Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Cromwell, Churchill, Capello

2007.12.14. 05:04 heinrich

Ha egy olasz spagettivel kínál, előbb nézd meg mi van a szósz alatt, csak aztán hidd el neki – Sir Alex Ferguson nem kimondottan hízelgő megnyilvánulása a talján nációról. Az edzőknek egy nemzeti csapat irányításához el kell érniük bizonyos kort, rengeteg tapasztalatra és hibátlan önéletrajzra van szükségük. Capello személyében mind a három tényező megvan – szintén Sir Alex tollából, avagy változnak az idők, újabban például Anglia csapata még Európa legjobb tizenhatja között sincs.

Igazából két komoly jelölt akadt az oroszlánok kispadjára, de miután méregzsák Mourinho köszönettel passzolta az ajánlatot, Fabio Capello a tuti befutók végtelen magabiztosságával ülhetett le tárgyalni az angol szövetséggel, és nemcsak az éves szintre kínált 4M eurót küzdötte fel 6.5-re, hanem a kizárólag olaszokból álló szakmai stábjából sem engedett. A jó zsaru szerepét továbbra is Italo Galbiati játssza majd a diktátor mellett, Franco Tancredi a kapusedző, Massimo Neri felel kondiért, és az FA által leginkább kifogásolt Franco Baldini lesz az általános manager, aki korábban a Roma szakmai igazgatója volt, innen a cimboraság Capellóval. 2010-ig öt olasz kezében a szigetország sorsa, ezt is meg kellett élnünk.

Fabio nem könnyű eset, és ami ennél is sokkal idegesítőbb lehet benne az az, hogy 15 bajnokságból kilencszer igaza van – tehát valamivel hatékonyabban dolgozik, mint a Vörös Hangya Termelő Szövetkezet. 

Eredmény, eredmény, eredmény. Aki szórakozásra vágyik, menjen inkább moziba.

A szögletzászló megfelelő dőlésszögéről éppoly határozott véleménye van, mint a játékrendszerről, a futball fejlődési irányáról, no és persze a sztárokról meg a médiáról. A szenvedélyes művészember hírében álló mester az öltözőben, és különösen a pályán nem szereti a színházat, Del Piero, di Canio, Cassano, Ronaldo, Beckham a megmondhatója, hogy ez így van, egyiküket sem habozott kitenni a taccsvonalra. Nem válogat az eszközökben, hogy elérje célját, szupermotivált és következetes. A legnagyobb nyomást is bizonyítottan jól viseli, a Madridnál két évad, két bajnokság a mérlege, hogy mást ne mondjunk.

Ő nem ápolgatja a játékosok lelkét, mint tette azt Eriksson, hanem bizony nekivadult fejjel és méteres amplitudóval tarkított gesztusokkal nyomatékosítja kőbe vésett igazát. A számok is mellette szólnak, bajnoki összecsapásokon 8-2-2 a mérlege a svéd szakemberrel szemben (igaz, ő mindig komolyabb csapatok kispadján ült, no de ez sem véletlen).

Aztán ott van még a média, ami Angliában különösen sarkalatos pont, Svennek ebbe is beletört a svéd acélja. Capello ezügyben sem szívbajos, annyira sem tartja a firkászokat, mint egy védekezni nem tudó középpályást.

Ki nem állhatom ezt a sok baromságot, amit a szurkolók, játékosok és a média összehord. Nem látom be, miért kellene odafigyelnem olyan emberekre, akik vitathatatlanul butábbak nálam.

Hogy mire a fene nagy magabiztosság? Lássuk csak. Játékosként a Roma, Juve (3 bajnokság), Milan (még egy scudetto) színeiért küzdött, a válogatottban 32 alkalommal szerepelt, karrierjének csúcspontja az angoloknak a Wembley-ben lőtt gólja volt, amivel az olaszok először győzték le az angolokat idegenben (1973).

Edzőként kivétel nélkül minden csapatát bajnoki címre vezette, összesen ugye kilenc alkalommal, még ha a torinói duplát mínuszolták is később. A legendás Milan edzője, BEK győzelem, öt év alatt négy bajnoki cím, miközben 58 meccsen maradtak veretlenek ’91 májusától ’93 májusáig, végül az Asprilla vezette Parma vitte el a három pontot a San Siróból. Scudetto, és két második hely a Romával, két győztes szezon a Galaktikusok élén. Meggyőző?

Kíváncsian várjuk, hogy milyen irányban mozdítja el az angol futball tengelytörött szekerét, folytatja-e küzdelmét a Goal Protector titulusért, képes lesz-e együttműködni a klubedzőkkel és az U21 kapitány Stuart Pierce-szel. Az előjelekből ítélve nem sok jóra számíthatnak a joga bonito szerelmesei.

Az angol válogatott ugyanolyan, mint a spanyol. Hiába állnak világsztárokból, taktikailag képzetlenek. Szinte hihetetlen volt látni, hogy egy gólos vezetésük birtokában a saját tizenhatosukon védekeznek (vs. Oroszország), és hogy nem tudnak ikszre hozni egy meccset a horvátok ellen.

A Capello által megálmodott tizenegyet először február hatodikán láthatjuk Svájc ellen, március végén pedig a gallokkal ütköznek meg.

52 komment

Címkék: angol h capello válogatott championship edzők fabio

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr75263467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramon Serrano 2007.12.14. 05:54:26

Capello erkezesevel asszem eljott az igazsag pillanata: most majd kiderul, hogy az edzok voltak-e a rosszak, vagy a jatekosok gyengek. Mert edzore ezutan nem lehet fogni a sikertelenseget, az biztos.

Azonban nem tudok szo nelkul elmenni amellett, hogy heinrich hajnali 5-kor posztolt. Ejszakai muszak? :)

Seduxen (már NEM dr.) 2007.12.14. 08:34:26

Azt hiszem, hogy jó pár játékos felkötheti a fehérneműt, már ha komolyan gondolja, hogy a háromoroszlánosok mezében szerepeljen. Mert ismerve Capello habitusát, ha valaki nem úgy teljesít, ahogyan azt ő elvárja, akkor kiteszi a csapatból, mint macskát sz*rni...
Személy szerint én jó pár meccsen azt gondoltam Lampardról, Gerrardról, és még folytathatnám, hogy nem feltétlenül szakad meg a válogatott sikeréért...
Valami azt súgja, hogy az elkényeztetett sztárokra szomorú időszak jön a ködös Albionban :-)))
Már persze ha a szövetségnek lesz elég vér a f*szában, és hagyja Capellót dolgozni.

Gabez 2007.12.14. 09:13:17

Beckham megint megkapta Capellot, biztos nagyon örül...

Beyonder 2007.12.14. 10:00:12

Hajrá. Csak azt sajnálom, hogy angolul nem tud.

d3vnull 2007.12.14. 10:23:52

Angol drukker vagyok, és azt mondom : szopjon aki nem teljesít. Ilyen téren én is Capello-nak szavazok bizalmat. Talán még azt is megérjük, hogy egy-két nagyobb potya után néha cseréli Robinson-t (már úgy értem jobbra, nem egy Carsson félére. Pl. David James).

gibson 2007.12.14. 10:25:33

pár megjegyzés a cikkhez:

1. nem tornázta fel a fizetését, a 6.5 az FA által eredetileg kínált bruttó összeg, ez nettó 4 millió font.

2. az angol válogatott eddig sem játszott szép focit, ki várt tőlük valaha is joga bonito-t?

capello jó edző, kiváncsi leszek mire megy egy nemzeti csapattal, csak azt sajnálom, hogy erre a következő VB-ig várnunk kell.

Artie 2007.12.14. 10:26:04

Angol catenaccio.:P

Én azt várom, hogy előkerülnek olyan játékosok is, akikről sosem hallottunk, és kiderül, hogy mégis jó az angol foci - sztárok nélkül is. És végre beválogatnak egy olyan kapust, aki védeni is tud, nem csak azért lesz fent, hogy meglegyen a 11.

Fekete Pákó 2007.12.14. 10:31:22

jól járnak vele szerintem, pontosan egy ilyen edzőre van szüksége az angol válogatottnak. megjegyzem Mourinho is pont ilyen lett volna, de hát ő a portugálokat akarja vezetni szerintem.

IronRock 2007.12.14. 10:44:38

Hát szerintem meg nem lesz egy sétagalopp neki ez a munka. Itt nem klubcsapatnál van, ahol ő vesz játékosokat és dönti el, ki jöjjön és maradjon. Itt egy meglevő anyagból kell válaogatnia, ami kétségtelenül nagyon jó anyag. Csakhogy a klubcsapattal ellentétben, ahol minden játékosnak elemi érdeke hogy megfeszüljön a csapatba kerülésért, bizonyítson és játsszon, a válogatott néha már-már nyűgnek tetszik nekik, a rengeteg évközbeni klubkötelezettség miatt. Ha Gerrard és Lampard vagy Beckham nem úgy fog teljesíteni, ahogy Capello akarja és kiteszi őket, alig hiszem hogy annyira meg fogja őket ez viselni. És próbálhat mást beválogatni, a fent említett hármas nélkül nemnagyon van kreatív angol középpálya. Ráadásul Capello-tól eredményeket várnak, nincs sok ideje arra hogy csapatot építsen és új embereket próbálgasson ki. Meg fogja oldani, ha valaki akkor ő biztosan, de egyáltalán nem lesz könnyű dolga.

ljubityel 2007.12.14. 10:58:13

Már Eriksson helyett is egy tökös digót kellett volna hozniuk az angoloknak. A nagy sztárjaik fénykora ui. erre az időszakre esett. Ezt jól elcseszték az angolok!
Mellesleg kifejezetten rossz, ha egy csapat 11 sztárból áll.
Capellonak igen konfliktusos évei lesznek főképp a média miatt. Az angol fociélet igen jól szervezett, széles a hátország, hatalmas az érdeklődés. Az embereknek siker kell és nem az irodisták pimpegése. Ha Capello hozni fogja ezt, a sajtó írhat bármit. Márpedig Capellonál bele kell dögleni a meccsbe. Én láttam a SS-ban a Milánt!
Nekem az olasz foci a kedvencem, kifejezetten a védőjátékuk, bár tudom, ez a legkevésbé látványos elem a játékban, de - mint ez látható is - a siker sokszor ezen múlik.

Gn · http://www.google.co.hu 2007.12.14. 11:12:28

van ideje, legkozelebb 2008 szeptembereben kezdenek tetmeccset jatszani...

ja es Ramon: lehet idoziteni a postot, hogy mikor keruljon ki.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2007.12.14. 11:19:01

nah nézzük:

Robinson(41)

Richards(11/1),Terry(42/3),Ferdinand(64/2), AshCole(61/0)
Gerrard(63/12), Hargreaves(39/0)
Beckham(99/17), Rooney(40/14), Joe Cole(47/7)
Crouch(24/14)

Szerintem nem kellenek mindenáron uj emberek a fenti srácoknál úgy sem nagyon vannak jobbak, különben már kitüntek volna a PL-ben.(Rutinosabbak meg főleg nincsenek)
Ezeket a fiúkat kellene végre jól összerakni. Én igy képzelném el, persze nem vagyok edző:)

_benito · www.nst.blog.hu 2007.12.14. 11:32:18

"ja es Ramon: lehet idoziteni a postot, hogy mikor keruljon ki."

azt lehet.
de ettől még heinrich valóban hajnali ötkor postolt.

delp 2007.12.14. 11:47:46

beckhammel sok baja nem volt, miután eljött madridból, azt nyilatkozta, hogy klubvezetői utasításra tette ki a keretből, amely utasítással egyébként nem értett egyet, de számára nem fér bele, hogy ne legyen lojális a munkaadójához.

d3vnull 2007.12.14. 12:02:29

eric : igazad van. Ezek mindegyike félelmetes képességű játékos, csak épp töketlenül lettek intézve a dolgok. Középpályán és csatársorban pedig még egy egész sor faszagyerek van. Lampard, Jenas, Wright-Phillips, Defoe (ez megelőlegezett bizalom), Agbonlahor, Kitson (szerintem király a srác), töttörö, töttörö. A védelemben is ott van még Sol Campbell, Neville (mindkettő), Dawson (töketlen néha, de szerintem jó).

Jó csapat ez, csak edző kell. Capello-nak bizalmat szavazok. Ja, a listámba persze bele lehet kötni, de ez személyes preferencia. Viszont pl. Lennon-t a válogatott közelébe nem engedném. Defoe-t is csak ha minden kötél szakad.

szferi 2007.12.14. 12:18:47

Eric: mit keres a csapatban még beckham azt nem értem, rá már nem kéne építeni, de egyébként az edzőkérdés a lényeg, erős a csapat!

d3vnull: én lennont alapemberként szeretném látni a válogatottban

Beyonder 2007.12.14. 13:11:00

Lennon jó és még fejlődni fog. De nem biztos, hogy hosszú karrierje lesz a válogatottban, mert pechére Walcottnak is az a posztja.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2007.12.14. 13:28:41

szferi: szerintem Beckhamet nem lehet kihagyni, vagyis ki lehet de luxus. Még mindíg a világ legjobb rugótechnikájú játékosa és olyan alázat van benne ami nagyon kevés focistában. Én úgy gondolom, hogy az angolok közül, nincs olyan jobb oldali középpályás aki veszélyesebb lenne mint ő. Még úgy is ha csak a beadásaira építenek(szélről akcióból, szögletből, szabadrugásból).
Utolsó meccsén, a Horvátok ellen is akkora gólpaszt adott Crouchnak, hogy csak tátottam a szám.

Amugy ha nem Crouch lenne a csatár lehet én sem gezdetném Beckset mert a többi támadó sajnos törpe. De így ők ketten nagyon jó párost alkothatnak.

Amugy nekem Defoe(25év ), Dawson(24) és Wright-Phillips (25) is kicsit örök igéretnek tűnik , sajnos. Lennon még csak 20 belőle lehet valami:)

d3vnull 2007.12.14. 13:29:04

Lennon : itt jön képbe a szubjektivitás kérdése. Jobb támadóból/középpályásból nincs hiány. Én a mostani formája alapján egyértelműen Wright-Phillipset látnám ott. Szigorúan szubjektív :)

ktn 2007.12.14. 13:38:01

"Az angol válogatott ugyanolyan, mint a spanyol. Hiába állnak világsztárokból, taktikailag képzetlenek. Szinte hihetetlen volt látni, hogy egy gólos vezetésük birtokában a saját tizenhatosukon védekeznek (vs. Oroszország), és hogy nem tudnak ikszre hozni egy meccset a horvátok ellen."

hát ez az, amit a hülye is látott, ha nézte a meccseket, nem kellett ehhez se B-licensz, se kölni diploma.

szerintem sem új embereket kell hoznia capellónak, hanem valahogy odacsapni a sztároknak, hogy vegyék már észre magukat. aztán van, aki ettől megtáltosodik, van akit meg egy ideig nem látunk majd. capellót ismerve eddig így volt mindenhol.

viszont itt lehet a gond: hogy lehet egy gerrardot, lampardot stb. megtanítani taktikára, ha 28 évesen is éretlennek tartja őket?

szferi 2007.12.14. 13:42:09

Eric, csak azért írtam mert egy időben a beckham-mánia eléggé ártott a csapatnak, az öltözőben nem lett tőle jobb a hangulat. A horvátok ellen színt vitt a játékba, még ha nem is sokat (a többiek annyit sem). Egyébként egyfolytában sérült, és az mls egy ilyen szintű játékosnak csak levezetés, onnan sztem senkit nem kéne az angol válogatottba hívni.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2007.12.14. 13:57:42

Van abban valami amit irsz Ferii, de én még nem temetem. Asszonya most befürdik a Spice Girls turnén, aztán hazatakarodnak Amerikából. Elmegy egy Spurs szintű csapatba és lesz még 1-2 jó éve.

Amúgy, sosem értettem az okát, hogy a játékosok , bizonyos kort elérve miért tartják tehernek a válogatottságot? Scholes anno, vagy most az a buzi Totti, aki már sosem fog kiteljesedni.
És vannak olyanok is akik karrierjük végéig segitenék hazájuk csapatát és az olyan extraklasszisokat mint Beckham vagy pl az olaszoknál Del Pierro, szerintem be kell hívni. Még ha csak a padra is.

szferi 2007.12.14. 14:11:35

Padra persze, ha 30 percre beállítják a végén, lendületet tud adni a csapatnak, de a kezdőbe már ne!

tb 2007.12.14. 14:11:53

IronRock: "Itt nem klubcsapatnál van, ahol ő vesz játékosokat és dönti el, ki jöjjön és maradjon. Itt egy meglevő anyagból kell válaogatnia, ami kétségtelenül nagyon jó anyag."

ezzel nem feltétlenül értek egyet, mármint persze más egy válogatottat meg egy klubcsapatot irányítani, de nem emiatt, mint amit írtál. ebből a szempontból mindegy: egy pont a klubcsapat javára, hogy külföldről is válogathatnak, egy pont meg a válogatottnak, mert nem szab határt a pénztárca, aki meghívót kap a válogatottba az ingyen megy, pl nincs olyan, hogy van Rooney, van Lampard, van Gerrard, de Joe Cole-ra már nincs pénz, míg ez a legtöbb klubcsapatra igaz lenne. A Romába meg bebizonyította, hogy nem a végtelen sok elköltött pénzből tud csapatot csinálni, ott egyedül Totti volt a nagy sztár, de ő már eleve romai volt, meg talán a kiöregedő félben lévő Batistuta, de épp mert már pályafutása végefelé volt nem kellett túl sokat fizetni érte

Ami elvileg egy válogatottnál más helyzetet teremt, az az, hogy csak néhány napot van együtt a csapat ez az utóbbi években, amikor már párosával játszák a válogatott mecccseket 10 nap is megvan kb, ez azért nem kevés, ennyi idő bőven elég, hogy a többféle taktikai felállás mellé (amelynek ismeretének egy angol válogatott szintű játékosnak meg kell lennie) egy-egy szituációt külön begyakoroljanak

ktn 2007.12.14. 14:16:43

különbség sztem:

beckham az elmúlt időszakban életet lehelt az angol válogatottba, del piero meg nem tudott lélegezni (ez főleg a franciák elleni hazai meccsen fájt nagyon). (((még jó, hogy utána donadoni kitette, és a helyette beállt di natale kilőtte az ukránokat az eb-ről...)))

sokkal jobban szeretem del pierót, de nem egy kategória a kettő. beckhamben még van karizma (minimum gerrardnyi), del piero viszont a mai olasz válogatotthoz már kevés.

szferi 2007.12.14. 14:29:27

igen, de ahogy beckham megmentette néhányszor a csapatot, úgy csődöt is mondott párszor kritikus pillanatokban, és ahogy idősebb lesz, egyre rizikósabb rá támaszkodni.

ShanklyGates 2007.12.14. 14:50:52

H Capello nem tud angolul? Miért, a játékosok jelentôs része igen? : )))

papercut 2007.12.14. 16:51:09

Kapusposztra miért nem említette senki Greent a West Hamből? Nagyon jó a srác lényegesen jobb a Carson/James/Robinson triónál...

habitang · www.nst.blog.hu 2007.12.14. 16:53:21

papercut

És az utóbbi háronm hétben kétszer pont akkorát lepkézett, mint Carson és Robinson szokott. James pedig most jobb, mint bármelyikük.

papercut 2007.12.14. 17:27:23

Habitang:a probléma szerintem nem az, hogy ki hányszor lepkézik/kap potyagólt, hanem hogy ki képes huzamosabb ideig jó teljesítményt nyújtani. Mindamellett, hogy elismerem James teljesítményét az utóbbi időben, hosszútávon nem lehet rá számítani, sem a kora, sem a már sokszor bizonyított khm "érdekes" megoldásait miatt. Green helyzete szerintem hasonló Freyéhez a franciáknál: fantasztikus képességű kapus de elég 1-2 rossz döntés, hogy "a tapasztalat hiányára" hivatkozva leváltsák egy olyanra, (Coupet) aki megbízhatóan nem klasszis játékos. A jövő szempontjából érdemesebb lenne olyan játékos mellett letenni a voksot akinek a képességei (ha elég rutint szerez) lehetővé teszik, hogy messzire vigye az angolokat. Ez ma szerintem Green

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.12.14. 17:36:18

Beckham nevét és az "extraklasszis" kifejezést én nem tenném egy mondatba, mert még megbomlik a tér-idő kontinuum.

Asidotus 2007.12.14. 17:58:36

a '70-80-as években zsinórban angol csapatok nyerték a BEK-et (Liverpool, Aston Villa, Nottingham Forrest), és akkor csak angol játékosok játszottak ezekben a klubokban. Nem lehet azt mondani, hogy nem jók a játékosok. Mégsem értek el semmit a válogatottal. Lehet, hogy tényleg az angol edzőkben van a hiba?
Skót, francia, spanyol, portugál (most már nem, de még az ő keze munkája) mesterek vezetik az angol sztárklubokat, és ők érnek el eredményeket.
Kár Murinhoért, de Capelloval szerintem is jól jártak.
De kéne egy extraklasszis kapus, hátvéd és csatár, mert nincs olyan angol játékos.
Nélkülük Capello sem nyer Dél-Afrikában.
Az első olyan klubja, ahol nem fog semmit nyerni, kár érte.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.12.14. 18:03:53

Nünű

"és akkor csak angol játékosok játszottak ezekben a klubokban. "

Nem egészen, britek..

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.12.14. 19:17:40

Dalglish, Rush, Souness, Toshack, Hansen, Neal, Mölby, Grobbelaar így elsőre, de ha utánanéz az ember, akkor kiviláglik, hogy abban az időszakban, amikor a Liverpool a LEGSIKERESEBB volt, kisebbségben voltak az angol játékosok. (Mellesleg a válogatott ekkor sem ért el semmit.)

Rezgrof 2007.12.14. 19:34:06

Csak arra leszek kíváncsi, hogy mikor az olaszok kizúgnak a csoportból az EB-n, és kirúgják végre Donadonit, akkor ki lesz az első számú jelölt?

Csak nem az angol közeget addigra teljesen megunó, hírhedt lokálpatrióta Capello?

danesdzsu2 2007.12.14. 19:34:16

Manchesterből Olsen és Strachan ugrik be kapásból.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.12.14. 19:45:39

danesdzsu

Nekem nem.

Abból a korszakból:
Leighton Olsen Brazil Whiteside Stapleton Hughes McGrath Strachan Buchan Albiston McQueen, hogy csak gyorsan mondjak párat..

A ManThatFollowshell
Neal ugyan angol volt azok közül, akiket felsoroltál, de a Poolnak valóban volt olyan csapata a nyolcvanas években, amelyben egyetlen angols sem játszott

habitang · www.nst.blog.hu 2007.12.14. 19:49:34

Már meg is találtam: Pl 86 FA Kupa döntő az Everton ellen:

Bruce Grobelaar (Durban,SA) Zimbabwean International
Mark Lawrenson (Preston,ENG) Eire International
Jim Beglin (Waterford,ROI) Eire International
Steve Nicol (Irvine,SCO) Scottish International
Ronnie Whelan (Dublin,ROI) Eire International
Alan Hansen (Alloa,SCO) Scottish International
Kenny Dalglish (Glasgow,SCO) Scottish International
Craig Johnston (Johannesburg,SA)
Ian Rush (St.Asaph,WAL) Welsh International
Jan Molby (Kolding,DEN) Danish International
Kevin MacDonald (Inverness,SCO

danesdzsu2 2007.12.14. 22:36:04

Jaaaj, Ronnie Whelan, az általam látott egyik legnagyobb gólt akasztotta:) Daszajevnek semmi esélye sem volt.

www.youtube.com/watch?v=0Sca7Zbsh_U

eric · http://vastagbor.blog.hu 2007.12.14. 22:52:43

ManThatFollowsHell: számomra az elmult 8-10év extraklasszisai között benne van Becks...csakugy mint, Figo, Zidane, Totti, Henry, Ronaldino, Giggs, Batistuta, Gerrard, Del Piero, Cantona blabla blabla...tényleg a teljesség igénye nélkül... amúgy izlések és pofonok, de én hirtelen nem tudok az elmúlt(fent emiltett) időkből nagyobb kvalitású angol focistát mondani.

A helyesirási hibákért és a MU-s elfogultságért bocsi, kocsmából értem haza xD

d3vnull 2007.12.14. 23:44:16

szferi : "igen, de ahogy beckham megmentette néhányszor a csapatot, úgy csődöt is mondott párszor kritikus pillanatokban, és ahogy idősebb lesz, egyre rizikósabb rá támaszkodni."
Az sztem nem Becks hibája, ha nem minden helyzetet értékesít. Ez természetes. A gond ott van, hogy a mentalitás, hogy ha szar van Becks-re támaszkodunk - gyökeret vert . Ez - be kell látni - néha bejön, néha nem.

Papercut : én már másik topciban említettem. Most (és viszonylag régen) úgy látom, hogy Green James mellet a legfaszább. David James-t azért hoztam példának, mert ő már nemegyszer volt válogatott, és ez a rutin jól jöhet, Green-nek viszont nincs még meg.

ManThatFollowsHell : Becks és az "extraklasszis" szerintem marhára megfér egy mondatban. Becks számomra a klasszisok közül az alázata, kitartása miatt emelkedik ki. Nem érdekel mekkora médiasztár, ahogy a futball szférában viselkedik MINIMUM példaértékű.

rizla 2007.12.15. 02:38:08

d3vnull: becks már csak ezért sem akkora szupersztár, mint cantona volt mondjuk. nem azt mondom, hogy allűrök kellenek egy nagy focistába, de valami vagányság, valami csibészség, valami kiemelkedő karakter, egyéniség, hát az nem árt. de amúgy igaz, amit írtál róla, példamutató, jó sportember. nyilván rájött, hogy nem akkora zseni ő, mint amilyennek egy időben be akarták állítani, keményen kell dolgoznia.

mi lenne, ha ronaldinho is ilyen hozzáállással nyomná..

rizla 2007.12.15. 02:40:19

"De kéne egy extraklasszis kapus, hátvéd és csatár, mert nincs olyan angol játékos."

nincs extraklasszis angol hátvéd és csatár? john terry? wayne rooney? rémlik valami?

d3vnull 2007.12.15. 07:35:30

Becks helyett az asszony szállítja a faszságokat :) Erre is van külön embere :)

eric · http://vastagbor.blog.hu 2007.12.15. 10:13:05

Rooney szenzációs. Én kicsit félek is, hogy hova tud még fejlődni? Nem szeretném ha úgy járna mint a 27 évesen kiégett Kluivert...

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.12.16. 01:12:51

Én azért nem tartom Beckset extraklasszisnak, azért nem szeretem, mert nála ezerszer nagyobb játékosokat értékeltek sokkalta kevesebbre, kizárólag azért, mert a média nem rajongta körül őket. (A szakemberek meg engednek a média nyomásának, mert a pórnép csak onnan értesül a futballról, a sztárokról, és hát ők a fizető közönség.) Példaként elég közös kedvencünket, Redondót megemlítenem...

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.12.16. 01:13:53

Habitang: ja, utána beugrott hogy Neal angol, csak olykor megtévesztőek ezek a kelta hangzású nevek:)

habitang · www.nst.blog.hu 2007.12.16. 01:23:01

Nem kötözködésként írtam, csak a tények kedvéért!:)

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.12.16. 02:46:45

Tudom, de én szégyelltem magam, h elcsesztem:)
Amúgy Alan Kennedy is ilyen beugratós. Tehát annak a néhány angolnak, akit odaengedtek a csapat közelébe, annak se lehetett angol neve:P

jarvis 2007.12.17. 19:54:06

Hello,

Olvasva a cikket és a véleményeket 2 fő pontból áll a vita, melyhez szeretnék hozzászólni: Capello és Beckham alkalmassága.

Capello:

Szerintem nagyon jó választás, a köcsög Ericksson után végre találtak egy olyan külföldi edzőt az angolok, aki sikeres lehet végre a csapattal. Nagyon régóta angol szurkoló vagyok és évről évre csalódtam szinte minden tétmeccsen, mert a világsztár angol játékosok egyszerűen nem tudtak együtt játszani. Persze mindig voltak olyan sztárok, akik kihúzták a sz*rból a meccseket: az én életemben régebben Lineker és Gascoigne, aztán Shearer, Platt és Ian Wright majd Beckham, Owen és Rooney. De sajnos, ha ezek a játékosok nem játszottak vagy nem játszottak jól, akkor semmilyen eredmény nem volt, néha rossz volt nézni is a szenvedést a pályán (konkrét példa erre az Anglia-Svédország meccs a tavalyi vb-n).
Nagyon remélem hogy Capelloval változni fog a helyzet, én örülök neki, hogy nem megint valami angol "szent tehén" lett az edző vagy egy másodosztályú külföldi (mint Ericksson) hanem egy profi külföldi, aki mögött valódi eredmények vannak. Sok sikert kívánok neki és újra kíváncsian fogom várni az angol meccseket mégha sokat is kell várnom a következő világversenyig, ahol az angolok játszani fognak. Welcome to England Fabio!

Beckham:

Előrebocsájtom, hogy egy kicsit elfogult vagyok Bex-szel, mert szeretem a játékát. Akkor is szeretem, ha jelenleg ő a világ legjobban sztárolt játékosa, ami nem minden esetben tetszik nekem. Maximálisan egyetértek azzal, hogy Beckham-nél jobb jobboldali szélső középpályást nemhogy az angolok között nem tudok, de megkockáztatom, hogy továbbra sincs egész Európában. Szerintem.
Aki azt mondja, hogy Beckham zseni az persze túloz. Nem zseni. De ugyanolyan világsztár a posztján még mindig, mint Van Nistelrooy, Totti vagy éppen Henry. Aki mást mond, az vagy nem ért a focihoz, vagy nagyon elfogult. Az elmúlt 10 évben elért eredményei is azt bizonyítják, hogy világklasszis, hiszen éppen a válogatott volt az egyetlen rész a karrierjében, ahol nem igazán ért el sikereket, de ez nem az ő hibája. Beckham világklasszis még ma is. Nekem az a véleményem, hogy a marketing hadjárat, ami őt folyamatosan körülveszi sem véletlenül pont ő mellette van. Először is azért mert egy fantasztikus játékos, másrészt azért mert popsztár a felesége (akit természetesen nem azért vett el, mert tudta előre, hogy milyen sok pénzt fog ezzel keresni), harmadszor pedig mert angol és az angol játékosokat mindig sokkal nagyobb hírverés övezi, mint az egész olasz válogatottat együttvéve (pedig az sem rossz csapat). Aki egy kicsit is nyitott szemmel néz a foci mai világára, az láthatja, hogy aki igazán nagy sztár ma a fociban marketing és reklámszempontból is annak vagy volt vagy jelenleg is van valamilyen szinten köze az angol focihoz. Legalábbis kb 1 kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan foci megasztár volt az elmúlt 10 évben, akire egy birodalmat építettek volna, de sose játszottak angol csapatban. (Zidane Ronaldo és Ronaldinho jut most hirtelen eszembe, aki még tud ilyet az segítsen lécci). Tehát Beckham azért is ilyen nagy sztár, mert angol és amit róla írnak azt az egész világon értik. Az előbb említett 3 játékos mindegyike sokkal nagyobb játékos volt vagy jelenleg is az, mint Bex. De egyikőjük sem volt annyira sikeres üzleti szempontból, mint ő. És itt jön a képbe az, hogy valaki angolnak vagy franciának született. Neki itt óriási előnye van.
Szerintem a jelenlegi angol válogatottban maximálisan helye van Beckhamnek. ugyanakkor azt kívánom, hogy hamar alakuljon ki egy olyan helyzet, ahol már nem feltétlenül van rá szükség, mert az azt jelentené, hogy van az angol válogatottban konkurenciája. Jelenleg ez nincs meg és egyelőre én nem látom, hogy bárki a helyére tudna lépni, aki hasonló kvalitásokkal rendelkezne.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2007.12.18. 11:22:07

Jarvis: Talán van helye az angol válogatottban, de ne feljetsd el, hogy a következő nagy torna Afrikában (meleg hely egy angolnak) lesz és több mint 2 év múlva. Szerinted, így is érdemes lesz még Beckhamre építeni.
Capelloval jól jártak az angolok, de szerintem az ő szereplésük és eredményességük két játékos egészségétől és formájától:Owen, Rooney. A többit megoldja az olasz.

szferi 2007.12.18. 11:34:58

Beckhamet már ki kellene hagyni, nem lehet olyan játékosra építeni, aki már túl van a teljesítőképessége csúcsán, ráadásul egy gyengécske bajnokságban játszik itt-ott, mikor épp nem sérült. Minden tiszteletem ellenére nagy butaság lenne beválogatni.
süti beállítások módosítása