Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A szép foci legendája

2007.07.05. 13:42 Bede Márton

A nyár eleji európai átigazolási szezon kifejezetten izgalmasan indult, és bár bankot még senki sem robbantott (Kaká és Lampard, a két legnagyobb kilőhető trófea még a helyén van), azért bőven van miről beszélni. De most nem Henry Barcelonába igazolásáról fogunk írni, bár van róla véleményünk (zseniális PR-húzás a katalán igazgatótanács részéről, melynek eredményeként a Barça-drukkerek már nem arról beszélnek, amiről kéne, tehát hogy mitől bukott ekkorát idén a csapatuk, hanem hogy mi lesz jövőre ennyi csodás játékossal egy rakáson), sem Fernando Torres liverpooli kalandjáról, pedig hát arról is (bár majd’ mindenki azt hiszi, hogy a srác nem csak óriásit bukik majd Angliában, hanem magával rántja Rafa Benitezt is, mi csakazértis azt mondjuk, hogy minden épeszű számítás ellenére az ifjú primadonna összeszedi magát, és kulcsjátékosa lesz a Poolnak). Még Eriksson újabb angliai kalandjáról sem szólunk most egy szót sem, pedig arról aztán végképp lenne mit (hét nem tettél meg elég angolt szomorúvá, te szemét???).  Most Fabio Capello kirúgásáról lesz szó, mert ez a történet nem csak egy edző vagy egy csapat néhány pillanatáról szól, hanem a foci legfontosabb, hogy azt ne mondjuk filozófiai mélységű kérdéséről, a szép játék (a Nike nyelvén jogo bonito) mítoszáról.

A 2006-2007-es volt Capello második szezonja a Real Madrid kispadján, és szinte teljesen úgy végződött, mint első, 1996-1997-es kalandja: a pályán vérrel és verejtékkel megöntözött eredmények után a szerződés felmondásával. Capello mostani kirúgásának – mert ne álltassuk magunkat, itt nem békés elválásról volt szó, az olasznak esze ágában sem volt felállni – a futballfilozófiain kívül volt néhány másik oka is. Az elődjénél, Florentino Galáctico Peréznél lényegesen kispályásabb, ám sokkal nagyobb szájú elnök, Ramón Calderón, valamint a játékosként megkérdőjelezhetetlenül eredményes, sportigazgatóként azonban van Niestelrooyt leszámítva csak mellényúló Mijatovics egyaránt nehezen viselték, hogy beosztottjuk többet tud a szakmáról, mint ők ketten együttvéve. Capellónak azonban végső soron mégis azért kellett felállnia, mert a Bernabéu közönsége és a klub vezetősége egyaránt úgy gondolták, hogy a Real Madridnak nem csak nyernie kell, hanem minden három pontot szépen és elegánsan is kell megszereznie.

Azzal valóban nem lehet vitatkozni, hogy amit a Madrid idén csinált, az minden volt, csak szép foci nem. Közepes szezonkezdet és tragikus folytatás után (0-3 a Recre ellen, például), amely majdnem Capello állásába került a télen, csak az utolsó tíz meccsen kiszenvedett eredményeknek köszönhették a bajnoki címet. Capello pechére – bár ez az ő játékfelfogásából tulajdonképpen egyenesen következett – az eredmények idegenben jobbak voltak, a hazai közönség alig három félidőn át látta igazán jól játszani csapatát: a Bayern elleni elsőben és az Espanyol és a Sevilla elleni másodikban. Így pedig még nagyobb volt a vezetőségen a nyomás, hogy jövőre már ne csak a sikert várja el, hanem a szórakoztatást is. Nem számított, hogy idén a Barcelona talán még náluk is kevésbé érdemelte meg a bajnoki címet, a Madridhoz és hagyományaihoz ez a játék egyszerűen méltatlannak ítéltetett.

Nos, micsoda bikaszar, ahogy az angol találóan mondja. Egyszerűen megdöbbentő, hogy erről egyáltalán még beszélni kell, de az a helyzet, hogy a fociban az eredményesség pontosan egymillióval fontosabb, mint a szép játék. És ha ezt Madridban valaki nem hiszi el, akkor kérdezzék csak meg ősi ellenségeiket, hogy vajon beáldozták volna Ronaldinho Villareal elleni ollózását, a Werder Bremen elleni, sorfal alatt elrúgott szabadrúgását és Messi legendás, Getafe elleni szlalomját egy bajnoki, egy BL- vagy egy Copa del Rey címért. Hát naná, hogy beáldoznák, sőt, mellédobnák még Rivaldo, Romario és Cruyff összes bűvészmutatványát is.

A szép játék mindig csak a veszteseknek fontos. Kiváló példa erre a legutóbbi évekig a Madrid mögött messze lemaradva kullogó Barcelona, vagy éppen az Arsenal. Wenger nemzetközi egyháza nem zavartatja magát amiatt, hogy az a valóban hibátlan 2004-es bajnoki cím ugyan szép teljesítmény volt, ám csapatuk a francia alatt csak egyre jobban lemaradt a Manchester United, majd újabban a Chelsea mögött is. Akárhányszor dörgöli az ember egy Arsenal-drukker képébe a Chelsea és a Manchester United közelmúltját, mindig megkapja a választ: a legszebb focit akkor is Wenger gyermekei játszották.

Nehogy félre legyünk értve. A szép játék tényleg csodálatos dolog, de cél soha nem lehet. Különösen nem Európa vezető klubjainál. Májusban bajnokságot, és Bajnokok Ligáját nyerni, csupán ennyinek kell állnia az üzleti tervben. Capello több év, a csapathoz méltatlan szerencsétlenkedés után ráállította a Real Madridot a nyertes pályára, és bár az olasztól azt valóban nem lehet elvárni, hogy imádott védekező középpályásai helyett öt cselkirályt játszasson, azt azért már bizonyította, hogy ha hagyják dolgozni, képes nagyon nagy csapatokat összerakni. Az 1994-es BL-döntőben éppen a Barcelonát legázoló Milanra például nem kifejezetten mint a futball gyilkosaira szokás emlékezni, még ha ott is a védekezésen volt a hangsúly.

Capello kirúgása tehát meggondolatlan és buta PR-húzás egy olyan klub részéről, amely évek óta képtelen a múltjához méltó szakértelemmel és megfontoltsággal rendezni ügyeit. Ha jövőre ugyanilyen csúnyán játszva nyernek, Calderón nagyon nehezen magyarázza majd meg a bizonyítványt. Akkor pedig pláne, ha mondjuk sikerül megvenni Kakát is, szépen is játszanak, ám nem jön össze semmilyen cím. És az a helyzet, hogy az utódnak kiszemelt Bernd Schuster egyáltalán nem garancia az egyszerre sikeres és szórakoztató focira.

Schusternek vannak előnyei, elsősorban az, hogy belülről ismeri a Real Madridot, és ez elég is lesz ahhoz, hogy Calderón napokon belül leszerződtesse. Az viszont mindenképpen fura, hogy Madridban attól az edzőtől várják a heti showműsort, aki idén a Getaféval még Capellónál is sokkal Capellóbb volt. Egyrészt az egész bajnokságban ők kapták a legkevesebb gólt, másrészt az első tíz közül messze ők is rúgták a legkevesebbet, mindössze 33-at. Igen, nyilván Schuster azért is játszatta így a csapatát, mert pontosan tudta, hogy egy középszerű kerettel legfeljebb így lehet eredményeket elérni, és a Copa del Rey döntőjébe jutás meg a jövő évi UEFA igazolja is őt. Arra viszont semmi garancia nincs, hogy képes lesz felnőni a Madrid remek játékosai által nyújtott lehetőséghez, és olyan csapatot építeni belőlük, amilyenre a Bernabéu most vágyik. Ha pedig nem sikerül neki, a klub ismét visszamerül abba a pocsolyába, amelyből Capello mindössze egy év alatt majdnem kimenekítette őket. Hagyni kellett volna az olasznak még legalább egy évet.

61 komment

Címkék: real madrid capello szakértelem santiago bernabeu calderón

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr15112194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azAttis 2007.07.05. 14:44:09

Na ez jogos. Nem is értettem először a kirugásról szóló hírt. Szerintem, jövőre megint gyenge lesz a Madrid. Ha szerencsénk van, az első classico után repül majd a suszter Mijatovics-al együtt.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.07.05. 15:13:56

Nagyjából igen, azt kivéve, hogy a Bernabeu közönségének nagyobb része szerette volna, hogy Capello maradjon, az idényvégi statisztikák szerint legalábbis.

A miértre természetesen egy szó a válasz : Barcelona. A madridisták nagy százaléka örült annak eleinte, hogy Capello rendet csinál a sztárok között, de aztán az eredmények elmaradtak és ott lebegett egy még tűrhetetlenebb veszély, a Barcelona ismételt győzelme. Ennek megakadályozása valószínűleg sokat nyomott a latban, a közvélemény alakulását illetően.

Másrészről úgy érzem, a cikk kicsit mintha azt sugallná: Capello = célfoci. Téves.
Éredemes megnézni a Romáját, ami az olasz Arsenal volt a keze alatt..

Ezt pedog nem értem:
"vagy éppen az Arsenal. Wenger nemzetközi egyháza nem zavartatja magát amiatt, hogy az a valóban hibátlan 2004-es bajnoki cím ugyan szép teljesítmény volt, ám csapatuk a francia alatt csak egyre jobban lemaradt a Manchester United, majd újabban a Chelsea mögött is"

d3vnull 2007.07.05. 15:14:49

Nagyon örülök, hogy végre Capellot védi is valaki. A Madrid idei tré dolgai ellenére. Minő meglepetés, hogy pont az nst, kellemeset csalódtam :)

simon 2007.07.05. 15:18:27

Én is egyetértek,nem kellett volna elküldeni Don Capellot.
De ha már mégis más edzőt szeretnének akkor én mindenképpen Del bosque-t vinném vissza.
Nagyon szimpatikus volt nekem anno.És szinte ugyanez volt a helyzet.Egyik évben megynerte a bajnokságot másikban a bl-t ezután kirugták.Nem is értettem már akkor sem.
Dilettánsok a vezetők ott Madridban...
Forza Milan!!!
UI:Nem adjuk Kakát:))))

gibson 2007.07.05. 15:22:09

Abszolút egyetértek, a gyomrom felfordul ettől a fasz Calderóntól meg az idióta buzi hátranyalthajú egyre dagadtabb köcsög faszfejtől. Remélem, nem nyerünk jövőre semmit, és repülnek a gecibe mindketten, suszterostúl-meccelderestűl-mindenestűl!
(Már csak azt nem értem, miért írtad egy-két elemzéssel korábban, hogy szerinted év végén "a digónak mennie kell"?)

heizer 2007.07.05. 15:27:58

Tetszik ez a cikk főleg mert abszolút rímel a Sacchi-nyilatkozatos posztban megfogalmazott hozzászólásaimmal.

Capello további csapataira sem mondanám hogy nem játszottak látványosan - elég az utóbbi évek Juventusára (kiütéses győzelmek, 10 meccses győzelmi sorozatok) vagy a bajnok Roma-ra gondolni.

Ja és a 97-es bajnok Real 85 gólt rúgott (igaz 42 meccsen) míg a Barca tavaly 80-t, tavalyelőtt 73-t (38 meccsen). Ja és a támadófoci überisten Barca-ja a 2006-os BL egyenes kiesése szakaszában 7 meccsen kemény 8 gólt bírt begyötörni. Tehát elég megalapozatlan Capello-t abszolút védekezőnek, a Barca abszolút támadófocit játszónak beállítani.

Azt is jó lenne tudni hogy azon az uccsó tíz meccsen hány gólt rúgott a Madrid?

heizer 2007.07.05. 15:31:07

Az uccsó tíz meccsen 27 gólt rúgott a Madrid!

Na igen, célfoci...

kzgy 2007.07.05. 15:49:08

OFF: Könyörgöm, valaki próbálja már meg helyesen leírni azt, hogy "kirúgták Capellót". Hosszú ó!

ON: Abszolút érzelmi hozzáállás, tudom, de még egy év Diarra-Emerson középpályás-páros, és megutálom a Madridot, hiába drukkolok nekik Magyarországon kívül Hugo Sanchez óta.

Dean 2007.07.05. 17:20:41

Olyat meg sem szeretnék hallani, hogy a szép foci nem a legfontosabb. Lesz*rom, hogy a kedvenc csapatom hanyadik lesz a bajnokságan, de szép focit szeretnék látni.
A mostani 10 védekező középpályással felálló csapatoktól felfordul a gyomrom, és köszönöm, azt a focit nézze aki akarja.
Most, a Copa America meccseit látva döbbentem rá, hogy mennyire elsilányult az európai foci. Még a Barca tavalyi szép játéka is legfeljebb csak poros nyomába érhet egy koszvadt dél-amerikai kisváros ificsapatának. A lefitymált és kiesett bolíviaiak is olyan sarkazásokat és cseleket csináltak, hogy egy meccs alatt többször kiáltottam fel, mint a fél spanyol bajnokság alatt.
S Z É G Y E N az eu foci, és ez a teljesítményközptonú hozzáállás tette azzá.

Canarino 2007.07.05. 18:34:28

Sajnos igaza van bedének, és ez szégyen. (Mindenki értse, ahogy akarja.) Egyet értek Dean-nel, de közben a cikk jórészt igazat mond. Egy kivétellel: rettentően sajnálom, de akárhogy is nézem, képtelen vagyok a Madrid idei bajnoki címét azzal magyarázni, hogy Capello végre bajnokot csinált a csapatból. Capello az év nagy részében lósz*rt sem csinált, ne mondja nekem senki, hogy így volt kiszámolva a dolog, hogy majd az utolsó tíz meccsen az lesz, ami lesz. Pláne, hogy volt ott legalább három olyan meccs is, ahol igencsak sűrűn illett hálálkodni a jósorsnak. Szóval a Madrid bajnok lett végre megint, de ez szerintem legkevésbé sem Capellón múlt. (Persze akkor még mindig inkább rajta, mint az elmúlt évtizedek legsiralmasabb, leggyalázatosabb madridi klubelnökén.)

Everred 2007.07.05. 19:50:48

Hát, Dean, nem tudom. Én néztem idén Libertadores Kupát meg most a Copa Américát is és bár valóban, sarkazások meg cselek voltak, de egyébként iszonyú színvonaltalan volt majdnem minden meccs.

Nulla iram, nulla tudatosság, alig láttam szépen felépített akciót, tök esetleges volt minden.

Egyébként én sem szeretem ezt az európai trendet, hogy kell minden csapatba két-három romboló, de a trendek meg szoktak változni. A '90-es évek legelején olyan szar volt az európai foci, hogy borzalom, 2000 környékén viszont álomdolgok voltak... gondoljunk csak a 2000-es Eb-re.

Én amúgy hajtós, jó iramú, eseménydús meccseket akarok látni, a brazilkör nélkül bőven megvagyok.

schurrer 2007.07.05. 20:06:25

A copa america szerintem is érdekes, mert kiemelkedő a gólátlag mondjuk az előző EB-hez vagy Vb-hez képest, viszont a színvonal valóban nem verdesi az eget. De akkor melyik a jobb, élvezhetőbb nekünk, a közönségnek( vagy szurkolóknak)? Ez a kérdés szerintem Capello esetében is, legalábbis a Madrid vezetői részéről. Én biztos megtartottam volna, ha a real leigazol egy kaka-t akkor neki is védekezést ír elő, megtiltja a joga bonito-t? Abból gazdálkodott ami volt, szerintem kiválóan.

lajospapu 2007.07.05. 20:47:09

Van benne igazság.Végre nem a Real alázásáról szól itt egy cikk.Sok embernek nagyon fájt a Madrid sikerkorszaka.Most vihoghattak évekig.Aztán idén ujra megnyertük a Ligát.Megérdemelten tegyük hozzá.Igy ezen hangok közül valaki tovább próbálkozik a lesajnálással és van aki elhallgatott...

Londiner 2007.07.05. 21:00:07

Former Real Madrid boss and Argentine World Cup winner Jorge Valdano has slaughtered the managers of Liverpool and Chelsea - Rafa Benitez and Jose Mourinho respectively - after their Champions League semifinal meeting.

In a column for Marca, a scathing Valdano penned: "Football is made up of subjective feeling, of suggestion - and, in that, Anfield is unbeatable. Put a s*** hanging from a stick in the middle of this passionate, crazy stadium and there are people who will tell you it's a work of art. It's not: it's a s*** hanging from a stick.

"Chelsea and Liverpool are the clearest, most exaggerated example of the way football is going: very intense, very collective, very tactical, very physical, and very direct," he added. "But, a short pass? Noooo. A feint? Noooo. A change of pace? Noooo. A one-two? A nutmeg? A backheel? Don't be ridiculous. None of that. The extreme control and seriousness with which both teams played the semi-final neutralised any creative licence, any moments of exquisite skill.

"If Didier Drogba was the best player in the first match it was purely because he was the one who ran the fastest, jumped the highest and crashed into people the hardest. Such extreme intensity wipes away talent, even leaving a player of Joe Cole's class disoriented. If football is going the way Chelsea and Liverpool are taking it, we had better be ready to wave goodbye to any expression of the cleverness and talent we have enjoyed for a century."

Valdano explained why Benitez and Mourinho were to blame for the demise of flair and creativity. "The lives of Mourinho and Benitez have crossed in a world that is ever more scrutinised and exposed by the media, which is why they look at each other with such distrust," he wrote, "but they have two things in common: a previously denied, hitherto unsatisfied hunger for glory, and a desire to have everything under control.

"Both of those things stem from one key factor: neither Mourinho nor Benitez made it as a player. That has made them channel all their vanity into coaching. Those who did not have the talent to make it as players do not believe in the talent of players, they do not believe in the ability to improvise in order to win football matches. In short, Benitez and Mourinho are exactly the kind of coaches that Benitez and Mourinho would have needed to have made it as players."

szenator 2007.07.05. 21:03:43

Hat... Nem tudom. Van benne igazsag, hogy a focit golokra jatszak (es a 11-es akkor is ervenyes, ha... ahogy egy regi Kepes Sport vagy micsoda motto mondta vala), de a jatekrol szol. Illetve kellene, hogy szoljon.
Hiaba nyerte ezeven meg a BL-t a Milan, ha mindenki oda-vissza hanyta magat ettol. Amikor a meccs utan gratulaltam egy Milan-drukker haveromnak, azt mondta, szegyenkezik emiatt, mert igaz, hogy nyertek, de hogyan?! Hosszu tavon pedig nem csak a nagy eredmenyek, de a szep jatek is megmarad az emberek emlekezeteben, sot, talan inkabb a jatek. Ha azt mondjak, Cruyff, Neeskens, holland valogatott, mindenkinek egy nagy csapat jut eszebe, amely mindekozben semmit sem nyert - sot, elbukott ket vb-dontot, egy Eb-elodontot (es igazsag szerint ezeket meg kellett volna nyerniuk). Vagy hiaba nyertek vb-t 54-ben a nemetek, nem csak mi magyarok tudjuk, hogy azokban az evekben Puskasek voltak a legjobbak. Miert? Mert focit jatszottak. Jatszottak. Nem pedig eredmenyesen szenvedtek.
Megertenem ezt a cikket, ha szerzoje Capello menedzsere lenne, vagy valamilyen PR-ugynok. De szomoru, ha mar a lelaton ulo drukkerek velemenye is ilyen. Inkabb jatszon szepen a csapatom es ne legyen olyan eredmenyes, mint gyujtse a trofeakat, en meg rokazzak a TV elott...
Ui: egy kis adalek a 93/94-es Milanhoz. Igaz, hogy a dontoben 4:0-ra leleptek az ertelmetlenul gyenge napot kifogo es brutalis hibakat meg brutalisabb hibakra halmozo, de jobb csapat Barcat, de ez alapjan offenzivnak itelni oket? Abban a szezonban 36 golt lottek 34 meccsen (15-ot kaptak) es egy merkozesukon sem adtak 2 golnal tobbet. Mi ez, ha nem antifoci????!!! (a Barca abban az evben 38 meccsen 91 golt vagott es 42-t kapott... mindket klub bajnok lettek)

kuttorkutya 2007.07.05. 22:27:07

szenator: jól értem, hogy szerinted így a jó? elbuktuk az 54-es vb döntőt, de mi játszottunk szebben? hát, ne vegyél rá mérget, hogy "a lelátó és a drukkerek véleménye" ugyanez.

szenator 2007.07.05. 23:21:40

Nem azt mondom, hogy az a jo, hogy 54-ben eluszott a donto. Es biztos a hollandok sem ujjonganak oromukben. A legidealisabb az, ha valaki szepen, jol es tetszetosen jatszik es emellett meg eredmenyes is. Erre szoktak utolag azt mondani, hogy teljesen megerdemelte a gyozelmet. Ilyen viszont csak viszonylag ritkan szokott tortenni...
A klubelnoknek es PR-osnak az eredmeny szamit, amit el tud adni. De hosszu tavon egy olyan csapat, amely sokat nem nyer (vagy semmit sem), ugyanugy megmarad az emberek emlekezeteben, mint az, amelyik degeszre eszi magat a kupakkal. Utolag nezve pl. a 90-es evekben a Barcelona, a Juventus es a Dortmund is egy-egy BL-trofeat nyert. Es most igy, 10enx ev tavlatabol, melyikre emleszel (szivesebben)?
En buszkebb vagyok arra, hogy volt anno egy szuper magyar valogatott, ma is tudjak, hogy "Puszkasz" es ehhez nem nyertek "csak" egy olimpiai aranyat, minthogy lett volna egy nevesincs csapat, amelyik igaz, hogy megnyerte volna a vb-t valamikor 19xx-ben, de az emberek nagy resze azt se tudna, ki jatszott benne. Az az idealis, ha jatek es eredmeny is van. De ha a ketto kozul kell valasztani, akkor inkabb legyen a jatek.
Mert a foci alapja szerintem a jatek. Jo esetben a drukker nem azert megy ki szombat du., hogy egy szar meccsen 1:0-ra nyerjen a csapata, hanem azert, hogy jo jatekot lasson. Az emberek sehol sem az eredmenyek miatt mennek ki meccset nezni, hanem a jatek vegett. Ha az eredmeny szamitana, akkor a magyar bajnok lelatojan is annyian tolongananak, mint az angol bajnoknal, elvegre mind a ketto sok meccset nyert a szezonban...

habitang · www.nst.blog.hu 2007.07.05. 23:22:27

Szeantor..

Azért kérdezd meg a magyar futballdrukkereket erről, és még valakit, mondjuk Grosics Gyulát..

A győzelem nem "csak" győzelem, hanem egyben potenciálisan valami újnak is teret adó profitot jelentő eredmény. A németek esetében is ez történt. Valószínűleg a focijuk messze nem lenne ugyanaz, ha veszítenek 54-ben, de még kevésbé ugyanaz a magyar futball.. Így is csak eredményes - a hétfői összefoglalók Bundesligával foglalkozó húsz perce temérdek futballdrukker tuti vacsoraideje volt - de azért kicsit előbbre tartanak, mint mi.

Puskástól Hidegkutin át Grosicsig többször elmondták már, hogy a három magyar ász valószínűleg nem maradt volna kint, ha nyernek azon meccsen. Mondjuk én csak Puskásban lennék biztos, Czibor a maga gondolkodásával lehet, hogy úgy is elhúzta volna a csíkot, és akkot Kocsisnek sem biztos, hogy lett volna maradása, de egy Puskás is rengeteget számított volna itthon. Még 62-ben is egy esélyes csapatunk lett volna..

Szerintem kicsit át kellene gondolnod, mennyie értékeled le a győzelmet.. Beszélnünk kell arról is, hogy egy győztes csapatba jobb játékosok akarnak menni, és több pénze lesz vásárolni, ergo több esélye van megvenni a a kreatív játékosokat, akik a szép focit biztosítékai.. Tehát ha nyersz, még később még játszhatsz szépen, de ha csak szépen játszol, a jó játékosaid majd elmennek oda, ahol nyernek is. És egyszer csak nem játszol randán fogsz játszani.

Tudsz-e mondani nekem egy középcsapatot, vagy egyet a közvetlen második vonalból, amely 5 éven keresztül szépen focizott, és ez valóban a klub focijára jellemző, nem egy játékosgarnitúrára! Nem fogsz tudni! A szép foci majdnem mindig máshová költözik. Felbukkan itt-ott.

Alapvetően azonban egyetértek, nem minden a győzelem, de ha már választani kell, mutass egy játékost, aki a szép játékra szavaz. Thierry Henry nem azért ment Barcelonába, mert rondán focizott az Arsenal, és nem is csak David Dein miatt. Győzni ment oda, mert úgy érezte, most már kellene valami aranyszínű nyalbavaló, és őszintén kívánom, hogy így legyen. A Barcának a Gento, Di Stefano, Puskás, Kopa négyes óta soha egyetlen csapatban sem látott támadószekciója van, minden esélyük megvan arra, hogy bajnokságot nyerjenek olyan focival, amit látni szeretnél. Hajrá.

szenator 2007.07.05. 23:27:25

Kedves Antoncsehov!

A baratom nem felejtette el, hogy a Milan az egesz szezonban jatszott 2-3 meccset is. A tobbit meg nyogott. Ezzel a felsorolassal (Bayert, Manchester) kb. ki is meritetted azon meccsek listajat, amelyen a Milan nem "csak" nyert. Eleg szar ugy, hogy szegeny SportTv is csak ezeket a meccseket kenytelen adni az egesz milanos szezonbol, ha nem akarja elveszteni a nezoit...
Kerdeseiddel nem tudom, mit akartal elmondani, de ha azt hiszed, hogy antiolasz-drukker vagyok, akkor tevedsz.
Ha Te meg buszke vagy arra, amit a Milan ebben a szezonban foci cimszo alatt bemutatott, akkor eleg alacsonyan lehet a jatekbarometered...

rizla 2007.07.06. 00:27:05

szenator te egy idióta vagy. én szó nélkül elcserélném a többéves veretlenségi sorozatunkat a vb címért cserébe (hoppá, a vb döntőt ugyan buktuk, de nem mondhatod hogy nem volt eredményes a focink. a célfoci ugyanis a szépfoci is volt). örök időkre el lettünk átkozva miatta.
a milan pedig lehet, hogy a bl döntőben elég csúnyán nyert, de a MU ellen pl gyönyörű meccseket játszott kaká vezérletével. szerintem igenis egy csapat eredményessége a lényeg, ha szurkolok neki, akkor nekem mindegy, hogyan nyernek, csak nyerjenek. hiszen ez a lényege a játéknak. persze semleges nézőként nem akarok elaludni senkinek sem a játékán, de nem mondom, mondjuk a chelsea gépiességének is volt egy sajátos, élvezetes bája az utóbbi években

ednernyer 2007.07.06. 00:50:09

Az igen tisztelt cikkszerző egyéni sorstragédiája, hogy olyan témában engedik szélesebb nyilvánosság előtt megnyilvánulni, melynek történeti, közgazdasági valamint üzleti-szociológiai hátteréről vajmi keveset hallott, tud és ért, sajnos.
Röviden az alábbiakról van ugyanis szó:
A nálunk szerencsésebb történelmű országokban a futballcégek - mint minden vállalkozás - eminens célja profit realizálása. A termék a futball, ennek élvezete az, amit mi, mint szurkolók szolgáltatásként kapunk (egyrészt pénzünkért – jegy, kábelTV díj, másrészt figyelmünkért – reklám). Bár valóban csábítóak a BL és egyéb címekkel járó bevételek, nem szabad elfelednünk, hogy azon kiegészítő termékek és szolgáltatások, melyek egy népszerű klub kínálatában megjelennek, többszörös bevétel-termelési potenciállal bírnak hosszú távon (pl. mezeladás, ajándéktárgyak stb.). A 2006/2007-es szezonban 39,592 millió eurós bevétellel a Milan kereste a legtöbbet a BL-en. Ez kb. egy „korai Backham” ára (MU-Real igazoláskor), ami ugye csak a mezeladásokból megtérült!
A szurkolók azért vesznek emléktárgyakat, mert kötődés alakult ki bennük a csapathoz (esetleg játékoshoz) azaz egy futball brandhez a hosszú távon színvonalas szolgáltatás, esetleg nemzeti, vagy egyéb önidentitás meghatározás eredményeként.
Tisztázzuk, hogy mi is a Real Madrid rendkívül patinás futball brandjének lényege! Úgy fogalmazhatnánk meg, hogy

„a Real egy olyan, spanyol központú vezető európai futballklub, mely SZÓRAKOZTATÓ, elsősorban TÁMADÁSOKRA ÉPÍTŐ JÁTÉKKAL és kivételes eredményességgel vesz részt a hazai és nemzetközi futballmérkőzés-sorozatokban”

Olyan, mint pl. a Mercedes (vagy lehet Jaguar, mindegy) az autóknál: eret vágnának a hagyományos Mercedes vevők, ha egy gyors (tehát eredményes), ámde stílustalan autót próbálna rájuk sózni a gyár. Természetesen a szép, de lassú sem volna sikeresebb! A Mercedes brand a két tulajdonságot EGYSZERRE szimbolizálja a piacon… csakúgy, mint a Real Madrid, épp ez emeli ki a Chelsea-k és Arsenalok közül az európai futball piacon!
A profitérdekeltség hosszú távon e brand értékének maximalizálására készteti a vezetőséget! A MÁRKA MAGA A CSAPAT! Nyerhetett akármit Capello, a cikk szerzőjéhez hasonlóan ő sem értette meg a lényeget! Nem volt helye a kispadon, mert degradálta a márkaértéket a csapatra kényszerített, élvezhetetlen játékkal, és így nem szolgálta a hosszú távú profitmaximalizálást!

Robinzonád 2007.07.06. 00:56:45

Wenger védelmében:
azért hallottam én már olyat is, hogy minden nagy csapat kiöregedését követően jön egy hullámvölgy. Szerintem a mostani Arsenal erről (is) szól, a MU a korábbi években közel sem volt ennyire jó, de a mostani Kemény-féle vízilabda-válogatott is erre példa szerintem.

Eagle 2007.07.06. 01:15:37

A mondanivaló jogos...az eredmények a mai világban sokkal fontosabbak, mint a látvány.ritka kivétellel a tét megöli a szép focit, elég csak megnézni a döntők/elődöntők többségét, mind pocsék.Egyre inkább kezd ez igaz lenni a VB-k, EB-k szinvonalára is.

Dean 2007.07.06. 09:48:17

Szenator, ne keseredj el, a hivatásos vitatkozókkal szemben vannak azért olyanok is, akik megértették a mondandódat.
Vannak olyanok, akik csak a győzelemnek tudnak örülni, minden mást lesz*rnak, és vannak olyanok, akiket a játék érdekel. Szerintem a nézői élvezet félretétele a győzelem érdekében idiótaság.
És ahogy azt ednernyer is megvilágította, egy csapat pénzügyi sikereiben nem csak a győzelmek, hanem a rajongótábor nagysága és elégedettsége is fontos szerepet játszik.
"Ha az eredmeny szamitana, akkor a magyar bajnok lelatojan is annyian tolongananak, mint az angol bajnoknal, elvegre mind a ketto sok meccset nyert a szezonban..." - tökéletesen igaz.

heizer 2007.07.06. 11:16:13

"" "Ha az eredmeny szamitana, akkor a magyar bajnok lelatojan is annyian tolongananak, mint az angol bajnoknal, elvegre mind a ketto sok meccset nyert a szezonban..." - tökéletesen igaz. "" - hát piszkosul nem az főleg Magyarországon.

Nálunk mindig minden csak akkor van elismerve ha a világ felfigyel rá. A Debrecen számtalan meccset játszott gyönyörűen itthon is, de csak akkor kapták fel amikor a Hajdukot kiütötte. A focink bajait még mindig annak tulajdonítjuk, hogy ellvesztettük a vb döntőt meg kikaptunk Marseille-ben, Mexikóban. Pedig megsúgom: semmi nem változott volna ha fordítva van. A világ minden futballnagyhatalma kapott óriási pofonokat - lásd még 6-3,7-1 - rajtunk kívül mégis mindenki talpra tudott állni.
Marseille utáni hétvégi fordulóban országosan volt 4000 néző!!!! Amikor előtte csak a fővárosi meccseken volt 60-70, vidéken 20-30 ezer rendszeresen. Még hogy ne volnánk eredményközpontúak? Ráadásul nálunk mindenki mindenért (nem csak a fociban) akkor kezd el lelkesedni ha valaki nemzetközileg is felmutat valamit - (pl. Kertész Imre, de elég hosszú a sor).

Miért van az, hogy a Championship középcsapatainál is többen vannak egy meccsen, mint nálunk egy egész fordulóban? Amikor nem játszanak se szépen, se eredményesen?
Azért mert a foci csak nálunk szűkül erre a kettőre. Amúgy meg közösségi élmény, buli, lokálpatriotizmus, és feltétlen rajongás. A szép játék - a Fradi meg a Real szurkolóit leszámítva csak a semleges focirajongóknak számít, az elkötelezett szurkolónak kevésbé - legfeljebb egy picit morog.

Akinek meg csak a szépjáték a fontos az tegyen fel a tippmixen 10.000 Ft-ot minden hétvégén a Real meccsre!!!





kevert 2007.07.06. 11:51:11

Arról a Capellóról beszélünk, aki elüldözte a klubtól a tavaszi "menetelés" egyik kulcsfiguráját, Beckhamet? Azért ha az egész éves teljesítményét nézzük, én nem lennék elájulva tőle... Pláne, hogy kiestek a BL-ben az utóbbi évek leggyengébb Bayernjével szemben.
Ettől függetlenül a "nem volt elég szép a játék" indoknak tényleg elég béna - szerintem csak fedőszöveg. Vagy esetleg Hegyi Iván mozgatja a háttérből a szálakat? :P

gibson 2007.07.06. 13:24:36

Én pl. Real-szurkoló vagyok, de magasról szarok a szép játékra, ha jövőre megint a Barcelona nyeri a bajnokságot. Az elmúlt 4 évben, miután kirúgták Del Bosquét, még jó darabig szépen játszott a csapat, itt voltak a "galaktikusok", Zidane, Ronaldo, Owen, Figo, mindenki, mégse szívesen gondolok vissza arra az időszakra, főleg az eredménytelenség és a szánalmas vereségek miatt. Idén lehet, hogy nem játszott annyira szépen a csapat, de az utolsó 10 meccs izgalma, és a legutolsó meccs után érzett extázis nekem bőven pótolta a kevésbé látványos játék miat érzett hiányérzetet. Arról meg lehetne vitatkozni, hogy kinek mit jelent a Real Madrid, meg mit várnak el a szurkolók, én sikereket, eredményes játékot, bajnoki és BL címeket várok inkább, mint szép játékot és csak 3.-4. helyet a Ligában, meg mondjuk egy UEFA-kupa döntőt néhanapján...

tb 2007.07.06. 14:29:45

Batigolnak és gibsonnak van igaza. Egyébként pont ide illik ez a rész egy Arsenal-Stoke meccs kapcsán Hornby Focilázából:

"...Senki nem emlékezne erre a meccsre, ha nem lett volna az az emlékezetes sajtókonferencia a meccs után, amikor az újságírók kritizálták a Stoke csapatát és taktikáját, mire Alan Durban dühbe gurult. "Ha szórakozni akarnak - mondta - a bohócokat nézzék a cirkuszban"
Ez lett az évtized egyik leghíresebb futballmondása. (...)
Az elmúlt néhány évben azonban kezdem azt hinni, hogy Alan Durbannek igaza volt. Neki nem az a feladata, hogy szórakoztassa a közönséget. Neki a Stoke szurkolók érdekeit kellett szolgálnia, ami azt jelenti, hogy idegenben kerüljék el a vereséget, hogy ha küszködve is, maradjanak bent az első ligában, és lehetőség szerint nyerjenek meg néhány kupameccset, hogy azért valamivel derűsebb legyen az összkép..."

ezt meg neked nem sikerült megértened, kedves ednernyer...

Bede Márton 2007.07.06. 14:55:24

Ednernyer, ezert kar volt ilyen hosszut irni. Inkabb csak egyetlen kerdest tegyel fel magadnak.
Mikor zar jobb uzleti evet 2008-ban a Real Madrid:
a) gyonyoruen jatszik, de nem nyer semmit
b) kinkeservesen elviszi a bajnoksagot es a Bl-t

ednernyer 2007.07.06. 15:45:57


Sorrendben:
tb
ad1.) a futballedzők sajnos viszonylag ritkán oly formátumú szellemi kvalitások, hogy üzletstratégiai döntések meghozatalát jogosan várhatnánk el tőlük (bocs az okos futballedzőktől, nem nekik szólt)
ad2.) a Stoke esetében mélyen igazad van ugyan, ám úgy tűnik, mégsem értetted írásom lényegét: nem általánosságban foglaltam állást valamely játékstílus mellett/ellen, hanem konkrétan a Real Madrid tekintetében! Visszatérve az autós hasonlathoz: sohasem vártam el a Suzukitól, hogy stílusos, kényelmes és extra menetteljesítményű autókat gyártson. Elég, ha olcsó és megy! (bennmarad a bajnokságban)
Nem könnyű manapság, a taktikabuzi edzők korában stílusos játékkal eredményt elérni. De a Realnak ezt kell hoznia! Választhatja, hogy szar játékkal nyer, de akkor a rajongóinak egy része elpártol tőle. Amúgy batigolnak eredendően igaza lehetne, de az igazán nagy futballklubok működési erőtere már rég a globális piac.

És itt akkor térjünk rá bede írására:
Láthatóan kiindulópontod a kelet-európai üzleti szellem, a lehúzásra, azonnali meggazdagodásra törekvés primátusa! Nyilván ez akadályozta meg, hogy belásd írásom lényegét: HOSSZÚ távon kell profitot termelni! (a jövőbeli pénzáramok jelenértékét kell maximalizálni) Ez bizony nálunk szerencsésebb társadalmi berendezkedésű gazdaságokban általában így is megy…
Ismét autók: nyilván kiváló üzleti évet zárna a Ferrari, ha Opel Tigra színvonalú autót dobna piacra, Opel Tigra áron. Több millió darabot adhatna el (én is vennék, naná), de a márka-imázs leépülést valószínű nem élné túl, a valódi Ferrari vásárlók rövid úton elpártolnának tőle, míg hamar kiderülne: ebben a szegmensben nem ő a legjobb (nem neki van meg a szükséges magkompetenciája ehhez a piachoz). Lehet a márkán változtatni persze, de a Realnál úgy látták a vezetők, hogy van olyan pénzügyi és szakmai hátterük, hogy eséllyel maradhatnak az európai labdarúgás különleges gyöngyszeme.

Dean 2007.07.06. 18:54:48

Egyébként még arra hívnám fel a figyelmet, hogy mindenki csak olyan csapatokkal példálózik, amikhez különleges érzelmek fűzik.
Node elég sok meccset semleges nézőként néz az ember. Ilyenkor egész pontosan mit jelent az "eredményesség"? Persze, biztos valamelyik csapat szimpatikusabb, és annak drukkol az ember, de azért alapvetően a szép foci reményében kapcsolja be mindenki a TV-t.
Aki meg CSAK a kedvenc csapatát nézi és nem érdekli milyen sz*rul játszik, csak nyerjen, az nem egy átlagos (haddnemondjam: normális) focirajongó...

Dean 2007.07.06. 19:06:58

tb, te meg egyrészt vedd észre, hogy azért alapvető különbség van az idegenbeli és az otthoni játék között. Nyilvánvaló, hogy az ellenfél közönségét nem akarja annyira szórakoztatni az ember - főleg mivel csak egy kiadós vereséggel tudná :)))
Másrészt Alan Durban nagyon jópofa volt, és biztos eredményes csapatot épített, de a kulcs-tagmondat az egészben ez: "Senki nem emlékezne erre a meccsre".
Gondolkodj el, hogy ez mit jelent egy olyan szórakoztatóipari ágban, amit elsősorban a közönség pénze tart fenn.

Az alapvető tévedésetek abban rejlik (már elnézést a kioktató hangnemért), hogy míg az eredményes játékkal csak a rajongótábor magját lehet *megtartani*, addig szép játékkal a tábort lehet *bővíteni* is. A görög csapat istentelenül eredményes volt mikor megnyerte az EB-t, most jelentkezzen aki ezek után rajongója lett és/vagy vásárolt valami görög válogatottas fociholmit :)

gibson 2007.07.06. 19:58:16

Én inkább azokat az embereket nem értettem soha, akik úgy néznek meccseket, hogy nem drukkolnak egyik csapatnak sem. Nincs jobb dolguk, mint szombat este otthon ülni, és a Sport1-en bámulni egy számukra érdektelen meccset, csak azért, hogy lássanak egy-két szép cselt vagy gólt? Erre találták ki az összefoglalókat... Nyilván én sem csak Real meccseket nézek, sőt, van egy csomó másik csapat mindenféle bajnokságban, akit szeretek, de mindig DRUKKOLOK valamelyik csapatnak, hogy nyerjen. És ha nyernek végül, örülök, ha kikapnak, szar kedvem lesz. De lehet, hogy csak én nem vagyok eléggé szofisztikált focibuzi...:)
Amúgy kicsit elkanyarodtunk a lényegtől, hogy a Real okosan döntött-e, hogy az évek óta először eredményt produkáló edzőt kirúgják "a nem elég szép játék" ürügyén, és hoznak helyette egy középszerű, amúgy nagyon hasonló filozófiájú edzőt, aki még szinte semmit nem tett le az asztalra nemzetközi szinten. Szerintem a válasz változatlanul az, hogy nem.

rizla 2007.07.06. 20:33:39

"A világ minden futballnagyhatalma kapott óriási pofonokat - lásd még 6-3,7-1 - rajtunk kívül mégis mindenki talpra tudott állni."

: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

roppant mókásnak tartom, hogy neked két barátságos meccs elvesztése egyenértékű egy vb döntő elvesztésével. azt a vb-t meg kellett volna nyernünk, mert a legjobbak voltunk, és kijárt volna nekünk az az elismerés, pont. évekig tartott a veretlenségünk, és pont ott szűnt meg. ilyen pofont nagyon-nagyon kevesen kaptak. és nem ezen múlt a mélyrepülés, de hogy pszichikusan rengeteget számít ma is, az biztos

schurrer 2007.07.06. 20:37:06

Dean, én jelentkezem, mert megvettem az EB után a kedvenc görög játékosom, Hakan Sükür mezét:)

szenator 2007.07.07. 00:21:30

Chezze, na vegre a nagy reszetek erti, amit feljebb akartam kinyogni! Eljen a jatek!

Dean 2007.07.07. 08:31:33

Gibson, nyilván az ember választ magának szimpatikusabb csapatot, mint írtam, de azért egy Real-fanatikus nyilván nem szurkol őrjöngve egy Milan-ManU meccsen, ha véletlenül megnézi. És egyébként szerintem pont azért furcsa számodra a gondolat, hogy egy meccset a foci szépségéért nézz meg, mert egyre kevésbé szép a foci :P

A Madridra visszatérve, szerintem Capello kirúgása harmadrészt személyes ellentét, harmadrészt puszta felhajtás, a maradéka meg nagyjából amit nyilatkoztak, vagyis a szép játék hiánya.
Ahogy ednernyer magyarázta, a Real fontos ismertetőjegye a szép játék, vagyis a vezetőség valószínűsíti, hogy hiába nyernék meg a következő szezont 5 védekező középpályással, 4 kibiccel és 1 formában lévő emberrel (+jó kapus), -8-as gólkülönbséggel, valószínűleg elpártolna tőlük pár szurkoló.

"vajon beáldozták volna Ronaldinho Villareal elleni ollózását, a Werder Bremen elleni, sorfal alatt elrúgott szabadrúgását és Messi legendás, Getafe elleni szlalomját egy bajnoki, egy BL- vagy egy Copa del Rey címért" - nem kizárt, hogy megtették volna, és akkor egy csúcsszar spanyol szezonon lennénk túl, amiben semmi érdekes nem történt volna és ami után soha nem néznék több spanyol meccset.
(Van egyébként, aki úgy gondolkodik, mint a cikkíró: a Juve pl mindent megtett a győzelemért, és nicsak, máris feljutottak a második osztályból, ha értitek mire célzok.)
Nem kéne mindent beáldozni a győzelemért (=pénzért), mert akkor végleg eltűnik a játék, és egy üzletet bámulni korántsem olyan izgalmas, mint a focit.
Egyébként a másik topikban nagyszerűen megírta Benito ezt a dilemmát: "Illetve Brazília hozzámérte az erejét Chiléhez, ebből sült ki az a 3-0 Robinho mesterhármasával, amely után elkezdtünk hinni abban, hogy látunk brazil focit a Copán. A remény még mindig él, de már egyre halványabb, hiszen korábban Mexikó ellen bebizonyosodott, hogy ha nagyon kell, akkor sem mindig megy, Ecuador ellen meg az, hogy ha nem kell nagyon, akkor meg sem próbálják." Mert csak az eredmény számít, ugye. Mi meg, nézők, le vagyunk szarva(sbőrrel takarva).

The Welsh 2007.07.07. 09:06:34

Azért nem eszik ilyen forrón a kását: itt van Alex Ferguson, a kor legsikeresebb edzője, aki csapataival az East Stirlingshire(1974) óta a látványos, szép, de egyben eredményes focira törekszik.
Könnyebb persze 8 emberrel a labda mögé állni és tuszkolni a labdát előre, de attól az eredményes és a randa játék közé nem kéne egyenlőségjelet rakni.

henpanta 2007.07.07. 13:39:46

Nagy szart. Capello fegyelmezettsége kellett , de ez a szezon bőven elég volt belőle. Az egész évet végigkáromkodtam a csapat összeállítása, a mutatott játék és az eredmények láttán. Ha a Barcelona néhány játékosának helyén marad a feje és nem húzza le az ego a földig, akkor most senki a világon nem védené Capellót. Talán nem a vetélytársak botlására kéne várni , mint ahogy már kora tavasszal is arról beszéltünk, hogy még talán nem ment el a szezon, de jó lenne ha a Barcelona kicsit visszavenne a tempóból, mert így kurva nehéz lesz. Visszavettek, és a végén oltári kis nüanszokon múlt, pl Tamudo góljai, stb. Capellónak azért kell mennie, mert a vezetése alatt a Real Madrid egy percre sem tudta saját kezébe venni a sorsát.

bobadilla (törölt) 2007.07.07. 17:32:46

a szép foci mellett Madridban még egy dolgot biztosan fontosnak tartanak, az egységes, madridi szellemet, kb ez is a madridismo része - nagyjából ennek hiánya miatt volt nevetséges looser a real a Capello előtti években. Capello ezt hozta vissza tavaszra és a szurkolók úgy űnik ezt méltányolták is, 60%-uk azt akarta, hogy maradjon (lásd Marca). Nevetséges, nem is értem, hogy lehet elvárni, hogy vki egy év alatt ne csak a nulláról hozza vissza a csapatot, hanem végig jól is játszanak (egyébként az utolsó 10 percben elért győzelmek sokkal izgalmasabbak voltak, mint egy sima 3-0....) sztem szívás lesz jövőre

Dean 2007.07.08. 11:17:21

Hja, Bobadilla, jó hogy említed, én sem értem ezt a mai filozófiát, hogy egy új edző már az első meccsétől nyerjen a csapatával, és játsszanak is szépen, különben 2 hónap múlva ki van rúgva. Capello is lehet, hogy ha egyszerűen csak megmondják neki, mit akarnak, jövőre nem "csak" eredményes lett volna, de talán szebb játékot is engedélyez :)
Hülye 21. századi mentalitás (most a klubvezetők részéről), hogy egyszerre mindent akarnak és azonnal. Az hogy a sírból hozta vissza a csapatot és bajnok lett, semmit nem jelent.

heizer 2007.07.09. 07:48:53

Na nézzük csak mások nagy pofonjait!

A 70-es években a hollandok egymás után két vb döntőt buktak el, pedig akkoriban tényleg ők játszották a legszebb és leglátványosabb focit. Biztos nagy pofon volt nekik, főleg a második, ahol úgy tolták Argentínát hogy nagyon. Ars, Che, MU, RM, Barca, ACM, Bayern, - hm melyikben is nincs holland? tény hogy vb döntőt azóta se játszottak (ergó visszaestek) - de azér nyertek eb-t, voltak vb negyedikek, eb-bronzérmesek - de szar lenne egy ilyen magyar válogatott. Ráadásul úgy hogy a 2000-es hazai Eb-n szintén ők voltak a legjobbak csak hát a tizenegyesek, ugye.

66-os vb legszebb focit játszó, legjobb csapata Portugália. Hopp csak bronzéremsek lettek - piszok nagy pofon lehetett nekik. Valahogy mostanában mégis ott vannak minden torna végjátékában. De szar lehetett a németeknek kikapni egy olyan góllal is ami nem is volt az.

A tavalyi vb-n - bár ez szubjektív véleményem - Argentína játszotta a legszebb focit. Mégis a tizenegyesek....A házigazdáknak is szarul eshetett a 118. perc után kettőt kapni, mégis bírtak örülnia bronzéremnek.

86-ban a franciáknak volt a legjobb csapatuk, akárcsak 82-ben. Szegények mindkétszer drámai körülmények között buktak. Azóta csak egyre jobbak lesznek...

És ezeknél a nemzeteknél soha nem hallani hogy turáni átok, trianon, zsidók, komcsik, meg hasonló kifogásokat. Nem temetik el nemzetüket úgy, mintha háborút vesztettek volna. Mert a foci csak játék...és mindig van újabb esély.

heizer 2007.07.09. 07:56:18

A nagy klubok globális piacáról annyit: ez körülbelül 10 klub, de max. 20. Ehhez képest a Stoke City is működőképes meg a ManU is. A Carl Zeiss Jena is, meg a Bayern is. A Lyon is, meg a Guingamp is. Ráadásul a magyar foci előtt a kicsik kellene hogy példaként lebegjenek, nem pedig a nagyok.

Én nem hisezm el - legnagyobb klubokról sem - hogy hosszútávon képesek piaci átlagnál sokkal magasabb hozamot realizálni. Amikor a legnagyobb klubokat rangsorolják mindig csak a bevételt említik. A nyereséget miért nem?

Noha nyílván megéri befektetni, különben nem volna ennyi lóvé a fociban. De nem kell túldimenzionálni, nem hiszem hogy sokkal többet hoz, mint bármelyik gazdasági ágazat jól menő cégei.

mickeyknox 2007.07.09. 11:03:48

a szép foci a csapat szurkolójának jó. ha úgy nyer a csapat, akkor dagad a keble a büszkeségtől, hogy még szépen is játszottunk, és meghívja a haverjait egy csomó sörre. ha veszít a csapat, de szépen játszik, akkor övé az erkölcsi gyózelem, mert mégiscsak az övé a jobb csapat, csakhát nincs szerencse, és utálja a mai focit, ahol csak a pénz számít, blabla, és még több sört vesz a barátainak. ennyi.

mickeyknox 2007.07.09. 13:58:33

azért arra kíváncsi vagyok, hogy kit hoznak majd edzőnek annak érdekében, hogy szép legyen a real játéka. szerintem a cipész nemigazán erre való, mégha sokat is ért el a getaféval, de azt tényleg nem a sziporkázó játékkal érte el. még a végén megszerzik arzén wengert. akkor lehet, hogy néha szurkolnék a realnak is...

szenator 2007.07.10. 08:57:28

Csak egy linket nyomnak be egy nemzetkozi (kb. foleg brit) szavazasrol: index.hu/sport/foci/puskas0709/
Hol van ilyenkor az 54-es NSZK-valogatott...

nmmmmm 2007.07.10. 11:41:22

Európában van kb 10-15 csapat, aki a Realhoz hasonlóan mindig mindent meg akar nyerni. Nagyjából: Barca, Inter, Milan, Juve, Bayern, MU, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Benfica, ilyen szeretne lenni a PSG, a Lyon, a Schalke, a PSV, a Sevilla, a Valencia, a Sporting és a Porto, néha a Roma , az Ajax, esetleg a Rangers, a Celtic és a Dortmund. Csodálnám, ha nem fűtené hasonló ambíció a Kijev, a Sahtar, a Fener, a Besiktas, az Olympiakos, a CSZKA Moszkva, a Feyenoord vagy a Werder tulajdonosát. A megszerezhető trófeák száma véges; minden szezonban több a hoppon maradt, telhetetlen, tehát kielégületlen klubtulajdonos. A Chelsea hiába nyer bajnokságot és/vagy kupát, ha sehogy sem jön össze a BL; a Bayernt frusztrálja, hogy a BL-ben csak max. az elődöntőig versenyképes, és így tovább. Mindent a rendelkezésre álló pénz mennyisége felől néznek. Ez alól talán két kivétel van: az Ajax, amelyik simán bevállal néhány szarabb évet, hogy folyamatosan olcsón vehessen és drágán eladhasson (csodálnám, ha nem ők lennének a legrégebben folyamatosan nyereséges európai élklub), és a Pool, akik szerintem a legegészségesebben viszonyulnak a focihoz. Tehát ha a zöm afelől nézi az egészet, mit NEM sikerült megnyerni, akkor előbb-utóbb a széles nagyközönség is effelől kezdi nézni (lásd a Milan-nal kapcsolatos vitát néhány bejegyzéssel feljebb). Ettől persze a klubok még frusztráltabbak lesznek, ha nem nyernek meg mindent, hiszen micsoda szar érzés, ha tudod, hogy szinte te provokálod ki, hogy az esetek 99%-ában legyen mit a fejedhez vágni. Ezért volt rossz döntés Capello elküldése: nem a brand megfelelő szinten tartása érződik belőle, hanem a telhetetlen kevélység. Az az illúzió, hogy a csapattól mindig, minden körülmények között elvárható a tökéletesség, ami pedig lehetetlen.

Dean 2007.07.10. 21:46:56

"a védekező játék, az új Európa-szerte megsüvegelt új taktika szépségeit"
Amikor a görögök megnyerték az EB-t, a fociszerető emberek 90%-ának hányingere volt ettől a taktikától.
Egyébként nincsenek "szépségei", nem tudom miről beszélsz.
Oda fog jutni a foci, hogy aki a játék miatt nézte, otthagyja, és csak a kemény szurkolói mag marad mindenütt. Kevesebb szurkoló, több huliganizmus :)

heizer 2007.07.11. 13:42:51

Ha már a szép foci legendájánál tartunk érdemes volna egy másik aspektusból is megvizsgálni: nevezetesen a játékosok által mutatott egyéni alakítások szemszögéből.
Manapság a látványos, trükkös, finompasszos játékot mindenki a latinok - és kiemelkedően a brazilok - számlájára írják. Nem vitatom náluk több ilyet látni ez tény.

Az viszont már az irritáció szintjét súrolja nálam, hogyha ők( ti. a brazilok) csinálnak valami látványosat akkor ők az istenek, ezt csak ők tudják, ha ugyanezt vagy hasonlót egy angol-német-holland stb játékos megcsinálja (csak ritkábban) akkor figyelemre méltó produkció.

Pl: az idei Barca-Chelsean a riporter majd elélvezett Ronaldinho valóban szép gólpassza után, miközben Lampard alapvonalról lőtt gólja után majdnem szomorúan jegyezte meg, hogy szép megoldás. A brazil Bremen-nek lőtt gólját hetekig elemzgették (hogy tudatos volt e nehéz eldönteni) csakúgy mint Kaká szólógólját a MU ellen, miközben az ugyanannyit érő és legalább olyan gyönyörű Scholes - gólpasszot épp csak futólag említették. A Realnál mindenki Robinhótól van elájulva, miközben az igazán finom dolgokat Higuain műveli (jó, ő is latin). Az is irritáló volt amikor a Zaragoza-Madridon Hegyi Iván végig a brazilos-madridos játékot vizionálta a Real játékába, miközben a Madrid szenvedett, az Aimar-Milito páros meg agyba-főbe szopatta őket.

Na mindegy, szóval csak kicsit irritál, hogy ugyanazér egy brazil általában sokkal több nyalást meg istenítést kap mint egy más nemzetbeli. Pedig elvileg annak könnyebb az ilyet megcsinálni akinek a vérében van.

És hát azért Mcmanaman, Joe Cole, Robben, Totti, Brolin, Gascoigne, Scholl, Effenberg, Möller valamint az argentinok és társaik is tudtak-tudnak annyit mint a brazilok, csak kevesebbet és kevésbé céltalanul.

heizer 2007.07.12. 10:50:13

Ajánlanám az NST szerzőinek figyelmébe az alábbi nyilatkozatot, ami jelenlegi aktualitásán felül tökéletesen rímel a Real Madrid töketlen vezetésére és nagyképűségére:

„Ahhoz, hogy igazi győztes légy, meg kell tanulnod szenvedni, kínlódni is” (Dunga).

Dean 2007.07.13. 01:32:38

Kínlódva nyerni a Chelsea védjegye, különösen az idei bajnoki szezonjuk egyes meccseit tekintve.
Vagy e tekintetben szóba jöhetnek még az olasz csapatok (arrafelé ugye bajnoki fordulónként kb. 3 gól esik), esetleg a németek.
De a Real Madrid nem kínlódhat. Egész egyszerűen nem fér össze a hagyományokkal. Ahogy a torreádor sem győzhet kínlódva, inkább bukjon el elegánsan és stílusosan :) Az ottani szurkolók számára a futball művészet, és nem iparosmunka.

Milyen szép volt az a világ, ahol nem a győzelem (=pénz) volt az egyetlen lényeges dolog.

heizer 2007.07.13. 08:14:28

Kétségtelen, hogy a Chelsea az idén nem volt olyan lehengerlő mint az előző években.
De a gólok számát illetően meglehtős tévedésben vagy. Az idei gólátlagok:
ANG: 2,43
SPA: 2,47
FRA: 2,25
NEM: 2,74
OLA: 2,55
PErsze a színvonalat nem feltétlen a gólok száma határozza meg, de nem lehet mondani hogy az olaszoknál kirívóan kevés volna a gól.
Azt sem lehetne mondani hogy a Barca-t és a RM-t annyira kínlódva, kínkeservesen verte volna ki a Liverpool meg a Bayern. Sót az elbukásuk sem mondható túl elegánsnak, vagy stílusosnak.
A Val-Che az tényleg az volt.

Dean 2007.07.13. 12:04:12

Batigol, a fordulónkénti 3 gólt nem meccsenként, hanem fordulónként értettem, és nagyobbrészt vicc volt :) Persze hogy egy formában lévő Roma 5-6 gólt bevarr egy B-ligás színvonalú csapatnak. Amire próbáltam utalni, hogy arrafelé manapság a stabil védekezésre építő játék divatos, ami általában nem valami szép.
És igazad van, idén szenvedett a Real és a Barca is - de pont ezért menesztették Capellot és ingott meg Rijkaard széke is, pontosan erről van szó. Hogy ezt egy angol vagy olasz közönség még megemészti, a spanyolok esetleg már nem.

heizer 2007.07.13. 13:26:15

Értem hogy poén volt a 3 gól/forduló de ez abból az előítéletből táplálkozik, hogy az olasz klubfoci alapvetően a védekezésre épít, holottt ez már évek óta nem igaz. A Milan is viszonylag sok gólt szedett be idén a BL-ben - korábbi önmagához képest - a Roma-ról ne is beszéljünk.

Az idézetet pedig azért szúrtam be mert pont ide illik. Nincs azzal semmi gond, hogyha sokan látványos játékot követelnek - de ez nem lehet az alapja mindennek. Nem lehet minden meccset csúcs játékkal, 3-4 góllal nyerni. Aki ezt várja el a csapatától az nem áll két lábbal a földön. Manapság, amikor az európai foci ennyire kiegyenlített ez irreális követelmény.
süti beállítások módosítása