Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

El Flaco mondja

2007.03.13. 03:10 Bede Márton

Blogunk a jövőben rendszeresen beszámol arról, hogy mit mond Johan Cruyff. Kevés olyan ember van ebben a szakmában, aki játékosként és edzőként is felért a csúcsra, mindent tud, amit futballról egyáltalán lehetséges tudni, és tudását képes is a köz számára is elérhetővé tenni. Sőt, nem is kevés ilyen ember van, hanem konkrétan egy: Cruyff. Focistaként a legnagyobb öt között volt, edzőként egyrészt felépítette a Barcelona immár legendás Dream Teamjét, másrészt, ami még ennél is fontosabb, egy örök második, állandóan nyavalygó csapatból végérvényesen a világ egyik legjobb klubját építette fel, amely évtizedek nyomorúsága után kiléphetett a Real Madrid árnyékából. Cruyff 1996 óta hivatalosan nem dolgozik, golfozgat és a családjával pihen, valójában pedig élet és halál ura Barcelonában, akinek egyetlen szavától összerezzennek játékosok, a klub vezetői és a legjobban az éppen aktuális edző.

Cruyff írt már könyvet is arról, hogy őszerinte hogyan is érdemes rúgni a labdát, a barcelonai La Vanguardia napilapban pedig rendszeresen publikál a város büszkeségeinek éppen aktuális ügyeiről. Cruyffnak kivétel nélkül mindig igaza van (egész életében csak egyszer nem volt: az 1994-es, Milan elleni BL-döntőben), fussuk is át, miket írt a szombati Barça-Madridról.

- Ez egy hibákkal teli, teljesen őrült meccs volt. Olyan, mint az NBA All Star gálája, ahol 150-140-re szokott nyerni az egyik csapat. Szórakoztató show a nézőknek, ám ami magát a játék struktúráját illeti, totális káosz. És az ilyesminek nagycsapatnál – pláne kettőnél egyszerre – nem szabad megtörténnie.

- A Madridnak fogalma sincs, hogy mit kellene játszania, a Barça pedig még nem jött rá, hogy miként is lehetne jól alkalmazni azt a szisztémát, a 3-4-3 felállást, amit az utóbbi meccseken elkezdett erőltetni. A Barça soha nem fog még egy ilyen rossz Madriddal találkozni, a Madrid meg soha egy annyira szétesett Barçával, mint most a második félidőben. Így történhetett meg, hogy hiába a hatgólos döntetlen, biztosan mindkét csapat rossz szájízzel távozott a pályáról, amiért így alakult a meccs.

- Ne hasonlítsuk a mostani Barcelonát a Dream Teamhez, mert annyira más játékosok alkották a két csapatot, hogy lehetetlen ugyanazt a rendszert rájuk húzni. Ettől még a 3-4-3 Rijkaardnak is működhetne úgy, mint Cruyffnak, ám az eddigi négy meccs közül, amin ezt a felállást alkalmazták (Zaragoza, Sevilla, Liverpool, Madrid), a dolog igazán csak a legelső első félidejében sült el jól.

- A Zaragoza elleni első 45 percből le lehet vonni a következtetést, hogy hogy is kell jól játszani ezt a 3-4-3-at. A lehető leggyorsabban és minél előrébb, a lehető legmesszebb a saját kapunktól. Ez a felállás sokkal nagyobb nyomást helyez a játékosokra, mint a 4-3-3, hiszen gyakorlatilag tilos hibázni. Először is a három csatárnak vertikálisan kell mozognia, mert ha statikusak, akkor semmire nem jó a négy középpályás, ahogy az a Liverpool ellen ki is derült. Ha nem lehet előrefelé passzolni, az egész csapat hátrébb tolódik, és minden egyes labdavesztés életveszélyes lehet. Nem az a baj, ha három védő van, mert attól még lehet kiválóan védekezni, hanem ha rosszul helyezkedik a csapat a pályán. Mert ha elől megy a játék, az ellenfél támadói vagy el sem jutnak a tizenhatosodig, vagy már hullafáradtan érkeznek oda, miután a saját térfelük közepéről kell előreloholniuk.

- A negyedik középpályás szerepeltetésével Rijkaard abban bízott, hogy egyrészt ha már van három csodás agya a csapatnak (Xavi, Iniesta és Deco), akkor hadd játszanak együtt, másrészt pedig hogy így támadóbb lesz a Barça játéka. Csak az a baj, hogy a foci az nem egy egzakt tudomány, és ezzel a hadrenddel ha egy vagy két játékos nem teljesíti a neki szánt feladatot, akkor el vagy veszve.

32 komment

Címkék: barcelona spanyol cruyff real madrid rijkaard szakértelem

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr4145927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gitár János 2007.03.13. 08:20:00

Holland barátaim úgy mesélték, tévés szakkommentátori tevékenysége folyományaképp C. a nemzeti röhögés egyik legalapvetőbb forrása, nagyon furcsa viszonyban van az anyanyelvével állítólag. Ettől még katalánul (spanyolul?) írhat jó cikkeket (ezek remek meglátások), de miért emlegeti magát harmadik személyben?! Az sose jelent semmi jót...

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.03.13. 08:21:52

Azt gondoltam értek a focihoz, de amint meghallom Cruyff szavait, mindig behúzom fülem-farkam...

fcb 2007.03.13. 09:12:23

Ilyen elemzéseket még szívesen olvasnék!
Egyébként az említett mecsen nekem is az volt az érzésem, hogy ha nincs a kiállítás, akkor 5-4-re nyer a Barca, mert a védelem mindkét oldalon jelképes volt.

Snowboarder 2007.03.13. 09:32:47

Abban a tevhitben voltam hogy Ronaldo sulyaval foglalkozni mar ciki de a sorok iroja ramcafolt... Ajanlom hogy vegyel erot magadon es egyszer ne azt nezd hogy milyen hanem hogy mit csinal...es akkor talan meg a jatekot is fogod elvezni.

Bede Márton 2007.03.13. 09:37:01

Janos, nem ir magarol harmadik szemelyben, csak en irtam at a cikket ilyen bena stilusura, nem szoveghuen forditottam.

Itt van egyebkent az eredeti cikk, amit sajnos elfelejtettem belinkelni:
www.lavanguardia.es/gen/20070312/51312927415/noticias/no-comparemos-con-el-dream-team-barsa-madrid-liverpool-camp-nou-real-madrid-rijkaard-zaragoza-marquez-sevilla-liga-nba.html

Cruyff spanyolul is erdekesen beszel, nyelvatnailag, kiejtesileg majdnem tokeletesen, de olyan szofordulatokat hasznal, amiken mindenki rohog. A kielncvenes evek elejen a "futbolisticamente" es az "en un momento dado" volt a ket nagy kedvence. Az elso nagyjabol "fuutballisztikailag", a masik meg "egy adott pillanatban"

Viszont most talaltam ezt az elkepeszto videot, ezt egyszer leforditom es bepostolom ide:
www.youtube.com/watch?v=vXYuyEVQ1uw

Jack Bauer 2007.03.13. 09:58:59

Ez qrva nagy ötlet volt, grat! Piszok jó meglátások, és végre valaki, aki tud normális szakmai véleményt mondani. Magyar nyelven miért nem hallottam (olvastam) még ilyet soha?

Jack Bauer 2007.03.13. 10:05:44

Magyar ember szájából (tollából) miért nem hallottam (olvastam) még soha ilyet? Nem is értem... Egyébként eddig ez az év ötlete, köszi érte!

text 2007.03.13. 10:16:44

Mindig ilyen szerettem volna lenni, hadvezér & filozófus. Állati bátor csapatokat csinált, iszonyú nagy hellyel az utolsó bekk mögött. Határozott igény mutatkozik a sorozat foytatására, igen-igen.

fcb 2007.03.13. 10:41:58

A youtube-os Cruyff videó fordítását kérlek mielőbb csináld meg!

Batman 2007.03.13. 10:44:14

Johann tata már évtizedek óta (az infarktusa óta) nem dohányzik, tessék kicserélni a képet....

És megkeresni a neten majd belinkelni ide azt a reklámfilmet, amin gombóccá gyűr egy cigisdobozt majd sarokkal (futbolisticamente oxival)beküldi a szemetesbe :-)))

Kiss Zoltán · http://Maradona 2007.03.13. 10:45:47

Jó volt ezt olvasni. A meccset nézve engem az izgatott mi lett volna ha Eto'o marad a pályán és a szünetben Deco illetve Thuram helyére Belletti és Sylvinho érkezik. ebben az esetben Marquez védekező közzéppályást játszik, a mágikus hármas pedig azt gondolom tíz emberrel is a katalánok javára döntötte volna el a meccset. Tudom, hogy merész ötlet de a madridi védelem mintha nem is lett volna, ebből lehetett volna előnyt kovácsolni.

indian16 2007.03.13. 10:51:46

hali, én is nagyon nagy ötletnek tartom ezt az elemzést. ügyes, komolyan. az El Clasico nagyon nagfy meccs volt, fel is vettem. Messi félelmetes, és Eto'o is nagyon jól játszott. nyert volna a Barca, ha nem kell őt lehozni. vannak azért gyengéi mots a Barcának: Oleguer, Thuram, Marquez, Deco. de a csatársor újra a régi! A Madridot is dicséret illeti, szépen játszottak, de odaadnak 2 pontot az ősi nagy elelnfélnek :-) hajrá Barca!

Bede Márton 2007.03.13. 10:59:16

Persze Batman, tenyleg nem dohanyzik, de ennek a fotonak nem tudtam ellenallni, mert nagyon kúl csavonak nez ki rajta.

fraki 2007.03.13. 11:28:31

Biztos én vagyok vak meg amatőr, de én erős madridi védelmet láttam... legalábbis összehasonlítva a youtube-os cruyff-tribute videókon látottakkal...

Jelle 2007.03.13. 11:30:22

Gitár János:
bizony így van. Sajátosan értelmezi a nyelvet és a közmondásokat is. Igen vicces és élvezetes hallgatni a kommentárjait.

Jelle 2007.03.13. 11:37:09

Bede, egyébként a nevét hivatalosan Johan Cruijff-nak kell írni.

Ja, az előbb elfelejtettem leírni: leghíresebb mondása hollandul a "minden előnynek van hátránya".

molaris 2007.03.13. 11:40:15

Abba bele sem merek gondolni mi lenne a Mester véleménye egy hazai "rangadóról".

Jelle 2007.03.13. 11:43:29

Eltűnt a kommentem...

Szóval bede, a neve hivatalosan Cruijff-nak írandó.

Kedvenc egysorosa hollandul a "minden előnynek van hátránya". Ez már teljesen integrálódott a tköznyelvbe :-))

Adler 2007.03.13. 11:45:26

Az elképzelés - amit a Barca játszik- hibás, a hiba forrása, hogy több irányitó van, mint kellene.
Valljuk be, hogy Deco posztján Ronaldinho nak kelleni játszani és irányitani, középen, a csatárok mögött, a brazil-portugál meg max kispados.
A Pool ellen jött ki ez igazán, nem volt középpálya, a csatárok ott mozogtak elöl, közben senki sem szolgálta ki őket, hiába voltak 3an.
Biztos szép elképzelés a 3-4-3, de szerintem rossz,s igazából eredménytelen.
A jelenlegi Real szinte szót sem érdemel, több meccs után is kérdés, hogy mi a Don elképzelése, ha egyáltalán van neki.

Kocsis Lajos 2007.03.13. 11:59:37

Adler: az elképzelés nem hibás. Az az alapja, hogy a pálya tengelyében játszóknak alapvonaltól alapvonalig kell mozogni, Ronaldinho-t meg nem akarják erre a zakatolásra kényszeríteni. Én úgy látom, h a mostani Barca esetében nem az egyirányítós/kétirányítós rendszer közti döntés az ügy. Cérnavékony firkás játékosok játszanak, a középpályán vagy a védelemben nem játszik erőgép. Ezt a csapatot le lehet darálni, ha a zsenik egyikének se jön be egy mozdulata se.

Dryce 2007.03.13. 12:38:33

Cruyff véleményével nekem nem érdemes vitatkoznom. Ezzel szemben itt elhangzott pár mondat amivel nem értek egyet.
1. Magyarul is lehet értelmes elemzéseket hallani időnként a sport tv-n Várhidi Pétertől. (A nyelvi sajátossága a "zajlódik" kifejezés)
2. Deco szerintem az egyik legfontosabb játékos a Barcelonában. Ráadásul olyan aki szivesen játszik akkor is, ha nem ő az elsődleges, másodlagos, ... közönség kedvenc. Egy szürke eminenciás.

Keelhaul 2007.03.13. 13:40:30

Ha már itt elemezgetünk, akkor szeretnék annyit hozzátenni, hogy a fentiek valóban értelmes gondolatok, de arról senki se beszél, hogy a Madrid baloldala alapesetben Gutival nagyon gyenge, de Oleguer mellett Guti még a bal oldalon, szélen is szárnyakat kapott, pedig elég lassú lábú játékos.
A legnagyobb probléma a 3-4-3-mal, hogy alkalmatlan védőkkel szerintem nem lehet játszatni. Oleguer pedig 4 védős szisztémában is gyönge, nem hogy háromban.

Isu 2007.03.13. 13:45:36

Szerintem Deco teljesen felesleges a Barca-ba,ugyanugy, mint Zambrotta, vagy Oleguer. Sokan nem értenek velem egyet, de, ha ők egyszer odafigyelnek, rájönnek, hogy Deco előszeretettel ad el 10 labdából 8-at. A cselei tökéletesen bénák, néha véletlenül sikerülnek. Ennek ellenére néha sikerül neki nagyon fontos gólokat lőni.
A mostani Barcanak szerintem nem a felállás a baja, hanem az, hogy nem költenek elég pénzt új fiatal játékosokra, ami most kezdi megbosszulni magát.Nézzük csak meg kit vett meg a csapat az elmúlt egy-két évben. A már veterán Thuram-ot + egy másik szerencsétlenséget: Zambrottát. (mindkettőt jó olcsón egy széteső Juve-ból).
Ronaldinho már nem a régi, Messi még messze nincs csúcsformában ugyanúgy, mint Eto'o. Ha lennének újoncok, akkor Ronnienak pl nem lenne más dolga, mint, hogy magára húzzon 3 embert minden meccsen, labdába se kellene érnie.
Szerintem a mai Barca egyetlen biztos pontja Xavi, akire viszont szemet vetett Ferguson is. Xavi fáradhatatlan,egy valóságos robot, ő a lelke a Barcelonának.

Ez minden, amit el akartam mondani.

egy ős régi BARCA drukker!

spili 2007.03.13. 14:27:41

Hogy Deco felesleges lenne? Szerintem Xavi mellett ő a Barca másik motorja. Támadó szellemű játékosként elképesztő nyomást tud gyakorolni az ellenfél középpályájára, meglepően sok labdát szerez. Az elmúlt két évben ez a pressing volt az egyik alapja a Barca sikereinek. Sajnos a lendület, az elszántság egy kicsit visszaesett, ami egy BL győzelem után teljesen természetes. De a Real ellen az első félidőben már újra a régi volt. Az, hogy Ronaldinho nem úgy csillog mint tavaly, vagy előtte, teljesen érthető. Ő sem egy gép! De ha megnézzük, hogy mennyi és milyen fontos gólt szerzett, azt hiszem egyértelmű, hogy ő a csapat motorja.

tammma 2007.03.13. 15:07:38

hali! én mindig utáltam Deco-t (ez a honosítósdi sem jött be nekem soha - mielőtt írnátok, tudom brazilból portugál, nem pedig spanyol lett), de vagy egy (fél?) éve láttam egy statisztikát, hogy vele sokkal eredményesebb a Barca. Thuram-ot én sem értettem, hogy minek hoztuk ide, de Zambrotta-tól én sokat vártam. hát egyelőre úgy néz ki, hogy várhatok... Számomra viszont Saviola mellőzése érthetetlen. az h 3-4-3 vagy 4-3-3 nekem tökmindegy. ha működik, akkor bármelyik eredményes lehet. prsze kellenek a megfelelő emberek! és hát Oleguer meg Thuram... és hát az utóbbi időben Puyol is elképesztő hibákat csinált. Cruyff? imádtam a csapatát, de kicsit Nyilasira emlékeztet. egyszer sikeres voltam, nehogy elrontsam nimbuszom, inkább nem vállalok semmit... na mindegy, a lényeg, hogy a madrid idén sem nyer semmit, mi meg megnyerjük a bajnokságot! :-)

tammma 2007.03.13. 15:40:53

jönnek az emlékek az akkori csapatról: Zubizarreta, Nando, R. Koeman, Ferrer, Bakero, M. Laudrup, Guardiola, Julio Salinas, Goicoetxea, Stoichkov, majd jött Romario de jó kis csapat volt az is :-) emlékszem max. 3 légiós lehetett, így a R. Koeman, M. Laudrup, Stoichkov és Romario négyesből valaki mindig a kispadon kezdett és egy másik sztár helyett állhatott be. ez négyes -nekem - simán ért annyit, mint a mostani hármas :-))

Tika 2007.03.13. 22:48:16

Isu, rosszul emléxem, hogy mind a kettő 1:2-re elvesztett meccsen Zambrotta adta az egyetlen gólhoz a gólpasszt, amit már "csak" be kellett fejelni?

Deansdale 2007.03.19. 14:39:42

Az a baj a Barca-féle 4-3-3-al, hogy valójában 4-5-1. Ronaldinho és Messi inkább középpályás, mint csatár. Ronaldinho leginkább csak felpasszolgat, Messi meg szélen felfutó szélsőt játszik. Az egyetlen csatár Eto'o, akinek viszont nagyon váltakozik a formája a sérülése óta. Visszatérő meccsén király volt, a Madrid ellen harmatgyenge. Már átvenni sem tudta a labdákat, 5-ből 4 elpattant tőle azonnal.
Szerintem szégyen, hogy a Barca, mint a világ egyik legnagyobb csapata egyetlen valódi csatárral játszik. Ronaldinho és Messi (meg Deco) mögött gyakorlatilag 3 védekező középpályás van, ami a 3 védővel együtt fölösleges, és nem is igazán hatékony. Látszik, ahogy a félpályára betömörül az egész csapat, aztán alig van kit indítani, plusz hátul meg likas a védelem (lásd Liverpool elleni meccs!).
Hörögtem eleget az El Classico-n, amikor idióta edzői utasításra Eto'o balszélen játszott. Ronaldinho nem befejező csatár, Eto'o nem szélső. Szerencse, hogy Messi legjobb formáját hozta, különben nem lett volna senki, aki gólt rúg.
Saviola meg az egyik kedvencem. Annak idején, amikor még játsszatták, lődözte a gólokat tucatszám. Aztán valamiért kegyvesztett lett, és a mai napig is az, pedig sokkal tehetségesebb, és sokkal "Barcásabb" is mint Gudjohnsen. Több lehetőséget kéne adni neki, mondjuk Eto'o mellett.
Deco meg egy pöcs. Általálában a passzainak a statisztikáját szokták felhozni mellette, mint érdemet, csakogy ez azért van, mert irányítóként rengeteg egyszerű passzot ad a középpályán jobbra-balra és hátra, kritikus helyzetekben viszont szerintem sokkal többször hibáz, mint a többiek. El kéne adni a levesbe. Helyette legalább ugyanolyan jó lenne Iniesta. Ő ráadásul lelkes és hazai nevelésű.

Középpályán Ronaldinho-Xavi-Iniesta-Messi, elöl pedig Eto'o-Saviola, és 4-5 góllal vernénk mindenkit. Persze emellett már elférne egy rendes négyfős hátvédsor is.

vattafák 2007.03.24. 18:43:36

emlékeztek még C. mester meglátására, miszerint ha támadni akarunk, akkor védőt (és nem csatárt)kell behozni, ti. először labdát kell szereznünk...?
bizonyára legalább 15 éves gondolat, tud valaki edzőt, aki alkalmazza?

andras3 2007.03.26. 21:04:12

ki alkalmazza? pl. ancelotti joparszor, de az olasz edzoknel ez nem valami titkos fegyver, hanem alapveto tudas.

tb 2007.03.27. 10:24:35

vattafák: ez egyrészt nem az ő meglátása, másrészt nem védőt, hanem labdaszerző/védekező középpályást

vattafák 2007.03.28. 20:42:04

tb, én tőle hallottam idézni. szerinted ki a forrás?
süti beállítások módosítása