Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Térdiszony, avagy a Chic Brodie sztori

2007.10.12. 16:30 habitang

Ha a futballban valóban csak az eredmény és az a 90 perc számítana, nem nézné senki. Sokan vagyunk focifüggők és a függőséghez bizony kell, hogy tudjuk, nem "élő szövet fémvázakon", amit nézünk. Ha nem így lenne, már réges-régen csak a FIFA 2007 érdekelne bennünket... Most egy olyan rovatot készülünk indítani, amelyben apróságok játsszák a főszerepet. Egyszer nyakig leszünk a drámában, máskor pedig  mosolygósak-röhögősek leszünk, de a kiindulási alap mindig pár pillanat, egy érdekes történet, adat, nagyon szélsőséges esetben pedig akár még egy futballmeccs is lehet. Ami soha nem maradhat el, az a háttértörténet.


Az első részt egy kulthősnek szánjuk, Chic Brodie-nak. Ő egy kapus, akit talán filmkockákon már sokan láttak, mégsem hisszük, hogy elsőre tömegeknek ugrana be a neve. Ha azt mondanánk, Alf-Inge Haland, sokan - főleg megveszekedett ManU szurkolók -, biztosan azonnal rávágnák: a játékos, akit Roy Keane egy korábbi sérülése és Haland akkori viselkedése miatt bosszúból taccsra vágott. Később aztán a norvég perre vitte a dolgot.


Chic Brodie-val valami hasonló esett meg. Az ő térdét is nagyon elmaszatolták, Halanddal ellentétben viszont nem sok sansszal perelte volna a tettest, lévén az ő térdét egy meglehetősen béna kutya fejelte le 1970 szilvesztere előtt három nappal, amikor Colchesterben, a legöregebb brit városban játszott Brodie csapata, a Brentford. A kapus negyedik ligás karrierjének ezzel lőttek is, nyolc hónap pihi következett. A televízió felvette azt a mérkőzést, így a kutyás eset azóta is ott van minden valamire való válogatásban, a futball-folklór része lett, ennek megfelelően ma már sokkal többen állítják magukról, hogy személyesen látták az esetet, mint ahányan befértek anno a Layer Roadra. (A youtube-on mi is megtaláltuk nagy nehezen, egy válogatásklipben: 0:30-tól kell figyelni)


Ez persze még nem lenne elég ahhoz, hogy írjunk erről a skótról, de kicsit megkaparva a felszínt arra jutottunk, hogy van annyi bája az ő történetének, hogy érdemes legyen megosztanunk. Pályafutása nagy részében félprofi státuszban játszott - taxizott a foci mellett - és még ha nem is súrolta soha a legjobbak szintjét, megbízható kapusnak tartották. A nagy lehetőségek valószínűleg önhibáján kívül, de a képességeiből adódóan kerülték el. Rövid ideig azért volt a Manchester City és a Wolverhampton cserekapusa is, sőt, Wolves-mezben egy Premiership meccset is behúzott magának, ha már arra járt. Tudjuk, hogy az állandó  cserekapus státusztól az ember könnyen úgy érezheti magát, mint egy titkárhelyettes, aki fél évig rohangál a postára, mielőtt végre valahára felvehet egy bejövő hívást. Brodie azonban nem az az alkat volt a taxijával, akit sokáig a padon lehetett tartani, ezért inkább kisebb csapatokba ment játszani, így a már említett Brentfordba, a nevezetes sérülés után pedig a londoni Déli Ligában komolykodó Margate-be, és  többször mentette meg aktuális csapatát az alázástól. Amitől azonban elhíresült, az az, hogy bár egy örökké vidám figura volt, úgy vonzotta a szerencsétlenséget, ahogy nagyon kevesen. Egyszer például egy kamu kézigránátot dobtak a kapujába a Milwall szurkolók, amitől ő annyira nem is ijedt meg, pedig a partjelző csak később állapította meg, hogy valaki így próbált marha vicces lenni. A meccset persze beszüntették, még vonatkozó szabályok híján is teljesen jogosan. Egyébként persze, inkább kapjon tizenegy gólt egy kapus a hálójába, mint bármiféle gránátnak látszó tárgyat. Mondanunk sem kell, Brodieval ez is előfordult, a Bournemouth pont tizenegyszer talált be a Margate ellen. Sok kapus amondó lenne, inkább dőljön rájuk a kapu, minthogy ennyiszer kelljen kibányászni a labdát a hálóból 90 perc alatt. Hát persze, hogy Chic Brodie életéből ez sem maradt ki, sikerült ledöntenie egy kaput is. A Lincoln ellen megpróbált kiütni egy veszélyesen kanyarodó beadást, nekiütközött a kapufának, amitől az egész faszerkezet összedőlt, két játékos pedig megsérült. Jól meglepődtünk. Ez pont vele történt volna? Annyi szerencsétlenség érte, hogy a Sun riportere interjút szeretett volna készíteni vele - gondoljuk, amolyan "hogyisvoltamikor" típusú mesélgetőset-, így megbeszéltek egy találkát. Brodie öt órát késett az interjúról, mert kórházban volt...
Egy Margate FC honlapon sikerült ráakadnunk Brodie-ról akció közben készült fényképekre is, "Híres meccsek" címszó alatt egy 1973 januári Spurs elleni FA Kupa meccsről lehet egészen remek korabeli újságképeket látni a későbbi Arsenal-kapus százakárhányszoros észak-ír válogatott Pat Jennings-szel a Spurs kapujában, Chivers-szel és Peters-szel a mezőnyben, és természetesen Chic Brodie-val a Margate kapujában. A teljesen reális 0-6 lett a végeredmény, a jelek szerint azonban  Margate-szurkolók máig emlékeznek rá, hogy a 3. körig jutottak az FA kupában, és egy olyan Spurs-szel játszhattak, amely akkor az 1972-ben induló UEFA kupának védője volt.
Persze azért szerencséje is volt néha. Egyszer például összetalálkozott Geoff Hurst-tel, aki 1966-ban a világbajnoki döntőben három gólt rúgott a németeknek, amit máig nem csinált utána senki. Tudjuk, tudjuk, a második nem is biztos, hogy az volt, sőt...

 

Ja, hogy hogyan futottak össze? Természetesen Brodie taxija összeütközött Hurst Jaguárjával. A kapus úgy emlékezett, csak nevettek az egészen, amit mi azért elég nehezen tudunk elképzelni. Illetve mégis, de akkor vagy ismerniük kellett egymást, vagy egészen kicsi koccanás lehetett csak... De vajon van valaki, aki elhiszi róla, hogy tudott csak kicsit koccanni?

Chic Brodie, a taxisofőr kapus 63 éves korában, 2000-ben halt meg, és ha tényleg annyira vidám arc volt, hát biztosan nem haragszik meg azért, amiért azt a képet választottuk a post végére, amelyen a Spurs meccsen Chivers elé vetődik:


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               


27 komment

Címkék: kutya tottenham brentford kapus térd keane margate chic brodie

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr64194377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krysal 2007.10.12. 16:59:43

Gratula, Habitang!
A hét egyik legjobb olvasmány-élményét adtad nekem:) Köszönöm!

Rezgrof 2007.10.12. 17:03:45

Keanet három év nyolc hónapra tiltottam volna, patkányja

A poszt karaj, legyen ez rovat.

Rezgrof 2007.10.12. 17:05:29

Issa kellett volna elé a hátvédsorba, remek párosnak tűnik.

simon 2007.10.12. 17:26:53

Az MU mindig megtalálja az igazi vadállatokat lásd Cantona és Keane.Persze igy a video alapján a Haalend is egy igazi überparasztnak tűnik.

simon 2007.10.12. 17:41:59

Ja és persze a jó öreg Vinnie Jones aki 5 msp alatt állitatta ki magát:)))

habitang · www.nst.blog.hu 2007.10.12. 18:10:56

mickeyknox, krysal, rezgrof

Köszi! És persze ha ilyen lesz a fogadtatás, úgyis lesz folytatás!

Üdv

nasteey 2007.10.12. 19:47:15

Gratula! Várjuk a többit is! :)

Már ha Keane-ről is volt szó, megemlíthetnétek majd Figó Lajost is, aki egyszer végetvetett egy szerencsétlen gyerek karrierjének, hasonló, kultúrált labdaszerzési kísérlet során. (Akkor már habfehérben nyomta.)

fingfelelős 2007.10.12. 20:40:03

Nekem a balfasz kapusról már örökre Piplica, a "cottbusi varázsló" legendás alakítása jut eszembe. Bármikor rossz kedvem van, a kisvideó felvidít.

Ja, és Keane egy állat!!!

Azt hiszem a Premier League-ben is volt egy kapus, aki két egymást követő szezonban két különböző együttesben kapott valami 8 vagy kilenc gólt egy meccsen.

Ouzo 2007.10.12. 21:38:09

Vinnie Jones az Isten. A filmjei kib&szott nagyok. Focizni meg nem tudott, csak törni-zúzni+mogyorózni:D

dejavubazz 2007.10.12. 22:44:52

Szerinem is popec egy entry, gratula es hajra, mert en is szivesen olvasnek meg ilyeneket.

pote · http://nst.blog.hu/ 2007.10.13. 00:11:24

a kutyas video utolso jelenetet lattatok?!
most lebukott Dida,
mert ettol a sractol lopta a BL-mutatvanyat!

sok ilyet!

mickeyknox 2007.10.13. 15:50:13

én azt sosem fogom megérteni, hogy keane ezek után hogy nem lett eltiltva egész életére a labdarúgástól, pedig még az önéletrajzi könyvébe is beleírta, hogy direkt csinálta, sőt, előre meg is tervezte magában, hogy fogja megbüntetni ezt a norvég srácot. és edző lett belőle... vicc

Fat Abbot 2007.10.15. 07:42:03

Igen, de az csak később derült ki (pont a könyvében vallotta be) h direkt sérülést akart okozni. Utána egyből el is meszelték, más kérdés h simán kaphatott volna nagyobb büntetést is. Arra azért kíváncsi lennék h mi lett a per vége...

Fat Abbot 2007.10.15. 07:56:11

Amúgy most is tele vannak a pályák a Keanehez hasonló gennyekkel, elszomorító h a nagycsapatoknál is előfordulnak, és van aki még sztárolja is őket. (Barton, Materazzi, Zlatan, vagy még sorolhatnám)
Ja és még egy név, amit nem láttam a kommentek között: Stig Töfting :) asszem no comment :)

habitang · www.nst.blog.hu 2007.10.15. 18:18:33

dejavubazz
úgy néz ki, lesz folytatás

habitang · www.nst.blog.hu 2007.10.15. 18:23:40

pote

kegyetlenül orrba tud ám vágni egy ilyen laszti!:)

pote · http://nst.blog.hu/ 2007.10.15. 18:28:00

azert szerintem csak akkor terult el, miutan tudatosult benne a gol,
igaz nem kezdett el futni a kapufa utan egy kicsit sem:)

habitang · www.nst.blog.hu 2007.10.15. 18:40:37

mickeyknox

Utánanéztem, és Haland elállt a pertől, bár Keane-t újból megbüntették a vallomása után, persze nem bíróság, hanem az FA. Még egyszer 5 meccsre, és újabb 150000 fontra kenték el.

Haland később a honlapján is közzétete, hogy a másik lábában érzett visszatérő fájdalmak miatt nem tudott játszani, ezért vonult vissza.

Nem fogjuk innen megmondani, hogy ez Keane-nek pénzébe került-e véletlenül, vagy tény..

azAttis 2007.10.15. 20:54:04

köszi, jó volt olvasni.

mickeyknox 2007.10.18. 16:35:08

habitang:

azt tudom hogy megbüntették, de szerintem az a büntetés egy kövér nulla. nem hiszem hogy 150000 font (ami nyílván baromi sok pénz, nekünk) taccsra tette volna keane-t, az 5 meccs pedig tréfának is szar. ha valakit el lehet tiltani évekre (pl. dopping), akkor ezért is el lehetne meszelni őket mondjuk 1 szezonra. szívem szerint örökre eltiltottam volna, de ezt már leírtam. és az mindennek a teteje, hogy ezek után edző lehet, azaz egy csapatnak ő adja meg a stílusát, a taktikáját, meg a játékának az alapját, a hozzáállást. ennél csak az lett volna jobb, ha utánpótlás-edző lett volna :-)

habitang · www.nst.blog.hu 2007.10.18. 18:37:10

mickeyknox

Örökre eltiltani? Lehet, hogy nem ártana egyszer valakivel megtenni, de elég bonyolult az ilyen esetekben mindig impotens jog szempontjából.

Ráadásul ki teheti meg? Az FA eltilthatja, ekkor Keane elmegy máshová játszani. Az UEFA? Lehet, de akárki is, bizotsan egy komoly perrel néz szembe. Itt pedig jön a bizonyítási kényszer, és z a tény, hogy onnantól kezdve, hogy Haland úgy nyilatkozott, hogy nem emiatt szakadt meg a karrierje. így viszont egy kirívóan durva szándékos szabálytalansággal állunk szemben, ami sokunk szemében jogosan vonna maga után egy vagy többéves eltiltást, viszont az ügyben eljáróknak korábbi hasonló esetekben hozott döntéseket is alapul kellett venniük.

Na, azokhoz mérten nagyon súlyos büntetést kapott, vagy hallottál már szabálytalanságért tízmeccses eltiltásról? Nekem nem ugrik be egy sem. Ettől függetlenül igaz, nem érzem elégnek én sem, sőt, már a szándékot illetően nyilvánvaló, de akár következmény nélküli belemenéseket is sokkal szigorúbban büntetném.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.10.18. 18:38:36

attisan

Neked is köszi!:)

mickeyknox 2007.10.18. 20:05:36

habitang

igen, igen, igazad van, a mai fociban nem lehet egy mu játékost csak úgy örök életre eltiltani.... abban is igazad van, hogy a szándékos szabálytalanságokat súlyosabban kell büntetni, de itt még csak nem is erről van szó, mert nem a meccsen durrant el roy barátunk agya, hanem bosszút állt egy régi sérelemért, hideg fejjel végrehajtott vendetta volt az. és ha a doppingot lehet több mint 10 meccses eltiltással "jutalmazni", akkor ezt is, mert ez sokkal spotszerűtlenebb, mint a dopping, és egyáltalán nem sportpályákra való, lett légyen az futball vagy akármi más. materazzival is ez a bajom, hiába rúg rengeteg gólt középső védő létére (még ha ollózva is), meg tud értelmesen is szerelni, de az ámokfutásait meg kellene nyírbálni néhány komolyabb eltiltással, és ha folytatja azok után is, menjen el utcai harcosnak, de ne focizzon tovább.

The Welsh 2007.10.19. 19:05:49

Keane a 90-es évek legjobb box-to-box játékosa, és ugyan ebben az esetben tényleg hibázott, és tényleg megérdemelt volna egy hosszabb eltiltást, de évente többszáz játékos teszi ezt világszerte, és egyik sem kap eltiltást.

Keane legalább bevallotta.(Halandnak sem miatta kellett abbahagynia a focit, ráadásul az ő Keane-t 8 hónap kihagyásra késztető szabálytalanság is szándékos, előre kitervelt volt, Haland maga mondta a földön fekvő Keane-nek).

Szerintem pont az a baj, hogy nincs már elég Keane a fociban, és véletlenül sem szabad őt összekeverni a Materazzikkal és Bartonokkal.

tucatnev 2009.07.17. 23:48:21

kapus voltam, mindig is. Akkor hagytam fel, amikor az iskolatársaimmal játszottam és persze szemüveg nélkül védtem, és így kellően lebambultam a kapuban: a rajztanár rálőtt a lapos labdával és -nem hazudok- úgy érzetem, hogy az fültől-fülig beterít, akkor maflást kaptam, mint azóta soha.

akkor hagytam föl az egésszel.

Szegény Tácsik, évek óta elment.

szbszig 2009.07.18. 00:13:44

Azt hiszem, egyértelmű, kire kell nyomni a mostani szavazáson is. Már a cikk elejétől rögtön rá gondoltam.

(sportgeza.hu/futball/2009/07/17/minden_idok_legidiotabb_futballserulesei/)
süti beállítások módosítása