Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hétvégi jóslatok - Bundesliga, 15. forduló

2007.11.30. 15:23 heinrich

Sikeresnek mondható kupacsaták után érkezik a forduló, indulnak az utolsó esélyek a téli zsírszövet felszedésére. Nagy dolgok vannak készülőben északon, egymásnak feszülnek a Hanza kiválóságok, tét a másik fél élete bimbajának leszakajtása, a túrós hátú második hely eldöntése, hiszen Bayern botlására botorság bazírozni (az UEFA-ban amúgy is megtették). Lesz még kiesési derbi zebráéknál (mi lett veled Ailton?), Cottbusban Hajnal Tamás személyesen adja át a tavalyi szezon videóit Prasnikarnak tanulmányozásra, Gelsenkirchenben szigorlatozik a feltámadt Bochum, valószínűleg gyilkos ütközettel ápolják tovább a rossz szomszédi viszonyt, és reméljük a Stuttgart is méltónak mutatkozik egész éves bizalmunkra.

Hansa Rostock – Hannover 1-2
A nyitányon ismét Husztit láthatjuk élőben-egyenesben, és reméljük ez a csapatra is vonatkozik majd, hiszen két fordulós bukószériát futnak. Szabolcs megint balról a kapu elé kanyarodva riogathat, de mivel a futball retorika szerint mindegy ki lövi a gólt (grrr...), mi inkább arra biztatjuk, hogy pazar centerezéssel restaurálja Hanke ezer perces gólínségtől szikkadt lelkét, adjunk egyet a csapatszellemnek is. A vörösök körül sosincs patália, nyugis egy banda, csak a hátsó alakzat esik melankóliába olykor, sok az a beszedett húsz gól - ennyit kapott egyébként a Rostock is. Természetesen Hecking meg is kezdte az ősi gall receptnek megfelelő ellenszer kifőzését, Valerien Ismael neve került az üstbe. Ötletesebb, lendületesebb a Hannover, és idegenben eddig csak a Bayern és a Hertha tudta legyőzni őket, nem a Pagesldorf gárda lesz a következő. Pedig szereztek már vaskos meglepetést, de amíg a Dr. Jekyll tervezte hullámvasúton ülnek, és amíg Agali német protestáns korálokkal harmonizált spirituálékat ad elő velőtrázó gólrivallások helyett (immár 857 perce), addig nem fog menni, utoljára amúgy is három éve sikerült begyűrniük a vendégeket.

Stuttgart – Dortmund 3-1
Andreas Beck került feláldozásra a BL siker oltárán, idén már nem lép pályára az U21 bekk, ugyanez csak a szombati meccsre érvényes az eltiltott Brzenska esetében. A szezon előtt sötét lónak jósolt, 10M €uróért érkezett Robert Kovac, Blaszczykowski, Klimowicz, Petric, Federico (ő ingyenes fogás volt) ötösfogat össze-vissza húzza a szekeret. Eddig általában a bakon ülő Dollt vettük elő örökös variálása, és játékosokkal bratyizós stílusa miatt, de mostanra a legnagyobb elfogultság mellett is látnunk kell a rendszeres taktikai fegyelmezetlenségeket, a becsvágy teljes hiányát, az égbekiáltó errorokat, ami azért eszünkbe juttatja: ha a kacsa nem tud úszni, attól nem a víz a hülye. Rossz a szerkezet, nincs a keretben irányító, a szélsőjáték ismeretlen fogalom, nameg a sérülések. Csak azt nem értjük, hogy ha a Bayern, meg a Werder ellen meg tudtak szakadni, akkor hol a bányász-szív a többi meccsen? Szarul lehet játszani, akár zsinórban is ha kell, de lélektelenül egyszer sem. Jó ellenpélda erre a szezon jó részében vesszőfutó bajnok, akit a BL-ben is valahogy rendszeresen elvertek, de lefocizni a Barca sem tudta őket. Lassan összeáll a Hilbert, Bastürk, Pardo, Kalapács középpálya, de a Khedira-féle alternatívák is ott vannak, ha Cacau is ott lesz Gomez mellett, lehet üldözni az északiakat.

Werder Bremen – Hamburger SV 2-2
Két remek edző, német precizitással összerakott puzzle-csapatok, kupasikerek, komoly veretlenségi sorozatok, örök rivalizálás – már csak egy tisztességes kommentátor hiányzik a szombat délutáni idillhez, a meccs megtekintése Bundesliga absztinens szurkolóknak is bátran ajánlott. Mi dönthet? Egy fűcsomó, egy rosszkor jelentkező aranyér, egy elengedett les. Esetleg Diego frissessége (ő kihagyta a BL derbit), a van der Vaartról két reumával lemaradó Baumann, netán Almeida, Frings, Borowski hiánya, vagy a HSV-től elnéző mosollyal eltanácsolt Sanogo sértett büszkesége. Az összmérleg nagyon ikszes, 27-27 siker mellett 32 döntetlen. A hazai pálya, és a latinos-mediterrános (fogjuk rá, van hogy kimondottan az) futball a hazaiak mellett, a várható kezdőcsapatok és a masszívabb középpálya a vendégek mellett szól. A Bréma szempontjából szerencsétlen időpontban zajlik a meccs, de a Real ellen is ezt hittük. Nehéz mit mondani, ezen a hétvégén hajszállal esélyesebbnek gondoljuk a HSV-t, iszonyat ki vannak találva, sérültjük sincs, de nincs szívünk kettesre venni.

FC Schalke 04 – Bochum 3-2
Alighanem komoly adag Wellbutrint kell majd szétosztani a vesztes csapat tagjai között, hiszen status quo mindenki rózsaszínben lát. Az S04 két lélektanilag roppant fontos meccsen van túl sikerrel, falat kenyér volt ez a hét a keserű ikszpirulák után. A Bochum is magasan szárnyal, mint a jamaicai bárzenész, eufórikus három meccsen vannak túl, lehet akár a pontszerzésen is gondolkodni. De nem ám a bunker ponton, hanem a megmutatom a retkes szomszédjának, hogy a mi füvünk zöldebb ki-ki meccsen szerzett ponton. Gigoló Kurányi beszerzett egy-két Hobo CD-t, és az általuk megélt Kafka-szerű átváltozás jó játékban is gólokban realizálódik, a túloldalon Sestakkal kell majd valamit kezdeni. Mesut Özil nevét megint leírjuk, csak azért, hogy kezdjük szoktatni magunkat, sőt azt is mondjuk, hogy nagyobb tehetség, mint Rakitic, aki viszont jobban belegondolva nem is akkora – Sándor Tamás szindrómát érzünk a háttérben. Tavasszal pontosabb képünk lesz, hogy mekkora falat is valójában a Schalke Slomka számára, egyelőre nem vagyunk teljesen meggyőzve.

Hertha BSC – Bayer Leverkusen 1-1
A berliniek a tipikus középcsapat szindrómát élik meg a szezonban, otthon nyerünk, vendégként bukunk, mint Rottenbiller, szinte töretlen a sorminta. Csakhogy most az idegenben (is) várakozáson felül teljesítő csikócsapat érkezik, a fejenként tíz kilónyi mangalica hájjal megkent nagy visszatérő Schneider – Ramelow párossal kiegészülve, amíg Pajáéknál hiányzik Paja, Simunic, von Bergen (hátul bizony nagy lesz a lyuk) és a csapat egyik motorja, Ebert is sérülten játszik majd, Skibbe viszont pont a bőség zavarával küzd. A Herthán is azt tudjuk számon kérni, mint a BVB-n, vagyis a konstruktív játékot a középpályán, a különbség annyi, hogy ők egyénileg legalább jó brazilokat nyomatnak évek óta.

FC Energie Cottbus – Karlsruher SC 0-2
Igaz, Prasnikar keze alatt javult valamit az Enervált FC játéka, de ez a keret még egy esetlegesen visszatérő Radu, Munteanu duóval is kevés, mert a játékosok technikailag és taktikailag is képzetlenek, és da-ra-bo-sak. Az ikszekkel nem mennek semmire, nekik kell majd jönni, a KSC meg amúgy is kontrázik, nem nézik otthon-e, vagy idegenben, késsel a mozdonynak alcímet adjuk a keleti összecsapásnak.

Arminia Bielefeld – Bayern München 1-3
Amikor a legfontosabb volt, a Nürnberg ellen össze tudták kapni magukat Middendorp fiai, megszakítva a hét meccses nyeretlenséget, de aztán újra csúnyát hasaltak a Bochum ellen, most meg jön a Bayern, amit a német sajtó egy kevésbé hízelgő Bogárhátú vs. Porsche párhuzammal harangozott be. Ilyenkor gondolkodik el az ember, hogy vajon egy szerény költségvetésű, családias jellegű klub, miért nem próbálja ki a két szűrős masszív védelemből kiinduló, lőttpasszos kontrajátékot, és Palik Lászlótól kérdezzük, hova tűnt Abdelaziz Ahanfouf. A bajoroknak valószínűleg tele a tökük a szezonnal, különösen az UEFA-val, ahol azért nem kis orcapirulással kell pályára lépniük. A hihetetlen szezonkezdet saját magukat is elaltatta, nem egészséges, ha egy csapat a bajnokság harmadánál bajnoknak érzi magát, még akkor sem, ha valószínűleg az lesz, és az olykor eszetlennek tűnő csakazértis rotáció is inkább hátráltatta a csapatot. A komplett Bundesligára igaz, hogy a német edzők túlságosan is vaskalaposak, uram bocsá’ alulképzettek, nekik is megvannak a maguk kövületei, Toppmöller, Neururer, Magath például a fél ligánál megfordult már. Meglehet, a kétszeres világ legjobb edzője Hitzfeld felett-mellett is eliramlott az élet, fél életét amúgy is Svájcban töltötte, nem fog tudni nemet mondani a kapitányi posztra, különösen, hogy Rummenigge sosem pártolta a visszahívását. Újabban viszont konszolidálódni látszik a legendásan szar Matthaus – Hoeness, és a kevésbé szar Matthaus – Rummenigge viszony, nem lennénk halálosan meglepődve, ha a Lothar – Trapp páros Münchenbe tenné át a székhelyét. Azt is világosan látni kell, hogy a BL-ben kevés lesz a Ribéry-re függő csapat – de ezt a kérdést rengeteg idejük van megoldani.

Wolfsburg – Eintracht Frankfurt 2-1
Jobb az edző, jobb a keret, ráadásul hazai oldalon fullos a létszám, a jetleg miatt pihentetett Josué is ott lesz a kezdőben, még a hatodszor is 100. Bundesliga sikerére törő Funkel legjobbjai elhulltak a hosszú harc alatt (Preuß, Vasoski, Streit, Heller,  A. Meier, Inamoto). Tulajdonképpen nehéz megmondani, hogy melyik csapat van rosszabb formában – mi az egyéniségek miatt teszünk a farkasokra, de ha nem turbóz mellé Felix valami csapategységet is, akkor jó lehet a Frankfurt a pontra.
 
Duisburg – Nürnberg 1-2
Nagyon sok múlik ezen a meccsen, különösen úgy, hogy a csapatok a rostocki zakó tudatával lépnek pályára. Hansinak ipari fújtatóval kell szítani a játékosokban a tüzet, lenyomták a Dortmundot, pontot hoztak az orosz Zenit St. Petersburg otthonából, ha most nyernek, felléphetnek a lélektanilag nagyon fontos tizenharmadik helyre. Persze, ha lehet akkor a zebrák még jobban nyerítenek (vajon?) a zab után, de egyáltalán nem szívesen, mégis rá kell sütnünk a Bundesliga 2. billogot a farukra. Az elmúlt tíz meccsen kilenc gyufa, na és kit vertek meg egyedül – nos igen, a Cottbust. Kicsit a 90-es évek végén futó Tatabányára hajaz a csapat Ailtonnal, Roque Juniorral, Filipescuval – szebb időket látott, egykor valóban jó labdarúgók szégyentelen levezetése.

 

7 komment

Címkék: német bundesliga h üveggömb bayern münchen werder bremen schalke 15.forduló

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr38247954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kelta 2007.11.30. 20:08:50

gépemmel van a baj vagy hol vannak a mecssek?

mickeyknox 2007.11.30. 20:48:40

csonka forduló lesz biztos :-)

Heinrich · www.nst.blog.hu 2007.12.01. 03:20:52

No, és akkor megérkeztek a lemaradók.

IronRock 2007.12.01. 08:34:53

Izé... Roque Junior mikor volt jó? A másik kettővel egyetértek.

Makaay 2007.12.01. 09:55:30

Matthaus már nincs a Salzburgnál Trapp mellett, összevesztek. Szóval ketten aligha fognak a Bayernhez menni. De Hitzfeld bá' szépen lehozza ezt a szezont, és ha összejönnek a sikerek (bajnokság+UEFA Kupa elsősorban), akkor biztos elmegy svájci kapitánynak. Ha nem, akkor meg lehet, hogy a vezetőség küldi el őt. Bár ha rajtam múlna, maradna itt, ő a legeslegeslegjobb edző a világon.

mickeyknox 2007.12.01. 10:11:18

tatabánya... :-) én nagyon bírtam azt a csapatot, kész vicc volt, amikor járókerettel megvertek egy-két csapatot. volt egy meccs, amikor szekér már 3x elhagyta a pályát, mert lerúgták, eltaposták és letaglózták, nagy turbán a fején, de nyomta az utolsó percig, mint egy félörült, pedig biztos már vagy 35 volt :-)))
süti beállítások módosítása