Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A világfutball legelbarmoltabb pályafutása

2009.06.22. 15:53 OJ

 "Ha például most abbahagynám a focit, biztos vagyok benne, hogy az emberek hamar megfeledkeznének rólam, és én azt szeretném, hogy ha majd visszavonulok, sokáig emlékezzenek rám. Egy focistának ez a legnagyobb elismerés." - nyilatkozta egy interjúban. Ennek több mint tíz éve már. Nem kívánok közvéleménykutatást folytatni abban a kérdésben, vajon kié is lehet a világfutball legelbarmoltabb pályafutása, élek ugyanis a gyanúperrel, hogy nagyon sokan vágnák be ennek a joviális fiatalembernek a nevét. Semmi okunk szapulni a döntései miatt, mégis fájó hiányérzettel vagyunk kénytelenek konstatálni, hogyan lett a világ valaha volt legdrágább játékosából a vietnami liga celebje.

 
 
 
Denílson, mert róla van szó, valahol nagyon elrontotta - vagy elrontották őt. Alig lépett még a felnőttkorba, már a kontinens egyik ünnepelt fiatalja volt. 18 se volt még, amikor az ifi-vb döntőjében ezüstérmes lett - abból a csapatból rajta kívül csak egy futott be komolyabbnak mondható karriert (az olasz ligáig jutó Zé Eliast ismerjük, de ki emlékszik a herthás Luizaora vagy a torna gólkirályára, Caióra? A vébét amúgy a Sorín-Biagini-Ibagaza-féle argentinok nyerték.) 1996 novemberében már a nagyválogatottban is bevetették. 1997-ben Copát és Konföderációs-kupát nyert: előbbin a csapat legifjabbjaként hívta fel magára a figyelmet, utóbbin pedig úgy lett a legjobb játékos, hogy Romário és Ronaldo egyenként három-három gólt lőttek a döntőben, ketten együtt meg tizenegyet. Rá egy évre már a vébédöntő következett és a cselsorozatokat nem hagyta otthon, azok ma is láthatók azokon a felvételeken, amelyekkel tudatlan védőket oktatnak világszerte. Négy év múlva már győztes csapat tagjaként ünnepelhetett a pályán, a selecaoban utoljára. (Döbbenetes, de 12 vébémeccsén csak egyszer volt kezdő.)

Véletlenek ritkán szülnek ekkora mennyiségű sikert: aki ilyen magasra jutott, az valamit nagyon tudhat. De abban, hogy a vigyori showelem Denílsonból nem lett igazi futballista, nagy szerepe van egy nárcisztikus baromnak. Több mint 30 millió dollár ma se éppen kávépénz egy játékosért, '98-ban meg aztán ténylegesen horror összegnek számított. De Manuel Ruiz de Lopera, a Betis megalomán főnöke minden logikát nélkülözve a nagy klubok elé vágva happolta el Brazíliából a profizmust és önállóságot még nem ismerő srácot. Évtizedes távlatból megállapíthatjuk, a baklövés enyhe kifejezés erre a tranzakcióra - mindazonáltal azt sem tudjuk meg soha, milyen sors várt volna rá, ha a madridi, barcelonai vagy valamelyik milánói klubvezetés csengeti ki ezt a rettenetes summát Lopera helyett. Az átigazolás összegénél már csak az új szerződés terminusa volt irreálisabb (tíz év!), Lopera tehát kis túlzással az idők végezetéig magához akarta láncolni a fiatal Denílsont, nagyívben tojva a realitásra meg a fiatalság ambíciójára, amelyet a sevillai évek első felében még táplált a hála, utána viszont gúzsba kötötte. "Ő volt az egyetlen, aki hajlandó volt megadni azt az összeget, amit a Sao Paulo kért értem. Az az igazság, hogy nem is találok szavakat, amikor róla kell beszélnem. Nemcsak számomra, hanem a játékostársaim számára is varázslatos személyiség. Nem túlzok, ha azt mondom, Lopera megváltoztatta az életem. Ezért is szeretnék mindig győzni a Betisszel és ezzel is örömet okozni Manuelnek." - vélekedett mentoráról Denílson európai karrierje hajnalán.

Két sérülés közt hetente cselezte szét az aktuális jobbhátvédet (ugyanezt tette később Joaquín is a mindenkori balbekkel), miközben Lopera úgy váltogatta a személyzetet, mint az öltönyeit. (Itt jegyezzük meg: a Betis tíz év alatt kétszer zuhant ki sikeresen a Primerából, Denílson csak az elsőnél volt jelen, de a visszajutás-projekt idején a Flamengónál is gyógykezelték a lelkét.) Lepörgött közel kétszáz bajnoki és kupameccs és jóformán csak azt tudjuk felidézni, ami a videón is látható: Puyolt a hintában. A millió dolláros Denílson sevillai éveinek lenyomata tehát egy végtelenített szalag szédületes biciklikkel és tilitolikkal - látványos, de öncélú, a csapat szempontjából teljességgel haszontalan cirkusz, ami nem hozta vissza az árának még a töredékét sem.

Hírbe hozták a Manisasporral, mégse ment olyan messzire, csak a franciákig. A bordeaux-i éve ugyanúgy alakult, ahogy az összes korábbi, a szerződés lejártával el is köszönt Európától, bár próbajátékokra még vissza-visszatért (vagy ha nem, hát beszélt az ajánlatokról), még a Boltonnál se járt sikerrel, pedig oda egy időben mindenkit bevettek, aki két értelmeset rúgott a labdába. Elindult tehát az igazából fel sem futó pálya lecsengő szakasza: a jóféle spílereknek már-már evidens számladuzzasztó kaland szaúdiéknál (Al-Naszr) - némi regionális nosztalgia is befigyelt persze, hiszen a '97-es KK-t Rijádban, az ifivébét meg Dohában rendezték -, majd a tengerentúlon.

Állítólag anno vette a bátorságot, hogy azt nyilatkozza, azért választotta mezszámnak a huszast, mert kétszer olyan jó, mint a tízes mez tulajdonosa. No, hát hiába kapta meg harmincadik születésnapjára a Dallas tízes dresszét - hátha sikerül még kipréselni valamit megfeneklő karrierjéből - a kalandba csúnyán beleégett. Kiemelt spílerként, világbajnokként nemhogy a joga bonitót nem sikerült becsempésznie az ötlettelenségben fuldokló MLS-be, a világbajnoknak kijáró pénzért (cca. 900 ezer dollár) elvárt alázat - amivel Beckham egyszer sem maradt adós - is elmaradt, így szépen lassan kiesett mindenki kegyéből. Miután a csapat szekerén nem lökött és fittségén se tudott javítani, nyolc meccs és egy tizenegyesgól után nem érte meg hosszabbítani vele. 

Tehát a hotdogfaló texasiakat is csak egyszer lehetett megvenni azzal, amivel Európában már senkit: a cseleiből összevágott dvd már nem hatott meg egy európai klubvezetőt sem. Így hazatért a Palmeirashoz, de megállapodni ott sem tudott, pedig Luxemburgo majdnem embert faragott belőle. Az Itumbiaránál pedig talán már a visszavonulást fontolgatta - pedig rokonlélek játszótársa akadt, Túlio személyében, aki szintén könyvet írhatna a céltalanul kanyargó pályafutásról -, amikor becsöngetett egy visszautasíthatatlan ajánlat. Lassan 2009 júliusát írjuk és Denílson már egy hónapja szerződésben áll a jónevű Hszi Mang Haj Ponggal (Xi Mang Hai Phong). Amikor kiderült, hogy a helyi élklub Da Nang ellen nem száll be "sérülés" miatt, drukkerei megbolygatták kicsit a közrendet, majd a szövetség eltiltotta őket a vendégszektoroktól. Végül alig egy napja tökéletes mozdulattal debütált - szenvedő alany a Hoang Anh Gia Lai.
 
 

 
Denílson tényleg átélte párszor a futball csodáját, megadatott neki három vébédöntő, és egy világrekord. Amikor beindult, százezrek hördültek föl egyszerre, kacagva a pirulva szédelgő védőkön. De mielőtt rájött volna, pontosan melyik két millió közt csúszott szét teljesen ez a kivételesen induló karrier, már árkon-bokron túl járt. Szomorú zárszó, de a topfoci zajlik nélküle is. A sebesség talán megkopott, de a balos még mindig sül - mégha Vietnamban is. Gyorsan lepörög a félév, belefér még pár csel és gólpassz, aztán talán jöhet egy újabb kontinens - vagy 32 évesen visszavonulót fúj. De biztosan nem feledi a világ, ahogy ő is szeretné. Maradnak az oktatóvideók meg egy életnagyságú szobra a cementgyár udvarán.

 

 

* Az interjúrészletek a Focivilágban jelentek meg (1999. március, VII. évf. 9. sz.).

117 komment · 1 trackback

Címkék: brazil videó la liga vegyes izé betis

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr241201218

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.yenibosnasporkulubu.com 2017.12.30. 08:03:16

A colitis ulcerosa diétás kezelése - Dietetika mindenkinek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAUL7 2009.06.22. 17:26:57

Pár év múlva a cikkben megemlített Joaquinról is hasonlókat lehet majd írni.
A Puyol-os cselen még most is röhögök, pedig már párszor láttam. Ember nem küldte el őt még így (talán még Dinnye sem edzésen).

kroos 2009.06.22. 17:40:45

a Focivilág volt a kedvenc lapom...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.06.22. 18:13:09

nem volt szar az a Betis. Alfonso, Oli, Finidi, Celso Ayala.... Jarni helyére vették Denilsont. Ha jól emlékszem, rohadt csúnya mezben játszottak.
Denilsont a megalomán tervek keretében igazolták le, de még Aragones és Hiddink vezérletével sem tudtak igazán a csúcsra jutni. Sőt a csúcs közelébe se értek.

Pedig azt hittem lehet valami abból a csapatból, miután a maratoni szezonban jól teljesítettek. Hát kurvára nem lett semmi. Persze, ha jobban belegondolok, azért utólag ez nem is meglepő: a Mallorca éppen feljutott, a Deportivo sikeresen váltott korszakot, Bilbaóban összeállt Guerrero, Urzaiz és Joseba Etxeberria...

IronRock 2009.06.22. 18:15:12

Bár tényleg zseniálisan tudott cselezni, nekem is mindig az volt vele a bajom, hogy legfeljebb örökölni lehetett tőle a labdát ha hozzá került. A csapat szempontjából ritkán volt hasznos ha ő vezette a labdát, még ha látványos is. Valószínűleg ezért is nem kapott több szerepet a válogatottban, és volt többnyire csere. Veszélyes lett volna ha végig ő játszik, mivel védekezni sose ment vissza.

VO 2009.06.22. 18:20:29

Emlékszem erre a számra, címlapon a világ legdrágább labdarúgójával. Már akkor is nevetségesnek tűnt ez az igazolás, és ezt az azóta eltelt idő is igazolta.

Strigo 2009.06.22. 20:06:51

Attól tartok, Denilson lehet Nani példaképe. Legalábbis ha azt nézzük, mennyi hasznára van a csapatnak, akkor mindenképp.

krysal 2009.06.22. 20:38:41

Azért azt is kevesen mondhatják el magukról, hogy úgy meghülyítik Puyolt... Van, akinek egy élet alatt nem jön össze ennyi dicsőség.

Gratula a cikkhez:)

rizla 2009.06.22. 20:56:24

erőltetettnek érzem a címet. nem volt elég agya a játékhoz, úgy meg nehéz a legjobbak közé kerülni, hát istenem.
szerintem a cím jogos tulajdonosa ronaldinho.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.06.22. 21:10:14

@rizla:
Ronaldinho karrierje akkor előzi majd be Denílsonét a legelbarmoltabb karrierek listáján, amikor előbb idegből kölcsönadják három hónapra a Frosinonénak, visszatérte után Kuvaitba, majd Szingapúrba, onnan pedig Venezuelába igazol - de sehol se mutat többet két gólnál meg egy nagy vigyornál -, és bár hívják a feröeriek is haknizni, az utolsó pillanatban meggondolja magát. Harmincötödik szülinapját már Larnacában ünnepli edzője, Mészöly Géza lakásán. :)

RAUL7 2009.06.22. 21:50:30

@pancho_sanza:
Ito, Canas, meg valami szőröstalp is volt ott. Úgy tűnik ez a "Loperás Betis" úgy van el***va, ahogy van. Talán majd most el tudják üldözni.

Klárensz 2009.06.22. 21:58:51

@rizla: szerintem Denilson kb abból merítkezhetett, mint amiből Cé, kettőjük között az jelent számottevő különbséget, hogy az egyiket valami skót alkesz megregulázta

BK 2009.06.22. 22:00:53

Ronaldinho pályafutása szerintem nem elbarmoltabb mint mondjuk Rivaldoé. mindkettejüknek volt 5-6 erős évük. ha Ronaldinho vagy a Milanban csinál egy-két értékelhető szezont, vagy esetleg majd Törökország/Görögország fele lehúz egy-két helyi kiskirály-szintűt, akkor nem marad majd sokkal el. csak Rivaldo esetén tudtuk, hogy egyszerűen csak egy veszett jó aranylabdás, Dinho esetén meg a Nike-hype, meg a telivigyor megpróbálta eladni, hogy az évszázad focistája már előre.

azért ettől szerintem Denilson sokkal lejjebb, nagyon sokkal. csak a youtube-bestofja tökugyanolyan. :)

BK 2009.06.22. 22:06:35

@Klárensz: Cé esetén szerencsés módon találkozott az, hogy hiú és az, hogy a PL-be került. ott látta, hogy a srácok egy része tele van izommal, mint egy bivaly és beférne a brit 400-as váltóba. és ő sem akart elmaradni. nameg valószínűleg az alkesz ezt sűrűn el is mondta neki.

Klárensz 2009.06.22. 22:25:01

@BK: én is ugyanezt mondom, Denilson és Cé adottságai között nincs különség (Ronaldo szorgalmasabb már amiennyire ez adottságnak vehető), mindkettő páratlanul technikás, de egyiknek sincs agya, csak míg az egyik egy kitűnő stratéga és pedagógus keze alá került, addig a másik egy szerencsétlen megalománé alá, és az általad említett közegbeli különbség is nagyon sokat számított

de a két srác adottságai között semmi különbség nem volt, ezért is teljesen jogos a poszt címe, mert Denilson pályafutását nemhogy Céé felülmúlta, de még Quaresmáé is

calciomax 2009.06.22. 22:28:26

Owen is sikerrel pályázhatna a "legjelentéktelenebb aranylabdás" cimre.

BruceWayne 2009.06.22. 23:16:01

kicsit off, de Corradinak a mostani tán a 15. csapata :-)

Owen meg amíg játszott és egészséges volt rendesen termelte a gólokat...

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.06.22. 23:26:31

kilóg a rendszerből, na és? k. sok pénzt keresett, most is jól érzi magát. val épp apró, selymes bőrű vietnami lánykák masszirozzák... ha valaki leforditaná neki a cikket, a térdét csapkodná a röhögéstől. neki jó szerintem, nekünk nézőknek, meg a klubtulajnak, aki pengetett érte, nem annyira. hát ez van. én cserélnék vele. szóval, ez egy elb... téma, mert ezen a szinten bárkinek jó már egyénileg, ha kicsit is cinikus, izé, realista (nem a csapatra gondoltam :)).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.22. 23:26:49

Az ilyen játékosok (mentalitása) miatt nem kedveltem soha a brazil futballt.

capor_ 2009.06.23. 00:10:19

Én szívesen olvasnék egy hasonlót Jardelről, aki ontotta a gólokat, de mégsem ismerték el/futott be sohasem. De miért?
30 meccsen 42 gól (többek között) még a portugál ligában is megbecsülendő..

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2009.06.23. 00:42:06

ezt a színezést miért kell vajon...

rizla 2009.06.23. 01:08:42

tényleeeeg, owen karrierje a legelbarmoltabb.

BK 2009.06.23. 01:30:06

@rizla: annyira jellegtelen és jelentéktelen, hogy még az se jut elsőre eszedbe, hogy az övé a legelbaarmoltabb? :D

rexford 2009.06.23. 02:06:40

@capor_: Valszeg az nem tett jót neki, hogy a válogatottba szinte soha nem hívták be - volt ott egy Ronaldo -, pedig a Porto-Galata-Sporting korszakában több mint 1 gól/meccs volt az átlaga, 5-ször volt portugál gólkirály, 2-szer BL-gólkirály és 2-szer európai aranycipős. Azt is kinézem belőle, h nem volt egy simulékony csávó, és nem sokan szerették.

capor_ 2009.06.23. 02:15:21

Igen, ez lehet a háttérben. Mindig frusztrált lehetett a válogatott miatt, aztán jött egy sérülés és nem volt visszaút...
Egyébként úgy látszik az összes brazil játékos elhízik amint nincs formában :D

rizla 2009.06.23. 02:30:39

@BK: hát durván eltűnt a szem elől, az biztos. az remélem mindenkinek megvan, hogy az ügynöke prospektusokat küldözget róla a kluboknak, csak valaki vigye már el a newcastle-ből.. aranylabdától idáig zuhanni azért csúf. bár a sérülésekről persze nem tehet, de a szar (el)igazolásokról igen.

Glory 2009.06.23. 02:35:09

ronaldonal most lesz majd az igazi probatetel. eddig ugye meg volt fogva, az oreg kordaban tartotta es mutatta neki a helyes iranyt. most elmegy a napfenyes madridba ahol anightclubbok ejjel 1-kor nyitnak, ahol a csajok nem hordanak bugyit mert akkor beizzad a cunajuk, es ugye en vagyok a vilag legdragabb jatekosa....na ha a roni fiu ezek ellenerelenyom 2-3 ertekelhetoen jo szezont akkor nincs mirol beszelni. viszont ha befurdik akkor aztan lesz siras rivas es ove lesz a legelbarmoltabb.

Glory 2009.06.23. 02:37:11

@rizla: menni tuti megy. kijelentette hogy vagy pl, vagy pedig kulfoldi csapat, de nem marad a championshipre. amugy az everton vinne. istenem de szep lenne ha az o goljaval kapna ki a pool az end:)fielden

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.06.23. 06:05:30

@anonim222 [semleges néző]:
Bárhol lehet jó élete. A karrierje pont az ideális kor előtt ragadt be és kétlem, hogy ő ezen térdcsapkodva röhög. Tegyük fel, a sikeres sportolók nagy része hiú: vajon ő ugyanazt gondolja, amit te? Elképzelni sem tudom, hogy aki egyszer a vébétrófeát ölelgette, ennyire leadja.

kroos 2009.06.23. 07:19:28

@Csöncsön: ez az elmult 10 évre igaz ezt ne feledd el....

reader613 2009.06.23. 08:22:42

Knézy (RIP) már 1998-ban, talán pont a döntőn az első cselsorozat után kimondta a lényeget: "Önző, rossz játékos!"

IronRock 2009.06.23. 08:24:51

@OJ: Aki egyszer a VB-trófeát ölelgette, annak nincs már feljebb. Legfeljebb megismételni, de ő fénykorában is csak kiegészítő ember volt abba a brazil válogatottban, amin nagyon nem is lehet csodálkozni, amikor Ronaldo, Romario, Rivaldo játszott ott. Klubszinten meg nem volt esélye a csúcsra jutni, elbaszta azzal hogy eligazolt a Betis-be. Másrészt mert tehetséges volt ugyan a focihoz, agya viszont nem, és így nem is kapkodtak érte. Szerintem elégedett lehet Denilson a karrierjével, VB-t nyert és VB-ezüstérmes is, keresett egy valag pénzt különböző klubokban, még ha nem is topcsapatoknál. Ha nem így lenne, nyilván tett volna érte korábban hogy ne így alakuljon a karrierje, ha másért nem, akkor az általad is említett hiúság miatt.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.23. 08:26:47

@reader613:
meg a végén is:
"felesleges cselek, kapufa!"

aztán Petit bevágta a harmadikat

sporttárs 2009.06.23. 08:51:29

@Csöncsön: Mert ilyen mentalitású játékos ugye csak Brazíliában található...

sporttárs 2009.06.23. 08:53:52

@Klárensz: (Ronaldo szorgalmasabb már amiennyire ez adottságnak vehető)
Nagyjából a legfontosabb adottság, enélkül ugyan mit ér akármilyen tehetség?

mickeyknox 2009.06.23. 09:08:42

a koreai-japán vb-n volt olyan, amikor egyedül húzogatott valamelyik sarokban, és elindult felé 3-4 török gyerek, ő meg menekült a vonal mellé, halálfélelemmel az arcán. mindig ez jut róla az eszembe, és mosolygok... nem kell őt bántani, tehetségét világlátásra és pénzkeresésére fordította :D + megvan neki a vb és copa győzelem.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.06.23. 09:10:13

@OJ: nézd onnan, hogy azért kapott rengeteg pénzt, hogy focizott. nem ügyvéd, 20 évnyi tanulással, pedálozással; vagy sebész, akinek minden műtét előtt remeg a keze, és addig nem is számít komoly orvosnak, amíg át nem esik a tűzkeresztségen (végzetes műhiba), stb... focizik, és k. jó neki. persze, az is kemény, amíg odáig verekedte magát, pláne onnan, ahonnan ő jött. de megérdemelte, szerintem. én nem piszkálnám, magával a cikk alapötletével nem értek egyet inkább...

raoul_duke 2009.06.23. 10:28:44

Azért a cikkben egy mondattal említett Túlio sem semmi :). Denílson meg egy hatalmas nagy tróger.

Krézihajtány 2009.06.23. 10:34:03

Remek és alapos a cikk. Viszont az értelmetlen színezéseket hanyagold légyszi.

kroos 2009.06.23. 11:17:16

a nike nak a szerzödéskor 2 feltétele volt.
1. ronaldonak játszania kell mindig=lásd a döntö
2. denilsont be kell válogatni.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.23. 11:54:54

@mickeyknox: Na igen, Scolari tudta mire használni. Kábé azt mondhatta neki a hetvenötödik perc tájékán, hogy menj be fiam, tartsd meg a zsugát és tessék: www.youtube.com/watch?v=zNAnvtUnofs - ezen vagy tíz percig röhögtünk a haverokkal a meccs esti ismétlésekor a szép emlékű West Balkánban a Kopaszi-gáton.

De én emlékszem a '97-es konföd kupára is, a tv3 közvetítette még. Ha jól emlékszem 2-0-ra vezettek a mexikóiak a szünetben. Az öreg Zagallo gondolt egyet és behozta amég tinédzser és általam még sohsem látott srácot, aki második félidőben ellenállhatatlen volt és vágott egy laza mesterhármast.

montipájton 2009.06.23. 12:40:20

@rizla: Mondjuk, nem tudom hol lehet akár csak hasonló kategóriának is tekinteni Ronaldinhót és Denilsont, előbbivel kb. 2 évig minden futballszurkoló szinoníma-szerűen azonosította magát a sportágat, amikor a csúcson volt, utóbbi meg - erről szól a poszt - soha a közelébe se ért a csúcsnak.

Hogy azóta Ronaldinho is süllyed, más kérdés, ettől még ennyi erővel Tuboly Fricihez is hasonlíthatnád.

Egyébént Denilson jó péda lehet arra, hogy Brazíliából mennyire nem érdemes azonnal világsztárként Európába nyomulni, előbb kell 1-2 év kevesebb fényben (erre mondjuka Betis alkalmas lett volna, ha nem ilyen megalomán az elnöke), mert a hirtelen jött csillogásnak mindig az a vége, mint Denilsonnál, Adrianónál stb. Anno Ronaldinho se lett volna a Barcában az, aki, ha előbb nincs a PSG.

smartdrive 2009.06.23. 12:56:30

@reader613: pontosabban: "öncélú, rossz futballista"

jazs 2009.06.23. 13:03:59

Lehet abban valami, hogy valaki sikerre születik,vagy nem. Amennyit Ronaldo szívott és kihagyott a sérülései miatt, Ő is simán elkallódhatott volna már 10 évvel ezelőtt. De még most, szétment térdekkel és mázsásan is próbálkozik, pedig szinte mindent elért, amit lehetett. Arról nem is beszélve, hogy milyen játékos lehetett volna/lehetne, ha nem kell a fél profi pályafutását kórházban töltenie.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.23. 13:07:56

@montipájton: Ez a séma bevált korábban PSV-ben pallérozódó Roamrionál és Ronaldo is, de Kaká például ellenpélda, mert ő az éppen címvédő Milanba ment egyből.

Vul-Kahn 2009.06.23. 13:38:45

A világ legelbarmoltabb pályafutása szerintem ohne Zweifel Illés "legnagyobbkirály" Béláé.

Everred 2009.06.23. 13:40:52

@Vul-Kahn: szerintem meg kiválóan tette, hogy nem kockáztatta meg a nimbuszát valamiféle kétes külföldi kiruccanással. Itthon nagy ász volt és bölcsen döntött úgy, hogy neki ez elég is és szerintem sem volt több benne...

Vul-Kahn 2009.06.23. 13:49:48

@Everred: Hát nem tudom... Fénykorában szerintem simán megütött egy Bundesliga-szintet, (nem csak a Cottbusét, hanem mondjuk egy Kölnét, Kaiserslauternét) márpedig ha egy magyar játékost egy ilyen csapat hív, akkor menni kell, nincs mese. Nem tudom hívták-e ilyen csapatok, de ha igen, akkor szerintem nagy hiba volt nem kimenni. Ha nem jött volna be, itthon még mindig nagykirály lett volna.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.06.23. 14:02:15

Izraelben játszott rövid ideig, nem? (Illés Béla)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.23. 14:03:47

@anonim222 [semleges néző]: az a Halmai

és utána a tour de france-on is indult ;)

kroos 2009.06.23. 14:04:55

@anonim222 [semleges néző]: Igen.A Barcelona után.
Onnan jött haza a kispesthez.
DDD

IronRock 2009.06.23. 14:10:03

@Vul-Kahn: Illést az MTK nem akarta az istennek sem elengedni, inkább adtak neki akkora pénzt amit kis jóindulattal kint is megkereshetett volna. És kb. 29 éves volt mire eljutott oda hogy külföldi klubok is érdeklődtek iránta, ebben a korban meg már nem kapósak a játékosok. Szerintem is megállta volna a helyét külföldön, de hát így alakult.

neeskens 2009.06.23. 14:14:23

@IronRock: Elég biztos forrásból tudom, hogy Bélának sem akaródzott annyira menni.

montipájton 2009.06.23. 14:20:51

@popp: Kaká a kivétel, ő elég sok mindent megúszott, ami az Európába csöppenő braziloknak általában beüt, de nyilván az átlagnál mélyebb vallásossága és az átlagnál sokkal nagyobb tehetsége segítette ebben. ))

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.06.23. 14:21:55

visszaéltek a tudatlanságommal...

de én is úgy emlékszem, hogy nagyon sokat keresett, akkor millió feletti fizuval nyomult.

montipájton 2009.06.23. 14:23:28

... és hozzáteszem, emlékeim szerint őt azért nem is úgy kenték oda a Milanba, ahogyan Robinhót vagy Denilsont felvezették első európai klubjukban.

kroos 2009.06.23. 14:24:48

@anonim222 [semleges néző]: Igen.Várszegi a saját Helikopterén vitte edzésre meg ilyenek.A helyébe én se mentem volna ki.Legalábbis Izraelbe nem.
Mit ért vele Salloi meg Pisont?
Egyébként Béla egyszer azt mondta hogy neki menedzsere se volt azért futott be késön.pl 25 évesen igazolt a Honvédhoz.

raoul_duke 2009.06.23. 14:34:21

@montipájton: és Kakára nagyon vigyázott a családja is meg a Milan is.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.06.23. 14:37:46

@Krézihajtány:
Kösz. A színek maradnak, nem bírom a félkövért. :)

neeskens 2009.06.23. 14:55:09

Szerintem amúgy magyar viszonylatban a Németh-Farkas b, - Filkor hármas nagy versenyben van az évtized legelbarmoltabb magyar focista pályafutása versenyben.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.23. 14:57:53

@neeskens:

Azért, mert ha Németh nem sérül meg, talán a Liverpool kezdőjébe is bekerült volna tavasszal?...

@OJ:

Szerintem is borzalmas a színezés.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.23. 14:59:34

@montipájton:

Kaká azért kivétel, mert ő kifejezetten gazdag családba született bele. Nem varázsolta el az európai jólét, mint a legtöbb brazilt.

kroos 2009.06.23. 15:04:29

Szerintem Adriano is esélyes.A 2004-es aranylabda szavazáson az egyik legjobb csatárnak tartották a vetélytársaik is, söt Buffon szerint ö a legnagyobb esélyese a cimnek a közeljövöben.Na és mi lett belöle?
De Podolski is jó tipp.Akit én nagyon sajnálok még ilyen szempontból az Djalminha.Ö meg a depo után ausztriában nyomta...

raoul_duke 2009.06.23. 15:11:46

Elég komoly félrecsúszott válogatottat is lehetne összerakni egyébként. Mondjuk nem tudom, hogy a védekező posztokra említettetek-e már megfelelő játékosokat. Támadóból mindenesetre láthatóan van elég.

kroos 2009.06.23. 15:18:04

Brolin még aki ide nagyon passzol.
Itthonról meg Szili Attila. az 1860 Munchen tarcsijában 23 gólt vágott egyszer egy szezonban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.06.23. 15:22:13

Brolint egy csúnya sérülés vitte padlóra, nem a rossz döntések, nem a lelki bajok és nem a lóvé.

kroos 2009.06.23. 15:23:16

@OJ: Nem Halmai Gabi volt aki leküldte öt anno?

neeskens 2009.06.23. 15:31:21

@Csöncsön: ugyanmár. Ezt idehaza a média próbálta meg elhitetni. Szerintem neki nagy hiba volt Liverpoolba menni, akár Filkornak az Inter. Mindketten 20 felett vannak és nincs elsőosztályú felnőtt meccsük (a magyaron kívül), mert sztárcsapatokhoz mentek, ahol óriási az eredménykényszer és nagyon nehéz bekerülni. Duzsudzsák jó ellenpélda a PSV-vel, aki alig idősebb, mint ez a hármas és másfél éve stabilan játszik a holland első osztályban.

Persze aláírom, hogy Némethnek balszerencséje is van.

@kroos: én úgy emlékszem csak simán kiment a bokája, de itt a Népstadionban, de nem vagyok benne biztos.

raoul_duke 2009.06.23. 15:32:41

@kroos: itthonról gyakorlatilag mindenkinek elbarmolt a pályafutása, aki legalább egy kicsit tehetséges (volt). A többiek meg egyszerűen bénák.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.06.23. 15:32:46

Brolinnak a bokája tört, de nem becsúszástól. Halmai meg Faxe Jensent rúgta le, ha jól rémlik.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.23. 15:37:37

részben kapcsolódik csak, de a kiteljesedni nem tudó pályafutások közül akkor is Sebastian Deisleré a leginkább sajnálatos :(

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.23. 15:38:49

@mocsing:
a Herthában még szerettem ;)

kroos 2009.06.23. 15:40:46

@mocsing: öszintén szólva én azért nem hoztam szóba mert neked hagytam.
De tényleg.Tudom hogy neked különösen nagy fájdalom ez.No meg Bastinak.No meg nekem csak nem volt meg benne az ami Hasslerben vagy mollerben esetleg Lotharba...meg effében..

neeskens 2009.06.23. 15:46:34

Ja Adriano is király ebben a kategóriában.De minden idők legelbarmoltabb pályafutása talán George Besté, az Aranylabda ellenére.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.23. 15:49:53

@kroos: de sok olyan volt benne, amit kár, hogy nem nézhettünk sokáig :(

Deisler zseniális futballista volt.

érdekes egyébként, hogy - persze utálja mindenki a Bayernt, de kíváncsi vagyok (fikció persze) - hány klub csinálta volna végig akárkivel azt, amit a BM Deislerrel a sokadik térdkatasztrófa és depresszió után.

dupla zárójelben, de drukkoljunk amúgy, hogy te ne iratkozz fel erre a listára... (mármint kroos)

ZenZo 2009.06.23. 15:52:02

@Glory: (Owen)
legutóbbi információk (pletykák természetesen) alapján (Daily Mail) a Hull játékosa lehet:
"Hull manager Phil Brown has revealed the club intends to speak to Michael Owen's representatives "within the week".

Owen confirmed on Monday he will be leaving Newcastle at the end of his contract with the former England striker available on a free transfer."

De lehet, hogy a Citeh leigazolja hatvanadik csatárnak ;)

kroos 2009.06.23. 15:55:57

nálam a legtehetségesebb vesztes az okocha.
Németországban Baslerre mondták ezt...

-LinoSonego- 2009.06.23. 16:31:31

azért meglep, hogy Adriano ennyire későn került csak elő.
Lentini is lehetne amúgy kiemelkedő helyen, de ugye a "magatehetetlen karrier-elbaltázók" nem annyira szánalmasak...
Owen meg sose nem volt az aminek tartották, jókor volt jó helyen, ráadásul az angol sajtó mindenkiből sztárt farag aki kicsit is kilóg valamennyire. a Ligue 1-ben is van annyi jó játékos mint náluk, csak ott nincs ennyi pénz és pénz-övezte hype

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.23. 16:38:55

@IronRock: A Béla sokszor nyilatkozta, hogy szívesen igazolt volna Olaszországba vagy Spanyolországba, de oda sohasem hívták. Azt is elmondta párszor, hogy neki egyszerű vidéki gyerekként Budapestet sem volt könnyű megszoknia, ezért i.s maradt a seggén Hungária körúti királyságában.

@neeskens: Farkast, Filkort és Némethet jó magyar szokás szerint idő előtt kiáltottuk ki világklasszisnak, most meg szintén jó magyar szokás szerint időelőtt írjuk le őket.

Popovics Sándor a Hollandiában élő és ott is elismert magyar mester nyilatkozott egy témába vágót. Szerinte a magyar fiataloknak, nem a topligákat és leginkább nem Angliát kéne célozniuk és főleg nem a The Championship sarabolós zúzdáját, hanem a technikásabb holland vagy belga banokságokat.

Ezekben sokkal jobban érvényesülhetnek a fiatalok és ha igazán tehetségesek, akkor ugródeszkáknak sem rosszak ezek a ligák. Fejlődhetnek és megszokhatják a profi környezetet. Őt igazolja egyébként Juhász Roli példája, akit valamivel húsz fölött adott el az MTK az Anderlechtnek és huszonötévesen ősztől alighanem valamelyik top ligás csapat kezdőjében találja magát. De Hajnalnak is kellett egy belgiumi kitérő, hogy elismert Buli játékos lehessen.

capor_ 2009.06.23. 16:46:09

@montipájton:

Vagy az, hogy ő nem egy szegény utcagyerek volt, aki a szegénységből becsöppen a gazdag európai elitbe.

capor_ 2009.06.23. 17:00:38

@Csöncsön:

Ok nem olvastam végig a hozzászólásokat :)

Más:
Némethet még azért nem kellene leírni. Egyrészt volt felnőttcsapatban meccse, az csak az ő szerencsétlensége, hogy meg is sérült rögtön. Másrészt a Liverpoolnál a többi nagy tehetségnek is elég macerás bekerülnie a kezdőbe....

neeskens 2009.06.23. 17:05:11

@popp: azt hiszem ugyanazt írtam, mint te, meg amit Popovics mond.

Másrészt nem írom le Némethet,Filkort csak nagyon rossz döntésnek tartom, hogy a Liverpoolhoz és az Interhez szerződtek.

füligjimmy77 2009.06.23. 17:06:54

Denilsonnal láttam egy interjút, akkor még brazilföldön biciklizett. Szerepelt valami szappanoperában, és asszonta, annyira megtetszett neki, hogy a filmezésre akar koncentrálni. Na, erről ennyit.

kroos 2009.06.23. 17:13:12

@capor_: Igen.pl Le talles vagy Insua, Leto..mind óriási tehetségnek voltak kikiálltva.Szerintem a pool-ba fiatalként bekerülni sokkal nehezebb mint pl. a mu-ba.

Dr Keynes 2009.06.23. 17:22:18

Azért kíváncsi vagyok, mennyi befolyása van egy ilyenre egy sportolónak. Mennyi rálátása van? Mennyire lehet megítélni egyáltalán, hogy milyen lesz a jövő?
Brazíliából hívja egy európai csapat, aki sokat fizet (lehet a helyi klubja is csak a pénzt látja szívesen, a menedzsere pláne) és azt ígéri, hogy nagycsapat lehet rövidesen (pénz láthatóan van...) ilyen meg olyan jó igazolásokkal, tervekkel, edzővel.

Vajon csak szerencsétlenek ezek a fiúk, akik rosszul igazolnak vagy valóban barmok? Tudhatnák előre, hogy nem fognak kispadozni fognak / lezüllik a csapat / kiesnek?

(Mint Talmácsinál: ott is ment a dilemmázás, hogy ő a ludas vagy a menedzser. )

Dr Keynes 2009.06.23. 17:25:36

A másik meg: valóban rosszul tette, hogy eljött a Betisbe? Lehet, hogy a következő szezonben otthon is megsérül, elszürkül, lezüllik, oszt még csak sok pénzt se keres.

Könnyen ítélünk utólag, messziről, az alternatívák kimenetének ismerete nélkül.

capor_ 2009.06.23. 17:25:38

Ez tök offtopic, meg biztosan sokan láttátok már, de szerintem vicces :)

i714.photobucket.com/albums/ww150/kopitelewis/philneville.jpg

raoul_duke 2009.06.23. 17:38:11

@Dr Keynes: nem ahhoz képest szerzett kevés pénzt és dicsőséget, hogy 20 évesen elüti a villamos, hanem ahhoz képest,
- amit vártak tőle,
- amit várt magától,
- ami várható lett volna tőle.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.06.23. 17:49:18

Németh-Filkor ügy: Priskin óta óvatosabban ítélném meg a hasonló dolgokat. Egy éve még szentül hittem volna, hogy Tomi nyom nélkül elsüllyed Angliában, aztán helyére került - stabil másodosztályú csatár. Az előző két úriember számára még hátra van a bizonyítás, csak kezdjenek végre valahol stabilan játszani.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.06.23. 17:57:22

@Dr Keynes:
A Betis - ahogy többen is ecsetelték kommentben - nem lett volna rossz választás, ha a klub normálisan működik, nem pedig úgy, mint egy királyi udvar. Egy igazán nagy klubban talán éveket padozott volna végig vagy összevissza adogatták volna kölcsönbe és akkor talán még eddig se jutott volna el. Nem emlékszem, hogy bárki is ki akarta/tudta volna vásárolni ebből az abnormális loperás szerződésből és ennek nyilván nem csak az volt az oka, hogy a mostanihoz hasonló mértékű költekezésekre szinte sehol se futotta.

papercut 2009.06.23. 19:12:20

OFF

Valaki tud egy olyan honlapot, ahol fennt van a 2008-2009-es Premier League összes meccsének eredménye összeszedve, a gólok idejével együtt?

Altobelli · http://forzaitalia.blog.hu 2009.06.23. 19:20:04

A magyarok közül azért Szabics is beférne ide, sosem volt kiemelkedő semmiben, de mégis pár szezon alatt felért a lejtő tetejére, ahonnan azóta nincs megállás sajnos.
Szili Attila meg a Fradi után következő félévében a Gyöngyösi utcai műfüves bajnokságban játszott. Hozzá kell tenni, hogy kiemelkedően.
Kis magyar elbarmolók még Tiber Krisztián, Petres Tamás.

Altobelli · http://forzaitalia.blog.hu 2009.06.23. 19:25:41

Denilson-ról meg annyit, hogy ő egyfajta one-trick-wonder, akire kb. 10 éve mindenki emlékszik, olyan, mint a KrissKross és a Jump
azt nem tudom eldönteni, hogy ez jó vagy rossz, de a zsenik között elfér egy-két ilyen bohóc is

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.23. 19:30:39

jöhet amúgy egy hasonló poszt Váczi Zoliról is :)

(aki ugyebár a legendák szerint Gráfot, a részeges jobbhalfot próbálta koppintani - egész hatékonyan tette mindezt)

papercut 2009.06.23. 20:05:55

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: Nagyon köszönöm! Még jobb mint amire számítottam!

capor_ 2009.06.23. 20:26:13

@mocsing:

A részegség simán ment neki, a probléma akkor volt amikor kevesebbszer volt józan mint részeg... :D

chevyfan 2009.06.24. 01:18:44

Üdv!

Brolin-nak a bokája tört el egy magyarok elleni válogatott meccsen, egy beadásnál ragadt le a lába, ami egyébként gól lett...

kroos 2009.06.24. 07:42:53

@Altobelli: 90-es években egy ifi tornán a kabát-tiber szili hármas szétzilált minden védelmet.
Kispályán Szili amugy világklasszis volt.
Brolin meg nem a Népstadionban sérült meg hanem Svédországban.

kroos 2009.06.24. 08:07:29

@kroos: egyébként ilyen bokatörésböl sokan felépültek ám...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.24. 09:14:36

@kroos: A '97-es malájziai U20-as vébén meg összeállt a Böőr-Kabát kettős.

kroos 2009.06.24. 10:01:50

@popp: Az is jó példa hogy az utánpótlás siker nem garancia,akkor épp az argentinok verték meg nagyon a többieket,,,riquelme,aimar saviola..

mickeyknox 2009.06.24. 10:23:04

ezt az utánpótlás-siker-majd felnőtt-sikertelenség parát nem értem. az ux-es csapatok sosem egyeznek meg a későbbi felnőttcsapatokkal, nem lehet őket egy az egyben ősszehasonlítani. más edző, stb.
szeretnénk mi magyarok annyira "sikertelenek" lenni, mint a sokat szapult portugál felnőtt aranyifjú csapat, szerintem.

krysal 2009.06.24. 10:45:53

@Ádámbátyám: Megelőztél, pedig jött volna a Breaking News XD

Altobelli · http://forzaitalia.blog.hu 2009.06.24. 10:46:39

@popp: Szarvassal kiegészülve, pedig minden idők leghosszabb ruhadarab-nevű csatársorát alkothatták volna (a ruhadarab-nevű csatársorok azért nem érnek egy egész posztot)

Altobelli · http://forzaitalia.blog.hu 2009.06.24. 10:48:26

@kroos: ezt nem tudom, biztos így van, viszont ifi játékos koromban én is jobb voltam, mint most csak én nem lettem hivatásos focista

kroos 2009.06.24. 10:51:11

@Altobelli: Nos sokat nem tudok hozzá tenni de:
dzseki charlton. póló rossi. klas INGesson.

hauz 2009.06.24. 10:56:53

Mindössze fél mérkőzést játszott új labdarúgócsapatában a brazil világbajnok Denílson, és máris elhagyta vietnami állomáshelyét. A világ korábbi legdrágább futballistája az ázsiai szövetség információi szerint sérüléseire hivatkozva távozik a Hai Phongtól és az országot is elhagyja.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.06.24. 11:25:37

valószinűleg már átutalták neki az aláíráspénzt. vagy csak a magas páratartalom nem fekszik neki.

Parser 2009.06.24. 12:08:56

Denilson mar ott is hagyta a csapatot. A gol utan a felidoben lekerette magat serulesre hivatkozva. Most pedig haza akar menni gyogyulni :)

idiotapocs 2009.06.24. 13:56:03

"ki emlékszik a herthás Luizaora"

én

kroos 2009.06.24. 13:56:42

@idiotapocs: és a társa edilson? lol

AP! (törölt) 2009.06.26. 22:17:51

rivaldóra tippeltem a bevezető alapján...

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2009.07.01. 13:17:13

Mi a véleményetek Reyesről?

Évekkel ezelőtt a spanyol foci nagy ígérete volt, aztán Arsenalból Madrid, ahol emlékezetes meccsei, igen fontos góljai voltak. Egész meg is kedveltem, és kétségtelenül szenzációs képességei voltak, mégis továbbadtak rajta első szóra. Aztán ha jól emlékszem Atletico, most meg Benfica.

És alapjában véve jó, tehát csak azt tudom elképzelni, hogy az öltözőben és civilben egy orbitális tapló, más magyarázatot nem találok. Ő is TOP10-es mindenképp az elkótyavetyélt tehetségek listáján, még ha csak 25 éves is...

Strigo 2009.07.02. 22:16:24

Épp ma olvastam Nii Lamptey pályafutásáról, keressetek rá, szegény ghánait az ág is húzta. Zűrös családi háttér, tinisztárság, szökés az országból, menedzserek lehúzásai, vudu-átok, két csecsemő elvesztése, majd formakeresés kilenc ország különböző klubjaiban. Pedig a 90-es évek ghánai utánpótláscsapatának legnagyobb sztárja volt, Pelé is kikiáltotta utódjának.
süti beállítások módosítása