Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Fin de un ciclo

2007.05.11. 15:07 Bede Márton

Két embert lehet a Getafe elleni összeomlás után sajnálni a Barcelonából. Egyrészt Jorquera kapust, aki csak a kupában véd, és hiába volt csütörtök este csapata legjobbja, mégis kapott négy gólt. Másrészt pedig Messit, akit Rijkaard el sem vitt Madridba, nehogy a Getafe valamelyik védőjének eszébe jusson törleszteni az odavágón rúgott gólért. A stadion pedig a tegnapi meccs végén pedig büszkén zengte, hogy "Hol van Messi?", az argentin pedig mostantól jobb, ha tudja, hogy vagy rúg még egy ekkora gólt, vagy fantasztikus találatát minden Barça-drukker inkább örökre elfelejti, csak ne kelljen vele együtt erre a 4-0-ra is emlékeznie.

Amikor egy csapatnak hosszú ideig nem megy (ez Spanyolországban másfél meccset jelent), a Marca, a Sport, a Mundo Deportivo meg az As, vagyis a végletekig elfogult spanyol sportsajtó crisis-ről beszél. Ennél súlyosabb már csak a fin de un ciclo, amit különösen nagy pofonok után szoktak leírni. Kevés a kétség, hogy ez itt most bizony tényleg egy korszak vége, hiába próbálta a meccs után Puyol csapatkapitányként és a katalán nemzeti büszkeség megtestesítőjeként azt magyarázni egy madridi újságírónak, hogy azt csak ők szeretnék, hogy ez itt fin de un ciclo legyen.


Ami csütörtökön az Alfonso Perez stadionban (sőt, ez nem is stadion, hanem Coliseum), az viszonylag egyszerű sztori. Az idei spanyol idény egyik meglepetéscsapata megérezte élete lehetőségét, és nagyon megvert egy nagyon rossz ellenfelet. A Barcelona a hatvanadik percben jutott először szöglethez és a hetvenedikben, Ronaldinho szabadrúgásából lőtt először kapura. A Getafe már a meccs harmincadik másodpercében helyzetbe került, és a szünetben, amikor már két góllal vezettek, teljesen egyértelmű volt, hogy sikerül megrúgniuk legalább azt a három gólt, amire az odavágó 5-2-jének megfordításahoz szükség volt.

Nagy csapatok nem kapnak ki 4-0-ra, és ezt Barcelonában is tudják azóta, hogy Cruyff kilencvenes évek eleji dream team-jének szintén egy 4-0 verte be az utolsó szöget a koporsójába, csak az legalább egy BL-döntő volt ’94-ben a Milan ellen. Rijkaardot 2003 nyarán szerződtette a kispadra a frissen megválasztott elnök, Joan Laporta, a holland pedig 2004 elejére Ronaldinho köré világverő csapatot épített. A következő szezonban már megnyerték a bajnokságot, a rákövetkezőben dupláztak, és összejött a klub történetének második BL-győzelme is. Az Arsenal elleni döntő volt 2006 májusában a csapat utolsó igazán nagy meccse.

Az idei szezon elején a klubvezetés nem nyúlt hozzá lényegében a játékoskerethez, és ez a döntésük olyan lavinát indított el, aminek a vége a Getafe elleni meccs volt (illetve akár a bajnokság elvesztése is lehet, erről is mindjárt). A csapat játékát meghatározó Ronaldinho az egész idényben nem játszott ötnél több jó meccset, általában csak kedvetlenül és formán kívül lézengett a pályán. Ebben kiváló partnerre talált a két BL-győzelem után már teljesen jóllakott Decoban, és Eto’o és Messi sérülései után Iniesta lelkesedése kevés volt ahhoz, hogy elvigye vállán a csapatot. A korábban még a támadósornál is hatékonyabb védelem is nagyon meggyengült. Amióta Puyol apjára rádőlt egy munkagép, a csapatkapitány egyre többet hibázik, Oleguer pedig a Getafe ellen végérvényesen bebizonyította, amit már eddig is csak Rijkaard nem látott, hogy a radikális katalán nacionalizmus nem olyan tulajdonság, amire védőmunkát lehet építeni. Csütörtöki szereplése után nagyon nehéz lenne amellett érvelni, hogy neki igenis helye van bármilyen spanyol első osztályú csapat keretében.

Az olyan minőségű munka - és ne féljünk a szótól, mert a profi focistának bizony az a dolga, amit a pályán csinál – mint amilyet Oleguer, Ronaldinho, a szintén kiemelkedően tragikus Zambrotta és a többiek végeztek csütörtök este, minden épeszű cégnél nagyon súlyos következményekkel járna. Az a Barcelona egyetlen szerencséje, hogy pontosan tudják, mi fog következni a jövőben, ha nem változtat a klubvezetés (hiszen a játékosok már megmutatták, hogy ők képtelenek) a dolgok menetén. Egy bizonyos, Barcelonában meglehetősen jól ismert, Real Madrid nevű csapat ugyanis néhány évvel ezelőtt pont ugyanott tartott, mint ma a Barça. Elkényelmesedett, egykor a világ legjobbjai között jegyzet játékosokkal, világverőnek hitt kerettel és egy rakás aggasztóan rossz eredménnyel. Madridban akkor nem voltak képesek kimászni a szarból, sokkal inkább direkt egyre mélyebbre süllyedtek bele, a ma már szitokszóként használt galaktikusok korában a csapat olyan mélyre süllyedt, mint történelme során talán soha.

A Barcelona elindult azon a lejtőn, amin a Real Madrid néhány éve oly gyorsan legurult, és kétséges, hogy ők képesek lesznek-e megállítani a zuhanást, vagy jobban fog ez a katalánoknak fájni, mint Gellért püspöknek a maga kis kalandja a Rudasnál. Rijkaard valószínűleg a helyén marad, a kerethez azonban alapjaiban kell hozzányúlni. Az öltözőben a hangulat már hónapok óta nyomott, Eto’o emlékezetes kirohanása edzője és Ronaldinho ellen (az első nem úriember, a második meg nem edz) olyan belső feszültségeket sejtet, amelyek lehetetlenné teszik az eredményes közös munkát. A Ronaldinho-Eto’o-Messi trióból legalább egy játékosnak el kell mennie, és hármuk közül csak Messi helye a biztos, hiszen ő a legfiatalabb és ő is játszott az idén a legjobban. A brazilnak viszont több esélye van a maradásra a kameruninál, belőle több pénzt tud csinálni a Nike meg a többi reklámozó, pedig talán fordítva észszerűbb lenne. Eto’óban egyszerűen több a tűz, és valahogy neki könnyebben elhiszi az ember, hogy környezetváltoztatás nélkül is képes lenne újra klasszis focista lenni. Deco távozása sem lenne tragédia katalán szempontból, a hátvédsor pedig nyilvánvalóan forradalomra szorul. Egy közép- és legalább egy szélsőhátvéd cseréje elengedhetetlen.

Nem lesz könnyű dolga a nyáron Laportának és a klub többi vezetőjének, az pedig külön kellemetlen, hogy a csapatnak addig is van még egy kis dolga, nevezetesen lejátszani azt az öt meccset, amelyek eldöntik a bajnokság sorsát. Egyáltalán nem biztos, hogy ez a megalázó vereség ezen a nagyon rövid távon rossz hatással lesz a Barcelonára, sőt, az például elég valószínű, hogy vasárnap a Camp Nou közönsége belehajszolja őket a Betis szétverésébe. Azt viszont mostantól Rijkaardnak pontosan tudnia kell, hogy a nagycsapatok egyik legkomolyabb taktikai fegyvere már nem áll a rendelkezésére. Nem tudja a csapatát többé annak tudatában kiküldeni a pályára, hogy az ellenfél úgyis eleve rettegni fog. Ettől a Barcelonától már nem fél többé senki.

19 komment

Címkék: barcelona videó spanyol ronaldinho copa del rey rijkaard getafe szakértelem oleguer

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr4574214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lond · http://lond.blog.hu 2007.05.11. 16:17:43

Lehet hogy nem ártana meg a játékosoknak, ha nagyon durva teljesitménybért kapnának. Mondjuk a 100 ezer euros heti bér helyett kapnak 20at és a maradék 80at a héten begyüjtött / begyűjthető pontok százalékában. Hirtelen 5-2 után is nyerni akarnának az urak Madridban, stb. Ronaldinho meg cserélhet Kakával :)

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2007.05.11. 16:37:11

Egyetértek a cikkben leírtakkal, annyi a megjegyzésem, hogy Barcelonában nem Rijkaard épített csapatot, hanem Henk Ten Cate, azóta van a lejtmenet, amióta megunva a szürke eminenciás szerepkört, lelépett a csapattól.

Amúgy az az igazán megalázó, amikor Laporta térdét a valaki biztatóan megveregeti a 4. gól után...

csehmatyi 2007.05.11. 16:43:37

Ismét egy nagyon pontos elemzés, de számomra ez a meccs nem a Barcelonáról szólt, hanem a szépen játszó, és ennek a nagy sikernek gyönyörűen örülni tudó Getafe-ről.
Az volt az egészben a legszebb, hogy ez a (kis?)csapat abszolút elhitte magáról, hogy 2-5 után is ki tudja verni a Barca-t, és a meccs első percétől kezdve tudatosította is a Barca-ban, hogy a kiesés egy valós lehetőség a számukra.
A mai fociban nem lehet évekig a csúcson lenni, bárkiről legyen szó. Túl nagy business lett ez ahhoz, túl sokan (befektetők) akarnak sikeresek lenni, aztán kaszálni vagy sütkérezni a dicsfényben.

Titi120 2007.05.11. 17:14:15

Abszolút egyetértek.Ha elakarják kerülni a Real sorsát, akkor itt az ideje megkavarni az állóvízet (vagy szart, ha úgy tetszik:-)
Kérdés, hogy ha meg lesz a bajnokság (ami azért még könnyen lehet), akkor megmerik-e csinálni egy-két ász lecserélését, 1-2 újabbra.
Szerintem most megvan az esély arra, hogy Eto'o elmegy az MU-Chelsea-Inter hármas valamelyikébe, s Henry meg érkezik a helyére.
Na meg egy védekező középpályás is jó lenne, mert úgy rohannak át középpályájukon az ellenfelek, hogy csak na...

tomiP 2007.05.11. 18:31:14

Nagyon jó kis cikk, teljesen egyetértek vele. A Barca nagyon nehezen nyerheti meg csak a bajnokságot. Ronaldinho most megmutathatja, hogy nem csak nagy "spíler" hanem nagy küzdő is. De azért HAJRÁ MADRID!!

aGerald 2007.05.11. 18:54:03

Ez a meccs nem a Getafe-rol szolt. Amint a teljesen demotivalt Barca szembesult a sokkolo - es szamukra addig nyilvan elkepzelhetetlen - 0-4-gyel, rogton "szorta" a helyzeteket (felelmetes, hogy mennyire meglatszik, mennyivel jobban fociznak meg egy spanyol kupa elodontosnel is, ha kicsit odateszik magukat), mig addig el se jutottak (inkabb meg se probaltak) a kapuig.
A Getafe-nak hatalmas szerencseje volt, hogy az 5-2 utan a jelenlegi Barca (a cikkben pontosan kifejtve) teljesen eselytelen volt barmifele erofeszites megtetelere, bar az igaz, hogy ezt a Getafe jol hasznalta ki.

*** Krisztián főnöke 2007.05.11. 19:03:28

jó elemzés, de egy lényeges szempont hiányzik, amit egy hozzászóló meg is említ, mégpedig Henk Ten Cate. Rijkaard nem egy megújulni tudó ravasz stratéga, Catéval felépítettek egy nagyon jól müködő csapatot és érzésem szerint utóbbinak ebben nagyobb szerepe volt, azonban tavaly komolyabb változtatásokra lett volna szükség, aki ennek végrehajtására a legalkalmasabb lett volna, már az Ajaxban van. Nem írnám le a Barcát, megnyerhetik a bajnokságot, de jövőre nagyot kell váltaniuk, ez már világos.

Bede Márton 2007.05.11. 19:11:59

Igen, Ten Catenak valoban fontos szerepe volt a Barcelona felepiteseben. Viszont azert nem foglalkoztam annyira most az edzoi teljesitmennyel, mert - bar ha kemenyebben fogna az oltozot, talan kicsit jobb lenne a helyzet - ami tegnap tortent az nem Rijkaard hibaja. Nem tudom milyen utasitasokkal kuldte ki a csapatot a palyara, de biztos nem azzal, hogy "fiuk, csesszetek el mindent".

Es az is jogos eszrevetel, hogy a Barcelona szidasa mellett szanhattam volna nehany sort a Getafe dicseretenek is.

Sath 2007.05.11. 20:27:03

Nagyon jó cikk és tényleg itt az ideje a váltásnak. De több probléma is van. Rijkaard is biztos hibás, nyilván nem úgy küldte ki őket hogy csesszemek el mindent, de egy ilyen játékoskerettel így nem lehet játszani. Nem tudja, se motiválni se fegyelmezni a játékosokat, valahogy Catéval alkottak tökéletes párost. Ugyan az igaz, hogy Rijkaard nem rendelkezik nagy edzői múltal, de valamit tud.Amikor a holland válogatottnál volt , az a csapat játszotta a legszebb focit az EB-n, amikor idekerült, a Barcából lett a legszebben és legeredményesebben játszó csapat európában, de amint elment Cate, elkezdődtek a hibák.Szerintem az lehet a helyzet hogy Cate az ész, Rijkaard meg tud mindent a játékról, ő a zseni...De az Oleguer-eset a tökéletes példája edzői hibáira, már rég nem kéne a csapat tagja legyen de gyáva kitenni a csapatból, mert a szurkolók kedvence és ugyanúgy gyáva volt Eto'o-t fegyelmezni mikor kellett volna. És ez lehet a helyzet az öltözőben is...

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2007.05.11. 20:45:10

Meg soha nem aludtam rosszul egy rohadt kis futball meccs miatt, de a tegnapi ejszakam, koszonet erte a Barcelona performanszanak, nem sikerult valami jora...
A cikkiroval ellentetben szerintem Rijkaardnak mennie KELL!!! es menni is fog. Foleg ha nem nyerik meg a bajnoksagot. Ha veletlenul a real nyerne, akko' egy evig nem fogok jol aludni...

y b 2007.05.11. 21:22:27

etot k.élet h. eladják. Túl sok konfliktus volt vele a szezonban.
Ronaldinho hülyére kereste magát reklámszerződésekkel, minek focizzon? Tőlem mehet ő is.
Akinek nagyon mennie kellene az Thuram, de lehet Marqez is mehetne.
Messi nincs messzi a csúcstól, nem adnám el.

szs 2007.05.11. 22:12:18

Tegnap azért komoly szakmai hibák is előfordultak Rijkardnál. Utoljára a vb-n a német-argentín meccsen láttam ennyire elhibázott cseréket. Mondja már meg valaki hogy miért kellet védő helyére csatárt behozni amikor még simán továbbjutásra álltak???

*** Krisztián főnöke 2007.05.11. 22:14:03

zsinórban két bajnoki és egy bl-győzelem után nehéz folyamatosan motiváltan tartani egy csapatot, éppen ezért lett volna szükség új arcokra és friss taktikai elemekre. a jóllakott játékosok pedig nem tudnak csapatként egymásért küzdeni, ezért volt furcsa az elavult "nyerő csapaton ne változtass" stratégiához való ragaszkodás. most már komolyabb a probléma és csak fájdalmas lépések árán lehet változtatni, ami azt jelenti, hogy több olyan játékostól meg kell válni, akiktől nem feltétlenül kellett volna, ha időben lépnek. az extra-motivált saviola nélkülözése is üzenetértékű, de nyilván más okok is szerepet játszottak. kiváncsian várom kit áldoznak be először, mert annak meghatározó szerepe lesz a jövőre nézve.

Hempli 2007.05.11. 23:06:30

egy henry eto csere jo lenne :)

csehmatyi 2007.05.12. 12:18:06

Semmi bajom Henk ten Cate-val, gyakran össze lehetett futni vele MTK-s évében az Oscar-ban is, teljesen szimpatikusan viselkedett ott is, de...

Mint edző sincsen vele semmi bajom, de miért olyan biztos benne mindenki, hogy ő fújta a passzátszelet a Barca-öltözőben? Gyakorlatilag kész tényként kezeli itt mindenki, hogy minden, ami jó volt, az ő műve volt, minden rosszért pedig a Rijkaard felelős. Honnan tudjátok??? Ten Cate nem tudott nálunk bajnokságot nyerni az MTK-val (vagy 10 ponttal maradtak le a Dunaferrtől), pedig Bélánk még csúcsközelben volt, idén az Ajax nem tudta megelőzni a szezon végére szabadesésben zuhanó PSV-t, ráadásul egyelőre még a BL-részvétel sem biztos. Ettől függetlenül lehet, hogy nagyon jó edző, de nem hiszem, hogy ő volt a Barca-sikerek egyetlen záloga.

Azt elismerem, hogy nem megy a csapatnak úgy, mint az elmúlt 2 évben, vagyis lényegesen rosszabbul megy... Jóllaktak a játékosok, mindent megnyertek már, ennyi szupersztár egy öltözőben esetében valószínűleg még az is problémaként merül fel az öltözőben, hogy melyikük farka a legnagyobb...

Összesítve szerintem a Rijkaard által vezényelt elmúlt két év mindenképpen a Barca aranykönyvébe fog kerülni, azt meg el kell fogadni a legelvakultabb Barca-szurkolóknak is, hogy nem lehet mindig mindent megnyerni (mondjuk egy ekkora pofon már más kategóriába tartozik).Ebben a spanyol bajnokságban bárki meg tudja verni a nagycsapatokat (egyszer-egyszer, a csillagok kedvező állása esetén).
Ettől még persze bajnokok is lehetnek az idén, legalább izgalmas lesz a vége, és nem nyeri meg senki sem a bajnokságot 3 fordulóval a vége előtt..

y b 2007.05.12. 13:31:49

Liverpoolt mennyire is verte el az Arsenal feb.-márc környékén az FA-cupban, 6:2-re?
Az is óriási leégés volt, most meg BL döntőt játszanak. Tény hogy a tavalyi BL negyeddöntős csapatok mind gyengébb teljesítményt nyújtottak idén. Ez könnyen lehet igaz lesz az ideiekre is. Nincs ezzel semmi baj, rengeteg nagyon jó játékos van, ezek lehetnek ilyen-olyan formában, csapatok szintén stb...

Dean 2007.05.12. 23:26:44

Csatársorban el kell adni Eto'o-t (személyes problémák, kötelező vérfrissítés), Gudjohnsent (nem Barca színvonalú) - kettejük helyére kéne szerezni egy Morientes-típusú világklasszis csatárt, aki jól kiegészítené Saviolát (akit sokkal többet kellene játszatni).
Középpályáról ki kell dobni Decot (langyos nagyképű tehetetlen pöcs) és Giuly-t (nem Barca színvonalú), kettejük helyett megvenni Gattusot vagy legalábbis egy klónját. Vele kiegészülve és Iniestát gyakrabban játszatva feltámadna hamvaiból a középpálya közepe. Ha véletlenül kerülne egy plusz kalap pénz, lehetne szerezni valakit balszélre, és Ronaldinhot beljebb hozni, egy teljesen szabad, kreatív szerepkörbe. (Ja, őt pedig valahogy motiválni kéne, ha kell akár zsarolással :)
A hátvédsorban szinte mindenkit el lehetne adni, Puyol maradhat, mert ő azért még mindig a csapat szíve a legtöbb találkozón. Szerintem igenis megbízható, bár tény hogy nem lesz fiatalabb, de minimum egy szezon még benne van.
A kispadra meg le kell ültetni a helyi nevelésű katalán csávókat, arra tökéletesek, hogy időnként becseréljék őket.
Rijkaardnak tutibiztosan mennie kell. Aki - a tavalyi BL-győzelem alapján - a világ legjobb csapatát ilyen defenzíven, motiválatlanul, ennyi hibával irányítja, az nem való oda. Szerezni kell a helyére valakit, akinek van legalább annyi vér a pucájában, hogy kiküldjön a pályára két valódi csatárt egyszerre.
Két óriási hibája volt a Barca játékának az idén: az egyik a végtelen labdapöckölgetés a saját térfélen, a másik pedig a csatártalanság, illetve a csatárok nem megfelelő pozícióban játszatása (Eto'o balszélen, MI A F*SZ?!). Mindkettő edzői balfaszság szerintem.

rowi 2007.05.13. 01:28:49

úgy örülök amikor egy csapat szurkolója hosszasan ecseteli ki kell ki nem kell...ilyenkor nem szoktam érteni mi a gond a Chelseavel... (Mourinhon kívül, ami szimpátia v. antipátia)

danesdzsu2 2007.09.07. 02:19:20

Niterider, kiváló altatókat tudok olcsón.:)
süti beállítások módosítása