Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa - oroszlánok vs. fáraók, Kennedy és Mazda

2008.01.16. 13:00 pancho_sanza

Január 20-án Accra felé fordítja tekintetét minden futballt kedvelő szurkoló, magára valamit is adó játékosügynök, megfigyelő, s valószínűleg a világ labdarúgásának néhány prominens személyisége is a környéken fogja fotóztatni magát. Elkezdődik az Afrikai Nemzetek Kupája és minden kétséget kizáróan meg fogja ütni a világ  legjobb labdarúgásának színvonalát, ezért mindenképpen foglalkozni fogunk ezzel a számunkra kissé misztikus seregszemlével. Még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, hogy a fekete kontinens válogatottjai nagyjából négyévente kerülnek az érdeklődés középpontjába, amikor is a világbajnokságon próbálják megnehezíteni a nagyok dolgát. Ugyanakkor manapság már majdnem minden komoly bajnokság rendelkezik afrikai sztárjátékossal, s néha számunkra is nehéz kapásból megmondani, hogy melyik országért is játszik Adebayor, esetleg, hogy melyik válogatottban szerepel a legtöbb Touré. Pontosan azért kezdjük el bemutatni a Ghánában fellépő tizenhat válogatottat, hogy a Nou San Trafford olvasói közül mindenki a magabiztosan kijelentehesse: az Arsenal játékosa nem lehet ott a kontinenstornán. A B csoport bizonytalan kimenetelű végkimenetelével ellentétben itt tükörsima továbbjutásra számíthatunk a címvédő Egyiptom és a bivalyerős Kamerun jóvoltából. Mind a négy válogatott játszott már döntőt, de erre most valós esélllyel kizárólag a szelídíthetelten oroszlánok rendelkeznek. Persze mi lennénk a legboldogabbak, ha divatirányzatoktól eltérően afrikai edzővel rendelkező sivatagi sasok, fáraók, esetleg puskagolyók megnehezítenék Eto'o-ék továbbjutását. Tovább után részletek:

Egyiptom

A kontinens prófétái: öt győzelmüknél senki nem tud többet felmutatni, jelenleg is ők birtokolják az Abdelaziz Abdallah Salem-ről elnevezett trófeát. Az arabos nevű úriember volt az Afrikai Labdarúgó Szövetség első elnöke, ráadásul „a fáraók” országának szülötte, akik talán ezért is ragaszkodnak annyira a kupához. Persze az érdemeik elismerése mellett meg kell említenünk, hogy háromszor hazai pályán – legutóbb két évvel ezelőtt – és az első két kiírás alkalmával még más viszonyok közepette – 57-ben más zászló alatt, míg 59-ben más néven - sikerült diadalmaskodniuk. S hogy miért csak a kontinens profétái ők? Utoljára 1990-ben szerepeltek világbajnokságon és ott sem alkottak maradandót, így talán nem véletlenül nem rájuk asszociál a szegény európai futballszurkoló, ha jó afrikai csapatról kérdezik. Erejüket azért jól mutatja, hogy a B csoport két eminensén kívül ők az egyetlen válogatott, amelyik veretlenül vészelte át a selejtezőcsoportját. Ez különösen annak fényében dicséretes, hogy a 170-szeres egyiptomi legenda, Hossam Hassan negyvenen túl már nem vállalja a válogatottságot. Azonban remek egyiptomi játékosok vannak rajta kívül is. Például Ahmed Hossam Hussein Abdelhamid. Bevalljuk őszintén, hogy először az NST szerkesztősége sem esett le a székről a név hallatán, míg le nem rövidítettük négy betűre: Mido. Erre már felcsillantak az értő szemek, hiszen a Middlesbrough profijáról a hobbiszurkolók is hallhattak már. A Tottenham és a Roma egykori támadója a csapatkapitány és jobbszélső Ahmed Hassantól várhatja a beadásokat, amelyek gólra váltásáért a „civilben hamburgi” és a futball közelmúltjának egyik legmárkásabb nevétől mindössze egy betűvel eltérő Zidannal felel majd. Fontos még megjegyeznünk, hogy az egyiptomi szövetség is a saját nevelésű kapitány mellett tette le a voksát, de a 2006-os tornával ellentétben, Hassan Shehata fiai most kisebb eséllyel pályáznak a győzelemre.

Cél: négy közé jutás
Realitás: legjobb nyolc

Kamerun

A címvédő számára nem túl jó hír, hogy rögtön egy olyan ellenféllel kerül szemben, amelyik ellen az esélytelenség megnyugtató érzésével szállhat harcba. A kameruni „szelídíthetetlen oroszlánok” általában az elsők között szerepelnek az elkerülendő csapatok listáján és egy roppant fontos tényező miatt ki is emelkednek a kontinens válogatottjai közül: Kameninek hívják és civilben az Espanyol hálóját őrzi. Egyértelműen kiemelkedik az afrikai kapusok közül. Ennek is köszönhető, hogy a német Otto Pfister válogatottja a legkiegyensúlyozottabb a csapatrészeket tekintve. A védelemben Geremi (Newcastle), Atouba (Hamburg), Womé (Werder Bremen) mellett a válogatottsági rekorder Rigobert Song szerepel, aki csak Zidane-nal mérhető egy lapon, ugyanis ők ketten jutottak a kiállítás sorsára két különböző világbajnokságon is. A középpálya Djemba-Djemba és Olembe felügyelete alá tartozik, míg elől spanyol csatársor szerepel Eto’o és Webo személyében. A világranglista huszonnegyedik helyezettje simán jutott tovább csoportjából és pontokat is csak az utolsó forduló tétnélküli mérkőzésén hullajtott el, így magabiztosan tekinthet a kontinensviadal elé, amelyen egyértelműen az ötödik elsőség a cél, még akkor is, ha sorozatban négy világbajnoki szereplés után a németországi megmérettetést kihagyták, mivel egy fájdalmasan egyoldalú mérkőzésen nem sikerült legyőzniük a mostani rivális Egyiptom gárdáját, pedig a bíró egy büntetővel is megsegítette őket. Szegény fáraók, hogy mit kapnak most ezért.

Cél: győzelem
Realitás: négy közé jutás

Szudán

Amikor összesorsolták Szudán válogatottját Seychelles és Mauritius szigetek legjobb focistával, már sejtettük, hogy a legjobb csoportmásodik már meg is van. Azért formalitásból megrendezték a csoportmérkőzéseket, de ettől függetlenül nekünk semmi panaszunk nem lehet a világranglista százötödikjére, mert az erősebbnek tűnő Tunéziát is sikerült megelőzniük. Persze a szudáni foci erejét jelzi, hogy egyelőre még nincs szükségük európai edzőre, mert a „sivatagi sólymok” legjobbjai egyelőre nem az öreg kontinens csapatait erősítik. Az Al-Hilal játékosaira épülő válogatott élén a különleges nevű Abdalla Mazda áll, de ez önmagában még nem garancia az 1970-es kupagyőzelem megismétlésére.

Cél: tisztes helytállás
Realitás: negyedik hely a csoportban

Zambia

Az ország fő exportterméke a réz, így talán nem véletlenül nevezik az ország kedvenceit „réz puskagolyóknak”. A világranglistán hatvannegyedik ország válogatottjának legnagyobb sikere egy második hely, de számunkra mindig is ők lesznek a 94-es kontinenstorna igazi nyertesei. 1993-at írtunk a zambiai válogatott egy katonai repülővel utazott soron következő világbajnoki selejtezőjére, Szenegálba, de a második, gaboni tankolás után jelentkező motorproblémákra a kétségtelenül fáradt pilóta a rossz hajtómű lekapcsolásával reagált. Mind a válogatott, mind a szakmai stáb odaveszett a balesetben, így talán mindenki számára érthetővé válik, miért is olyan nagy cselekedet az a bizonyos elbukott finálé. A mai válogatott ezzel szemben nem valószínű, hogy döntőt játszik, bár magabiztosan jutott tovább a döntetlenekkel terhelt csoportból. Számunkra intő jel, hogy a válogatott keret tagjai még nem nőtték ki a honi szövetségi kapitányt, s külön nem is szeretnénk senkit kiemelni Patrick Pihri legényei közül. Egyedül Kennedy Meewe kapusra figyeltünk fel a neve miatt, de ő is csak a dél-afrikai Free State Stars csapatáig vitte. Persze a szabadságra nyilvánvalóan érzékeny szülők gyerekeként, talán ez a legjobb nevű klub számára.

Cél: továbbjutás a csoportból
Realitás: harmadik hely a csoportban

A csoport legnagyobb sztárjai: Mido

Samuel Eto'o

12 komment

Címkék: afrika c csoport mészöly kálmán afrika kupa beharangozo

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr44251799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csiva66 2008.01.16. 14:03:17

szegényes emlékeim alapján Mido-nak volt egy jó szezonja a Tottenhammel, és játszhatott a bl-ben a Marseille-jel, de ezenkívül nem sok, elég balhés játékos, 8 év 8 csapat, legutóbbi Afrika Kupán is összeveszett a szövetségi kapitánnyal, mondjuk még így is ő a második legjobb, legismertebb játékos ebben a csoportban, szóval ez egy elég gyenge csoport a többihez képest, Kamerunnak 3 győzelemmel kellene továbbmenetelnie

_benito · www.nst.blog.hu 2008.01.16. 14:18:01

حمد حسام حسين عبد الحميد játszott a romában is. illetve nem játszott. :)

ken adams 2008.01.16. 15:24:13

tudtommal mido nem lesz ott az afrika kupán, s hosszam ghaly se (ex-spurs, most kölcsönben a derbyben)

the real 2008.01.16. 15:39:52

Ha már Zambia, sosem feledem Kalusha Bwalya nevét. Bár futball iránti szenvedélyem már csak pályafutása végén kezdett éledezni, akkor is feltűnt,hogy egyszer a világ tizenvalahányadik legjobb játékosának szavazták meg - köszönhetően nagyrészt Zambia akkori szövetségi kapitányának, aki némiképp elfogultan a legjobbnak gondolta (bár, ha jól emlékszem, ő a 2. és 3. helyre is hazai focistát rakott...). Azért később rájöttem, hogy egyébként is jó játékos volt; majd az előző Afrika-kupán ő irányította a "puskagolyókat".

Romanista 2008.01.16. 17:16:54

a kameruni középpálya Djemba-Djembája maga Djemba-Djemba és ez nagy előőny :D

halareaal 2008.01.16. 18:52:18

mido játszott az ajaxban is, állítólag 1x az öltözőben fejbedobta egy stoplissal ibrahimovicot:P jó kis csatárkettős lehetett:) egyébként is kalapozás van, vagy mi alapján sorsolják a csoportokat? mert nekem úgy tűnik nagyon eltérőek az erőviszonyok...

Romanista 2008.01.16. 19:59:42

rossz ember nem lehet

Woland 2008.01.16. 20:20:53

Halareal:

mihez kepest elteroek az eroviszonyok? : ) Az EB- csoportokhoz kepest szerintem elegge kiegyensulyozottak! : )
Amugy szemelyes erintettseg reven Szudan bator solymainak szurkolok, egy iskolai szobatarsam Juba-bol valo, es az igaz hogy focizni meg nalam is gyengebben tudott (vagy kabe egal volt) de meggyozott arrol hogy a del-szudaniak nagyon fasza emberek. : )

Persze Mido fele is erzek halat az eszak-londoni evekbol, remelem rug vagy ket mesterharmast. Overall az Elefantok es a Fekete Gyemantok kozott dol majd el a kupa sorsa szereny laikus velemenyem szerint.

Hajra Szudan! Hajra Namibia!

csiva66 2008.01.16. 23:14:52

"mido játszott az ajaxban is, állítólag 1x az öltözőben fejbedobta egy stoplissal ibrahimovicot:P"
"have thrown a pair of scissors at Ajax teammate Zlatan Ibrahimović following an argument in March 2003."
Wikipedia szerint ollót(!) dobott felé, vagy az angolba a scissors stoplist is jelent? :D

szbszig 2008.01.18. 14:28:36

A statisztika kicsit megkésve:

- a világranglistán:
Kamerun: 24.
Egyiptom: 39.
Zambia: 65.
Szudán: 92.

- Afrikában:
Kamerun: 2.
Egyiptom: 6.
Zambia: 11.
Szudán: 23.

- legjobb helyezés:
Kamerun: 11. (2006)
Egyiptom: 17. (1998)
Zambia: 15. (1996)
Szudán: 74. (1996)

- női világranglistán:
Kamerun: 88.
Egyiptom: 85.
Zambia: 131.
Szudán: nincs

- lakosság:
Kamerun: 15.75 millió
Egyiptom: 74.72 millió
Zambia: 10.31 millió
Szudán: 38.11 millió

- internethasználók száma:
Kamerun: 45 + 100 netkávézó...
Egyiptom: 600,000
Zambia: 25,000
Szudán: 56,000

- GDP/fő $-ban:
Kamerun: 1,700
Egyiptom: 3,900
Zambia: 890
Szudán: 1,420

Megjegyzem, hogy ez még a decemberi világranglista alapján van, hiszen úgy igazságos, a másik két csoport készítésekor is az volt érvényben. Azt mondjuk nem tudom, ti melyikkel dolgoztatok, mert Zambia például az utóbbi fél évben soha nem volt 64....

szbszig 2008.01.18. 14:53:29

A zambiai labdarúgást egyébként valamiért minden sújtja. A tavalyi év ugyan elsősorban a sevillai Puerta, másodsorban esetleg a motherwelles O'Donnell pályán bekövetkezett haláláról maradt sajnos emlékezetes, de mellettük ugyancsak eltávozott az izraeli másodosztályban focizó, 17-szeres válogatott (és ezeken 17 gólt rúgó!) zambiai Chaswe Nsofwa is:

en.wikipedia.org/wiki/Chaswe_Nsofwa
süti beállítások módosítása