Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa - startjelzésre várva

2007.12.19. 08:00 Vendégszerző

Nemsokára kezdődik az Afrika kupa és előreláthatólag mind színvonalában, mind izgalmaiban meg fogja ütni az NST által támaszotott kevés, de annál igényesebb elvárást, így mindenképpen foglalkozunk majd ezzel a páratlan seregszemlével. Persze saját korlátainkkal szembesülve első posztunk megírását vendégszerzőre bíztuk, mert bár mindent tudunk Kanu pályafutásáról, Namibia fővárosának terén kihívásokkal küszködünk. Szerencsénkre a Mindennapi Afrika blog állandó szerzője, GaceTillerro kisegített minket ismereteivel, mi meg beleszürkültünk az írásba.

Néhány héttel a 2008-as ghánai Afrika Kupa kezdete előtt túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a készülődéssel járó izgalom és hangulat a tetőfokára hágott a nyugat-afrikai országban. Ugyan a szervezőknek bőven van okuk aggódni különböző problémák miatt, de az biztos, hogy az érdeklődés hiánya nem tartozik ezek közé, hiszen a rajongók már nagyon készülnek az afrikai labdarúgás legnagyobb seregszemléjére. Errefelé ráadásul nem úgy közelítik meg a labdarúgást, mint a legtöbb európai országban: a ghánaiak és a legtöbb résztvevő nemzet számára a foci egy igazi vallás. (NST: vagyunk még így páran) Ennek megfelelően a nélkülözésben, a konfliktusokkal teli hétköznapok közben nagyon jót tesz az emberek moráljának egy-egy izgalmas és sikeresen megvívott focimeccs. Az utcákon, tereken rengeteg fiatal gyűri-gyömöszöli a focilabdát.  A legkisebbek mezítláb, félmeztelenül kergetik a bőrgolyót, míg az idősebbek már Michael Essien mezében feszítenek büszkén. Az újságokban, a rádiókban, televíziós csatornákon szinte minden órában van olyan műsor, amelyben valamilyen okból kifolyólag szóba kerül az Afrika Kupa, így a foci iránt közömbösek sem húzhatják ki magukat a rendezéssel együttjáró láz alól.

Ha az ember végigmegy a ghánai főváros, Accra utcáin, nagyon hamar (gyakorlatilag azonnal) ráakad egy olyan boltra, kereskedőre, aki nemzeti színű zászlókat, mezeket, baseball sapkákat, pólókat és egyéb szurkoláshoz elengedhetetlenül szükséges kelléket forgalmaz. Persze a helyiek mind azt szeretnék, ha a hazaiak nyakába akaszthatnák a legvégén az aranyérmet, de egyrészt Ghána csapata az utóbbi időben nem sok mindent tett le az asztalra (NST: számunkra Essien léte a legtöbb, mit egy ország labdarúgása adhat), másrészt a többiek is hasonló céllal érkeznek. Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun? Mind akkora nevek az afrikai futballban, hogy a teltház az ő meccseiken is garantált, hiszen játékuk mindenki számára örömet jelent. Ahogy néhány megkérdezett ghánai fogalmazott: „Afrikaiak vagyunk, minden afrikai csapat a mi csapatunk. Még szép, hogy ott leszünk a mecsseken.” Persze, a nagy szeretet gondokkal is jár, Accra kivételével a másik három rendező városban (Sekondi-Takoradi, Tamale, Kumasi) jelenleg is az a szervezők legfőbb problémája, hogy az érkező vendégszurkolók elhelyezését hogyan oldják meg. Mert sajnálatos módon, az Európa keleti részén és így hazánkban is divatos gyakorlatnak megfelelően, a készülődés során a legtöbb forrást itt is a főváros, Accra fejlesztésére biztosították, ami persze most már problémát jelent.

Sekondi helyzete a legrosszabb, itt a jelenlegi becslések szerint az érkező vendégszurkolók (és sokan fognak jönni, hiszen Elefántcsontpart és Nigéria is itt játszik) 55-60%-át nem tudják elhelyezni normális körülmények között. Ennek következtében valószínűleg egy sátras megoldás fog valóra válni, azaz a hajógyári szigethez hasonló sátortábort vernek fel a drukkerek számára. S hogy ez mennyire lesz higiénikus? Az már más kérdés. Egy pillanatra itt meg is állnék, gyorsan ismerjük meg közelebbről kicsit a rendező városokat, mert azt hiszem, Ghána országát magát, nem kell bemutatni senkinek (NST: Essien, Appiah - tudunk minden fontosat, nem?), de ezek a városnevek nem igazán napi szinten kerülnek a magyar köztudatba. Kumasi, a „kertek városa”, nem messze található a fővárostól, másfél milliós lakosságával az ország második legnagyobb, és a környék bányászatának köszönhetően leggazdagabb városa. Ami egyértelműen a legismertebbé teszi az, hogy a város szülötte Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár (NST: igen, őt tényleg ismerjük). Stadionja 1959-ben épült, de a mostani kupára teljes mértékben újjáépítették és 40.000 fős befogadóképességével várja a rendezvényt. Tamale városa messze északon található, alig 300 ezer főnyi lakosságával és erőteljes falusi kinézetével inkább tűnik egy szétterülő, lepusztult és elmaradott helységnek, mint egy modern, Afrika Kupát rendező városnak. Azonban az errefelé tradicionális vályogházak falai kellemes meglepetéssel szolgálnak: a legtöbb esetben elektromos vezetékeket rejtenek és a házak tetejéről TV antennák merednek a zavartalan napsütésbe. Ráadásul az internet szolgáltatás is könnyedén és relatíve olcsón (NST: nincs Matá...) hozzáférhető bárki számára. Az északi országrész egyetemi központjának is Tamale számít, amely egyébként vallását tekintve nagy többségben iszlámok muzulmánok lakta helység. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy európai normák szerinti szuperfejlett településről van szó, de az afrikai viszonyokhoz képest jó állapotok uralkodnak errefelé is.

Sekondi-Takoradi, vagy ahogy nagyon sok forrás egyszerűn említi, Sekondi, szintén nem fekszik messze a fővárostól (Kumasi, Sekondi és Accra tulajdonképpen egy háromszöget alkotnak az ország déli részén), és 350 ezer fős lakosával Ghána harmadik legnagyobb városának számít. Rohamosan fejlődik, a környéken lévő bányák, és az ide özönlő nyugati turisták nagy tömege miatt sok a betelepülő vállalkozó, akik egészen korrekt ipart virágoztattak fel az utóbbi időben. Nem szeretném túlságosan földrajzra kihegyezni ezt, a tulajdonképpen az Afrika Kupának szentelt bemutatást, így gyorsan lépjünk is tovább a negyedik, egyben utolsó rendező településhez, a ghánai fővároshoz, Accrához. A szokásos lexikon szagú, „mindennek ez a központja, ipari, kereskedelmi, technikai centrum” meghatározás mellett elmondható róla, hogy 2 milliós lakosával az ország legnagyobb városa, 1877 óta főváros, és a kormányzat székhelye. Aki a régióban turistáskodik, az feltétlenül utazzon el ebbe a városba, a helyiek kedélye és az itteni piacok szépsége könnyedén magával ragadja az embert, de múzeumok terén is igen széles választék áll az egyszeri utazó előtt. (NST link: bepakoltunk, készen állunk az utazásra) Ráadásul az Afrika Kupára rengeteg új szálloda és szórakoztató központ épült, amelyek a rendezvény végeztével állnak az ideutazó vendégek rendelkezésére is.

Ha a csoportokra pillantunk, az afrikai focit valamelyest ismerők kapásból kiemelnek egy-egy csapatot, akit nagyon esélyesnek tartanak (főként azért, mert igazából sokat nem ismer senki behatóbban), de ha a valóságra vagytok kíváncsiak, akkor böngésszétek a Nou San Trafford összeállítását, amelyből minden kiderül. (NST: éppen a felkészülési időszak legkritikusabb pillanatában vagyunk: sört veszünk, fiatalítunk) Azért megjegyzés szintjén, anélkül, hogy elvenném focihoz igazán értő szerzőtársaim kenyerét, fontosnak tartom kiemelni, hogy az A csoportban Namíbia a fekete ló, óvatosan kell róluk ítélkezni, a B csoportban Nigéria régi fényének visszaszerzéséért fog harcba szállni, a C-ben Szudán bármikor bárki ellen képes lehet meglepőt alkotni, míg a D egy valóságos halálcsoport, ahol az egykoron az afrikai foci ékkövének számító Tunézia tűnik a legesélytelenebbnek! Egy biztos, minden meccs igazi élményt fog jelenti a nyugati focihoz szokott szemnek, és az Afrika esetében megszokott fanatikusan tomboló hangulat valószínűleg mindenkit magával ragad, aki követni fogja az eseményeket (ha máshol nem, hát itt a Nou San Trafford blogon). (NST: lelkes hölgyszurkolók jelentkezését várjuk magával ragadás céljából)

Bármi is lesz a végeredmény, egy jó dolog már biztos történt, hiszen az Afrika Kupának köszönhetően két teljesen új stadion épült, (NST: kontinenstorna és stadionépítés egy mondatban - ezért az MLSZ beperel minket "a büdös úristenit neki") kettő pedig teljesen megújult, számtalan hotel és edzőközpont emelkedett ki a semmiből, valamint a helyi kereskedők forgalma biztosan az eddiginél is nagyobb mértékben fellendül majd. Ezt pedig az ország gazdasága sem hagyhatja figyelmen kívül, nem hiába veti vigyázó szemeit az események alakulására szinte az egész kormányzat, hiszen a téves hiedelem ellenére az egész projektet Ghána és nem nemzetközi alapok finanszírozták. Nem hiába, hogy a pénzügyminiszter múlt csütörtöki, 2008-as költségvetést bemutató beszédében nagyon sokszor említette az Afrika Kupát, hiszen egy ilyen elég szegény ország életében nagy dolog a tökéletes rendezés megvalósítása. Bár kisebb problémák - a fentebb említett helyhiány, infrastrukturális nehézségek, bizonyos jogvédő szervezetek ellenséges viselkedése (NST: szerverlefoglalás, illegális feltöltés, Megy a gőzös, ghánai ASVA!) - ugyan vannak, de ha az elmúlt évtizedek Afrika Kupáit vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy valószínűleg az egyik legsikeresebb és legjobban rendezett tornával állunk szemben, amelyre végre felfigyelt a nemzetközi média is. Talán Magyarországon is lesz olyan, sokak számára hozzáférhető tévécsatorna, amely egy-két mérkőzés bemutatását is felvállalja. (NST: jurószport nem kettő) De egy biztos, és úgy gondolom ez az egész labdarúgás üzenete is: Afrikának nagy szüksége van az összetartásra és a felszabadult szórakozásra, mert az itt élő népek megérdemelnek már egy kis „jólétet”.

28 komment

Címkék: afrika több mint foci afrika kupa stadionépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr98260587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mickeyknox 2007.12.19. 09:16:13

vicces lehet egy ilyen afrika-kupa, mehet ám a szurkolás síppal-dobbal-nádihegedűvel, valamint a 2 hetes sátorozás sem lehet rossz... kár hogy nagyon messze van ghána, különös tekintettel figyelembe véve az nst múzeum-linkjét. :-)

MAti 2007.12.19. 11:24:24

Korrekt, köszönet az irományért - máskor is szívesen olvasok ilyesmit. :)

Gotama 2007.12.19. 12:07:24

"iszlámok lakta helység" helyesen: muzulmánok lakta helység

szbszig 2007.12.19. 12:08:13

No, két kedvenc blogom összefog?... :)

heizer 2007.12.19. 13:38:31

"Ghána csapata az utóbbi időben nem sok mindent tett le az asztalra".

Aszongya hány afrikai nyolcaddöntős is volt tavaly a vb-n? És csak nem a mifelénk agyba-főbe ajnározott hobbitképű cseheket előzgették intenzíve?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2007.12.19. 13:43:48

batigol:
A "szakmai" része ne foglalkoztasson! Ígérem Neked, jövő héten már azzal is foglalkozunk, s mivel Ghána az A jelű csoportban harcol, ezért viszonylag hamar olvashatsz esélyekről, reményekről...

sleepy 2007.12.19. 14:24:34

es most egyperces nema bambulassal emlekezzunk meg jayjayrol.
hianyozni fog.
nagyon.

Dandeer 2007.12.19. 14:43:09

Minek kellett az NST-nek folyton belerondítania a cikkbe? Írtó idegesítő...

r_magpie 2007.12.19. 16:25:21

ó, azok a régi szép idők, amikor a vizsgaidőszakban volt mire fogni a nemtanulást, mert egy Mali-Kongót (és hasonló ínyencségeket) egyszerűen nem hagyhattam ki...

nasteey 2007.12.19. 17:24:50

Africa Nation Cup Legend - ezzel a névvel volt (és lehet h ismtélik) összefoglaló az ANC-ről ma délután a Júrosporton.

Az Arsenál hogyan vészeli át ezt az időt?

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2007.12.19. 18:46:09

Úgy hogy csak Eboue és Touré fog hiányozni, és igazából csak Kolo pótlása jelenthet gondot.

nasteey 2007.12.19. 19:43:10

Adebayor? Ők nem jutottak ki?

d3vnull 2007.12.19. 19:51:47

Ilyenkor kezd gondolkodni az ember, hogy az a sok fekete tényleg mind francia? :):) Bocs, nem rasszista poén akart lenni.

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2007.12.19. 19:59:44

Adebayorék nem jutottak ki, Song meg menjen csak, akkor van a legjobban a csapat hasznára ha nincs a keret közelében:)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2007.12.19. 20:00:23

Úgy érzem sok újat hoz nektek az Afrika kupa beharang csoportonként....

crouchy 2007.12.19. 20:34:00

áh úgyse fogom nézni. De amúgy most a sport1 meddig szándékozik még kínai artistákat közvetíteni ligakupa helyett?

schurrer 2007.12.19. 20:50:42

Ghána brutálisan erős, az én véleményem szerint ők játsszák majd a döntőt Elefántcsontparttal! Azt lehet tudni, hogy melyik országból lesz a legtöbb játékos( szerintem francia, de egyáltalán nem biztos)?

d3vnull 2007.12.19. 22:47:35

Schurrer : ezt megtippelni sem igen tudom, de hogy minket marhára megritkítanak az tuti. Drogba, Essien, Kalou, Mikel.

schurrer 2007.12.19. 23:17:05

Ne is mondjad, ez a legostobább időpontban megrendezett kontinensviadal ami csak létezik...De a pudlikat azért elintéztük:)

d3vnull 2007.12.19. 23:32:40

Kit értünk pudlik alatt? Nem akarok rábólintani amíg nem tudom :):):)

danesdzsu2 2007.12.19. 23:47:45

Hát a liverpudlikat:)

d3vnull 2007.12.19. 23:56:19

Ó, és csak most veszem észre a múlt időt. Hát igen, ez el lett intézve szépen. Mondjuk Crouch is intézett nekünk egy kis előnyt (kegyetlen durva megmozdulás volt, nagyon meglepődtem, hogy tőle látok ilyet).

Amúgy azt nem tudni, fog-e esetleg valamit közvetíteni belőle a tv? A copa americát nyomták szépen. És bár tényleg nem egy súlycsoport a kettő, azért azt hiszem egy Ghána-Elefántcsontpart meccs pl. simán üt egy Kolumbia-Peru szintet (egy USA szintet meg pláne, amilyen súlytalan arcokat raktak ki a Copa America-ra).

szferi 2007.12.20. 08:23:41

Kb. 2 hete a sport2-n kaptam el egy megjegyzést valamelyik kommentátortól, miszerint adni fognak meccseket, de lehet h csak hazudott. Egyébként 2004ben láttam pár meccset, tele voltak védelmi hibákkal meg olyen szintű fegyelmezetlenséggel, h európai ember csak a fejét fogta. Ettől függetlenül nagyon szórakoztató meccsek voltak, sok góllal.

gibson 2007.12.20. 08:44:51

jó kis poszt, ez van, ha a blog.hu két legigényesebb blogja összefog... :)

Nadasurf (törölt) 2007.12.20. 09:47:46

Ja Jurosport adta 2006ban uh. remélem most is bevállalják...Sokkal hangulatosabbak a meccsek mint egy EB-n vagy Copa-n sztem, nagyon ott van. Elefántcsontpart - Mali döntőt várok...
süti beállítások módosítása