Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Reszkető papagájok

2007.04.27. 15:34 Bede Márton

Ma nagy nap van a futball történetében, bár persze melyik nem az. Olyan ugyanis még soha nem történt ebben a szakmában, hogy egy csapat 3-0-ra megnyerje egy európai kupa odavágóját, és utána hideg verejtékkel kiverve, reszketve várja a visszavágót. A Werdert csütörtökön alaposan elverő Espanyolnál mégis előre rettegnek a brémai második meccstől, ami a kisebbik barcelonai csapat múltjának fényében egyáltalán nem meglepő.


Az Espanyol státusza eleve különleges a világ focijában. Nem nagyon van még példa arra, hogy egy európai nagyvárosnak két, de csak két csapata legyen, és köztük ilyen egyenlőtlenek legyenek az erőviszonyok. A Milan-Inter, a Sevilla-Betis és a Celtic-Rangers történelmileg kiegyenlített párharcok. Az Everton és a Manchester City néha azért nyernek valamit, akárcsak az Atlético Madrid (vagy legalábbis nyertek régebben). Ezekben a városokban ráadásul a helyiek szimpátiája is megoszlik a két csapat közt, sőt, a kisebbik csapat drukkerei általában büszkén állítják, hogy aki igazi manchesteri/liverpooli/madridi, az nem szurkolhat a Unitednek, a Poolnal vagy a Real Madridnak.

Barcelonában azonban más a helyzet. Az Espanyol itt az örökké elnyomott kistestvér, aki soha nem nyer semmit (két Copa del Rey ugyan volt az utóbbi évtizedben, de az előző hatvan évben nulla), és akinek csak titokban lehet drukkolni, különben a többi katalán egyből francóista veszélyt kiált és az elnyomó madridi rezsim talpnyalójának nevezi a szerencsétlen periquito-t (szó szerint papagáj, az Espanyol-drukkerek beceneve).  Szegényeknek még egy rendes stadionjuk sincs azóta, hogy a régit, a Sarriát lebontották, és az új otthon megépítéséig a teljesen lélektelen olimpiai stadionban kell dekkolniuk.

Egyetlen egyszer vitte majdnem sokra az Espanyol, az 1987/88-as szezonban, amikor az akkor még nem teljesen idióta Javier Clementével a kispadon sikerült bejutniuk az UEFA-kupa döntőjébe. Útközben az Intert és a Milant is kiverték, az akkor még kétmeccses döntőben pedig a Bayer Leverkusennel kellett játszaniuk. Az első meccsre Barcelonában került sor, és az Espanyol hatalmas meglepetésre könnyedén átgázolt a németeken. A mérkőzés 3-0-val ért véget, és a sokat szenvedett hazai drukkerek campeones, campeones kiáltásokkal búcsúztatták a csapatot. A leverkuseni visszavágó puszta formalitásnak tűnt, amikor pedig a szünetig senki nem szerzett gólt, már szinte annak sem. A második félidőben azonban a németek gyorsan rúgtak két gólt, tíz perccel a vége előtt pedig az első valamirevaló koreai focista, Bum Kun Csa befejelte a hosszabbítást érő harmadikat. A meccs végül a tizenegyesekig ment el, azokat pedig hiába kezdte jobban az Espanyol, végül a németek nyertek.


Csütörtök este Barcelonában a Werder volt az esélyes, és az Espanyolt az sem vigasztalja, hogy egy góllal többel verték meg a csapatot, amely ellen a gyűlölt városi rivális ősszel kétszer is megszenvedett, és a Camp Nouban is csak kettőt tudott nekik rúgni. Ez a 3-0 helyett kis túlzással bármilyen egyéb eredménynek jobban tudtak volna örülni. Pedig tényleg átgázoltak azon a Werderen, amelyiknek Diegóstul és Kloséstul lényegesen erősebb a kerete a spanyolokénál. Az Espanyol jól szervezett csapat, középpontban Iván de la Peñával és azzal a Tamudóval, aki még Inzaghinak is leckéket adhatna szimulálásból, hiszen három napon belül a második kapust sikerült kiállíttatnia pofátlan műeséseivel. Húsz év után a kék-fehérek újra ott állnak egy kiscsapat álmainak kapujában, és bár most azért tovább fognak jutni, a döntőnek nem ők lesznek az esélyesei, bárki is jut be a másik, teljesen spanyol ágról. Mi az Osasuna-Espanyol döntőért drukkolunk, akkor biztos olyan csapaté lesz a győzelem, amelyik nagyon-nagyon megérdemli.

9 komment

Címkék: német spanyol uefa kupa espanyol werder bremen bayer leverkusen tamudo de la pena

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr1564339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2007.04.27. 17:07:43

1. A kiállítás teljesen jogos volt tegnap.
2. Persze csak ha a nagycsapatokat veszitek sorra, akkor az Espanyol elbújik a Barça árnyékában. Na de mondjuk a Levante és a Valencia?
3. Az Osasuna már miért lenne esélyesebb az Espanyol ellen? A bajnokságban is alattuk állnak, és az egymás elleni meccseken is az Espanyol volt a jobb.
4. Én nem úgy láttam, hogy az Espanyol-drukkerek szomorkodtak volna a 88. percben esett harmadik gól után.

vajon 2007.04.27. 18:38:51

És a Juve-AC? Valamirevaló torinói...
Bayern-1860? Valamirevaló müncheni...

kzgy 2007.04.27. 19:12:02

Mondjuk a Torino régebben sokszor nyert. Talán itt volt múltkor, hogy egy csomó bajnoki rekordot ők tartanak még mindig.

Az 1860 meg jogosnak tűnik. Bár valamirevaló ember a Bayernnak nem drukkol, nem?

vajon 2007.04.30. 14:45:55

"Bár valamirevaló ember a Bayernnak nem drukkol, nem? "

müncheni nem, csak a bajor parasztok. A Juvének meg csak külföldiek, még akkor is, ha az AC sehol sincs.

Azazello007 2007.04.30. 14:57:42

Bizony, Torinóban sokkal több AC-drukker van, mint Juve-fan.

tb 2007.04.30. 18:01:01

az átlagnéző számok nem épp ezt mutatják
1962 óta 3szezonban fordult elő, hogy több volt az átlagnézőszám a Torino meccseken, mint a Juve meccseken, ebből az egyik az idei, amikor a Juve másodosztályú, de nem járnak kevesebben a Seria B meccsekre, mint amikor a Torino Seria B-s.
Ezt leszámítva 20-30000 a különbség a két csapat szurkolótábora között.
ez is csak egy újabb sztereotípia, aminek sok köze nincs a valósághoz, szerintem

dr. Wilbur Swain 2007.04.30. 19:18:50

tb: a Juvenak sok szurkolója van, az tény, csak nem a torinoiak közül

Dok 2007.05.02. 09:54:21

tb!

Jól mondja Wilbur. A Juvának több szurkolója van, mint az AC-nak, de ezek leginkább Torinón kívüliek. A Juvénak igazából dél-Olaszországban van nagy kultusza.
Nem véletlen, hogy egy-két éve azon gondolkoztak, hogy kompletten elköltöztetik a Juvét valahová délebbre.

dok

tb 2007.05.02. 12:00:14

tehát 35000 ember kéthetente felutazik Torinóba délről, meccset nézni, csatlakozva a már ottlévő 15000hez?
van erre az állításra valamilyen adat? közvéleménykutatás stb.. ugyanígy a City és az Atletico szurolóinak a számát illetően?
süti beállítások módosítása