ebből a meccsből, amit csak lehetett: szórakoztattak, megfélemlítettek, önbizalmat gyűjtöttek, továbbjutottak. Emlékezetes este volt, feltehetően még Wengernek is, aki viszont minden bizonnyal úgy rakja majd újra össze azt az ágyút a Milan-meccs előtt, hogy senkinek nem jut eszébe majd az Old Trafford és ez a négy gól. Mérget vennénk rá, hogy pöpec lesz... Arra már nem, hogy ugyanolyan pöpec, mint a United volt szombaton. A Ronaldo, Tevez, Scholes és Giggs nélkül felálló ManU olyan lendülettel játszott és olyan olajozottan működött, hogy múlt héten feltett, Scholes visszatérésének és a United utóbbi meccseken mutatott gyengébb teljesítményének viszonyát firtató kérdésünk végén a kérdőjel enyhén elkezdett kiegyenesedni. Még még mindig nehezen hisszük el, hogy az utóbbi 6-8 év egyetlen angol játékosát, aki egy igazi tízes futballagyát bírja, alig fél év alatt ki lehet pöckölni a tavaly brillírozó Unitedből, pedig ezt a lehetőséget figyelmen kívül hagyni ma már hiba lenne. Ma a Lyon ellen persze még Scholes játékára számítunk, de hogy mi lesz két hét múlva a helyzet, nem tudjuk. Így vagy úgy, de a kép valószínűleg letisztul majd, mire a United kifut az FA-kupa döntőjére. Mert ott lesznek, az biztos.  

Még egyszer köszönjük Pötének a képeket, a következő linkeken pedig megtaláljátok a meccs két félidejének összefolgalóit.  1. félidő ; 2. félidő .

A BL-meccsekig még van egy kis idő, addig is házi feladat ennek a videónak a megtekintése, amelyen Andy Kaufman elmeséli, hogy járt az Arsenal az Old Traffordon.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr81347166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habitang · www.nst.blog.hu 2008.02.20. 17:19:01

Bendeguzi, frissíts a böngésződben:)

wan2bee 2008.02.20. 17:26:10

Andy Kaufmant elokapni a kalapbol meglehetosen aljas, gyonyoru, talalo es szorakoztato huzas volt. gratulalok hozza.

Es az irashoz is, mert mar kezdett megrendulni a bizalmam a magyar futball szakertokben akik ket egymas utan kovetkezo bajnoki rangadot meg egy ligakupa meccset, ahol az adott csapat a tartalekkal allt ki, kepesek egymas melle allitani es messzemeno kovetkezteteseket levonni belole. (Mi volt amugy a yiddok elleni vereseg utani meccsen??)

Go gunners! 3-0 ide!

wan2bee 2008.02.20. 18:11:25

mar csak arra lennek kivancsi, hogy nst szerint ki jatszotta a ket fiu es a kislany szerepet? az agyucipelo szerepkorre javallom Gallast, a masik fiu lehetne Adebayor, a kislany meg esetleg..?

seahawks 2008.02.20. 18:22:55

pont ezért volt főpróba,mert sokan hiányoztak a kezdőcsapatból...

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.02.20. 18:26:11

A kislány szerepében bulvár infók szerint Ashley Cole

pote · http://nst.blog.hu/ 2008.02.20. 18:48:55

ezt a meccset mindket csapat veresen komolyan vette, es nekem elso blikkre ugy tunt, h a MUnal tobb a hianyzo (Tevez-Giggs-CeR), vagyis a nagyon meghatarozo hianyzo...
gondolom nincs olyan ember ezen az oldalon, aki gondolt volna arra, h szajtatva figyel egy Carrick-WesB-Fletcher osszjatekot, pont az agyusok ellen.

Wengerek pedig annyira golt akartak rugni, h en speciel mar azt vartam, h a nagyonszimpatikus kapusukat is lehozza, es bekuld helyette egy csatart!
(bar a nagy igyekezetnek ugye mi a vege: VdS nem talalkozott a labdaval a meccs folyaman, csak ha hazaguritottak neki)

tovabbra is egy csapat Mancheterben (es Vasmegyeben is:)

az pedig a City :)

mook 2008.02.20. 19:43:23

Bazz, megyek a cimbihez nézni a meccset, jól megcsúsztam vagy 20 percet. Látom, be sincs kapcsolva a tv. Benyomja, épp gólt ismételnek. Aszondja Arsenal rúgta. Pillanatra el is hittem, hisz az OT-on az "away kit"-ben, azaz fehérben volt a csapat, ami persze nem esett le. De szar volt utána.

Gallas tényleg barom tud lenni, még Chelsea játékosként a nézőkkel is volt valami afférja, ha nem is kung-fu rúgás, de mutogatás, köpködés, valami ilyesmi. És hál istennek Roy Keane-től is messze van.

De kell a tapasztalata a csikócsapatba.
Bár jóval alattomosabb, durvább dolgokat is láttunk már pályán, mákja volt, hogy nincs következménye.

habitang · www.nst.blog.hu 2008.02.20. 19:50:45

seahawks
És a főpróbán beugrók szoktak szerepelni?

papercut 2008.02.20. 22:57:45

Arról. hogy kinél volt több hiányzó, szerintem fölösleges beszélni, voltak rendesen itt is ott is. A Man Utd B jobb az Arsenal B-nél. Ebből a meccsből enni derült ki és nem több. Nani nagyon ügyes, Fletcher nagyon szép, rendesen megforgatták az Arsenal 17 éves hátvédjét...Egyébkén másnak is feltűnt, hogy mennyire függ a csapat teljesítménye a két szélsőhátvéd(Glichy, Sagna) teljesítményétől. Nem csak arról van szó, hogy mennyivel stabilabb velük a védelem, de a támadásokhoz ahogy fellépnek, lövik be a labdákat Adebayornak és csinálják a helyet Fabregasnak és Hlebnek, azok hogy beljebb húzódva veszélyeztessenek, az egyértelműen meghatározza a csapat játékát. Szép volt Man U, viszlát a Traffordon!

Roseb 2008.02.20. 23:13:23

Én Scholesyt még nem írnám le... 3hónap kihagyás... Majd meglátjátok, amikor a döntőben beakad a mitre 30-ról!

Woland 2008.02.21. 00:12:40

hoho, emlekeztetnek minden kedves Arsenal drukkert hogy itt es a Ligakupaban nem szimplan kikaptak a gunarok hanem libapastetomot csinaltak beloluk.

Az 5-1 es 4-0 mind a Spurs mind a ManU legnagyobb aranyu gyozelme a ket kupasorozatban. Es mi fogadtuk a Blackpoolt es a Reading C-t(!) is (egyedul Stephen Hunt volt ott az elso csapatbol...) - es azok a sracok helyalltak. Itt nem arrol van szo hogy kiesik az ember. Az teljesen oke, benne van a pakliban. De ketszer szenneegni a szomszedvar meg az elsoszamu bajnoki rivalis ellen, na ott mar van azert egy kis bibi.

Persze mondjatok hogy az 5-1 utan ket meccsen 6-0 jott, de ahhoz hozzatartozik hogy az a Newcastle volt az ellenfel mindketszer, amelyik frissiben kapott egy hatost egy felido alatt Machesterben. Ugyhogy szerintem volt abban szerencse hogy nem egy Villa-parki latogatas volt egybol az etlapon.

Egyebirant ha ismeritek a sajat csapatotokat tudjatok hogy nincs 17 eves hatvedetek. Hoyte 23, Traore meg 18 (na, jo ez utobbi szorszalhasogatas:), De 18 eves vedo nalunk is jatszott a Machester ellen az FA-kupaban (Chris Gunter) meg rajta kivul harom U21-es angol meg egy U21 eves nemet es megsem csinaltak hulyet beloluk pedig nekik Giggs, Ceronaldo meg Tevez jutott. (Ja, es ket hatvedunk is kenyszerusegbol kozeppalyas volt...) Megis vezetest szereztunk es a utolso perces potyagol elott kapufank volt az egyenliteshez.

Nem hiszem hogy az a Spurs annyival jobb erokbol allt mint a szombati Arsenal. Egy par serultre fogni ezt a szegyent amikor ugyanaznap a tartalekos(!!!) Barnsley kiejtette a Poolt az Anfielden...

Egyebkent is a Spurs-hoz es a Chelsea-hez kepest nevetsegesek az Arsenalt sujto serulesek. (Meg ugye utobbi ket csapatbol azert kevesen tudnak ugy kiallitast/eltiltast meguszni mint par arsenalos...)

No ennek a sok rizsanak egy a vege:
Ha 4-0-ra es 5-1-re picsazzak el a csapatodat meghozza ugy hogy 7-8 is lehetne a jatek kepe alapjan ne keressetek kifogast kulso tenyezoben. Ilyenkor kell azt mondani hogy ez a palyan levok hibaja, gratula az ellenfelnek es hogy a ti szepontotokbol nem jo mulatsag, hanem kislany-munka volt.

(megkovetem a Vorosmarty rajongokat... : )

wan2bee 2008.02.21. 04:51:56

ne haragudj woland, tavol all tolem ez a hangnem, de nem tudom megallni.

kitorolhetitek a seggeteket a ligakupa gyozelemmel.. ha esetleg. de arra sem vennek merget. nekem csak az faj, hogy kikaptunk a yiddoktol..

az FA kupa kicsit mas sztori. 11egeszseges es 3 serult, de bevetheto mezonyjatekossal a padon a manchester ellen kiallni a milan elleni
bl meccs elott 4 nappal kozel sem mondhato idealis allapotnak..

es amint latuk a mubol is sokat kivett az a hihetetlen szombati rohangalas..

megegyszer bocsanat a hangnemert, es gratulalok az agyusok folott aratott gyozelmetekhez. legkozelebb ujabb 15 ev mulva!udv!

Woland 2008.02.21. 05:46:37

wan2bee,
hehe, ugyan már, hogy haragudna meg az ember egy ilyenért? : )
Kábé öt éve volt hogy a Chelsea-t vertük 5-1-re az elődöntőben, utána meg kikaptunk a Blackburn-től Cardiffban. Most is arra látok sajna nagyobb esélyt hogy a Cselszki hazabattyog a kupával. De sose lehet feladni.

jól esik hogy gratulálsz a Spursnek, ehhez kell erő! : )
jóccakát!

EGYSZER VOLT BUDÁN NYOLC ÉVIG KUTYAVÁSÁR! : )

Davajmarat 2008.02.21. 16:21:16

Jómagam 28 esztendeje vagyok Arsenal-drukker, volt időszak, hogy hetente mentem a Highbury-be innen, Magyarországról, Ágyús gatya nálam is befigyel, a Topurt pedig a szomszédaimnál is jobban utálom. (Utóbbi infó úgy mondana valamit, ha ismernétek őket. Őket, akik csak reggel, 6 óra előtt vagy éjjel képesek fúrni, annyit üvöltöznek, hogy az egyikőjüknek már a hangszálai is megsínylették egészségügyi vonatkozásban a sok ordibálást, stb.), etc., de az a fajta entroitás, s toleráns irónia, amivel Woland operál, nekem bejön. És az itteni 10.C-nek is biztosan, mert a magyar óráimat a Tőled vett idézetekkel színesítem meccsnapok előtt, kedves Woland ( efféle jelzővel szerintem még soha nem illettem Topurost:-) Szerencsére kevés embernek kell helyből egyeseket adnom (tán 2 tévúton járó Topur-fan, ha akad), úgyhogy a többség szénné röhögi magát ( nem pejoratív megjegyzés, tényleg bejön e stíl.)
Csak így tovább...és hát, senki sem tökéletes, ugyebár!:-)

Ps.: Veled vagyok, wan2bee:-)

Woland 2008.02.22. 00:52:10

Davaj,
meg vagyok tisztelve - ha komolyan mondod ha nem : )

Van két Spurs-szurkoló a tanitványaid között? Meglep, mert Magyarországon nincs nagy keletje a csapatnak. Talán ha Fülöpöt nem adják el. (Norvégiában viszont ottani haverom szerint a legnépszerűbb angol csapat!) De remélem ez csak azt mutatja hogy jövünk fölfelé etéren is!

A diákok akiket én idomitok sajna csak a tojásfoci és a kosár iránt érdeklődnek. Meg baseball, de az nem sport hanem kémia.

hetente a Highbury-be Magyarországból? Tanári fizetéssel? na, ezt nevezem fanatizmusnak : )

Mit jelent az hogy "entroitás"?

Üdv!

Davajmarat 2008.02.22. 01:28:59

Focival bármiféle relevanciában álló vonatkozások tekintetében nem szoktam a tréfa eszközével élni. Még akkor sem, ha nyilvánvalóan le kell szögeznem, a Topur és szurkolói önkéntelenül is széles mosolyt csalnak arcomra.:-)
Van bizony. Fura egy osztály e tekintetben: egyszer összeszámoltuk az ebbéli jellemzőket, s pl. 6-an szorítanak a Fulhamért, 3 hallgató pedig a Hertha BSC-re esküszik. Nincs Pool-, Bayern- és Juve-rajongó!
Jöhettek bármeddig, ez nem segít a csapaton.:-)
Én is azt tapasztaltam, hogy Norvégiában elég masszívan jelen van ez az elmefertő, sőt, utazásaim alapján az a benyomásom, hogy a lengyeleknél és Bolíviában is sokkalta népszerűbb, mint az Arsenal.
A tojásfociról és a kosárról sem tudok semmi rosszat mondani. Nézek szumót, vitorlázást (utóbbit mondjuk inkább űzöm, ha mód nyílik rá), érdekel a rugby, snooker, F1, a kézit is csípem, s rendszeresen járok műkori versenyekre is. Biztos, sok konfliktusom lenne ebből, ha a feleségem nem lenne hasonlóan fanatikus. (Sőt, szerintem Ő az igazi megszállott kettőnk közül.)
Örömmel mondanám, hogy itt a fizetések jóval magasabbak, de attól tartok, ilyen irányú örömökben soha nem lesz részem, részünk. Az igazság az, hogy régebben újságírással foglalkoztam, de nem különösebben élveztem, a vágyamtól, a tanári pályától azonban elriasztott az egzisztenciális faktor. Viszont régebben manuális metódusokkal, ma pedig már a net segítségével voltaképp sportfogadásból élek, s a tanítást szívből, elhivatottságból vállaltam - és nem bántam meg. Ha pedig tudnád, hányszor tettem életem folyamán Topur-győzelemre, s milyen mérvű haszonra tettem szert a csapatnak köszönhetően, leesne az állad- nem mintha büszke lennék rá, szurkertársaim körében nem is hangoztatom ezt a tényt.:-)
/Az entroitás leginkább reflexiókban, mintsem felvetésekben megmutatkozó intelligens, sokszor szatirikus stílus./
A legjobbakat, remélem, minél gyakrabban összefutunk! Pláne egy-egy kiadós Topur-zakó után.:-)
süti beállítások módosítása