Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Néha még a mesternégyes sem elég

2007.12.18. 18:40 habitang

Az, hogy a mesterhármas nem elég a győzelemhez, nem csak elmélet, tény. Hogy ez miről jutott eszünkbe? Történetesen arról, hogy pote nevű kedves olvasónk mint tananyagot idézte meg a problémát a Három dolog.. kommentjei között, és nem kérdés: Roque Santa Cruz mesterhármasára gondolt, amelyet a Wigan-Blackburn 5-3-as meccsen lőtt szombaton. Egy percig nem jutott eszünkbe vitatkozni az igazsággal, az viszont igen, hogy készítsünk kis összeállítást amelyből kiderül, mennyire nincs új a nap alatt, sőt.. Nem egy játékos akadt már a futballtörténelemben, akiknek a paraguayiénál is nagyobb hőstettét árnyékolta be a vereség, nem ritkán a maró cruzi kínoknál jóval nagyobb fájdalmat okozva .

Ha már mesterhármasról volt szó eredetileg, kezdjünk csak mi is szolidan, mesterhármassal. Sőt, egy BEK-döntővel, ha pedig még ezt is lehet fokozni, egy magyarral.. Persze, hogy Puskás és a Benfica-Real BEK-finálé 1962-ből. Sajnos a portugálok napja volt, Öcsi bácsi hiába növelte hétre BEK-döntőbeli góljainak számát, a többi madridival együtt a rövidebbet húzta. Három gól ide vagy oda, a vége kettő oda. Mármint a Benficának, azaz: Benfica-Real Madrid : 5-3 BEK-döntő (Puskás 3)

Lépjünk időben húsz évet előre, az aktuális gólzsákunk képességeit illetően pedig kicsit vissza. No, persze azért nem kutyaütőről beszélünk. 1982 szeptemberében Kerry Dixon, a Chelsea későbbi gólvágója rúgott négy gólt a Reading színeiben, mégsem vehetett fel pontprémiumot. A meccset ugyanis Doncaster Rovers nyerte 7-5-re, - mielőtt bárki rákérdezne, igen, a Doncaster, ugyanis ez egy harmadosztályú mérkőzés volt. Doncaster Rovers - Reading: 7-5 (Kerry Dixon: 4)

Újabb hét év ugrás, 1989-ben vagyunk. Glasgowban járunk a Celtic Parkban, UEFA-kupa meccsen. A belgrádi Partizan 2-1-re nyert az első mérkőzésen - amit akkor éppen Mosztarban játszottak - így a Celtic jó eséllyel várta a viszavágót: az 1-0 már bőven elég volt a skótoknak, sőt, sok skót között egy lengyelnek is.. Darius Dziekanowski számára az utolsó percben, amikor még 5-3-ra ment a Celtic, okkal tűnt minden szépnek és jónak.. Rúgott négy gólt, továbblőtte a világ egyik legpatinásabb csapatát a kupában. Nem ragozzuk sokáig, mégsem lőtte tovább. 5-4 lett a vége. (Sajnos csak a jugók góljait sikerült felhoznunk a bányából, így a mesternégyes nincs meg..)

Dziekanowski tehát négy gól után, győztes csapat tagjaként sem találhatott okot a mulatozásra.. Celtic-Partizan Belgrád:5-4 (Darius Dzieknowski: 4)

Idén volt tíz éve, hogy a spanyol Király Kupa negyeddöntőjében találkozott egymással a Barcelona és az Atletico Madrid. Csak azért, hogy képben legyünk, kik is szaladgáltak a pályán, a lassan-lassan a "Közelmúlt" dossziéból a klasszikusok közé átkerülő korszak Barcája és Atletije talán megérdemel egy párszavas áttekintést.. A Blaugrana padjáról éppen távozott Johan Cruyff, helyére egy évre az angol  Bobby Robson ült, akinek tolmácsát és segítőjét Jose Mourinhónak hívták. Az a csapat pedig.. Figo, Ronaldo, Guardiola, Sztoicskov, Luis Enrique.. Velük szemben az éppen szlávos korszakát élő Atleti, a padon Radomir Anticscsal, a pályán Bejbllel, Panticcsal, Prodannal, Camineróval és persze Kikóval. A Vicente Calderónban 2-2-es döntetlenre végződött az első találkozó, így az Atletinek még a sovány döntetlen sem volt elég, nemhogy a kövér vereség. Úgy is fogtak munkához: Pantics már a szünet előtt három gólt lőtt- amivel kissé megművelte Robson amúgy is mélyen barázdált arcát-, és arra késztette, hogy Blanc és Popescu helyére Pizzit és Sztoicskovot küldje pályára. Rizikós, de.. Az Atletico az 51. percben rúgta negyedik, egyben utolsó gólját, persze Pantics volt a tettes, és akkor éppen 4-2-t mutatott a tábla. 4-4 után viszont már nem ő, hanem Pizzi talált be, aki a riporter szerint egyébként Pizzi Pizzi Pizzi Pizzi. (A gól pedig gol gol gol gol gol, de ez mellékes..) 5-4-re nyert a Blaugrana. Barcelona-Atletico Madrid: 5-4 (Milinko Pantics:4)


Biztosan sokan nem hitték el, hogy ez létezhet, mert az Atleti a következő idényben megismétlte a bravúrt, mintha csak bizonyítani akarnának. Az ő szemszögükből ismét 4-5, a győztes ezúttal a Salamaca, a négygólos dühös ember pedig Bobo Vieri. A 84. percben Bobo még kiegyenlített, a 89. percben pedig megint vesztésre álló csapatban kezdhetett közepet.. Állítólag olyannyira mérges volt társaira, hogy a folyosón gyorsan ruhát váltott és elvágtázott, nem ment be a többiekhez az öltözőbe.. Nem rúgtunk még négy gólt vesztes csapatban, így nem ismerjük az érzést, de Vieritől minimum ezt vártuk. Sőt, ha csak ennyit tett, egy igazi úr. Sajnos Bobo góljai nincsenek meg, de azt az egyet megtaláltuk, ami miatt Vieri egyszer koszosan ment haza. Salamanca-Atletico Madrid: 5-4 (Christian Vieri:4)

 

Valószínűleg a skót Denis Law-ra még a fentieknél is irritálóbb módon mutatott rá a balsors nagy görcsös ujja. Az Old Trafford későbbi királya első Manchester Cityben töltött időszaka alatt, 1961-ben rúgott hat gólt a Lutonnak egy vasárnapi FA-kupa meccsen. Kár, hogy a pálya állapota miatt félbeszakították a meccset. "Mély sár váltakozott sekély tavakkal", ez elegendő ok a lefújásra, igen.. Law persze úgy emlékszik, hogy a szerdai újrajátszáskor még rosszabb volt a helyzet, de lehet, hogy csak a méregtől nem látott már jól. Gólt  persze rúgott az újrajátszáskor is, de nem hatot. Egyet. Az ellenfél - akit három nappal korábban egyedül szabdalt fel - viszont hármat. Négy nap alatt rúgott hét gólt két meccsen egy olyan ellenfélnek, amely összesen ötöt, és mégs kiesett a csapata..  Luton Town-Manchester City, (Denis Law:6+1)

Azért van jó hírünk is: úgy tűnik, aki négy felett jár az már megnyugodhat.. Persze, először azért nézzen körül, lát-e maga körül sekély tavakat és sok-sok sarat.

17 komment

Címkék: mourinho vieri atletico madrid mesternégyes dziekanowski atleti denis law milinko pantics bobby robson

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr29268209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kelta 2007.12.18. 19:43:00

hát az ilyen qrva nagy szivás

2007.12.18. 19:58:33

Ez de kemény (főleg annak, aki átélte)!
Ilyen a sport, hiába!

ShanklyGates 2007.12.18. 20:20:08

Milyen lehet az az esôzés, ami mérkôzés ALATT változtat egy pályát használhatatlanná... A Luton meg valszeg kenukat szerzett az újrajátszásra.

Beyonder 2007.12.18. 20:27:24

Mesterhármasokat rúgtam már hiába dögivel...persze csak kispályás bajnokságban. Van jobb érzés is, az tény.

Flankerr 2007.12.18. 20:53:45

Köszönöm szépen az élményt. .azért az durva, hogy Ronaldo 10 éve is pont úgy nézett ki, mint eddig haj nélkül..:)

Amanitin2 (törölt) 2007.12.18. 22:08:52

"Milyen lehet az az esôzés, ami mérkôzés ALATT változtat egy pályát használhatatlanná.."

kérlekalássan én élőben láttam ilyent a Tokaj-Olaszliszka rangadón.

ShanklyGates 2007.12.18. 22:23:36

Aszfalton felnôtt pesti ember azt gondolná, h ilyen felhôszakadásnál a játékvezetô sporttárs hamarabb szünteti be a játékot a rossz látási viszonyok miatt... minthogy rizsföld lenne a pályából : )

wan2bee 2007.12.18. 22:43:14

beyonder ossze ne vesd itt veletlenul a kispalyas focit a nagypalyaval. Kispalyan en is nagy kiraly vagyok. megsem hiszem, hogy tudok igazabol focizni :)

szbszig 2007.12.19. 00:20:05

Hát, ezen a 6+1-en beszartam. A négyeket még nagy nehezen elhittem, de így kiesni tényleg nem semmi... :o

éjjelnap.pál 2007.12.19. 00:25:53

Régen azt hívták mesterhármasnak, amikor valaki ZSINÓRBAN szerzett három gólt. Például azon a '62-es BEK-döntőn a kortársak nem mondták volna, hogy Puskás mesterhármast rúgott.

Azért van vajon ez az új szóhasználat mert az újságírók mindenáron nagyot akarnak mondani, és a Népsport címlapján is jobban mutat, hogy XY mesterhármast rúgott, mégha nem is? Esetleg kompatibilisség akarták tenni az angol "hat trick" kifejezéssel?

Valaki/valami itt nagyon elkurvult...

pote · http://nst.blog.hu/ 2007.12.19. 00:29:07

koszi Habitang a megidezest.

a Match of the Day-ben is tema volt,
h az utolso ilyen a PL-ben '96-ban volt, arra nem emlékszem, h melyik meccsen!

szomoru nap a mai,
a City elvesztette hazai veretlenseget, igaz csak a kupaban!
(a jatekvezetoi szinvonal es a beka popsija pedig tovabbra is elerheto kozelsegben)

udv,pote

pote · http://nst.blog.hu/ 2007.12.19. 00:42:08

most latom csak, h ki lotte ma a ket Rovers golt.
helyesbites:
megtanultam, ha rugsz 4 nap alatt 5 golt, attol meg nem biztos hogy szerez pontot a csapatod
:)

habitang · www.nst.blog.hu 2007.12.19. 00:48:12

éjjelnap.pál

Tudjuk, hogy régen mit hívak mesterhármasnak, hadakoztam magammal én is emiatt.. Aztán úgy gondoltam, hogy miután mostanában már a "klasszikus mesterhármas" a szigorúbb kategória, megengedem ezt magamnak.. Fogadjuk el, hogy a nyelv változik. Addig jó, amíg nem "hat trick"-nek mondjuk.

Nem hiszem, hogy ez elkurvulás lenne.. Elég sok mindenre használtak Puskásék korában más szót, mint ma.. Szerintem az elkurvulás a Conference Center meg a Fitness Center, vagy az angol szavak az üdítő és tévéreklámokban, de asszem azok nem ide tartoznak..:)

habitang · www.nst.blog.hu 2007.12.19. 00:57:59

pote

"megtanultam, ha rugsz 4 nap alatt 5 golt, attol meg nem biztos hogy szerez pontot a csapatod "

bizony!:)

Demis Castro 2007.12.19. 10:28:48

Ha már Ronaldo került szóba: én akkor fedeztem fel a csávót, amikor 17 évesen a PSV-ben játszott. A barátnőm kérdezte, hogy milyen meccset nézek, mondtam PSV-Leverkusen, UEFA-kupa, SAT1, németül... Hát, mondta erre ő, ez biztos rettentő fontos és érdekes, és megsértődött, hogy a tévét bámulom...

5-4 lett a végeredmény a Leverkusennek, és a vesztes csapatban volt egy 17 éves játékos, aki 4 gólt rúgott. Nem biztos, hogy felfogta a csaj, hogy azért néz az ember sok futballmeccset, mert sosem lehet tudni, melyik meccsen lát csodát... Ilyen lehetett Jézus követőjének lenni :-)))

the real 2007.12.19. 11:51:26

Szerintem is nyugodtan nevezzük mesterhármasnak a három gólt, a "régi fajtát" meg klasszikusnak (az angoloknál amúgy klasszikusnak azt hívják, ha ballal-jobbal-fejjel is szerez valaki gólt). Különben is, ma már kb. olyan ritka, hogy valaki hármat lő egy meccsen, mint az ötvenes években a zsinórban rúgott 3 gól.
süti beállítások módosítása