Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Tudományos fantasztikum vs. opálos üveggömb

2007.11.17. 10:57 Vendégszerző

Kedves sporttársak! Fáj nekünk! Belülről marcangol és felemészt a tudat, hogy esetleg akad köztetek, aki fogadási szelvényeinek feladása előtt belepillant velünk az üveggömbbe, aztán teljes joggal a pék lisztes hímtagjára kíván minket. Ezért úgy döntöttünk, mágusok, kakasvér és csirkecsont, asztrológia és kőkemény blöffök bevetése után profi segítségért folyamodunk.
Tudományos megközelítés, tények és számok soha cserben nem hagyó sorának beható tanulmányozása, körülmények minden részletre kiterjedő ismerete, Szimi a te neved! Téged szólítunk, hogy lángoló logarléceddel és függvénytábláddal megmutasd tévelygő gyermekeidnek a helyes utat a 13 + 1 nirvánájába!

Szombaton 21 összecsapással, az utolsó előtti felvonásához érkeznek a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőinek küzdelmei. Néhol már eldőlt, néhol még négyen is reménykednek a továbbjutásban. Az alábbi összeállításban végigpásztázzuk a csoportok, és a statisztikák segítségével latolgatjuk a hétvégi esélyeket.

Az A csoportban még négy gárdának van matematikai esélye a továbbjutásra. Óriási meglepetés lenne, ha a szerbek nem győznék le a kazah csapatot, illetve a portugálok nem diadalmaskodnának az örmények ellen. A belgáknak már semmi esélyük, mégis beleszólhatnak a végső sorrendbe, ha meglepetést okoznak Lengyelországban.  Egy esetleges lengyel siker már az utolsó forduló eredményeitől függetlenül, biztos Eb-részvételt hoz Leo Beenhakker csapatának.

Lengyelország–Belgium
Az Eb-selejtezők során
Lengyelország otthon: 4 gy., 1 d., 1v.
Belgium idegenben: 1 gy., 1 d., 3 v.
A lengyelek a legutóbbi 11 selejtező meccsük során egyszer kaptak csak ki, akkor óriási meglepetésre, idegenben az örményektől. A legutóbbi 17 hivatalos válogatott mérkőzésük során 2 vereséget számolnak. A már említett örmények mellett, a magyar válogatott győzte le őket.
Belgium utoljára tavaly szeptemberben nyert idegenben, Örményországban. Azóta 3 vereség és egy döntetlen a mérlegük.
A két csapat közös múltja teljesen kiegyenlített: 18 m. 6 gy. 6 d. 6 v a 24–20 a lengyelek szempontjából. Hazai pályán a lengyelek 3 gy, 3 d., 2 v. 12–7-es gólkülönbség. Viszont a belgák 1984-ben nyertek utoljára idegenben, azóta kétszer találkoztak, mindkétszer döntetlen született. Ha most is ilyen eredményt hozna a találkozó, akkor a jövő szerdai szerb-lengyel párharcnak komoly tétje lenne.
Az első mérkőzésen Radoslaw Matusiak góljával nyertek a lengyelek Belgiumban.

Bármily hihetetlen, kis szerencsével a finnek is odaérhetnek még. Ehhez le kell győzniük Azerbajdzsánt és szerdán meg kell verniük idegenben a portugálokat, és persze a többi eredménynek is számukra kedvezően kell alakulnia.
Finnország–Azerbajdzsán
Az Eb-selejtezők során
Finnország otthon:3 gy., 2 d., 1 v.
Azerbajdzsán idegenben: 0 gy, 1 d., 4 v.
A finnek az utolsó négy hazai mérkőzésükön nem kaptak ki. Finnországban, a selejtező-sorozatban eddig csak Szerbia tudott nyerni. Utolsó 10 hazai mérkőzésén 3 gy, 5 d., 2 v. a mérlegük.
Azerbajdzsán legutóbbi idegenbeli mérkőzését megnyerte, igaz barátságos összecsapáson a tadzsik válogatottat múlták felül. Előtte azonban idegenben 3 döntetlen és 6 vereség, győzelem nélkül.
A két együttesnek ez lesz a 6. randevúja. Eddig 4 finn és egy azeri győzelmet regisztráltak. Az egyetlen azeri siker az Eb-selejtezők első mérkőzésén született, akkor a finnek 1–0-ra maradtak alul, Bakuban.

A B csoportban sorsdöntő összecsapás előtt állunk. Amennyiben a skótok megverik az olaszokat, Skócia továbbjut és Franciaország, vagy Olaszország kiesik. Ha döntetlen lesz, akkor Olaszország, a szerdai feröeriek elleni sikerével továbbjuthat, míg a franciáknak gyakorlatilag minden eredmény már jó, a szintén szerdai, ukránok elleni találkozón. Természetesen ez a tétel akkor is igaz, ha az olasz csapat nyer szombaton Glasgowban.
Skócia–Olaszország
Az Eb-selejtezők során:
Skócia otthon: 5 gy., 0 d., 0 v.
Olaszország idegenben: 4 gy., 0 d., 1 v.
Skócia utoljára 2006. március 1.-én, a svájciaktól kapott ki legutóbb odahaza, azóta 7 meccset megnyert.
Az olaszok a franciáktól és Magyarországtól is vereséget szenvedtek idegenben a világbajnokság óta.
Érdekes információt olvashatunk a két együttes eddigi mérkőzéseiből.
A skót szempontjából 9 mérk., 1 gy., 2 d., 6 v. Ugyanakkor Olaszország még sosem győzött Skóciában, igaz legutóbb 2005-ben, míg előtte 1994-ben is döntetlen született, amely eredmény az olaszoknak most is nagyon jó lenne.
Az első meccsen az olaszok Toni duplájával nyertek a skótok ellen.

Döntő jelentősségü lesz a C csoport rangadója is. Amennyiben a norvégok megverik a törököket, eldől a másik továbbjutó kérdése (a görögök már korábban kiharcolták az Eb-részvételt). A norvégok amúgy is helyzeti előnyben vannak, hisz a törökök után Máltán fejezik be a sorozatot és valószínűsíthető, hogy ha nagyon kell, biztosan győzni fognak. A törököknek így aztán csak a győzelem az elfogadható eredmény
Norvégia–Törökország
Az Eb-selejtezők során:
Norvégia otthon 3 gy, 1 d., 1 v.
Törökország idegenben: 2 gy., 2 d., 1 v.
Norvégia az utóbbi 10 hazai mérkőzésén 4-szer győzött, 4 döntetlent játszott és csak a bosnyákoktól és a csehektől kaptak ki. Ez a statisztika azért is kiváló mert közben olyan válogatottak látogattak az északi országba, mint pl. Argentína, Brazília, vagy éppen Korea együttese.
Nem ilyen fényesek a török nemzeti tizenegy idegenbeli mutatói. Legutóbbi 10 vendég meccse során 3 gy., 4 d., 3 v., az utolsó öt mérkőzésén győzelem nélkül. Csak a luxemburgiakat, a magyarokat és nem kis meglepetésre a görögöket verték meg.
A 7 eddigi mérkőzéseiken, ha csak egy kicsit is, de a törökök felé billen a mérleg nyelve: 7 mérk, 2 gy., 2 d., 3 v. 10–9 (a norvégok szempontjából). Míg Norvégia–Törökország leosztásban: 1 gy., 1 d., 1 v. A török csapat utoljára 1962-ben nyert Osloban.
Az első összecsapásukon az idei Eb-sorozatban 0–2-ről, Hamit Altintrop vezérletével egyenlítettek a törökök, az utolsó pillanatban, ám ne felejtkezzünk meg a norvég kapus szerepéről sem.

A D jelű csoportban már minden eldőlt, a cseh és német válogatott utazhat az Eb-re. A végeredmény szempontjából már lényegtelen, ugyanakkor óriási presztízs mérkőzésre hívjuk fel a figyelmeteket, Wales Írországot fogadja.
A brit csapatok mindig izgalmas mérkőzéseket vívnak egymás ellen és véleményünk szerint ez most sem lesz másképp.
Wales–Írország
Az Eb-selejtezők során:
Wales otthon: 2 gy., 1 d., 2 v.
Írország idegenben: 1 gy., 1 d., 3 v.
A wales-ek kimondottan jól teljesítenek otthon, legutóbbi 10 meccsük felét megnyerték és 3 döntetlen mellett csak a szlovákoktól (igaz tőlük nagyon, 1–5) és a németektől kaptak csak ki. Az igazság az is, hogy ellenfeleik nem az elit kategóriából kerültek ki (az azerieket, Trinidadot, Liechtensteint és San Marino-t és Ciprust gyűrték le).
Az írek az utolsó 10 alkalommal a következő mérleggel állnak: 4 gy., 3 d., 3 v. Az Eb-selejtezőn történt bukásuk egyik legfőbb oka, hogy egyszer sem tudtak győzni sem a németek, sem pedig a csehek ellen.
Eddig 10 alkalommal mérkőzött egymással a két csapat. Mérlegük a wales-iek szempontjából: 4 gy., 1 d., 5 v. Érdekesség, hogy Wales még sohasem győzte az íreket hazai pályán, ugyanakkor idegenben már négyszer nyertek. Az eddigi Wales–Írország meccsek statisztikája a hazaiak szempontjából: 3 mérk., 0 gy. 1 d., 2 v., 1–5.
Az első mérkőzésen Dublinban, Ireland góljával nyertek az írek 1–0-ra.

Mivel az oroszok az utolsó játéknapon Andorrába utaznak, ezért a szombati Izrael–Oroszország döntő jelentőséggel bír az E csoport utolsó előtti felvonásán. Ha a vendégek nyernek, akkor minden bizonnyal az angolok előtt végeznek a végelszámolásnál. Döntetlen esetén egyetlen esélye az oroszoknak, hogy a horvátok szerdán nyernek Angliában, akik szombaton Macedóniában lépnek pályára. A két meccs valamelyikén szerzett egy pont déli szomszédunk továbbjutását jelenti.
Izrael–Oroszország
Az Eb-selejtezők során
Izrael otthon: 2 gy., 1 d., 1 v.
Oroszország idegenben: 2 gy., 1 d., 1 v.
Izrael március óta nem játszott hazai környezetben. Az azt megelőző 10 összecsapáson 3 gy., 5 d., 2 v. (csak Dánia és Horvátország nyert a Szentföldön).
Mindenféleképp érdekes, hogy az oroszok idegenbeli produkcióiban is a döntetlenek dominálnak (2 gy., 6 d., 2 v.). Csak az észteket és a macedónokat tudták legyőzni, Igaz csak az angoloktól és a hollandoktól kaptak ki ez idő alatt. A döntetlen valószínűleg most kevés lenne nekik.
A két együttesnek ez lesz a 11. mérkőzése. Az eddigi mérleg izraeli szempontból: 3 gy., 3 d., 4 v. 14–16-os gólkülönbség. Izraelben: 5 mérk, 2 gy., 2 d., 1 v., 11–8. Az eddigi egyetlen orosz siker még 1992-ből datálódik. Legutóbb 2000-ben mérkőztek, akkor Haifában 4–1-es hazai siker született.
Az Eb-selejtező első mérkőzésén 1–1-es döntetlent játszottak.

Az F csoportban magabiztosan (?) vezet a svéd és a spanyol alakulat. Az utolsó napon majd a svédek a letteket, míg a spanyolok az északíreket fogadjak. De mindezeket megelőzően szombaton egymással meccselnek. Nem nagyon kell súgni nekik, de egy békés kis döntetlen mindenkinek nagyon megfelelő lenne, hiszen az üldöző dánok hátránya 5 pont a második spanyolokkal szemben.
Spanyolország–Svédország
Az Eb-selejtezők során:
Spanyolország otthon: 4 gy., 0 d., 0 v.
Svédország idegenben: 4 gy., 0 d., 1 v.
A világbajnokság óta csak egyetlen alkalommal, a románok elleni barátságos meccsen kapott a spanyol válogatott otthon.
A svédek vendégként a legutóbb 10 meccs felén diadalmaskodtak, 1 döntetlen és 4 vereség a további mérlegük. (a vereségeik nagy részét a téli, dél-amerikai túrájukon szenvedték el).
A két csapat egymás elleni mérlege kiegyenlített mérleget és általában a hazai csapat fölényét mutatja. Összesítve: 10 mérk., 3 gy., 4 d., 3 v., 14–13 a spanyolok szempontjából. És ugyanez az ibériai válogatott pályaválasztásával: 3 gy., 1 d., 1 v. 11–6. A svédek egy barátságos mérkőzése alkalmával, még 1987-ben nyertek idegenben.
Az első mérkőzésen simán nyertek a svédek 2–0-ra.

Nem sok okot ad a számolgatásra a G csoport utolsó felvonása sem. Minden bizonnyal a hollandok lazán behúzzák a Luxemburg elleni derbit és ezzel már olyan előnyük lesz az üldöző Bulgáriával szemben, amit már matematikailag sem lehet behozni. Bulgária hátrébb sem végezhet már, így csak a presztízs marad a románok elleni összecsapáson.
Bulgária–Románia
Az Eb-selejtezők során:
Bulgária otthon 3 gy., 2 d., 0 v.
Románia idegenben: 4 gy., 1 d., 0 v.
Lenyűgöző a bolgár válogatott hazai teljesítménye. 10 meccs alatt, csak a walesiektől kaptak ki barátságos meccsen, 7 ellenfelüket legyőzték, 2-vel döntetlen játszottak.
Románok is büszkék lehetnek, hiszen 10 meccs során csak kétszer kaptak ki vendégként, mindkétszer barátságos meccsen (a németek és az uruguay-iak ellen). Hatszor nyertek és kétszer döntetlent értek el.
A két együttes közös múltját óriási román fölény jellemzi. Az összecsapások bolgár szempontból: 36 mérk., 9 gy., 6 d., 21 v. Ebből hazai pályán 7 gy., 3 d., 8. v. Bulgária mérlege.
Az első mérkőzésen 2–2-es döntetlen született, úgy hogy a 82. percig még a románok vezettek 2–0-ra.

14 komment

Címkék: üveggömb szakértelem több mint foci válogatott eb 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr31231926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rezgrof 2007.11.17. 13:35:06

na, jó, de akkor most mi a tököm lesz a spanyol-svéd? jöhet a többi ilyen!

szferi 2007.11.17. 17:20:15

statisztikát azt kaptunk, latolgatást nem sokat! :) Vissza az üveggömböt!!! :)

cooper (törölt) 2007.11.18. 00:53:16

szörnyű, oda-vissza legyűrni a franciákat, és nem ott lenni az eb-n, szegény skócia, nincs igazság - Donadoni meg csak megcsinálta, nagy edző lett

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2007.11.18. 01:46:26

minden nagycsapat kinn lesz az ebn, nem történt semmi különös.

szbszig 2007.11.18. 07:50:25

Ja, pontosan. Ha így vesszük, remekül bejött a száraz statisztikákon alapuló jóslás, mert a továbbjutók szempontjából legalábbis a tökéletes papírforma következett be.

A:
Lengyelek és portugálok, ha hazai pályán nem kapnak ki a finnektől.

B:
Franciák, olaszok, és nincs igazság.

C:
Görögök és jó eséllyel törökök, amihez a bosnyákokat kell otthon megverniük, bár még akkor is ez a legbizonytalanabb az összes közül.

D:
Németek és csehek már jó rég.

E:
Horvátok, az angolok meg nem fognak kikapni tőlük hazai pályán egy tétnélküli meccsen.

F:
Spanyolok és svédek, kivéve, ha kikapna hazai pályán a lettektől, miközben az északírek nyernek Spanyolországban (persze...).

G:
Románok és hollandok simán.

Egyszóval minden közepesen képzett fociszurkoló valószínűleg ezeket a csapatokat várta volna továbbjutásra már a legelején.

A mi 6. helyünkről meg ne is beszéljünk... Majd akkor hogy fogunk sírni, ha egy hét múlva, a vb-selejtezők sorsolásán mellénk raknak három sztár- és két erős középcsapatot a csoportba. :/

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.18. 09:35:57

Várható volt, hogy ez lesz az eredmény.

aranyhaj.blogspot.com

szferi 2007.11.18. 14:05:41

Azért a norvégokat és a skótokat sajnálom, jól elkúrták hazai pályán az utolsó fontos meccsüket. A mi hatodig helyünket én sem minősíteném.

BruceWayne 2007.11.18. 15:54:25

egy szerdai X-el már 4. lenne az a 6.....
csak nem tudom ez az egy pont elég lenne e hogy az Uefa rangsorában olyan helyen végezzünk hogy 3. kalaposak legyünk...
mindenesetre lehet könnyebb meccs lesz mint a tegnapi..HAJRÁ!

szferi 2007.11.18. 16:41:56

ez után a produkció után szerdán sem várok sokat, bár lehet h a görögök csak levezetni jönnek. különben én a törökökre sem tenném a nyakam. Az uefa figyelembe veszi az előző selejtezősorozat eredményeit is, vagy csak a ranglista alapján osztja be a kalapokat? Ja, és mért lenne a szerdai könnyebb meccs? Tegnap se az ellenfél volt jaj de jó, hanem megint mi bsztuk el.

BruceWayne 2007.11.18. 16:50:55

pont most változott a rendszer, és ha jól tudom beleszámítják a nem tétmeccseket is elmúlt pá évből...
november 25én sorsolás.
"Európában kilenc csoportot alakítanak ki, az egyikben öt, a többiben hat válogatott küzd majd egymással a továbbjutásért. Az első helyezettek biztos vb-résztvevők, míg a legjobb nyolc csoportmásodik pótselejtezőt vív a 32-es döntőbe jutásért.
A kiemeléseket az Eb-selejtezők befejezését követően, november 21. után készítik el a FIFA aktuális világranglistája alapján. Európában a magyar válogatott jelenleg a 27. helyen áll, ha ezt a pozíciót a Moldova és Görögország elleni kvalifikációs meccsek után is sikerül megőrizni (vagy előrébb lépni), akkor Várhidi Péter együttese a harmadik kalapba kerül. A magyar szövetség számításai szerint ehhez egy mérkőzést kell nyerni."

szferi 2007.11.18. 18:06:07

Kösz! Alig hittem el, ugyhogy utánanéztem az uefa.com-on is, és tényleg. Európaából megint eggyel kevesebb csapat lesz, marha érdekes mi alapján osztják a helyeket.

BruceWayne 2007.11.18. 18:23:41

9+4, az előzőn még nem 15 volt?
lehet bekavart hogy Ausztrália már Ázsiában indul (bár a dél-amerikai 5. így is gondolom selejtez valakivel)

szenator 2007.11.18. 19:19:53

Mondjuk azt en sem ertem mar egy jo ideje, hogy miert van kint a vb-ken Europabol egyre kevesebb csapat (ill. ha nem is egyre kevesebb, de sohasem tobb es mindig az osszletrszam kevesebb, mint fele), amikor a legjobb eredmenyeket pont ok erik el. Azsia meg Afrika mindig kap egy rakat helyet, aztan eredmenyt meg nem produkal. Ilyenkor hol vannak a nagy okos ne diszkriminaljunk senkit hangok es az igazsag. Nem mintha ezaltal a magyar valogatottat akarnam oda bebundazni, ahhoz 32 eur-i resztvevo is keves lenne, de azert csak ugy, hogy ott legyenek elkuldeni egy vb-re 5 azsiai csapatot, az mar azert sok. A legutobbi vb-n is ha nem tevedek 6 EU, 2 DAM volt a legjobb 8-ban. Aztan 4 EU csapat a legjobb negyben.
Ja, sorry, azsiai csapat is elert mar eredmenyt, amikor biro sporttarsak buldozerral betoltak a legjobb negybe a koreaiakat 2002-ben...

szferi 2007.11.18. 19:56:51

Én tizennégyet számolok:
www.uefa.com/competitions/worldcup/teams/index.html

Ázsia nem érdemel annyi helyet, de igy legalább már az ausztrálok majd' mindig ott lesznek. Afrikai országok nem rosszak, csak ott igencsak érdekes a selejtezőrendszar, angola és togo kijutott, nigéria, marokkó, dél afrikai közt. pedig nem? Trinidad pedig a hab volt a tortán...
süti beállítások módosítása