Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

La Liga, 2007 - az év legjobbjai

2007.12.30. 16:00 pancho_sanza

Lassan végleg magunk mögött hagyjuk a 2007-es évet. Ilyenkor mindenki az ünneplésre, pezsgődurrogtatásra (taxikeresésre, a telefonvonalak túlterheltségére)  készül. Az előrelátóbbak már az újabb fogadalmakon gondolkodnak, a dohányosok utolsó cigarettáikat szívják, mindenki bizakodóan tekint a jövőbe, mert majd most minden más lesz. 2008 egyelőre csak jóval kecsegtet. Futball szempontjából főleg. Lesz egy Afrika kupa, amely mögé – terveink szerint - teljes mellszélességgel állunk oda. Azután újra felpörgünk a szokásos bajnokságainkkal és Bajnokok Ligájával. Reményeink szerint az UEFA kupa is beindul tavaszra. Aztán mikor minden hagyományos évi vetélkedés eldől, tekintetünket az Alpok felé fordítjuk, és könnybe lábadt szemmel figyeljük az európai kontinenstornát. Azután pihenünk, nem sokat, mert bár az olimpia sokrétű vetélkedés, a labdarúgás számunkra több lesz, mint egy sportág a sok közül. Azonban ne szaladjunk ennyire előre, mert egy kötelességünk még van. Szeretnénk összefoglalni a 2007-es esztendőt. Na nem nagyon, csak kicsit. Ráadásul szívtelenek leszünk és nem igazán foglalkozunk senkivel, csak elmondjuk a véleményünket, mert komolyabb felkészülésre egyelőre nincs időnk. Kategóriák: legjobb csapat, játékos, edző, bunyó, gól, helyzet és még, ami eszünkbe jut.

Csapat

Kezdjük a legkomolyabb dologgal. Talán ez is a legkönnyebb. Egyértelműen a Real Madridot illeti a cím. Esélyes volt még a Sevilla, amelyik egy évvel ezelőtt a lista tetejéről locsolta a pezsgőt a két nagycsapat fejére, akik később bebizonyították, hogy a fák nem nőnek az égig (kivéve, ha Deportivonak és Valenciának hívják őket). Előbb a Barcelona dolgozta le kétpontnyi hátrányát, majd a királyi gárda is előzött. Természetesen a katalánok is mindig esélyesek erre a címre, de a két óriás közötti tíz pont méretes különbségnek számít. Ha valaki esetleg még így is kötekedne, annak ajánljuk figyelmébe, hogy a 2007-es év mindkét El Clásicoját a Nou Campba rendelte a sors, és az ezeken gyűjtött árva pontocska mindennél többet elárul. Na meg a bajnoki cím.

Játékos

Ezt eggyel bonyolultabbnak éreztük. Három emberben gondolkodtunk, akik az előző bekezdésben említett csapatok valamelyikének mezében próbálták meg – általában sikerrel - elkeseríteni az aktuális ellenfelet. Harmadik helyen Frederick Kanouté végzett. Úgy érezzük, hogy Mali válogatottjának gyöngyszeme rendkívül jó évet zárt, még akkor is, ha csapatának több okból is gyengére sikerült az ősze. Második helyre Ruud van Nistelrooy került, aki gólkirály és spanyol bajnok lett ebben az évben, és egyre biztosabbak vagyunk benne, ha a Real Madrid egygólos mérkőzést játszik, akkor a holland fogja elérni azt az egyetlen találatot. S a győztes a barcelonai Lionel Messi. Nem ecsetelnénk az argentin fiatal érdemeit, mert véleményünk szerint csapata szerény idei produkciója nélküle a menthetetlen kategóriába került volna, s pár sorral lejjeb még megemlékezünk róla mindenképpen.

Edző

Ernesto Valverde. Ernesto Valverde és harmadszor is Ernesto Valverde. Pedig ez volt a legkiélezettebb verseny. Juande Ramos kemény ellenfélnek bizonyult, mert a Sevillával bebizonyította, hogy viszonylag olcsó játékosokból is lehet eredményes és gyönyörűen játszó csapatot építeni. Sok sikert kívánunk, Mr. Ramos! Hiányozni fog a La Ligából. Bernd Schuster precíz és megbízható teljesítménnyel ért fel a bronzérmes pozícióba, és egy kicsit szomorú is lehet, mert találnánk olyan évet, amikor az idei produkciójával simán nyert volna. Nem baj! Majd jövőre, Herr Schuster!. Ezek után nem is meglepő, hogy a bajnoki címet besöprő Signor Capello egy pillanatig sem volt tagja az élmezőnynek. S akkor vissza a győzteshez: Az Espanyol éppen 13 bajnoki meccse veretlen, folyamatosan rángatja a katalán nagytestvér bajszát a tabellán, játszott egy UEFA kupa döntőt, és ami a legfontosabb, volt legalább 10 olyan meccsük, amikor irigyeltük a barcelonai kék-fehér csapat szurkolóit. Gratulálunk Senor Valverde!

Mérkőzés

Az egyik El Clásico nyert. Na nem a mostani, hanem a tavaszi. Ritka izgalmas, színvonalas és kielégítő – amennyiben ez a jelző használható ilyen környezetben – találkozó volt. Mindkét csapat háromig jutott a Nou Campban, ami nagyban köszönhető az előző bekezdésben kiemelt két játékosnak. A királyiak holland mesterlövésze negyedóra alatt egy duplát ért el, míg az argentinok legújabb Maradona utódjának kikiáltott tinédzser két góljával versenyben tartotta a hazaiakat, majd a – nem klasszikus – mesterhármas utolsó darabjával megmentett egy pontot. A Barcelona és a Real Madrid közötti párharcok presztízsét és történelmi hagyományait figyelembe véve másik mérkőzés nem is igazán jöhetett szóba, bár a tavasz folyamán a fővárosiak több izgalmas mérkőzést is játszottak. Például az Espanyol ellen, amelyik csapat az ősz folyamán is megmutatta, hogy képes magas színvonalon teljesíteni a komolyabb játékerőt képviselő csapatok ellen. Ha viszont izgalmat keresünk, akkor az is világossá vált, hogy az Atleticó Madrid hétgólos labdájának semmi nem ér a nyomába.



Gól

Linoel Messi. Az egyik Getafe elleni kupamérkőzésen. Soha, de tényleg soha nem fogjuk megbocsátani Rijkaardnak, hogy ezzel a góllal nem jutott végül semmire a Barcelona. Ahogyan elindult a srác és végigment a vendégek védelmen, az magáért beszél, de természetesen a bajnokságban is estek szép találatok. Ilyen volt például Varela gólja a Sevilla ellen, vagy Negredo találata, amelyet majd később még megmutatunk más apropóból. Addig is íme a gólok gólja:

Bunyó

Ugye az mindenkinek megvan, hogy NHL-ben leveszik a kesztyűt és szabad a vásár, amíg valaki földre nem kerül. Ezt rendkívül férfiasnak gondoljuk. Van egy ismerősünk, aki rendszeresen fallabdázik és mikor az egyik ilyen jellegű sporttevékenység után a győztes személyéről érdeklődtünk, akkor a következő választ kaptuk: „Jaj! Mi nem úgy játszunk.” Mondanom sem kell, hogy egy hölgyről van szó, mert ez a mondat nem volt igazán férfias. Az is tény, hogy José Armando Dél-Amerikából az ideális férfiú, aki kellően kemény, napbarnított, össze van nőve a szemöldöke és tenyérbe mászóan sok zselét használ. A narancssárga mezes úr Braziliából érkezett, míg a fehér sarokban egy uruguayi születésű harcost láthatunk. Hogy ez mennyire férfias? Szerintünk olyan gyengére sikerült, hogy csak az iszap és a bikini hiányzott, de az olvasóra bízzuk a végső ítéletet. Avagy Luis Fabiano vs. Diogo.

Ziccer

Crusat az Almería csapatát erősíti. Elég jól játszott az ősz folyamán, így semmit nem vethetünk a szemére ilyen szempontból. Sokat fut, kiveszi a részét a védekezésből és a támadásokból egyaránt. Remekül indul be az üres területekre, ezáltal is megosztva a védők figyelmét, így előtérbe kerülhetnek az olyan kivételes tehetségű támadók, mint Negredo. A baj csak akkor következik be, ha neki kell beteljesíteni a csapat gólszerzésre irányuló kisérletét. A kamera forog, 20 másodpercnél és egy percnél történnek az események:

24 komment

Címkék: 2007 összefoglaló la liga

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr16279121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2007.12.30. 17:47:57

Az a szabadrúgás nem semmi volt az említett Negredo által. Kivételes rúgótechnika és időzítés kellhet a kivitelezéséhez!

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2007.12.30. 18:56:55

Hát a Negredo a góljával együtt rendesen elkerülte a figyelmemet.

Itt ragadom meg: legjobbakat az NST népének a jövő évre.
azbennvolt.blog.hu/2007/12/30/evzaro_7

rizla 2007.12.30. 19:03:25

miért nem iniesta az év játékosa??

rizla 2007.12.30. 19:04:07

csak vicceltem pancho, ne sírj.

mickeyknox 2007.12.30. 19:07:20

az a bunyó... :-) mint két gyerek

rizla 2007.12.30. 19:09:36

"Ezek után nem is meglepő, hogy a bajnoki címet besöprő Signor Capello egy pillanatig sem volt tagja az élmezőnynek." ez viszont nagy butaság. ha nincs capello, könnyen lehet, hogy a madrid még mindig ugyanaz a csődtömeg lenne, ami őelőtte, schuster ide vagy oda. a cipész jó edző, de ez az első nagycsapata, ami amúgy meg is látszik a real olykor meglehetősen furcsa játékán. a lényeg, hogy capello olyan karizmával és képességekkel bír, amik nélkül a mai madridi csapatszellem valószínűleg kialakíthatatlan lett volna. nálam ő az év edzője a ligában, bár juande ramos is simán megérdemelné. ahogy a sevilla is az év csapatát. a barcelona alulteljesített, a real pedig nyert egy bajnokságot, de rohadtul nyögvenyelősen, épp a padlóról álltak fel. a sevilla ezzel ellentétben viszont szárnyalt, és hiába az őszi mélyrepülés, akkor is nyertek egy királykupát és egy UEFA-kupát. szegény puerta halála pedig simán bejátszhatott az őszi szar formában.

gibson 2007.12.30. 19:42:09

ritkán írok ilyet mostanában, de rizlának teljesen igaza van :) capello szerintem is megérdemelt volna egy helyet a legjobb három edző között, ráadásul ő nyert egy bajnoki címet egy szar, szedett-vedett reallal, ami schusternek még egyáltalán nem biztos, hogy össze fog jönni, de ha össze is jön, akkor se 0-ról indult, mint fabio...

Juzo 2007.12.30. 20:01:22

A kedves cikkíró el tetszett felejteni, hogy capellót nem azért "rúgták ki", mert nem lenne jó edző. Sőt...
Csak nem illett a képbe. De attól edzőnek még kítűnő.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2007.12.30. 20:12:44

Ha Capello nem jó edző, akkor meg sem említem a psoztban... A kirúgását érvnek sem hoztam fel. Teljesen egyetértek vele, hogy helye van a legjobbak között, de Ramost és főleg Valverdét is meggyőzőbbnek éreztem. Ráadásul a tavaszi produkciójával sem került be a legjobb három közé. Ősszel meg értelemszerűen nem tudott javítani.

Ezt még nem én írtam és nem is beszéltünk össze Bede kollégával:
nst.blog.hu/2007/06/27/spanyolorszagi_szupervalogatott_2006_2007

Hozzátenném még, hogy Capello-t nem tartottam soha rossze edzőnek, sőt a korábbi spanyolországi munkásságát a pályafutása egyik csúcsának tartom.

rizla 2007.12.30. 22:00:44

itt nem az a lényeg, hogy mennyire volt meggyőző capello realja (nem nagyon/semennyire), vagy hogy jó edző-e vagy sem (ez nem is kérdés), hanem az, hogy ő volt, aki végre képes volt kezdeni valamit az évek óta szenvedő madriddal. a taktika amit alkalmazott, talán nem a legmegfelelőbb volt, és érthető, hogy végülis elment, DE míg tavaly szeptemberben még mindig egy morális mélyponton lévő, mentálisan gyenge, széthúzó, lézengő realt láthattunk, addig év végén már egy fantasztikusan összetartó, együtt lélegző, gondolkodó csapatot, ami hiába játszott vacakul, annyira akarták a győzelmet, hogy méltán hajolt meg előttük a mezőny. és éppen ezaz, amiért én mindenképpen capellot választanám a legjobbnak. megtisztult a madrid, meggyónták a hosszú évek bűnjeit. igazi sikersztori. ha racionálisan kéne választani, talán ramost mondanám én is, de a kérdés az, hogy kire fogunk emlékezni edzőként ebből a szezonból 10 év múlva? na ugye..

rizla 2007.12.30. 22:13:48

gibson: "ami schusternek még egyáltalán nem biztos, hogy össze fog jönni, de ha össze is jön, akkor se 0-ról indult, mint fabio..."

hát schusternek azért jó eséllyel össze fog jönni. innen már csak a madrid bukhatja el, de szerintem nem árulok el nagy titkot, ha megmondom: nem fogja. pláne, ha a BL-ből kipotyognak (akár már a roma ellen), és arra így nem kell majd koncentrálni, amire mutatkozik némi esély. jó-jó a real, de messze van még egy kész csapattól, túlságosan rapszodikusak, szedett-vedettek. az eredményeket hozzák, de egy nemzetközi kupához több kell. oda kiérlelt, kiforrott csapat kell, vagy az, hogy valaki már decemberben kiszálljon a bajnokságból.

drdugo 2007.12.31. 11:04:30

Capello szedte össze a Reált '96-ban is. Akkor is egy alulmotivált, széteső, luzer Reált vett át, és rögtön bajnokcsapatot csinált. Ha ő nincs ott akkor, akkor a Reál az életben nem nyer utána BL-t. Capello tanította meg őket újra nyerni.

Most ugyanez történt. Ha a tavalyi idényben nem Don Fabio az edző, akkor a Reál az életben nem nyert volna tavaly bajnokságot.
Ehhez képest óriási igazságtalanság, ahogy a vezetőség elbánt vele a nyáron.
Most is milyen tiszteletlenül nyilatkozott róla az az idióta, szarházi Calderon...
Sajnálom a Reált, hogy ilyen vezetőség van Calderonnal, és Mijatoviccsal az élen...
Viccnek tartom, hogy fél év után úgy beszélnek Schusterről, mintha kb. a focitörténelem egyik legnagyobb edzője lenne. Mégis mit tett le Schuster eddig az asztalra edzőként? Semmit. Kiverte a Getaféval tavaly a Barcát, idén meg átvett egy kész, bajnokcsapat Madridot. Semmi dolga nem volt, csak kényelmesen 'beleült a fotelba'.

Lehet nem szeretni Capello stílusát, a módszereit, a csapatai játékstílusát, de az eredményei önmagukért beszélnek.
Mindenhol bajnok lett a csapata, akárhol edzősködött. Mindenkinél jobban tudja kezelni a sztárokat, és egységes csapatot kovácsolni.
Össze sem lehet hasonlítani vele Schustert. Capello cipőtalpát se nyalogathatná.

andree 2007.12.31. 12:38:15

Teljes mértékben egyetértek az előttem szólókkal. Capellorol tudták, hogy rendbeteszi ezt a lézengő, klikkes csapatot és a taktikai felkészültségének hála még ebből a fos keretből is kihoz legalább egy dobogót. Szerintem már mikor szerződtették akkor el lett döntve, hogy egy szezon. Azután hoztak egy jó edzőt és egy mázsa játékost egy vagon pénzért, a már rendbetett alapokra. Nincs ezzel baj Capello játékfelfogása tényleg nem illik a Realhoz, de ennek a köcsög Calderonnak és udvarának a lehető legnagyobb tisztelettel és hálával kellene beszélnie arról az edzőröl aki megmentette a Realt a teljes elzűléstől, széthullástól.

Ramon Serrano 2007.12.31. 12:39:48

Schuster remekul raerzett arra, mit lehet es mit erdemes jatszatni a jelenlegi Madriddal, es ehhez vett jatekosokat is. Az eredemenyek egyelore ot igazoljak: nyerni Barcelonaban azert nem mindennapos dolog.
A mai Real jateka sokkal tudatosabb, mint a tavalyie, emellett egyes jatekosok (gondolok itt elsosorban Raul-ra es Nistelrooy-ra) latvanyosan megertik egymast a palyan.
Szerintem a nemet jo munkat vegez. Az, hogy ebbol mi sul ki es mennyire nyalogathatjak egymas cipoit Capelloval (mar ha van hozza gusztusuk), a jovoben eldol.

De a tavalyi bajnoki cim nagy mazli volt. Maguknak kapartak ki a gesztenyet, de hogy senki mas nem hajolt le erte, az is biztos. Jellemzo, hogy egy kemenyen brusztolo, de jatekban nem kulonosebben meggyozo Real, egy kiegett Barcelona es egy csucson levo Sevilla futott versenyt, amivel foleg az utobbi nem tudott mit kezdeni es igy elhullajtott par biztos pontot.
Capello felkavarta az allovizet, de a nagy kavalkadbol nem epitett olyan csapatot, amirol elhittem volna, hogy gyozhet: en bizony vegigrettegtem az utolso tiz fordulot tavaly. Osszehasonlitaskepp: a 96-97-es csapat meccsein nem tudtam elkpzelni, hogy kikaphatnak barmikor is.

Pancho listaja ezert szerintem okesos, nincs benne kivetnivalo.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2007.12.31. 14:34:17

pancho listajaval egyetertek,a mar emlitett capello kivetelevel. a mai madrid mindent neki koszonhet. o tanitotta meg rossz jatekkal is nyerni oket,belejuk verte a vasakaratot,a hitet. suszter tenyleg csak rault a tronra,de megkerdojelezheto,h ha ez 06 oszen tortenik meg,kepes lett volna-e ugyanarra,mint capello. aligha. es valoban kicsit uncsi,h egyre tobben beszelnek ugy rola,mint minden idok 1ik legnagyobb edzojerol. rijkaarddal is osszevetnem: franknek is a semmibol,a gaspert-era kilatastalansagabol kellett csapatot epitenie,ami azert sokkal nehezebb,mint 1 capello utan.(frankie 45,suszter 48,szal az sem allithato,h elobbinek nagyobb a rutinja.) getafe? laudrup kb. ugyanazt megteszi veluk. majd ha suszter 3 ev alatt a vilag klubfutballjanak csucsara vezeti a realt,akkor lehet hasonlitani mar bizonyitott mesterekhez,addig nem. addig csak egy (ketsegtelenul tehetseges) tronkovetelo. de valszeg meg akkor sem lesz belole capello.

halareaal 2008.01.01. 18:51:10

először is sztem is capello jó edző. de azért a közvélemény nagyon eltúlozza az előző szezonban nyujtott teljesítményét. sokat köszönhet neki a real, ez nem vitás, de azért voltak nagyon nagy hibái. az meg h 1edül ő volt a siker kulcsa és a csapat csak miattakezdett el harcolni,1xüen nem igaz. ha nincsenek olyan példaképek mintraul, v robi carlos capello semmit se ért volna. egyébként is inkább a médiának köszönhető, annyit fikázták a realt, ilyen mezei kiscsapatok minden meccs előtt kijelentették h 3 pontért mennek a bernabeuba...a játékosok érezték h már tul messze vannak a bl győzelmek, de még a bajnokság is, ezért megrázták magukat. persze capellonak nagy szerepe volt a dologban, de az h ez az egész neki köszönhető, nem igaz. tudja kezelni a sztárokat? háát ezis necces.. a sarkára mer állni és kitenni őket a csapatból. nem mindig ez a legjobb technika. az persze igaz h beckham jobban kezdett focizni, de az angol válogatottban is bizonyította h neki motivációs problémáinem nagyon vannak, csak a formája lett jobb. amugy ezt azér írom mert hanemis neki köszönhető, de capellonak nagy szerepe volt abban h a real elvesztette a legnagyobb sztárjait. becks, robicarlos de ki tudja talán még ronaldo elüldözése (abban az időszakban) jóvátehetetlen hiba, amit amugy ő maga is visszacsinált volna utólag. egyébként ha meg ő tanította nyerni a realt, akarást stb, akkor ez mért csak a szezon végére érződött? ugyanolyan lélektelen szar volt a játék mint az előtte bénázóknál. a blből ugyanugy kihullott a csapat egy nagyon gyenge bayern ellen...
a harmadik dolog pedig h rosszul igazolt . a kedvencei, akiktől megváltást várt nagyon nem jöttek be (emerson, higuain, egy aranylabdással is mellé tudott nyulni 1 szezon erejére, cassano, de ugyanugy gago és marcelo se csinált semmi jót, csak ebben a szezonban suszter alatt)

halareaal 2008.01.01. 19:01:23

schuszter pedig átvehetett egy szarul jáccó bajnokcsapatot. az h bajnokok voltak, azt jelentette h ujramagasak az elvárások, ilyet meg kijelenteni 1 edzőnek h nem elég nyerni, szépen kell nyerni... mindeztugy h az előző szezon 2huzóembere elment a csapattól. ezen felül mindenki jött h mit keres a realnál, semmit nem tett le az asztalra még stb stb. sztem nagyon kevés edző kerül ilyen gyorsan ekkora nyomás alá. szóval nem mondanám h annyival 1xübb lett vona a helyzete, mint capelloé, sőt.(az meg h beleül a trónba1 vicc). aztán klasszisokkal jobban igazolt mint capello, pedig ő nemis dolgozhatott régebbi saját játékosaival, és sokkal jobb csapatotépített, amelyben kb talán 3 biztos pontvan mindössze, ami megvolt az előző szezonban (casillas, ramos, nistelrooy).mindezekellenére csapata minden téren jobb mint capelloé volt, néha parádésan jáccanak, és 1előre sokkal eredményesebbek is. ezenfelül "előélete" alapján még nem lehet egyszinten emliteni capelloval,de 1-ez csak 1évi értékelés, másrészt biztos nagyon merész, de én megkockáztatom lehetjobban járt volna a real(hamarabb ujra nagycsapat) ha márelőző szezonban is ő van.

gibson 2008.01.01. 20:06:52

halareaal, amennyire capello tavalyi teljesítménye el van túlozva, kb. annyira nagyítod fel te is schuster érdemeit :)

nekem az a bajom egyébként ezzel, hogy nem elég, hogy a klub részéről a legminimálisabb tiszteletet sem kapta meg capello (biztos emlékszel, fel sem hívták személyesen, hogy ki van rúgva, annyira tellett attól a lenyalt hajú hülye buzi fasztól, hogy felhívta fabio testvérét/fiát/feleségét (nem emlékszem pontosan), hogy közölje a rosszhírt, amíg az nyaralni volt), de a szurkolók egy része és a média is mintha ellene fordult volna, pedig a real neki köszönheti az emúlt 10 év két bajnoki címét. akkor is haraggal váltak el, és most is. amit meg ez a buzigeci calderon mond, hogy capello 10 százalék volt, a többi a játékosokon múlt, hát a kurvaanyját komolyan. visszasírom perezt.

én nemcsak hogy ide raktam volna be, a legjobb spanyol edzők közé, de a 2007-es év legjobb edzői közé is. csak beférne schaaf meg spalletti közé.. :)

egy apró megjegyzés a kommentedhez még, én nem vagyok annyira biztos benne, hogy capello vagy schuster saját maguk igazolnának, szerintem mijatovic igazol, teljesen kénye kedve szerint. capello meg akarta venni pato-t pl, leszarták magasról. jó, emerson jött vele, de csak mert olcsón megkapták a juvétól. és schuster sem hiszem, hogy saviolát vagy drenthét külön kérte volna a nyáron, különben most játszanának... :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.01. 22:04:42

97-ben sem Capello igazolt. Amikor elvállalta, akkor már biztos volt, hogy jön Suker, Mijatovic, és Seedorf is. Ő csak Panuccit hozta, aki egy BL győzelemmel tovább maradt Madridban, mint szeretett mestere.
97-ben maradhatott volna, de akkor azt mondta, hogy minden király, csak az tarthatatlan, hogy az újságírók mindig mindent kiszagolnak, ami a Madriddal kapcsolatos volt. Így aztán jött Juup Heynckes, aki a Tenerifével egy szép Uefa kupa szezonon volt túl, így egyértelmű volt a vezetőség (Sanz) célja: a BL.
Persze a harmadik hely nem volt olyan szép, de legalább extra motivációt jelentett a játékosoknak, hogy lenyomják a Juventust..
Ami a német után következett az felejthető is lenne Del Bosque padra ültetésésig, de Toshack például örökre emlékezetes marad Seedorf elküldése miatt.
Schuster egyértelműen jól teljesített a Getafével, így egyike volt a nem sok jelöltnek, s év végére kiderül, hogy mennyire érdemelte meg ezt a padot vagy mennyire nem.

Visszatérve Capellora, ha jól emlékszem három játékost kért tavaly: Diarra, Diarra és Diarra

Ps.:az alapproblémát abban látom, hogy kevés a valóban leültethető edző egy nagyobb csapat kispadjára. Főleg, ha az elmúlt időszakban sikereket ért el a csapat. Mert Juande Ramosok nem mindenhol szaladgálnak és egy BL-t nyert Benítezt, vagy Rijkaardot nem olyan könnyű lecserélni. Kire lehetne? Na és ebben más a Real Madrid: nekik egy kétszeres BL győztes edzőt is sikerült méltatlanul kirúgni del Bosque személyében.
Egyébként, ha legy kicsit tökösebb lenne a barcelonai vezetőség, akkor már régen kicseréltethette volna a trikőkat a két úriemberrel:
estaticos02.cache.el-mundo.net/elmundodeporte/imagenes/2007/01/13/1168683645_0.jpg

gibson 2008.01.02. 01:59:06

ez egy érdekes kérdés amúgy, hogy kiből lesz jó edző és kiből lesz BL nyertes edző, és kiből lesz Fabio Capello vagy Sir Alex Ferguson.
nyilván minden spanyol élvonalbeli edző tud mindent a fociról, amit tudni kell. nyilván gyakorlatuk is van. nyilván nem hülyébbek az átlagnál. mi okoskodunk itt állandóan, hogy riykaard vagy capello mit csinált szarul, meg kit kellett volna becserélni ki helyett, de egyrészt nyilván egyikünk sem hiszi őszintén (vagy legalábbis a többség nem ), hogy nagyobb lenne a focitudása az előbb említett urakénál, másrészt meg utólag mindig könnyű okosnak lenni. a nobel-díjas elméletek is tök logikusak általában utólag belegondolva.
abban nyilván mindannyian egyetértünk, hogy capello korunk egyik legnagyobb és legeredményesebb edzője. hogy szép focit játszanak-e a csapatai vagy sem, az már más kérdés (itt zárójelben megjegyezném, hogy tavaly a getafé meccseit sem azért néztem, hogy közben kétszer elélvezzek a látványtól, meg a sok rövid egyérintős passztól...) és nyilván egy beképzelt öntelt fasz, amiért 65 évesen, egy teljesen nemzetközi környezetben dolgozva még mindig nem beszél angolul, de akkor is. amit itt véghezvitt tavaly, az nem lehet véletlen - hogy egy másik sportból vett példát hozzak fel, az sem véletlen, hogy schumacher 7x-es világbajnok a forma-1ben. én a kezdetektől fogva (értsd: amikor először megláttam a fejét) utálom, de akkor is elismerem, hogy amit elért idáig, az példa nélküli.
amúgy sem hiszem, hogy a mai élsportban, pláne a világ lenézetteb sportjában el lehetne érni bármit is véletlenül... ennyi erővel a capellot kritizálók miért nem próbálják meg? végülis manapság bárki elmehet fociedzőnek... :)
na mindegy, legalább lesz miért angol berátságos válogatott meccseket néznem ezentúl... capello for president!!! :)

gibson 2008.01.02. 02:03:44

u.i.: ha nem lenne egyértelmű, nem azon háborgok, hogy capello miért nem került be a legjobb háromba, hanem azon (mindezt madridistaként, teszem hozzá), hogy akkor schuster miért került be helyette...

Sede 2008.01.02. 16:02:17

Az év gólja?? Szerintem inkább Ronaldinho forgóollója a Villareal ellen. (És ő legalább nem Maradonát koppintotta:)..)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.01.02. 16:35:51

pancho: amig laporta az elnok a barcanal,es amig cruijff iranyit a hatterbol,semmifele mezcsere nem varhato. laporta meg emlekszik arra,h a 2003as elnokvalasztast johan hathatos tamogatasaval nyerte meg. o meg ugyis a sajat tanitvanyait igyekszik mindenhova betenni: az egyik bejott (framkie),a masik kevesbe (marco).

luqe 2008.01.03. 23:31:38

Luis Fabiano... :D Mindig mondtam, hogy egy pondró.
süti beállítások módosítása