Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hétvégi jóslatok - La Liga (Eurobarca - rhynn)

2008.02.16. 21:42 Vendégszerző

Kíméletlen testvérharc következhet ma este a La Romareda stadionban, hiszen a védő Gabi és a csatár Diego Milito egymás ellen készülhet, s egy esetleges döntetlen mindkét csapat számára nagy veszteséget jelentene. A Zaragoza szezonja az elmúlt évekhez képest nagyon gyengére sikeredett, jelenleg 10. helyen állnak a bajnokságban – bár egy-két váratlan győzelemmel már UEFA kupás helyen állhatnának. A Barcelonánál ellenben a második hely is kudarcnak számít, s tudják ezt a vezetők is, akik kijelentették, hogy még mindig nem adták fel a bajnoki címért folytatott harcot. Ugyanakkor a szurkolók egy jelentős része úgy látja: érdemes lenne feláldozni a már-már elúszott bajnokságot, s inkább a két kupára koncentrálni, hisz a BL-ben a 8 között, a kupában pedig már a legjobb 4 között van a csapat, s ezen a két fronton reálisabbnak tűnik a győzelem kiharcolása, mint a bajnokságban. 8 pont hátrány ugyanis nagyon sok, bár a játékosok úton-útfélen hangoztatják, hogy ez ledolgozható.

Éppen ezért kijelenthetjük, hogy a Zaragoza elleni mérkőzéssel kezdődik meg Frank Rijkaard regnálásának utolsó szakasza. A vezetőség ugyanis - még ha burkoltan is- megmondta, ha a csapat nem nyer egy nagy trófeát idén (BL vagy bajnokság), akkor az bizony a holland állásába fog kerülni. Pedig milyen jól indult a hónap: Xavi két élet- és állásmentő góljával sikerült 6 pontra megközelíteni a listavezető Real Madridot, majd a Sevilla elleni játék után újra eltűnt a lelkesedés: az elmúlt fordulóban a Sevilla elleni döntetlen, valamint a Real Madrid Valladolid ellen szerzett 7 gólja után a Real Madrid 8 pontos távolságra került, s ezt már szinte lehetetlen behozni. A csapatra egyébként nagyon rapszódikus játék jellemző: hazai pályán még csak-csak képesek összerántani magukat, s a szükséges győztes gólt be is lövik, idegenben viszont már döcög a szekér, a csapat sok meglepetéssel felérő döntetlenbe (Espanyol, Bilbao és Sevilla elleni 1-1) ill. vereségbe (Getafe 0-2) szaladt bele, s ez még megbosszulhatja magát. A legnagyobb probléma mégis az, hogy a csapat nem csak, hogy eredménytelenül játszik idegenben, de sokszor olyan benyomást is kelt, mintha semmiféle fogalma nem lenne a játékosoknak arról, hogy mit kellene csinálni a pályán, mi az aktuális hadrend, s ez bizony az edzői felkészítés problémáira hívja fel a figyelmet.

Közeledik a vég tehát Frank Rijkaard számára, hiszen mostantól kezdve bármelyik vereség az állásába kerülhet (hatványozottan igaz ez egy esetleges BL kudarcra), így nagy nyomás alatt kell meghoznia olyan nehéz döntéseket, mint hogy játszon-e a formán kívüli Ronaldinho, az Afrika kupa után kezdjen-e a vélhetően fáradt Touré Yaya, vagy pihenjen a Celtic elleni mérkőzésre?

Rengeteg a sérült, elősorban a kispadosok között, a nagy nevek közül "csak" Eto'o és Zambrotta hiányzik, s ha Puyol vagy Milito sárga lapot kap, elfogyhatnak a védők a következő mérkőzésre, ami akár a bajnoki címbe is kerülhet. Visszatér a csapatkapitány a kezdő tizenegybe, bár az orvosok január utolsó napján még 3-4 hetes pihenőt javasoltak neki. A védők sorozatos kiesésével (Zambrotta még nem épült fel, Oleguert megműtötték, várhatóan 6 hetet kihagy, Sylvinho szintén lábadozik) Rijkaard dolga egyre nehezebb lett, hiszen nem engedheti meg, hogy bármelyiküket is padoztassa a BL mérkőzés miatt. A hírek szerint a Puyol – Márquez – Milito – Abidal négyes fut ki a pályára, s Thuram foglalhatja el a kispadot. A középpályán jó hír, hogy Deco és Touré is visszatért, így itt már jobban lehet taktikázni, vélhetően a Touré – Xavi – Iniesta hármas fogja előkészíteni a támadásokat. A támadósorban vannak a legnagyobb problémák, hisz az utóbbi hetekben ez volt a Barca leggyengébben teljesítő része. Várhatóan hiányozni fog Henry, aki pihen, Eto’o pedig túl lett terhelve felépülése után, így neki most pihennie kell, kisebb sérüléssel is bajlódik, így a Messi - Ronaldinho - Bojan hármas lehet ott a kezdőben, bár az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy idegenben a biztos pont Messin és Eto’o-n kívül szinte teljesen mindegy, ki van a pályán, a gólszerzésre leginkább a középpályás Xavi a legesélyesebb  - aki nem mellesleg 400. mérkőzésén jubilálhat a Barcában.

Biztosra vehető az is, hogy fejben már melegít Rijkaard első számú cseréje, José Mourinho, akivel az Afrikai Nemzetek Kupáján már beszélgetett a csapat vezetése, úgy barátilag. Majd jót barátkoztak menedzserével is, aki egyébként több Barca játékos ügyeit is intézi. A csapat megosztott ebben a kérdésben, hisz Rijkaardnak sok barátja van a keretben, de Puyol például örülne, ha a portugál venné át a helyét.

Előnyt jelenthet a csapat számára, hogy pályára lépéskor már tudják, hogy a listavezető mit ért el a Betis ellen, így egy esetleges Real Madrid vezetés doppingolhatja majd a játékosokat.

Az ellenfél Zaragoza egyébként a középmezőnyben található, de nincs messze számára a nemzetközi kupaporond (hét pontnyira vannak a hatodik helytől), s motiválhatja a játékosokat, hogy egy régi barátot is üdvözölhetnek: először tér vissza a La Romaredába Gabi Milito, aki a nyári Barcelonába igazolása előtt négy évig erősítette a csapatot. Testvére a La Liga egyik mesterlövésze (14 gólnál tart a szezonban) biztosan készül arra, hogy megmutassa mit is tud. A hét nagy kérdése, hogy egyedüli ék lesz-e a csapatban, vagy helyet kap mellette Oliveira is, hisz köztudott, hogy Javier Irureta edző a nagyobb csapatok ellen meglehetősen védekező szellemű csapatot szokott a pályára küldeni. A hazaiak mellett szól, hogy idén a 12 hazai mérkőzésükön csak egyszer szenvedtek vereséget, Frank Rijkaard tehát gondolkodóba eshet, hogyan mentse meg saját állását.

24 komment

Címkék: barcelona spanyol üveggömb la liga

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr63342126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyedmatroz 2008.02.16. 22:31:40

Szerintem Rijkaard nem jó edző, és ezt két éve mondom. Mikor ment a csapatnak, akkor is azt éreztem, hogy nincs különösebb taktika, csak kimennek, és a játékosok zsenialitása megoldja a dolgokat. Most, hogy sokan formán kívül vannak, látszik mennyire nem tesz hozzá semmit a holland a csapathoz.

Asidotus 2008.02.16. 22:48:55

Barca-drukkerként kénytelen vagyok egyet érteni balkával. Szerintem is csak a zseniális játékosok átlagon felüli teljesítménye hozta az eredményeket. Legfeljebb a játékosvásárlás volt igzán nagy húzás, mind Deco mind Eto'o jó vétel volt. (Ronaldinhot azért nem vettem ide, mert ő már akkora csillag volt, hogy őt megvenni nem kellett nagy hozzáértés.)

smartdrive 2008.02.16. 23:11:36

Deco is sztárként érkezett

gyedmatroz 2008.02.17. 07:12:38

Sőt, Eto'o is. Ő ráadásul a Realnak is fricska volt.

Oarbeaskoa 2008.02.17. 08:57:13

szerintem is, Mourinho szeretne a Barca-hoz kerülni, arra vár, és megéri várakoznia

Oarbeaskoa 2008.02.17. 08:59:10

a Barca-nál játékosvásárlás terén nem történt nagy dolog. Egyetlen erényük, utobbi időben, a nevelés: Messi, Krkic, Dos Santos

_benito · www.nst.blog.hu 2008.02.17. 09:48:26

furcsa nézni ezt a barcelonát... ha ránézel a kezdőre, azt mondod, nincs is gyenge pontjuk, aztán egy középmezőnybe tartozó csapat simán lefocizza őket.

annak lehet örülni, hogy tavaly pont ilyen kilátástalan volt a madrid, aztán a végén csak sikerült bemanszolnia annyira a barcának, hogy beelőzött a real (a betis visszatérő sorsfordító is lehet akár), idén most megnézzük, megy e fordítva is.

messivel vajon mi történt?

mickeyknox 2008.02.17. 09:50:46

ha a pontokat nézi az ember, még nem úszott el a bajnokság, de nem volt túl nagy élmény nézni tegnap a barcát a zaragoza ellen. mondjuk a real szurkerek sem örömködhettek :) de a real néha legalább játszik egy-két szurkolói szívet melengető meccset, még ha többször ki is kap.
és ez a mourinho-kérdés... ez részint személyes is, mert én ki nem állhatom azt az embert, de tőle várni, hogy majd akkoraztánmegnyerünkmindent, kicsit túlzás. és aki szebb játékot vár a csapattól, az se mourinhot várja, mert neki egyik sikeres csapata (chelsea, porto) se a gyönyörű focijáról volt híres. kicsit olyan, mint a realnak tavaly capello.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.02.17. 10:02:13

Mourinho azért kellene, mert jelenleg nincs hozzá hasonló szintű, megszerezhető, nagy nevű edző a piacon. Ő szerintem képes lenne rendbe rakni a sztárocskák egóját, felrázni a csapatot.

Ami a legjobban hiányzik, az az elképzelés a csapat játékából. Ha megvillan Henry vagy a bíró kedvez, lehet hozni a mérkőzést, de egyébként csak lövöldözünk kapu mellé. Ez fleg Decora igaz, 2-3 meccslabdát ellőt a francba tegnap.

Most olvasom, hogy Blanc jönne, hááát nem tudom. A Barca nem az a csapat, aki edzőket kell, hogy kiképezzen magának. Be kell menni a boltba, s le kell venni a polcról a legjobbat. Mourinho jelenleg a legjobb.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.02.17. 10:03:15

javítom: Mourinho jelenleg a legjobb a boltban... :D

mickeyknox 2008.02.17. 10:07:23

azt hittem, rosszul hallottam tegnap.. blanc? mijjjért?!?
ha mindenképpen új edző kell, akkor meg kéne várni a nyarat, hátha kirúgnak valami jó edzőt valahol :)

szenator 2008.02.17. 10:34:03

Mickeyknoxnak tokeletesen igaza van, Murinnyutol szemet gyonyorkodteto focit varni egy adag naivitast feltetelez... de sikeres lehet. Habar szamomra a szep foci tobbet jelent a megszerzett serlegek szamanal.:)
Nem tudom Lippi hol mukodik manapsag, de ha en lennek a Barca klubelnoke, biztosan felkerestem volna mar ot - o tud eredmenyes is lenni es foleg szep focit jatszatni. Habar ha en lennek a klubelnok, akkor Rijkaardot mar reg kirugtam volna...

_benito · www.nst.blog.hu 2008.02.17. 10:43:19

lippit talán még a calciopoli miatt jegelik.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.02.17. 10:57:15

Hehe, végre egy post, amiért nem anyázzák az íróját :D

krysal 2008.02.17. 11:00:36

Várható, hisz ez a barca-hazai pálya:) Itt csak a madriditákat (meg néha az Intereseket) anyázzák...

nasteey 2008.02.17. 13:42:55

Mindegy, hogy Lippi vagy Mourinho. Rijkaarddal az a legnagyobb bajom, hogy taktikailag rendre alul marad (ez főleg az első Barca - Chelsea BL-párharcál látszott), és ha a sztároknak nincs kedve focizni, akkor ez neki okés.
Múlthéten kikapott otthon a MU. Mit nyilatkozott SAF? Ilyen rosszul nem játszott nála ez a csapat. Földbe döngölték tegnap az Arsenalt. Ellenben Rijkaard mindig elégedett, "folytatni kell a munkát, stb. stb. stb."
Egy új edzővel, esetleg néhány új játékossal új impulzusok jönnének, plusz ha a fent említett két edző közzül jönne vki, akkor a taktikával se lenne baj.
A szép foci megint más kérdés. Egy az, hogy Rijkaardnál addig ment a szép foci, amíg mindenki formában volt. Mosatanában nincs egy darab összjátékunk sem. Egyéni villanásokból jönnek a gólok. A másik dolog, hogy a Barcánál hagyománya van a szép játéknak. Nem hinném, hogy a fenti két edző ne tudna ehhez alkalmazkodni, látva kik alkotják a keretünket (meglepődnék, ha a mostani keretünkkel anti-focit játszanánk). Nálunk is gatyába kellene rázni a sztárokat, mint tavaly az történt a Realnál.

mickeyknox: Sztem a Chelsea a Droga-Duff-Cole trióval szépen játszott. :)

Nem mellékesen Txiki haverkodott Josével az ANK-n, Lippitől meg nem egyszer olvastam, hogy nyártól munkába akar állni, tetszenek neki az olyan helyek, ahol a fiatalokra építenek (a.k.a. Barca), és mivel szeret vitorlázni, nem bánja, ha van a közelben tengerpart. :)

mickeyknox 2008.02.17. 14:27:26

igaz :-) ennyi erővel rijkaard alatt meg nagyon szépen játszott ronaldinho-messi-eto'o :-)))

mickeyknox 2008.02.17. 14:29:51

egyébként igazad van, rendbe kell rakni a sztárokat, aztán minden jó lesz.
valami csoportterápiára kellene járniuk, mint a metallicának a legutolsó lemeze előtt. csak az eredmény nehogy olyan legyen :-)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.02.17. 17:00:40

barca-drukkerkent annyit,h az eurobarca es forumozoi elkepesztoen nivotlan tarsasag. orokos szitkozodas,senki nem jo,rijkaard-anyazas,stb. ma is megy a zaragoza-dicsoites,biro-szidas,ahelyett,h orulnenek,h egyszer vegre ugy nyertunk egy nehez meccset,ah a real szokott. eurobarcat olvasva neha az az erzes,mintha hegyi ivan irna a cikkeket alneven...

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.02.17. 17:47:53

ferenck: egyetértünk nagyon sok mindenben.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.02.17. 21:49:26

meg annyit,h pokoli nehez es megerolteto hetek jonnek. szerda celtic bl idegenben,vasarnap levante liga otthon,utana levo heten valencia kupa asszem otthon,atletico madrid liga idegenben,majd rakovetkezo heten celtic bl otthon,villareal liga otthon. a sok orjongo nyilvan szeretne sziporkazo barcat latni (amugy en is),am ennel sokkal fontosabb,h _energia-takarekosan_ megnyerjuk a meccseket,s ne a szepsegbe belehalva x-elgessunk az utso percekben. tenyleg nem ertem,h miert a nagy szitkozodas,es azt kell mondanom,ien szempontbol sokkal kulonbek a madridistara irogato real-szurkerek,mint az eurobarca barca-fanjai (kulonosen 1 varga tamas nevu felidiota orjongo). amugy ez a cikk kifejezetten tetszik.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.02.17. 21:55:50

sorry,megneztem a blogodat,visszavonom utolso mondatom rad vonatkozo reszet. valszeg rijkaard kerdes az,amiben maximalisan eltero velemenyen vagyunk,es ez verte ki nalam tobbszor a biztositekot. (+henk ten cate erdemein tul meltatasa - itt az ajaxos "teljesitmenyere" utalnek.... plusz rijkaard nalam jatekoskent is number one vt mindig,edzokent is imadom.)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.02.17. 22:03:13

es meg 1: nem tudom,h csak nekem tunt-e fel,raadasul iet nem illik mondani,de - sztem messi miutan visszatert serulesebol naon forman kivul van,kb. tegnap is kerekkotoje vt a csapat tamadojatekanak... (ami amugy sem vt tul acelos)

gibson 2008.02.17. 22:58:07

Sajnos, srácok, a Barcelona is elfog jutni arra a szintre lassan, amikor egy hazai pályán kiszenvedett, ronda játékkal nagy nehezen összehozott 3 pontnak sikítozvan fogtok örülni. Az utóbbi pár évben nagyon el lettetek kényeztetve, gyönyörű, eredményes játékkal focizta le a kedvenc csapatotok az egész világot, de ilyen korszak ritkán van egy csapat életében azért, valljuk be, mégha FC Barcelona is a csapat neve. Azt nem váárhatjátok el ti sem, hogy mindig eredményes ÉS szép is legyen a játék.
ferenck jól mondja, örülni kéne az ilyen sikereknek is. a Real tavaly pont ilyenkor kezdett el felzárkózni, és pont ilyen meccseken húzta be végül a bajnoki címet. Szépen játszottak? lófaszt! De higgyétek el nekem, hívő madridistának, az utolsó 7 meccs tavaly nagyobb élmény volt, mint a megelőző 5 év ÖSSZESEN. Hiába volt Figo, Zidane, Ronaldo meg a többiek, hiába voltak a gyönyörű passzok meg gólok, ha nem nyertünk semmit. Voltam kint Madridban akkoriban több meccsen is, nagy élmény volt látni őket, meg minden, de amikor tavaly, 0-1-ről fordítottunk az utolsó meccsen 3-1-re, és a haverommmal egy sör mellett néztük a meccset a kivetítőn a Champ's-ben, az nagyobb élmény volt, mint az emlékezetes 4-2-es el clásico a helyszínen, 5 aranylabdással a pályán.
Egyébként meg, drukkoljatok a csapatotoknak, álljatok ki mellette, ne szidjátok egyből, ha valami szarul megy. Rijkaardot is úgy köpködik mostanában, mintha egy senkiházi jöttment lenne, pedig ő hozta össze a BL-nyertes csapatot is, nyilván ért hozzá azért valamennyit...
Tudom, a barca drukkereknek a szép játék áll mindenek felett (még az eredményesség is csak ezután következik stb.-stb.), de azért az, hogy az első trófeák nélküli szezon után gyakorlatilag ordibál mindenki, hogy szar az edző, Ronaldinho kövér, ez így nem mehet tovább, stb-stb., az mégiscsak túlzás szerintem...
süti beállítások módosítása