Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A héten történt - Az Urak a Főnökkel lettek Királyok

2007.12.20. 09:53 nou san trafford

Ja, ez megint egy új rovat. Nem is akármilyen! Személyesen a Guru jegyzi majd, témája pedig, ahogy a címből is kiderül, az aktuális hét futball-történelméből vett érdekes sztorik lesznek. Szimi, aki már nem is vendégszerző, kutat, feltúr, előkeres, megvizsgál, alátámaszt és cáfol, mindezt úgy, hogy az jó! A rovat első posztja nem kisebb egyéniséggel foglalkozik, mint minden idők egyik legjobb edzőjével és az általa csúcsra járatott kiscsapattal. Hajtás után induljon akkor a szellemidézés...

Mivel is lehetne kezdeni ezt a sorozatot, így az év végén, karácsony előtt pár nappal? Valami olyasmivel, amely régen, évekkel ezelőtt lázba hozta a futballvilágot. De hát december vége felé mi történik, amire olyan sokan figyeltek, emlékeznek? Aztán eszembe jutott egy döntő, egy csapat, amely abban az évben olyan sikereket ért le, amit története során előtte és azóta sohasem. A kiscsapat, kevésbé ismert játékosokkal, egy karrierjét építgető edzővel, olyan csúcsra jutott el, amely csak keveseknek adatik meg. A történet sokkal korábbra nyúlik vissza, de a végkifejlet nem olyan régi. Igen. Napra pontosan 24 éve. Ezen a héten történt…

Az, hogy az Aberdeen megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját, már magában szenzáció-számba ment, de az, hogy 1983. december 20-án a Szuper Kupát is elhódítsa, az maga volt a csoda. Hosszú-hosszú út vezetett idáig, ismerkedjünk meg miért is vált az Aberdeen abban az esztendőben Európa nem csak legjobb klubcsapatává (erről a szakírók döntöttek annó), hanem a legnépszerübb csapattá is.

Ha a skót futballról beszélünk hajlamosak vagyunk leragadni a Celtic és Rangers csapatainál. De hát józanul gondolkodva miért is tennénk mást. A skót focitörténelemben, amely a bajnokságok tekintetében 1891-től iródik 110 bajnokot hirdettek, amelyből 92-szer vagy a Rangers (51-szer), vagy a Celtic (41-szer) lett első. A harmadik helyen a ranglistán három csapat szerepel, 4-4 elsőséggel, a Heart’s, a Hibernian és az Aberdeen. De igazságtalan lenne, ha csak a két nagyot emlegetnénk. Vajon hányan emlékeznek arra, hogy a Hibernian 1956-ban a BEK, a Kilamrnock 1967-ben a VVK, a Dundee FC 1968-ban szintén a VVK és a Dunfermline 1969-ben a KEK-elődöntőig jutott. Ez sem egy vérpezsditő dolog, de mégis valami. Az Aberdeen a 80-as évekig sehova. Pedig a klubbot 1903-ban alapították. 1955-ben nyerte első bajnoki címét, azt követően a később felemlegetendő időszakban, 1980-ban, 1984-ben és 1985-ben. A legészakibb skót nagyváros, 200 ezres populációval régóta vágyott valami nagy sikerre. Ez a történet 1978-ban kezdődött el. Abban az esztendőben a két nagy, a Celtic és a Rangers is új edzőt válaszott magának. A zöld-fehérek Billy McNeill-t, míg azangol-szászok, a legendás egykori kapitányt, a Rangersben 1961 és 1978 között játszó, John Greig-et kérték fel az edzői teendők ellátására. A Dons (az Aberdeen a beceneve, ami annyit tesz „Urak”) egy addig jelentéktelen, csupán a St. Mirren csapatát az élvonalba juttató edzőt szerződtettek. Azt az embert úgy hivták, Alex Ferguson. A mai napig imába foglalják nevét a skót felföldön. 1980-ban máris bajnoki címhez segítette a Donst, amire 25 éve nem volt példa a Pittodrie Stadiumban. Ez a siker azért is volt óriási, hiszen ezt megelőzően 15 évig csak a Celtic, vagy Rangers (többnyire az előbbi) végzett az élen. A „Fönök” 327 skót ligamérkőzésen játszott a Queen’s Park (ne keverjük össze a londoni gárdával), a St. Johnstone, a Dunfermline, a Rangers, a Falkirk és az Ayr United színeiben focizott, csak Skóciában! Edzőként előbb az East Stirling, majd a St. Mirren csapatainál dolgozott, amikor 78-ban Aberdeenbe szerződött (ez követően 1985 és 1986 között skót kapitány volt mielőtt a Man Unitedhez szerződött volna). Az Aberdeen csapatával a már emlegetett bajnoki címek mellett 1982-ben, 1983-ban, 1984-ben és 1986-ban FA-kupa győzelmet, 1986-ban Ligakupát nyert.

 

 

Szóval jött Fergie és jöttek a sikerek. 1982-ben a Dons a Kilmarnock és a St. Mirren után a Rangers ellen 11-esekkel harcolta ki az FA-kupát, mellyel jogot szerzett a következő évi KEK-sorozatban való induláshoz. Újoncról lévén szó, az Aberdeennek előselejtezőt kellett játszania és szegény svájci FC Sion bánta ezt. Skóciában 7–0, majd Svájcban 4–1 a piros-fehérek javára. Ilyen arányban az Aberdeen ezt megelőzően európai kupamérkőzésen csak egyszer, 1967-ben tudott nyerni, akkor az izlandi KR Reykjavik ellen tarolt. A csapat hatalmas önbizalommal várta a következő fordulót, de erre majdnem ráfázott. Az albán Dinamo Tirana ellen a 8. percben John Hewitt szerzett gólt és minden simának tünt, de a skipetárok hatalmas elszántsága eredményemképp az azt követő 172 percben nem esett gól. Rezgett a léc, de az Aberdeen tovább ment, ahol a lengyel kupagyőztes, a Lech Poznan várt rájuk. Ez már simább volt, hiszen otthon 2–0, idegenben 1–0 volt a Dons javára (Mark McGhee duplájával és Douglas Bell góljával).

Tavasszal folytatódott a sorozat, ahol az 1982-es BEK finálét az Aston Villa csapatával szemben elbukó Bayern München volt az ellenfél. A bajorok csapatában olyanok játszottak, mint Paul Breitner, Karl-Heinz Rumenigge, Dieter Hoeness, Klaus Augenthaler, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Viszont az Aberdeenben nem játszott (az első meccsen csak 13 percet, a visszavágón végig) a karmester, Gordon Strachan. Mégis 0–0-val húzták ki az első meccset. Jött a visszavágó, hihetetlen izgalmakkal. A vendégek Bayern Augenthaler révén már a 10. percben vezetést szerzett, majd Simpson a 39. percben egyenlített. Pflügler 61. percben ismét a vendégeket juttatta előnyhőz, amelyet a nemrég lemondott skót szövetségi kapitány, a Brimingham City jelenlegi mestere egyenlített ki, de ezzel is a Bayern volt a továbbjutó. Aztán Simpson helyett beállt Hewitt a 76. percben és a 78. percben az elődöntőbe lőtte a skótokat. 24 ezer ember ünnepelt a Pittodrie-ban. Az elődöntőben a Martos Győzőt, a Ferencváros egykori játékosát soraiban tudó Waterschei volt az ellenfelük. Az első meccsen 5–1, a másodikon 0–1 és az Aberdeen története első Európa-kupa döntőjébe érkezeztt, ahol a román Baia Mare, az Újpesti Dózsa, az Inter és az Austria Wien kiverése után, a Real Madrid volt az ellenfelük.

Jött a finálé. Jött Santillana, Juanito, Camacho, Del Bosque. Jött a kispadon Alfredo Di Stéfano. És jött több tízezer elkötelezett, mindenre elszánt Dons fan. Jöttek hajóval, repülővel, és ha szárazföld lett volna Skócia és a helyszín, a göteborgi Ullevi-stadion között akkor tán még gyalog is. E sorok szerzője akkoriban felsős középiskolásként alig várta már a döntőt. Mint a brit futball elkötelezett híve, nem is gondolhatott másra (no meg ott a kiscsapatok iránt érzett elkötelezett lojalitás), minthogy a skótok nyerni fognak. A focicsapattal, amelyben akkor szerepelt, külöm fogadások voltak és élete első tippmixes élményét akkor élte át. 1:16-hoz fogadta az Aberdeen sikerét. Kevés ilyen élményünk volt akkortájt. A szlovák tévéből a jeges sportok már régen véget értek és alig vártuk már, hogy jöjjenek a „kupadöntők”.

Szakadt az eső egész nap Göteborgban. No de kit érdekelt ez a skótok közül, hisz erősen rá voltak hangolódva az ilyen időjárásra. Az olasz Gianfranco Menegali sípjelére kezdték el gyűrni egymást csapatok. Csak 7 percet kellett várni és gólörömünkkel gyorsan tudtára adtuk mindenkinek, kinek is szorkulonk, Erick Black vezetést szerzett. Amilyen gyorsan jött az öröm, úgy jött utána a bánat, Juanito egy jogos büntetőt simán bevágott a 15. percben. 75 perc iszapbírkózás következett ezután, de az Aberdeen jól állta a „sarat”. Jött a hosszabítás és amikor már majdnem mindenki elkönyvelte, hogy itt a büntetők fognak dönteni, akkor egy fiatalember, az egész sorozat során nagyot alkotó John Hewitt, aki itt is csak csereként jutott szóhoz Ferguson csapatában, a 112. percben McGhee beadását követően megelőzte Augustín kapust és a hálóba fejelt. Ünnepelt az Ullevi stadion 17 ezres fős népe. A kiscsapat végleg célba ért. Nem is olyan rég az Aberdeen megszavaztatta szurkolóit, hogy jelöljék meg, melyek voltak a klub történek legnagyobb győzelmei. A szavazáson első helyen a Real elleni KEK-diadal szerepelt. A második a Bayern elleni, szintén 1983-as KEK-mérkőzés, míg a harmadik a Hamburg elleni Szuper-kupa diadal. 102 éves történet kevesebb, mint egy évbe besűrítve.

Az Aberdeen KEK-sorozatának eredményei: Selejtező: Aberdeen–Sion 7–0 (G.: Black 2., 56., Strachan 21., Hewitt 23., Simpson 34., McGhee 63., Kennedy 82.). Sion–Aberdeen 1–4 (G.: Hewitt 27.), Miller 61.), McGhee 64., 72.). 1. forduló: Aberdeen–Dinamo Tirana 1–0 (G.: Hewitt 8.), Dinamo Tirana–Aberdeen 0–0. 2. forduló: Aberdeen–Lech Poznan 2–0 (McGhee 54., Weir 56.). Lech Poznan–Aberdeen 0–1 (G.: Bell 59.). Negyeddöntő: Bayern München–Aberdeen 0–0, Aberdeen–Bayern München 3–2 (G.: Simpson 39., McLeish 77., Hewitt 78; Augenthaler 10., Pflügler 61.). Elődöntő: Aberdeen–Waterschei 5–1 (G.: Black 2., Simpson 4., McGhee 67., 83., Weir 69; Gudmundsson 74.), Waterschei–Aberdeen 1–0 (G.: Voordeckers 64.). Döntő: Aberdeen–Real Madrid 2–1 (G.: Black 7., Hewitt 112.; Juanito 15., 11-esből). Az Aberdeen győztes csapata: Kapus: Jim Leighton; hátvédek: Stuart Kennedy, Alex McLeish, John McMaster, Willie Miller, Doug Rougvie, középpályások: Ian Agnus, Douglas Bell, Neale Cooper, Neil Simpson, Gordon Strachan, Andrew Watson; csatárok: John Black, Billy Falconer, John Hewitt, Marc McGhee, Peter Weir. Edző: Alex Ferguson.

A történeti írásunk mégsem e siker, bár kétségtelenül fontos lépcsőfok volt, kapcsán íródott, hiszen az 1983-as év BEK-győztese, a Hamburger SV elleni Szuper-kupa döntő jelenti az igazi évfordulót. 1983. november 22-én, Hamburgban a két csapat 0–0-s döntetlent ért el, majd jött ezen év december 20-án a visszavágó, a hol az Aberdeen, a Pittodrie stadionban, 24 ezer néző előtt, a Leighton – McKimmie, McMaster, Simpson, McLeish, Miller, Strachan, Hewitt (helyette Black), McGhee, Bell, Weir összeállításban Simpson 47., és McGhee 65. percében lőtt góljával a Szuper-kupát is elhódította.

 

 

Ebben az esztendőben a World Soccer szavazásán az Aberdeen az év futball klubja lett. Akkor először és eddig utoljára. De egyáltalán nem alaptalanul. Ezt az írásunkat nekik, a győzteseknek, az akkori csapatnak ajánljuk, rájuk emlékeztünk. Aki látta, vagy olvasta, most emlékezzen rájuk velünk együtt. Igen. Így történt. Akkor. 24 éve.

 


11 komment

Címkék: történelem videó több mint foci guru

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr31269077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galván Tivadar 2007.12.20. 12:29:59

Mámorító érzés lehetett...

darkopancsev 2007.12.20. 13:56:58

Nem rossz cikk, két dolog szerintem még megért volna 1-1 mondatot:
egyrészt, bár csak 1 évet játszott az Aberdeenben, máig legendás játékosnak, a valaha ott játszott egyik legjobbnak tartják Varga Zoltánt (aki utána Cruyff pótlására az Ajaxba igazolt, bagatell).
másrészt 1 évvel később szintén a KEKben 4 közé eljutott a csapat, előtte a negyeddöntőben az Újpesttel vivott drámai 2 mérkőzés után. Budapested 2-0 az újpestnek, aberdeenben a 88. percig csak 1-0 volt ...
www.youtube.com/watch?v=ZBk45shKnTY

drdugo 2007.12.20. 14:34:46

"másrészt 1 évvel később szintén a KEKben 4 közé eljutott a csapat, előtte a negyeddöntőben az Újpesttel vivott drámai 2 mérkőzés után. Budapested 2-0 az újpestnek, aberdeenben a 88. percig csak 1-0 volt .."

ez a meccs fentvan youtube-n, pont pár hete akadtam rá.

www.youtube.com/watch?v=ZBk45shKnTY

r_magpie 2007.12.20. 16:48:00

respect, de azért lőttek egy-két "begyötrős" gólt:)

még valami: a videókat látva feltört a múltból a régi kupaszerdák hangulata...

MAti 2007.12.20. 19:41:57

Ferguson valóban óriási figura...

darkopancsev 2007.12.20. 20:12:50

még valami: a videókat látva feltört a múltból a régi kupaszerdák hangulata...

Sőt, ez olyan meccs volt, amit csak a rádió közvetitett, és jó későn kezdődött. Tehát zsebrádió fülhöz, kapcsoljuk vass istván zoltánt, ez a meccs konkrétan őrületesen izgalmas volt rádión át (is).
Azért izlelgessük egy kicsit: a magyar kupagyőztes hatalmas meccsen, csak hosszabbitásban nem jutot a 4 közé a cimvédő ellen...és már akkor szidtuk őket...

montipájton 2007.12.20. 20:49:34

Jó az a Dózsa-meccs-felvétel... Szendrei mekkorákat védett! Kardos, Törőcsik, Kisznyér - ő lőtt egy nem gyenge szabadrúgás-gólt amlékeim szerint az első meccsen.
És ezt a visszavágót igens adta a magyar tévé, élőben, emlékszem, iskola volt másnap és nem mertem már nézni a hosszabbítást... McGee elintézte, sajna.
(Előtte egy fordulóval a Dózsa a Kölnt verte ki, otthon 3-1, Törőcsik pályafutásának utolsó igazi nagy meccsén, idegenben meg 2-4, Fekete Laci két góljával. Idegenben lőtt góllal ment tovább az Újpest. Pedig a Kölnben Littbarski, Schumacher (? ebben már nem vagyok biztos), Steiner stb. játszottak...
Mintha más lett volna akkoriban a foci, hol van már a KEK, hol vannak a hős kiscsapatok? Nekem hiányzik a régi módi.

Ryan O'Brien 2007.12.20. 21:52:38

Fantasztikus volt az az Újpest és fantasztikus volt a Megyeri út hangulata. Nem vagyok Újpest szurkoló, de azon meccsen kinnt voltam. Óriási élmény volt. Akkor még több, mint 30 ezren fértek be a Dózsa-stadionban. Az a csapat többre volt hivatott. Sajnáltam őket a kiesés után.
A régi módi... A régi kupaszerdák...Jó volt!

bmiky31 2007.12.21. 09:42:00

Baia Mare az Nagybánya magyarul. Az volt az egyetlen európai kupaszereplése a csapatnak, egyből kifogtál a Realt. Otthon 0-0, fantasztikus meccs 25 ezer néző előtt, idegenben ők rúgták az első gólt, de az aztán kikaptak 5-2-re. Szepi Imre, Koller Sanyi és Rozsnai Béla voltak a csapat sztárjai...

r_magpie 2007.12.21. 10:26:36

nocsak, nocsak...

uefa-kupa, 2007. dec. 20., 5. csoportkör:

Aberdeen - FC Copenhagen 4-0

Aberdeen: Langfield, Hart, Byrne, Diamond, Considine, Nicholson, Severin, Clark, Aluko (Foster 59), Miller, Jamie Smith (Maguire 74).
Subs Not Used: Soutar, Lovell, Touzani, Daniel Smith, Mair.

Booked: Nicholson.

Goals: Jamie Smith 47, 55, Antonsson 71 og, Foster 83.

FC Copenhagen: Christiansen, Kvist, Gravgaard, Antonsson, Wendt, Sionko, Norregaard (Silberbauer 61), Wurtz (Almeida 58), Hutchinson, Allback, Gronkjaer (Nordstrand 70).
Subs Not Used: Coe, Jensen, Bertolt, Jorgensen.

Booked: Gravgaard, Wurtz.
Att: 20,446
Ref: Lucilio Cardoso Cortez Batista (Portugal)

ezzel továbbjutó az Aberdeen a dánok előtt

Oarbeaskoa 2007.12.21. 14:07:11

és a legjobb 32-ben a Bayern ellen mérközik, a nyolcaddöntőbe való jutásért. Történelmi meccs lesz ezek szerint :)
vajon azóta találkoztak még?
egy hosszú szünet következik a Bundesligaban az egyre gyengülő Bayern-el
süti beállítások módosítása