Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Aranylabda 2007 - Kaká, nem is volt kérdés

2007.12.02. 17:02 heinrich

Arany (Au): 79-es rendszámmal jelzett kémiai elem, az IMF monetáris rendszerének alapja, évszázadok óta a jólét és gazdagság szimbóluma.
Labda: minden bizonnyal az emberiség legnagyszerűbb találmánya, már a XIII. sz.  elején találhatunk tárgyra vonatkozó nyelvi referenciákat.
Aranylabda: Az európai labdarúgás legfontosabb egyéni trófeája.

Ricardo Izecson dos Santos Leite – Kaká, az ördöngös ministránsfiú.

Alázat, végtelen hit, kisfiús mosoly és elegencia. Ez jellemzi pályán kívül és belül egyaránt. Az általunk ismert egyetlen játékos, aki képes volt a brazil technikát és játékosságot európai fegyelemmel és taktikai tudással ötvözni. Az úr 2007. évének BL győztese és  gólkirálya, a FIFPro Év játékosa, a Ballon d’Or büszke tulajdonosa.

Ricardo 1982-ben született a brazil fővárosban, de ő kivételesen nem a Favella FC neveltje, hanem konszolidált mérnök-tanár család sarja. Valószínűleg ez a kiegyensúlyozott háttér segített neki elkerülni azokat a világi hívságoknak álcázott buktatókat, amelyeken Socrates, Rai vagy Ronaldo elhasaltak. Persze gyerekként ő is az utcán játszott naphosszat az öccsével, Rodrigóval (ma Digao néven a Rimini játékosa), aki képtelen volt az r betűt kiejteni, így akasztotta a Caca – Kaká nevet a jóságos bátyóra, és ő szerete jeléül később is így lépett pályára. Bár ehhez kellett egy apró csoda is.
18 éves korában, Umbi farkas-szerűen hibázott el egy kunsztot az ugródeszkáról és elrepedt egy gerinccsigolyája. Az orvosok nem sok jóval kecsegtették, ő mégis visszatért a pályára – két hónappal később! Azóta játszik Christ lives in me (Jézus bennem él) feliratú trikóban, és emiatt int fel az égre minden gólja után.

Az Alphaville Tenis Clubnál indítja a csapást a talján védők irányába, innen kerül később a Sao Paulo FC-hez, de senki nem hívja az eget tanúnak az évszázad tehetségéhez. 2001. március 7-én a Botafo ellen lépett pályára a felnőtt csapat, Oswaldo Alvarez pedig általános megdöbbenésre leülteti a padra a süvölvényt. Mit leülteti? Egy nullára égnek a meccs vége felé, mikor végső megoldásként Kakát cseréli be, aki az ő szerény módján két perc alatt megfordítja a meccset – megszerezve az egyesület történetének első Rio-Sao Paulo trófeáját. Innen folytatja a bajnokságban is (brazíliában tavasz-ősz ritmusban nyomják), és 19 évesen egytucat gólt vállal olyan társak mellett, mint Belletti, Julio Baptista vagy Luis Fabiano. A helyi görényszaporulat újságírónak álcázott tagozata azonban csak fanyalog, hiszen a fontos meccseken nem hozza magát. Ez Kakát olyannyira megviseli, hogy egy-egy gyengébban sikerült meccsen sírva jön le a pályáról. Carlos Alberto Parreira azonban a rajtkőröl hugyoz a véleményükre saskeselyű erényeket csillogtatva kiszúrja magának, és elvitetii a 2002-es VB-re is, ahol 19 percet játszik Costa Rica ellen és világbajnok lesz.

Ezután a világválogatott tagjaként pályára lép a centenáriumi mérkőzésen Madridban, ahol a vendéglátók elsősorban Roberto Carlos – Ronaldo aknamunkával próbálják megukhoz csábítani, de a Milan játékosügynökeként tevékenykedő Leonardo fikusz-kukiszt mutat nekik és a kertek alatt Olaszországba menekíti, a 2003/04 szezont már piros-feketében kezdi.

Igazából még a padra vette a Milan, de a felkészülés alatt olyan formát mutatott, hogy az első fordulóban Rui Costa és Rivaldo együtt vonogathatta a vállát a cserék között, utóbbit januárban tovább is adták Görögországba. Első gólját az Inter ellen megnyert derbin lőtte az ötödik fordulóban, addigra egyértelműen a csapat karmestere lett, és végül az egész szezonban mutatott játéka alapján ő lett az Év játékosa, a Milan pedig begyűjtötte a Scudettot és a BL-ben indulhatott.

2005. május 25. Liverpool – AC Milan BL döntő, azóta kötelező anyag minden drámatagozatos hallgató számára, menny és pokol extrudált változatban. Kaká a mai napig nem tudta megemészteni a történteket, pedig ő legalább a tizijét belőtte.

A három góljuk közül egy volt - a harmadik -, ami valóban a képességüknek és az erejüknek volt köszönhető. A másik kettőt, hogy úgy mondjam, mi adtuk nekik azokat ajándékba. Abszolút nem érdemelték meg a győzelmet – emlékszik vissza.

A Konföderációs Kupán igyekezett javítani a hangulatán, ahol minden meccsen játszott és a döntőben szerzett gólja, a négy-egyre eltángált nemkenyerespajtás Gauchók ellen minden bizonnyal felderítette.

A 2005/06-os idényben az AC Milan duplázásra fente a fogát, Kaká pedig immár valódi résztvevőként, teljes értékű tagként utazhatott a németországi VB-re. A bajnokságban hiába játszott kiemelkedően és lőtt 14 gólt, a Juventust nem tudták utolérni. BL fronton simán megcsinálták a csoportot (egyik leghíresebb gólját a Fenerbahçe SK ellen lőtte a Milan első meccsén), aztán Kaká vezérletével lemosták a bajorokat, az elődöntőbe pedig a Lyon testén keresztül jutottak, de ott a Barcelona ellen nem tudtak gólt szerezni, így utolsó trófea reménynek megmaradt a VB. 

A brazilok egyértelmű favoritként, Kakával, Ronaldinhóval, Adrianóval, Robinhóval és Ronaldóval érkeztek Berlinbe, az első meccseken a mindig kellemetlen horvátokat verték Kaká találatával, és a japán-ausztrál páros sem okozott gondot. Ghána jelentette a felkészülést a franciák ellen, ahol úgy estek ki a nyolc között, hogy gyakorlatilag esélyük sem volt a franciák ellen.

A 2006/07-es idény a Seria A szempontjából nem tekinthető mérvadónak, tekintve, hogy hiteltelen lett volna a bundabotrány Berlusconi nélkül, így jócskán mínuszolva futottak neki a küzdelmeknek, és nem titkoltan csak a BL-re koncentráltak. Ezt viszont jól csinálták.

Pedig volt kínlódás a csoportban, meg a Celtic ellen is, a hazai pályán elért Bayern elleni kettő-kettő pedig már-már a kiesés rémét vetítette előre, de Seedorfnak más tervei voltak. A MU ellen vívott elődöntőben Kaká oda, majd vissza is betalált – következhetett a főfogás, verejtékes lázálmaik rontó kísértete, a Liverpool elleni revans, aminek őszintén szólva nagyobb volt a füstje, mint a lángja, de ez Milánóban senkit sem érdekelt. Kaká zseniális produkcióval, a csapatot végig a hátán cipelve begyűjtötte a gólkirályi címet, és ezúttal a kupát sem rángatták ki a kezükből.

Kaká. Ha nem lenne labdarúgó, minden bizonnyal reverendában jobbítaná a világot, így azonban az UNICEF utazó nagyköveteként teszi. Példaképe Jézus Krisztus egyedül, senki más, bár egy gyenge pillanatában bevallotta, hogy a játékosok közül Zidanet tartja a legtöbbre – akadnak párhuzamok a játékukban is. Könnyedség, elegancia, alázat – csak semmi egyéniseskedés, felelőtlen sarkazás, égrekiáltó kötényezés. Csak ha muszáj – teszi hozzá Csibészkét idézve fel bennünk.

A leheletfinom perdítés pont olyan jól ismert eleme a repertoárjának, mint a tértölelő indítás (pedig mindkét szemére rövidlátó), a sorfal fölött betekert szabdarúgás, vagy a rendszeresen kirendelt őrzők kényszerzubbonyig történő butítása. De elsősorban mozgat, irányít, kiugrat, passzol. Teljesen alárendeli magát a csapat érdekének, életét pedig a labdarúgásnak. Teszi mindezt 25 évesen. Alighanem korszak lesz ő a Milannál, szentség, intézmény. Hogy vinné a Real is? Ha vágyott volna oda, már évek óta ott lenne. De ilyen erővel Szodomába is csábíthatnák.

Igazi alternatíva nélkül, de tökéletes helyre került az Aranylabda.

44 komment

Címkék: videó milan kaká több mint foci aranylabda

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr76249808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szferi 2007.12.02. 17:42:25

"Az úr 2007. évének"
Megtisztelhetted volna az Istent egy nagy kezdőbetűvel...

nou san trafford 2007.12.02. 17:46:31

te meg azzal, hogy nem teszel elé névelőt :)

szferi 2007.12.02. 17:51:22

Egyébként nem hiba, a Szentírás is majd' mindenütt kiteszi a határozott névelőt :)

Egyébként jó cikk, és Kaká megérdemelte!

kelta 2007.12.02. 17:55:11

hallod ez most nagyon fontos volt

szferi 2007.12.02. 17:57:24

Kakának is az lenne

nasteey 2007.12.02. 17:59:57

Milan drukkerek (vagy akik elég sok Milan meccset néznek)! Kakának volt már 3-4 igazán jó meccse azóta, hogy elsütött a média, hogy ő nyeri? Tényleg sajnálnám, ha ő is mélyrepülésbe kezdene.

Vaader 2007.12.02. 18:33:22

Nade a céronaldo a 2.??? Nade kérem! :D

smartdrive 2007.12.02. 18:38:35

"Ha vágyott volna oda, már évek óta ott lenne. De ilyen erővel Szodomába is csábíthatnák."

vs.

nst.blog.hu/2007/10/06/egy_talan_nem_teljesen_felesleges_eszmef

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.12.02. 19:59:17

Ez az Úr-kérdés nem lelkiismereti dolog, kisbetűvel sima helyesírási hiba.

szferi 2007.12.02. 20:14:50

Így igaz, több síkon is szemet szúr

AndrásPéter7 2007.12.02. 20:28:55

emberek!úgy érzem hogy Kaká amellett hogy a világ legjobb játékosa,egy kiváló ember!Ő egy tökéletes példakép!
nekem például az!
reméljük még nagyon sokáig boldogítja a védőket!
azért nagyon a háta mögött hagyta a többieket!
Szép volt Kaká,csak így tovább!!

Titi120 2007.12.02. 20:31:54

Amúgy ez meg egy jó post.
Főleg ezért:
"A 2006/07-es idény a Seria A szempontjából nem tekinthető mérvadónak, tekintve, hogy hiteltelen lett volna a bundabotrány Berlusconi nélkül..."
:DDD

Karma Police 2007.12.02. 20:50:53

tényleg jó helyre ment. de mint tudjuk az aranylabdások egy kicsit motiválatlanok lesznek, reméljük nála nem következik ez be. mondjuk egy kis levegőváltozással megpróbálhatná Zidane-t utolérni, a Real pont megfelelő hely lenne erre.

lipilee · http://lipilee.hu 2007.12.02. 21:36:35

ManThatFollowsHell, nem helyesírási hiba. Nagybetűvel az a szakállas faszi, akit egyesek tisztelnek. Kisbetűvel gyűjtőkategória, amiben benne van a másik szakállas faszi, meg a dagadt ferdeszemű, meg még páran.
De tényleg irreleváns a cikk szempontjából.

Count Adyn 2007.12.02. 21:55:02

Grat Kaká-nak, tényleg megérdemelte:) Emberileg is korrekt sztár, ez pedig ritka.

nuno 2007.12.02. 22:30:41

nem tudom, mennyire igaz, de évekkel ezelőtt ment egy ilyen szóbeszéd, hogy a Leverkusen csak a neve miatt nem igazolta le Kakát (náluk mégse játsszon holmi salakanyag...)
Helyette vették meg Francát, vesztükre.bár lehet csak városi legenda az egész sztori.

Guardian Hero 2007.12.02. 22:57:46

Hát igen, köztudomású, hogy Leverkusenben magyar szótárral a kézben nézegetik a leendő igazolásokat, nehogy már majd a Sport Klubos Bundesliga-közvetítésekben hülyén hangozzon egy-egy játékosuk neve...

El Chico 2007.12.02. 23:00:20

Respect Kaká! (Egy újabb fura nevű, aki beírta magát a Nagy Könyvbe - Pötsch után.)

rizla 2007.12.02. 23:29:38

"Carlos Alberto Parreira azonban a rajtkőröl hugyoz a véleményükre saskeselyű erényeket csillogtatva kiszúrja magának, és elviszi a 2002-es VB-re is"

helyett luis felipe scolari

rizla 2007.12.02. 23:39:41

"Kaká a mai napig nem tudta megemészteni a történteket, pedig ő legalább a tizijét belőtte."

meg adott egy zseniális gólpasszt cresponak.

"(pedig mindkét szemére rövidlátó), a sorfal fölött betekert szabdarúgás"

(kontaklencsében játszik), szabadokat nem lő

"Igazi alternatíva nélkül, de tökéletes helyre került az Aranylabda."

alternatíva nélkül? szerintem ha messi, vagy c.ronaldo kapja, akkor sem sokan ugráltak volna, bár szerintem is kakának járt.

rizla 2007.12.03. 00:52:31

most látom csak, az origo szerint is parreira hívta be. most őszintén srácok: az origo cikk alapján írtátok ezt?

rizla 2007.12.03. 00:59:24

najó, az origo cikk később került ki, bocs. akkor viszont indíthatjátok a pert, lol.

MAti 2007.12.03. 02:53:21

A legjobb helyre került az aranylabda.
Nagyon nagy játékos. Technikailag mindent tud, amit Messi vagy C. Ronaldo, de még náluk is önzetlenebb játékos, még inkább a csapatáért játszik.

Minden szempontból a kedvenc futballistám, mindent tud a labdával és labda nélkül, amit lehet - és emberileg is példaértékű. A pályán mutatott viselkedése azt hiszem, etalon lehetne.

MAti 2007.12.03. 03:13:45

És annak is örülök, hogy Pirlo az élmezőnyben szerepelt - a pontszámban messze el is maradt a legjobbaktól.
Megérdemli, megdöbbentően hasznosan és jól játszik.
Pechjére TV-n nem jön át annyira, mint pl. C. Ronaldo vagy Messi, mert sokszor éppen ladba nélkül parádés, amit csinál.
De alapvetően az egész Milan középpálya remek játékosokból áll - Pirlo, Seedorg, Kaka révén mindenképp, de Ambrosini vagy Gattuso is beférne a világ majd' minden csapatába.

Dean 2007.12.03. 08:32:22

"Technikailag mindent tud, amit Messi"
Ezt ÍGY nem mondanám. Barca drukker létemre is azt mondom, jó hogy Kaka nyert, de azért Messi szerintem jobban cselez.
Különböző mentalitású játékosok, ezért nem kéne őket egy-az-egyben hasonlítgatni. (Ugyanez vonatkozik a "klasszikus" Ronaldinho-Zidane hasonlítgatásra.)

szferi 2007.12.03. 09:07:50

Seedorf és Pirlo legalább annyira megérdemelték volna az aranylabdát, mint Kaká, előbbinek már járna életműdíjként is. Gattuso jó, de hogy Ambrosini beférne a világ majd minden csapatába, az vicc. Ugye őt csak kakukktojásnak szántad?

rexford 2007.12.03. 09:46:42

Egy vicc ez az egész Aranylabda, olyan, mint az Oscar-díj.

kujoon 2007.12.03. 10:11:00

Ez mind nagyon szep es jo, de - neki mondta mar el valaki, hogy mit jelent a neve???
Pl mikor mo-n jartak...
Sztem sirva fakadna... :-D

the real 2007.12.03. 11:08:24

Ritkaság, de most szinte teljesen egyetértettem a France Football-lal az első tízzel kapcsolatban. Más fórumokon meg megy az anyázás.

salamon 2007.12.03. 11:16:00

brazília városban nincsenek favellák, így nem volt nehéz elkerülnie.

MAti 2007.12.03. 11:47:24

szferi: nem.
Mond egy csapatot, ahol csupa Ambrosini-nél jobb játékos van - magyarán nem férne be.

Persze ennek akkor van értelme, ha az elmúlt fél-egy évben láttál legalább 10 Milan-meccset, mert az ő posztján nem egy mérkőzés alatt derül ki valakiről, hogy mit tud...
Szerintem jó a srác - nem ő a legjobb, sőt, a kezdő középpályás sor leggyengébb eleme, de épp ez mutatja ennek a középpályának az erejét.

Ha kicserélnék Iniesta-ra, összeállna az általam valaha látott legjobb középpálya... :))

MAti 2007.12.03. 11:50:09

Dean: nyilván, nagyon nem érdemes hasonlítgatni.
Arra akartam utalni, hogy a Kaká jóval kevesebbszer villogtatja, hogy egyénileg mit tud. Noha ő is tud mindent, amit lehet.
Egy az egyben bárkit megver, de sokszor gyorsabban, kevesebb csellel, vagy egy jó passzal.

Messi egy zseni, egy művész, bizonyos szempontból a foci csúcsa. Leülök a TV elé megnézni egy meccset csak miatta. Elképesztő, mit művel meccsről meccsre.

De ha választanom kéne, hogy Kaká-t vagy Messi-t vihetem a csapatomba, előbbit választanám.

szferi 2007.12.03. 11:53:13

Hát olyan csapat nincs, ahol a nemtudom hanyadik tartalékba be ne férne, igazad van.

r_magpie 2007.12.03. 13:04:12

Guardian Hero, németül is hasonló értelme van a nevének:
www.google.hu/search?hl=hu&q=%22kaka+machen%22&meta=

Emlékszem én is a leverkuseni pletykára... Ha odakerül, a leverkuseni brazil sztárnevelde (Paulo Sergio, Ze Roberto, Emerson, Lucio) legszebb ékköve lehetett volna.

Amúgy meg full respect, hogy divatos kifejezéssel éljek.

nuno 2007.12.03. 13:24:25

szal nézz utána a dolgoknak, mielőtt élből leoltod a másikat...

badblood 2007.12.03. 15:17:12

Olvastam néhány kommentet.Kaká vs. Messi. Mindketten kitűnő játékosok, bár Messinél többször hal el egy Barca támadás, mint Kakánál egy Milan attak...
Az is vitán felüli szerintem, hogy Messi is lesz aranylabdás, de legalább is jó esélye van rá. C.Ronaldo már neccesebb egy majdani aranylabdára... Szerintem...

2007.12.03. 15:31:46

Hát a Messi-Kaka hasonlítgatás már csak azért is baromság, mert két teljesen más taktikával és szerkezettel játszó csapat két játékosát kellene összehasonlítani úgy, hogy míg messi a jobbszélen kavar, addig Kaka valójában inkább középről indulva 2irányozik. Messi egyértelműen jobbra húz, legfeljebb befelé kavar. De Kakának klasszikus értelemben inkább van előkészítő szerepe és nagyobb területen is mozog, mint a 3 csatáros Barcában Messi, aki kvázi egy oldalért felel, hiszen még két társa van egy vonalban. Kaka előtt van egy klasszikus ék, mögötte pedig 2 irányító-szellemű játékos, Seedorf és Pirlo. Kaka abszolút megérdemelte az aranylabdát, mondom én is barca-drukkerként, de Messivel kapcsolatban annyiban van igaza badblood-nak, hogy akármekkora sztár már most a kis Lionel, 90 perces csodákra egyellőre fele annyiszor képes mint Kaka, viszont képes eldönteni bármilyen meccset, bármikor. Ettől sztár. De igazi 90perces csodára talán csak a Real-elleni mesterhármas idején emlékszem. Messi pár év múlva tuti aranylabdát kap...Ehhez azonban még kéne egy kupa is Barcelonába, merthogy Kaka 400 feletti pontjának legalább a fele a Milan másik 10 játékosát illeti az is tuti...

neeskens 2007.12.03. 22:55:03

Szerintem azért Messi még egyelőre nem tett annyit az asztalra,hogy megkapja és kövezettek meg érte,de szerintem nagyon egylábas.
Ronaldo játéka meg kisit öncélú néha,szerintem.

Szóval jogosnak érzem Kakát.Azt hiszem jót tenne a játékának,ha a Milanban lenne egy hozzá hasonló képességű befejező csatár (Ronaldo az,de nem játszik),akivel alkothtna.
Ezzel együtt nem volt szép,hogy kihagyta a Copát,bár ez nyilván Európáról szól
De igazán szerintem a 2010-es vébén bizonyíthatja be,hogy van akkora,mint Zidane.

pagliuca_a_pipából_piszkálta_ki_a_csodát 2007.12.04. 20:08:53

nagyon jo cikk, grat es nagyon jo az egesz blog.
sok sikert es csak igy tovabb.
forza roma magica!
süti beállítások módosítása