Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #20 Ligue újratöltve

2010.01.16. 15:50 OJ

Néhány hét pihenés, készletfeltöltés és pár bemelegítő kupameccs után visszatérnek a franciák, rögtön egy vasárnapi kötelezővel. Az afrikakupa miatt leapasztott csapatok lehetnek a januári bajnokik kárvallottjai, a fél csapatát nélkülöző Nizzával az élen. Tömör, de informatív beharangozónkban a két kupasorozat és két bepótolt bajnoki történései mellett a piaci eseményeket is cincáljuk, aztán rituálisan tippelünk és mindenkit ugyanerre biztatunk.

 

Nem vitték túlzásba a vérfrissítést a liga klubjai, szoros a szíj, a húszas mezőnyben ha két komolyabb átigazolást tudunk nevesíteni eddig: a védőbajoktól szenvedő Lyon nem sajnálta a zsetont a horvát válogatott leendő alapemberéért, Lovrenért, 8 milla euróval magasan ez volt a legköltségesebb téli biznisz. A Le Mans kettőfélért hozta át a Zürich gólerős csatárát, Almen Abdit, a Boulogne pedig egy chilei (Lorca) és egy mali válogatott (az ANK-nyitón egyenlítő Yatabaré) játékossal erősített.

Az újonc legjobb döntése mégis a ligából távozása után totál tévútra kerülő (három topligában se találta a helyét) Kapo kölcsönvétele lehet. Divatos kölcsönökből több jutott a télre: a Nizza a Párizsban nevelkedő Digard-t és az ex-OM-es Civellit, a St-Étienne a mostanáig Kijevben focizó Diakhatét, a Monaco pedig a moszkvai CSZKA erősítései miatt kiszoruló, amúgy full ismeretlen Maazout vette kölcsön, az ólomlabdás Kezsman pedig visszatért a fagyból a PSG padjára. Mancini se járt messze attól, hogy a Ligue-ben futkossa végig a tavaszt, de a Marseille végül nem jutott megegyezni az ügyében. Komolyabban csak a Rennes rövidített a keretén: Inamoto látványosan nem vált be, Cheyrou pedig sokadik opció lett volna a tavasszal, így a franciák számára új slágertérségben, Görögországban Cipruson folytatja.

Az új arcok csak módjával kaptak teret az év első tétmeccsein. A hagyományos kupa (Coupe de France) mezőnyében minden élvonalas állva maradt, kivéve a Le Mans-ban kieső Valenciennes-t és a tél nyertesét: nem elég, hogy egy csapatra való játékosuk a déli féltekén tornázik, még a kupából is kizúgtak a nizzaiak, a lelkes Plabennec fordított és egy vitatható góllal nyert - bár az óriásölés kifejezetten ciki, a falusi srácok örömét azért eszünk ágába sincs elvenni. (Plabennec-Nice 2-1)

Ötössel izzított a PSG (-Aubervilliers 5-0), minimál üzemmódban, de továbblépett a Bordeaux (-Rodez 1-0), a Monaco (Tours, 0-0, tizikkel), a TFC (-Les Herbiers 1-0) és a Marseille (-Trélissac 2-0) is. Nem kupázik tovább Jan Koller új csapata (Ajaccio-Cannes 3-0) és a másodosztály listavezetője (Rennes-Caen 2-0) sem - Briand újra betalált, bár ebben a video tanulsága szerint a kenómaci is benne volt nyakig. Mind közül mégis az őszi szerencsétlenkedéséből éledező Lyon strasbourgi látogatását ajánljuk, kivétel nélkül betyárnagy dugók, Gomis kezdte, Bastos ráduplázott. A sorsolásuk se piti: a 32 között a Monacóval kénytelenek összecsapni.

Élesebb meccseket hozott a Ligakupa - már amikor játszani lehetett, a Bordeaux például két napon át próbálkozott, de csak a hó nyert. Emberhátrányból, egy béna Sakho-öngól jóvoltából léptette le a párizsiakat a Guingamp. A Toulouse kiütötte a Nancyt (3-0), a Lyon, ha nyögvenyelősen is, de ugyanezt tette a Metz-cel (3-0), míg  a két bretagne-iból csak az egyik léphetett a következő szintre: a Rennes hosszabbításban bukott el a Lille otthonában, a Lorient viszont könnyedén pöccintette ki a Lens-t. Nagyobb ANK-kontingensének (Kaboré, Koné, Mbia és Taiwo távollétében egy sokkal ifjabb afrikai sor ült a padon: Ndoumbou, Ayew, Mbow és Sénah Mango) hiányát nem érezte annyira az OM, de azért parádéra se kell gondolni, a szünet után előbb egy ordas kapushibát használt ki Brandao, a legvégén meg példásan önzetlen volt, így a visszatérő Niang is lecsaphatott. (St-Étienne-OM 2-3)

A Ligakupa következő körében: OM-Lille, Lorient-Lyon, Guingamp-Toulouse, Le Mans/Bordeaux-Sedan.

Végül a szerdai pótlásról: mivel az egyik teljességgel értékelhetetlen volt [Boulogne-Sochaux 0-0], így csak a váratlan monacói négyesről tudunk érdemben nyilatkozni: most, hogy Haruna lecsúszott a tornáról, a twitter helyett rögtön két góllal üzent az Angolában nyomuló társaknak. A rombolást Puygrenier tar fejebúbja indította el és az általában közveszélyes Pérez lövése zárta le, ezzel újra a felsőházból várhatja a hétvégét a família. [Monaco-Montpellier 4-0]

Tippek:

Auxerre-Boulogne 1-0  Back to basics, gyerekek.

Grenoble-St-Étienne 1-1  Sanogo a várható kezdőben szerepel, ami a zöldek minimális támadókapacitását durván 150%-kal növeli.

Le Mans-Lorient 2-2  Hárommal ér majd fel ez a pont az év végén.

Lille-PSG 2-0  A vendégek mutatói olyan gyalázatosak, hogy el se hisszük, az előző kilenc lille-i meccsükön egy (!) nyamvadék tizigólra voltak képesek, még a dinnyói időkben. Mentségükre szóljon, olykor legalább ponttal távoztak. Gervinho és Sessegnon nélkül nehéz lesz virtuóz támadójátékot prezentálni.

Monaco-Sochaux 2-1  Hiába a szerdai munka, nem téveszt meg, így marad az óvatosság.

Montpellier-Nice 3-0  A Montpellier kártyavára egy kifejezetten ocsmány vereségtől se zuhan össze, ma este máris változhatnak a szerepek.

Nancy-Lyon 2-1  Mindkét kupában továbblépett az OL, törvényszerűen következik tehát, hogy elszúrja a bajnokit.

Rennes-Lens 1-0  Szinte látjuk a gömbben, ahogy ez a hullagyenge meccs épp egy Briand-potyával dől el.

Valenciennes-Toulouse 2-1  A vendéglátók elöl-hátul hiányosan várják a TFC-t: épp az a páros (Ndy Assembe és Samassa) van távol, akik eldöntötték a nyár végi odavágót.  Gignac játéka függőben, pótlására ott a kupában eredménye Dupuis.

Bordeaux-OM 2-2   Niang rettegésre adhatna okot a félősebb bordói srácok körében, de tudjuk, hogy nincsenek ilyenek.

A tippjátékot is átmentettük az óévből, mai kérdésünk: Hány ANK-résztvevő keretébe NEM ad játékost francia klubcsapat? Számmal vagy betűvel, mindegy, a ligue1.nst@gmail.com címen várjuk a válaszokat.

>>> Ismét bjoe0502 ugrik be a kötelek közé, lévén helyesen válaszolt, tippjei a következők:

Auxerre-Boulogne 2-1, Grenoble-St-Étienne 1-2, Le Mans-Lorient 1-1, Lille-PSG 3-1, Monaco-Sochaux 3-1, Montpellier-Nice 2-1, Nancy-OL 1-2, Rennes-Lens 1-0, Valenciennes-Toulouse 1-0, Bordeaux-OM 3-2

2 komment

Címkék: francia videó beharangozó üveggömb tippverseny ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr271677083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.01.16. 22:31:02

Megint útban a Lille négyese, Zserbó nélkül is meglesz. :)

bjoe0502 2010.01.17. 09:05:27

ugy nézem jól áll a tippsorom...:D
süti beállítások módosítása