Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #30 Blanc kontra Deschamps a Ligakupáért

2010.03.27. 16:37 OJ

Harmincadik körébe léptünk a francia bajnokságnak, a harminc pedig pont jó, olyan szexi, mer' tripla iksz, egyértelmű jele annak, hogy a célegyenesre fordultunk, fogy az idő, gyűl az ideg, minden elszúrt ziccer után hangosabban szisszennek a szektorok, hiszen egy elpotyogtatott pont se fér már a képbe. Kicsit angolosan (értsd: keszekuszán) alakul a menetrend, vasárnapra került a súlypont az esti Ligakupa-döntő miatt - ami nem is lenne akkora show, ha nem a ligakupamenő címvédő Bordeaux és a 17 éve böjtölő Marseille játszaná. Eközben Lille-be röpül a Montpellier és Monacóba látogat az Auxerre, szigorúan előzési szándékkal - a tippek mellett a Quevilly kupabravúrjáról is megemlékezünk.

 

A hétnek a vége ugyan a Ligakupáé, de a közepe meg a "sima" jegyében telt - kialakult a legjobb négy mezőnye. Benne köszönthetjük a kicsik képviseletét ellátó Quevilly-t, akik a bajnokságban magára találó Boulogne-t csapták el az elődöntőtől, így a Rennes után egy másik ligacsapatot is sikeresen legyaláztak. A normandiai klub negyvenévente aktivizálja magát: az elődöntőbe jutással a klubtörténet harmadik kiugró sikerét érték el 1927 (döntő) és 1968 (elődöntő) után, életben tartva a kiscsapatok becsülnivaló hagyományát (a közelmúltból: Carquefou, Montceau, Calais).

Hasonló határozottságot mutatva lépett túl a Lens a zöldeken: az első perces gól a lehető legjobbkor érkezett, a lelkes tábor magával ragadta a csapatot és lesöpörte a St-Étienne-t a térképről. A prioritásbeli különbség miatt nem fáj annyira az a nyamvadt büntető, ami az auxerre-iek vesztét okozta - alamizsna Kombouarénak, hogy a menesztés előtt nyerhessen valamit szerencsétlen. Ha van igazság, akkor csak tapasztalatot fog, ugyanis a botladozó, de szakadatlanul szépreményű Monaco is besomfordált az előszobába. Ennek a szokatlanul elmeroggyant mérkőzésnek a zanzáját különösen ajánljuk, rögtön az elején ki fog derülni, miért. (Annyit elárulhatunk, hogy a hazaiak állítólag orvosi állomást és kardiogépparkot telepítenek a leghangosabb szektor mögé, nehogy megfogyatkozzon az amúgy is csepp tábor.)

Quevilly-Boulogne 3-1 (Coquio 11., Laup 29., Ouahbi 68. ill. Agouazi 43.)

Lens-St-Étienne 3-1 (Eduardo 36., Yahia 75., Roudet 90. ill. Mirallas 1.)

Auxerre-PSG 0-0, tizenegyesekkel 5-6.

Monaco-Sochaux  4-3 h.u. (Puygrenier 34., Haruna 38., Pino 93., Maazou 95. ill. Boudebouz 29., Dalmat 48., Ideye 71.)

 

A Haruna-bomba és a Dalmat-szlalom se piti, de ebben a tanévben aligha lehet majd versenyezni Ryad Boudebouz felismerésével. A Sochaux gólszerzője februárban ünnepelte 20. születésnapját, idén pedig - minden sorozatot számolva - hetedszer talált a hálóba. Algériai származású, de a francia korosztályosban játszik, ott volt a tavalyi, ukrajnai U19-es EB-n szereplő csapatban is. Klubjában az egyik legfinomabb technikájú spíler.

Tippek

Lyon-Grenoble 2-0   Kötelező olvasmány.

Le Mans-Rennes 1-3   Jellemző döntetlenek a múltban, formálódó osztálykülönbség a jelenben.

Lorient-St-Étienne 2-0   Visszatérés az ideális ívre.

Nancy-Lens 0-1  Mindenhol jó, csak véletlenül se otthon! - lehetne a Nancy szlogenje 2010-re. Óriási szerencséjük, hogy már nagyjából összegyűltek a kiesők. A felhevült Lens-ra tenni nem nagy reszkír.

PSG-Boulogne 1-2  Régen ünnepnap volt minden újoncnak, ha a Parc-ba látogathatott - erre a Boulogne kifogja a zártkaput. Minő udvariatlanság - megtorlásért kiált a dolog.

Toulouse-Nice 0-0   A szem értékes dolog, ne fárasszuk ilyenekkel.

Lille-Montpellier 2-2   Itt virít a forduló legnagyobb kérdőjele: élre kerül-e a Montpellier? A múltheti megpróbáltatásokból (Liverpool, Bordeaux, hat kapott gól) gyógyuló Lille vára nem bevehetetlen, ráadásul két, alapvetően stabilan védekező kontracsapat az egymás elleni meccsein csak ritkán rukkol elő kényszeredett focival. Novemberben Montano duplája döntött.

Monaco-Auxerre 0-1   A Puygrenier-öngól is gól, csak nem olyan szép.

***

LIGAKUPA-DÖNTŐ

Az elmúlt évekkel ellentétben két élenjáró, bajnoki aranyért harcban álló csapat játssza majd egymással a döntőt. A zászlóshajó Bordeaux begyűjtheti a 2010-re betervezett trófeák közül az elsőt, ráadásul a Ligakupák tizenöt éves históriáját szemlézve látszik, van némi rutinjuk a kisebbik kupasorozatban. A Girondins a négy legutóbbi kiírásból háromszor furakodott a végjátékba (összesen ez lesz a hatodik), a díszes széria még Ricardo alatt kezdődött, tavaly pedig egy félidő alatt sikerült elintézni az addig meseszerűen menetelő Vannes-t. Ramé rekorderré válását (négyszeres győztes lehet) egyedül úgy torpedózhatja meg a Marseille, ha játékával ránő az ellenfélre, ami viszont idén csak percekre sikerült a Bordeaux ellenfeleinek, ettől (is) különösen nehéz dió kikezdeni Blanc csapatát. Nem véletlenül született kettőből kettő döntetlen az egymás elleni bajnokikon. Deschamps első OM-edzői sikeréhez a pár héttel ezelőtti formára lenne leginkább szüksége, meg egy erőtől duzadó Niangra, aki már a Strasbourg csapatával megfordult - gólt is lőtt! - a döntőben. Az OM-nél 17 év trófeaböjtöt kellene megtörni - pont a potenciálisan legkisebb támadási felületet hagyó ellenféllel szemben. >>> Tipp: Bordeaux-Marseille 1-0.

             A döntőhöz vezető út:

Marseille: St-Étienne (3-2), Lille (2-1), Toulouse (2-1)

Bordeaux: Le Mans (3-2), Sedan (1-0), Lorient (4-1)


14 komment

Címkék: francia videó beharangozó ligakupa ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr671873083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.27. 17:49:17

Én úgy érzem, hogy gólokban gazdag meccsen fog nyerni a Bordeaux, és a második félidőt még el is csípem. Kezdőkről még semmi biztosat nem lehet tudni?

Zolte 2010.03.27. 18:19:39

OJ: A zenebuddhizmus nagy szám, beleillik. Megnézném Deschamps-ot, ahogy Buddhához imádkozva könyörög egy kupáért.
Esti Kornél: Még csak lehetségest találtam a ligue1.com-on:

Marseille: Mandanda; Bonnart, So. Diawara, Mbia, Taiwo; Lucho, Ed. Cissé, Kaboré; Valbuena (or Ben Arfa), Niang, Brandao (or Ben Arfa).

Bordeaux: Ramé; Jurietti, Henrique, Ciani, Placente; Fernando, A. Diarra; Gouffran, Plasil, Jussiê (or Wendel); Cavenaghi (or Chamakh).

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.03.27. 18:45:23

Érdekes a bordeaux-i kezdő, egy híján B-védelem, a Ramé-Jurietti-Henrique-Placente négyesnek átlagban 3 meccse van az idén.

Zolte 2010.03.27. 19:15:03

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nincs mit, még mindig nem találtam rendes kezdőket. :S

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.03.27. 21:18:23

Eddig remek hangulat a Stade de France-ban, gól, nagy helyzet még nincs, de a bevezető, ismerkedő jellegű rugdosódáson már túl vagyunk. A Bordeaux kezdője nem lett megvariálva a fentiekkel ellentétben, egyedüli változás, hogy Ramé kezd, és itt jó húzást érzek.

Zolte 2010.03.27. 22:01:39

@OJ: Fentebb is az volt megjósolva:) ott nem volt váltás:)

Zolte 2010.03.27. 22:07:56

Elnézést, ott a pont. :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.03.27. 22:20:19

Diawara bombafejes, aztán Valbuena, némi rásegítéssel és gyönyörűen megélénkült a meccs. A Bordeaux magáéhoz képest elég tompa, el is lőtte Blanc az összes cseréjét az utolsó húsz percre.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.03.27. 23:01:13

Lesz mit mondani, emlékezetes második félidő volt, és tényleg eldőlt, egyetlen módon lehet ma megverni a Bordeaux-t (és ide a Grenoble-től a Barcáig mindenkit beleértek) - ahogy az OM csinálta.

ZenZo 2010.03.28. 16:39:36

@OJ: hát, nem semmi. A meccset ugyan nem láttam, mert hát szombat este inkább iszik az ember a cimborákkal egy jó kis bográcsos marhalábszárpöci után, mint francia kupadöntőt néz, de eléggé meglepett az eredmény. A félidőben még ránéztem (mert még láttam :) ) a livescore-ra, 0-0, innentől nem is volt kérdés, hogy a Bordó behúzza. Oszt nem, de még hogy mennyire nem.

Szóval várok valami érdemleges nyilatkozatot arról, hogy mi is történt itt... :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.03.28. 17:42:28

@ZenZo:
Nekem ilyen cimboráim nincsenek, a marhapörit meg nem tűröm. Mély szakmai elemzéssel készülök, dermesztőbb lesz, mint az üresen tátongó Parc des Princes. :)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.03.28. 18:57:16

hallod, 19 gól 5 meccsen, nem lesz ez egy kicsit sok ? :DDD
yo, a tegnapi kupa-döntőről lecsúsztam, de riszpekt tenéked OJ mester a rennes 1-3-jáért !
süti beállítások módosítása