Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A Gyurik Messiásának harmadik eljövetele - avagy a Hatalmas Egér aláírt I.

2008.01.17. 05:48 habitang

Először is, kik azok a Gyurik, így, nagybetűvel? A Toon lakói. Jól hangzik? Hát, ha nem is feltétlen jól, de éppen azért hívják Newcastle és a környék lakóit Geordie-knak, mert a környéken járatos akcentussal beszélők szájából pont így hangzott a George név, amelyet az egyetlen biztos pontként fogadnak el a név erdetét kutatók. Úgy tűnik, azt már nem tudják eldönteni, hogy a gőzmozdonyos George Stephenson által feltalált bányalámpa, vagy az egy időben az egész Tyne környékét elárasztó George-ok sokasága miatt kapták a nevet, de ez most mindegy is... És mitől Toon a Toon? Természetesen attól, hogy a város lakói így ejtik a "town" szót. E kérdést így le is zárhatjuk, a Toon Newcastle, a Geordie-k pedig a városnak és szűk környezetének lakói. (Igazán nem akarunk itt nyelvészkedni, ráadásul ez elé objektív akadályt gördít a futballkapuk hálójához hasonlóan lyukas műveltségünk az angol dialketusok és akcentusok területén.  Két weblapot viszont jó szívvel ajánljuk minden angolul tudónak és tanulónak, más-más okból: 1;2) Már csak a Messiás Egérről kell lerántanunk a leplet, aki nem más, mint Kevin Keegan, kétszeres aranylabdás futballista, volt angol szövetségi kapitány, aki azután, hogy tegnapelőtt még hanyagul a vállára dobott sporttáskával a vállán láttuk, amint éppen "nem zár ki semmit", tegnap hivatalosan is a Newcastle menedzsere lett. Hogy mitől Egér és mitől Messiás, az is kiderül, miközben a körmére nézünk Sam Allardyce utódjának.

Kevin Keegan nem volt őstehetség, a futballhoz azonban minden adottsága megvolt azon a kettőn kívül, amelyek esetében a szélsőségeket Ronaldinho és Peter Crouch testesítik meg. Mi tagadás, nem tudott olyan kunsztokat a labdával, amelyeket csak rajzfilmekben láttunk a brazil előtt, és anélkül jut be minden ajtón, hogy megfogja a bokáját. Szorglma, hozzáállása és az, ahogyan olvasta játékot, különösen saját partnereiét, mégis különlegessé tette. A Hatalmas Egér Armthorpe szülötte, és azok között a játékosok között volt, akiknek pályafutása első húzásával már sikerült balfácánná avatni valakit, egész pontosan a Doncaster válogatóit, akik elutasították Keegan felvételét. A Scunthorpe-nál 1968-ban nem így tettek, ezzel akár a szerencsések közé is sorolhatnánk őket. Meg sem kellett mozdulniuk, náluk jelentkezett egy gyémánt, és köszönte szépen, jól érezte magát.. ( Íme a 17 éves Kevin)

Aztán ők is benyújtották a pályázatukat a balek címre, amikor 1971-ben a Liverpoolnak bagóért adták el. Két klubot hagyott maga mögöt, és egy kupac balekot. "Fényes nappal kiraboltunk egy klubot"-mondta Bill Shankly, miután harmincötezer susogó fontért az Anfieldre vitte az akkor húszéves Keegant. Fura Egy percig nem kellett bánnia. Keegan az első trófeáit az 1972/73-as idényben szerezte a Poollal, mindjárt kettőt is, a bajnokságot és az UEFA-kupát. Ezzel a Pool az angol csapatok közül elsőként szerzett európai kupát és bajnoki címet egy évben. Fura időszak volt, a bajnoki címet védő Derby County a BEK elődöntőig jutott, a Liverpoolt két évvel azelőtt a Vásárvárosok kupájából a Ferencváros ütötte ki. Az UEFA kupában a Juppe Heynckesszel, Berti Vogtszal felálló Borussia Mönchengladbach volt az ellenfél, a Liverpool Keegan kettő és Lloyd egy góljával nyerte az akkor még két meccsből álló döntő első mérkőzését, amely egyébként egy égszakadás miatt már eleve újra kellett játszani. A 3-0 elégnek bizonyult a kupagyőzelemhez. (3-0;0-2). A döntő második mérkőzése után hat nappal aztán végre megszülettem. 

 1974-ben aztán az FA kupa is a vitrinjébe került, vigaszként a gyengébb bajnoki után. Ahogy az az ikerpár, akik összeházasodtak nagy tudatlanságukban, sem Keegan, sem az akkori ellenfél, a Newcastle képviselői nem voltak tisztában azzal, hogy egykor milyen viszony fűzi majd egymáshoz a feleket. Messiás? Eszébe sem jutott egyiküknek sem. Pöröly? Annál inkább. Mondanunk sem kell, Keegan két gólt lőtt, ezt Heighway toldotta meg egy harmadikkal, így három nullára verték a vonalkódos csapatot a Vörösök. 

Az FA Kupa elnyerése akkor még a KEK szereplésre jogosította fel a csapatot, és annak újabb bizonyítékaként, hogy mennyire agyament időszak is volt az, jó, ha megjegyezzük: az akkor már Bob Paisley által vezett Poolt a Ferencváros búcsúztatta el a kupából 1-1 és 0-0 volt az eredmény, ki nem találná senki, ki rúgta a Liverpool gólját... A Fradiét Máté János. És innnentől datálódik a Liverpool igazán nagy korszaka. '76-ban bajnokságot és az UEFA kupát is megnyerte a csapat, az európai kupa két döntője között előbbit  a Wolverhampton elleni győzelemmel szerezték meg - ki unja már? - Keegan persze akkor is gólt lőtt. Ahogy a kupadöntő első mérkőzésén is.

És a másodikon is. A kupa így a Liverpoolé lett (3-2;1-1), és megkezdődött a Kevin Keegan utolsó éve a Mersey-parton, amely megint csak bajnoksággal, és immár BEK-győzelemmel végződött. Az FA kupát a Manchester United emelte el szó szerint az orruk elől, azaz a Wembleyben, a fináléban. A BEK döntőjében régi ismerősökkel, a Mönchengladbachhal küzdöttek, és Keegan-gól nélkül nyert a vörös sereg 3-1-re. Azért egy tizenegyest kiharcolt..

 

A Szuperkupa döntője már az ellenfélnél, a Hamburgnál találta, ahol nem csak egy csomó fritz, hanem egy csúnya 6-0-ás vereség is várt rá - ajándékba régi csapattársaitól, sok szeretettel. És egy új becenév. A rajzfilmek szuperegere, a Mighty Mouse után nevezték el a zsinórban két aranylabdát begyűjtő, a Hamburgot BEK-döntőbe vezető Keegant, aki ekkor már szupersztár volt. Olyanyira, hogy nem átallott a poppiacon is próbálkozni, és egészen rémes zenével maga mögött, meglehetősen erőtlen hanggal a TOP10-be került Németországban, ahová nemsokára a Brian Clough Martin O'Neillel felálló Nottingham Forestjétől a BEK-döntőben elszenvedett vereség után vissza is tért. Akkor esett csak le mindenki álla. Európa éppen regnáló aranylabdását kiszemelte a Southampton, és ami még meglepőbb, ő is kiszemelte magának a Southamptont... Így egymásra találtak. Amit lehetett, azt itt is elérte, a Szentek éppen aranykoruk elején jártak, Keeganen kívül is félelmetes igazolásokkal álltak elő. Az egykor Chic Brodienak egy meccsen kilenc gólt berámoló Ted MacDougallen kívül olyan klasszisok mentek a Southamptonba, mint Alan Ball, vagy az Arsenalt még Bajor Imrével is megszerettető Charlie George, és a Hamburgot a BEK-döntőben verő Nottingham Forest Phil Bowyere. Akkor Southampton azelőtt soha nem látott magasságba ért - hatodik lett a ligában -, egy évvel később a januárban még a liga tetjén trónoló csapat a hetedik helyen zárt. 1982-ben Keegan a Newcastle kedvéért elhagyta a Southamptont, és két év alatt a Geordie-k legendája lett. Olyan csapattársakkal, mint a 73-as FA kupa döntőben még ellenfél, később a Liverpool sikerei idején csapattárs Terry McDermott, az utóbb Liverpoolban is sztárrá váló válogatott Peter Beardsley, vagy Chris Waddle. A Newcstle-ben a Toon Army imádott kedvencévé vált, a Szarkák visszatértek az első ligába, Keegn 78 meccsen összesen 48 gólt vágott... A búcsúja méltó volt. Mután bejelentette visszavonulását, utolsó meccsét a Liverpool ellen játszotta, majd rögtön utána ahogy volt, Newcastle mezben egy helikpoter vitte az égbe a Messiást első St James' Parkban töltött időszaka után.

Hétvégén jövünk vissza Keegan válogatott pályafutásával és menedszeri pályájával, addig is üdv.. Ja, hogy mit dalolt be Keegan a TOP10-be? Hát ezt:

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr7300413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

r_magpie 2008.01.17. 10:02:36

még mindig nem tudom teljesen, hova tegyem a tegnapi hírt...
ez az újra meg újra feltámadó remény is olyan széppé teszi ezt a sz*ros focit
Howay the lads!


és jó a post
(de mintha az utolsó bekezdés el lenne csúszva...)

mickeyknox 2008.01.17. 11:11:52

george best neki is beszólt:
"Nagyon-nagyon szerencsés volt, egy átlagos játékos, aki akkor került a pályára, amikor hiányoztak az egyéniségek."

Corazón de León 2008.01.17. 11:32:58

Remek cikk. Remélem azért nem bánod, ha a hétvége előtt belinkelem a Premier League eddigi legjobb meccsét(96 ápr.): www.youtube.com/watch?v=EEee1qoIQHg
egyszerűen megunhatatlan, Keegan kinevezése örömére meg is nézem újból a találkozót :)

habitang · www.nst.blog.hu 2008.01.17. 12:12:15

thomasson

köszi, pedig ha tudnád! Rém ciki, de valamiért az admin szerkesztője erősen rendetlenkedik, így valószínűleg eddig egy vagy két bekezdést nem láttál, a videókat pedig rossz sorrendben.

Üdv

mickeyknox

igen, ez mindenképp része lett volna a második résznek, ha nem lövöd le. De tudod mit, még így is az lesz!:)

Üdv

mickeyknox 2008.01.17. 14:10:52

hopp, bocs habitang, nem volt szándékomban..

mickeyknox 2008.01.17. 14:12:07

de a cikk jó. több ilyet szeretné(n)k olvasni! :)

BruceWayne 2008.01.17. 15:36:35

én szívesebben olvasnék egy postot a magukat kommentátornak nevező hazai kutyaütőkről, valamint az olyan csapatokról akik nem topcsapatok, de bejutottak a bl-be aztán meg leamortizálódtak (ilyen sok van). meg Ronaldo-ról is jó lenne egy post.

danesdzsu2 2008.01.17. 16:05:53

Nerazzurri:
Pl. jöhetne minden idők egyik legjobb kupadöntője, a 2001-es UEFA kupa döntő vesztese is, a lehetetlen 11.

BruceWayne 2008.01.17. 16:16:47

az alavesről már volt egy a spanyol kiscsapatos írás részeként
továbbá egy olyan is lehetne hogy mi alapján hiszik a jó klub edzőt potenciálisan jó szövetségi kapitányjelöltnek is (mondjuk rengeteg mindenről lehetne még írni)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.01.17. 17:40:30

"Így az Arsenal január végén négy napon belül kétszer fogadja a Newcastle-t hazai pályán: 26-án az FA Kupában, 29-én pedig a bajnokságban látogat az Emirates Stadionba az északi egyesület."

Nem szeretek a Szarkak ellen jatszani, rugdosos banda...csak ne seruljunk ellenuk...

Amugy a szurkolotaboruk felelmetesen jo. Egyszer szerencsem volt a Kiraly Kristaly Palota - Szarkak meccset a vendeg szektorban vegignezni...felelmetes szurkolas volt...

Rosszabbak ugysem lesznek a Hatalmas Egerrel, a tobbit meglatjuk:)

Udv, ymy

Ramon Serrano 2008.01.17. 18:24:46

Eloben nem lattam jatszani sajnos (marmint ha lattam is, nem emlekszem), de az edzoi palyafutasabol elsore a Newcastle ugrik be. De jo kis csapat volt az, es micsoda meccs a ManU ellen a szezon vegen, atyaeg!

Egyebkent ketszer kellett elolvasnom a posztot, habitang annyi nevet meg evszamot pakolt bele, hogy szinte kicsordult. :)

habitang · www.nst.blog.hu 2008.01.17. 20:17:33

Kedves Janek!

Tekintettel kollegiális viszonyunkra nincs ban, de ezt most kimoderáltam, és kérlek, hogy a spamet a továbbiakban szíveskedj mellőzni, ellenkező esetben jön a piros lap, ezt pedig igazán nem szeretnénk!:)

üdv

Corazón de León 2008.01.17. 20:28:03

keegan klasszikus: www.youtube.com/watch?v=nW8p8xppxwA
"love it if we beat them, love it" :)

habitang · www.nst.blog.hu 2008.01.17. 20:35:23

Thomasson, alám vágsz? Elfogy a második rész!:)

habitang · www.nst.blog.hu 2008.01.17. 20:44:00

Azért így is beteszem ám!;)

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.01.18. 08:34:26

Én ismerem a Gyurit, mer a szomszéd uccába lakik, és nemmindennap jön a krimóba, és eccer ojan jól focizot, hogy a pucér nők leveték a ruhájukat, hogy a Gyuri jó elájujjon, mer migrénnye van neki, és akor mindik eggy felessel kel mekkezelni a homlokát, ésakor a pucér nők szerelmesek lettek a Gyuriba, és ettöl még joban focizott, és akor ujjabb pucér nők vették le a ruhájukat, de ekor már bekergették őt a kéccsékbeesésbe, és öngyilkosságot követet el, csakhogy mielöt elkövette volna megin elájult, és nem sikerült neki leugrani a magasból, és hejde boldog lenne, ha nem lenne migrénnye, mer ez a népszerüséggel járó nyüg. Eszt monta.

Janek 2008.01.18. 15:07:39

Bocs Habi, csak megpróbáltam egy kicsit népszerűsíteni az oldalunkat, amit egy hónapja kezdtünk el.

mook 2008.01.19. 14:52:45

Az index cikke ^^ a csúsztatások csimborasszója.

Nehogymá' a 0. napon igazoljon egy 17 éves ismeretlen csávót. Nyilván régóta esedékes volt. És persze nem fog szerepelni sokáig a PL-ben, Owennel nem is hiszem hogy talákozni fog (és nem csak azért, mert esetleg Owen elmegy még a szerződése lejárta előtt a Keegan-nel való rossz viszonya miatt).

De amúgy pont a védelem megszervezése Keegan gyengéje.

mook 2008.01.19. 14:55:33

És hogy mennyire jelentéktelen dolog, meg sem említik a BBC igazolás-hírei között:
news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/gossip_and_transfers/7165929.stm

Persze ez az Indexről szól, remélem, hogy hallunk még sokat Kádárról, sok sikert neki!

mook 2008.01.19. 15:19:26

habitang, azért a cikked több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol :-)
Miért megy valaki Pool játékosként, angolként, az angol bajnokságból a Hamburgba, Németországba, a Bundesligába???

Remélem, hogy hallgatott Mr. Fawlty-ra, és nem említette előttük a háborút. ;-)
www.fawltysite.net/episode06.htm
süti beállítások módosítása