Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hogyan NE válasszunk ellenfelet

2008.02.07. 11:45 _benito

Barátságos meccseket játszott Európa. Pályára lépett szinte az összes EB-résztvevő, néhányan egymás ellen, mások a csalódottak közül választottak maguknak ellenfelet – némelyek nem olyan marha okosan. A két rendező egyaránt kikapott, de a különbség ég és föld a két gyufa között, hiszen míg a svájciak jelentősen megnehezítették a játékukat még igencsak keresgélő angolok dolgát, a labancokat majdani csoportellenfelüktől, a német válogatottól szenvedtek cseppet sem meglepő vereséget. A gigászok közül az olaszok és a hollandok mosolya lehet szélesebb az átlagnál, örülhetnek a spanyolok is, hiszen megverték a franciákat, de róluk tudjuk, hogy inkább magukat a versenyeket szeretik elrontani, a kijutással soha nincs gondjuk. Furcsa mezekbe bújtatott csapatok szolgálnak külön érdekességgel hajtás után.

Kezdjük akkor mindjárt egy olyan csapattal, mely egyből nem különösebben szerencsésen választott ellenfelet magának. Horvátországról van szó, mely otthon szenvedett megsemmisítő vereséget a holland válogatottól, méghozzá úgy, hogy Van der Saarnak mindössze egy bravúrt kellett bemutatnia. Bemutatta. (Egyébként nagyon örülnénk, ha valaki meg tudná nekünk magyarázni, mit keresett a világ egyik legjobb kapusa éveken keresztül a Fulhamben – aminek igen, tudjuk, ki a tulaja.) A horvátok védekezése az elég részletes összefoglaló alapján – gondolunk itt elsősorban a második gólra -  egyelőre nem sok optimizmusra ad okot, hiába kerültek az egyik leglazább csoportba (GER, AUS, POL).

A világbajnok simán megcsapta Portugáliát, pedig megmondjuk őszintén, mi Decóékat odavárjuk a végére is. (Ricardo – Bosingwa, Pepe, F. Meira, R. Carvalho – Maniche, Nani – Simao Sabrosa, Deco, C. Ronaldo – Quaresma). Az olaszok úgyis jók lesznek megint, ha meg nem, akkor is nyerni fognak és lássuk be, aki abból a csoportból továbbmegy, az elég nagy lendülettel szalad majd neki a kieséses szakasznak. Camoranesi hiányában az őt a Juvéban is váltakozó sikerrel pótoló Palladino bevetése némileg meglepetés az Azzuri jobbszárnyán, annál természetesebb Toni gólja, mellyel már csak egy választja el Viallitól. Cannavaro kékben sokkal meggyőzőbb, mint fehérben, Amelia feltűnése a kapuban pedig főhajtás a Livorno feltámadása előtt (melyről hamarosan posztolunk is), azt meg már a szezon előtt megmondtuk, hogy Gamberini király.

Spanyolországlegyőzte ugyan Franciaországot, de ezt jórészt a francia csatárok bőkezűségének köszönheti, a döntetlen talán reálisabb lett volna. Arra mindenképpen jó volt ez az eredmény, hogy a surmó-válogatottunk padjához két kézzel kapaszkodó Luis Aragonés kispadját megszilárdítsa. Torres meghúzódott, nem gondoljuk, hogy súlyos lenne, miközben nem tudunk szó nélkül elmenni az Adidas vicces dizájnereinek bohókás tréfája mellett, miszerint a franciákat spanyol mezbe öltöztette, a hazaiakra pedig olyan színű felsőt húzatott, amilyet tíz sör után vizel az ember. Vajon ez lesz majd az az esemény, amikor a spanyolok méltóztatnak úgy teljesíteni, ahogy keretük erejéből fakadóan illene?

Capello ennyit akart a meccstől, semmi többet. Az angol válogatott téblábolós kezdés után a második félidőben már itt-ott mutatott is valamit, ezzel pedig tulajdonképpen simán megverte a két rendező közül még mindig sokkal jobbnak tűnő Svájcot. A kommentelőkre bízzuk annak eldöntését, hogy vajon mivel zsarolja aktuális edzőit Wes Brown, hogy mindenhol feltűnik, ugyanakkor van egy olyan meglátásunk is, hogy Joe Cole az elmúlt 10 év legtechnikásabb angol játékosa. Egyelőre nem tudjuk, mi a terve csapatával az olasz mesternek, de életrajzából kiindulva eredményesen és rondán játszó angol válogatottat vizionálunk magunk elé.

Az osztrákoknál volt ugye egy kezdeményezés, miszerint az elégedetlen nép visszaléptette volna csapatát, hogy ne égjenek szénné a kontinens szeme láttára. Egyre kevésbé tűnik hülyeségnek, hiszen az utóbbi időben az összes ellenfelük átgyalogolt rajtuk és kicsit visszatekintve nem gondoljuk, hogy volt olyan selejtezőcsoport, amiből továbbmentek volna. Most a Nagy Testvér nyomott barackot a fejükre, a németek háromgólos győzelmében semmi meglepő nincsen, hacsak nem az, hogy a kapujukat Lehmann védte. Felkérem Bundesliga-szakértőinket, hogy nevesítsék a szerintük legjobb német kapusokat 1-3 sorakoztatva! A híradások szerint az osztrákok nem voltak rosszak az első félidőben, majd a másodikra összeestek, mint a vizes bukta a réztepsiben. Üdvözöljük Gomez első gólját, akiről Heinrich még a szezon előtt dicshimnuszokat zengett!

A románok beleszaladtak az izraeli késbe (amibe mostanában szokás beleszaladni, úgy látszik), a brazilok győztek Írországban, majdani csoportellenfelünk, Dánia Szlovéniában nyert, a törökök és a svédek játéka annyira nem fekszik egymásnak, hogy a 0-0 nem nagy meglepetés, az ukránok ezúttal Cipruson ásták magukat még néhány méterrel mélyebbre, Wales pedig Norvégiát oktatta nagy szigorral.

Mi is játszottunk, de a Szlovákia elleni meccs pont ilyen kevés szót érdemel, pedig fel voltunk készülve egy örömködős poszt legyártására. Ráadásul nem kerültünk közelebb a ki-legyen-a- balszélsőnk kérdéskör megoldásához sem. Teringettét!

69 komment

Címkék: videó összefoglaló válogatott barátságos

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr86329252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mickeyknox 2008.02.07. 12:02:37

wes brownban biztos van valami, ami csak a pályán kivűl derül ki, más indok nem létezik arra, hogy miért válogatta be capello (mondjuk az első válogatottsága már jó régen volt, és azóta még csak 12x volt válogatott, szóval az angol edzők közt se mindenki hülye).
az olaszok meg az összefoglaló alapján nem voltak jobbak 2 góllal, toni góljánál a szegény kapus keze előtt pattant fel a labda, különben sose jut el oda, kannáé meg...
várhidi meg kipróbálta, milyen is csatár nélkül játszani. szar.

Gabez 2008.02.07. 12:07:25

"Joe Cole az elmúlt 10 év legtechnikásabb angol játékosa" - bizony, már évek óta. Gerrard és Lampard általában csak robotolnak, Beckham a kurvákból (értsd: kanyar, kanyarít) él(t), Rooney az őserőből, de Joe barátunk keni a vajat rendesen. Sztem ő az az englis, aki megélne spanyolhonban.

rexford 2008.02.07. 12:16:35

Igen, de még így sincs sehol hozzá képest: www.youtube.com/watch?v=IGhgNWWdVjU

Azazello007 2008.02.07. 12:23:26

Rexford: hát igen, ha olyan lenne a mostani angol válogatott, mint mikor még Waddle, Gascoigne, Lineker, Platt és a többiek játszottak, nem kéne arról beszélni, hogy miért csak a tévében nézik majd az EB-t.

rexford 2008.02.07. 12:27:56

Még ezt akartam linkelni: www.youtube.com/watch?v=e3JSpzMTnlQ, és hozzátenni, h ezzel a 2 emberrel a mai Anglia világbajnok lenne.

kuttor kutya 2008.02.07. 12:29:01

J. Cole bosszantóan sok labdakezelési hibát vét és a játékintelligenciája is kaktusz (rossz irányba fut, szarul helyezkedik - megjátszhatatlan).

Ha már technika: Beckham, Anderton, Ian Wright, Gascoigne, OWEN az elmúlt évekből, vagy mondjuk Walcott mostanából

danesdzsu2 2008.02.07. 12:33:05

Van der Sar: mert az olasz bajnokságban majdnem tönkretették. Pedig 5-6 éve folyamatosan a világ legjobb kapusa.

2008.02.07. 12:37:52

Nos (sajnos nem tudom szebben mondani) b@szott egy nehéz dolog rangsorolni a német a kapusokat, tudás alapján, főleg ha az első 3-at kéne megnevezni. Őszintén szólva fogalmam sincs. Kahnról nem beszélek hiszen néhány hónap és visszavonul. Lehmann ugyan remek kapus, de sajna hajlamos varázsütésre megkergülni, hogy aztán hibát hibára halmozzon. Hildebrand szerintem semmi extra, képes bár hatalmas bravúrokra, de olykor a legelemibb helyezkedési szabályokról is megfeledkezik. Enke megbízható srác, de halvány fogalmam sincs hogy a nemzetközi szintéren is ugyanúgy megállná e a helyét mint a Bundesligában. Neuer, Adler és Rensing óriási tehetségek, de még érniük kell ahhoz, hogy a válogatottnál 1. számú hálóőrként lehessen rájuk számítani. Úgy gondolom a jövőben közülük fog kikerülni a nummer eins, de rangsorolásukra még nem vállalkoznék.

rexford 2008.02.07. 12:41:25

"Van der Sar: mert az olasz bajnokságban majdnem tönkretették"

Nem akarta őt senki tönkre tenni, egyszerűen elmacskásodott a Ferrara-Iuliano-Montero-Pessotto védősor mögött.

akron99 2008.02.07. 12:58:03

Gomeznek ez már az ötödik gólja a válogatottban.
A dicshimnuszok jogosak!
Kahn-Enke-Adler

halareaal 2008.02.07. 13:41:57

már épp néztem, h Wiesét senki sem említi, sztem ő a legjobb. 1ébként a portugálok baromi jó csapatlehetnének, ha lenne legalább 1 csatáruk, aki megüti a Ronaldo-Quaresma-Deco szintet. amugy olaszok ki fognak esni a csoportból.

kroos 2008.02.07. 13:55:03

Wiese-t épp elötted irtam,a portugáloknak pedig elkelne még egy balhátvéd is,meg egy kapus.És egy védekezö k. aki lehetne Velosos vagy Moutinho,de azt hiszem öket be se hivták,játszott inkább Petite.

rizla 2008.02.07. 14:00:36

"Ráadásul nem kerültünk közelebb a ki-legyen-a- balszélsőnk kérdéskör megoldásához sem."

dehogynem, dzsudzsák. ő mutatta a legtöbbet. akárhogyis, sajnos úgy néz ki, nem nagyon lehet husztit-halmosit-dzsudzsákot egyszere pályára pakolni. hát, legalább megpróbáltuk.

rizla 2008.02.07. 14:02:30

mickeyknox: "az olaszok meg az összefoglaló alapján nem voltak jobbak 2 góllal" eurosporton volt bővebb összefoglaló, simán lehettek volna jobbak akár hárommal is.

giacinto 2008.02.07. 14:05:39

az a portugál összeállítás elég neccesre sikerült, 3 igazi középső védővel 4 tipikus szélsővel, csatár és balbekk nélkül. de azért szimpatikusak, minimum 4be bent lesznek simán.

delp 2008.02.07. 14:13:39

Saar a Juvéban rettenetesen védett, utána kicsit el volt anyátlanodva, kellett neki a Fulham-i szanatórium.

Bezuhov. 2008.02.07. 15:12:47

A Kahn-Lehmann páros (az első a jobb kapus) kiöregedett, ez egyértelmű (bár Olli a Rostock ellen már-már fénykorát idézte)
Wiese az Lehmann szintű bakikat csinál. Nem életbiztosítás. Hildebrand régen jó bravúrkapus volt, most már az sem. Egy német válogatottnak tuti nem lesz oszlopa.
Adler és Rensing hatalmas tehetségek, csak még fiatalok. Bár az utóbbihoz - talán a bőrgatyás kötődésemből kifolyólag - nagyobb reményt főzük.
Summa summarum: Ha rajtam múlna, akkor Enke!

jurgen 2008.02.07. 15:17:58

Most nehez meghatarozni a sorrendet, egyik sem vilagklasszis. de 2-3 ev mulva valahogy igy fog kinezni:
1. Rensing
2. Adler
3. Neuer

de annyit is eleg lett volna irnom, hogy egyetertek isarsturmmal... :)

szbszig 2008.02.07. 15:18:56

A franciák tényleg úgy néznek ki a videó alapján, mint a spanyolok. A spanyolok meg úgy, mint a brazilok (igen, volt egy ilyen korszak, amikor fehér naciban és fehér sportszárban játszottak a citromsárga felső mellett). :)

szbszig 2008.02.07. 15:22:46

Egyébként én az izraeliekre felhívnám a figyelmet. Az utóbbi időben igen jó formában vannak, és szerintem messze a legkönnyebb csoportba kerültek a vb-selejtezőkön, úgyhogy akár még kijutási esélyeik is lehetnek.

kroos 2008.02.07. 15:23:54

Kapusgondog a németeknél?Akkor mit szoljanak az Angolok?

gyedmatroz 2008.02.07. 15:38:27

A spanyoloknak azért volt ez a meze, mert 70 éves a Marca, és ez a meccs egyben valami ünnepség is volt, vagy tisztelgés vagy mi az újság előtt.
Az olaszok jól játszottak, Itt: www.fn.hu/foci/20080207/capello_gyozelemmel_kezdett_honfitarsai_paradeztak/ olvastam egy elég részletes leírást arról a meccsről, ha vkit érdekelne.

gyedmatroz 2008.02.07. 15:46:42

Azt remélem minden NST olvasó tudja, hogy Pirlo utóbbi években elért sikereinek magyar vonatkozás is van. Szóval mikor Milánóban jártam a csajommal, elmentünk a San Siroba, ahol a túrán a Milan öltözőbe is bevittek. Ott a székek fölött mindenkinek ki volt írva a neve, le lehetett ülni, fotózni, stb. Akkoriban Pirlónak elég gyengén ment a játék, de akkor a csajom a székébe ült. Azóta BL-győzelem, világbajnoki cím, stb. Lehet, írok Andreanak is, hogy igazán adhatna valami jutalékot. :)))

MAti 2008.02.07. 16:20:43

Szvsz. a portugál csapatnak védekező kp. poszton nincsenek gondjai, sőt... évek óta a csapat egyik legerősebb része (Maniche, Petit, Costinha és most talán Nani is).

Értékelhető csatár viszont nem játszik náluk hosszú évek óta... Pauleta stabil emberhátrányt jelent, Nuno Gomez szerintem valamivel jobb, de nem egy varázsló ő sem.
A középpályájuk a világ egyik legerősebbje szerintem, a védősor erős közepes, kapusposzton nagy baj nincs, de nem is kimagasló.
De a csatárposzt... :(

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.02.07. 16:40:33

ha nem Löw lett volna Klinsmann szárnysegédje Kahn kicsinálásánál, akkor most visszahívná. mondhatnám úgy is, hogy ha nem kettejük közül vki lenne a kapitány, visszahívnák. de most már csakazérse.

pedig a nagyanyám is látja, hogy Kahn a legjobb német kapus. Lehmann egy félreértés, kicsit sokat vadászik lepkére, Hildebrand világklasszis sose lesz (jogos kérdés: Lehmann talán az?), Rensing, Adler Neuer pedig egyelőre csak tehetségek, hogy az előttem szólókat idézzem.

tehát most
1. Kahn
2. Hildebrand
3. Neuer
sorrendnek kéne lennie és csak imádkozni tudunk, hogy a
1. Hildebrand
2. Neuer
3. Adler
sorrend legyen, ha már Olli nem lehet ott.

dojcslándban 3-4 év múlva nagyon jó lesz a kapushelyzet, most inkább szomorú.

the real 2008.02.07. 16:41:21

Pauleta a vb után lemondta a válogatottságot. A stabil emberhátrányról annyit, hogy tavaly ismét a francia bajnokság gólkirálya lett, egyébként meg ő szerezte a legtöbb gólt a portugál válogatottban.

MAti 2008.02.07. 16:46:24

Tudom.
Pauleta összes remek statisztikáját ismerem, sokat is vártam tőle mindig... Eusébio-nál több gólt rúgott, stb-stb.

De: ő az a játékos, aki a fontos tornákon, fontos meccseken képtelen jól játszani.
Melyik EB-n, VB-n játszott akár csak közepes szinten is? Sehol... :(
Ezeken a nagy tornákon harmatgyenge volt, ha a gyúrót teszik a helyére, akkor is csak annyit nyernek, hogy a gyúróra már talán egy védő sem figyelt volna.

Tudom, hogy fogják rendesen meg minden... nade egy Drogbát, Inzaghi-t vagy Nistelrooy-t nem fognak rendesen?

rizla 2008.02.07. 16:53:36

pauleta a tavalyelőtti vb-n 1 gólt lőtt egy elődöntős, bronzmeccsig jutó csapatban, mint elsőszámú csatár. ennyit a statisztikáról. hogy lesérült-e, arra mondjuk nem emlékszem, de szerintem nem.

ShanklyGates 2008.02.07. 17:25:48

Van der Saar-ral kapcsolatban vmi potyagólokkal 4-0-ra elbukott UEFA-meccs és kiesés rémlik a Celta Vigo ellen a Juventus kapujában. Nem verekedtek érte össze a kérôk akkoriban.

ShanklyGates 2008.02.07. 17:39:38

... teszem hozzá, még mindig jobban járt, mint Rüstü, akinek az elsô Barcelona-bajnokija egyben Törökországon kívüli karrierjének végét is jelentette.
Úgy megzavarodott egy potyagóltól, h összehozott még másik kettôt : ))))

crouchy 2008.02.07. 17:54:18

eredményeket direkt nem írtok?:) amúgy meg mindig nyavalyognak hogy mennyire kevés a pénz a magyar fociban, erre kimegyünk ciprusra hogy játszunk a szlovákokkal. hát ez bombaötlet..

kroos 2008.02.07. 17:57:25

Az egyértelmü hogy nincs csatár,de ott van Veloso,Moutinho,és a világ egyik legtechnikásabb jobbjátvédle Nelson.Ök miért nem játszanak?Csak mert Maniche-t leigazolta az Inter?

díszbohóc 2008.02.07. 18:30:55

Az angol meccshez csak annyi:
1. Wes Brown tényleg egy tévedés (szerintem is kenöpénz van a dologban :)
2. Crouch meg vicc
3. Gerrard lassú (félreértések elkerülése végett: fejben...) és képtelen a válogatottban normálisat nyújtani (és ezen a gólpassz sem segít)
4. Rooney-t és Cole-t leszámitva a többi csak vízhordó. (talán még a Wright Phillips. Jut eszembe: viccesek voltak úgy egymás mellett a cserénél: Crouch meg ö)
5. Capello hozott anyagból olgozik. Ha látványos focit akarna, akkor minöségi játékosok kellenek (Mondjuk egye fene még ez a Bentley gyerek se rossz)

rizla 2008.02.07. 19:05:08

crouchy: talán nézz rá a válogatottunk további programjára.. egyébként a nagy pénz nem a barátságos meccsekből lesz.

crouchy 2008.02.07. 19:48:09

Viktor meglátjuk majd h mennyire röhög a Chelsea a viccen;) Rizla. én értem mire gondolsz de hát ilyen hülyeségekre miér kell költeni?

rizla 2008.02.07. 19:52:28

mert a szlovákok erősebb csapat nálunk, de nem annyival, hogy ne lehessen a meccsen kipróbálni dolgokat, kísérletezni. erre valóak a barátságos meccsek (meg a közönség szórakoztatására). egyébként ők hívtak meg minket, nem mi találtuk ki ezt a ciprusi meccset. de hidd el, nem hagy olyan mély nyomot a költségvetésen az, hogy elrepültünk ciprusra nyomni egy csapatépítés szempontjából hasznos meccset. nem ettől van kevés pénz pályákra, meg az utánpótlásra...

crouchy 2008.02.07. 20:08:15

okés köszi rizla, ha ők találták ki ők is fizetik:) de amúgy sem az volt a bajom h húde nagy összeg hanem hogy "ha győrből megyünk budapestre akkor sem pécs felé indulunk" hogy kedvenc kémiatánarom idézzem. szal csak nem értettem h miér kell elmenni oda a fenébe játszani. de ha ők hívtak akkor azér.

rizla 2008.02.07. 20:14:40

a költségeket a két szövetség felesben állta, nyilván.

rizla 2008.02.07. 20:15:36

egyébként én sem értem minek ciprusra utazni, nyilván jó bulik vannak arrafelé, meg bambuszszoknyás lányok még télen is. bajusztörpre is ráfér egy kis szórakozás az elmúlt hónapok stressze után

díszbohóc 2008.02.07. 21:08:53

Mehettünk volna USA-ba egyetemi pályára félidöt játszani antigua és Barbuda ellen...

divatdrukker 2008.02.07. 21:51:38

Van der Saar miatt a Juventus két bajnoki címet bukott el - ennyit arról, hogy ő világklasszis lenne

Asidotus 2008.02.08. 00:19:36

Nézem az Afrika-kupát, és lelki szemeimmel látom a kameruni, elefántocsontparti, ghánai fociban tornyosuló pénzhegyeket, magas szintű technikai, szakmai munkát. Törzsi ellentétekkel átszőtt országokról van szó, ami így látatlanban, messziről nézve is jelen kell, hogy legyen labdarúgó szövetségeik életében. Ennek ellenére, hogy fociznak már!!!
Le kéne már szállni az MLSZ fikázásáról, inkább azon kéne elgondolkozni, hogy miért nem akarják a gyerekek (és szüleik) a profi labdarúgó hivatást? Nincs utánpótlás, mert nincsenek gyerekek, akik fociznának. Bocsánat, de ez nem vívás, hogy aki lemegy a vívóterembe, kettőnél többsztör, az már indulhat az olimpián. Ha majd a testnevelő tanárok is sportnak tekintik a labdarúgást, nem csak a f.szom kosárt meg röplabdát, akkor talán. Meg nem mindenki kommunikáció szakos bölcsész akarna lenni, hanem focista. Olyan a focink, mint a nemzetünk. Akinek ez nem tetszik, sértődjön meg, de attól még nem lesz jobb, hogy bűnbakokat keresünk. Még egy Capello sem fog gólt rúgni (és ezért szar az angol foci is, mert ott sincsenek jó játékosok, sőt jó edzők sem).
Röviden: először is, a testnevelő tanárok takarodjanak el, adják át a helyet az iskolai tornaórákon a focinak. Utána lehet beszélgetni a következőkről.

Asidotus 2008.02.08. 00:23:31

Ja, az olaszok 2006-ban is a németek leverésével hangoltak a vb-re, most a portugálok leverése elég jónak tűnik. Forza Italia!

sleepy 2008.02.08. 00:50:40

Rexford: hát igen, ha olyan lenne a mostani angol válogatott, mint mikor még Waddle, Gascoigne, Lineker, Platt és a többiek játszottak, nem kéne arról beszélni, hogy miért csak a tévében nézik majd az EB-t.

Ja, ok csak egy vb-t neztek tvrol...

tb 2008.02.08. 08:00:50

Akkor már sem Lineker sem Waddle nem játszott a válogatottban, mármint 94-ben

szferi 2008.02.08. 08:01:10

"Le kéne már szállni az MLSZ fikázásáról, inkább azon kéne elgondolkozni, hogy miért nem akarják a gyerekek (és szüleik) a profi labdarúgó hivatást? Nincs utánpótlás, mert nincsenek gyerekek, akik fociznának."

Nehogy már azt hidd, hogy afrikában mindenki egész nap az utcán focizik, aztán meg az eurosport2- nézi este a PL-t! Egy olyan országban mint szudán, szenegál, angola, vagy sorolhatnám még, évtizedekig polgárháború dúlt, vagy még most is folynak a harcok. Egy ilyen országban az emberek nagy része a puszta megélhetésért küzd, napi pár forintnak megfelelő összegből él hétről hétre, elképzelheted milyen körülmények között. Az európai mércével mérhető életszínvonalat csak a lakosság törtrésze éri el, szerinted egy ilyen országban több fiatal focizik klubszinten, mint nálunk? Olyan nagy lenne ilyen körülmények között a merítési lehetőség? Ugyan már!!!

heizer 2008.02.08. 08:08:57

Az utóbbi 10 év legtechnikásabb angolja: Cole igen, van benne fantázia az tény, és kisértetiesen emlékeztet az utóbbi 10 év másik legtechnikásabb angoljára: McManaman-re. Mindkettő brilliáns, ugyanakkor még se visznek akkora pluszt csapatuk játékába, mint amekkorát ilyen technikai képzettséggel elvárna az ember. (Bár a Chelseaben mostanság Cole és SWP a legjobb). MInt mondjuk C.Ronaldo vagy Robinho.

Bár ez előbbi úgy tűnik megint nem tudott mit kezdeni az olaszokkal? Ez jelent valamit?

danesdzsu2 2008.02.08. 08:29:32

ShanklyGates: www.origo.hu/sport/focivilag/20030701rustu.html
Az utolsó mondatot is olvasd, én jól szórakoztam:)

Az összes olasz divatdrukkernek: még szerencse, hogy az olaszoknak mindig van valaki, akinek a nyakába varrhatják a kudarcot. És van der Saar a Juvéban is a világ legjobbja volt. Akkor is a világ legjobbja volt, amikor a Manchesterrel szégyenszemre kiesett a BL csoportkörből. Nem a csapat eredményeitől függ ez, értitek?:)

mickeyknox 2008.02.08. 09:11:38

inkább az a helyzet, hogy az afrikai kölyköknek ez valós lehetőség, hogy kitörjenek a nyomorból, és komolyabban veszik ezt a sportot. a volt francia gyarmatokról az összes valamirevaló gyereket elviszik a francia harmadosztályba is, ez nekik akkora ugrás az életminőségben, hogy megéri érte küzdeni. nem beszélve arról, hogy drogbát, essient meg eto'o-t félistenként tisztelik hazájukban, olyan országokban, ahol évtizedek óta háború van, meg szegénység, az emberek nem egy ezredest vagy egy politikust tartanak nagy embernek, hanem őket, akik segitenek az országon. te lehetsz a hős :)

tb 2008.02.08. 10:09:23

épp az Afrika kupa közben volt a Eurosporton egy riport egy ghánai utánpótlás bázisról, ahol többek között Essien is megtanulta a focit. Persze nem vetekedhet a legnagyobb európai klubok bázisaival, de ott is meg lehet tanulni focizni, ma már Afrikára sem igaz, hogy a poros utcákon rongylabdát rugdosó csávók jutnak el a világhírig persze lehet, hogy ott kezdik, de már nagyon kicsi gyerekként bekerülnek ilyen központokba. Nem tudom konkrétan, hogy ezt a ghánait milyen pénzből, kik csinálták, de jellemzően europai nagy csapatok alapítják ezeket (az Ajax-szal az élen), ezután a legjobbakat már tizenegy-két évesen már viszik is európába, elsősorban Franciaországba és az Ajaxhoz, ingyen, persze... A másik út, pl Drogbáé, aki már 5 évesen Franciaországba költözött, vagy Kanouté, aki meg nem is élt soha Maliban
Ezek a dolgok összehasonlíthatatlanok a magyar viszonyokkal, teljesen felesleges érvként felhozni bármilyen vitába

_benito · www.nst.blog.hu 2008.02.08. 10:30:59

"Bár ez előbbi úgy tűnik megint nem tudott mit kezdeni az olaszokkal? Ez jelent valamit?"

ez egy nagyon jó meglátás! és a megint is nagyon igaz, sokan emlékszünk a tavalyi milan-mu meccsre, amikor céronaldónak megmozdulása sem igen akadt, olyan szépen levédekezték.

szferi 2008.02.08. 11:26:14

"inkább az a helyzet, hogy az afrikai kölyköknek ez valós lehetőség, hogy kitörjenek a nyomorból, és komolyabban veszik ezt a sportot."

Nem értek egyet ezzel, tb-nek viszont igaza van az utánpótlás bázisok működtetésével, ahol egy szűk, de annál tehetségesebb rétegnek biztosítanak minőségi képzést. Nem hiszem h szenegálban több gyerek focizna, mint nálunk, csakhát azt a néhány tehetséget rörtön kiszúrják és viszik európába. Másrészt ahol az európai import szemét osztályozásából és újrafelhasználásából, kőolajkutak mellett a salak lapátolásából, vagy épp marhapásztorkodásból élnek napi 12-18 órai munkával, ott magasról leszarják hogy az évi eurómilliókat kereső etoo épp berúgja-e a tizenegyest, vagy nem. Persze van egy réteg, akit ez is érdekelni tud, de a 20.000es stadionok kihasználtságából következtethetsz, hogy ez a réteg mekkora lehet. És pont innen kerülnek ki azok a gyerekek, akiknek van idejük a focira, és akik most felnőttként minket, európaiakat szórakoztatnak.

Nem azért vannak jó játékosaik az afrikaiaknak, mert ott minden gyerek focizik, meg hősként tekint Drogbára, ez csak mese.

Asidotus 2008.02.08. 11:28:24

egy Eto'o vagy Drogba szintű játékost itthon is félistenként tisztelnének.
A kitörés esélye, ez az, ami itthon nem mozgatja meg az embereket. Mintha itthon mindenki olyan jól élne, fenékig tejföl lenne a világ. Csank János mondta egyszer (a 90-es években), hogy egy nyírségben megrendezett tehetségkutatóra 2 db gyerek ment el, és abból az egyik kövér volt, csak az anyja küldte, hogy mozogjon. Ha lennének a profi kluboknak profi akadémiái, ahová a testnevelő tanárok irányítanák a tehetséges gyerekeket, és a szülők hinnének benne, hogy nem csak a bölcsész-büfé szakos egyetem lehet cél, akkor lesz itt jó válogatott.
Igen, haragszom a testnevelő tanárokra. Kíváncsi vagyok, hány kommentelőnek van élménye olyan tornatanárról, aki a focit csak óra végi jutalom játéknak tekinti. Nekem 2 tanárom volt életemben, mindkettőnél osztályozták az atlétikát, szertornát, a kosárlabda és a röplabda egyes elemeit. Focizni csak nagy könyörgés után engedték. És apám mesélte, hogy náluk (pesti középiskolában a 60-as években) a vívó volt a sportoló, aki a Puskásban focizott, az nem, "csak a lovak rugdosódnak".
Az afrikai helyzettel összehasonlítani? Nálunk az Ajax miért nem csinál utánpótlásképzőt? Vagy a többi? A kis MTK csinált, és már a Liverpoolban vannak többen is. Ugyanaz a játék, ugyanúgy emberek ők is, mint mi. A horvátok mit csinálnak jobban? Talán ők szeretik a focit, míg nálunk büszkén feszít a nemzet fele, hogy nem szereti. Nesze neked nacionalizmus, erre legyél büszke!

BruceWayne 2008.02.08. 12:24:52

itt vannak a mezek (az orosz nagyon brutál lett):

nikefootball.nike.com/nikefootball/siteshell/index.jsp#,en,0;ho07_teamKits

kár hogy az angolok is gyakorlatilag egy orosz mezben játszanak....

rexford 2008.02.08. 13:06:12

Az biztos, hogy Marokkóban és Tunéziában (de szerintem Fekete-Afrikában is) sokkal több gyerek focizik, mint nálunk, a tengerpartok és az utcák tele vannak velük. Ergo, a klubok merítési lehetősége is jóval nagyobb.
De nem is kell olyan messzire menni: 20-25 évvel ezelőtt Romániában sokkal több gyereket lehetett látni focizni a lakótelepeken az autók között, mint itt, Magyarországon.

crouchy 2008.02.08. 16:25:45

jah és valaki mondja meg hogy az owen hargraves mit keres a unitedben és az angol vállogatottban? sztem nem jó.

crouchy 2008.02.08. 16:29:10

jah és ezt a "tudnál-e svájcnak szurkolni" kérdést ki találta ki?

halareaal 2008.02.08. 17:35:19

ezt énse értem, sztem rosszul van feltéve. úgy értitek az ebnn? amugy németek ellen igen.

halareaal 2008.02.08. 17:37:20

""Bár ez előbbi úgy tűnik megint nem tudott mit kezdeni az olaszokkal? Ez jelent valamit?"

ez egy nagyon jó meglátás! és a megint is nagyon igaz, sokan emlékszünk a tavalyi milan-mu meccsre, amikor céronaldónak megmozdulása sem igen akadt, olyan szépen levédekezték."
ez igaz, de azért a Roma is olasz csapat, ezt ne felejtsük el. és azon a párharcon Rómában is volt olyan, h végigvitte a pályán, nem csak a TRaffordon ment neki.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.02.08. 18:19:55

olvasd el a fölötte lévő sort
az segíthet;)

szferi 2008.02.08. 18:44:04

Rexford! Marokkóban és Tunéziában biztos, de az évtizedek óta háború sújtotta fekete - afrikai országokban biztos hogy nem.

kroos 2008.02.08. 19:04:31

És hogy lehet szurkolni egy olyan csapatnak,ahol a 4 védö elött 4 védekezö kp játszik,kreativitás nulla,és még Gila is befér a támadosorba.

crouchy 2008.02.08. 20:01:46

igen tudnék nekik szurkolni ha svájci lennék.. most érted..

szferi 2008.02.08. 20:16:00

A svájc - ukrajna 2006 a legszebb emlékem róluk... :)

Strigo 2008.02.08. 20:58:06

Wes Brown idén (Neville sérülése miatt) alapember a bajnokság legjobb védelmében. Semmi extrát nem nyújt, nem esernyőzi be a fél védelmet, nem ollóz gólt húsz méterről, de nem is az a feladata. Küzd, rombol, szerel, tisztáz. Azért akit Ferguson és Capello is betesz a csapatába, az ért a dolgához, nem kéne mindig őt bántani.

daneeka 2008.02.09. 18:55:45

"Az összes olasz divatdrukkernek: még szerencse, hogy az olaszoknak mindig van valaki, akinek a nyakába varrhatják a kudarcot. És van der Saar a Juvéban is a világ legjobbja volt. Akkor is a világ legjobbja volt, amikor a Manchesterrel szégyenszemre kiesett a BL csoportkörből. Nem a csapat eredményeitől függ ez, értitek?:)"

Amióta Buffon labdarúgó, Van der Sar max a második legjobb. Szerintem a világ legjobb kapusa nem kaphat akkora potyákat, amekkorákat vds kapott a Juventusban. Ellenben a 2000-es EB-n amikor ő védett, és nem Westerveld a holland válogatottban, akkor nagyon jól tolta.

jasszgeri 2008.02.09. 20:18:16

nem volt időm a kommenteket átfutni, lehet már vki megemlítette, de:

"az olaszok úgyis jók lesznek megint, ha meg nem, akkor is nyerni fognak és lássuk be, aki abból a csoportból továbbmegy, az elég nagy lendülettel szalad majd neki a kieséses szakasznak."
eddig senki sem nyert tornát halálcsoportból kievickélve.
süti beállítások módosítása