Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1938, Franciaország

2009.07.26. 20:00 pote

1938-ra a nemzetközi helyzet tovább fokozódott, a világ rohamléptekkel haladt a második világháború felé. Magyarországon a politikai elit az első zsidótörvénnyel múlatta az időt, Bartók akkoriban nagyobb sztár volt, mint mostanság Gáspár Győző, a filmművészet pedig olyan egyéniséggel gazdagodott ebben az évben, mint Jean Seberg és Szabó István. Azonban mi most is a labdarúgó világbajnokság eseményeire, körülményeire koncentrálunk a RadioQ-val közösen indított sorozatunk következő darabjában (1930, 1934). Lapozás után történetek, érdekességek, magyar sikerek.

A harmadik világbajnokságról is el lehet mondani, hogy nem nélkülözte a kisebb-nagyobb botrányokat már a nyitómeccs kezdősípszava előtt. Rögtön a helyszín kijelölése visszalépéseket generált. Volt egy megállapodás, miszerint a négyévenkénti tornákat Dél-Amerika és Európa felváltva  rendezi. Ezen logikai vonalon elindulva,az új kontinens következett volna az olasz rendezés után. Argentína bele is élte magát, hogy ők lesznek a következő házigazda, de a FIFA elnökének egy sokkal hazafiasabb ötlete támadt. Jules Rimet-nek sikerült keresztülvinnie azt a tervét az 1936-os berlini kongresszuson, hogy a két évvel későbbi torna hazájában, Franciaországban legyen. Ennek következtében több tengerentúli ország vissza is lépett: az uruk folytatták a durcizást, Argentína is bemondta az unalmast, de Chile és USA sem volt megtalálható az indulók között. 

Így a FIFA 57 tagjából 37 jelentkezett be a világbajnoki részvételért, de ezután még egy európai csapat is visszalépett a küzdelmektől. A spanyol válogatott az országukban folyó polgárháború miatt nem vállalta az indulást. Mivel a házigazda és a címvédő (most először) automatikus helyett kapott a tornán, így 34 csapat futott neki a kvalifikációs küzdelmeknek.

Európa kilenc csoportban küzdött a nekik járó tizenegy helyért. Amerikának két hely és két csoport, míg Ázsiának két induló és egy hely jutott.

A selejtezők lebonyolítása csoportonként eltérő volt. Volt ahol csak két csapat volt, volt ahol három, és olyan is volt, ahol kiemelt csapatot találhattunk. Ilyen volt a mi csoportunk, ahol a görögök Palesztinán rágták túl magukat, hogy általunk bucira legyenek verve.  A 11-1-es játszadozáskor már sejthető volt, hogy nem epizódszerep jut nekünk a világbajnokságon.
 
ELSŐK - UTOLSÓK

A torna részletes taglalása előtt nézzük, hogy mitől volt különleges a franciaországi esemény.

  • Először fordult elő, hogy egy csapat háború miatt mondta le az indulást (a spanyolok). Először sikerült egy válogatottnak megvédenie vb-címét (ez utána sem sűrűn fordult elő).
  • Először sikerült egy játékosnak mesternégyest elérnie (Ernest Wilimowski a lengyel-brazilon).
  • Először nem volt topfavorit a házigazda.
  • Először volt automatikus induló a címvédő és a házigazda.
  • Először szerzett érmet Brazília.


Azonban nem csak elsőzések voltak, hanem ez volt az utolsó olyan vébé, amelyen

  • A brit válogatottak nem kívántak résztvenni.
  • Nem volt csoportkör.
  • Páratlan számú résztvevő volt (15).

 
Utóbbinak elég prózai oka volt. Ausztria még 1937-ben kvalifikálta magát a világeseményre, amikor legyőzte Lettországot 2-1-re. Aztán 1938. márciusában a Wehrmacht bevonult Bécsbe (Németország – Ausztria 1-0) és nyugati szomszédunk a Harmadik Birodalom részévé vált (Anschluss). A bizarr körülmények között megüresedett tizenhatodik helyet a FIFA nem osztotta újra, maradt a tizenöt résztvevő, a lettek legnagyobb bánatára.

A lebonyolítás, ahogy már fentebb is említve volt, kieséses rendszerben zajlott. Nyolc kiemelt csapat volt a nyolcaddöntők során (német, francia, olasz, kubai, csehszlovák, brazil, magyar és osztrák). Közülük csak a németeknek nem sikerült továbbmenniük, illetve az osztrákoknak sem, de ezt a történetet már ismerjük. Azt azonban még itt megemlíthetjük, hogy a sógorokon kívül a lyoniak is szomorkodhattak az elmaradt meccsel kapcsolatban, mert így csak kijelölt vébé-helyszínként vonulhattak be a történelemkönyvekbe, meccset a stadionjukban nem játszottak (aztán később igen).

Újrajátszással különben most is találkozhattunk, hiszen a svájciak Németországon, míg a kubaiak Románián jutottak keresztül két meccsen.
Nekünk nem volt nehéz dolgunk, mert az első és - egyben utolsó - világbajnokságukon szereplő Holland Indiával (érthetőbben: Indonéziával) játszhattunk. Mennyivel másabb hatnullal és nem nullhattal kezdeni egy vébét.

A negyeddöntők – egy kivétellel - már óriási csatákat hoztak.
A házigazdáknak a címvédőt kellett volna megállítania, ami  a papírformának megfelelően nem is sikerült. A mérkőzés nem is a játékról maradt emlékezetes, hanem az olaszok tiszta fekete szereléséről, ami Mussolini fasiszta berendezkedését reklámozta a világ csekély örömére.
A játék nélkül nyolcba jutó (ők kapták árnyékausztriát) svédeknek ismét nem kellett megfeszülniük. Egy laza nyolcassal küldték haza az akkor tízéves Fidel Castro válogatottját.
A tizenegyünknek komolyabb falat jutott. A szinte feltörhetetlen védelemmel rendelkező Svájcon kellett túllépnünk az elődöntőért.

Karl Rappan, a svájciak osztrák szövetségi kapitánya számos rekordot tart, de mindegyiknél fontosabb az átkozva tisztelt catenaccio-formáció kialakításában játszott szerepe. A Svájci Retesz néven ismertté vált szisztéma megalkotója alkalmazta először sikerrel a söprögető poszton bevetett, kizárólag a védekezéssel foglalkozó, mindkét szélre kisegítő játékost. Rattan úgy tartotta, megfelelő taktikával eltűntethető két csapat játékosai között meglévő egyéni tudáskülönbség, ezért eleve szakított a hagyományos 2-3-5-ös rendszerrel. Nála minden játékosnak legalább két poszton kellett tudni játszani, hiszen a meccs közben együtt mozgott mindenki, támadásból védekezésbe átváltva néhány játékos feljebb, illetve hátrébb helyezkedett. A svájci retesz lényege a területvédekezés és az emberfogás kombinációja volt, ahol a saját térfelét megszálló csapat a középpálya kontrollálását helyezte előtérbe, amiből aztán gyors szárnytámadásokat vezethetett. A rendszert akkor még kevesen értékelték a helyén, de a kezdeti formációból fakadó catenaccio és a liberó posztjának kialakulása mutatta, Rappan a kor futballzsenije volt (a harmincas évek Pajkos Jánosa).
Sárosinak azonban a 40. percben sikerült a reteszt feltörnie, majd az utolsó pillanatokban Zsengellér biztosította be a győzelmünket (2-0).

Az elődöntőbe jutásért azonban a braziloknak kellett a legjobban megszenvedniük. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a csehek csontjain keresztül vezetett az útjuk. A negyeddöntő első mérkőzése a bordeaux-i csata néven vonult be a történelembe. A Vitéz Herczka Pál által levezényelt összecsapás három kiállítást is hozott, Planickának – a csehek kapusának – keze, Nejedlynek a lába törött, míg Ostraleh komoly belső sérüléseket szenvedett. Még hogy régen más volt a foci… A csehek mégis döntetlenre mentették – egy tizenegyessel - a meccset (1-1), a brazilok kapusának nemapró bánatára. Walter ugyanis a gólnélküli meccsért 30 ezer frankot kapott volna. Az újrajátszáson már nem folyt vér, és az egyenlítő csehszlovák találatra is tudtak válaszolni a brazilok.

Az elődöntőkön sem igazán borult a papírforma. Annak ellenére, hogy a svédek már az első percben megszerezték a vezetést ellenünk, simán átgázoltunk rajtuk. A párizsi mérkőzésen Zsengellér mesterhármast ért el, de Titkos és Sárosi is felavatta a mérkőzésig még szűz svéd kaput (5-1). A svédek az elbukott kilencvenperccel elszalaztották annak lehetőségét, hogy az aznap 80 éves uralkodójuknak, V. Gusztávnak, különleges ajándékkal kedveskedjenek.
A brazilok szorosabb meccsen maradtak alul az olaszok ellen, de a híradások alapján egy percig sem volt esélyük, a szépítő találatra is csak az utolsó pillanatokban futotta. A meccs pikantériája, hogy a torna gólkirályát – Leonidaszt – a szambások pihentették a döntőre. Később kiderült, hogy csak a bronzmeccsre.

A döntő - sajnos - tükörsima volt. Az olaszok Piola vezetésével a Stade Olympique de Columbes hatvanezres közönsége előtt (a torna legjobb játékosának is megválasztották) elvertek minket, mint a kétfenekű nagydobot. A korai vezetésükre Titkos még gyorsan tudott válaszolni, de a tizenhatodik percben újra náluk volt az előny, amit a félidőig növelni is tudtak. Sárosi a hetvenedik percben még felvillantott némi esélyt, de Piola pár perccel a vége előtt megadta a kegyelemdöfést. A 4-2-es végeredmény a reális erőviszonyokat tükrözi. Vittorio Pozzo csapata a kor legnagyobb és legjobb csapatának számított, mindkét vébét, ahol elindultak, megnyerték, ráadásul két erősen különböző kerettel. A második világháború - és az ezáltal elmaradt két világbajnokság - nagy valószínűséggel két éremtől fosztotta meg a taljánokat.
Érdekes, hogy az olasz nemzeti válogatott minden idők legnagyobb vereségét tőlünk szenvedte el 1924-ben (1-7). A 38-as döntőben sikerült méltó bosszút állniuk.

Válogatottunk mellett Vitéz Herczka Pál volt a legnagyobb magyar név a tornán. Ahogy már a negyeddöntőknél is említettük, ő vezette a legendás brazil-csehszlovák csatát. Annak ellenére, hogy két brazilt és egy csehszlovák játékost kiállított, és több csont törött, mint egy átlagos amerikai foci idényben, a FIFA nem őt tette felelőssé az elszabadult indulatokért.
Ezen a vébén ez az egy meccs jutott neki, de korábban, a berlini olimpián is vezetett mérkőzéseket. Sőt, a döntő egyik partjelzője (nem asszisztens) is ő volt.

A magyar sztárokról bővebben az este 9-kor kezdődő sportműsorban hallhattok. Jön Ábel, az eredeti csikarszög és Az, Aki a Juvéból is bajnokot csinált.
 

102 komment

Címkék: több mint foci vébé történelem válogatott történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr981269590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kroos 2009.07.26. 21:37:29

pote
azt leszögezném hogy nagyon nem értek egyet valamiben.
Meg is mondom mi az.
Majd holnap.Ha elolvasom a postot.
És ha kijózanodok.
Viva campusfest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Titi120 2009.07.26. 21:42:45

Kohut - szög = cimbalomszög ?

tanarseged ur 2009.07.26. 21:56:49

Csak egy apró javítás:
Nem ez volt az utolsó olyan vb, amelyen páratlan számú résztvevő volt. 1950-ben Brazíliában 13 csapat vett részt (3 visszalépés miatt).

Woland 2009.07.26. 22:13:48

szeva pote,

OFF, de te kezdted : )

koszi a Bartok product placement-et a zenesztarsadalom neveben! : )

[persze akkoriban o inkabb nemzetkozi sztar volt, itthon nem igazan jott be a haboruk kozotti vezetesnek, a muveit nagyon ritkan mutattak be Magyarorszagon. na meg a roman nepzene-kutatasait sem voltak hajlandoak megjelentetni Pesten, igy Bukarestben kellett kiadnia a kor egyik legjelentosebb nepzenei tanulmanyat. aztan ugye nemsokara el is koltozott a nacik miatt es szegenyke Amerikaban halt meg - meg a haboru vege elott meghalt 45-ben... : ( siman a legismertebb es legelismertebb magyar muvesz a vilagon. meg Lisztnel is nagyobb az azsioja. ugye a zene Puskasa - minden XX. szazadi alomcsapatban tuti helye van a csatarsorban.]

jo lenne tudni hogy szerette-e a focit...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.07.26. 22:23:13

@Titi120: igen, ami Csikar-szögként is közismert, de Kohut volt az első, aki erről lett híres.

Zigi 2009.07.26. 22:26:15

S arról semmit sem írsz, hogy a döntő előtt Pozzo átment Dietz szöv.kap.-hoz,s ennek hatására egy teljesen felforgatott magyar válogatott játszott a döntőben?

Crouch 2009.07.26. 22:29:07

Jó ez a sorozat, tetszik, Egyébként akkor tényleg elég ütős csapatunk volt.

Titi120 2009.07.26. 22:56:32

@heinrich:
Én mondjuk Kohut - szögként ismertem meg, de valóban Csikar - szögként is szokták emlegetni.

@Zigi:
A rádióban volt említve a téma. Mert én figyeltem ám ! :)

szbszig 2009.07.26. 23:26:53

Még csak egyetlen hsz? Hát senkit sem érdekel az új kedvenc rovatom? :P

Néhány megjegyzés:

1. A cikkből kimaradt, hogy tudomásom szerint a FIFA az Anschluss után igenis megpróbálta feltölteni a létszámot 16-ra. Csak nem a senkit sem érdeklő Lettországot, hanem Angliát környékezték meg (újra), hogy legyenek már olyan szívesek átruccanni a csatornán. Az angoloknak azonban a selejtező nélküli hely sem kellett akkor még...

2. A svédek ága több szempontból is példa nélküli. Soha máskor nem fordult elő, hogy egy csapat automatikusan, játék nélkül a legjobb 8-ban induljon a vébén. Sőt, gyakorlatilag a legjobb 4-ben, mert a negyeddöntőben meg Kubát kapták ugye... Akiknek egyébként biztos nagy élmény volt a vébé, mert soha többet nem jutottak ki. 1934-ben is csak azért, mert Észak-Amerikából mindenki más visszalépett... De legalább remek kis meccseket játszottak a románokkal, akik szintén játék nélkül jutottak ki az egyiptomiak visszalépése után... Hihetetlen.

3. A bordeaux-i csatával kapcsolatban felmerülhet a kérdés a figyelmes olvasóban, hogy mégis mi történt azután, hogy eltört a kapus keze. Hiszen cserélni akkoriban nem lehetett még. Nos, František Plánička, akit egyébként világszerte kora egyik (ha nem a) legjobb kapusának tartottak, bizony törött kézzel fejezte be a rendes játékidőt, és még a hosszabbítást is végigvédte. Ráadásul akkor a csehek már tíz emberrel játszottak, mert Oldřich Nejedlý nem volt ilyen szerencsés, neki a törött lába miatt le kellett jönnie. Szép...

Legalább a megismételt meccsen már nem a törött kezű Plánička védett. Ki is kaptak a csehek mondjuk...

4. Ja, mivel a számokat lefelejtettétek, ezért most máshol nézegetem a statisztikákat. Például a selejtezőben ilyen gyöngyszemre leltem rögtön:

Németország 4 - 1 Észtország
Horst Wessel Stadion, Königsberg

Kemény...

5. Továbbá talán megemlíthető kategória még, hogy a korai vébék selejtezőinek legpechesebbjei valószínűleg az írek. Akik 1934-ben csak rosszabb gólaránnyal maradtak le a vébéről (a csoportban
2. Belgium 1 pt 6:8 ga
3. Írország 1 pt 6:9 ga!), 1938-ban pedig egy hazai döntetlennel és egy minimális, egygólos vereséggel idegenben a norvégoktól. Aztán egészen 1990-ig nem is kerültek ilyen közel a vébéhez...

Na, mire ezt mind megírtam, már látom, összejött 10 hozzászólás. Mindegy, most már így küldöm el. :D

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.27. 02:29:39

@szeme közé, laposan!: @Zigi:
menni kellett a rádióba, ezért nincs magyar rész
ki lesz pótolva rögvest (talán már holnap délutánra)

@kroos:
jobban várom, mint a jézuskát :)

kroos 2009.07.27. 08:03:09

a baloldali a Kohut szög a jobb a Csikar.
Nem ugyanaz a kettö.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.27. 08:06:10

@kroos:
hároméve a Léderer simán használta a baloldalira is.
(és ez a szomorú, h így van benn a köztudatban, h csikarszög)

kroos 2009.07.27. 08:19:06

@pote: MEGVAN!!!!!!!!!
Az elsö mester 4-s nem Wilimowski hanem Leonidas lötte.25 percet késett a fiu.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.27. 08:20:20

@kroos:
bammeg, én meg emiatt nem aludtam :)
forrás?

kroos 2009.07.27. 08:33:42

@pote: visszavonom.a 44. percben esett gólt a Vándor Kálmán könyvek még Leonidasznak adják.

kroos 2009.07.27. 08:39:37

Én ugy tudom hogy az eredeti megálapodás szerint 1 dél-amerikai Vb-t 2 Europai követ.
A hegyiivános könyvben 37-et irnak eredeti idöpontnak,és eredetileg 3 rendezö országot.A Svájci Reteszért riszpekt.
Azért érdekes.Az elsö kuba elleni meccsen a románoknál játszott Kovács, Barátky,Bodola és Dobai.
Nem tudták megverni Kubát.Azt a Kubát akit a svédek 8-0-ra vertek.Gondolom mennyi motivácijuk volt a határon tuliaknak
aromán csapatban játszani.

kroos 2009.07.27. 08:59:11

Leonidas mezitláb szeretett játszani, még a Vb-n is volt olyan meccs ahol igy játszott.
Annyit még hogy az olaszoknak itt is kellett egy kis segitség.Már az elsö meccsen.A norvégok szabályos gólt
löttek a 88. percben amit les cimén nem adtak meg.Igy jöhetett a hosszabitás.
Majd az elödöntöben egy teljesen kamu 11-est kaptak meg a brazilok ellen ami szintén eldöntötte a párharcot.
Nem lettünk volna teljesen esélytelenek ha a legjobb összeállitásban játszunk.Igazi indok nélkül maradt ki
Turay (a Császár), Korányi és Toldi. Mindezt ugy pl hogy Polgár nem volt már válogatott kb 1 éve.És pont a döntöre kellett berakni?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.27. 11:59:15

@szbszig: 4. Föleg, ha belegondolunk, hogy németek hazai pályája néhány évvel később már Kalinyingrádként szerepelt a Szovjetunió térképén.

kroos 2009.07.27. 13:16:52

potekám, egyes források szerint leonidas 8 góllal lett gólkirály.ez pedig csak ugy lehetséges ha...

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.27. 13:37:33

@kroos:
más források szerint meg héttel, ami csak úgy lehetséges, h a Te forrásod nem jó :)

ez például egy számodra értékelhetetlen forrás:
www.fifa.com/worldcup/archive/edition=5/overview.html

Zigi 2009.07.27. 13:42:28

@szbszig: Linket adj lécci, ahol ezeket a részletes statisztikákat találtad.Kösz!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.27. 13:43:42

"Az elsö kuba elleni meccsen a románoknál játszott Kovács, Barátky,Bodola és Dobai.
Nem tudták megverni Kubát.Azt a Kubát akit a svédek 8-0-ra vertek.Gondolom mennyi motivácijuk volt a határon tuliaknak
aromán csapatban játszani."

És feltehetőleg ugyanez volt elmondható a német válogatottban játszó osztrákokról is.

kroos 2009.07.27. 13:49:23

@pote: viszont te meg kövér vagy.

Walmer 2009.07.27. 14:05:06

@Csöncsön:
"És feltehetőleg ugyanez volt elmondható a német válogatottban játszó osztrákokról is. "

Erre azért ne nagyon vegyél mérget. Kaltenbrunner, Eichmann, meg a "mester" is osztrákok voltak és én olvastam ám olyat is, hogy arányaiban több osztrák volt a 3. Bir. híve mint német (sorry forrást nem tudok megjelölni, mert nememlékszem).
A nagy osztrák ellenállás egy városi legenda.

Walmer 2009.07.27. 14:07:16

@szbszig:
"Németország 4 - 1 Észtország
Horst Wessel Stadion, Königsberg"

Ez beszarás. Hogy is van a nóta? Die Fahne hoch, tárírárírárárá..

Ezt a sötét kort baszki...

kroos 2009.07.27. 14:09:32

@Walmer: Ez szerintem nem igaz..én olvastam erröl valahol hogy sindelar sesta meg a többiek nem akartak a német válogatottban játszani,és aki igy döntött azt küldték ki a frontra.
No meg ezen játékosok egy jó része zsidó volt.

Mr.AT 2009.07.27. 14:09:41

"(a harmincas évek Pajkos Jánosa)."

Muhahaha... :-))

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.27. 14:13:02

@kroos:
Sindelar 39-es halála is egy nagy homály (halotti kém által meghamisított jegyzőkönyv, széndioxid mérgezés, öngyilkosság vs gyilkosság vs véletlen baleset)
nem volt már rá idő, de a rádióműsorban is akartunk erről többet beszélni.

Walmer 2009.07.27. 14:26:18

@kroos: hát én csak Sindelarról tudok, de bevallom a 30-as évek osztrák futballjáról valóban sokan tudnak többet nálam.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.07.27. 14:43:24

@pote: Sindelar hivatalosan azért "vonult vissza" a válogatottságtól az Anschluss után, mert a maga 35 évével nem érezte magát elég fittnek a válogatotthoz. Az viszont nyílt titok volt, hogy a harmadik birodalom ellen tiltakozott ezzel a lépéssel.

btw. a nagynémet válogatottban a tudomásom szerint kvótarendszerben válogatták be a focistákat, 2:1 arányban Németország javára - a német válogatott ugyanakkor eléggé gyengécske volt ebben az időben.

További érdekes infók vannak abból az időből ebben a könyvben, csehül biztosan kiadták - magyarul nem tudom www.amazon.com/Ajax-Dutch-War-Football-Europe/dp/0752842749

horas 2009.07.27. 15:28:27

A Haladás - Arsenal nem közvetíti semmi?vki nem tud eg linket ahol meglehet nézni?thanx

szbszig 2009.07.27. 16:31:08

@popp: Azt is beleértettem a keménybe. ;)

@Zigi: Izé, Wikipedia... :D

en.wikipedia.org/wiki/1938_FIFA_World_Cup_qualification

szbszig 2009.07.27. 16:33:07

@horas: Engem inkább az érdekelne, hogy a Debrecen meg a Honvéd következő kupameccsét adja-e valamelyik tévé.

Zigi 2009.07.27. 16:58:55

@szbszig: Kösz. Azért az sem semmi, hogy ahogy néztem a németek mindkét hazai meccsét egy Bruno Pfützner nevű csehszlovákiai, valószínűleg szudétanémet bíró vezette. Az eredményeket elnézve gondolom nem ezen múlt, de azért nem bízták a dolgot a véletlenre, na.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.27. 17:04:38

@szbszig: Gondoltam, de tudatosítottam, ha már.

kroos 2009.07.27. 17:05:23

@Walmer: az 50-es vb taglalásakor is szeretném ha itt kommentelgetnél...!!!!!!

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.07.27. 21:53:29

OFF

XII. kerületben lakik vki? és milyen internetszolgáltatója van? kösz!

ON

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.28. 08:24:46

@kroos:
miért érzem azt, h Téged az USA 1-0ás (50-es) győzelme olyan érzéssel tölt el,
mintha az összes angolfoci szurkolón bosszút állnál a Bayern elleni sérelmekért?!

Walmer 2009.07.28. 08:25:12

@kroos: Az 50-es vébé bevallom nagy kedvencem, lévén akkor szoptak ki az isteni brazilok. Az angol - USA meccsel nem foglalkozom, az olaszok is leszívtak annak idején Észak-Koreától, ráadásul mindezen dolgoktól függetlenül mindenki pontosan tudta akkor is, hogy az angol futball volt akkor az egyik legerősebb amit ez is bizonyít:
209.85.135.132/search?q=cache:YURwGAXi_CQJ:www.wolves.co.uk/page/History/0,,10307~62257,00.html+wolverhampton+-+honved&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

kroos 2009.07.28. 08:30:35

@pote: ricsard grikó a vesémbe látsz!

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.28. 08:32:55

@kroos:
de ugye Te is érzed, h ez sovány :)

watson voltam

kroos 2009.07.28. 08:34:47

@Walmer: Mortensen,Wright, Dickinson, Finney,
Ramsey,
...juhhu kicsit nagy volr a mellény.
De szerintem ekkor a magyar vagy az uruguayi foci semmivel sem volt gyengébb válogatott szinten legalábbis.

Walmer 2009.07.28. 08:44:38

@kroos: Olyan nagy mellény nem lehetett, ha korábban kikaptak a sehol sem jegyzett írektől.

kroos 2009.07.28. 09:02:23

@Walmer: az angol foci elsö 80 éve legalább annyira szólt az önteltségröl mint a brazilok utolsó 10 éve.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.07.28. 10:12:48

@pote: kösz a netet, a kerület azon részébe, ahova egy fradi bérletesnek kell, nem ad az upc... :)

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2009.07.28. 10:27:28

Azt jól látom, hogy a Tallin-Debrecent nem adja SEMMI????? Tud erről valami infot valaki helybéli, mert itt az ország túloldalán csak az on-line műsorújságokra hagyatkozhatok...

Walmer 2009.07.28. 10:47:06

@kroos: Az miért lenne önteltség, hogy szarunk a világra és magunkkal foglalkozunk? Hogy kilépünk a FIFA-ból. Nem alapítottak ellenszervezetet, nem szólítottak bojkottra, senkire nem kényszerítettek semmit, nem azért nem indultak, mert mondjuk selejtezőt kellett játszaniuk és az nekik derogált volna. Egyszerűen nem érdekelte őket túlságosan a kontinens. Ennek ellenére európai edzők tucatjait tanították a focira akár azok saját hazájukban is (az MTK-nak is volt angol edzője ugye). Hogy mennyire voltak önteltek, jól mutatják a 3-6 utáni angol nyilatkozatok ill. az, hogy a katasztrofális otthoni vereség után is vállalták egy sztálinista országban a visszavágót, ahol szinte garantálható volt az alázás, hogy az 1-7 utáni nyilatkozatokról már ne is beszéljünk.

Hát hol van ez az önteltség Benítez, Wenger, vagy akár Matthaeus viselkedéséhez képest?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.28. 11:10:16

@Walmer: "Az miért lenne önteltség, hogy szarunk a világra és magunkkal foglalkozunk?"

Pedig pont ez az önteltség. Telítve voltak önmagukkal.

Gyönyörű igazságszolgáltatás a sors részéről, hogy pont ennek (is) köszönhetően az angolok nincsenek ott a világbajnokságokon legeredményesebb, legjobb válogatottak között, és ha nem rendeztek volna vébét, talán azt sem tudnánk, hogy létezik olyan, hogy angol válogatott futball...

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.28. 11:13:43

@Csöncsön:
a spanyolok meg nyerték a vébéket számolatlanul

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.28. 11:17:38

@pote:

Ők legalább nyertek két EB-t. Az angolok hányat?

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.28. 11:22:41

@Csöncsön:
bruhahaha
felhívnáma figyelmedet arra a TÉNYre, h az elmúlt 30 évben a spanyol válogatott volt a lúzerválogatott,
akik mindig esélyesek, aztán kipottyannak a negyeddöntőben, ha eljutnak addig.

az angolok nyertek egy vébét, a spanyolok meg egyet sem (ez egy vébétörténelemmel foglalkozó sorozat. nem értem, h kerül ez ide :)

kben nem vagyok óriási angol válogatott drukker. szurkolok nekik, de más válogatottnak is (a spanyolnak is)
szóval csak a tények kedvéért emelkedtem szólásra.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.28. 11:25:28

@pote:

Egyébként itt nem a spanyolokról, hanem az angolokról volt szó.

Hogy a spanyolok miért szerepeltek le a világbajnokságokon folyton, az egy másik kérdés.

Micimedwe 2009.07.28. 11:27:06

Az elég nagy fasság, hogy "Bartók akkoriban nagyobb sztár volt, mint mostanság Gáspár Győző". Bélánk egy meg nem értett zseni volt akkoriban, desőt, inkább utálták, mint. Nem véletlenül emigrált nem sokkal később.

De ez off volt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.28. 11:28:21

@pote:

Ja, a spanyol válogatott nemcsak az utolsó 30 évben volt lúzer. Ez gyakorlatilag már a legelső világbajnokságokon elkezdődött. Már '34-ben, mint arról szó volt már ugye. :-)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.28. 11:29:17

@Micimedwe:
van benne valami, de a kor miatt mindenképpen bele akartam írni.
Jean Seberg ellenben vitán felül áll!

Walmer 2009.07.28. 12:28:28

@Csöncsön:
"Hogy a spanyolok miért szerepeltek le a világbajnokságokon folyton, az egy másik kérdés"

Ami nem véletlenül nem érdekli a kutyát sem.

Walmer 2009.07.28. 12:31:48

Tudod Csöncsön, már majdnem megkérdeztem mi a büdös francot csinálsz te civilben, hogy mást sem teszel, mint minden itt megjelent posztba beírkálod, hogy az angolok mennyire szarok, a spanyolok, meg mennyire faszák, de aztán rájöttem, hogy qrvára nem érdekel.

Mr.AT 2009.07.28. 12:41:04

@Micimedwe: Kicsit OFF.

"Fasság". LOL. Ez kicsit olyan, mint a hüje, meg a buzí.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.28. 12:44:27

@Walmer: Sir Lancelot néven is kommentelhatnél ;-).

kroos 2009.07.28. 12:50:06

@Walmer: önteltség,nálam a tartalom nélküli nagyképüség.
Derogált nekik Vb-n elindulni merthogy az komolytalan az ö szintjükhöz képest.
Aztán egy teljesen amatör csapat megveri öket.

DE!!
Az ne számitson már hogy ki hány eb-t nyer.A Vb gyözteseknek (2 ország kivételével) mindig meg kellett verni Braziliát vagy argentinát.Az angol Vb történelem nem tul sikeres a tradiciokhoz képest.
De a spanyolhoz képest sikersztori.
(akik még otthon is égtek).

Walmer 2009.07.28. 12:59:00

@kroos: "önteltség,nálam a tartalom nélküli nagyképüség."

És ezek voltak az angolok? Mondták valaha is, hogy a vébégyőztest ők nem tekintik a világ bajnokának? Mondták, hogy a 6-3 csak mák volt? ha kikaptak mindig maximálisan respektálták az ellent.

És honnan tudod, hogy úgy gondolták 1936-ban, hogy a vébé komytalan az ő szintjükhöz képest? Ki mondta ezt neked? Billy Wright? Vagy matthewsnak volt ez a véleménye?

"teljesen amatör csapat megveri öket"
Ez bárkivel előfordulhat. Észak-Korea megveri az olaszokat. Egy agyonhájpolt magyar válogatott leszop Walestől. vagy éppen Egyiptomtól ugye.

Walmer 2009.07.28. 13:15:23

@Walmer:
Még valami:
"önteltség,nálam a tartalom nélküli nagyképüség."

Ha még el is fogadjuk, hogy nagyképűek voltak. Azért a múlt század első felében talán még okuk is lehetett rá. Tehát tartalom nélkülinek semmiképpen sem nevezhetjük.

Mérgező Hulladék 2009.07.28. 14:25:01

@_Maverick: állítólag a SportTv tárgyal a közvetítésről, egyelőre nem tudnak mondani semmi biztosat. Már ez is pozitívum, legalább még van rá esély.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.28. 14:28:05

@Mérgező Hulladék:
gondolom csütörtökre várható megegyezés

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.28. 16:26:22

@Walmer:

Csak annyit állapítottam meg, hogy az angolok nagyrészt önteltségüknek "köszönhették", hogy csapatuk nincsen ott a világbajnokságok legeredményesebb válogatottjai között.

Mindezt leginkább azért, mert ezt az önteltséget (bár úton vannak felé) máig sem vetkőzték le teljesen.

Olyat, hogy a spanyolok mennyire faszák lennének, egy szóval sem írtam, ha nem tűnt volna föl...

kroos 2009.07.28. 16:34:38

@Walmer: tartalom nélküli=kikapni az első erőpróbán amatőröktől.
Ha jól emlékszem másnap ezzel a címmel jelent meg minden újság.
END OF THE WORLD.
ök másképp élték meg mint te.

madbalee 2009.07.28. 18:57:30

Azt a bizonyos brazil-lengyelt sok helyen az "első nagy meccse a VB-k történetének" nevezik.

Mellesleg ez volt az első focimeccs amit élőben közvetítettek Európából Dél-Amerikába

Lehetne 1 postsorozat: "A VB-k nagy meccsei NST stílusban". Esetleg mint a közvetítés a mexikói magyar-szovjet volt.

Zigi 2009.07.28. 19:08:48

@pote: Holnap a DigiSport közvetíti a meccset.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.28. 19:34:19

@Zigi:

Hirtelen azt hittem, hogy a brazil-lengyelt. :-)

Zigi 2009.07.28. 20:35:50

OFF: Mai BL meccsek, ha valakit érdekelnek( Sparta Prága-Panathinaikosz és Anderlecht-Sivasspor )itt:www.hostream.net/menu.html

kroos 2009.07.29. 07:38:12

Amit én még mindig nem értek hogy miért hagyták ki a döntöböl Turayt,Korányit és Toldit.Ellentmondásosak az idevonatkozó olvasmányok.Toldit tul kövérnek tartották,
de elötte meg minden meccsen játszott és nem is rosszul.Korányi miután megtudta hogy
Toldit kihagyták szolidaritásból beteget jelentett, de olyat is olvastam hogy összeveszett bektársával Biróval és ezért maradt ki.Turayt meg az isten se tudja miért hagyta ki a kapitány.Schaffer volt a pályaedzö és ö egész más elképzelésen volt mint a szöv. kap.
Dietz, mert a támadó futbal hive volt.Dietz meg a ,,gólt nem kapnié.A svédek ellen is igy mentünk fel és vezettek is azok,igy támadnunk kellett.Spéci azt vallotta hogy támadásban nincs párja a magyar csatársornak,és ezt ki kell használni.
Sajnos nem tettük.Ha a legjobb 11-es játszunk akkor sokak szerint mi lettünk volna a
világbajnokok.

Walmer 2009.07.29. 08:32:05

@kroos: Nem élték meg másként. Sporteseményen elszenvedett vereségből nemzeti tragédiát csinálni Kelet-Közép európai sajátosság.

kroos 2009.07.29. 09:41:04

@Walmer: Mondod ezt az 50-es Vb elött.
Amugy az ,,end of the wolrd" visszatérö motivum.
Csak anniyt mondok Tomasewsky.

Walmer 2009.07.29. 10:30:45

@kroos: Szerinted még mindig emlegetik az '50-es quasi döntőt? Meg megemlékeznek az évfordulójáról? Nem hiszem hogy túl sok brazil tud mondani akárcsak egy játékost is abból a csapatból. Szerintem. Ha meg igen, akkor ez is csak egy kivétel, ami erősíti a szabályt;-)

kroos 2009.07.29. 10:35:10

@Walmer: Ebben tévedsz biztosan.
Nem vagyok brazil de a késöbbi kapitány Bauer már ott volt.
A Friaca, Zizinho, Ademir, Jair, Chico támadó 5-ös pedig nem csak a brazil történelemben számottevö.Mégha a Vb után ki is csinálták öket a vereség miatt.Nagyon alávan becsülve az az uruguayi csapat.De ez a következö post témája lesz.

Walmer 2009.07.29. 14:34:02

@kroos: Félreértettél. Az uruguayi csapatot nem becsülöm alá, sőt. De ha valaki azt mondja bárkinek a világon, hogy mondjon 5 brazil támadót, akkor qrvaélet, hogy nem Ademirt, vagy Friacát mondja, hanem Garrinchát, Pelét, Vavát, Didit. Mi meg leragadtunk Puskásnál.

De ezzel nem azt mondom, hogy az 50-es brazil csapat ne lett volna gecijó. Mindössze azt, hogy a nemzeti gyász ott 50-ben volt, nálunk meg az van még 2009-ben is.

kroos 2009.07.29. 14:50:46

@Walmer: hát ja...de mi nem nyertünk utána 5 Vb-t.
lassna jöhetne az 50-es post.

Walmer 2009.07.30. 08:20:56

@kroos: Az biztos. Viszont jók vagyunk kajak-kenuban és Szuper majdnem védett az NHL-ben:-)

kroos 2009.07.30. 08:34:19

@Walmer: Igen ezek nagyon szép dolgok.
Bár engem jobban lázba hoz a mai napig ha látom hogy Döme mekkora gólt tekert a lengyeleknek.

Walmer 2009.07.30. 09:19:29

@kroos: Vagy Péter Zoli hogy szétágyúzta a bal pipát. Régen volt, tán' igaz se volt:-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.30. 14:09:54

@Walmer: Ha mi nyertünk volna öt vébét azóta, mi sem sírnánk vissza Puskást.

kroos 2009.07.30. 14:44:58

@popp: @Walmer: annyit ehhez magam cáfolva (mivel poppal nem érthetek egyet) hogy a kettönek nincs köze egymáshoz.
Amikor nyertek akkor ök voltak a legjobbak és kész.50-ben meg otthon kaptaki ki.
Pl nekem ha a magyar válogatott nyerne 3 Vb-t akkor is ugyanigy fájna az 54-vereség.
a Bayern 2001-es gyözelme után ugyanugy fájt a 99 -es bukás mert nincs köze a kettönek egymáshoz és mert az akkor is egy óriási veszteség.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.30. 14:46:32

@kroos:
ez így van.
a 99-es extázisomon egy cseppet sem rontott a 2001-es bayern-siker

kroos 2009.07.30. 15:19:41

@pote: igy hiába könyörögsz hogy huzzalak le a halállistámról!?!

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.30. 15:20:33

@kroos:
óriási visszalépés lenne nekem, ha megtörténne :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.30. 15:21:06

@kroos: Még ha te szenvednél is, nem lenne ennyire viszonyítási pont, mint ma. A győztes hősöket gyakrabban emlegetnénk.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.30. 15:22:58

@kroos: Remélem, hogy én azért megelőzöm pötét azon a listán

kroos 2009.07.30. 15:41:31

@popp: NEM-NEM.Hogy oda felkerülj azt ki kell érdemelni.

kroos 2009.07.31. 14:16:00

@popp: iwiwwen tagja vagyok az NST klubnak.Ott meg tudod nézni a képeimet, a nevemet tudod.
Nézd már meg fiu milyen mezben vagyok ott!

medco 2009.09.01. 16:26:18

@Zigi: Nagyon egyetértek. Már akkor is lefeküdtünk a német-olasz tengelynek, némi konc reményében. Toldi miatt lépett vissza Turay és Korányi. Az ő hiányuk miatt Piola és Colaussi lőtte a gólokat. Az elődöntőn nyertes csapatot kellett volna játszatni! De most már késő bánat, az ezüst is szépen csillog.
süti beállítások módosítása