Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

True colors IV. - Guti

2009.12.31. 09:52 Vendégszerző

Napvilágot látott az a régóta szóbeszéd tárgyát képező hír, hogy José María Gutiérrez Hernández, kicsit közismertebb nevén Guti, a Real Madrid 14-ese és mellesleg harmadik számú kapitánya rövidesen szögre akasztja -  pontosabban szögre akasztattják vele a – a habfehér mezt - mondja vendégszerzőnk, sporttársunk, Maverick, aki még maga sem tudja, sajnálja-e a tűzforró irányítót. Komolyan meg kell tornásztatnuk a futballal kapcsolatos lexikális tudásunkat átfésülő neuronjainkat, hogy egy nála ellentmondásosabb figurát felleljünk a világ örökké zöldellő téglalapjain. Simán összevágható róla egy olyan összeállítás, ami alapján abszolút rászolgál a köcsögválogatottbeli tagságra a pályán mutatott momentumaival is – bár igazi erőssége a verbális megnyilatkozás. Ugyanakkor  egy a futballról mindent tudó, ám a sportcsatornáktól hermetikusan elzárt – mondjuk jakut földön Hiddink által csecsszopó koruk óta edzett jakpásztorok  -, képzeletbeli kontrollcsoportnak tudnánk mutatni egy olyan promociós DVD-t is, ami után megesküdnének rá, hogy a világ legzseniálisabb játékosát látták.

José Maria 1976-ban született Madridban, és már 1984-ben jelenlegi klubjában terelgette a labdát. Csatárként kezdte – ó, amikor még Romában 2-t vágott és mezőny legjobbja volt BL mérkőzésen… -, majd középpályást faragtak belőle, bár esetében a posztokról beszélni még annyi értelme sincs, mint az Euro-bevezetés végleges dátumát firtatni. Az 1999-2000-es szezonban Seedorf távozásával komoly felelősség szakadt a nyakába, amit rögvest egy felesleges kiállítással ünnepelt meg. Ez a motívum nem egyszer ismétlődött pályafutása során, csak a ligában 8-szor volt szerencséje látni a szeme előtt lebegő vörös posztót kártyát. A következő idényben Morientes sorozatos sérülései miatt 32 bajnokin lépett pályára és ezek alatt 14 találatot jegyzett, legeredményesebb évét zárva.

Posztját a legelső vonalban akkor veszítette el igazán, amikor 2002-ben berobbant Ronaldo – ennek következtében minden igaz madridista számára az évtized legszomorúbb eseményeként Morientes örökké kivált a világ valaha egymást legjobban megértő csatárpárosából. Innentől kezdve Guti valódi pozíciója a kényelmes Bernabeu beli kispad bal szélének hátsó sora lett: tulajdonképpen ő volt kezdetben az univerzális csere. Néha volt csatár, néha irányító, egy időben védekező középpályás, vagy „deeplying playmaker”, alkalomadtán szélső hátvéd, kapus valószínűleg csak azért nem, mert soha nem volt rá szükség… Ha valami gond volt a pályán, beütött valami nem várt sérülés, akkor ő volt az első, akit bedobtak. Igazán emlékezeteset a Capello féle menetelés alkalmával nyújtott. Don Fabio képességeit jól jelzi, hogy talán ő tudta leginkább használni a kiszámíthatatlan művészlelket, aki ötvözte egy lantművész hárfajátékos kezeinek finomságát egy skizofrén elme bonyolultságával és helyenként egy megye 2-es törzsszurkoló angolosan ízléses modorával.

Voltak jó meccsei fiatalként csatár poszton, de alkalomadtán a védekező középpályán is akadtak kiváló megmozdulásai. Ez a poszt azonban nem igazán felelt meg – keressünk egy enyhe szót – lobbanékony természetének, hisz rengeteg kiváló alkalma akadt a sportszerűtlen, vagy inkább őszinte megmozdulásokra. Guti ugyanis nem volt alattomos! Nem az a komisz kamasz kölyök, aki leköp az emeltről a járókelőkre, hanem egyenesen odafárad, és a néni kezéből kicsavart táskával vágja pofán őt… Ha elgurult a gyógyszere, akkor onnantól nem foglalkozott holmi külsőségekkel. Még a TV előtt is jól látható volt, hogy mikor jött el a csere ideje, amennyiben az edző a „vajon lesz-e még egy óriási passza, vagy túl nagy a kockázat és jó lenne 11-en befejezni” diulemma keretében racionális módon az utóbbi mellett dönt.

Guti volt az az ember, aki az egyenletes teljesítmény fogalmát még annyira sem ismeri, mint egy elvakult Tottenham szimpatizáns. A Nemzetisport 5-ös érték olyan idegen számára, mint alighanem az azonos szám lenne egy lineáris algebra záróvizsgán. Gyakorlatilag nem emlékszünk olyan meccsre, amikor egy jó átlagost nyújtott volna. A spektrum igen szélesen váltakozott a madridista havert már meccs közben telefonálásra ösztönző „azt a mindenit, mekkorát játszott Guti!”-tól a legelvakultabb, falon is 14-es mezt tartó szurkoló idegeit és szétcincáló „mi a jó istent csinál ez a pályán még mindig, amikor a cserepad mellett ott takarít a szertáros is”-ig. Sőt, kifinomult formaidőzítését nem csak meccsről-meccsre, de akár percről-percre képes volt változtatni a teljesen értékelhetetlen és értelmezhetetlen megmozdulások közé beszorongatott zseniális gólpasszok formájában, nem kis fejtörést okozva nemhogy az ellenfél edzőjének, de sajátjának is.

Gutiban ugyanis ott volt a zseni! Ezt még a legelvakultabb utálói sem vitathatják el. Ha a Guti nevű rock banda frontemberét megkérdeznék, hogy ki volt leginkább inspiráló hatással stílusukra, akkor alighanem a legvirtuózabb szólógitárost,  Zidane-t említené meg. Legalábbis az embernek mindig volt egy ilyen benyomása. Ha csak a legjobb pillanatait nézzük, mozdulatait, bokából odapörgetett kiugratásait, 1,01 labdányi helyen átcsúszó bogyóit, akkor – előre látjuk, hogy óriási felelőtlenség ezeken a hasábokon ezt leírni, és még a cikk megjelenését is kockáztatjuk vele:) – azt kell mondjuk: Zidane-ra emlékeztetett! (Ellensúlyozandó, gyorsan idetesszük, hogy igen, Zidane a legnagyobb király!)

Botrányos a zene, és mélységesen elhatárolódunk tőle – Motley Crue szólt a hangfalból miközben lefutott némán a video -, de talán ez a legjobb összeállítás amit ide biggyeszthetünk:

Úgy látott a pályán mint nagyon kevesen, ihletett pillanatokban úgy osztotta a zsugát, mint még annál is kevesebben. (A fénykorában – értsd: bármely 3 jó meccse egymás után – üvöltve követeltük a bukdácsoló spnyol csapat irányító pozíciójába.) De – és ez Guti nagy tragédiája -, ezek a pillanatok teljesen kiszámíthatatlanok maradtak. Szorult helyzetben az edző előbb csak sandán odapillantott az árnyékban rágózó unott srác felé, majd az ég fele nézett, megpróbálta a Jupiter és az adott páratartalomnak megfelelően beálló szőkíett hajtincsek aznapi együttállásából kitalálni, hogy mire számíthat, és 19-re lapot kérve beküldte. Volt, hogy bejött, volt hogy nem. Az igazi klasszisnál azonban a „bejövési ráta” nem egy pénzfeldobás eredmény megtippelésének sikerességével vetekszik. Ezért – többek között, de mindenesetre leginkább – nem vált Guti a spanyol Zidane-á, és ezért nem ragadt meg talán a kezdőben. Mindene rendben volt, „csak” a mentális képességei nem.

Ettől függetlenül letolt egy teljes karriert Madrid mezben, sokszor komplett szezonokat minduntalan csereként pályára lépve, de soha el nem hagyva klubot. 499-szer öltötte fel magára a habfehér mezt tétmeccsen, és 16-szor a válogatott szerelést. Ez alatt 45 illetve 3 találatot jegyzett, de igazi erényei a kanadai táblán mutatkoznának meg. Talán nem is az assistok terén, hanem a jégkorongból jól ismert második, helyzet létrehozó passzai révén.

Sajnálatos, hogy madridi pályájának végét alighanem a „szégyenkönyvbe” bevonuló Alcorcón elleni gyalázat jelenti. Pellegrini ugyanis az ésszerű döntést hozta a fentebb már vázolt dilemma megoldásaként, ami hősünkből néhány eposzi jelzőt és kevéssé vágyott útirány Pellegrini számára történő megjelölését hozta elő… Ez pedig már a karancslapújtői ifiben is megengedhetetlen kellene, hogy legyen. Az edzői döntés jogos, a száműzetés érthető, bár hogy ne lenne visszaút, az azért kérdéses. A távozás érthető lenne, de mindazonáltal mindenki számára, aki az ifjonc Raul és Morientes játéka kapcsán lett Madrid szurkoló fiatalos lelkesedéssel, valahol szomorú is. Guti annak a csapatnak egyik utolsó mohikánja, és Raul mellett maga a Madrid sokak számára akik a 90-es évek dereka után kapcsolódtak be a futball életbe. Hűséges volt a csapathoz, noha rengeteg helyen ünnepelt sztár is lehetett volna tuti kezdőként, így talán köztes megoldásként egy 89. percben történő becserélés kijárna neki a Bernabeuban, az 500. meccsén…

Megítélése az utókorra, és kicsit közelebbi célt megjelölve, a kommentelő, műértő közönségre marad. 100 szónak is 1 kérdés a vége: Milyen játékos is /volt/ valójában Guti?

127 komment

Címkék: videó szakértelem több mint foci vegyes izé true colors

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr131634486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shinigami 2009.12.31. 14:35:11

mocsinggal teljes mertekben egyet tudok erteni (hu de furcsa volt ezt leirni)

@dann:
hat realoskent eleg sok real meccset neztem az utbbi 10-15 evben es ha guti jol jatszott eppen (10 percig kb a 90bol) akkor tenyleg olyan passzokat adott amit ujabban szinte csak Xavitol latni (csak mondjuk tole rendszeresen)

ettol fuggetlenul nem banom h elmegy, tudom bunko vagyok de szerintem nem volt real szintu jatekos (legalabbis igy h nem csatart jatszott)

horas 2009.12.31. 14:37:33

Örök igéret maradt,ahogy egy jó pár játékos...
Hiába képesség,ha fejben nincs ott az arc.Riquelme-ről ugyanilyen cikk írodhatna-ahogy Cassano-ról is egy pár év múlva-csak ő az európai fociba nem ivódott úgy bele.Képességei alapján Riquelme is van olyan jó mint Kaká vagy Guti is mint Pirlo csak sérült az elméjük mentálisan labilisak és ez számít...
Lényeg,amit itt már egy páran leírtak ahhoz,hogy klasszis legyen valakiből nem elég akkor villantani amikor olyan napja van,hanem akkor is kell amikor szükség van rá...

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.31. 14:46:07

@shinigami: nem is sejtettem, h ekkora nehézséget okoz ennek leírása, de pozitív életfelfogásomból adódóan boldog vagyok, h megtörtént és nem sírok, h ilyen furcsa volt :)

amúgy, ha hasonlítani kéne valakihez gutit, az okocha lenne és persze nem (a szexuális orientáció, vagy) a klubhűség, hanem a ki nem bontakozott zseni okozta sajnálat miatt

phelan76 2009.12.31. 14:54:02

csk rangsor:

Raul, Guti, Casillas, Ramos.

Guti nem klasszis, viszont egy kibaszott zseni, minden pozitiv és negatív tuladonságával együtt, ami ezzel jár.
Xavi a tökéletes ellentéte. Nem zseni, de klasszis.

a sarokkal Zizunak letett labda... i love it.

drosiii 2009.12.31. 14:55:55

@dann: Akkor Ronaldinho elé helyezed Giggs-et is ezzel a szemlélettel igaz?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.31. 15:01:27

Zseniális érzéke volt (van) a labdarúgás nevű játékhoz. A posztíróval és halareaallal értek egyet. Csúcsformájában muzsikált a lábán a labda. Nagyon sajnálhatja, aki nem látta őt csúcsformájában játszani; dehát ezért vannak a youtube-os videók.

rizla 2009.12.31. 15:12:27

ahogy ez az ember passzolni tud, az tényleg költészet, pontos a poszt.
viszont nem értem, hogy miért feledkezik el mindenki a 07/08-as szezonról (schusterrel), ami guti talán egyetlen tényleg meghatározó, kiegyenlített évadja volt. többnyire végig a kezdőcsapat tagja volt, kevés hülyeséget csinált, viszont brutális mennyiségű gólpasszt osztott ki.
sajnálatos, hogy ekkora köcsög.

rizla 2009.12.31. 15:14:56

egyébként ki hozta le azt a hírt, hogy a madrid elküldi? hivatalosan tőlük szerintem még nem volt ilyen megnyilatkozás..

robill760 2009.12.31. 15:26:12

@halareaal: rosszul nézted, benne van a videóban az a passz

jawbone 2009.12.31. 15:31:17

Real szurkerkent sajnalom valahol, de jobb lesz nekunk nelkule

ettol fuggetlenul voltak kurva nagy pillanatai,

az meg hogy ilyenkor is elokerul 1-2 szakerto hogy leszolja..lol ez de pitianer mar

dann, te szerencsetlen amikor Guti a csucson volt ti hatodikok (6ik!!!) voltatok a bajnoksagban, meg kiestetek a BL csoportkoreben haver

Keelhaul 2009.12.31. 15:45:19

Előrebocsátom, hogy nekem Guti a kedvenc játékosom. Ez - nem tagadom - eléggé komoly mazochizmusra vall ( a kedvenc teniszezőm Szafin volt, szóval nagyjából konzisztens vagyok). Két-három dologban nem értek egyet. Egyrészt abban, hogy Guti tényleg akkora fasz lenne, mint amekkorának itt páran hiszik. Azt dudogják (elsősorban a madridi szertárosok), hogy IRL messze jobb arc, mint pl. a mintaember Raúl. Valóban meglehetősen fura dolgai vannak, arról sem vagyok biztosan meggyőződve, hogy nem langyos, de nem véletlen, hogy a csapattársai általában meglehetősen szeretik. - épp a napokban Metzelder nyilatkozta ezt.

Amikor a pályán elszakad a cérna. Egyrészt azért kap hideget-meleget (buzipoén included) ő mindenkitől, másrészt sérülést még asszem sosem okozott. Köcsög? Inkább indulatos. Könnyen kap dührohamot. Annak meg az a lényege, hogy az ember fura dolgokat csinál.

A képességeiről meg annyit, hogy a 2007-2008-as szezonban, ha Guti gólpasszt adott, akkor Robinho kisúrolta a cipőjét. Az meg, hogy mennyire sikeres, vagy sikertelen... kevés játékos tud lejátszani 500 meccset Madridban. Lehet, hogy a fehér klubban mindig volt nála nagyobb sztár, de _minden egyes odaigazol zseni_, Zidane, Ronaldo, Cé, Kaká azt nyilatkozta, hogy tehetségesebb nincs nála. Utána lehet nézni. A társasághoz legutóbb X.Alonso is csatlakozott. Mi lehetett volna? Szerintem benne ennyi volt. Néhány olyan teljesítmény, amire a legnagyobbak közül sem képes mindenki, és jónéhány szar is. Asszem az összmérleg pozitív. Nem lehet mindenki Zidane, Michael Jordan, Schumacher meg Lance Armstrong, Roger Federer. Kell a világnak Safin és Guti is. Én őket még érdekesebbnek is tartom. Antihősök.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2009.12.31. 15:48:22

@Artsuhtaraz: Köszi:)

@phelan76: Igazad van, csak hirtelen az ugrott be, hogy újabban Casillas a CSK, de ezt elnéztem valóban...

A Schusteres szezonban is van valami, így belegodolva a kommentekbe.

@Keelhaul: Ez nagyon jó lett, teljesen igaz!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.31. 15:50:26

@mocsing: Érdekes kérdést feszegetsz. Mitől zseni valaki? Mindenesetre Okochának és Gutinak is akadtak olyan momentumai amelyekre örökké emlékezni fogunk. Vannak egyműves szerzők is, akikre gond nélkül rámondjuk: zseni. Az biztos, hogy nem a zsenialitás hiányzott egy még nagyobb karrierhez a két arcnak. Másrészről meg könnyen fitymálódunk ilyen pályafutásokat boncolgatva, de repesve várom, hogy egy magyar spíler hasonló karriert fusson be, mint ők.

Keelhaul 2009.12.31. 15:52:15

@rizla: Érdekes, hogy erre pont te hívod fel a figyelmet, riszpekt. Mindennel együtt 20 gólpasszt, ha a kanadai táblázatba számító passzokat nézzük, több, mint 40-et (!!!).

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.31. 15:55:44

@Keelhaul: Szép, így van kellenek. Én is imádtam Szafint és egyszer-kétszer azért megfingatta a csúcson lévő Federert is.

Keelhaul 2009.12.31. 15:59:42

@popp: OFF de konkrétan lejátszotta vele minden idők legmagasabb színvonalú teniszmeccsét. Egyszer leszedtem eMule-ról, hetekig néztem meg naponta egyszer.
www.youtube.com/watch?v=ldxmlg5XKUg
egs :)

rizla 2009.12.31. 15:59:42

@Keelhaul: "Azt dudogják (elsősorban a madridi szertárosok), hogy IRL messze jobb arc, mint pl. a mintaember Raúl"

valójában senkit sem érdekel, hogy ki milyen "IRL", az a lényeg, hogy milyen a pályán. és ott guti egy hisztis, néha idegbeteg kislány. igazából az az érzésem vele kapcsolatban, ami néha hlebbel is. ezek az emberek nem alkalmasak focistának, hiányzik belőlük az egészséges mennyiségű agresszió (és itt most véletlenül sem arra a durvulásra gondolok, amit guti rosszabb napjain be tud mutatni, hanem a "férfias" küzdelemre), az ambíció, de akkora zsenik, hogy valahogy mégis ott kötöttek ki, ahol vannak. érdekes jelenségek az olyan hangulatember karakterek, mint guti. mintha csak a játék művészetének az élvezetéért élnének, de a küzdés, a győzelem iránti csillapíthatatlan éhség totál hiányzik belőlük, tehát azok a tulajdonságok, amik igazából elengedhetetlenek egy élsportolónak. ezért is imádom a focit, mert itt még ilyen totálisan (persze relatív) antigyőztes karakterek is hősökké válhatnak. guti szerintem háromszor akkora zseni, mint c. ronaldo, utóbbi mégis messzebb jutott a halhatatlanságért folytatott harcban 24 éves korára, mint guti valaha is.

"Az meg, hogy mennyire sikeres, vagy sikertelen... kevés játékos tud lejátszani 500 meccset Madridban."

szerintem itt mindenki egyetért abban, hogy guti egy nagyon sikeres játékos. de a lényeg az, hogy a zsenijéhez képest messze nem ért el annyit, mint amit elérhetett volna. persze a real madridnál nehéz feljebb lépni, leginkább az egyéni elismerésekre, presztizsre, hatékonyságra, és a csapaton belül kiérdemelt bizalomra gondolok. tényleg zidane lehetett volna, ha nem csak a tehetsége van meg hozzá.

"Én őket még érdekesebbnek is tartom. Antihősök."

esküszöm, amikor ezt az antigyőztes dolgot leírtam, még nem olvastam végig a kommentedet. ugyanarra gondolunk, abszolút.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.31. 16:02:17

@Keelhaul: Na igen és nem ő veszített. Bár a legnagyobb színvonalúval vigyáznék, mert volt egy pár McEnroe-Borg vagy Agassi-Samprass.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.31. 16:03:15

@popp: nálam nem csak az a zseni, akinek zseniális a pályafutása is. sőt, nem csak a labdaművész zseni, sokféle zsenialitás van szerintem, de nálam guti még benne van ebben a halmazban, de okocha is mindenképp. persze ettől még nem ugyanúgy zsenik és nem is hasonlíthatóak zidane-hoz mondjuk, de hát ez kb olyan, hogy kötelesre is azt mondjuk, hogy nem rossz kapus, meg victor valdesre is.

rizla 2009.12.31. 16:04:05

@popp: na most már elég lesz, teniszbuzik

rizla 2009.12.31. 16:06:57

@rizla: erre továbbra is válom a választ valakitől. nem vagyok biztos benne, hogy ez az egész nem vaklárma.

oldelvis 2009.12.31. 16:21:52

@halareaal:
kibaszott nagy passz.
gutit mindig is ruhelltem, de ha elkapta a fonalat en is csettintettem azert.megerdemelne azert az 500 meccset na..

Keelhaul 2009.12.31. 16:22:12

@rizla: A Bolton le akarja igazolni. Sokan azt hiszik, hogy igazából nem is sérült. Én eddig erről egy hírt olvastam, méghozzá azt, hogy sikerült elkerülnie a műtétet. Én azt gondolom, Pellegrini pontosan tudja, hogy Guti egy használható elem, méghozzá akkor, amikor nyakig ér a szar (nincs vesztenivaló). Capello is akkor dobta be, és rendre csodát tett. A Barca elleni 3-3 pl. egy jó példa erre, gondolom emlékszel rá, "jó kis meccs" volt.

reader613 2009.12.31. 16:27:12

Már valaki említette is ezt a nevet, tehát egyértelmű:

Guti nem más, mint Spanyolország válasza Cassano-ra. Vagy fordítva.

halareaal 2009.12.31. 16:27:50

@dann: erre már inkább nem válaszolok, nincs értelme. mindenesetre eddig elég egyedül vagy a véleményeddel, pedig páran már hozzászóltak.

@rizla: igen, írtam énis h sztem 07/08ban volt a legjobb, talán egész pályafutását tekintve. nemcsak hatékonyságban, de a linkelt videokon lévő skillek jó részét is akkor mutatta be.

Keelhaul 2009.12.31. 16:39:54

@halareaal: Arról vannak sajnos csak jó minőségű videók. Amit linkeltem, ott egypár fiatalkori skill is játszik. Akármilyen vicces, de még sokkal több volt benne.

Nem hiszem egyébként hogy a pályafutásának vége lenne... akkor lesz vége, ha abbahagyja. Fizikai okai nem lesznek a visszavonulásának, sosem volt nagy atléta. Nem arról van szó mint Raúlnál, hogy fizikailag kiégett és elfogyott. Fizikumát tekintve amit 2007/2008-ban tudott, azt iszonyú sok másod- mardosztályban focizó labdarúgó is tudja.

rizla 2009.12.31. 16:40:33

@Keelhaul: akkor nem értem mit siratjuk itt gutit. lehetséges, hogy ez az utolsó szezonja, de én azért meglepődnék, ha már most télen kidobnák.

"A Barca elleni 3-3 pl. egy jó példa erre, gondolom emlékszel rá, "jó kis meccs" volt. "

hogyne emlékeznék guti gyönyörű műesésére, amit követően nistelrooy belőhette az 1-2t jelentő tizit

Keelhaul 2009.12.31. 16:44:58

@rizla: Én arra a pár kötényre emlékszem, amit Xavi kapott. :)

Nem hiszem, hogy síratnánk, én se tartom 100-nak, hogy már most télen lelép, de az index fórumon volt már ebből egy kis flame.

rizla 2009.12.31. 16:53:24

@Keelhaul: jó, a siratást úgy értem, hogy itt már kész tényként van kezelve, hogy guti többet nem húzza magára a madrid mezét. az indexen megjelent erről egy hír, amit fogalmam sincs honnan szedtek, mert a real madrid hivatalos oldalán, és a madridistán nincs ilyen infó, ők meg azért csak előbb írnák meg. és akkor most itt ez a poszt. nem értem.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.12.31. 16:55:21

Ekkora vinnyogást egy tartósan kispadozó műmájer köcsögért aki évente egyszer tudott valami focira emlékeztető izét kipréselni a takonysárga rőzséje alól, phhhh...Mi lesz itt amikor olyan, tényleg-csinált-valamit/hozott-százezer-meccset focista fog eltűnni a realból mint pl. Raul? Csoportos harakiri?

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2009.12.31. 16:57:55

@rizla: Igazából a post tartalma akkor is változatlan az első mondatot kivéve, ha nem küldik el. De minden jel arra mutat, hogy nem igen tart rá igényt Pellegrini. Az index cikk csak eszembe juttatta a kérdést, és már több ismerősömmel vitába szálltam az évek során Guti megitélésével kapcsolatban, mert nekem is egyik nagy kedvencem, és nagy szívfájdalmam, hogy nem lett az, aki lehetett volna, így volt némi időm összedobni ezt az írást, mert kíváncsi voltam rá, mit gondoltok róla ti. Röviden ennyi a post története. :)

Keelhaul 2009.12.31. 17:04:44

@csizsikpizsik: Jó, hogy van ilyen vélemény is. Ebből is látszik, hogy nem akárkiről van szó. Akárki ugyanis nem tudna ennyire megosztó, és ekkora indulatokat kiváltó egyéniség lenni. Ezzel is őt igazolod, meg főleg Mavericket :)

Messi88 2009.12.31. 17:12:25

@Keelhaul: belőlem azóta vált ki indulatokat, mióta megláttam a könyökén azt a csillagot. Mindig szarrá röhögöm magam rajta :))

Eastbay1 2009.12.31. 17:43:09

Hát gyerekek, szerintem a Guti csak egy grundfocista volt mindig, ügyes, de nem volt komoly játékos sosem. Nálam egy kategória az ilyen Denilson félékkel. Az azért sokat elmond a Madrid "játékospolitikájáról", hogy Guti kihúzta ott eddig.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.12.31. 18:08:33

@Keelhaul: Igazolom Gutit? :D
Én csak rettentő viccesnek találom ezt a sírás-rívást, meg hogy olyanokkal jöttök, hogy lehetett volna, benne volt, képessége volt, tudta volna, stb. Ilyeneket a meg nem értett Koplárovics Bélákkal együtt szoktunk emlegetni. De ti tudjátok, a ti szőke idolotok.

Keelhaul 2009.12.31. 18:15:29

@csizsikpizsik: Ez olyan volt, mint amikor Pancho Dombi Tibihez hasonlította Higuaínt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.31. 18:15:42

@csizsikpizsik: Hány éves is vagy?

Azért fontos ez, mert egy-egy játékos megítélésénél nem mindegy mióta néz az ember focit. Ez a Guti, Totti, Raúl, ADP, Ronaldo, R. Carlos Giggs-féle generáció az én korosztályom és rossz látni, ahogy szépen lassan visszavonulgatnak.

mann 2009.12.31. 18:21:13

@popp: Mert velük együtt te is vénülsz b@szod :)

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2009.12.31. 18:21:43

@popp: Ez nagyon igaz. Én most kezdem érezni, főleg a Madrid kapcsán, de azon kívül is, hogy már szinte mindenki visszavonult azok közül, akiket először megszerettem... Az újak persze nem rosszabbak, és nem kisebb játékosok, és nem nézem kevésbé a meccseket, csak valahogy más...

Guti Madridból visszavonulása éppen ezért nem ugyanaz, mint "Mi lesz itt amikor olyan, tényleg-csinált-valamit/hozott-százezer-meccset focista fog eltűnni a realból ", hanem ő 1 abból a 3-ból, aki még a régi csapatból van... Ugyanez Giggs, ADP, Totti az egyéb szimpatizánsoknak.

Ha én azt hallom MU, nekem első gondolatom továbbra is Giggs, Scholes, hiába tudom, hogy Rooney, Ferdinand milyen jók. A Roma az Totti, a Milan az Pirlo, Inzaghi és Maldini, a Juve Del Piero és nem Melo vagy Diego, a Bayern az Effenberg és Kahn, nem Ribery vagy Klose... És még sorolhatnám.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.31. 18:23:26

@popp: mondjuk pont ez a lényeg, h ebbe a névsorba nem illik bele guti, csak ha nagyon nyakatekert módon keresünk rendezési elvet.

egyébként vannak grundfocisták, pl denilson meg robinho, sőt, okocha is az, bár a jobb verzióból, de guti felettük van szerintem, ami a komolyan vehetőséget illeti. denilsont és robinhot nem lehet komolyan venni a pályán.

rizla 2009.12.31. 18:34:57

@mocsing: robinhot felesleges ennyire alulértékelni a manchester city-s lépése miatt, és ugyanezzel a svunggal gutit meg felülértékelni. robinho egy rettenetesen tehetséges FOCISTA, akiből madridban a világ egyik legjobbja vált volna, ha marad. vannak vadhajtásai, amiket le kell (kellett volna) nyesegetni, de az ominózus 07/08as szezonban voltak olyan periódusai, amikor a régi ronaldinhot megközelítő szinten játszott. nem túlcselezve magát, okosan, hatékonyan, gólokat rúgva, gólpasszokat osztva. már az előtte levő copa americán is bizonyította, hogy véletlenül sem kellene okochával egy lapon említeni. a manchester city-s húzással mindenesetre alaposan kinyírta magát, egyelőre nem tudni, hogy folytatódhat-e még az, amit a copán és madridban elkezdett az utolsó szezonjában, vagy visszasüllyed az azelőtti szintjére, tehát az ügyes labdazsonglőr, de súlytalan focista státuszba. mindenesetre ehhez normális csapatba kéne igazolnia, a barcelona talán megtenné..

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.12.31. 18:43:46

@Keelhaul: Nem, én csupán annyit akartam ebből kihozni (biztos nem érthetően), hogy Zidane tette a realban, Raul tette a realban. Guti nem tette, ti mégis picsogtok érte, hogy ekkora tehetség, akkora ígéret. Tartogassátok a könnyeitek az igazán nagyoknak.

@popp: Telitalálat, ez az én korosztályom is, hetvenes évek inkább vége mint közepe. És sajnálom, de akkor sem tudom Ronaldo, Del Piero, Raul, stb. polcára felrakni Gutit mégha kb. egy időben voltunk Európa túlfelén kisiskolások és végigkövettem a karrierjét a tévének hála.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.31. 18:46:33

@rizla: engem nem érint meg, h hova igazolt és emiatt biztosan nem értékelem őt alul, egyszerűen amit láttam tőle a pályán, az nem csapatsport volt. robben legalább úgy önző, h gólra tör, robinho egy kibaszott hosszú, nagyon durva youtube-videóra.

amúgy nincs vele bajom, nem sportszerűtlen, egyszerűen a freestyle-lal jobban járt volna. mindenki.

egyébként irónia nélkül: valóban istenáldotta tehetség. ettől még futballistaként nehéz őt komolyan venni. akkor is, ha jövőre oxizik egy gólt a bayern pipájába és az orrom alá dörgölheti mindenki.

rizla 2009.12.31. 18:52:16

@csizsikpizsik: amellett, hogy értékelem guti, mint karakter létezésének a szépségét, tulajdonképpen ezzel is egyet tudok érteni, amit írsz. guti a cipőfűzőjét nem kötheti be zidane-nak, de hogy egy kortársát említsem, xavinak sem.

rizla 2009.12.31. 18:54:45

@mocsing: "egyszerűen amit láttam tőle a pályán, az nem csapatsport volt"

07/08as madrid, ismétlem.

"robben legalább úgy önző, h gólra tör"

nálam robinho akármikor jobb játékos robbennél. a holland egyszerűen buta, robinho viszont nagyon is intelligens, csak néha elszalad vele a ló.

"ettől még futballistaként nehéz őt komolyan venni"

hát mostanában igen. ez nem jelenti azt, hogy nincs benne a potenciál, hogy lehessen. egy kicsi hiányzott, elszúrta. talán még nem késő.

rizla 2009.12.31. 18:55:57

@mocsing: "egyszerűen a freestyle-lal jobban járt volna. mindenki."

azért nem véletlenül emlegették anno új peléként, még ha ezek a megállapítások mindig is túlzóak. túl fiatalon igazolt túl nagy klubba, az az igazság. ráadásul nem is a megfelelőbe, legalábbis akkor a galaktikus madridba megfontolt karrier-építők nem mentek..

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.31. 19:09:14

@rizla: Leginkább azért emlegették új Peléként, mert a Santosban játszott. Diegoval kölyökként vezették bajnoki címre Pelé óta szinte először bajnoki címre a csapatot. Persze falábúakat nem neveznek új Pelépnek, de itt a klub is nyomott a latba.

Amúgy Zidane ugyanannyira körtársa Gutinak, mint Xavi.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.31. 19:16:12

@rizla: "nem jelenti azt, hogy nincs benne a potenciál"

érted, a potenciál okocha-ban és denilson-ban is megvolt, csak ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor azt a fiatalkori hóbortot, hogy az 'éles helyzetben még egy csel a játék szépségéért, vagy bal csőrrel sután passzolok a gólhelyzetben lévő társnak' szituból ne az előbbit válasszák, sosem nőtték ki. szerintem robinho se fogja, ha mégis, elismerem kétséggel. a másik kettőnél is vártam.

robben nem buta egyébként a futballhoz és akármikor előbb kéne a csapatomba, ha labdarúgást akarunk játszani és a cél a győzelem.

Keelhaul 2009.12.31. 19:18:38

@rizla: Kérdés, hogy miben. Sikerességben meg "nagyságban" akármit jelentsen is ez, nem (kötheti be a cipőjüket). De mondom 500 kib*ott meccs fehérben. Nem találsz az 500 meccsesek között nem hogy nímandot, kis játékost sem. Persze, nem Xavi és nem Zidane, ő nem egy példakép. Ő ő, és felesleges azt mondani ki játszik kivel egy stadionban. Értelmetlen hasonlítgatni ezeket a karaktereket egymáshoz. Valszeg, ahogy Maverick írta, minden idők egyik legnagyobb tehetsége, legellentmondásosabb figurája, és (nem mellesleg) egy sikeres és komoly labdarúgó. Nem annyira, mint azt esetleg bizonyos képességei előrevetítenék, de 500 kib*ott meccs fehérben. 26250 darab cím, igaz 0 egyéni elismerés, hacsak azt nem vesszük, hogy egy évben egyértelműen ő volt a legjobb spanyol középpályás, ez pedig 2007-2008. Jobb volt Xavinál, sokkal-sokkal. Xavit is elsősorban a tavalyi esztendő tette naggyá. Ezzel nem azt mondom, hogy jobb lenne Xavinál, azt mondom, hogy nagyon kicsi hiányzott ahhoz, hogy Gutiról így lehessen beszélni. És az egészben az a legröhejesebb, hogy sosem lehet tudni, mikor áll össze egy szezon erejéig újra, vagy Madridban, vagy máshol.

Keelhaul 2009.12.31. 19:20:14

@Keelhaul: Valószínűleg egyébként nem fog, Szafin se állt össze, csak 2 grand slam erejéig, de mindkettő epic volt.

Most viszont BÚÉK. Egyébként a hozzászólók 99%-ának risztekp.

rizla 2009.12.31. 19:36:43

@Keelhaul: xavi abban, hogy ő is több száz meccset játszott egy hasonló szintű klubban, csak ő ezeknek a meccseknek a nagy részén kezdő is volt. nem kiszámíthatatlan, hangulatember művészlélek, hanem megbízhatóan zseniális karmester, aki alapvetően meghatározza a csapata játékát. mindemellett ő is adott 30 gólpasszt egy szezon alatt. ez valódi nagyság.

de ettől még én osztom, amit írsz, létezzenek csak gutik is, virágozzék minden virág. és persze így is a legjobbak köré tartozik. csak nem a legnagyobbak közé.

"Jobb volt Xavinál, sokkal-sokkal. Xavit is elsősorban a tavalyi esztendő tette naggyá. Ezzel nem azt mondom, hogy jobb lenne Xavinál, azt mondom, hogy nagyon kicsi hiányzott ahhoz, hogy Gutiról így lehessen beszélni."

az egész real madrid jobb volt a barcelonánál, sokkal-sokkal. ez nem xavin múlt, maradjunk ennyiben. gutinak egy jó szezonja volt, xavit meg csak szerinted a legutóbbi szezon tette naggyá, mert már rijkaardnál is ő volt az egyik agya a középpályának, már akkor tőle indult minden támadás. egyetlen komplett jó szezonnál sokkal többet kellett volna leraknia a gutinak az asztalra ahhoz, hogy ilyen játékosokkal lehessen egy lapon említeni. csak rajta múlt.

rizla 2009.12.31. 19:37:51

amúgy ezt nem ilyen piti barca-madrid párharcnak szánom, de mostanában tényleg xavi a legjobb példa.

Keelhaul 2009.12.31. 19:41:13

@rizla: Minden Ronaldinhoról szólt régen. Mint ahogy már Zidane időszakában is Guti volt az egyik agya a középpályának ( MU 2003 jó példa), de Xavi érdemei a hülyék számára is tavaly váltak nyilvánvalóvá.

-> A középpályások meg már csak olyanok, hogy akkor szarok ha a csapat szar, és akkor jók, ha a csapat jó. Kik a térsak, kik a csatárok... bonyolultabb kérdés ez annál, mint hogy ki mennyire rapszódikus. Sok múlik a társakon is. Ha lelövik a jó passzt, akkor te vagy az agy, ha kimarad 3 ziccer, akkor szar voltál. Ilyen biznisz.

drani 2009.12.31. 19:46:35

Gutiról az első emlékem az első klub-vbről van, amikor Helguerával bekerült a csapatba. Már nem emlékszem melyik csapattal játszottak, az ellenfél egyik játékosa a földön fetrengett egy "nagyon durva" szabálytalanság után, fölötte vitatkoztak a játékosok meg a bíró, mire Guti odament és belerúgott egy kicsit. A csávó felpattant és elkezdte kergetni a pályán.
Vitathatatlan, hogy egy hatalmas pojáca, mentális problémákkal. De tőle olyanokat láttam, mint SENKI mástól. Én is emlékszem egy Ronaldo-nyilatkozatra, hogy Guti tette rá a legnagyobb hatást, amikor a Reálhoz került.
Nekem álmaim válogatottjában eddig 7 hely kelt el, az egyik Gutié.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2009.12.31. 19:50:48

Egyébként maga Zidane nyilatkozta egyszer ezt:

""Guti can do things that no one else in the world can do"

Iustizmord 2009.12.31. 19:55:49

egy zseni volt, én imádtam. kár hogy nem játszott soha a milanban. bár ott talán nem élt volna meg.

nem értem,, ki és miért kottázza, 500 meccset a realban (pot ott) kegyelemből nem adnak. akár csere, akár kezdő.

és ha az nba-ban kiosztják a best 6th player awardot, szvsz nemhogy nem sértő de kifejezetten dicsőséges a best 12th-nek lenni fociban, mert az azt jelenti hogyha BÁRMI gond van te vagy a mentsvár. ezt sem szokták akárkiknek szánni...

szóval hüjjje pellegrini.

rizla 2009.12.31. 19:56:25

@Keelhaul: "Mint ahogy már Zidane időszakában is Guti volt az egyik agya a középpályának"

csak nem olyan állandó módon, mint xavi, érted.

"Sok múlik a társakon is. Ha lelövik a jó passzt, akkor te vagy az agy, ha kimarad 3 ziccer, akkor szar voltál."

nem hiszem, hogy gutit ilyen igazságtalanság érné a megítélésében. ő ugyanis tényleg rapszodikus. xavi ha nem tud nagyot alkotni, akkor is végrehajt 100 passzt per meccs, minimum 80%-os hatékonysággal. guti ilyen mutatókkal nem rendelkezik, ő ha szar, akkor használhatatlan.

rizla 2009.12.31. 20:03:37

@Iustizmord: pellegrini biztosan nem hülye, ő végre bátran hozzá mer nyúlni a szent tehén raúlhoz is, és perezék sem úgy tűnik, hogy visszafognák ebben, ami abszolút a javukra írandó.

Iustizmord 2009.12.31. 20:04:55

@Iustizmord: szóval ha vki azt kérdezné, ÉN elégedett lennék -e egy ilyen karrierrel, azt mondanám hogy hogy a rákba ne. még akkor is ha tudnám h a mértékadó nst-n lefikáznak :o)

amúgy igen sajnáltam nagyon h az EB-győztes csapatból kihagyták. illett bele legalább annyire mint del piero a 2006-os squadrába.

Iustizmord 2009.12.31. 20:06:36

@rizla: nem így értettem, szvsz raul már 2-e éve valóban szent tehén, de az minig egy edző hibája IS ha egy játékos így viselkedik vele. van akinek lelke van, azzal kell kicsot lelkizni. lezavarni a pályáról, az olyan otto rehageles. brrr.

rizla 2009.12.31. 20:06:46

@Iustizmord: ki helyett kellett volna kivinni gutit?

Iustizmord 2009.12.31. 20:09:41

@Iustizmord: igaz zseniket nehét agyusztálni, ha nincs bennük egy jó adag egészségs alázat és munkafegyelem, ezt talán ifikorban lehet kialakítani.

ld beckham mekkora hype-sztár, de a páylán szerényen odateszi magát. edzésen, meccsen.

ighaiból nekem a gattuso-ambrosini féle arcok tetszenek. mentesek az arroganciától mint pl cantona vagy roy keane voltak. igaz az tóbbi szimplán egy becsületesen tahó földmíves.

szóval guti kb olyan mint gábor zszsa.

Iustizmord 2009.12.31. 20:10:12

@rizla: várj, guglizok. guiza?

rizla 2009.12.31. 20:11:24

@Iustizmord: "de az minig egy edző hibája IS ha egy játékos így viselkedik vele."

de miért van az, hogy guti mindenkinél pados, kivéve schustert?
nem hiszem, hogy ilyen egyszerű, hogy "azzal kell kicsit lelkizni". a csapat érdeke az első. nem biztos, hogy guti lelkének az ápolgatása feltétlenül előreviszi a csapatot, ez összetett kérdés.

rizla 2009.12.31. 20:11:58

@Iustizmord: spanyol gólkirály, megbízható cserecsatár volt. ő raúl helyett ment kb.

Iustizmord 2009.12.31. 20:13:23

@Iustizmord: inkább de la red. már csak geronto-meritokratikus alapon.

Iustizmord 2009.12.31. 20:15:14

@rizla: mert schuster is lelkizős volt? mert megértette?

másrészt guti lelkének ápolása (privátban) neki s EZZEL a csapatnak is jó lett volna. mert az az edző baja hogy ha van egy ilyen brilliáns játékosa, abból nem tudja kihozni tartósan a maximumot.

Iustizmord 2009.12.31. 20:16:52

@Iustizmord: vagy inkább reina. rá úgyis emmi szükség nem volt :o)))

be kéne vezetni egy univerzális hátvédposztot aki bármikor lehet vészkapus. ahogy az angoloknál szélsőkből csinálnak szálhátvédet... egy poszt máris felszabadulna. éljen a totális football :o)

Iustizmord 2009.12.31. 20:18:06

amúgy szvsz capello is tudott bánnni az ilyenekkel. nem véletlen hogyaz angoloknál kuss és csapatfegyelem meg bizakodás van most. igaz, vártákl is mint a messiást.

Iustizmord 2009.12.31. 20:28:41

amúgy még 1 dolog, nem tudom miért jön ez a tűzforró hülyeség. egyszer lekapták egy rövidhajú emberrel csókolózni. azt hitték hogy egy faszi. oszt kiderül hogy vmi spanyol énekes- vagy szinésznő.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.31. 20:28:42

Persze lehet Gutit Denilsonozni (jelzem elég méltatlan egy olyan játékoshoz hasonlítani, aki összes európai - a Realnál jóval kisebb - klubjában megbukott), meg az agyára mutogatni (amúgy a nagy Zizounál is jópárszor elgurult a gyógyszer). Szerintem egyébként jóval prózaibb az oka miért nem lett nagyobb játékos Guti. Legjobb éveiben azokon a posztokon, ahol számításba vehető volt a világ legjobbjai voltak konkurensei. rizla felvetésre reagálva azért volt a legtöbb edzőjénél csere, mert ott volt Zidane, Ronaldo és Raúl. Ezenkívül a sérülések sem kerülték el a srácot.

Keelhaul 2010.01.01. 01:53:18

Elveszett a hsz-em a sarki fény hatására. Poppnak - így röviden - igaza van. Idén folytatjuk :) Tetszik, hogy alapvetően egyetértünk. Megintcsak riszpekt a társaságnak. Újévet :)

krystian · http://detektorok.blog.hu/ 2010.01.01. 17:22:01

@dann: te honnan tudod, hogy "emberileg a béka segge alatt van"? ismered?

halareaal 2010.01.01. 19:43:20

@Iustizmord: egyetértek, én is sajnáltam h nem vitték ki 2008-ban. ráadásul az sztem szakmailag is egy sokkal kevésbé védhető húzás volt, mint h Rault nem vitték ki. elhangzott ugyanis, h az eb előtti szezinban ő volt a legjobb spanyol középpályás. tehát abban az idényben nagyjából 100%ot hozott, amennyire lehetséges ez nála. innentől kezdve nem hiszem, hGuiza v De la Red kéne h konkurenciát jelentsen neki, 1xüen bárki helyett ki lehetett volna vinni. sőt még egy olyat is megkockáztatok, bár ebben nyilván benne van az elfogultságom, h játszhatott volna a kezdőben Iniesta helyén, vagy legalább egymás cseréi lehettek volna. sztem az akkori Gutival egyértelműen erősebb lett volna a válogatott, még akkor is ha így is nyertek. persze nehéz Aragonest támadni, mert h őt igazolta az eredmény meg minden, de azért ha jobban belegondolunk a messze legerősebb kerettel nem teljesített túl, 2 nagy meccsük volt az oroszok ellen, ahol amúgyis elég magas esélyesek voltak. egy gyengusz Svédországot alig bírtak megverni, egy béka segge alatt lévő (legalábbis magához képest) olasz csapat ellen helyzetekig se nagyon jutottak, és a németeknél sem voltak sokkal jobbak. persze végül mindig ők nyertek, szal összességében nagyon szép eredmény, de ezzel együtt sem nyújtották azt sztem, amire képesek. ha van egy brazil csapat, vagy egy Zidane-os francia, sztem megint kiestek volna.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2010.01.02. 07:39:14

már írták fentebb, nem középpályás, hanem csatár volt. onnan fejlesztették át támadó középpályásnak, többé-kevésbé. amennyit futni kellett volna neki, nem tudott (különösen meccs-meccs után...). neki alighanem a Madrid játékospolitikája tett be (nem tartunk sajátnevelésű játékost a csapatba, hanem veszünk, jó drágán). ezzel együtt nagyobb a füstje, mint a lángja az ügyének, szvsz. azért jár neki az elismerés, hogy gyakorlatilag a posztváltása után is tudott még nagyokat játszani. a 07/08-as spanyol bajnokságot meg a Barcások nem akarták már megnyerni Ronny-nak :).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.02. 12:37:32

@halareaal:

Na azért 6 meccsből öt győzelembe és egy döntetlenbe, 12-3-as gólkülönbségbe, vagyis egy gyakorlatilag tökéletes teljesítménybe fölösleges belekötni azzal a szöveggel, hogy a "spanyol válogatott 2008-ban nem teljesített túl"...

Mint írtam is, kedveltem Gutit, de még jó, hogy Iniestát vitte ki Aragones. Akármilyen is volt Guti a 2007/2008-as szezonban: 1. Iniesta akkor is minimum azt a szintet hozta, mint ő; 2. Guti sokkal kevésbé volt megbízható játékos, és Aragonesnek nyilván a stabilitás volt a legfontosabb; hektikus egyénisége akár még a csapategységet is szétverhette volna; 3. szintén nem lehet tudni, hogyan reagált volna Guti a padoztatásra egy olyan idény után, amikor végre sokszor kezdő volt, és ez hogyan hatott volna a közösségre.

Szóval Aragones véleményem szerint tökéletes döntéseket hozott.

drosiii 2010.01.02. 12:41:08

@Csöncsön: megnézzük idén majd a VB-n, hogy mihez kezd a spanyol válogatott, ha szenved és szüksége lenne egy ilyen emberre, de csak szürke 80% felett passzolók lesznek kreativitás nélkül :)))

_alerob 2010.01.02. 12:46:37

Nem tudom, Guti egy örök kérdőjel, de azt tudom, hogy a 2008as EBn neki is simán lett volna helye a spanyol kezdőben. Szerintem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.02. 12:46:54

@drosiii:

Van olyan ember a spanyol válogatottban, aki ugyan a Guti-féle művészet és könnyedség nélkül, de legalább olyan hatékonyan tudja osztani a gólpasszokat. Nem egy, hanem legalább négy (Xavi, Iniesta, Silva, Fabregas). Ezen nem fog múlni.

Keelhaul 2010.01.02. 13:21:40

@Csöncsön: Tévedés. Van négy ember, aki képes közel azt a teljesítményt nyújtani, viszont nincsenek mentális összeomlásaik. Sem Xavi, se Iniesta nem hozta 2007/2008-ban azt amit ő. Egyértelműen a kezdőben lett volna a helye, de szerintem a játékfelfogásba nem illett bele. Meg nem is szokták meg egymást annyira a válogatott társakkal, tekintve hogy előtte nem volt az. És ezzel nem vettem el Xaviéktól semmit, tenném hozzá gyorsan.

Tehát Xavi, Iniesta, Fabregas (Silvát felejtsük el most egy kicsit) jobb játékosok, mert kisebb a teljesítményük varianciája. Alacsonyabban van a felső korlátjuk, viszont átlagban (egy jobb csapatban tenném hozzá, tehát nem teljesen összemérhető) jobban muzsikálnak. A fociban meg ez számít. Az utolsó 10 percekben viszont ha lökés kell, ha elfogyott az üzemanyag, akkor Guti még mindig überkiller.

Aragones rossz döntést hozott. De la Rednél (akit kivittek helyette) dimenziókkal volt jobb. Viszont meg van a következő jelöltem akiről beszélgethetnénk (kb hasonló képességű játékos): Valerón. Mi lett volna, ha?

_benito · www.nst.blog.hu 2010.01.02. 13:34:39

@Keelhaul: "Alacsonyabban van a felső korlátjuk"

ajjaj, csöncsön és rizla red alert

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.02. 13:34:54

@Keelhaul: "Aragones rossz döntést hozott."

Kommented nagy részével nagyjából egyetértek, de ezzel a föntivel nem. Spanyolország 34 év után Európa-bajnok lett. Ezen nincs mit magyarázni, ennél jobb eredményt nem érhetett volna el.

A felső korlátja egyébként szerintem Xavinak nincsen alacsonyabban. Guti mikor adott négy (!!!) gólpasszt egy Clásicón?

_alerob 2010.01.02. 13:41:54

@Csöncsön: az eredmény miatt nem lehet kritizálni az akkori szövetségi kapitányt, de ha nem nyertek volna akkor ugyanúgy jönne a duma h Raul és Guti miért nem.. Igaz, nem nagyon passzoltak volna abba a csapatba, de azt be kell vallani, hogy abban az évben Raul és Guti simán kezdhetett volna ugyanúgy, mint Iniesta, Xavi vagy akárki. Mellesleg a spanyol csapat nagyon ütős, de én a Raul, Morientes félét jobban bírtam. Ezerszer szimpatikusabb volt.

Keelhaul 2010.01.02. 13:45:05

@_benito: Nézd, én a post írójával egyetemben azt látom, hogy Guti teljesítménye valahol az otherwordly és a big piece of s**t között van, ha nem is teljesen random, de meglehetősen ingadozóan. Voltak olyan meccsei, pl a Barcelona ellen, ahol Xaviéknak közük, értsd közük nem volt a labdához. Vicces fociban 1on1 játékról beszélni, de akkor maga Xavi mondott valami olyasmit Gutira, hogy "kivételes". Ha lesz időm (nem lesz), akkor előkerítem neked.
Ez annyi, hogy Xavi stabilan kurvajó, meglehetősen fekszik a támadók játéka a játékának. (Nem mindenki passzolhat egy éven át az Eto'o Messi Henry triónak.. vajon nekik Guti hány pontot szerzett volna a kanadai táblán?) Gutinak ezalatt Nistelrooynak, Raúlnak és Robinhonak osztott. Leginkább csak az utóbbinak, mert Nistelrooy magának csinált helyzetet, Raúl meg lassú. De mondom: Xavi stabilan kurvajó, Guti meg... van amikor predator, van amikor meg egy nagy rakás szar. Utóbbi egyébként erősen korrelál a csatárok szar teljesítményével is, erről már feljebb írtam.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.02. 13:46:08

@Keelhaul: Valeron, na vele a sérülékenysége mellett az lehetett a baj, hogy túl jó gyerek.

Keelhaul 2010.01.02. 13:51:56

@Csöncsön: Mint már írtam... kinek adott volna 4 gólpasszt? Amikor játszott, akkor az elmúlt években többnyire jobb volt mint Xaviék. Capellonál az első meccsen lemosta a Barca középpályáját. A másodikon szintén. Schusternél az első meccsen nem játszott, a második meccsen igaz romokban volt a Barca, de feltörölte a padlót. Tavaly védekező szerepkörben játszott Barcelonában, megjegyzem jól, a 2-6on nem játszott.
És, mint mondtam ... nézd meg kinek oszott Guti, és kinek Xavi. Eto'o asszem minden ilyen stílusú játékos álma. Messi? Na ő sem az a fajta, aki nem ugratható ki. Henry szintén. Guardiola zseniális csapatot rakott össze, de ott minden a helyén volt. Ezért is volt ekkora hengerelés.

Keelhaul 2010.01.02. 13:55:54

@Csöncsön: Ha jelzőt akarnék keresni, akkor Xavi valszeg nem a zseniális, hanem a tökéletes jelzőt kapná, Guti helyenként több a tökéletesnél, gyakran jóval kevesebb. 10 edzőből 10 választja a tökéletest.

Keelhaul 2010.01.02. 14:14:44

@_alerob: Szerintem Raúlnak abszolúte nem volt keresnivalója a spanyol válogatottban. Abban az évben nem volt jobb sem Güizánál, sem Torresnél, sem Villánál. 2005 óta a Madrid teljesen egyértelműen gólerősebb, ha Raúl nem játszik. Ez nem azt jelenti, hogy Raúl gólképtelen lenne, de azt igen, hogy nélküle jobb a csapat, mint vele. Én a csapatkapitányi tevékenységével sosem voltam elégedett, megjegyzem Guti sem jó csapatkapitány (igaz, ha rajta van a szalag, akkor mindig jó), valszeg tán Casillas lenne alkalmas. Abból a 2008as csapatból abszolút nem hiányzott Raúl, utólag Guti is csak azoknak, akik kedvelik. Utóbbira szükség _lehetett volna_, előbbi esetében nem tudok olyan helyzetet mondani, amikor minőségi változást / javulást tudott volna hozni a spanyolok játékába. Raúlt 2008-ban már 3-4 spanyol csatár a játék minden releváns, a pályán kijövő aspektusában majorálta.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.02. 15:48:06

@_alerob:

Nyilván szubjektív, de nem értem, hogy a mostani spanyol válogatott neked mitől nem szimpatikus. Csupa alázatos, a focinak élő, csupaszív világklasszis, sztárallűrök, önteltség és arcoskodás nélkül.

@Keelhaul:

Így van, ebben ki is egyezhetünk. :-)

zsakfos 2010.01.02. 15:55:56

@Csöncsön:
Kivéve Sergio Ramos önteltség, Marchena taplóság. A csapat amúgy összességében tényleg szerethető.

halareaal 2010.01.02. 18:38:43

@Csöncsön: "Kommented nagy részével nagyjából egyetértek, de ezzel a föntivel nem. Spanyolország 34 év után Európa-bajnok lett. Ezen nincs mit magyarázni, ennél jobb eredményt nem érhetett volna el. "

ez messze nem ilyen 1xü. ha Casillas helyett Reina véd végig, valszeg akkor is bajnokok (bár Casillas kivédett egy 11est, de azt olyan jól rúgták h más is simán védhette volna). ha Iniesta helyett más van ott (Fabregas v Guti), valszeg akkor is nyertek volna. nyilván ennél jobb eredményt nem lehetett volna elérni, de a csapat lehetett volna jobb, játszhatott volna jobban. egy játékost, aki a szezonban úgy játszik mint Guti, végülis a hazai bajnokcsapat irányítója és egyik meghatározó játékosa, igenis nagy hiba kihagyni még a keretből is, még akkoris ha végül nyernek.

emlékszem amúgy, h 07/08ban volt egy periódus amikor Xavi, és volt egy olyan is amikor Iniesta húzta a Barcát, de ennek ellenére abban a azeonban egyikük sem volt olyan jó, mint Guti.(nyilván az ebt nem számoltam bele, bár Iniesta ott enm nyújtott maradandót)

shinigami 2010.01.04. 01:08:14

megjegyzem De la Rednek Guti nemigazan lett volna konkurenciaja hiszen o akkoriban inkabb a vedekezo feladataival volt elfoglalva amit Gutinal sokkal jobban csinalt

páduaiszentantal84 2010.01.05. 11:27:57

@Iustizmord: onnan jön a tűzforró téma, hogy még az ominózus csúnya nő smár előtt évekig élt együtt egy spanyoloknál állítólag híres traveszti művésznővel/úrral

Iustizmord 2010.01.05. 13:12:52

@páduaiszentantal84: nem értem. a CSAJ együtt él egy tranzitneművel. guti meg a CSAJJAL smárolt. mi itta gond?

páduaiszentantal84 2010.01.05. 16:00:24

@Iustizmord: Guti volt az aki együtt élt egy travesztivel, név szerint Bibi Fernández színésznővel, aki korábban férfi volt, és nővé operálták miközben már együtt éltek

Keelhaul 2010.01.05. 20:05:55

@páduaiszentantal84: Ráadásul 21 évvel idősebb. Egyébként jóval előtte operálták nővé, de valóban "kicsit" furcsa. Sok Almodóvar filmben játszott.
süti beállítások módosítása