Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

6

2007.05.19. 21:27 Gitár János

Két leeresztett csapat igyekezett nagyon tisztességesen a hatszáznegyvennegyedik FA Kupa-döntőn. Mindkettő mögött ott a nagy csalódás, a BL-kiesés, a MU mögött persze a bajnoki ünneplés is. A Wembley meg felépült stb., stb.

A középkezdés után, amikor a manchesteri középpályások a saját térfelükön passzolgattak egymásnak, gyakorlatilag azonnal kiderült, hogy ebből a meccsből nemigen lesz klasszikus. Unalmas azért nem volt, ahogy például Rooney egy ízben elment Essien mellett, azt öröm volt nézni, elvégre erre jelenleg valószínűleg csak ő képes a világon.

Illetve nyilván Drogba is képes lenne. Lehetne boncolgatni, hogy a 116. percben Van der Sar későn jött-e ki, Ferdinand rossz helyen állt vagy lassan fordult-e, meg minden ilyesmi. De az egész Mikel-Drogba-Lampard-Drogba-gól folyamat olyan gyorsan, olyan művészi és mérnöki tökéllyel zajlott le, hogy nem igazán kell bűnbakot keresni. Ha Rooneynak két vagy három ilyen értelmű próbálkozása közül egyszer sikerül a gólvonal mögé cseleznie magát - vagy ha húsz centivel meredekebb az a beadása, amire Giggs érkezett, de csak Czechbe tudta piszkálni a labdát -, akkor, nyilván, másképp alakul a meccs. Óriási tanulság nincs, bár Mourinho barátunk nem fogja elmulasztani, hogy felhívja a világközvélemény figyelmét: a nemzetközi futball nagycsapatai közül egyedül az ő sérülésektől és összeesküvésektől gyötört Chelsea-je nyert idén két valamit. (Persze a Sevilla még duplázhat, akár triplázhat is.)

És ez nagyon az ő Chelsea-je volt: Sevcsenko a lelátón zakóban, kezdéskor egy csatár, totális védekezés, pressing, és, igen, hosszú labdák, de véletlenül sem csak azok. Fegyelmezett és rugalmas játék, kétségtelenül kevés kockázatvállalás. A MU láthatóan nem akart úgy járni, mint Milánóban, aztán mégis úgy járt, letaktikázták őket a pályáról. Rooneynak és Giggsnek nem volt szerencséje (utóbbi nem is volt igazán jó), C. Ronaldo legrosszabb önmagát hozta (eleve reménytelen helyzetből leadott közönséghergelő lövések, értelmetlen cselezgetés), Carrick meg bármilyen szorgalmas, nem tud meccseket eldönteni. (O'Shea, aki ilyenkor a megmentő szokott lenni, későn jött be, haha.) Nem voltak elég gyorsak a manchesteriek, zavarta őket, hogy a Chelsea az ő térfelükön kezd védekezni, nem tudtak erős nyomást kifejteni - pedig ők akkor nyernek, amikor igen.

A Chelsea kupagyőzelme minden bizonnyal azt jelenti, hogy a különleges José jövőre ismét nekifuthat a BL-nek. Én ennek örülök, mert ritka szórakoztató alak. Ahogy ment fel átvenni a kupát, két keze hat ujját mutogatta elszánt-fontoskodó arccal a szurkolóinak. Gondolom arra akarta ráirányítani a figyelmet, hogy ez volt a hatodik cím, amit három év alatt megnyert nekik.

 

18 komment

Címkék: chelsea angol manchester united fa cup mourinho drogba

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr6783939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azazello007 2007.05.19. 22:30:56

Akárki akármit mond, hiányozna, ha nem lenne az öreg José. Kinek a személyén lehetne akkor végtelen hosszan vitatkozni? Ő egy egyéniség, akire húsz-harminc év múlva is emlékezni fogunk, persze anyázzuk is majd rendesen, de mégis...:-)

vl · http://www.szakitshabirsz.blog.hu 2007.05.20. 01:04:46

ki szerint volt gól Giggs piszkálása és Czech belökése? mert ahol én ültem (budán) ott gólnak tűnt.
a nem túl ötletes cselszi focinak egy váratanul szép gól lett a vége, azért ezt jegyezzük meg.
Josét szeretem, duzzog mint egy kisgyerek, de nagyon jó edző, ettől még gyűlölöm ezt a bunkerfocit.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.05.20. 04:47:12

Ja, az a bizonyos hatos fura. A faszi mindent fikáz, amit ő nem nyer meg, de a Charity Shield-et azért beszámítja a 6-ba.
Érdekes!

Amúgy tényleg hat, de Mourinhoba csak bele kell kötni, nem? Ha csak a teljesítményét nézzük, ez elég nagy kihívás, de ha nyavajgásait és azt, hogy mennyire mást vár el másoktól, mint önmagától, akkor egy orrbavágás járna neki, nem kritika.

Hellscream 2007.05.20. 10:13:11

A szerencsésebb csapat nyert, hisz közel azonos helyzetük volt, és mezőnyben is egyformák voltak. Giggsy piszkálása benn volt, ezért hibázott a bíró, mikor nem ítélt szabadrúgást kapustámadás miatt...

MiKeyRuLeS 2007.05.20. 10:17:40

Szerintem ritka unalmas meccs volt, persze nem magyar, hanem angol szinten. Az idény így lett igazságos, két kiemelkedő csapat nyert egy-egy értékelhető kupát.
A többiek meg sehol, persze a 'Poolnak még van egy kis sansza valami eredményre.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.05.20. 13:56:57

vl> Itt is gólnak tűnt. De kíváncsi lettem volna, hogy ha a végén az MU győz, és a Chelsea szerez egy ilyen "gólt", akkor Mourinho mit sírt volna össze, hogy már megint mit tettek velük a bírók, az FA, meg úgy az egész világ, és micsoda igazságtalanság...

tb 2007.05.20. 15:32:39

innen meg szabálytalanságnak tűnt, egyértelműnek, nincs ezen mit beszélni

rowi 2007.05.20. 16:09:56

kapustámadás miatt elmaradt a szabdrugás kifelé

Pius 2007.05.20. 18:47:49

Kedves Gitár János, kedves vl!
Petr Čech az, nem Czech. Elgondolkodtato, hogy angolul miert ez a lengyeles "cs"-betut hasznaljak. Azert csak ne zavarodjunk ossze!


 2007.05.20. 21:07:43

Hat a Giggs helyzet az vagy 11-es, vagy gol, vagy szabad kifele, de semmikepp sem csak tovabb. Szerintem 11-es, Giggs szerint gol.

d3vnull 2007.05.21. 10:10:21

Szerintem meg szabadrúgás kifelé. A labda már Cech-é volt mikor Giggs beleszállt, így hát becsúszó szerelés és nem labdát talált. Nyílvánvalóan nem szándékos, tehát semmi lapmutogatás, de szerintem szabad járt volna kifelé. Na sebaj, elégedett vagyok az eredménnyel. Sajna a meccset az Etyeki Borfesztivál miatt nem tudtam nézni, de Édesanyám szerint semmiről sem maradtam le. A videó szerint sem :)

darpa 2007.05.21. 10:28:52

Szerintem meg gól. Giggs nem szándékosan támadta a kapust, hanem a lendület vitte tovább, az a lendület amivel a labdára indult, és aminek következtében rácsúszott a kapusra. Ha ez nem a gólvonalon történik hanem az alapvonalnál biztos,hogy szöglet következik.
Más megközelítésből: becsúszó szerelésnél sem tudja megállítani a mozdulatot a szerelő játékos a labda elrúgása után, hanem viszi a lábat is, mégsem itélnek szabadrúgást...
Ha azonban a bíró kapustámadást lát a dologban akkor szabadrúgás kifelé.
Itt szerintem azért nem itélt semmit mert nem látta sem a bíró, sem a partjelző, hogy a labda teljes terjedelmével a gólvonal mögé került. Az ismétlések közül is, csak az egyik kameraállásból látszott.

d3vnull 2007.05.21. 11:24:55

"Más megközelítésből: becsúszó szerelésnél sem tudja megállítani a mozdulatot a szerelő játékos a labda elrúgása után, hanem viszi a lábat is, mégsem itélnek szabadrúgást..."

Hát pont ez az. Ha labdát talál el először. De itt nem ez a helyzet függetlenül attól, hogy a labda túlhaladt-e a gólvonalon ugyanis Cech már fogta a labdát amikor Giggs beleszállt. Esztétikai szempontból egyébként tényleg egy érdekes szituáció, szerintem a bíró jól döntött, de ezen a téren nyílván tudat alatt is közrejátszik, hogy Chelsea drukkerként nem szerettem volna gólt látni :)

darpa 2007.05.21. 12:30:15

Fordított alapállással de én is így érzek, mert azért gól, hogy ne a Chelsea..., de nem csak azért, mindegy, nem volt egy klasszikus FA kupa döntő, bezzeg a tavalyi!

d3vnull 2007.05.21. 13:41:15

Hát sajnos tényleg nem, már legalábbis a best-of videót látva róla. Az elődöntő Chelsea-Blackburn az viszont tetszett nagyon. Egyébként lehet örülni, mert most készülnek elbaszni a Chelsea-t rendesen. Shevchenko és Ballack nem mehet sehová, Terry és Lampard menjen ha akar. Az indok pusztán annyi, hogy nem tudják teljesíteni a fizetésigényeiket (amik nem haladják meg Ballack 110.000 Fontos heti fizetését). Gratula. Aki sokat tett a csapatért, szimbolikus alakja (pont ők ketten azok) az mehet a levesbe, aki most jött és sokat nem tett hozzá a dologhoz (sőt : Shevchenko esetében még tréül is játszik) az marad, mert kell, vigye a pénzt. Pfff... Nagyon remélem, hogy nem mennek sehová. Az igazi rémálom számomra az lenne - amire sajna esély is van - ha Terryt elvinné az Inter.

Littbarski01 2007.05.21. 16:10:34

Öröm olvasni, micsoda futtball-analfabéták irkálnak ide. Emberek, ha az ötösön belül ráfingassz a kapusra, azért is szabadrúgás jár kifelé. Itt már birtokolta is a labdát Cech, a helyzet a napnál is világosabb, csak egyesek úgy látszik hagyták befolyásoni magukat a messzemenően elfogult Tóth Csaba riporter által, végsősoron amit a tévében hall, az sok embernek szentirás...

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.05.21. 16:46:41

Ez az angol bajnokság, és itt általában nemhogy fingásokért, de kisebb erőszakosságokért se jár semmi. De legyen, ha az ötösön belül ráfingassz a kapusra, járjon azért is szabadrúgás kifelé, ha neked az úgy jó. Csak akkor azért, amit pl. Joe Cole (aki egyébként a kevés szimpatikus Chelseasek egyike) csinált még vmikor a meccs elején, azért mi járjon? Ezek alapján minimum 10 éves eltiltás. De még sárgát se kapott...

Fekete Pákó 2007.05.22. 13:19:34

birtokolta a labdát basszátok meg. hogy lett volna már gól?
süti beállítások módosítása