Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Serie A, első félidő - Alsóház

2008.01.23. 13:01 _benito

A mezőny második fele sokkal izgalmasabban alakul, mint az első. Bár hátul is van leszakadó a Cagliari személyében, de azt mondjuk, korai (?) még temetni, hiszen többek között a Livorno is olyan feltámadást vezetett elő, hogy szemünk-szánk elállt tőle. Tőlük felfelé viszont őrületes küzdelem van kibontakozóban, hiszen az utolsó előtti Empoli és a 11. Atalanta között mindössze hat pont a különbség, de a legjobb bennmaradó Reggina is úgy áll, hogy egy győzelemmel akár négy csapatot is maga mögé utasíthat, így várhatóan a tavalyihoz hasonló iszonyatos küzdelmet vívnak majd az alsóház reprezentánsai, méghozzá az utolsó forduló utolsó percéig (emlékszünk a tavalyi hajrára, ugye?). Legutóbb csak annyit kértünk, hogy ha lehet, ne Verona csacsijai pottyanjanak ki, úgyhogy most nem is mondjuk meg, kinek szurkolunk a leginkább, mert a végén pont ők lennének azok, akik helyet cserélnek a pillanatnyilag a Serie B második helyén állomásozó Chievóval.

11. Atalanta   18  5-7-6  25-25  22
Az Orobici a 12. fordulóig mindössze egyetlen vereséget szenvedett el és már kezdtük azt hinni, hogy a tavaly látott Colantuono-mágia köszön vissza Del Nerinél is, amikor eltiltották Donit és a bergamóiak elindultak lefelé. Még agyoncsapták a Napolit (5-1), de aztán jöttek a vereségek egymás után (közben az elnökük kómába esett), a veterán csatársztár, Zampagna csúnyán összekapott Del Nerivel és meg sem állt Vicenzáig. A többi csatár közül Floccari mutatja a legtöbb életjelet, Muslimovic használhatatlannak mutatkozik, az ifjabb Inzaghi pedig hol sérült, hol játszana, csak nem kerül be, úgyhogy nagyon nem ártott, hogy Doni a hétvégén a Genoa ellen visszatért, természetesen mindjárt góllal. Egyébként Kakával holtversenyben a Serie A legeredményesebb középpályásáról beszélünk, bár túlzás lenne a fedezetsorba tennünk, hiszen általában az egész meccset az ellenfél kapuja előtt héderezve tölti az istenadta.
+ A Doni-Floccari kettős nem lankad, egy huszáros hajrával akár UEFA-kupás helyre is beérhetnek.
- Ha viszont lankad és a védelemnek sem ad a gép, akár a veszélyes zónában is találhatják magukat.

12. Catania   19  6-6-7  18-22  22
Az Elefántok úgy játszanak idegenben, mintha átkeltek volna a Pireneusok után az Alpokon is, de bizony az Angelo Massimino stadionban halljuk mi is az elefántdübörgést. Idegenben eddig 5 döntetlen mellett ugyanennyi vereség jött össze, de például a Milant kétszer is sikerült megviccelniük, egyszer bajnokin, amikor elhoztak egy pontot a San Siróból, egyszer pedig a kupában, ahol kiejtették nagynevű ellenfelüket, sőt, nem is lehetetlen a küldetés, ami a negyeddöntőben vár rájuk, hiszen azzal az Udinesével csapnak össze, melyet 2-0-ra megvertek otthon. A Catania egyébként szintén a góliszonyos csapatok közé tartozik, pedig a támadó háromszöge Martinez – Spinesi, Mascara egyáltalán nem kutyaütőkből áll (a trequartistáért több csapat is bejelentkezett már) és persze ott van Vargas is, aki hátvéd létére nem csak gólerős, de több gólpassz is fűződik a nevéhez. Ha idevesszük, hogy a derbin leverték a Palermót, simán elmondhatjuk, hogy jó szezonjuk van.
+ A békés behemót érdekes módon ha vérszagot érez, nagyon komolyan tudja venni magát.
- 19 meccsen 18 szerzett gól borzasztóan kevés!

13. Livorno   18  5-6-7  22-28  21
Giancarlo Camolese tud valamit, kérem szépen. A Livorno a kilencedik fordulóig 1 ponttal állt a tökutolsó helyen, Orsi edző úgy kapta a taslikat, hogy csak a fejét kapkodta, aztán már azt sem kellett, mert kirúgták és érkezett a Serie A legszarabbul fizetett megmentője, Camolese. Azóta a Livorno veretlen (!), négy döntetlen mellé ugyanennyi győzelmet aratott és most bánhatja csak igazán, hogy a Milan elleni meccse elmaradt a 16. fordulóból. Az új edző Tavanónak is megmutatta, merre van a kapu, mert a vezetése alatt a csatár is megtáltosodott, méghozzá annyira, hogy már a mesterlövészek listáján is előkelő helyet foglal el kilenc találatával, a csapat pedig a tökutolsó helyről egészen a 13. helyre rakétázott fel. A 28 kapott gól a harmadik legrosszabb, de ezek jelentős része (20) az első kilenc forduló vesszőfutása során landolt Amelia (bizony, világbajnok kapusuk van) kapujában. Toszkána rátok büszke, srácok!
+ Tavano
- Tristan (mert itt játszik. Bizony.)

14. Lazio   19  4-7-8  22-29  19
Na, hát ha valaki csúnyán kapta a pofonokat, az a Lazio volt eddig idén, az biztos. Pedig a zűrzavaros tavalyi helyzetnek köszönhetően a BL-ben indulhattak (ahol 5 szerzett ponttal csontutolsók lettek), négy győzelmüket mind egy szálig kiesőjelöltek ellen szerezték és a jó ég tudja csak, hol lennének, ha nem lenne egy Rocchi-Pandev csatársoruk. Az említett páros már 13 találatnál jár, pedig a középpályások és a védők között a szezon eleje óta olyan sérüléshullám söpör végig, hogy volt olyan forduló, amikor az is csoda volt, hogy a padra jutott egészséges játékos. Ballotta bácsi hatalmas szívével jó nagy darabot kitakar a kapujukból (bár neki is voltak emlékezetes bakijai), Ledesma még mindig a Serie A egyik legjobb középpályása és a szezon egyik felfedezettje az ő jobboldali védőjük, De Silvestri, de ezen kívül aztán tényleg nincs sok minden, aminek örülni lehetne. Hacsak az nem, hogy a kupában még állnak a sasok, a negyeddöntőben a Fiorentina lesz az ellenfél.
+ a csatársor mellett a római derbin mutatott játék adhat okot örömre, bár az eredmény ott sem.
- A Serie A egyik BL-csapata két apró pontocskára van a kiesőzónától

15. Parma   19  4-6-9  22-29  18
Ha csak rápillantunk a Parma keretére, azt kell mondanunk, kifejezetten ígéretes kis csapata van Di Carlo edzőnek, a tabella (aminek mindig igaza van) viszont egészen mást mond. Mert teljesen hiába kergeti a fél Serie A csekkfüzet-lobogtatva Cigarinit, Dessenát, Pisanut és Morronét, ha ők közben képtelenek segíteni csapatukon, pedig azt senki nem vitatja, hogy nem a képességekkel van gond a Tardiniben. Corradi megfelelő mennyiségű góllal ünnepli hazatérését, de a Fiorentinától nagy dirrel-durral elpecázott Reginaldo csak olyan megmozdulásokra képes, mint amit az Inter ellen láttunk tőle (mi abban a szentséges pillanatban lecseréltük volna, amikor nem tette le a labdát egyik oldalra sem a 3-2 kontránál). Az odáig rendben van, hogy a liga egyik leggólerősebb hátvédje Paci személyében őket erősíti, de ez még sajnos egyáltalán nem garantálja a csapat bennmaradását, ezért nagy dologra szánták el magukat és leigazolták az ukrán túra után hazatérő Lucarellit. Most kell bizonyítani, amíg F. Couto el van tiltva!
+ Azt mondják róluk, a legtöbb tehetség a Gialloblu keretében összpontosul az egész Serie A-ban. Szóval kész van a házijuk, csak otthon felejtették.
- Corradin kívül a többi csatár összesen két gólra volt képes.

16. Torino   19  2-11-6  17-24  17
Kiemelnénk, ha valaki átsiklott volna felette: eddig kettő darab győzelem sikeredett a Torónak 19 forduló után. Tavaly nem győztük köpködni őket, hogy micsoda szemét egy játékot van pofájuk játszani, aztán idén úgy szaladtak neki a bajnokságnak, hogy az első két fordulóban négy gólt szereztek és mi már láttuk is, ahogy megkedveljük őket. Aztán mégsem és nem azért, mert másfélszer annyi döntetlenjük van, mint a második legtöbbet szerzett csapatnak, hanem azért, mert képtelenek gólt lőni, pedig a keretben lévő csatárok nem akárkik. Recoba nagyon nem találja magát, Di Michele még annyira sem, Bjelanovicsnak szerintünk nincs is önmaga, így a nyomorúságos Ventola már három góllal is simán király a csatárok között. Rosina középpályás létére már négynél tart és teljességgel ki van zárva, hogy ne vigye el valaki ebből a fertőből még a nyáron. Nem hisszük, hogy a Toro kiesne, mert vannak náluk lényegesen rosszabb csapatok is, de hogy erre a szezonra nem úgy fognak visszaemlékezni, mint amelyikben nagy dolgok történtek, az már most egészen biztos.
+ Rosina(ldo) tökös, vagány gyerek…
- … csak társai nincsenek, akikkel játszani tudna

17. Siena   19  3-8-8  22-30  17
A Robur tavaly is ott töltötte az év jelentős részét, ahol most tanyázik és úgy tűnik, 2008 nyarán is elvisz a szíve néhány élemedett Siena-szurkolót, mert ebből bizony körömrágás lesz a legvégéig. A Mandorlinit váltó Beretta olyan csapatot vette át, mely képes nagyon küzdeni és a feladni szó sem szerepel a szótárában, viszont a toszkán Bianconerinél a képességbeli hiányosságokon nagyon nehéz lesz túllépni. Középen Vergassola és a Juve tulajdonát képező De Ceglie rendben van, elöl pedig Big Mac tűnik fel a legtöbbször eredményesen a kapu előtt, de a többieknek egyszerűen talán túl sok a Serie A. Chiesa idén két meccsen lépett csak pályára, így Locatelli és Frick próbálja góljaival benntartani a csapatot, ami nem ígérkezik egyszerű feladatnak, főleg a kapott 30 gól fényében, mellyel a harmadik legrosszabb védelmet tudhatja magáénak a Siena. Ennél most eggyel jobban állnak a táblázaton, de csak azért, mert a Reggina még náluk is jobban utál gólt lőni.
+ A Siena hozzá van szokva az ilyen kiélezett csatákhoz, mióta a placcon van, ezt csinálja ugyanis.
- A mögötte állók közül két csapatnak is erősebb a kerete, ez pedig a helyezésüket tekintve elég rossz hír.

18. Reggina   18  3-8-7  15-26  17
Tavaly a szívünkbe zártuk őket, hiszen a boxból a mezőny után eredve olyan huszáros szezont produkáltak, hogy végül sikerült kiharcolniuk a bennmaradást. Idén a mezőnnyel együtt startoltak, de egészen a 12. fordulóig kellett várniuk az első győzelemre (az elesettek megbízható gyámolítója, a Genoa ellen jött össze), amit további kettő követett, ezzel pedig jelen pillanatban a legjobb kieső posztján szerénykedik Reggio Calabria büszkesége. Ha azonban megnyerik a Milan ellen elmaradt meccsüket (ehh…), akkor maguk mögött hagyják a veszélyzónát. A középpályán Vigiani és Cozza még hozza magát, de elöl nagyon hiányzik Amoruso párja, Bianchi, hiszen a többi csatár valahogy nem találja a kapu felé vezető utat. Ennek köszönhetően mindössze 15 gólt sikerült begyötörni az ellenfelek kapujába, amire egyből rá is mondhatnánk, hogy egyenes út vezet a Serie B-be, de Ficcadenti kivágása óta, Uliverivel a fedélzeten már mutatnak életjeleket a bordók. Valakinek azonban tényleg ki kell esnie és megmondjuk őszintén, nem lennénk meglepve, ha a Reggina közöttük lenne.
+ sikerült megegyezniük Amorusóval, így nem esnek ki az első hóvirág felbukkanására
- a közvetlen riválisok ellen illene több pontot szerezni, ha komolyan gondolják.

19. Empoli   19  3-7-9  15-26  16
Az idei UEFA-sorozat egyik olasz reprezentánsát a táblázat alján szerénykedve találjuk. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy a sorozatterhelést nem bírták a toszkánok, azonnal jeleznénk, hogy igen kurtára sikeredett európai kalandot vezettek elő (a csoportkörbe jutásért a Zürichtől sikerült kikapniuk ölég randán), a krízis pedig azóta is tart. Malesani abban látja a problémát, hogy az Empoli a tavalyi sikerek okán elfelejtette, hol a helye valójában és már nem tud kiscsapatként küzdeni. Pedig időszerű lenne vérbe mártani a tomahawkokat, mert hamarosan elmegy a hajó, ha nem változtatnak valamin sürgősen. A csatárokkal igazából nincs olyan nagy baj, Saudati, Giovinco és főleg Pozzi hozza, amit feltétlenül szükséges, de a középpályáról érkező támogatás kifejezetten gyenge. Vanucchi, senki más… Megmondjuk őszintén, nagyon meg vagyunk lepve az Empoli gyenge szereplésén, de már kezdünk megbarátkozni a gondolattal, hogy megint mellényúlunk a kiesőkkel kapcsolatos tippjeinknek. Még sok van hátra, nem feladni, Azzuri!
+ talán a Milan elleni idegenbeli sikerre kellene építeni
- mindössze két győzelem hazai pályán, ebből a Cagliari elleni nem számít sokat…

20. Cagliari  19  2-4-13  13-36  10
Az első fordulóban idegenben lebombázták a Napolit, majd balszerencsés meccsen veszítettek 3-2-re a Juve ellen, akkor még élő ember nem akadt, aki oda tippelte volna őket, ahol most állnak. Azóta még leverték a Sienát és összejött négy döntetlen, de leginkább csak pofozta őket mindenki, akivel szembe kerültek. Minden fronton a legrosszabbak a mutatóik, a legkevesebbet rúgták, a legtöbbet kapták és egyáltalán nem úgy néz ki a helyzet, hogy lenne mibe kapaszkodniuk. Érzékeltessük, mekkora a baj: a legutóbbi öt meccsükön vereséget szenvedtek, a gólkülönbségük 2-13, ezek után azt hisszük, nem nagy bátorság kijelenteni, hogy úgy kiesnek, mint a tejfog. Acquafresca (olasz U-21 válogatott), Foggia és talán Matri maradhat az első osztályban, a többiek fölött viszont saját maguk mondtak ítéletet: erős nekik a Serie A. Ezt a szomorú számot Bellardinak küldenénk.
+ hajrá, Kovács néni.
- Négy játékos osztozik a 13 gólon…

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr72308507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronal-d'oh! 2008.01.23. 14:37:14

Legjobb kieső talán ;)

bög 2008.01.23. 15:05:41

ja, a legjobb bennmaradó az inter:)

mickeyknox 2008.01.24. 08:42:37

nso:
Öt perccel a vége előtt jobboldali szöglet után a valószínűleg utolsó Juve-mérkőzését játszó francia válogatott védő Boumsong állította be a 2-2-es végeredményt fejesgóljával
hová megy ez a jóember? :-)

_benito · www.nst.blog.hu 2008.01.24. 08:58:53

a lyonba, ha minden igaz.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.24. 15:18:57

A Torino fog még izgalomba hozni sokakat, és nem azért, mert Recoba végre letesz valamit az asztalra, demert Rosina és Di Michele, meg Corini natyon jók! Meg van egy világbajnokuk, Barone!
Tényleg... Világbajnokuk vagyunk!!!!!! Sikerült!!!! Jesssssz!
Gondoljuk át megint! :)

Romanista 2008.01.24. 17:35:11

Parma, Catania lesz még feljebb is.
Lazipápálé
süti beállítások módosítása