Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Kesztyűben okozott gyönyör

2007.12.04. 12:30 pancho_sanza

"A kapus a gólvonal előtt áll, az a feladata, hogy megakadályozza, hogy a labda a gólvonal mögé jusson. Ehhez használhatja minden testrészét. A kapus kézből is kirúghatja a labdát, ha az nem hagyta el előtte a játékteret, ha igen, akkor a földről végezheti el. A kapus kézzel is kidobhatja a labdát."

Pár héttel ezelőtt írtunk a fekete kontinens híres labdarúgóiról, akikre támadó szellemű játékosokként emlékezhetünk. Ezzel párhuzamosan keményen elkezdtünk készülődni a januárban kezdődő Afrikai Nemzetek Kupájára és nagyjából tudatosult bennünk, hogy egyetlen fontos tényező hiányzik égetően ahhoz, hogy Elefántcsontpart, Ghána, esetleg Mali válogatottja felvegye a versenyt a világ bármelyik csapatával: kapus. Természetesen néhány klasszis védő is elférne ezekben a gárdákban, de a kesztyűs ember posztján a legszembetűnőbb a lemaradásuk. Továbbgondoltuk a dolgot és megnéztük, miként működik ez az afrikaihoz legjobban hasonlító, szintén exportra termelő futballkultúrában: a fekete kontinens támadói után következzenek az amerikai földrész kapuvédői, akik a mezőnyjátékosokkal ellentétben csak nagyon ritkán játszottak meghatározó szerepet az európai klubfutball legfelső kasztjában. Mielőtt bárki számon kérné rajtunk: már hallottunk Didáról, Abbondanzieriről és Rogerio Ceniről, de számunkra az ideális latin-amerikai kapust nem a felsorolt urak testesítik meg. Sokkal inkább az őket megelőző generáció reprezentánsai, akiket nem kizárólag a védőtulajdonságok és a reflexek miatt kell magasabbra helyeznünk a ma is aktív kollégáiknál.

A kapussal szembeni elvárások igen széleskörűek és minden bajnokságban meg is vannak a legfontosabb szempontok, amelyek hatványozottan számítanak a bizonyítvány osztásánál. A beadások hatékony kezelése elengedhetetlen a brit szigetek minden kapujában. A szellős spanyol védelmek mögött nem lehet probléma, ha az átlagnál egy kicsit nagyobb affinitást mutatsz a bravúrok irányában. Németországban a jó kapus státusz eléréséhez és a válogatottban történő bemutatkozáshoz szükséges a harmincötödik betöltött életévvel járó rutin és az sem árt, ha nem vagy szebb, mint Berti Vogts. Olaszországban a monotonitás tűrése a legfontosabb: ne aludj el és a mérkőzésenkénti két kapud felé tartó labdára - lehetőleg látványosan - vetődj rá! A klasszis szint elérését a sok hajzselé és az „időhúzás sárgalap nélküli átvészelése” című műsor remek kombinációjával lehet siettetni. Nézzük mit tudnak az öreg kontinens kapuvédői:

 

 


Remek és szívet melengető pillanatok voltak ezek, de a kedvenc kapusaink verseny dobogójára nem férhetne fel európai játékos, mert számunkra nem elég, ha valaki csak szimplán védi a kapuját és ha csúnya dolog kerül a levesbe, akkor a kilencvenedik percben előre megy egy szöglethez, ami nagyjából minden ötszázadik esetben vezet eredményre. Mennyivel szebb is az, amikor a kesztyűs ember a csapat elsőszámú szabadrúgás- és büntetőrúgója. Nem ragozzuk tovább, ebből úgyis sokan kitalálták már, hogy a bronzérmes helyen Paraguay büszkesége, a négyszer a világ legjobbjának választott kapus, José Luis Chilavert áll.

 

Bármilyen hihetetlen is, a rengeteg elvégzett szabadrúgás ellenére, egyetlen emiatt kapott gólról sem hallottunk még, ami azt jelenti, hogy elég ritkán akadt el a sorfalban a paraguayi lökete, mivel nehezen tudjuk elképzelni, hogy kesztyűben Maurice Green legyszebb napjaira emlékeztető sebességgel futott volna vissza. Mindenképpen meg kell említenünk, hogy az argentin bajnokságban eltöltött idő nem múlt el észrevétlenül, így akadtak negatív pillanatai is pályafutásának, azonban a hatvan méterről lőtt gólja örökké felejthetetlen marad. Hasonlóan következő jelöltünkhöz, aki valamiért szerette félpályáig kísérni a támadásokat, igaz ez néha komoly gondokhoz vezetett:

 

 Kolumbia hős szülötte, René Higuita akinek még a dédunokáit is ezzel a góllal csúfolják majd az óvodában, mert lehet hibázni (és a kapusok gyakran meg is teszik ezt), viszont nem egy komoly tétmeccsen és nem a világbajnokságon. Persze azok a bizonyos óvodás játszópajtások rögtön el is hallgatnak, amikor meglátják azt a jelenetet, amelyik egyszeri, megismételhetetlen, hihetetlen és a valaha volt legnagyobb száz sportjelenetet magába foglaló listán Navratilova kilencedik és a színesbőrű Artur Ashe 1975-ös wimbledoni győzelme között van.

 

Jó sok angol száj maradt tátva ettől a mozdulattól. Mellettük a miénk is, mert van olyan, hogy az emberek gyakorolnak és néha a haveroknak előadnak trükköket. De nem ilyeneket, nem válogatott mérkőzésen és nem a Wembleyben. Persze ha próbálkozol és bejön, akkor a halhatatlanság már meg is van. Azonban mindez nálunk kevés az első helyhez. Nagyon fiatalok voltunk még, amikor először megpillantottuk, de egyből beleszerettünk a mindössze 168 centiméter magas - egyes források szerint 165, de azt már végképp nem hisszük el - emberkébe, aki bebizonyította, hogy igenis a ruha teszi az embert.


Ezzel a magassággal – bár nem ismerjük a senoriták ilyen jellegű elvárásait - még csajozni is nagyon nehéz, nemhogy 130-szor védeni a mexikói válogatott kapuját és emellett még csatárerényeket felmutatva az ellen kapuját is rohamozni. A paraguayitól eltérően Jorge Campos nem a szabadrúgások és a büntetők elvégzésében élte ki magát, hanem egy szezon erejéig levette a kesztyűt és csatárt játszott. Nem is akárhogyan: 14 góllal terhelte meg a kollégái hálóját, köztük egy olyannal, amihez hasonlót született csatárok is csak ritkán érnek el.

Azonban ez – a saját maga által tervezett mezeihez hasonlóan - csak az extrémitásának kifejezéseként szolgált. Az igazi posztja mindig is a kapuban volt, ahol klasszis produkciók egész sorával kápráztatta el a közönséget. Sajnos pályafutása során nemet mondott a Real Madrid, a Barcelona és az AC Milan csapatának is, így játéka számunkra szinte kizárólag a világbajnokságokon volt elérhető.

 

Ők lettek volna a az amerikai kapusok előző generációjának zászlóshajói, akik a hagyományos teendőik mellett extrákkal is kiegészítették repertoárjukat, így okozva örömöt és adott esetben meglepetést az őket néző semleges vagy éppenséggel elfogult szurkolóknak. Dobogónk eléggé szubjektív, de ha szakmai szempontoktól függetlenül rajongani kell valamelyik kesztyűs emberért, akkor választottainknak egyszerűen nincs párjuk a futball világában.

Ezúton szeretnénk gratulálni Rogerio Ceninek, akit most választottak az év legjobb brazil játékosának!

28 komment

Címkék: amerika kapus koszta jani pancho világa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr38248748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szferi 2007.12.04. 13:01:31

Ezekért a cikkekért érdemes olvasni az nst-t! Köszönjük, pancho_sanza!

RoFä 2007.12.04. 13:21:00

Higuita... Ez felejthetetlen volt, köszönjük.

d3vnull 2007.12.04. 13:24:42

Valóban. És számomra volt újdonság is benne (bár futballtörténelemből mindig is nagyon gyenge voltam, nem is kvíz-eltem :)).

geem5 2007.12.04. 13:26:17

namármost, az utolsó videó befejező akciója nagyon bejött számomra, ajánlom mindenki figyelmébe, a labdarúgás legszebb pillanatait láthatjuk

eric · http://vastagbor.blog.hu 2007.12.04. 13:59:21

én úgy tudtam, hogy Higuita lábbal védésénél már le volt fújva az akció...

danesdzsu2 2007.12.04. 14:00:04

A lista valóban szubjektív, a háromból egyedül Higuíta volt igazán nagy kapus, akinek a marhulásai miatt mindig elfelejtik, hogy nagyon jó kapus volt. A másik kettő csak paprikajancsi:)

ShanklyGates 2007.12.04. 14:28:06

Nem, a skorpió-kirúgás után folyt tovább a játék, abszolút éles helyzetben ôrült meg René (szokása szerint, asszem leginkább ez inspirálta). Emlékszem, az angol kommentátorok végül abban egyeztek ki, h másnap tuti tele lesznek a baleseti sebészetek kölykökkel, akik megpróbálták utánacsinálni : )))

Campost '94-ben a VB-re mezônyjátékosként is próbálta nevezni Mexikó, de vmiért a FIFA beintett. Viszont tegye fel a kezét, aki egyetlen védésére is emlékszik...

spangol 2007.12.04. 14:33:21

Higuita egy bohóc volt, a nememlékszem már melyik vb-n is miatta estek ki, mert nekiállt cselezgetni a mister 30 méterre a kaputól.

Civilben meg egy szarházi emberrabló - drogdíler volt, ez a nagy igazság. Mondjuk ettől még jó a poszt :)

the real 2007.12.04. 14:46:24

spangol, csak képviselte Kolumbiát. Ahogy a válogatottban, úgy civilként is :)

danesdzsu2 2007.12.04. 15:00:15

Látod spangol, ez a baja Higuitának. Hogy mindenkinek csak ez a kettő, a postban megemlített dolog jut róla eszébe. Pedig emellett csodálatos kapus volt.

És egy drogdíler, de ennek végképp semmi köze a játékosi teljesítményéhez.

Ps: lécci legközelebb olvasd el a postot, mielőtt hozzászólsz.

mickeyknox 2007.12.04. 15:18:31

egyetértek szferivel, jók ezek a futballtörténelmi postok. lehetne belőlük több is :-)
campos gólja állat volt... én sem emlékeztem volna valami nagy védésére, de a videó alapján úgy látszik, tudta hogy kell kijönni és lehalászni valaki lábáról a labdát.

gyz 2007.12.04. 15:21:32

spangol,

Higuita a futballisták azon kihalófélben lévő példányai közé tartozott, aki képes volt mindent feltenni egy cselért, egy látványos megoldásért, egy bravúrért: magyarul látszott, hogy a futball a számára játék, amit marhára élvez.

Kahn nyilván kevesebbet hibáz (eleve nem is kísérel meg ilyen mutatványokat), de őt inkább nézd te.

r_magpie 2007.12.04. 16:16:53

azért Campos a bolgárok elleni '94-es tizipárbajban nem kis vetődéssel tolta ki Balakov lövését

azon a meccsen volt 1-2 nagy védése ezen kívül is, ha jól rémlik...

Beyonder 2007.12.04. 16:20:49

Az utolsó 2 videó már nem elérhető. Pont most kezdte szúrni valakinek a szemét? Szerintem vki ki akar baszni az NST-vel...

danesdzsu2 2007.12.04. 16:24:43

r_magpie: mégis, ha jól rémlik, egy másik kapust istenítettek a 11-es párbaj után.:)

r_magpie 2007.12.04. 16:30:40

igen, a parókásat:) az még befért volna ebbe az összefoglalóba, ha ott egy vetődésnél leesik neki.

the real 2007.12.04. 17:29:02

Hajbeültetése volt, nem? Az meg csak gonosz rézbőrűek tevékenykedése után esik le.

Leeroy of SMV Design 2007.12.04. 18:25:03

túl.B.izarr: Lejátssza megint, úgyhogy mégsem vették le őket.

IronRock 2007.12.04. 19:10:18

Chilavert - bár nagyon jó kapus volt - legjobb szabadrúgásgóljait a Velez színeiben érte el. Utána már ritkán volt eredményes. Off kicsit, de amúgy ritka alattomos bunkó egy tahó volt, talán Ibrahimovics és Materazzi mérhető hozzá, rosszabb napjaikon. Higuita parádés megmozdulása valóban a sportág legszebb momentumai között van, de ha kicsivel több fegyelemmel bír, '90-ben akár rovább is juthattak volna. Ha szegény Escobar-t lelőtték a '94-es VB-n az öngólja után, kicsit meglep hogy Higuita megúszta 4 évvel korábban élve... Campos-t meg nagyon kedveltem mindig is. Nem volt egy égimeszelő, mégis elképesztő nagyokat védett, Mexikónak azóta se volt még őt valamennyire megközelítő kapusa se...
Izé, csak egy megjegyzés: ide csak a Dél-amerikai földrész legkülönlegesebb kapusai fértek be, de szerintem tudásban és tehetségben ide lehetne venni azért Taffarel-t és Goichoetchea-t is, ha nem is voltak olyan extravagáns dolgaik mint a cikkben taglaltaknak, csak tették a dolgukat és védtek. :-)

johnny drama 2007.12.04. 23:00:19

Mexikónak most is van egy remek kapusa, Ochoának hívják, és amellett, hogy jó kapus még 168 centi felett is van :)

Pablo Escobart meg nem az öngól miatt ölték meg anno...

ShanklyGates 2007.12.04. 23:39:16

Valóban, visszakoznom kell a Higuita-védés miatt.
Az élô közvetítésbôl kivett hosszabb klipen tényleg úgy tûnik - bár elég hamar rávágnak a kapus közelijére, érthetô módon - mintha les miatt, eléggé elkésve visszafújták volna az akciót. Ráadásul úgy tûnik, h tévesen... Mekkora védéstôl fosztották meg szegényt!
A showfaktorral egyetértek, minden olasz csapat kapujába Higuitákat! : )

d3vnull 2007.12.05. 00:23:17

The real : "spangol, csak képviselte Kolumbiát. Ahogy a válogatottban, úgy civilként is :)"

Hangosan felröhögtem :) Ez a teória megmagyarázná azt is miért vett 3 hollandot a Real Madrid nyáron :)
gy.k. : Schneijder, Robben, Drenthe

szenator 2007.12.05. 11:39:01

Valoban jok ezek a tortenelmi visszapillantasok, legyen meg tobb ilyen!
Ami meg a kapusokat illeti: en mindig amondo voltam, hogy a kapus feladata 0 vagy minel kevesebb golt kapni. A cikkben istenitett kapusok nem ezt tettek, hanem bohockodtak. Persze lehet ezt is szeretni, csak akkor az nem foci, hanem cirkusz.:) A fociban altalaban mindenkinek megvan a maga feladata: a kapuse a fentebb leirt. Igy ha Buffon vagy Kahn ved meccsenkent nehany allati nagyot, akkor en azt csodalom es ismerem el naluk, nem pedig azt, ha atlagosan vedenek es kozben meg rugnak 1-2 szabadrugast (ezzel infarktuskozeli helyzetet okozva a drukkereknek es a csapattarsaknak...). Mert a Campsok, Higuitak es Chilavertek az elmezonyt figyelembe veve atlagos kapusok voltak, kapustudtasban sosem voltak szerintem jopar az elso videoban levetitett kapus szintjen.

Ryan O'Brien 2007.12.05. 11:53:19

Pancho! Király a cikk, még több ilyet!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.12.14. 16:36:52

Bizony, szenatornak igaza van. Jó kapusok voltak, az odáig rendben, de egy Schmeichellel, egy Schumacherrel, egy Goichoetcheával összehasonlíthatatlanok, nem egy szint és kész. Egy Schmeichel hozta az EB-t a dánoknak, a Manchesternek is hozott ezt meg azt, Schumacher kétszer is VB döntőig vitt kutyaütő német válogatottat, Goichoetchea az argentinokkal csinálta meg ugyanezt, de biztosan lehetne még pár ilyet találni.
süti beállítások módosítása