Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Messze világló, őszinte pillanat

2007.03.14. 09:51 Gitár János

Van az öcsémnek két kis fiúgyermeke, a korkülönbség három év se. Tavaly valamikor: a kicsi épp a négykézlábat tanulta, a nagy rohangászott körbe a lakásban. Több ízben elviharzott a mászogató kicsi mellett, mígnem egy alkalommal (nyilvánvalóan pedagógiai céloktól vezérelve), oda se nézve, teljes természetességgel úgy felrúgta, hogy a falig hengerbucskázott az a gyermek. Arckifejezés: ó basszus, észre se vettem, de hát miért volt ott.

Ez a jelenet jutott eszembe tegnap, amikor a Manchester United - Europe XI elnevezésű jótékonysági gálameccsen a magát láthatóan cirkuszi mutatványosként pozicionáló Christiano Ronaldóba - túl a fizika alaptörvényeire rácáfoló szabadrúgásgólon, túl a százhuszonötödik filmtrükk-cselen - Marco Materazzi csak belerúgott egyet. (Nem is őt cselezte ki C.R. egyébként.) Arckifejezés: ó basszus, észre se vettem, de hát miért volt ott.

Kiváló pillanat volt, és aki most arra számít, hogy valami Materazzi-baszkuráló tiráda következik, az csalódni fog. Marco Materazzi, tetszik vagy nem, korunk egyik meghatározó futballistája, és ezt nem vélt vagy valós brutalitásának köszönheti. Baromi kemény, igen, továbbá parádésan helyezkedik, nagyszerűen szerel és nem áll meg az első vérnél (akár a sajátjáról, akár az ellenféléről legyen szó). (Valamint képes arra, hogy meccseket döntsön el.) Nem állítanám példaképül serdületlen fiatalok elé, mert nem idegen tőle az alattomosság, de aki nem hiszi, hogy le tud hozni gyakorlatilag falt nélkül egy meccset a világ legjobb támadói ellen, az vegye nyugodtan elő a vb-döntő felvételét és tekintse meg újra.

Amikor Zidane azon a döntőn mellbe fejelte, egyrészt nemzeti hőst és popkulturális ikont csinált Materazziból, másrészt végképp bezárta abba a skatulyába, amiben a durva, szemét, aljadék védőket tartjuk. (Úgy képzelem, Marco már az általánosban is az a srác volt, akit először vesznek elő minden betört ablak, minden ellopott osztálykönyv és minden ehetetlenre sózott menzaleves miatt, függetlenül attól, hogy a cselekmény környékén volt-e egyáltalán.) Pedig amit ő tud és tesz, az a futball ősi leglényege, ősibb annál is, hogy nyerni kell (ezért lépett működésbe egy barátságos meccsen is). Ez az az építőkocka, amiből az egész játék össze van rakva: az egyik, akinél a labda van, el akar futni vele valamerre; a másik meg akarja állítani (valamint fel akarja hívni a figyelmét arra, hogy ha legközelebb nála lesz a labda, ennyire nyugodtan ne szaladozzon). Az egyik nem létezik a másik nélkül. Mért lenne érdemes cseleznie és passzolnia a mindenkori ronaldóknak, ha nem állnának velük szemben mindenre elszánva a mindenkori materazzik?

8 komment

Címkék: materazzi manchester united christiano ronaldo

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr9146415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fraki 2007.03.14. 12:15:58

Hát ez egy baromi erőltetett gondolatmenet.

"valamint fel akarja hívni a figyelmét arra, hogy ha legközelebb nála lesz a ladba, ennyire nyugodtan ne szaladozzon"

Pontosan mivel is akarja felhívni a figyelmét?...

fraki 2007.03.14. 12:17:45

Csak hogy tisztábban lássunk: a könyöklő védő és a nem könyöklő védő közt nem az a különbség, hogy az egyik fel akarja hívni a fentiekre a figyelmet, a másik meg nem, hanem hogy az egyik könyököl és aljas, a másik meg focizik.

Ficere 2007.03.14. 13:34:13

Igen, drága cikkíró, irgalmatlan öngólt lötték. Éljenek az alattomos ostoba emberek, vagy mi is a lényeg? :(

Ficere 2007.03.14. 13:34:43

lötték= lőttél

agentcooper 2007.03.14. 14:43:04

Amennyiben a futball leglényege, hogy "nyerni kell" mindenáron, úgy Materazzi praktikáival szemben - e gondolatmenet alapján - CR-nek joga van (éles meccsen) a saját eszközeit (úgymint műesés, színészkedés) használni. Akkor majd róla is születni fog egy ilyen cikk? :)

agentcooper 2007.03.14. 14:44:58

off: miért nem tudom az oldalon lévő youtube videókat megnézni? olyan mintha szimpla képek lennének, hiába kattintok rájuk. a subbán vagy a cc-n nincs ilyen gondom...
on

Deansdale 2007.03.19. 14:11:26

Lehetne azon vitatkozni, hogy melyik volt előbb: a magát feldobó csatár, vagy a könyöklő védő. Nekem mindkettőből elegem van.
Valahol - talán a VB-n - láttam a japánokat focizni.
Nem szabálytalankodtak.
Meglepő, de kellemes volt a játékukat figyelni, persze a (barom) kommentátor meg is jegyezte, hogy nem "korszerű".
Materazzi egy köcsög, bár ettől függetlenül a cikkben azért van valami megkapó igazság-szerűség :)

fraki 2007.03.21. 21:32:17

"bár ettől függetlenül a cikkben azért van valami megkapó igazság-szerűség :)"

Azt nem tudom, hogy van-e, vagy hogy hol, és hogy mennyi, de hogy maga az érvelés milyen szarkeverően sunyi, az ordít. Politikai ügyeket szoktak így védelmükbe venni...
süti beállítások módosítása