Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Spanyolország ellen nincs nyerő taktika

2010.07.12. 20:21 heinrich

Mi is pont a vb-döntőre rogytunk meg, mint a hollandok, és ütemet tévesztettünk, mint van Bommel, de nem maradhatunk poszt nélkül a vébédöntő másnapján. A hollandok a várakozásokon felül teljesítettek a döntőben, összegyúrták a német és a portugál taktikát, mégsem sikerült a bravúr. Elsősorban azért, mert úgy tűnik, a spanyolok ellen nincs ellenszer, lassan de biztosan fojtanak meg mindenkit, és amikor az ellenfélnek már lila a feje a 80. percben, ők akkor is csak fociznak rendületlenül. Másodsorban pedig azért, mert Robben kétszer is ideggörcsöt kapott, mikor gondolkodni kellett volna, és nem csak tolni-tolni-belőni a hosszúba. Taktika és mágnestábla tovább után – akinek még maradt rá energiája.

Egyik szövetségi kapitány sem húzott váratlan a Spanyolország – Hollandia döntőn, mindkét csapat a megszokott játékát és felállását hozta. Van Marwijk nagyon jól hasznosította a német-spanyol elődöntő tapasztalatait, csapata védekezését jó harminc méterre tolta fel a kaputól, hogy az ellenfél még átlövésből se veszélyeztethessen. 

A holland csapat nagyon erős fizikai jelenlétettel uralta a középpályát, Sneijder és Robben is a saját térfelén védekezett, a spanyol csapatnak szinte esélye sem volt átvinni rajtuk a labdát. Villát próbálták kiugratni vagy Ramos felfutásaival a széleken a holland védelem mögé kerülni, de Van Marwijk egy apró kiigazítással átállt 4-5-1-re védekezésben.

Ezzel a patthelyzettel a 30. percben gyakorlatilag véget ért az első félidő. A spanyolok nem tudtak átmenni a falon, a hollandok támadásépítése viszont arra korlátozódott, hogy a védők Robben és Van Persie irányába rugdosták a labdát; indításoknak aligha nevezhetjük ezeket.

A második félidőben annyit változott a helyzet, hogy a spanyolok szigorítottak a letámadásukon, nem engedték ki a hollandokat a tizenhatosuk előteréből. Ezzel a támadójátékuk is hatékonyabb lett, hiszen közelebb kerültek a kapuhoz, és ha el is veszítették a labdát, az ellenfélnek csak annyi ideje volt, hogy előrevágja.

A második félidő végére a középpályás tömörülés kezdett szétszakadni, a hollandok nem bírták fenntartani a taktikájukhoz szükséges futómennyiséget. Ezen a ponton Del Bosque két nagyszerű lépést tett: először J. Navas beállításával valódi szélsőt hozott a csapatba, amivel széthúzta a hollandok védekezését, majd később Xabi Alonsot a támadásban hasznosabb Fabregasra cserélte. Az agresszívebb letámadással és a két változtatással elérte, hogy a fáradó hollandok ellen mind a jobb oldalon, mind középen hatékonyabban tudták átvinni a labdát.

Közben Van Marwijk is kockáztatott, belátta, hogy a konstans bekkelésből aligha tudnak gólt szerezni, ezért meghúzta a Kuyt-Elia cserét. A középpályás játék ezzel eltűnt, a spanyolok már az ellenfél tizenhatosán adogathattak, cserében viszont fellazult a védekezésük, amit Hollandia kétszer is ki tudott használni.


Egyre erősebb a spanyol nyomás, viszont a védelem is messzire kerül a saját kapujától. Gyors indítás után Robben kerül ziccerbe.


Ramos messze elhagyta a helyét, a vaktában előrevágott labdát Van Persie okosan csúsztatja meg, Robben két labdaérintés után ismét ziccerbe kerül.

Végjáték
Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a hollandok nem bírják végig fizikailag az örökös labdakergetést, és előbb utóbb megroppannak a spanyol nyomás alatt. Xavi és Fabregas is sokkal szabadabban érkezett a csatárok mögé, és Heitinga második sárgájával minden eldőlt.

A meccset folyamatos szabálytalanságokkal – és olykor kirívó durvaságokkal – tördelő holland válogatott játékának szinte törvényszerű következménye volt a kiállítás – igazság szerint már sokkal korábban bekövetkezhetett volna.

Xavi már nem a kezdőkörből irányít, okos emeléssel Iniestát hozza helyzetbe, Heitingának nincs választás, lerántja a kiugró csatárt. Jogos kiállítás.

Ezen a pontok vissza kell utalni egy korábbi eseményre. Van Marwijk öt perccel korábban de Jong helyett van der Vaartot küldte pályára és ezzel kezdetét vette a hollandok orosz rulettje. Darabra nem csökkent a védők száma, hiszen Van der Vaart az elődje pozícióját vette fel a védelem előtt, de szerepe arra korlátozódott, hogy hosszú indításokkal hozza helyzetbe az ellenfél térfelén várakozó társait. Vakmerő lépés, Van Marwijk nem a tizenegyesekre játszott.

A kiállítás azonban mindent megváltoztatott. Ekkora a hollandoknak már nem volt cserelehetősége, Heitinga helyére van Bommel lépett hátra, és gyakorlatilag elvesztették a középpályájukat. Van Bommel és van der Vaart a védősorba kényszerült, Robben és Elia a spanyol térfélén várta a labdákat.

Ennek is köszönhető, hogy a mérkőzés során először tudta valaki 40 méteren át vezetni a labdát anélkül, hogy felrúgták volna. Navas gyorsaságának köszönhető a gól, Torres beadásakor még nem állt fel teljesen a védelem, van der Vaart hibáját pedig már ki tudták használni a spanyolok.

Sokan fanyalognak a spanyol csapat alacsony gólátlaga miatt, de mostanra többszörösen beigazolódott, hogy ellenük szinte nincs nyerő taktika. Kizárólag olyan válogatottaktól szenvedtek vereséget (Egyesült Államok, Svájc), melyek jó adag szerencse mellett bekkelték végig a meccset, és évek óta nincs csapat, aki felvállalna ellenük egy nyílt meccset. Ez bármilyen statisztikánál, de még a mostani vb-címnél is sokatmondóbb tény.

A letámadással kombinált örökös labdatartás, és az ellenfélre háruló folyamatos nyomás nem a leglátványosabb módja a győzelemnek, de hatékonysága elsöprő. Az Eb egyik sztárjának számító orosz válogatottat kétszer is simán elintézték, és vb-kedvenc németeknek sem volt reális esélyük.

Spanyolország meccsei az Eb és a vb egyenes kieséses szakaszában:

2008 – Európa-bajnokság
Spanyolország – Olaszország 0-0 (tizenegyesekkel 4-2)
Spanyolország – Oroszország 3-0
Spanyolország – Németország 1-0

2010 - Világbajnokság
Spanyolország – Portugália 1-0
Spanyolország – Paraguay 1-0
Spanyolország – Németország 1-0
Spanyolország – Hollandia 1-0

Összesen: 7-0-0, gólkülönbség 8-0

Hollandia a lehetőségre álló eszközökkel mindent kihozott a döntőből, az utolsó percig tartó küzdelembe kényszerítette a spanyolokat, de a végére mind fizikálisan, mind mentálisan szétestek, ráadásul emberhátrányba is kerültek. Nagyon adja magát az analógia: a dühödten harcoló bika végül betérdelt, Iniesta pedig ledöfte a sebzett állatot.

Semmiképp sem látványos, de iszonyatosan feszült és kiélezett meccset hozott a döntő, a spanyolok ismét bebizonyították, hogy ha kell, szenvedni is tudnak a győzelemért. Évek óta uralják a világ labdarúgását, egész egyszerűen megfogalmazva: a körülményektől függetlenül legalább egy góllal bárkinél jobbak. Nem kérdés, ez egy korszakos csapat.

---

Közben rábukkantunk egy igen kifejező videóra is (köszönjök Beyondernek), nagyjából erről van itt szó: 


 

225 komment

Címkék: h taktika vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr862147270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.12. 21:00:33

@exeaxe: a Svájc-féle győzelmeket nem nagyon lehet komolyan venni, könnyű belátni, hogy a spanyolok sem nyerhetnek meg _minden_ meccset.

Előbb-utóbb persze ők is belelépnek majd egy komolyabb verésbe - szerintem a 98-as Dinamo Kijev taktikájához és klasszisaihoz hasonló csapatnak lesz erre esélye.

dzzzzz 2010.07.12. 21:01:45

Szerintem nem korszakos az a csapat, ami simán kikapott volna, ha Robben kicsit jobban fejez be. A világ legjobbja az valószínű, de nekem nem túl lenyűgöző.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.12. 21:03:58

@originalBalintos: Az Aranycsapat is majdnem kikapott 54-ben Uruguaytól, a hosszabbításban 2-2-nél egyedül vezették Grosicsra a labdát. Az kimaradt, és kb az ellentámadásból mi lőttünk gólt.

Lehet vitatni, h akkor ez a spanyol csapat az-e, szerintem igen.

rajaram 2010.07.12. 21:06:06

Kösz, hogy szakértő szemmel összefoglaltad. Én csak 2 rossz csapat, rossz meccsét láttam, egy katasztrofális bíró vezetésével. Természetesen a spanyolok jobbak voltak, csak azt nem értem, hogy ezt miért nem demonstrálták.

hrvth 2010.07.12. 21:09:50

Örülök, hogy itt sor került rá, egyúttal meglep, hogy mindeddig milyen kevesen emelték ki (tisztelet a kivételnek), hogy a spanyol taktika tudatos része a bekkelő csapatok ellen a kifárasztás, amit sokan töketlenkedésnek néznek. Nem véletlen, hogy az ilyen meccseken a góljaik az utolsó 1/2 órában születtek (vö. Barcelona-Inter utolsó 10 perc: egy gól és több helyzet, mint előtte az egész meccsen, bár igaz, hogy ott már kockáztatni kellett).
VdB tudta, mit csinál.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.12. 21:10:51

Ha az nem korszakos csapat ami eloszor nyert VB-t (raadasul egy bezsakolt EB-t kovetoen) kb. 80 ev folyamatos melytorok utan, tarsolyban vilagsztarokkal akkor nem tudom mi a f...sz lehet az.

drani 2010.07.12. 21:24:24

apró igazítás a statisztikához a végén:
6-1-0 (ugyebár az olaszokkal 0-0át játszottak az eb-n). Persze a lényegen nem változtat.

Hispan07 2010.07.12. 21:25:15

korszakos, nem korszakos, a szemnek egyszerűen ótvaros. leszámítva persze a spanyolokat és azokat, akik spanyolnak hiszik magukat. most nem bánom, hogy csak 4 év múlva jön a folytatás

vadkutya 2010.07.12. 21:30:42

Betiltanám ezt a "korszakos" szót - hatalmat a kutyának!

hrvth 2010.07.12. 21:31:42

@Hispan07: A másik meglepő dolog: miért egyedül a spanyolok hibásak azért, mert védekező felfogásban játszanak az ellenfeleik, és a spanyolok az egyetlen nyerő taktikát alkalmazzák ellenük?
Persze, a spanyolok kötelessége lett volna szórakoztató támadásokat vezetni, majd kiesni, mivel négy gólt kaptak volna kontrákból.
Miért nem kéri számon senki a hollandokon, hogy nem támadták végig a meccset, szórakoztatva a tisztelt cirkuszi közönséget?
Ha a hollandok nyertek volna a bekkeléssel, akkor most ők lennének a taktikai zsenik.

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.12. 21:31:55

@Hispan07: Azért azt ne feledjük, nem lenne ilyen ótvaros, ha nem 9 ember bekkelne ellenük permanensen. Ezt a taktikát nyilván nem lehet senkinek sem felróni, mert ugyan ez sem célravezető, azért mondjuk 10 meccsből 1x bejöhet (ld. svájc)

exeaxe 2010.07.12. 21:32:13

@heinrich:
szinte adja magát a párhuzam az ostromok történetével - kőfalak (védelem előnyben); tűzfegyverek, ágyúk elterjedése (támadók); rézsűs téglafalak, bástyák (védelem) satöbbi.
A spanyol taktika - tudván, hogy sosem jön felmentő sereg - leginkább a kiéheztetésre emlékeztet.
Ellenszert egyelőre nem látni

Adriano87 2010.07.12. 21:33:00

szerencsére 4 év múlva lesz vb.xavi remélem aranylabdás lesz megérdemli. fantasztikus mennyit passzolt.

giacinto 2010.07.12. 21:33:10

@hrvth: A Barca 70 perc emberelőnyt kapott az Inter ellen, és a kifárasztás csak nagy nehezen jött össze, igy is. de ez itt OFF:

@Hispan07: egyetértek. talán ez volt életem eddigi legsivárabb VB-je sok tényező miatt. különösebben nem mozgat hogy vége, régebben szinte sirtam hogy nincs több meccs.

bmiky31 2010.07.12. 21:34:41

Azt értem, miért hozta be Eliát, de akkor miért nem kapott egyetlen labdát se a srác 50 pályán töltött perc alatt?

exeaxe 2010.07.12. 21:35:43

@hrvth:
"a spanyol taktika tudatos része a bekkelő csapatok ellen a kifárasztás, amit sokan töketlenkedésnek néznek"

+ ehhez még a cserékből származó, kezdeti "integrációs deficit" (pl. Baafheid bóklászása + tarkózása) és a meglepetésszerű váloztatás (pl. Navas kezdeti sikeres játéka)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 21:37:17

Ennek a posztnak most szinte minden szavával egyetértek, szinte tökéletes analízisa a meccsnek illetve ennek a spanyol csapatnak.

Azért szinte,mert az első tíz-tizenöt percben nagyon elkezdték a spanyolok, hatvan százalék fölött birtokoltak és három lehetőségük is akadt.
Azután lábra álltak a hollandok, sőt volt olyan is, hogy ők passzolgattak percekig, de a harmincadik percre valóban kialakult a patt.

Egészen elképesztő a tényre hívtad viszont föl a figyelmet! Az EB és a vébé hét kick-off meccsének 690 perce alatt egy gólt sem kapni, azért nem gyermekláncfű.

@originalBalintos: Te minek neveznél egy olyan csapatot, amelyik egyszerre védi az EB és a vébé címet.

@rajaram: Pedig ez szerintem is egy nagyon magas színvonalú meccs volt, persze az tény, hogy nem a leglátványosabb fajtából. Az is igaz, hogy az átlagosnál jőval durvább volt, de ebben nyakig benne volt az angol spori is.

Azta fanyalgást viszont, amit a Gundel, Egri, Faragu, Somos négyes lerendezett a döntő kapcsán az egészen méltánytalan túlzás szerintem.

Nem először tapasztaljuk, hogy egy döntőn túl pörög néhány játékos és elgurul a gyógyszere, ráadásul egy ilyen inbecil játékvezetés csak olaj a tűzre. Van Bommel produkcióján sem lepődhetünk meg, de jelentős durungot minden vébé föl tud mutatni, a focitörténelem könnyes szemmel idézett korszakában ráadásul rengeteg ennél sokkal durvább meccs volt.

Amikor hazafelé a kocsiban rádiós Lantost a hallgattam, akkor nem hittem a füllemnek. Egészen odáig ment a vébé, de különösen vébé döntő kapcsán, hogy ha ez így megy tovább elfordulnak az emberek a focitól. Na de már! - ha másról se hallok egész nap, mint a tegnapi meccsről vagy a vébéről az utolsó két hétben és mi még ott se vagyunk? Ez egy nagyon jó vébé volt, jó meccsekkel, fordulatokkal és meglepetésre egy papírforma győztessel.

exeaxe 2010.07.12. 21:38:23

@giacinto:
"A Barca 70 perc emberelőnyt kapott az Inter ellen, és a kifárasztás csak nagy nehezen jött össze, igy is. "

mivel újra és újra a nulláról kellett támadásokat építeni, egy felállt, hosszú másodpercekig "pihenő" csapat ellen.
ezt egy, az Internél sokkal jobb és híresebb csapat is bemutatta, nem sokkal korábban

értelmetlen_nevű 2010.07.12. 21:40:02

@csizsikpizsik:

A korszakos cím megítélésében nem számít az adott válogatott történelme. Ilyen alapon a görög válogatott is egy korszakos csapat.

--------------------------------------------
A spanyol csapat korszakos mivoltát (úristen, de hülyén hangzik ez) nem tisztem megítélni, ahhoz túl fiatal vagyok. De azt kurvára remélem, hogy ilyen focival nem fognak semmit nyerni ezután.

Adriano87 2010.07.12. 21:42:35

@exeaxe:

Internél sokkal jobb és híresebb Bajnokok Ligáját sose nyerő csapat?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 21:43:07

@értelmetlen_nevű: Az olyan foci legyen a nyerő, melyet anémetek mutattak az 'ilyen' foci ellen?

exeaxe 2010.07.12. 21:44:08

@Adriano87:
"Internél sokkal jobb és híresebb Bajnokok Ligáját sose nyerő csapat? "

persze, a magyar U20-as válogatott pont ugyanezt játszotta, az olaszok ellen

IronRock 2010.07.12. 21:44:51

@heinrich: valamit azért nem értek. Se a németek, se az elvben ebből a taktikából okuló hollandok, nem tudták megállítani a spanyolokat, sőt a végén nekik kellett izgulniuk.
De akkor Paraguay-nak miért sikerült majdnem?? Ha nem támadnak ki a második félidő közepén és Iniesta-nak nincs területe felhozni a labdát a gól előtt, meggyőződésem hogy a spanyolok tíz napig se lőttek volna gólt annak a Paraguay-nak. Egyszerűen precízen és jól megvalósították azt a védekezést amit kellett, spanyoloknak helyzetük se nagyon volt, ugyanakkor a szórványos paraguay-i kontrák a széleken meghúzva és beívelve a védők mögé szinte mindig gólveszélyt hordoztak magukban. Márpedig azt kár vitatni, hogy Paraguay csapata gyengébb volt és nem állt olyan nevekből mint Németország vagy Hollandia. Azon az estén a spanyolok semmivel nem érdemelték meg jobban a továbbjutást mint Paraguay érdemelte volna.Ők miért tudták akkor mégis majdnem levédekezni és kinyírni a spanyolok játékát, míg a másik két erősebb csapat nem?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.12. 21:45:06

@értelmetlen_nevű: oke, tenyleg picsafust egy EBt es egy VBt behuzni, igazad van, hulye vagyok.
Es csak hogy ne hulyen haljak meg, nalad ki a korszakos csapat?

robot_ 2010.07.12. 21:46:37

@exeaxe: ehhhh..... annal idegtepobb, farasztobb dolog nincs mint amit az inter ott megcsinalt... lefujtak a meccset es mint a kigyok, lab nelkul kusztak le. Voltak akik total osszeomlottak abban a pillanatban a fuvon amint meghallottak a sipszot..
az ellensegemnek se kivanom hogy ugy "pihenjen". Ilyen meccsekben a futas a legkevesebb....raadasul egesz eletukben futottak, meg egy hosszabbitast is ki kellett volna birnia a labaknak, gondolj bele.

CaBeL 2010.07.12. 21:46:54

decemberig még sok víz lefolyik a dunán. sneijdernek is le kell valamit még tenni az asztalra (jó játék, és gólok, győzelmek az interrel), ha haza akarja vinni az aranylabdát. Zidane, Ronaldo,Cannavaro, mind vb győztes csapatból kapták az aranylabdát. Ha a Barca villog ősszes, könnyen lehet Xavié. Mikor kapná meg, ha nem most. Bár én Sneijdernek adnám. De ez a kutyát se érdekli.

Beyonder 2010.07.12. 21:47:10

@popp: "Amikor hazafelé a kocsiban rádiós Lantost a hallgattam, akkor nem hittem a füllemnek. Egészen odáig ment a vébé, de különösen vébé döntő kapcsán, hogy ha ez így megy tovább elfordulnak az emberek a focitól. Na de már! "

Az NST közönsége nyilván nem fog elfordulni a focitól, de a kocaszurkolók, akik csak 2 évente néznek meccseket, nem biztos, hogy nagy késztetést éreznek majd, hogy pl. BL-t nézzenek. Nem volt jó reklám a focinak ez a meccs. És akkor az egyre pofátlanabbul színészkedő játékosokról még nem is volt szó. Régen se grál lovagok futkároztak a pályán, de szégyen, ami mostanában megy a pályán.
www.youtube.com/watch?v=Ioyt2zzm530

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 21:48:05

@IronRock: Végül nem tudták és a tizenegyes párbaj után már az a meccs is a spanyoloknak állt a játék képe alapján is.

hrvth 2010.07.12. 21:48:32

@értelmetlen_nevű: Akkor áruld el, hogy milyen focival lopnák be magukat a szívedbe? Ha fejetlen rohangálással kikapnának a hollandoktól? (nem kell komolyan venni, nem várom, hogy tetsszenek, csak zavar az "ilyen foci" szapulása, meg az, hogy kizálrólag a spanyolokat teszitek felelőssé a döntő képe miatt)

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.12. 21:48:46

@értelmetlen_nevű: A spanyolokon kívül egyedül talán a németek játszottak sokszor kreatív támadófutballt, de tőlük kicsit meglepő is volt, ezért rúghattak 8-at két nagy csapatnak is. (na meg faszán kontráztak). Kíváncsi vagyok, hogy ha az angolok a spanyolokkal kerülnek össze, Rooney-n kívül átlépte-e volna valaki a félpályát.
Az "ilyen foci" nagyban múlik az ellenfeleken is.

CaBeL 2010.07.12. 21:49:06

@CaBeL: ősszel, természetesen.

giacinto 2010.07.12. 21:51:02

@exeaxe: "Internél sokkal jobb és hiresebb"

muhaha.

a több i is csak duma. a 70 perc viszont tény. 11 a 10 ellen. tény.

chrisred 2010.07.12. 21:51:07

Ezt a spanyol játékosgenerációt korszakosnak érzem, a taktikájukat nem annyira. Egyszerűen a játékosok képességeiből adódik, mivel labdabiztosságban, mozgékonyságban, helyzetfelismerő képességben a világelit fölé nőttek, hogy ezt a stílust kell játszaniuk.

A VB szereplésük pedig igazi befejező csatár nélkül valahogy torzó maradt, bőségesen hagyott hiányérzetet mindenkiben.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 21:52:32

@Beyonder: A koca szurkolók eddig is két évente néztek focit és ha nagytorna lesz megint nézik (talán a bl döntőt is) és megint fikáznak majd, ha nem válnak valóra gólzáporos álmaik.

Ha meg a döntőktől várják az igazán látványos focit, akkor mindig csalódnak majd.

IronRock 2010.07.12. 21:52:38

@popp: azt nem értettem, minek támadott ki Paraguay a második félidő közepén. Onnantól tökön szúrták magukat, mert a spanyoloknak egyből volt területük játszani, és hirtelen nem volt már 3 védő aki rárontson a labdás emberre, míg a többi fogja a területet befelé hogy ne lehessen passzolni. Itt cseszték el szerintem, ha tartják magukat a precíz és zárt védekezéshez, megcsinálhatták volna. És mindezt úgy tették, hogy nem rúgták agyon az ellenfél összes kulcsjátékosát és gyűjtötték a sárgákat halomra...

exeaxe 2010.07.12. 21:55:35

@IronRock:
"De akkor Paraguay-nak miért sikerült majdnem??"

az egyik ok szerintem a labda megjátszásának módja - Paraguay kb. annyi hosszú passzal operált, mint röviddel, és nagyjából 2-3 érintős támadásokat vezetett: szélre kiemelt/kilőtt labda, rövid labdavezetés, lefelé csapódó keresztlabdák a hosszú oldalra (átlőve a tolódó védelmet). Baromi gyors, látványos, és dobja az adrenalint a nézőkben :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 21:55:45

@IronRock: Nem biztos, mert a spanyolok játélban benne van egy-egy váratlan és a meccs képéből nem következő egyéni villanás. Aztán meg azt a Paraguayi alaptaktikát lehtetlen is kondival bírni egy egész meccsen át.

IronRock 2010.07.12. 21:56:41

@KoppányiG: Engem az is nagyon érdekelt volna, mit kezdtek volna a spanyolok Uruguay tanári, precíz, hatékony és tiszta védekezésével, meg Forlánék gyors ellencsapásaival. Mert hogy Suarez egy az egyben simán megszívatta volna Puyol-t ugyanúgy párszor ahogy Robben is tette, az fix.

vadkutya 2010.07.12. 21:56:58

@CaBeL: Nono, nagyon is érdekli a kutyát, én is Sneijder-nek adnám...

@chrisred: Végre vki vette a fáradtságot és megfogalmazta, thx.

robot_ 2010.07.12. 21:57:05

@hrvth:
"Ha fejetlen rohangálással kikapnának a hollandoktól?"
Igen, mert ugye tudjuk hogy csak ez a ket veglet letezik....khmmm.

"csak zavar az "ilyen foci" szapulása"
Miert zavar? hat ha neked tetszik akkor most nem zavart kellene hogy legyel, hanem boldog mert most ilyet lathattal, de ha valakinek nem tetszik, akkor miert kellene hogy ne "szapulja"? Miert kellene masnak is dicserni??

"kizálrólag a spanyolokat teszitek felelőssé a döntő képe miatt"
En pl nem csak oket, hane oket IS. A jatekot ők olik, de onnantol hogy egy karate-valogatottal kell palyan lenniuk nincs mirol beszelni, ez fcoi donto nem K1.

exeaxe 2010.07.12. 21:57:07

@giacinto:
ez erősen off, hagyjuk :)
majd az őszi BL-retróban ;)

értelmetlen_nevű 2010.07.12. 21:58:56

@popp: Írtan ilyet? Nem írtam ilyet.

@csizsikpizsik: Ne terelj. A mondandódat arra hegyezted ki, hogy azért korszakos ez a csapat, mert 80 év nyeretlenségét törte meg. Ez így hülyeség. Ha azt írtad volna, hogy azért korszakos a csapat, mert zsinórban megnyert két nagy tornát, akkor nem kötekedem. btw. szerinted a Zidane-féle francia csapat korszakos volt?

@hrvth: A spanyol keret volt a VB legerősebb, legkiegyensúlyozottabb kerete. Úgy vélem, hogy több mint 8 gólt is lehetett volna hozni ilyen játékosállományból. Ja, hogy csak a győzelem számított? Jogos, de ugye nem haragszol, ha nekem ez nem jön be.

@KoppányiG: A spanyolok 8 gólt rúgtak hét meccsen. Nekem ez nem támadófoci. Ugyan azt csinálják, amit az olaszok, csak ők az ellenfél tizenhatosánál védekeznek. A spanyol válogatott játssza a világ leginkább biztonsági, legkevesebbet kockáztató játékát. Zseniálisan csinálják, de nekem (és szerintem nem vagyok egyedül ezzel) nem jön be az 1:0.

Hispan07 2010.07.12. 21:59:45

@hrvth: @KoppányiG: na álljon le a karnevál, egy szóval nem mondtam, hogy a hollandok nem voltak nézhetetlenek. de már bocsi, én ilyen igazságtalan vagyok, hogy a világbajnokot rugdalom a szórakoztató futball aljas meggyilkolásáért. hollandia pedig bűnsegéd

IronRock 2010.07.12. 22:00:07

@exeaxe: na ez az amit nem értek. Hollandok meg a németek is biztos megnézték azt a meccset, ráadásul nekik sokkal jobb szélsőik is vannak. Hogy nem tudták ezt megcsinálni, vagy legalábbis megpróbálni? Ha Paraguay-nak lett volna egyetlen normális csatára, egyet biztos lőnek (lőttek is, de lesről), hollandok és németek meg ezzel a taktikai felállással jóval esélyesebbek lettek volna...

dzzzzz 2010.07.12. 22:01:12

@popp: nagyon jónak+ kicsit szerencsésnek

CaBeL 2010.07.12. 22:02:52

Korszakos Katalán Válogatott ! KKV !

Bronzérmes Katalán Válogatott lehetne a BKV. Kár.

Adriano87 2010.07.12. 22:03:00

defenzív olaszok 12 gólt rúgtak a 2006os vb-n..

CaBeL 2010.07.12. 22:04:29

@Adriano87: Kutyát nem érdeklik itt az olaszok. Oda kerültek, ahol a helyük van.

hrvth 2010.07.12. 22:04:46

@robot_:
1. sarkítottam, így rövidebben és gyorsabban meg tudtam fogalmazni
2. OK (de azért pontosítok: nem azt mondtam, hogy dicsérjétek, a dics és a szapu két véglet, khmmm)
3. egyetértünk

vadkutya 2010.07.12. 22:06:46

@értelmetlen_nevű: Ha a spanyolok 1-0ás játékától kellene elájulnom, akkor nem tudom,h a németek játékára mi a megfelelő szó. Űrfoci? :)

váév építők (törölt) 2010.07.12. 22:08:26

miért hagytátok, hogy a biszex bede írja meg a köcsüötgválogatott cikket?

robot_ 2010.07.12. 22:09:39

@vadkutya: ja...... ebben van valami
a "legdögösebb", legfaszább, legférfiasabb jatekot a nemetek hoztak.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.12. 22:11:13

@vadkutya: idejövök, h beírjam az űrfocit... nem tudsz aludni?:DDD

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 22:11:24

@Adriano87: - na igen! Az is egy jó csapat volt.

@originalBalintos: A győztesnek mindig van némi szerencséje, de a zsinórban vébét és eb-t nyerő csapat már csak az eredmények miatt is rendkívüli. Az meg habitus kérdése ki milyen jelzőkkel dobálózik.

@Hispan07: Jogászként azért vigyázhanál az ilyen szavakkal, mint az aljas meg a gyilkolás ?-)

megvagy hadnagy 2010.07.12. 22:13:00

erről a meccsről egyetlen egy dolog fog eszembe jutni egész életemben: az, h. másnap reggel megszületett a(z 1.) fiam! :)

amúgy a cikkel többé kevésbé egyetértek.

a vb-ről pedig a számomra legszebb, legletisztultabb pillanata - akármilyen hülyén hangzik - Csaba Lajos gólja a nyitómeccsen. Kiugratás, és tökéletes lövés. A legszebb gól.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 22:13:04

@robot_: Például a spanyolok ellen ;-).

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 22:14:31

@megvagy hadnagy: Gratula! Sok megehető gumibotot kivánok a kis megvagynak.

vadkutya 2010.07.12. 22:16:42

@imici77: Te egész nap flémelni próbálsz, mint mindig... :D

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.12. 22:17:54

@IronRock: mert amit megpróbáltak, az nagyon kockázatos, és kb a 70. percre beledöglesz, mert ők nem Xavit akarták letámadni, hanem már azt megakadályozni, hogy eljusson hozzá a labda.

Aznap a széleken is gyengék voltak a spanyolok, míg be nem állt Pedro a végén, a győztes gólt is tkp ő lőtte, csak Villa elé pattant a kapufáról.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.12. 22:18:11

én már örülök vége ennek a vb-nek... hihetetlen mennyi oka lett a videóbíró bevezetésének... kicsit elvették a szurkolás örömét a sípmesterek...

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.12. 22:20:12

@vadkutya: nem bánnék egy kis pl posztot, azt tuti :)

robot_ 2010.07.12. 22:22:05

@popp: haaat... ellenuk pont nem.
de amit a spanyolok fociznak, az akkor is egy vödör habos szamárfos. Ez a velemenyem. Ok se jatszottak dogos focit ha mar itt tartunk. :)
De a nemeteknek legalabb volt 3 db 4-es meccsuk, es 16 össz goluk.
EEEs 4 eve ki kapott ki a franciaktol 3-1 -re, puyol, xavi, iniesta, villa, torres, casillas...es ilyen idosek voltak mint a nemetek nagyresze ma. szoval ne hasonlitgassunk, vagy legalabbis meg ne.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.07.12. 22:23:12

tegnap megtalálta a zsák a foltját: az egyik csapat úgy ment ki a pályára, hogy most szétrúgunk mindenkit, aztán majdcsak lesz valami, mindez a színész-világválogatott ellen.

nem csoda hogy focit nem láttunk.

vadkutya 2010.07.12. 22:23:53

@imici77: Az még odébb van, addig max Wenger-rel tudunk szétoffolni egy posztot. Az átigazolások lesz a Te asztalod, Rizlával újra egymásra találhattok a holdfényben... :)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.12. 22:25:38

@vadkutya: 60 misi, alsó hangon. eldöntötte a vb döntőt. :)

exeaxe 2010.07.12. 22:26:54

@IronRock:
az a baja ennek a megoldásnak, hogy:
1. kevés van belőle (és könnyen tanulható ellene a védekezés, menet közben is)
2. nem emberre, hanem területre lőtt labda, vagyis irgalmatlan precizitást igényel, ami, ha nem jön össze, biztosan elvesztett lehetőség (egyszerűen nincs ember visszaszerezni a labdát)
3. kb. 40 m sprintet igényel a befejező embertől - mire ziccerbe kerül, erősen pixeles a látása :)

szóval: szerintem nagyon alacsony hatásfokú támadás, képzettebb csapat valószínűleg hanyagolja is

hrvth 2010.07.12. 22:28:49

@megvagy hadnagy: Grat! Ugyanígy vagyok a 2008-as EB döntővel, csak az a különbség, hogy lány. Hálás voltam neki, hogy megvárta a meccs végét, és még pár órát alhattam is.

smartdrive 2010.07.12. 22:31:21

válogatott már régóta nem lehet korszakos, talán az Aranycsapat volt az utolsó. azóta Herrera Intere, a nagy Ajax, és talán, talán ez a mostani Barca

horas 2010.07.12. 22:35:10

@heinrich: Mit kell tudni arról a Kijevi csapatról,gondolom a Rebrov-Shevchenko féle csapatra gondolsz de miben állt az a csapat képessége,hogy őket említetted.
Akkoriban kölyök fejjel nem nagyon néztem a taktikát,ugyhogy most elég nagy köd van a fejemben,ezzel a felvetéssel.

rajaram 2010.07.12. 22:35:21

@smartdrive: válogatott már régóta nem lehet korszakos, talán az Aranycsapat volt az utolsó. azóta Herrera Intere, a nagy Ajax, és talán, talán ez a mostani Barca .....

....+ Bayern + Liverpool + Milan ......

Hispan07 2010.07.12. 22:35:34

@popp: az aljas a minősítése (döntsd el, hogy szándék vagy célzat ;)), a gyilkosság meg az agatha christie rajongóknak szólt (vö.: emberölés az orient expressen... az hogy hangzana? :))

robot_ 2010.07.12. 22:37:15

@popp:
elvalik majd... arra se rakott volna senki 4 eve hogy a kovetkezot ok nyerik, mikor 3-1 -re fekudtek, es raadasul ok most csinaltak eloszor valamit, a nemetek meg a 4 kozott mar szinte allandonak mondhatoak. majd elvalik... ami biztos az a mult, es haaat.... eddig 3-1 a jobbaknak :)

horas 2010.07.12. 22:37:27

@heinrich: Télleg amúgy utólag talán körbe lehet fogni mi lehetett a baj Shevchenko-val a Chelsea-nél,te mit gondolsz?

vadkutya 2010.07.12. 22:37:45

@peter135: Véletlenül sem Nicklas-szal, ugye? ;)

PaliDrobo 2010.07.12. 22:38:02

tökre örültem volna, ha egyik csapat sem kap semmit, se trófeát, se érmet
valahogy le kellett volna tiltani őket
2 unszimpatikus csapatból nyert az egyik

na de ez hagyján, vki okos mondja meg, azok közül, akik szidják a csapatokat, hogy ellenük antifocival állnak ki, azok milyen taktikával állnának ki egy spanyol válogatott vagy Barca ellen ???????

ki az a barom manapság aki belevezeti a csapatát egy 4-5 gólos zakóba, ahelyett, hogy legalább megpróbálná az antifocit, ami hátha bejön
Chile talán volt az egyetlen, biztos vagyok benne, hogy ott a spanyolok lőhettek volna 4-5 gólt, ha nem lett vona nekik eég a továbbjutáshoz (meg Chilének) az adott eredmény, hiszen undorító passzolgatás ment kb. 30 percig, nehogy vmelyk csapat gólt lőjön
ha ott is letámadnak a spanyolok, ahogy kell, akkor 5-1 annak is a vége

szóval ezt leszámítva, hogy az őszinte szimpatikus Chile, meg hasonló baromságok, akik feltett kézzel mennek ki, milyen edző az, aki más taktikát választ?

antifoci is csak akkor jön be, ha baromi koncentrált játékkal párosul, sok fault kell hozzá, nagy teherbírás, mentálisan is, stb.
na meg azt az adódó 1-2 ziccert gólra váltani, különben megette a fene

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 22:43:37

@robot_: Szerintem bennük már akkor is sok volt, ráadásul ők nem a saját térfelükön töltötték az egész meccset. Sőt 1-0-ás vezetésüknél ziccereik voltak a 3-1-hez. Azon a vébén egyébkén kilencet rúgtak négy meccs alatt, négyet Ukrajnának, hármat tán Tunéziának.

davidmoyes 2010.07.12. 22:45:08

@popp:
"Ennek a posztnak most szinte minden szavával egyetértek, szinte tökéletes analízisa a meccsnek illetve ennek a spanyol csapatnak. " Nincs mit hozzátenni..
Teszem hozzá :D engem szórakoztat a spanyol sokpasszos, de a tegnapi birkózás néhol már tényleg erős volt egy kicsit. Ezzel együtt üzenem a nyavalygóknak: egy vébé nem tud rossz lenni!. Mert a játék csak egy része annak, amitől egy labdarúgó vébé csodálatossá válik (ahol Uruguayok és Németországok "születnek", Olaszországok és Angliák "halnak meg", stb.) ezek a szituációk és érzések szavakkal talán ki sem fejezhetők... ...és most megint négy évet kell várnunk affrancba.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 22:46:16

@heinrich: Mondjuk egy Dunga-féle brazil ellen is érdekes meccsük lehetett volna.

robot_ 2010.07.12. 22:46:53

@Beyonder: nem volt, de en ezek miatt utalom amugy oket.
Mondjuk.... na jo... lehethogy inkabb a nike-ot meg a társait. Mert leforgatjak mindenkivel, aztan valakivel majd bejon. Egy csoportkorok utan nike 3 filmet adott ki, az egyebkent adidas-os spanyolokkal, a brazilokkal, meg a hollandokkal.... ehhh ... vajon miert veluk? a nike meg arra is kepes, h megjosolja akik mar kiestek nem nyernek VB-t? wowww, vagy nem azok "irjak a jelent" ?? :D:D
hogy rakná telibe egy talicska aprómajom az osszes focistát aki sokmillio euroert bohockodik valaha is egy reklamban, utanna meg FASZIK FOCIZNI... menniy ilyet lattam mar... uh.

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.12. 22:48:07

@megvagy hadnagy:
Gratulálok. Július 12.!
Benedek Tibor és jómagam is. Höhöhö!
Jó egészséget!

Mala Suerte 2010.07.12. 22:48:16

Hát, ez annyira korszakos csapat, hogy a focit szeretők fele legszívesebben valószínűleg elfelejtené az összes vébémeccsüket, amit nyilván nem lesz nehéz. Azért ez az "ellenük nincs nyerő taktika" dolog pl. a Svájc és Paraguay elleni meccs vagy Robben két rávezetése fényében nekem kicsit sántít, nem beszélve arról, hogy mi lesz akkor (vagy mi lett volna?...), ha egyszer tőlük állítanak ki valakit (jogtalanul) vagy egy sorsdöntő pillanatban ellenük engednek el egy lest/érvénytelenítik egy szabályos góljukat. [Természetesen nem a döntőre utaltam egyikkel sem.]

De ez már valóban csak károgás, elismerem, teljesen megérdemelten győzték le Hollandiát és Németországot, EB-t és VB-t nyerni egymás után pedig valóban kivételes teljesítmény. Az, hogy ezt egy bírókedvenc, színészkedős és sokak számára nézhetetlen futballt produkáló válogatott érte el, már csak az én szubjektív véleményem.

Mindenesetre talán nem túlzás kijelenteni, hogy a sportág érdekében itt az ideje, hogy vége szakadjon ennek a nagy spanyol "diadalmenetnek". (Mint ahogy nekem ahogy anno az angolokból, úgy mostanság a Barcából is kezd már sok lenni a BL-ben. A FIFA majd biztos megoldja, bár azt pl. nehéz elképzelni, hogy egyszer majd egy Övrebo kaliberű spori a katalánoknak nem fúj be 4 tizit egy meccsen teszemazt egy Schalke 04 ellenében. :D)

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.12. 22:50:29

@Beyonder: köszi, betettem a posztba is; velős, tömör, kifejező :)

@horas: ritka, hogy valaki két nagy bajnokságban is sikeres, annyira különbözik a stílus. A spanyol meg az olasz között még úgy ahogy van átjárás, de az olasz-angol váltás nem jellemző, a Chelsea-nek is csak úgy sikerült, hogy az egész csapatot átalakították.

Mire Seva odakerült, már egészen más volt a helyzet, nem véletlen, hogy Drogba lett sikeres, nem ő.

A Kijev összetettebb kérdés, talán írok róla posztot. Ez egy korábbi cucc, még az nso-ra írtam, a téma szempontjából érdekes, bár nem a Kijevről szól:

www.nemzetisport.hu/bajnokok_ligaja/a-letamadas-ujjaszuletese-a-barcelona-titok-nyomaban-2025596/

megvagy hadnagy 2010.07.12. 22:52:26

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: @heinrich: @hrvth:

kösz mindenkinek.
csak jelezni akartam, hogy a csöppség "beárazta" nálam a döntőt

minden relatív.

---

Robben első ziccerénél mondjuk egész elképesztő volt Casillas védése.
Ha az bemegy, más lett volna meccs.
Akkor lett volna az igazi mészárlás a holland 16-os előterében.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.12. 22:52:50

@popp: igen, ez már téma volt korábban is, hogy Dunga - ha más nem tudat alatt - a spanyolok ellen építette fel a csapatot, legalábbis kurvára úgy sikerült :)

Én ezt kértem a vébé előtt, hogy láthassak egy spanyol-brazil döntőt, sajnos bedőlt a terv :(

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.12. 22:52:53

Várhatunk újabb 4 évet, hogy kiderüljön vajon a brazilok leállnak focizni a spanyolokkal. Nagy kár volt a brazil-hollandért. Köszönöm Istenem, hogy ez a Hollandia nem lehetett Vb győztes!
Casillasnak örültem.

rajaram 2010.07.12. 22:54:23

@smartdrive: korszakos csapatokról volt szó. sorozatban nyerték a kupákat. mást nem mutattak.

macca17 2010.07.12. 22:55:21

@chrisred: tökéletesen igaz. egy olyan csapat, ahol a belső khátvéd ilyen labdabiztos, kiválóan indít, ha kell, csatármódra cselez - mindezt húszas évei elején. az egész spanyol csapat olyan fokon labdabiztos, hogy ilyet még nem láttam. és erre van szabva a taktika is: ha egyszer ezt tudják a legjobban, hogy ott lihegnek mellettük 20 centire a védők, többen is, de mégis emberhez tudnak passzolni, becsapdázni sem nagyon lehet őket. és igen, bivalyerős ez a válogatott, ha még azt is képes volt elviselni, h nem volt centere (sajnos, de talán így nem akarja senki elvinni torrest:). és ez azért fontos, mert nézzük meg, mi lett azokkal a csapatokkal, ahol betliztek a góllövő kulcsemberek.
az 1-0akhoz: a spanyolok lőttek messze a legtöbbet kapura, 121-et, azaz meccsenként 17-et, vagyis 5-6 percenként. ez mi a nyavaja, ha nem támadófutball?! nem beszélve azokról a cselekről, sarkazásokról, lefordulásokról, amiket bemutattak még a döntőn is. iniestát vagy 5ször rúgták fel ilyen látványosság kellős közepén.
miért kellett volna nekik teret adni az ellenfélnek, ha egyszer a direkt védekezéshez nem értenek?
a görögökkel való összevetés, meg az olyan kijelentés, h gyilkolták a focit egyszerűen megalol. a legtöbb támadásuk volt, a legtöbb szólójuk, a legtöbbször ők kerültek a 16oson belülre, és legtöbbet velük szemben szabálytalankodtak, a legtöbbet ők futották, és messze legtöbbet a labdát birtokolva.
és mindezt nem csúcsformában. amiért a fanyalgás megy, az pusztán annyi, h egy raklapnyi gólhelyzetet hagytak ki.
soha nem drukkoltam a spanyoloknak, mindig a szerencsétlen lúzer angolokért szorítottam, de ha egy csapat minőségi futballt nyújt azt el kell ismerni. márpedig ez a társaság azt nyújt: még a legbetonbunkerbe húzódó ellenfél ellen is.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.07.12. 22:57:38

amit en valoszinunek latok: ha lett volna a hollandoknal csatar, ok mennek gyoztesen haza.

sneijder igy is tobb golt lott, mint a serie-a ban egesz idenyben, most is odaguritotta, (melot ezert korbeszopkodtak), robben meg nem milito, eto'o vagy balotelli...

maga a meccs vacak volt, a spanyol urfocistak meg egy ujabb oriasi csalodas - a barcaban megy a labdahamozas (ellenszer: chelsea, inter), amit viszont itt produkaltak....fuj

rendes kozepcsatar nelkul nem foci a foci, erre egy dogrovason levo torrest meg az arsenal elol bohockodo balfekjeit kellett egy honapig nezni, aaa, nem is idegelem magam.

horvat feri vilagbajnok lett volna a hollandokkal

davidmoyes 2010.07.12. 22:58:58

@megvagy hadnagy: Gratulálok!! Fél év és rendbe jösz.. :D Nálunk két imposztor van és nagyon szórakoztatóak.

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.12. 22:58:58

@davidmoyes: Na ja, pedig az első kör után a sírás kerülgetett. Azért főleg az egyenes kieséses szakaszban jópárszor felüvöltöttem és kisikeredett pár igen izgi meccs is; összességében nem volt ez bűnrossz vb.

smartdrive 2010.07.12. 22:59:05

@macca17: a jobb csapatok közül messze a legrosszabbul céloztak

robot_ 2010.07.12. 23:00:43

@popp: "Szerintem bennük már akkor is sok volt, ráadásul ők nem a saját térfelükön töltötték az egész meccset." Be is szoptak 3 golt... :)

ÁÁ... erted... sok volt bennuk. Hat csak csukott szemmel, mondhatja azt az ember hogy anemetek nem jatszottak szep tamadofocit a VB-n. Kinek a terfelen toltotték? És? Higuain, Tevez, meg Távoli mit tudtak együtt hárman összehozni.. ne mondd mar nekem h nem voltak nagy meccsek amiket nyertek, es komolyan... minden ellenuk allt vegig. Angol favorit, Argentin favorit
akkor msot ahhoz kepest h a spanyolok 16 kozott kiszoptak, es ok voltak a bemelegites a franciaknak... meg erted... 3-1. Nem 1-0. Szoval most h mi volt bennuk... hat az aznapi szar, meg egy vereseg bennuk volt. Komolyan: nem szeretem a spanyolokat, de nem is utalom oket. De az duhit, hogyha valakinek a kedvenc csapata kiesik 16 kozott a VB-n, ahova 98-ban meg Nigeria es Paraguay ment tovabb a csoportjukbol, es onnan se tudtak kilepni, akkor a szurkolo elso gondolata hogy "bennuk volt az mar akkor is", meg hoyg "voltak ziccereik"... komolyan.. miert nem lehet ilyenkor azt mondani, hogy "ok, hát akkor még nem voltak faszák, de mostanra azok lettek." Ugyis ez az igazsag, raadasul nyitott kapukat dongetnél vele, mert en is igy gondolom.
Sőt 1-0-ás vezetésüknél ziccereik voltak a 3-1-hez. Azon a vébén egyébkén kilencet rúgtak négy meccs alatt, négyet Ukrajnának, hármat tán Tunéziának.

horas 2010.07.12. 23:01:58

@heinrich: Ja nemzeti sport-os cikk nagy etalon nálam,hozzávan adva a kedvencek közé. ;)

"A spanyol meg az olasz között még úgy ahogy van átjárás, de az olasz-angol váltás nem jellemző, a Chelsea-nek is csak úgy sikerült, hogy az egész csapatot átalakították. "
Ezt nem értem a mondat második felét,a Chelsea-re vonatkozóan.

Amúgy a Benítez-éra közepén valami hasonlót játszott a Liverpool-is nem,ez az aggresszív letámadás nekem nagyon rémlik,onnan.Érzek hasonlóságot,nem?

davidmoyes 2010.07.12. 23:01:58

@KoppányiG: Arra gondolok például, amikor leülsz egy sör mellé Szlovénia - Algériát, meg Ghána-Szerbia meccset nézni. Mikor láthatod őket egymás ellen, Két stílus, két foci, stb esküszöm ez akkor is jó, ha szar..

montipájton 2010.07.12. 23:05:43

@popp: Valahogy már nem csodálkozom, hogy neked "méltatlan" minden kritikai érszrevétel a spanyolok (argentinok, olaszok stb.) kapcsán, de hadd legyen már másnak más a véleménye eg ilyen vb-döntő után, amikor a hosszabbításig kb. 2 helyzet volt, helyette tömény rugdalózás és U-NA-LOM. (Már annak, aki nem szorított vmelyik csapatért.)

Hihetetlenül magas színvonal, írod, és megint nem indokolod meg, miben nyilvánult meg, azon kívül, hogy persze remekül kezelik a labdát, gyorsak és erősek - ám közben nincs foci.

A 94-es döntőti is ideértve én még soha nem untam jobban finálét, de szerencsére biztosan éreztem, hogy lesz gól és a spanyolok fogják rúgni. Igaz, nem sokon múlt, hogy jöjjenek a tizik.

Amúgy a 4 évvel ezelőtti olaszokat is szokás ekézni, most megkövetem őket: abban a csapatban 10-en rúgtak gólt (11-en?), a korszakos spanyol meg letudta 4 db 1-0-lal a lényegi szakaszt, amiből az elődöntő volt itt-ott igazi foci. Sajnálom, de nem tudok lelkesedni. Persze az eredményességük előtt muszáj meghajolni.

És persze ez is csak egy vélemény.

robot_ 2010.07.12. 23:05:51

@robot_: "Sőt 1-0-ás vezetésüknél ziccereik voltak a 3-1-hez. Azon a vébén egyébkén kilencet rúgtak négy meccs alatt, négyet Ukrajnának, hármat tán Tunéziának."

Igen, de ha azt mondja valaki hogy keves golt rugtak a spanyolok, akkor jon az hogy "nem szamit", meg hoyg "de azt jokor rugtak", meg "az ellenfel volt a kocsog mert midnent ki akart vedeni"

De amikor sokat rugtak, vagy legalabbis nem szegyellni valoan keveset, akkor ugyebar nem felejtik el osszeszamolni, ezzel is igazolva, h azert az o szemukben is fontos lenne ez valahol...

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.12. 23:07:22

@davidmoyes: Egyértelmű. Aki ezt nem érzi, az fanyalogjon még most is, egy vb mindig jó, még ha nem 5 gól/meccs az átlag, akkor is. Csóri Gyan volt a legnagyobb dráma, ha már azt a 10 percet elkapta valaki a vb-n, az már minimum meg kellett, hogy érintse. Persze anyáztam én is az elején, ásítoztam, de minden találkozót vártam, a napi 3 meccs dózis meg egészen zseniális adag. Alkotmányban szabályoznám. :)

montipájton 2010.07.12. 23:09:40

A hollandok küldetése az volt, hogy elrontásk a brazil-spanyol álomdöntő filmjét, megtették, de hogy utána minek kellett még nézni őket...? )))

Asidotus 2010.07.12. 23:09:54

Nem értek egyet a spanyolokat fikázókkal.
Mit kellett volna csinálniuk? Odaadni a labdát az ellenfélnek, és engedni, hogy gólt rúgjanak?
Az ellenfél 16-a előtt passzoltak, és abban mindig benne van a gólveszély, amitől igenis izgalmas a meccs.
Az miért bűn, hogy valaki tud 3-nál többet passzolni egymásnak?
Egyáltalán, a többi csapat miért nem járatja a labdát az ellenfele 16-a előtt, miért csak a spanyolok? Azt ne mondjátok, hogy mert ők látványosan akarnak focizni. Nem kell odaadni a spanyoloknak a labdát, és akkor majd nem járatják a 16 előtt. Ja, hogy mégis elveszik? Ráadásul úgy, hogy nem is szabálytalankodnak, hanem szimplán megelőzik őket.
Igenis korszakos csapat. Az eredményeik mellett egy meglehetősen saját játékkal rukkoltak elő.

robot_ 2010.07.12. 23:12:19

@macca17:
ááá... de azert gondolkodjunk mar... milyen kurva egyszeru, es megis mindenki a szamokkal jon:
7 meccs ember!!! 7 meccset jatszottak.
Ha valaki kiszop az elodontoben, az hatot jatszott, ha valaki 8 kozott, akkor mar csak 5-ot, erted?
Ok passzoltak a legtobbet... ok jutottak be legtobbszor, ok 121-et lottek.... ok bazzeg, de ennek mi ertelme? a 4 kozott van csak ertelme az egesznek. Ha mondjuk brazilia meg 2 meccset jatszhat, lehet h megdol az a szam amiket fontosnak tartasz beidezni, erted?
Lehet hogy nem, de nem tudhatjuk, mert most azert olyan magasok a mutatoik, mert egy gyozelemmel az egyenes kieseses szakaszban - tobbek kozt - egy uj meccset is nyersz. Persze h aki kiesik annak ott megallnak az órák.... ehhh...

davidmoyes 2010.07.12. 23:14:03

@KoppányiG: "a napi 3 meccs dózis meg egészen zseniális adag. Alkotmányban szabályoznám. :) "
Csatlakozom! Írjunk petíciót. :)

dzzzzz 2010.07.12. 23:14:04

@Nűnű: sok csapat inkább szeret megpróbálni gólt lőni, ha már egyszer ott a 16-osnál és van passzolásra helye.

exeaxe 2010.07.12. 23:15:17

@davidmoyes:
"Arra gondolok például, amikor leülsz egy sör mellé Szlovénia - Algériát, meg Ghána-Szerbia meccset nézni. Mikor láthatod őket egymás ellen, Két stílus, két foci, stb esküszöm ez akkor is jó, ha szar.."

+98. Korszakos megfogalmazás

robot_ 2010.07.12. 23:15:25

@Nűnű:
Na ezzelk egyet ertek. Nem baj h birtokolták:
MINTAHOGY AZ SE BAJ HA VALAKI BEKKEL.
Mert ugyanaz az elv... komolyan, hogy lehet hogy itt eszreveszed, visszafele meg nem, csak a nagy La Roja, meg Armada, akik hosiesen mennének... a csapbol is ez folyik... de a sok kocsog vedekezik... annyiszor eszembe jutott mar amit mondtal: Miert? Mit kéne cisnalniuk? Hagyni hogy a szőrös kis mitugrászok gólt lőjjenek? áááhh... Ugyanez Inter-Barca, csak ott raadasul valaki az elso meccsen lott golokat, hogy vedekezhessen...

macca17 2010.07.12. 23:22:33

@robot_: nem értem, mi a bajod. a 4be jutott, 7 meccset játszó csapat közül toronymagasan a legjobb mutatókkal rendelkeznek. minden támadást jellemző adatban. de ezt csak azért írtam le, mert láthatóan vagytok páran, akiknek ez nem tűnt fel, pedig szemmel látható volt. és azért írtam oda a meccsenkénti 17 lövést. ennél jobb mutatója csak ghánának és argentínának van, a braziloknak pont ugyanilyen. a ghánaiak pedig 5 meccsen 5 gólt lőttek. akkor most ők is csalták a focit?
szóval, mi a bajod?

Asidotus 2010.07.12. 23:23:03

@originalBalintos:
ez nem igaz, hogy sok csapat szeret megpróbálni gólt rúgni, főleg a spanyolok ellen. Akkor mindenki úgy áll ki, hogy csak gólt ne kapjanak.
Senki sem szeret gólt kapni. Csak valakinek a képességei arra elegendőek, hogy a saját 16-a előtt adogasson, van, aki azt is meg tudja csinálni, hogy az ellenfél 16-a előtt.

dzzzzz 2010.07.12. 23:24:55

@Nűnű: Nem feltétlen ennek a VB-nek a válogatottaira gondoltam, főleg nem épp a spanyolok ellen. Inkább csak úgy általánosságban. Pl. PL ( :D ) meccseken látni a játékosokon, hogyha az ellenfél kapujának közelébe kerülnek, akkor gólt akarnak rúgni.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.12. 23:25:01

@heinrich: ja, én is írtam ilyesmit. Mondjuk nekem Dunga az antipatikus, úgyhogy nem csurgattam könnyeket a brazilokért.

@robot_: Természetesen 1-0-nál a 2-0hoz voltak ziccereik. Amúgy az még sok kulcsposzton egy másik spanyol csapat volt és nem is rossz, ez a mostani viszont még jobb, ebben nincs köztünk vita. És csak annyit akartam ezzel, hogy abban a meccsben jobban bene volt a spanyol győzelem, mint a spanyolok ellen a német.

Annak csak lehet valami oka, hogy az argentinok és angolok ellen überattraktív focit játszó németek, a spanyolok ellen nem mertek vagy nem tudtak kombinatívan támadni, sőt hogy senki nem merte fölvállalni egy nyíltabb játékot ellenük. Ez az ok az egyáltalán nem alaptalan respekt, amit kivívtak a legutóbbi EB-n meg azóta. A németek ellen is nagyobb tisztelettel fog kiállni legközelebb egy angol vagy argentin csapat, és ide a rozsdás bökőt, hogy következő világversenyeken ilyen szintű csapatoknak nem rúgnak megint négyeseket.

Egy másik posztban leírtam, hogy én nem vagyok olyan biztos, abban, amiben sok német-drukker igen, hogy ez a generációjuk előbb utóbb csúcsra ér.

Asidotus 2010.07.12. 23:32:13

@popp:
csúcsra érni sok minden kell, a szerencse elengedhetetlen.
Én erősen elképzelhetőnek tartom, hogy a németeknek lesz még ettől jobb eredményük is. Most papíron a 3-ok, de vajon, ha nem találkoznak a spanyolokkal, akkor lehet, hogy döntőt játszanak. Ha például Gyanék kiegyenlítettek volna, akkor csoport másodikok, és az USA - Uruguay - Hollandia vonalon elmehettek volna a döntőig is.

robot_ 2010.07.12. 23:34:58

@macca17: bocs de felreertetted, most nem irom le megegyszer olvasd el, en biztos nem fogom elmagyarazni.
@popp: sztem nem volt olyan egyertelmu a spanyol gyozelem. es megvan igen az ok: szan napot fogtak ki a nemetek, fejben nem voltak ott ahol addig ilyen van, ha masnak nem hát Aragonesnek elhiszed, nem? (ő mondta)
Argentina sose tanul ebbol a nemeteknel mar kulon falat argentina kiejtése. Abban meg en sem vagyok biztos hogy csucsra er a nemet csapat, de ezt igy nem is mondtam.
Ebben vagyok biztos:
en.wikipedia.org/wiki/Germany_national_football_team#Competitive_record
meg ebben:
en.wikipedia.org/wiki/Spain_national_football_team#Competitive_record
ez mar alap a valoszinusegek latolgatasara.

Egyebkent anglia meg argentina sose fogja tisztelni a nemeteket... soha nem is tette, de sztem nemetorszagnak ez nem is kell.

Senderos 2010.07.12. 23:35:01

hogyan lehet megverni a spanyolokat?

játszd azt, amit svájc, németország vagy hollandia, csak becsüld meg a helyzeteidet.

miket lehetett megtudni a spanyolokról a vb-n:

-a védekezést ellenük egy valamirevaló csapat fegyelmezett játékkal 70 percig simán megoldja, azután viszont elfáradnak(az egyenes kiesés szakaszban a meccsek utolsó harmadában szerezték a góljaikat).

-a spanyolok is tudják ezt, ezért kivárásra játszanak, nem ugranak neki az ellenfélnek, ugyanis kontrákból sebezhetőek.

-ebből kifolyólag nem lőnek sok gólt, azt is csak a végén

-lesz lehetőség gólt rúgni nekik: hiába dominálják a spanyolok a középpályán, az ellenfél gyors kontrákkal úgyis kialakít pár helyzetet(paraguai meg nem adott gól, özil, kroos, 2x robben)

ha nem baszták volna el a helyzeteiket és megszerzik a vezetést a spanyolok ellen, akkor érdekes helyzet állt volna elő, ugyanis a spanyolok nem játszhatták volna tovább ezt az "majd lővünk egy gólt a végén, az se baj, ha a hosszabításban" játékot.

ha a németek megszerzik a vezetést ellenük, akkor eléggé kinézett volna a meccsből, hogy szétkontrázzák a spanyolokat.
kár, hogy egyszer sem álltak 0-1re(pedig nem kevés lehetőség volt rá), mert akkor megtudhattuk volna, hogy mit tudnak hátrányban a spanyolok.

egy szó mint száz:
ők voltak a legjobbak az vb-n, de hiszem, hogy akkora differencia lenne köztük és a világ között.

ha robben belövi az egyik helyzetét, akkor most a hollandokra lehet azt mondani, hogy nincs ellenük taktika(100%-os vb, 26 meccses veretlenségi széria). pár centin múlt az egész, nem volt itt egyértelmű fölény, esélytelen ellenfelek, 3-0ás meccsek.
sajnos szép játék sem...

macca17 2010.07.12. 23:37:48

@robot_: inkább én nem magyarázom el neked, h mi az a meccsenkénti átlag. nézd meg újra, és emészd

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.12. 23:42:36

Bendtner apa lesz! - A 22 éves dán csatár bejelentette, hogy menyasszonya gyermeket vár.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.12. 23:42:45

Az megvan mindenkinek, hogy az unnepseg kellos kozepen Cescre eppen most huztak Madrid kozepen egy Barca-mezt? :DDDD

robot_ 2010.07.12. 23:44:24

@macca17: de az a jo ha vagdossak a labdat?
Akkor most Müller szar csatar mert nem csinalja azt mint Villa meg Torres, hanem 5ször lőtt kapura, és 5 gólos?
áááh bazzeg hagyjuk... örülök ha tetszettek a spanyolok, élvezz!!

robot_ 2010.07.12. 23:46:29

@Senderos:
nincs egy szavad amivel ne értenék egyet.

PaliDrobo 2010.07.12. 23:48:16

@csizsikpizsik: szépen megtiszteli az Arsenal fanokat

Asidotus 2010.07.12. 23:49:17

@Senderos:
"ha nem baszták volna el a helyzeteiket és megszerzik a vezetést a spanyolok ellen, akkor érdekes helyzet állt volna elő"
ezzel nem értek egyet. Az összes spanyol meccs az első perctől kezdve úgy ment, mintha az ellenfél vezetne, úgy álltak vissza védekezni, mintha már vezetnének. Annyiból igazad van, hogy nem biztos, hogy meg tudták volna nyerni a meccset, de a vébé tapasztalata az volt, hogy általában idővel úgyis bedarálják a spanyolok a védelmet.

Arra viszont kíváncsi lennék, és lehet, hogy sosem tudom meg, hogy mi lenne, ha támadóan lépne fel a spanyolok ellenfele.

macca17 2010.07.12. 23:50:07

@robot_: nem erről van szó, drága barátom. hanem arról, h itt megy a hőzöngés, h gyilkolták a focit, meg nem támadófutballjuk volt. ha nem vettétek volna észre, akkor a stat talán segít meglátni: nem, nincs igazatok. de úgy nem lehet vitázni, h soha nem a kérdésre válaszolsz, hanem mindig vmi másról kezdesz írni. (bár a vagdossák a labdát igen érdekes szóösszetétel a kapura lövések esetében :)
és igen, egy kicsit jobb formában levő spanyol válogatott (torres) sokkal jobb arányban használja ki a helyzeteit. de az, h nem jól használja ki a helyzeteit, nem azt jelenti, h nem támad. gondolkozz, és higgadj le.

PaliDrobo 2010.07.12. 23:50:58

ha robben belövi az egyik helyzetét, akkor most a hollandokra lehet azt mondani, hogy nincs ellenük taktika(100%-os vb, 26 meccses veretlenségi széria). pár centin múlt az egész, nem volt itt egyértelmű fölény, esélytelen ellenfelek, 3-0ás meccsek.
sajnos szép játék sem...

így van, ez a jó a fociban, hogy végzetes dolgokat vonnak le egyesek nüansznyi dolgokból

horas 2010.07.12. 23:54:09

@Senderos:
Mikor Paraguay-nak megitélték az első tizit ellenük,nem sokat adtam volna a spanyol továbbjutásra azokban a másodpercekben.

Tika_ 2010.07.12. 23:54:13

Király poszt, heinrich*.
Komolyan azt hittem, direkt tettétek ki csak index cikknek, amit nem lehet kommentelni, mert tényleg van bommel-i mélységben hasítanak a hsz-ek. Rossz nézni, hogy még mindig mennyire savanyú a szőlő sok baromnak.
A bekapcsolódó kommentátortól talán az első értelmes gondolatot hallottam, ez a holland mészárlás elrontotta a döntőt.
Amúgy évente kb. 100 meccset nézek, szóval nem érzem divatdrukkernek magamat, de ez azért elveszi a kedvemet.

Tudom, hogy bede a blog atyja, de ezt a köcsögválogatottat akkor is nagy kár volt rábízni. Tudtommal a Közösség már megegyezett, hogy van köcsög és van lúzer, a kettő nem ua., bede le van maradva.

*: tartozom még neked egy válasszal. Szóval semmi bajom az ilyen posztokkal, csak konkrétan az argentin-németen a németek úgy mentek ki a pályára, hogy volt egy taktikájuk, minden játékosnak volt pozíciója, feladata, valsz. reagáltak az ellenfélére, sőt még talán a játékosaira, és ezt az egészet rohadt fegyelmezetten végrehajtották, jó focisták. Ehhez képest az argentinok felkészítése úgy zajlott, hogy Maradona végigcsókolta őket, és mondta, hogy ők a jobbak. Innentől úgy érzem, hogy esélyük nem volt, túlírtnak tartottam azon merengeni, hogy Messit konkrétan melyik 4 játékos vette körül.

robot_ 2010.07.12. 23:54:21

@Nűnű: hat de mar megint kavarás van. a spanyolok nem birtokoljak a labdát, hanem szabalyosan el dugjak a labdat. Nem az ellenfel fél toluk hanem pont az van, hogy semmit se akarnak kevesbe, mint azt hogy a masiknal legyen a labda, mert az nekik nem jonne jol...
De ha megis az ellenfelhez kerult, mindig megprobaltak tamadni, tehat az hogy nem tamadoan lep fel az ellenfel az ebben a formaban nem igaz.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 00:02:11

@Tika_: a tve-t nezem eloben, azon megy a tuzijatek-felvonulas-kupalengetes...

robot_ 2010.07.13. 00:03:32

@macca17:
na jol van, jobb ha abba hagyjuk, egyreszt latszik a hangnemeden hogy eppen te huztad fel magad "draga baratom", aztan meg engem nyugtatgatsz... de hat en nem vagyok ideges, de pl ez a Gánás odaszolasodbol az jott le, hogy egyaltalan nem erted h mire gondolok, szoval most en nem fogok itt erolkodni.
Szaz szonak is egy a vege: Megprobalhatod te bemagyarazni hogy a valaha volt legkevesebb golt lövő vilagbajnok tamadofocit jatszott, de az elemzes jobban leirja mit tortent: nem tamadnak gyorsan az elso felidobe szinte csak alig, aztan szepen lassan folytjak meg az ellenfelet, es nem is torekednek sok golra. Ez jol leirta, raadasul ezt is lattuk...
Amugy meg szerintem nem kellene ennyire komolyan venned magad, en sose ertettem h hogy eleht ezen ennyire beidegesedni.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 00:11:44

@montipájton: Mindenkinek lehet véleménye és mindenki mondhatja másik véleményére, hogy méltatlan - maradhatunk ennyiben? Ha szerinted az enyém az, az is rendben.

Nekem azért van bajom, 'az ezen a meccsen nem volt igazi foci' szintű sarkos megmondásokkal, mert szerintem nemcsak az űberlátványos parádé az igazi foci. Aztán milyen hülyén hangozna atétel, hogy a foci vébé döntőkön, általában nincs igazi foci. (Kérlek ne vedd úgy, hogy most ki akarlak oktatni, csak azt akarom világossá tenni miért viszonyulok úgy véleményedhez, ahogy.)

"Hihetetlenül magas színvonal, írod, és megint nem indokolod meg..." - a portugál-spanyol meccs kapcsán hosszú kommentben fogalmaztam meg miért tartottam azt magas színvonalú meccsnek.

Most viszont fölöslegesen koptatnám a szavakat, ha már heinrich olyan faszán levezette a posztban, hogy szerintem miért volt színvonalas és érdekes a meccs, a nagy tét okozta alapfeszültség mellett.

"a korszakos spanyol meg letudta 4 db 1-0-lal a lényegi szakaszt, amiből az elődöntő volt itt-ott igazi foci." - mantrázod - "dögunalom" - teszed hozzá úton-útonfélen, kis és nagy nyilvánosság előtt, mit sem törődve, olyan apró tényekkel , melyket @macca17: sorolt: "az 1-0akhoz: a spanyolok lőttek messze a legtöbbet kapura, 121-et, azaz meccsenként 17-et, vagyis 5-6 percenként. ez mi a nyavaja, ha nem támadófutball?! nem beszélve azokról a cselekről, sarkazásokról, lefordulásokról, amiket bemutattak még a döntőn is. iniestát vagy 5ször rúgták fel ilyen látványosság kellős közepén." - ezzel együtt lehet, hogy ez neked kevés meg hiányozhatnak a gólok, de azért a görögök meneteléséhaz hasonlítani ezt azért, maximum provokatív viccnek jó.

Persze nem vagyunk egy formák, de teljesen semlegesen én nem tudok meccset nézni és kevés olyan embert ismerek, aki ha nem is előzőleg, de maximum húsz perc után ne kezdjen el szurkolni valakinek, meg lehet te ezek közé tartozol. Azt meg meg még nehezebben hiszem el, hogy végig unsz egy vébé döntőt. Ha nem is élvezed meccset, de legalább dühöngsz, hogy a 'köcsög Van Bommelt' miért nem állítják már ki vagy a 'faszom Xavi' miért tesz két kört egy kétméteres oldalpassz előtt.

Amúgy kiváncsi vagyok, hogy az egész vébéről is olyan lesújtó-e a véleményed, mint a spanyolok játékáról?

@exeaxe: +99.

robot_ 2010.07.13. 00:22:49

@popp: hat tulajdonkeppen ez igaz.. kinek mi tetszik.
Nekem az tetszik, amikor egy olyan golt kap egy valogatott, hogy napnal vilagosabb hogy nem voltak kepben. Nem tetszik ha a kapus meg bele tud erni, es egy hangyafasznyi utemtevesztesen mulik csak a dolog, mert amugy ott van a hatved a csatar nyomaban.
De ez csak en vagyok, es nekem ezert nem tetszett a spanyolok jateka. Nekem az tetszett - pédául - mikor Podolski egyvonalban passzt adott Klosenak es a hatvednek vagy a kapusnak egyszeruen eselye nem volt, mert mar a kapu egyik felere mentek el, es kozuk nem volt a labdahoz. Olyan ez mint amikor ugy adsz mattot valakinek, hogy meg eszre sem veszi, h 1 lepesre vagy tole, es akkor esik le neki hogy semmi eselye mikor mar felemelted a bábut. Van akinek a rálövések jelentik a támadójátékot, mindenki más.

CaBeL 2010.07.13. 00:31:20

@heinrich: " gabriel1314

Tisztelt Havas Henrik! Egy juventus cikk nyomán már méltattam, ismét megteszem! Hiehetetlen szakmai felkészültségről tesz tanúbizonyságot, csak igy tovább!!!
"

Tisztelt Havas Henrik :))))

Jó cikk ez is nagyon, olvastam még annak idején.

davidmoyes 2010.07.13. 00:35:31

"köcsögválogatottat akkor is nagy kár volt rábízni. Tudtommal a Közösség már megegyezett, hogy van köcsög és van lúzer, a kettő nem ua., bede le van maradva."
Mennyire igaz, fogalma sincs az egészről..

lószerafin 2010.07.13. 01:11:57

@davidmoyes: Értem én hogy bede meg a matula a stílusteremtő de bede válogatottja elég gyenge lett. Kérünk egy NST-set!

deltaTheEnd 2010.07.13. 01:39:12

@értelmetlen_nevű: "A spanyolok 8 gólt rúgtak hét meccsen. A spanyol válogatott játssza a világ leginkább biztonsági, legkevesebbet kockáztató játékát."

A legtöbb kapuralövés messze a spanyoloké a vb-n. Az hogy nem megy be... hát láttunk már ilyet (pl. Messi 15 kapuralövés, 0 gól, kapusok olyanokat fogtak h ők se hitték el). Ne felejtsük ezen a döntőn csak tiszta ziccerből például négyet rontottak (Ramos fejese, Ini szólója, Cesc kapus ellen, Capdevila luftja). De azokat ki is kell alakítani!

Azt írod hogy keveset kockáztatnak. Én meg azt mondom hogy mivel övék a legjobb védekezési szisztéma ezért TŰNIK kevés kockázatnak, az hogy sokat próbálkoznak.

Ettől ez még támadófoci a javából. Az tény hogy lehetett volna még támadóbb, ha két vkp helyett Cesc játszik állandóan. De jobb is hogy még 5 ziccer nem ment be a vb-n, mert akkor nem tudnátok már mibe belekötni :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 01:54:05

@montipájton: Na megnéztem még egyszer a közvetítést. Kicsit igazságtalan voltam, árnyaltabbak voltak azok a vélemények, mint amilyennek nekem tegnap tűntek. Viszont a spanyolokkal kapcsolatos fanyalgásoddal továbbra sem értek egyet. Igazából a Lantos rádiós okoskodása cseszte föl az agyamat délután.

értelmetlen_nevű 2010.07.13. 03:10:11

@deltaTheEnd:

A kapura lövési statisztika számomra nem mérvadó. Mivel szinte sohasem veszítenek labdát, ezért minden "támadást" lövéssel fejeznek be. Csak ennek jó része arról szól, hogy Villa vagy Alonso megunja a passzolgatást, és kilövi a labdát a nézőtérre. Érdekes lenne egy statisztika a kialakított gólhelyzetek számáról, van egy olyan érzésem, hogy az már nem lenne ennyire hízelgő a spanyolok számára. A 8 gólt ne fogjuk már arra, hogy nem volt szerencséjük, az meg még viccesebb, hogy pont ellenük védenek jól a kapusok. Az igaz, hogy a helyzetkihasználásuk gyenge, Villa-t leszámítva (illetve Pedro, de ő csere volt általában) nem volt gólveszélyes játékos a csapatban. Ettől függetlenül én ettől a kerettől nagyon keveslem a 8 gólt.

Szerintem teljesen egyértelmű, hogy keveset kockáztatnak, nálam ez a biztonsági foci mintapéldája. Játszhatnának sokkal nyíltabb játékot is, a játékosaik megvannak hozzá, abban sem vagyok biztos, hogy az kevésbé lenne eredményes. Én ezt a felfogást Guardiola-i hagyománynak tekintem, a csapat gerince a Barcelonára épül, valahol érthető, hogy VdB is hasonlóan gondolkodik. Csak itt nincs Messi, van viszont egy plusz (feleslegesnek tűnő) védekező középpályás (Alonso, aki a "mesteri keresztlabdái" ellenére is kevésbé hasznos, mint Buszkecc), és ezt a csapat, ha eredményességben nem is, de látványban mindenképpen megérzi. A győzelmet nem kell magyarázni, de én nagyon kíváncsi lettem volna egy bátrabb, a nyíltabb játékot felvállaló spanyol csapatra.

Azért azok a tiszta ziccerek... Ha jól emlékszem Ramos egy szöglet után fejelt, Fabregas kihagyott nagy helyzete pedig a hosszabbításban volt, a teljesen lefáradó ellenfél ellen. És ehhez még vedd hozzá, hogy mennyi nagy helyzetük volt a gyengécske Paraguay vagy a lefocizott német csapat ellen. (nem sok)

A félreértés elkerülése végett elismerem, hogy nagyon jól játssza a spanyol csapat ezt a játékot, bár a "nincs ellenszere" megfogalmazást egy kicsit erősnek érzem, de tényleg valami hasonlóról van szó. De számomra élvezhetetlen, ugyanúgy, mint az olaszok bekkelése a hollandok ellen 2000-ben.

Én tényleg csak annyit szeretnék, hogy 2 év múlva az eb-n ennyi már ne legyen elég a győzelemhez. Tőlem győzhetnek megint, csak lécci ne így. Nem kedvelem a spanyolokat, de a 2008-as győzelmüket sokkal megérdemeltebbnek éreztem. Nem hiszem el, hogy csak ennyi foci van ebben a 23 játékosban.

Venyigeszu_de_Lucerna 2010.07.13. 04:25:22

Gratulálok, a taktikai elemzés perfekt. nézzük egy kicsit a játékvezetés szempontjából. Szerintem Webb örült a megtiszteltetésnek, már ami a VB-döntőt illeti, de be is tojt azonnal, tudta, hogy borzasztó nehéz dolga lesz. A spanyolok ilyenfajta játékát borzasztóan segíti a nagyvonalú játékvezetés, hiszen érdekük a folyamatos játék, ez nagyon jól látszott az elődöntőben, valószínűleg Kassait ezért is pontozták le. Itt Webb minden bizonnyal elhatározta, hogy a meccs elején megfogja a szabálytalanságokat gyors és szigorú sárgákkal, csak azt felejtette el, hogy itt a játékosok nem fognak leállni, túl nagy a tét. A középpálya birtoklásáért a harc elég sokáig, kb. 35 percig tartott de addigra kiugrott 5 sárga. Természetes, hogy a látványos esésekre berendezkedő spanyolok (akik persze kisebbek is a hollandoknál, tehát a holland faltok mindig nagyobbnak látszanak) is észrevették ezt és folyamatosan provokálták a bírót. A második félidő első húsz percéig még kijött három sárga, itt már fogadtam volna, hogy legalább egy kiállítás lesz, holland részről. A faltokat szigorúan büntette, a színészkedést nem (Jemelja-effektus). Ezt a hollandok persze maguknak is köszönhették a sok fault miatt. De ez még mindig nem döntötte volna el a döntőt, pedig a bírói felfogás MINDIG befolyásolja a meccset. Nagyon úgy nézett ki, a hollandok még akkor is tudják magukat rendezni, amikor ellentámadásra már egyáltalán nem volt esélyük. A gól előtti szituációk fel nem ismerése legalább akkora jv-i hiba volt, mint az angolok meg nem adott, vagy Tevez megadott gólja. Webb ezzel leszerepelt, de valószínűleg még a nagyon tisztelt Puhl, vagy Collina is leszerepelt volna, az ő nagyvonalúságuk méginkább befolyásolta volna az eredményt és talán még komoly sérülést is okozhatott volna. Talán valóban nem lett volna baj valakit mindjárt az elején kiállítani... Nem tudom, szerencsére nem nekem kellett vezetnem. Egy biztos: A VB egyik leggyalázatosabb mérkőzése volt jv-i szempontból.

montipájton 2010.07.13. 06:38:44

@popp: Igazad van, aköcsög VAn Bommelen felhúztam magam. )) És nincs igzad, unatkozni így is lehet, nekem a döntő nagy részében sikerült, hozzáteszem, ezen a döntőn tényleg abszolút semlegesként vártam valami sokkal izgalmasabb meccsre. A brazilok meccsein kevésbé unatkoztam, talán mert nekik tényleg tudok szurkolni.
A kapuralövések számával előjönni nem a legjobb érv, minden elvetélt próbálkozást felírnak, ettől még nem lesz látványosabb sokkal egy csapat játéka. A spanyolok ennél játszottak már ezerszer hatékonyabban és élvezetesebben, ezt továbbra is tartom: tavaly a Konföd Kupa elődöntőjében pl. kikaptak, de úgy, hogy volt vagy öt ziccerük, folyamaatosan rohamoztak, egyszerűen lüktetett a meccs. NA, ez a lüktetés ezen a vb-n teljesen hiányzott, persze ki cserélne el egy jó meccset egy vb-győzelemre, ugye.
A vb amúgy jó volt, én nagyon bírtam, főleg a kieséses szakaszt - a dolgot a brazilo cseszték el, azzal, hogy kikaptak ezektől a hollandoktól. Egy brazil-spanyol döntő nem lett volna uncsi.)) És nekem az Uruguay, Németo. Chile-féle csapatok tették látványossá a vb-t a támadófocijukkal, ami egy idő után persze elbukik, mégis élvezhető. A spanyolok is támadófocit játszanak, ez nyilvánvaló, de a két éve látott kreativitást hiányoltam - ma persze ez csak anakronizmus, nyerni máshogy kell, a jelek szerint. Baromi erősek, mert így is tudtak.

United82 2010.07.13. 08:07:50

EB és VB egyenes kieséses szakasz..7meccs 8-0ás gólkülönbség..aki ezt támadófocinak nevezi...
ez egy támadófocinak mondott félelmetes védekezés, melynek a filozófiája az, hogy a labda nálunk legyen minden körülmények között. a játékosok megvannak hozzá hogy passzolgatni tudjanak 5ezret és ahhoz is megvannak hogy már az ellenfél térfelén meglegyen a letámadás. De ezt veretes támadófocinak nem nevezném. Mégegyszer a tények EB és VB kiesés szakasz 7meccs 8-0ás gólkülönbség. Hogy lehet megverni őket? Lásd Inter...vagy lásd United a 2008as BL döntő első 15perce...nagyon kiváncsi lettem volna meddig bírja a nyomást ott a barca ha nincs az első lövésükból gól, persze volt és utána sima lett. Szóval nemcsak sima bekkeléssel lehet őket elpáholni.(ok ezek nem válogatottak, de a 11 spanyolból 7 Barca játékos, szóval majdnem ugyanaz) Egyetlen válogatott tudta volna megverni ezt a spanyol, a brazilok, mert kb ugyanazt játszották és olyan volt a felállásuk mint az Internek, sajnos kiestek, mert megverték ott saját magukat a hollandok ellen. Ez van. Mindenesetre a spanyolok most méltóan ott vannak a csúcson , mert aki nem kap gólt 2 torna egyenes kieséses szakaszában az rászolgált hogy ott van ahol, de ezt támadófocinak nevezni egyszerűen balgaság.

Malachi 2010.07.13. 08:26:57

korszakos csapat, az. a világszínvonalú bekkelés és a kívülállónak dögunalmas célfoci korszakának csapata. szakértő szemmel biztosan remek élmény látni, hogyan gyilkolják a JÁTÉK-ot ezek az amúgy kiváló képességekkel bíró emberek a taktikával és persze hülyeség azt mondani, hogy nincs igazuk - hiszen nyernek. az, hogy ezzel a nem szakértők és a semlegesek népes tábora kerül a farok rosszabb végére, csak egy dolog.

vacak döntő volt, egy amúgy egész jó VB után. ezért valószínűleg sokakban csak annyi marad majd, hogy vacak VB volt. kár.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 08:52:52

@értelmetlen_nevű: Az olaszok a hosszabbítással együtt vagy kilencven percet emberhátrányban játszottak Zambrotta jogtalan kiállítása alatt azon a meccsen a hosszabbítással együtt. Amíg megvoltak egyáltalán nem játszottak hátrébb, mint a németek a spanyolok ellen. Spanyolország kapura lövései nemcsak abból adódtak,hogy távolról fölé górták. Minimum három-négy ziccerük volt minden meccsen, a Svájc elleni vesztesen meg vagy nyolc, de mindig több, mint ellenfelüknek. Szerintem a kapura igenis veszélyesek voltak, a helyzet kihasználásuk volt rossz.

mickeyknox 2010.07.13. 08:59:28

@Rooney82: miért, szerinted inkább defenzív focit játszottak?
no offense, csak kíváncsi vagyok.

HosCincer 2010.07.13. 09:22:20

Hát ez a döntő nem volt a földkerekség legjobb/legszebb meccse az biztos, de a spanyolok teljesen megérdemelten nyerték meg. A spanyol stílus nem a kedvencem, de ezt a játékot védekezésnek nevezni kicsit durvának érzem, persze ha figyelembe vesszük a foci egyik legnagyobb közhejét (a legjobb védekezés a támadás) akkor lehet, hogy van benne igazság. Az biztos, hogy a bíró rosszul vezette és sokat is hibázott, de igazából a játékosok sem akarták segíteni a munkáját (vö. német - spanyol).

Van Bommel a köcsög válogatott csk-ja, ezen kár vitatkozni, viszont azt sokan elfelejtik, hogy nélküle ez a holland csapat nem jutott volna el idáig (persze ennek sokan örültek volna).

Forlan mvp címe talán a vb legpozitívabb eredménye.

A Torres - Villa cserét nem éreztem akkora királyságnak, mivel Villa az utolsó két meccsen szinte semmit ne csinált, persze az ellenfelek is komolyabbak voltak.

Kérdés: Aragones nyúlta a stílust a Barcától vagy a Barca (Guardiola) Aragonestől?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 09:35:27

@HosCincer: ugye te nem lattal Barca meccset 2008 szeptembere elott?

United82 2010.07.13. 09:38:55

@mickeyknox:
Pontosítok, nem defenzív foci, hanem biztonsági...
Szinte kockázat nélküli játék.
Mert az okés hogy nem lehet fejetlenül támadni, de ennyi oldal és hátrapassz egyszerűen unalmas egy idő után és , oké ezt nagyon jól csinálják és igen egy idő után az a csapat aki fut a labda után egyszerűen belefárad az egészbe. De én ezt nem támadófocinak nevezném, oké túlzás védekezőfocinak hívni, de teljesen biztonsági játék az egész és ezt az egyenes kieséses szakaszban tökéletesen játszották. Én támadófocinak azt nevezem ha első szándékból , kevés huzással támadják a 16ost a kaput, lőnek,beadnak, érkeznek és így tovább, a spanyolok nem ezt játszák hanem járatják a labdát...egy spanyol támadás kb úgy néz ki hogy...
pique passz ramosnak..ramos passz busquetsnek, busquets passz xavinak, xavi passz puyolnak, puyol passz capdevillának capdevilla passz busqutesnek, busquets passz xavinak ,xavi passz ramosnak, ramos passz xabi alonsonak ,xabi alonso immáron hosszú passza(ez azt jelenti hogy 5méternél hosszabb) iniestának, inista passz xavnak, xavi visszapassz piquenek...és kezdődik előlről...és akkor 4-5 ilyen után Iniesta vagy Villa vagy Pedro próbál előre menni , ez a barcában annyiból jobb hogy ott messi csinál valami pluszt...
ha meg elvesztik a labdát akkor rögtön 3an vannak már az ellenfél térfelén is a passzolni próbáló játékoson és legalább ennyien zárják le a passzsávokat is..(ahogy az elemzés is mutatja 7 játékos az ellenfél térfelén, már ott megy a védekezés)..
Szóval ez lehet valakinek tetszik , de számomra a támadófoci nem abból áll hogy 15ezer passz után eljutok az ellenfél kapujáig...az egy dolog hogy a spanyolok ezt világszínvonalon játszák és ezzel nyernek mindent és ehhez gratulálok is, de támadófocinak ezt nem tudom nevezni...

Tika_ 2010.07.13. 09:47:23

@csizsikpizsik: :leborul:
@lószerafin: +1
@Rooney82: "de támadófocinak ezt nem tudom nevezni..."
:))))
@HosCincer: "Kérdés: Aragones nyúlta a stílust a Barcától vagy a Barca (Guardiola) Aragonestől?"
rotfl, ez mindent visz, bazzeg
ez még mindig nagyon reménytelen, szállok is le erről a feed-ről

r_magpie 2010.07.13. 09:48:15

@popp: Lantos majdnem minden bejelentkezésében fanyalgott, sőt, intenzíven fikázott. Már korábban is zavart a negatív stílusa, de amit a vébé alatt művelt, ez a sértődött és büszke stílus, az sok volt. Mintha érte, magyar rádióriporterért lett volna a vébé.

Neil Blender 2010.07.13. 09:56:37

Tegnap is megtettem ma is megkérdezem. A spanyol játékon fanyalgók mégis mit vártak ettől a csapattól?

Beíveléseket, széljátékot, gyors kontrákat? Mi abban a meglepetés hogy a furia labdatartós gyilkos labdabirtokláson alapuló focit játszik?

A statisztikában persze az marad meg hogy 8 gólt rúgtak és az utolsó 4 meccsen 1-0ra nyertek, sajnos az nem hogy hány gyönyörűen kidolgozott akciót, ígéretes lehetőséget csesztek el. Simán lehetett volna 3-4 gólos győzelem ha Torres, Villa és a többiek nem játszák túl a helyzeteket hanem simán belövik.

Az a félelmetes hogy ennyire csapnivaló helyzetkihasználással is nyerte a csapat a meccseket, egy gyengébb csapat simán kiesett volna. Durva, hogy meccsenként 6-8 helyzetet büntetlenül kihagytak.

balu11 2010.07.13. 09:57:10

@Tika_: "Ehhez képest az argentinok felkészítése úgy zajlott, hogy Maradona végigcsókolta őket, és mondta, hogy ők a jobbak. Innentől úgy érzem, hogy esélyük nem volt, ..."

most komolyan, "esélyük sem volt"? De mit tettél arra a meccsre? Mert ha ennyire tudtad, akkor érdemes lett volna egy jelentősebb összeget kockáztatni, ugyanis a buta fogadóirodák elég magas oddsokat adtak a németeknek.

Ha meg csak utólag gondolod így, akkor igenis helye lehet a részletes elemzésnek.

(pesze nem az én dolgom. bocs a belepofázásért, csak szemet szúrt a VB legnagyobb meglepetéséhez az "esélyük sem volt" kifejezés

no offense - mint a spanyolok játéka :))

bz249 2010.07.13. 10:02:47

@Rooney82: ha nem lenne negativ felhangja a ladbarugas kapcsan azt mondanam, ez tamadokezilabda. Megy az adogatas a hatosfal elott es varjak a lovesi lehetoseget.

Csakhogy a keziben passziv jatekert elvennek a spanyoloktol a labdat. Mivel azonban a fociban nincs passziv jatek es ez egy hatekony farasztasi modszer ezert a spanyoloknak igazsaga van.

Masreszrol a tenyleges vedelmuk azert nem olyan eros, az egyenes kieseses szakaszban minden ellenfeluk eljutott legalabb egy, de inkabb ket olyan helyzethez ahol a tamado egyedul vezethette a kapusra/zavartalanul lohetett a 16-oson belulrol. Vagyis a biztonsagi jatek is indokolt, ennel tobb tamadomunka mar veszelyes lenne.

Amugy meg kivancsi lennek arra a cikkre, amelyik akkor szuletett volna, ha Robben 5 cm-rel feljebb es/vagy 10 cm-rel balra lovi azt a labdat.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 10:09:02

@bz249: bevallom en arra lennek kivancsi ami az uru-spanyol utan szuletett volna. az evszazad dontoje kb...(vagy megsem)

Neil Blender 2010.07.13. 10:13:33

@bz249: kivancsi lennek arra a cikkre amelyben leirjak hogy a spanyol tamadok 5 cmrel, 10cmrel msfele lonek az negyeddonton, elodonton stb. Nem lovallom bele magam de mindenkiszisztematikusan elfelejti a HELYZETEKET amiket kidolgoztak a spanyolok.

Nem mellesleg a spanyol csapat ellen senki nem játszik őszinte focit. A kreativ támadókat felvonultató hollandok, az új sztárokkal felálló Németek alapvetően egy védekező focit játszottak a spanyolok ellen. Vicces hogy gyors támadásokat hiányoltok olyan ellenfelek ellen, akik körömszakadtáig védekeznek és támadásban is 3 ember megy előre tőlük.

bz249 2010.07.13. 10:18:05

Tenyleg amugy mit jelent a nyero taktika? Azt, hogy uzembiztosan garantalja a gyozelmet a spanyolok ellen? Ilyen persze, hogy nincs. A spanyol csapatnak a legjobb a jatekosallomanya es van egy hatekony alapjatekuk. Vagy "fighting chance"-t ad a spanyolok ellen? Ilyen van, tobb meccsen is nuanszokon mult a spanyol vb-gyozelem. A rendes jatekidoben vegulis 5-1-1-et ertek el ezen a vb-n

Amiota 7 meccset jatszik a gyoztes

olasz 2006 4-3-0
brazil 2002 7-0-0
francia 1998 5-2-0
brazil 1994 5-2-0
nemet 1990 5-2-0
argentin 1986 6-1-0
olasz 1982 4-3-0

r_magpie 2010.07.13. 10:18:32

A döntő színvonaáról: biztosan velem van komoly baj, én viszonylag jól szórakoztam, és nem értem ezt a fenenagy szörnyülködést. Még a meccs előtt végiggondoltam, milyen döntőket láttam eddig a nagy tornákon, és azok milyen játékot hoztak. Nem sok szépre és látványosra, meg feltétel nélküli támadófocira emlékszem.

'90: német-argentín 1-0 - unalmas, helyenként, durva, kamutizenegyessel a vége előtt 5 perccel

'92: dán-német 2-0 - ez elment, de főleg a dánokat körülvevő fíling (ma már hájpnak mondanánk) szépíti meg az emlékeket, bár Schmeichel védése és Vilfort gólja katarktikus volt

'94: brazil-olasz 0-0, tizik - no comment

'96: német-cseh 2-1 - inkább a hosszabbítás volt drámai, a rendes játékidőben a két gólon kívül sok minden nem történt

'98: francia -brazil 3-0 - talán ez volt a legjobb az összes közül, de elégedetten csettinteni ez után sem nagyon lehetett

'00: francia-olasz 2-1 - a 89. perctől vált drámaivá, addig unalmas, egygólos meccsnek tűnt

'02: brazil-német 2-0 - rendben volt, helyzetekkel, kapufákkal, kapushibával, megérdemelt vébégyőzelemmel

'04: görög-portugál 1-0 - no comment

'06: olasz-francia - az elején két gól, aztán a Zidane-fejesig semmi

'08: spanyol-német 1-0 - spanyol iskolajáték

A vébén történt előzmények után (pragmatikus holland és spanyol játék), valamint a döntők feszültségét ismerve elég nagy idealizmus volt fordulatokkal teli, sok gólos meccset várni.

Az meg, hogy minden idők legrosszabb vébéjének tituláljuk ezt, és már alig várjuk, hogy játsszon az Inter meg a Pool az Albinoleffe meg az MK Dons ellen az edzőtáborban, nevetséges futballsznobizmus.

bz249 2010.07.13. 10:20:35

@Neil Blender: a spanyoloknak kb 2x annyi helyzete van, mint az ellenfelnek. De a rendes jatekidoben a hollandoknak volt 2 oriasi helyzete a spanyoloknak meg mondjuk 4 kisebb.

@csizsikpizsik: szerintem az kivegzes lett volna. Del-Korea is komoly meccsre kenyszeritette az urukat, sot az uruk a franciak ellen (!) is inkabb alarendelt szerepet jatszottak.

mickeyknox 2010.07.13. 10:26:47

@bz249: szerintem egy holland vagy német szintű válogatott csapatnak BÁRMELYIK csapat ellen lenne ennyi ziccere, ez nem jelenti azt, hogy a spanyol "tényleges" védelem szar lenne.

egyébként meg a mindenki által támadóként aposztrofált német csapatnak is kevesebb kapura tartó lövése volt, mint a spanyolnak (data not shown)...

ha torres nem ennyire formán kívül játszott volna, akkor sokkaltöbb-0 lenne a gólkülönbség, mint most, és senki nem róná fel del bosque-nak, hogy mennyire szar célfoci ez, pedig a ugyanaz lenne a játék, és a taktika... de hát ilyenek az egyszeri focidrukkerek.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 10:30:10

@bz249: De a ziccerekhez kellett Casillas is, aki szintén a spanyol csapathoz tartozik. Nem azt mondom, hogy Robben nem választhatott volna jobb megoldást, mikor egy az egyben rávezette, de nagyon sok kapus benyalta volna ezt is. Már elment az egyik irányba Casillas, mikor Robben gurította a másikba. Iker egy elképesztően bravúros reflexmoszdulattal lábbal nyúlt vissza.

bz249 2010.07.13. 10:31:57

@popp: persze hatalmas kapusbravur volt, ahogy Kroos lovesenek a vedese is, meg a 11-es fogas Paraguay ellen. A trofea minimum fele reszben Casillase.

balu11 2010.07.13. 10:41:11

@r_magpie: +1 (elejétől a végéig) + a végéhez: azért nem véletlen, hogy melyik ország szurkolói azok, akik "szarozzák" a VB-t, és alig várják a klubszezont... nyilván egy olasz-angol (brrr...) döntő után nem gondolnák, hogy ez volt a vikágtörténelem leggyengébb VB-je - de ez így van rendjén, engem sem hozott lázba nagyon a 2002-es VB

@mickeyknox: ezzel a Torres-dologgal nem értek egyet, sztem érdemben nem dobott volna a meccsek végeredményén, max. Villaval jobban elosztva lőtték volna a gólt - de persze ezen teljesen felesleges vitatkozni, tekintettel arra, hogy nem lenne könnyű egyikünk álláspontját sem bizonyítani

Asidotus 2010.07.13. 10:41:18

@mickeyknox:
Így gondolom én is.
Ha Torres hozta volna 75%-osan magát, akkor 2-3:0-ák születtek volna. Kb 3-4 gól maradt benne, és akkor mindenki űrfociról beszélt volna, éppúgy, mint a Barca kapcsán, amikor ugyanezt a játékot játszva Messi hozta a gólhegyeket.
Az Arsenal kitámadott a Barca ellen, kaptak is 4-et, míg az Inter beállt bekkelni, csak 1-et kaptak. Ez miért a Barca hibája lenne?

nagyon halott 2010.07.13. 10:42:26

@popp: vérlázító a lantos. hogy a picsába kerül oda ez az ember? és minek küldenek ki olyat, aki utálja a focit?

mickeyknox 2010.07.13. 11:00:00

@balu11: így van, már késő... :)

én azért csak annyiban tartom a véleményemet, hogy torresnek egészen alapvető hibái voltak a görcsös akarás okán, labdakezelés, rossz helyezkedés, rossz passzok stb., tehát látványosan maga alatt játszott. ezért is volt nagyon dühítő pedro önzőzése, torresnek nagyon kellett volna az a bizonyos gól. (és akkor már az a meccs se 1-0 :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 11:02:16

@bz249: szerintem remek kis meccs lehetett volna, bar teny, johetett volna ki belole egy bazi nagy alazas

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 11:08:22

@danesdzsu2: 160, ha a döntő pillanatban megnyer mindent a spanyoloknak. (ki is rúgta azt a tizit akkor?:))

@popp: elképesztő reflexmozdulat ilyenkor már nincs. elment, a lábával meg csinált vmit (vagy ott hagyják, vagy rúgnak egyet felfele), oszt jó napot, belelőtték. Csak így volt esélye, de ez Robbenen múlott, nem a kapuson.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 11:13:18

@danesdzsu2: nem arra a "kínos" tizire gondolok, azt ki védte ki?:)

Neil Blender 2010.07.13. 11:18:18

@imici77: ennyi erővel az összes ziccer kivédése a támadón múlik, mint ahogy 11est is csak a támadó ronthat a kapus lottózik és csak az irányt tudja esetleg megtalálni.

Természetesen Robben előtt lehetőségek garmadája adódott lőhetett volna a felsőbe, alányúlhatott volna stb, de az látszott hogy Casillas tudatosan nem vetődött hanem inkább dőlt, hogy a lábával a bal sarkot is védje. Felkínálta neki a sarkot, Robben élt vele, viszont Casillas otthagyta a lábát. ez nálam tudotos, és bravúrnak minősül.

Mr.AT 2010.07.13. 11:20:10

@Tika_: "a németek úgy mentek ki a pályára, hogy volt egy taktikájuk, minden játékosnak volt pozíciója, feladata, valsz. reagáltak az ellenfélére, sőt még talán a játékosaira, és ezt az egészet rohadt fegyelmezetten végrehajtották, jó focisták. Ehhez képest az argentinok felkészítése úgy zajlott, hogy Maradona végigcsókolta őket, és mondta, hogy ők a jobbak."

Általában nem értünk egyet, de ez egyszerűen qrva yo megfogalmazás. :-)

+1

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 11:23:54

@Neil Blender: nem azt mondtam, hogy nem volt bravúr, de ez Robbené volt. Naggyá tette, amihez kellett a kapus is.

Mr.AT 2010.07.13. 11:33:55

Rövid, sommás véleményem a cikkről és a spanyol csapatról:

1. A cikkel (bár minden szőrszál feláll a hátamon ettől) többé-kevésbé egyet kell értsek, leszámítva a (múltkor általam már kritizált) "körülményektől függetlenül egy góllal bárki ellen jobbak" megfogalmazást.
Több olyan alkalom is volt már, mikor nüanszokon múlott, hogy nem estek ki, mint azt fentebb is megírták (paraguayi tizi, Özil, Kroos, Robben 2x, stb.). Nyilván szerencséje is csak jó csapatnak van, de azért nem egy olyan csapatról beszélünk, aki rendszeresen 4 góllal üti minden ellenfelét, csuklóból.

2. Vitathatatlanul eredményes-e a spanyol csapat? Igen.

3. Jelen pillanatban (talán Brazília mellett) nekik van a legkevesebb gyenge pontjuk a válogatott keretben? Igen.

4. Van 3-4 olyan valóban extraklasszis világsztárjuk, akik képesek a holtponton átlendítő pluszt megadni, ha kell? Igen.

Összefoglalva: kijár-e nekik most a széles nyelvcsapásos szétszopkodás, mint minden sorozat győztesének? Igen.

De qrvára irritáló-e az, ahogy ezt is páran teszik? Igen. Örülni kell. Elismerni kell. Szép jövőben is reménykedni kell.
De ex katedra kijelenteni, hogy a következő x évre meg van írva minden forgatókönyv, ahol a spanyol csapat akár poszteren is megjelenik, azért halvány túlzásnak érzem. Magasról lehet csak igazán nagyot esni.

csársz 2010.07.13. 11:42:34

Teljesen egyedül néztem a döntőt, és nem tudom elhinni, hogy valaki unatkozott ezen a meccsen!
A hetvenes évek Ajaxát látva, lettem holland drukker, de most nem bántam, hogy a spanyolok nyertek, mert ma ők játsszák a totális futballt.

@Senderos: "ha nem baszták volna el a helyzeteiket és megszerzik a vezetést a spanyolok ellen, akkor érdekes helyzet állt volna elő, ugyanis a spanyolok nem játszhatták volna tovább ezt az "majd lővünk egy gólt a végén, az se baj, ha a hosszabításban" játékot".

Bocs, de ez a tévékommentátorok legszánalmasabb közhelye. Az urukra is mindig ezt mondták, de nekik kapott gól után eszükbe sem jutott taktikát váltani! Csak az utolsó tíz percre igaz: ha még akkor is vezet az ellenfél, akkor már rohanni kell!
Ez az 1999-es Manchester-Bayer-döntő óta így van. Emlékezzetek, hogy mikor határozta el azon a meccsen a cserét Ferguson bácsi!
Amikor már a későbbi magyar szöv.kap.a védelemben és Mario Basler elfáradt a középpályán, és nem kellett annyi védekező játékos ellenük!

Neil Blender 2010.07.13. 11:46:40

@imici77: de ha visszaolvasod pontosan azt irtad hogy nem volt bravur :)

Tudod mi a nem bravur? mikor az 5ösről jön egy 130 km/h érkező fejes és eltalálja a kapust. És akkor van hogy úristen mekkora reflex, mikor szerencsétlen ha akart volna sem tudott volna elugrani.

Ez a Casillas védés óriási és tudatos volt sztem...

sporttárs 2010.07.13. 11:50:41

@Mr.AT: Na, ez nálam egy szép nagy + 1.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 11:52:44

@Neil Blender: igazad van, ha azt írtam. akkor mégsem volt bravúr:)

ez az egyetlen esélye volt, hogy eldől és felajánlja az egyik sarkot, a hülyegyerek meg belerúgja... mindegy, érted Te eztet:)

rexter 2010.07.13. 11:54:03

ha a hollandoknal nem az agyatlan Robben jatszik elol, hanem a 10 evvel ezelotti Ronaldo, akkor 2-0 ra nyernek siman.

kötekedő 2010.07.13. 11:54:35

Nem vagyok spanyol szurkoló, de elismerem, mostanában tényleg ők a legjobba, már nem csak klubszinten, hanem válogattottként is. Lehet filozofálgatni, hogy mi lett volna, ha Robben belövi, vagy a németek nem ilyen beszari módon játszanak ellenük, tudtak volna hátrányból visszajönni, ha úgy alakul, de nem alakult úgy. A sportágnak amúgy is jót tesz, ha nem mindig a brazilok, olaszok, németek játszák a döntőt, hanem néha vannak új nemzetek is a győztesek között. Lehet fanyalogni, de ez a spanyol siker a jelenlegi mezőnyben megérdemelt, a többi csapat kevesebbet tudott, kevesebbet muataott, kevesebb szerencséje volt, stb. megérdemeltebb, mint a 2006-os olasz, vagy a 2004-es görög siker. Túlsztárolni azért nem kell őket, nem jellemző mostanában az, hogy 4-5 világeseményt ugyanaz nyer, hanem mindig van 4-5 esélyes, most a spanyolok kapták el a fonalat. Ne feledjük a 1998-2000-es francia tündöklés után is néhány évvel már inkább csúfos bukások voltak

rexter 2010.07.13. 11:55:54

egyebkent engem meglepett a sok fanyalgo hang a vb donto utan: unalmas, brutalis, stb. en egy nagyobb tarsasagban lakasban neztem, szerintem jo volt, mi elveztuk, voltak helyzetek, jelenetek, nem volt megallas, ezerszer jobb volt mint mondjuk a 2006-os olasz francia

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.13. 12:03:24

@rexter: ekkora pancserokat, h nem válogatták be ;)

balu11 2010.07.13. 12:06:12

gondolom, a T. Szerkesztőség lassan visszanézi a jóslatos posztot...

én megtettem, és bizony kijelenthető, hogy egyikőtöket sem fenyegeti az a veszély, hogy Paul helyett titeket rakjanak hirtelen az oberhauseni akváriumba

jómagam sem lőttem túl sok gólt, max a döntő párosításának eltalálása ért valamit

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 12:14:32

@rexter: ha a spanyoloknal nem a serulesbol labadozni probalo Torres futkoraszik hanem a 10 evvel ezelotti Ronaldo a hollandok tudnanak mi az a remalom...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 12:15:45

@csizsikpizsik: sot, ha a magyar valogatottban jatszik tokmindegy ki helyen a 10 evvel ezelotti Ronaldo tudnank mi az a VB huszonakarhany ev utan...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 12:16:04

@robot_: @popp:

És azt se felejtsük el (bár én is megtettem, de a napokban egy barátom átküldte az alábbi linket), hogy miként nyertek négy éve a franciák a spanyolok ellen:

www.youtube.com/watch?v=bFYHN2LwzfI&feature=related

Azt hiszem, ez no comment.

A spanyoloknak mindig jó csapatuk volt, és mindig ilyeneken buktak. ('98-ban pl. egy elképesztő kapushiba ejtette ki őket egy szétnyert meccsen Nigéria ellen.) Mostanra megtanultak nyerni.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.13. 12:17:57

@balu11:
fel lesznek dolgozva, soon...

de ugye azt te is észrevetted, h magamhoz képest messze én teljesítettem a legjobban!!!

balu11 2010.07.13. 12:25:54

@pote: talán nem is csak magadhoz képest egyébként, hanem összességében is

(csak ezt az avatart nem tudom megszokni. Nagyon várom már az újabb cserét - pl. egy jó Bramble Cityhez, vagy az igazi Ronaldo Romába igazolása kiváló alkalom lenne...)

Neil Blender 2010.07.13. 12:28:22

@imici77: ertem ertem! :)

@Csöncsön: adom, a jo csapat adott volt mindig spanyol részről de kb évtizedek óta a vb-k, eb-k lúzerei voltak. Szép játék, óriási játékosok, 0 eredmény.

Most minden összejött ebben az elmúlt 2 évben, és néhány játékoson kívül azért a polák/ukrán ill. brazil tornákon is ott lehet ennek a csapatnak a nagy része. Puyolt kell mindenképp pótolni, a vb-re Xavit (bár neki meg is van az utodja Cesc személyében) esetleg, de a mag ha továbbra is tartják klubszinten ezt a szinvonalat akkor azért maradhat együtt.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.13. 12:34:49

@balu11: bramble volt már :)
nyugi, a szezonkezdésre keresek egy pankártibiset :D

balu11 2010.07.13. 12:41:33

@pote: tudom, az utóbbit pedig nagyon köszönöm, szívesen segítek a keresgélésben :)

ON

kroos 2010.07.13. 12:55:57

Alapjaban egyetertek a posztal.
Mivel nem lehet mindenkinek Xavija meg Iniestaja, ezert mas csapatoknak mas taktikat kell valasztani, ami lehet nem ilyen latvanyos mint a spanyoloke, de lehet eredmenyes es megvan a maga szepsege. Ennek a taktikanak a Resze, hogy az ellenfelnel van a labda, es hogy ok iranyitjak a jatekot. Ezt ugyanolyan jol jatszottak a hollandok, mint a spanyolok a maguket.

kroos 2010.07.13. 13:00:26

,,korszakos csapat,,

szerintem nem kerdes, egyertelmuen az. Sokan fognak vitatkoznak ezzel a kijelentessel, ami kizarolag a siralmas jatekvezetesnek koszonheto.
Mint Codesal 90-ben.....a nemetek jobbak voltak de a nehany biroi dontes ranyomta a belyeget a meccsre.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 13:12:41

h nekem miért nem jelenik meg az avatarom???

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 13:14:13

@kroos:

A másik poszt kommentjei között írtam, hogy ez a spanyol győzelem a '90-es NSZK-éra emlékeztetett. Az is egy korszakos nagy csapat volt, de pont az utolsó három meccsén nem tudott kijönni (gólokban) az a különbség, amelyik pedig benne volt a játék képében. És az is egy hasonlóan "csúnya" döntő volt.

chrisred 2010.07.13. 13:23:29

@Csöncsön: Egyedül az elődöntő a kakukktojás, mert az akkori angol-német annyira kiegyenlített volt, hogy bármelyik csapat megérdemelten juthatott volna tovább. Míg a mostani spanyol-németen a szoros eredmény dacára csak egy csapat volt a pályán.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 13:56:21

@pote: Szerintem már nagyon bánja, hogy lemondta a holland válogatottságot.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 14:00:04

@balu11: szerintem meg épp az avatar ad neki erőt és mindent lebíró akaratot.

Csörszike 2010.07.13. 14:07:01

@bz249: az olaszok 2006-ban szintén 5-2-0 (gha, cze győzelem, usa x, aus, ukr, ger győzelem, fra x)...

bz249 2010.07.13. 14:14:33

@Csörszike: hosszabitas nelkul neztem (ugy a spanyolok is 6-0-1-re allnanak) mert szerintem az a jobb osszehasonlitasi alap.

Ugy meg az elodonto x lett.

sporttárs 2010.07.13. 15:18:07

Nekem ebben az egész hosszú vitában az tetszik legjobban, hogy azok, akik szerint igenis kurva jó volt ez a döntő és ki várna sziporkát meg látványt ilyen tétnél, minden probléma nélkül köpködnék ugyanezt a meccset, ha más szereposztással történik. Mondjuk brazil-némettel, bazmeg, joga bonito, mi, fuj.

Szerintem az elfogultságot jó rögtön tisztázni, aztán kezdődhet az ideológia-gyártás. Senki nem várja a spanyol-fanoktól, hogy fanyalogjanak, és speciel magyarázkodniuk se kell, nekik se, a csapatuknak se, ezzel a játékkal lettek világbajnokok, ennyi.
(Kedvenc érvem a kapura lövések száma, mert tehát nem volt unalmas a spanyol játék, hiszen sokat lőttek. Nos, csak a rend kedvéért: Paraguay-Japán 13-12 a kapuralövés, az 25, nagy meccs volt!)

Fanyalogni görögökön meg Porto-Monaco döntőkön szabad, megtanultuk régen, mert azoknak senki nem szurkol, mit képzelnek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 15:21:51

@balu11:

Én is átfutottam, van néhány mosolyogtató mellékapás.

Én egyébként két (és fél) találatos lettem; eltaláltam a Fekete Lovat és a Nagybőgőt. A déjavu-t majdnem (Capello tényleg a fejét fogta, de nem '86, hanem '66 ismétlődése okán).

Csörszike 2010.07.13. 15:51:51

@bz249: szerintem a hosszabbításos győzelem nem x, hanem győzelem. a fogadóirodák is így adják.
nyilván tudtam, h a német meccsre gondolsz.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 15:53:07

@sporttárs: Azért ez egy rosszindulatú általánosítás. A Porto-Monaco döntőn iskola játékot mutattak a portugálok. A Monaco meg az általad révült és fátyolos tekintettel visszamerengett régi időkbe eredményeit idézte, 4-2-kel, 8-3-akkal.

A görögökkel és a japán-parával előjönni meg merő dedmagógia. Fanyalogjál, ha jól esik.

Csörszike 2010.07.13. 15:53:57

@sporttárs: ez az uccsó bekezdés nagyon faja lett:)
persze, abba mindenki belerúg, aki senkinek se fáj...már kezdem is sajnálni a görögöket...ja, mégse, mert nagyon utálom őket:)

töröltprofil (törölt) 2010.07.13. 17:18:29

Meglehet hogy ez a tili-toli taktika nagyon bejön.
De kiöli a játékból a Virtuózitást.
A spanyoloknál egyetlen egy olyan játékos sincsen akiknek a játékára el lehetne élvezni. Hatalmas játékosuk de nincs köztük egy Zidane vagy Messi.
Nincs köztük olyan aki igazán nagy varázsló lenne.
Ha jól megnézitek alig van spanyol játékos aki meg merne csinálni egy cselt. Ha a labda elvesztésének felmerül akár a legkisebb esélye is inkább visszapasszolják. Ehez a játékhoz kell egy olyan varázsló akit az imént felsoroltam. Mert az ilyen egy idő után megunja a dolgot és támadásba lendül. Ha nincsen ilyen játékos akkor általában csak nyögvenyelősegynullás meccsek születnek.
A VB-n látszott az hogy a Barca mennyire is függ Messi-től.
Amúgy megjegyezném: inkább tili-tolizzon az egész rohadt világ mint hogy mindenki elkezdjen catenacciozni vagy Holland módra favágósdit játszani.

bz249 2010.07.13. 18:27:43

@Csörszike: ok, de mivel a csoportmeccsekkel adtam ossze (amik 90 perc utan veget ernek) ezert szerintem logikusabb volt x-nek venni. Ki tudja, hogy 1982-ben 120 perc utan is 3 x-et tolt volna az olasz csapat (raadasul kozben volt aranygol-szabaly is)?

Szoval pontosabb igy az osszehasonlitas.

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 00:23:44

Jó, értem én, hogy a spanyolok nem kaptak gólt sem a 2 évvel ezelőtti EB, sem a most véget ért VB kieséses szakaszában, de ezt mások is elmondhatják magukról: az utóbbi két torna ezen szakaszán nem kaptak gólt sem az olaszok, sem a japánok:)

Mala Suerte 2010.07.14. 09:52:51

@Mr.AT:

"4. Van 3-4 olyan valóban extraklasszis világsztárjuk, akik képesek a holtponton átlendítő pluszt megadni, ha kell? Igen."

Szerintem a vébén egy ilyen "komolyabb" "holtpont" volt, mégpedig a Svájc elleni. Ott viszont 0-1-nél is ugyanúgy mentek az alibi passzok és Torresen és Navason kívül senkin nem vállalt be egy rizikósabb megoldást sem? Igen.

[Nem mintha ez bármit is számítana, csak megakadt rajta a szemem. Ugyanis szerintem ennek a csapatnak ugyanaz lesz majd a veszte, mint idén a brazilnak - hátrányba kerülnek és begörcsölnek. Legalábbis valami hasonló.]

csársz 2010.07.14. 09:58:57

@sporttárs: ez nyilván magadról szól.
Én még németnek sohasem szurkoltam, de amit Argentína ellen csináltak, teljesen belelkesített!
Argentína volt az előzetes kedvencem meg Messi, a vébén először Brazília kezdett tetszeni, azután Hollandia éppen azzal, hogy kivárták, amíg a brazilok (akkor már a kedvenceim!) megőrülnek.
Spanyolországot eleinte utáltam, mert egyetlen kedvencem, Torres nem bírta eltalálni (átvenni) a labdát, de éppen a németek lenyomása mutatta meg, milyen jó csapat, és még azt is kibírta, hogy adott egy Torres-előnyt a többieknek!
Lesajnált görög? Miről beszélsz? Életem nagy élménye volt, hogy amikor tiszta szívemből a cseheknek drukkoltam, jött egy görög, és...
Csodálatos sport a futball, és az 1970-es utolérhetetlen brazil csapat meccsei óta ilyen jó meccseket nem láttam, mint itt a vébén, és köztük is a legjobb a döntő volt: nem hallottam meg azt sem, hogy anyósom hív telefonon!
süti beállítások módosítása