Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Első NST David Beckham IQ- és Futballteszt megfejtések

2007.07.30. 22:06 _benito

Kedves futballbuzik! Először is engedjétek meg, hogy gratuláljunk mindenkinek, aki eljuttatta hozzánk a válaszait és megköszönjük, hogy időt és energiát szánt fantasztikusan furmányos kérdéseinkre. Mivel úgy látjuk, jelentősen rágerjedtetek a témára, úgy határoztunk, állandó rovatként minden hónapban jelentkezni fogunk egy hasonló jellegű poszttal. Függöny fel, lepel le, lássuk az első Nou San Trafford David Beckham IQ– és Futballteszt általunk helyesnek vélt válaszait.

1. Az első magyar játékos a BL-ben az FC Bruges színeiben pályára lépő Disztl László volt, tette mindezt mindjárt egy győztes meccsen (CSZKA Moszkva 1-0, 1992)

2. Az első számozott mezek 1928 augusztus 25-én kerültek kiosztásra az Arsenal és a Chelsea öltözőjében, de kötelezővé csak 1939-től tették őket.

3. Na, itt az első rázós kérdés… Tudtuk mi is, hogy ha beírod a gugliba, hogy strongest shot, már dobja is kifele a sheffieldi David Eric Hirst nevét, de mi nem rá gondoltuk, mert szemetek vagyunk. Van ugyanis egy weboldal, ahol azt állítják, hogy a Sporting Lisszabon brazil játékosáé, Ronny Hebersoné a cím, bár nem mérték a lövését, csak annak idejét és a távolságot, így jött ki nekik a 131.8 mérföld/órás (magyarul: 211 km/h) végeredmény, ami még a szintén nem piszlicsáré Hirst lövést is veri. Bocs. Ha nem lett volna, aki tudja, akkor elfogadnánk Hirstöt, így viszont…

4. Peter Ofori-Quaye minden idők legfiatalabb BL-gólszerzője a maga 17 évével és 195 napjával, bár szívünk szerint elfogadnánk Fesztory Tibor nevű olvasónk megfejtését is, aki az alábbi szintén hibátlan megfejtéssel nevezett: Legtöbb magánhangzó van a nevében a Peter keresztnevű játékosok közül. És tényleg.

5. A rendezőként világbajnokságot nyerő országok száma 6, sorrendben 1930 – Uruguay, 1934 – Olaszország, 1966 – Anglia, 1974 - Nyugat-Németország, 1978 – Argentína, 1998 – Franciaország. Coki, tudjuk mi is, hogy könyű volt.

6. Az első hálóba lőtt gólt az Everton játékosa, Fred Geary szerezte 1891 januárjában és punktum. Ez volt az első olyan kérdés, ahol bizony többféle megoldást is találtunk, de mivel fel akartuk tenni azt a kérdést is, hogy kinek szurkol Paul McCartney, és ő az Evertonnak, így ezt fogadjuk el.

7. A legmagasabb rúgott gólátlaggal (2.72) a világbajnokságok történetében Magyarország rendelkezik. Vigadjunk sírva, polgártársak.

8. Sokan tudtátok a választ, valóban El Salvador és Honduras vívta az úgynevezett Futballháborút egymás ellen, melyet 100 órás háború néven is ismerhetnek futballszakilag kevésbé művelt barátaink. Történt, hogy különböző kereskedelmi, migrációs és természetesen földrajzi viták okán egyébként is feszült volt a viszony a két ország között, amikor 1969-ben a soron következő világbajnokságra való kijutásért játszottak egymás ellen. Az első meccset Honduras nyerte 1-0-ra, a visszavágón pedig Salvador elég szemét módon bánt vendégeivel (betörték a szállodai szobáik ablakait, döglött patkányokkal dobálták meg őket és megverték szurkolóikat), így nem volt csoda, hogy 3-0-ra győztek is. A mindent eldöntő mérkőzést megint Salvador nyerte hosszabbítás után 3-2-re, de még a kezdő sípszó előtt biztos, ami biztos Honduras megszakított minden diplomáciai kapcsolatot szomszédjával, erre két héttel válaszul Salvador megszállta Hondurast. A margóra kívánkozik, hogy Salvador mindhárom mérkőzését elveszítve, rúgott gól nélkül kullogott haza a 70-es vébéről.

9. Afrikában egyáltalán nem ritkaság, ha egy ország lakosságát hosszú éveken keresztül polgárháború tizedeli. De hogy egy futballmeccs miatt két napra békét kössenek, na, az már szóra érdemes. Nigéria és a magát függetlennek nyilvánító Biafra között pont ez történt 1969-ben, amikor Pelé és az ő Santosa kedvéért 48 órára fegyverszünetben állapodtak meg a küzdő felek. Majd a két meccs után vígan lövöldözték egymást tovább még három teljes évig.

10. Megint egy könnyű kérdés, természetesen az Ajax nyert a felsoroltak közül veretlenül BL/BEK trófeát, sőt, nekik kétszer is sikerült a bravúr: 72-ben és 95-ben. Ide kívánkozik, hogy a 95-ben győztes Ajax valószínűleg a legjobb csapat volt, amit a szerző valaha játszani látott.

11. Ezt a kérdést nehezebbnek gondoltuk. Vagy olvasóinkat becsültük alá pofátlan módon? A lényeg, hogy szinte kivétel nélkül mindenki tudta: bírói labdával, szakszerűbben szólva labdaejtéssel folytatódik a játék, miután a vétlen csapat tagjai tamtamdobot cserzettek a vétkes szurkoló bőréből.

12. Megint egy könnyűnek szánt kérdés, becsüljük meg, mert legközelebb nem lesznek olyanok, hogy beírod a keresőbe és gazdagon szállítja a megfejtéseket. Szóval Matthaeus és a mexikói Antonio Carbajal a két ötszörös VB-résztvevő.

13. Minden bizonnyal rosszul tettük fel a kérdést, erre a jövőben jobban fogunk figyelni, ígérjük. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a bajnoki gólokat tekintve hány magyar szerepel a világranglista első 10 helyezettje között. Nos, második helyen Puskás Ferenc áll 518 góllal, hatodik Schlosser Imre 417-el és hetedik Zsengellér Gyula 416 találattal. Ez három, ha jól számoljuk.

14. Erre a kérdésre a választ sok olvasónk fejből tudta, mi is amolyan önbizalom-növelőnek szántuk: a Nottingham kétszer is felült Európa trónjára, míg hazája bajnokságát csak egyszer nyerte meg, mindezt a 70-es évek végén.

15. Igen, igen, tévedtünk… mentségünkre, ezt a kérdést fejből nyomtuk és valamiért úgy rémlett, hogy a döntőben adott gólpasszt Babatunde Fatusi a hátával, de igaza volt mindenkinek, aki rendre utasított minket, mert az még a brazilok elleni elődöntőben történt. A válasz szempontjából ennek azonban semmi jelentősége nincs, mindenki tudta, hogy a Pécs és a Ferencváros egykori játékosára gondoltunk.

16. A sárga és piros lapok 1970-ben, Mexikóban kerültek először elő a bírók zsebéből.

17. Na, itt volt megint kavarodás rendesen. Merthogy több olyan forrást is találtunk, ami azt bizonyítja, hogy csak egy olyan ország volt, mely nem vett részt az aktuálisan FIFA tagországok csapatai közül, de mi is találtunk olyat olvasóink levelei nyomán, ahol több ilyet említenek. Úgy döntöttünk, hogy akárhogy is volt, aki beírta azt az egyet, amire gondoltunk, annak elfogadjuk a válaszát. Márpedig aki megtalálta Myanmart és Dzsibutit, annak Bhután már nem okozhatott gondot…

18. Erre a kérdésre marha büszkék vagyunk, mit tagadjuk. Nedved történelmi gólja a KEK-sorozat utolsó évének döntőjében esett a 81. percben, mellyel a Lazio meg is nyerte az utolsó kiírást a Mallorca ellen.

19. Tony Blair Newcastle szurkoló. Nem baj, Tony, majd elmúlik. (Van egy igen színvonalas viccünk is, amit egy angol focis könyvben olvastunk és most jól szabadfordítjuk nektek:
- Doktor úr, a barátom az éjszaka megcsinálta a púzómat, eshetek így is teherbe?
- Mit gondol, kedves, a Newcastle-szurkolók hogy születnek?)

20. Néha még magunk is meglepődünk, mekkora szemétládák vagyunk. Teddy Sheringham egyébként is nagy kedvencünk, így különösen örülünk, hogy az ő nevével fémjelzett kérdéssel zárhatjuk az első NST-kvízt. Nos, Teddy 40 évesen és 266 naposan állította be a legidősebb Premiership gólszerző rekordját, akit pedig megelőzött, az nem más volt, mint Teddy Sheringham, azaz saját maga. Na, azért nem vagyunk olyan marha okosak, mert elég sokan tudták így is.

Hogy pontosan kik, azt a héten posztoljuk, ígérjük, egyelőre elégedjen meg mindenki a válaszokkal és kezdjen el gyúrni az augusztusi tesztre, melyre igyekszünk mi is alaposan felkészülni, hogy még nagyobb erőbedobásra sarkalljuk olvasóinkat. Köszönjük mindenkinek, aki velünk játszott, reméljük, legközelebb még többen lesztek!

25 komment

Címkék: kvíz db

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr42128632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d3vnull 2007.07.31. 15:46:23

Én hülye azt hittem fejből kéne :) Google-val más a dolog, fejből tudtam 2 kérdést összesen :)

Hivatalnok 2007.07.31. 15:52:49

Elég hülye vicc. :)
Jók voltak a kérdések - legalábbis nekem tetszettek, bár sajnos csak kettőre tudtam a választ. :(
Üdvözlöm azt a döntést, hogy havonta jelentkeztek majd ilyenekkel! :)
Jó gyűjtőmunkát mindenkinek!

Romanes eunt domus 2007.07.31. 16:13:09

12. "Szóval Matthaeus és a mexikói Antonio Carbajal a két ötszörös VB-résztvevő."

Én úgy tudom, hogy az amerikai Kasey Keller is ötszörös VB-résztvevő (90, 94, 98, 2002, 2006). Ezt vmikor a TV-ben hallottam (lehet ám, hogy Léderertől :)) )

szbszig 2007.07.31. 16:56:04

Nanana, én nemcsak beírtam a google-ba, hogy strongest shot, hanem komolyan utánakerestem, és az említett brazil úriember nevét sehol sem találtam, viszont ilyen komolynak és megalapozottnak tűnő statisztikákat igen:

football.guardian.co.uk/theknowledge/story/0,,2012031,00.html

És még csak azt sem lehet mondani, hogy ez a statisztika ne lenne friss, ugyanis jóval ama bizonyos fent citált gól után készült.

szbszig 2007.07.31. 16:57:31

balinhosa: Kellert Milutinovics nem válogatta be a hazai, '94-es vébére.

Corwin 2007.07.31. 16:58:39

balinhosa:
Kasey Keller nem volt ott a 94-es VB-n...
(már ha ő az a kapus, aki Mönchengladbachban véd, és ő volt akkor is a kapus, amikor az USA 1-0-ra legyűrte Brazíliát, meg a legutóbbi VB-n is ő volt a kapuban, amikor 1-1-et játszottak az olaszokkal...de nem biztos, hogy jól emlékszem....)

Real of a26 2007.07.31. 17:06:18

balinhosa
Keller kapust '94-ben nem válogattak be a vb-kertebe.Ponta a hazai vb-jét kellet kihagynia....

Léderernek legközelebb pedig egy szavát se hidd, árt az egészségednek!:)

Real of a26 2007.07.31. 17:07:36

Igen Corwin bizony hogy jól emlékszel!:)

szbszig 2007.07.31. 19:53:53

"Legtöbb magánhangzó van a nevében a Peter keresztnevűek közül."

Jaj, de vicces... És én még gondolkodtam, hogy odaírok olyanokat is, mint például hogy ő tartja az átigazolási rekordot jelenlegi klubjánál, a roppant neves és közismert OFI Krétánál. A fent idézetthez képest ez is simán elment volna...

_benito · www.nst.blog.hu 2007.07.31. 19:58:35

mi zsigerből pártoljuk a hülyeséget :)

szbszig 2007.07.31. 20:50:49

Hehe, van egy jó kérdésem az unatkozóknak: ki az első olyan játékos, aki úgy ért el legalább 100 válogatottságot, hogy eközben több különböző válogatottban is szerepelt? ;)

darkopancsev 2007.07.31. 23:00:53

Sok ilyen van, tekintettel NDKNSZK, jugo, szu szétesése, most nincs kedvem bogarászni.
Ki volt az elso magyar hivatalosan is 100x válogatott ? (nem az, akire sokan gondolnak)

ronaine 2007.08.01. 10:45:21

Egy kicsit több pontosságot! Az első mezszámok az Arsenal- Sheffield Wednesday meccsen jelentek meg, valóban azon a napon. A Chelsea és az Arsenal legközelebb 1930-ban játszott egymással, de akkoriban nem voltak egy súlycsoportban.

Hivatalnok 2007.08.01. 10:47:49

szbszig, darkopancsev: nem tudom a választ a kérdésekre, de kíváncsi vagyok rájuk...

_benito · www.nst.blog.hu 2007.08.01. 10:48:35

nem írtuk, hogy egymás ellen játszottak, csak azt, hogy egyszerre.

az első két csapat voltak, akik számozott mezben játszottak, egyikük a sheffield, másikuk (ha jól rémlik) a swansea ellen.

ronaine 2007.08.01. 10:57:22

Na, akkor most az egyszer rendben.

d3vnull 2007.08.01. 14:39:23

Amúgy Becks-ről nagyon király ez a kép. Kb. hasonló arcot vágtam én is mikor a kérdéseket néztem.

szbszig 2007.08.01. 15:45:22

Márpedig akkor sem az Arsenal és a Chelsea voltak az elsők, akik számozott mezt viseltek. Öt teljes évvel megelőzte őket egy névtelen kis amerikai csapat, a St. Louis-i Scullin Steel:

goalkeepersaredifferent.com/keeper/shirt.htm

A cikkben említett Challenge Cup ma is létezik, ez tulajdonképpen az amerikai kupa:

en.wikipedia.org/wiki/Lamar_Hunt_U.S._Open_Cup

Adert 2007.08.01. 20:01:33

Így van, 1923-ban a ST. Louis viselt először számozott mezeket, ez egyértelmű. Itt tuti rossz válasz az 1928-as ... Főleg ha a legerősebb lövéses kérdésnél elfogadnak megerősítetlen nem hivatalos hülyeséget, ennél a kérdésnél mindenképp 1923 a megoldás, neten egyértelmű forrás van erre ...

szbszig 2007.08.03. 18:27:00

Van még egy jópofa kérdésem: nevezz meg egy olyan klubcsapatot, amely annak ellenére máig viseli egy korábbi szponzora nevét, hogy az már rég nem támogatja a klubot! ;)

pavel88 2007.08.07. 11:48:57

Haha! Ez túl könnyű! Menj el egy megye II-es meccsre idehaza és mindjárt kettőt is látsz!:D

szbszig 2007.08.07. 18:02:17

pavel88: Rendben, akkor "egy első osztályú klubcsapatot"... :p

Lacóka 2007.08.07. 23:57:42

Na jó, akkor beírom a tippem: Real Madrid :D (végülis az összes Real (aka Royal) nevet viselő csapat az lehet sztem)

Ha nem, akkor talán a leverkusen (de azt meg lehet h pénzeli a gyógyszergyár, nemtom)

szbszig 2007.08.08. 01:06:08

Real, jaj... Szóval nem ilyen "szponzorokra" gondoltam igazából. Ennyi erővel Spanyolországig sem kellett volna elmenni, lehetett volna mondani a Honvédot meg a Honvédséget például. ;)

A Bayer 1904-ben alapította ugye a leverkuseni klubot, és jelenleg is egy sikeres cég, úgyhogy tuti biztos, hogy pénzeli a csapatát.

Na mindegy, amire én gondoltam, az a kínai Shanghai Shenhua United, amelynek a rövid története annyi, hogy 1993-ban alapították Shanghai Shenhua néven a helyi Shenhua Group Corporation támogatásával. 2001-ben a szerződést felbontották, de a csapat megtartotta a nevét. 2007-ben pedig a klub egyesült a Shanghai Uniteddel, és így lett belőle Shanghai Shenhua United, továbbra is fenntartva a Shenhua nevet.

Pedig azt hittem, hogy ez egy könnyű és egyértelmű kérdés lesz, mert bosszúságomra még az olykor egyébként totális baromságokat hajtogató Sport Klub-os kommentátorok is elmesélték a rotterdami barátságos torna alatt. Mindenesetre azt azért leszögezném, hogy én előbb tettem fel a kérdést, mielőtt tőlük hallottam volna.

tb 2007.08.08. 08:53:35

tök jó, hogy ilyeneket tudsz, szbszig, irigyellek
süti beállítások módosítása