Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

MLSZ & Valton - Így rendezünk mi

2008.10.13. 15:51 heinrich

Nehezen tudom eldönteni, hogy az ügy szereplői közül ki a nagyobb csótány. Az, aki néhány tízezer forint megtakarítása végett (esetleg merő idiotizmusból) másfél méteres karámon keresztül tereli be a szurkolókat a stadionba, vagy az a kiemelkedően közhasznú szervezetként működő sportági országos szakszövetség, aki ezt évek óta elnézi, pontosabban pénzeli. A szurkoló meg dögöljön meg, de legalábbis kussoljon, mint az immár számomra is kiderült.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a Valton Security Kft-vel kötött szerződést a válogatott mérkőzések biztosítási feladatainak ellátására. Varga Lajos, a cég ügyvezető igazgatója bemutatta a vállalkozás sikeres, tizenöt éves múltra visszatekintő tevékenységét. Elmondta, hogy az általa vezetett kft. megtisztelő feladatnak tekinti az MLSZ megbízását és a cég mindent meg fog tenni a színvonalas rendezvénybiztosítás érdekében. A bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva hangsúlyozta: a vállalkozás egyik célkitűzése, hogy minél többen végezzék el a rendezvénybiztosító tanfolyamot, amely jelentős mértékben hozzájárul közreműködésükhöz a válogatott mérkőzéseken. - írja az mlsz.hu. De hiszen ez pompás!

19.10 – Az NST kollektíva megérkezik a Dózsa György úti bejárathoz. Pontosabban, annak közelébe. A tömeg akkora, hogy a beeresztő kapukat nem is látjuk.

A jegyértékesítéssel megbízott IBUSZ részéről Gaál Sándor arról tájékoztatta honlapunkat (mlsz.hu), hogy az MLSZ jóvoltából kedvezményes, 1000 forintos áron árusított jegyek jelentős része már gazdára talált, rémlenek fel bennem a meccs előtt olvasottak. Hmm, talán számítani lehetett volna, hogy nem háromezer néző lézeng majd.

19.30 – Gigászi hernyóként araszol a tömeg, tájékoztatás híján csak remélni tudjuk, hogy egyáltalán jó irányba. További drukkerek érkeznek, a hely egyre szűkül, fogy a levegő, fogy a türelem.

A hátsó sorokban megszólal az első kórus, testet ölt a jogos felháborodás: Mi a fasz van, mi a fasz van? Egyelőre reménykedünk, csak beindul a sor.

19.35 – Immár hivatalos, megint elkéstünk. Másik három- négyezer társunkkal együtt. Nyissák ki, nyissák ki! A tömeg önmagát tartja kordában, gyorsan elcsitítják a tolakodókat, vigyázunk egymásra, de a morajlás egyre nyugtalanabb. Kisteleki takarodj! Erre megjelennek a rendfenntartó erők is (Ria, Ria, Hungária), felsorakoznak a kerítés túloldalán. Mi már azon szerencsések közé tartozunk, akik legalább látják a kordont.

19.40 – Tolongás ON, szaporodó Ésszel! Nyugi! felkiáltások. Aggódó szülők a kordon felett adogatják be csemetéiket a már bejutottak kezébe. Néhány rendőr is gyerekfelügyeletet vállal, de mást nem tesz.

19.45 – Kezdődik a meccs.

19.50 – Kézzel fogható közelségben a bejárat, itt már durva a húsdaráló, szorul a prés. Még egy pillanat és az okát is látjuk: másfél méteres zsilipen csordogál befelé a tömeg. MÁSFÉL!

19.52 – Bent vagyunk, át a forgóajtón, irány a stadion. Helyett újabb bujkálás a kordonok között, kettő, azaz kettő sor végén van motozóember, a többi lezárva. Ötven méteresre saccolom a még kint kígyózó tömeget, soronként 8-1O emberrel.

A rendezőség kéri a szurkolókat, hogy lehetőség szerint támogassák a rendezőket munkájukban. Ez áll a jegyemen (aminek angol fordítása mellesleg hemzseg a hibáktól). Nosza, rögvest megpróbálok felemelkedni az euroatlanti színvonalra, ki is szúrok egy főrendezőt (vagy mit).

Jó estét kívánok nagy tisztelettel, mondom, hogy kisgyerekek, meg hogy fizető nézők, összepréselt emberek, fokozódó indulatok, téboly a kapuknál, ez bizony veszélyes, miegymás.

-    És miből gondolja, hogy én ezt nem tudom? A kamerákon keresztül mindent látunk, tisztában vagyok vele.
-    Nem lehetne esetleg tenni valamit?
-    Köszönöm, nincs szükségem a tanácsaira.
-    Talán számítani lehetett volna rá, hogy egy másfél méteres résen nem lehet időben/biztonságosan beengedni nyolcezer embert…
-    Nekem ez az első bulim, nem számítottam rá. De nem kell mindig főokosnak lenni. Ért engem, ugye?
-    Akkor mire számítottak?
-    Üljön fel a lelátóra, azért jött, hogy a meccset nézze, nem?
-    Ők is azért jöttek, rengeteg drukker áll még kint.
-    Nem a maga dolga.
-    Tudom, éppen az önöké lenne.
-    Nem mondja?

Nagy levegő, rendezem a sorokat.

-    A tömeg egyre türelmetlenebb lesz, jó lenne megelőzni a komolyabb bajt.
-    A baj, csak az ilyen okos gyerekekkel van.
-    Minden bizonnyal. De talán mégis, ha…
-    Mondom üljön fel a lelátóra és szórakozzon!!
-    Én úgy látom, itt is szórakoznak velünk…
-    ~ Grrrr
-    Ahá, értem. Szóval hallgatnom kellene, és becsukni a szemem. Akkor minden rendben lesz.
-    Pontosan. Fogja be a száját, és menjen, szórakozzon – mindezt már 20 centi távolságból sziszegi az arcomba.

19.58 – Elfoglaljuk a helyünk.

20.15 – A stadion megtelik.

Egyszerűen senkik vagyunk, ollé, ollé…

182 komment

Címkék: h magyar válogatott több mint foci jobb labdarúgásért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr97711700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szferi 2008.10.14. 12:27:54

egyébként elképesztő demagógia a hokival példálózni. azt a sportot a világ országainak kb. felében nem űzik. a maradék felében nem érdekli a kutyát se, van két -három téli stadion és passz. Maradt úgy 40-50 ország, ahol érdemben játsszák. mi most bekerültünk egy évre (ne legyenek illúzióink) a top 24be, és máris seggre estünk magunktól. Ez kb annyit ér, mint fociban a selejtezőcsoport harmadik helye. Szerencsével, néhány évente összejöhet.

szferi 2008.10.14. 12:30:56

pancho, igazán érdekes gondolat, de míg én a szabadidőmben vagyok szurkoló, a válogatott focista megélhetési sportoló. innentől kezdve a színvonal megítélése a két esetben egész más.

rizla 2008.10.14. 12:31:22

majd a hokiban is a legjobbak leszünk, aztán elkezdik azt is tönkretenni, nyugi.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.14. 12:43:39

Seahawks, vagy-vagy, de lehet, hogy is! Egyébként ha hajlandó lennél érdemben válaszolni az érveimre és megjelölni egy forrást, ahonnan veszed ezt a minimum egymilliós baromságot, akkor talán kiderülne, hogy melyikünk a milyen.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.10.14. 12:46:05

popphoz csatlakozva (ez sincs sűrűn :)) én is várnám az általam kért forrást az egymilliós dologra.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.14. 12:51:36

mocsing, hozzászólásaid alapján szerintem sok mindent hasonlóan látunk, még akkor is, ha a szurkolói preferenciáink merőben különböznek ;-).

seahawks 2008.10.14. 12:55:55

a kedvetkért próbáltam hivatalos forrást szerezni, de sajna nem találtam, viszont kb 20 éve ismerek személyesen egy volt válogatott kapust veszprémből(gondolom nem kell leírnom a nevét), akinek szavahihetőségében nem nem kételkedek.
Még a 90-es években mesélt az alapfizetésekről, amik már akkor százezrekre rúgtak a válogatottnál.Prémiumot persze ők sem kaptak sokat:DDD
Egy a lényeg, hogy ez nem bizonyíték, de azért tényleg nem lehetsz ennyire naív, hogy azt hiszed ingyen csinálják...

kroos 2008.10.14. 12:57:24

,,a magyar foci nem lesz sem jobb, sem rosszabb, ha nyerünk a portugálok ellen,"
szoval szerinted mindegy?
Ha nem is lesz jobb de el tudjuk hinni hogy a potenciáljaink szélesebbek mint gondolnán,mert ha megtudjuk itthon fogni a portugálokat akkor bárkit.
Látom játszani hétröl hétre husztit,hajnalt,gerzsont,nem lehetetlen...én igy gondolom,hogy egy gyözelem sincs hiába.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.10.14. 12:58:08

Az nem pénz kérdése, hogy egy kb. 8-9 éves gyerek háta mögött nem kezdjük el előzmény nélkül kiabálni, hogy Kisteleki közösülj a női felmenőddel. Ráadásul egy olyan senki kezdte el, aki csendben szemlélte a mérkőzést. Aztán mikor a 20. percben megjött a két cimbora, egyből elég tökösnek érezte magát.

Egyébként vittem magammal tesztalanyt, akivel megállapítottuk, hogy érdekes szociológiai tanulmányok születhetnének a magyar - albánról. Persze értjük mi, hogy a nagymenő Tesco árufeltöltők kizárólag a Népstadionban érezhetik magukat kellően tökösnek, de akkor is másra számítottunk.

szépmező 2008.10.14. 13:04:06

az egyik fogdmeg azt mondta, hogy "rendőrségi ajánlás" vagy "szabályozás" miatt intézik így a beengedést.
Ép elmével érthetetlen volt, már a múltkor is. De hát ki vár egy rendőrtől ép elmét? Az MLSZ meg úgyis csak egy pénznyelő automata, a szurkolókra szarnak magasról.

pvissza 2008.10.14. 13:04:10

Ott a pont!!!
Ez tényleg felháborító!
És már nem először!
Nem tudom mikor lesz már javulás, mindig azt hiszem hogy a köv. meccsen, de sose történik semmi.
Hihetetlen az egész!!!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.10.14. 13:09:39

Szerintem Huszti nem lesz jobb focista, ha nyerünk a portugálok ellen, de nem is lesz rosszabb, ha kikapunk tőlük. A magyar válogatott elég szűk keretek között mozoghat, mind eredményesség, mind játék alapján.

Ezután persze lehet belemagyarázni olyan hülyeségeket, hogy a fiatalítás jó irány, meg, hogy Koeman jól építgeti a csapatot, mivel ezek érdemlegesen nem befolyásolják a válogatott erejét. Koeamant olyan szempontból kell értékelni, hogy miért bízzuk a válogatottunkat egy gazdagréti kontárra, ha van lehetőségünk olyan szakembert szerezni, aki már látott profi klubot közelről és nem csak mágnestábláról.

Az érdemleges változáshoz az kellene, hogy legyen egyszerre Balakov, Kosztadinov és Sztoicskov, vagy Poborsky, Nedved és Berger, esetleg Suker, Proszinecski és Boban a csapatban. Akkor nem lesz mindegy.

Sokorai_Atala 2008.10.14. 13:15:16

Heinrich, ha tudtad, hogy eladtak szinte minden jegyet miért nem mentél ki hamarabb?
Aki hamarabb kiment, úgy látom időben a helyén volt.
Az 1.000 Ft-os belépőjegy ára miatt, miért nem mondja valaki, hogy köszike vagy, tök jó, vagy OK, vagy valami?:)
Az EB-n is alkoholmentes sört árultak. Az EB-n is (volt szerencsém egy selejtező meccset megnézni) egyesével engedtek be mindenkit, motozás után.
50ezer ember közül mind odaért, aki számolt azzal a lehetőséggel, hogy sorba kell állni. Mert kellett 10-12 percet. És valahogy kibírtuk.

kroos 2008.10.14. 13:16:55

,,A magyar válogatott elég szűk keretek között mozoghat,"
szerinted.szerintem meg nem.ennyi.
,,A Tesco árufeltöltő" pedig becsületes munka.Az hogy valaki nem tud viselkedni nem ezen mulik.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.14. 13:17:30

pancho, ez nem magyar jelenség. Primitív emberek nem csak Magyarországon járnak meccsre, mindenhol megy a gyalázkodás, a káromkodás, a rasszizmus, a FIFA meg-megújuló kampánya ellenére is. A szurkolói erőszak meg máshol sokkal erősebb, mint Magyarországon. Ajánlott film a Football Holligans és egy doku-sorozat, melyet hasonló címmel adnak a Discoveryn, melyben egy angol tag a világ legnagyobb rangadóit járja végig. Ezekből is kiderül, hogy egy futball stadion mindenhol a világon érdekes szociológiai tanulmányok terepe lehet. Ja és nemcsak egy Tesco árufeltöltő lehet giga primitív, hanem egy fölsőfokú végzettségű ember is.

seahawks, senki sem gondolja, hogy ingyen játszanak a focisták, ahogy hokisok és a kézisek sem. Gondolom te sem végeznél ingyen munkát, de abban biztos vagyok, hogy a legtöbb játékos ingyen is fölhúzná a címeres mezt. És ez a meccsenként egy millió per kopf még mindig baromságnak tűnik.

szépmező 2008.10.14. 13:31:03

Sokorai Atala
ez rémesen primitív meghunyászkodó hozzászólás volt.
Mi az hogy időben te szerencsétlen???
Én fél órát tolongtam a tömegben.
Több ezren nem jutottak be időben.
Egyáltalán hogy fordulhat elő, hogy ilyen megtörténjen??? Egyetlen ember pánikat és akár halálos kimenetelű baleset okozhatott volna. Egyetlen.
Miért kell szivatni bárkit, aki vásárol egy szolgáltatást?

Ha nem a csapatra ütne vissza, akkor remélném, hogy a legközelebbi meccsen ÜRES lesz a stadion.
Sajnos ez sem érdekelné az MLSZ-t.

Ami a beléptetés címen folyt, az nem a balkán, hanem kalkutta, vagy fekete-afrika.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.14. 13:32:20

Csak a posztra reagálva:

köszönet érte heinrichnak és az NST-nek! Kiváló írás!

(Nem szeretek ilyen semmitmondón csak dicsérgetni, de most ez kikívánkozott belőlem.)

szferi 2008.10.14. 13:34:40

Pancho, én is vittem magammal "tesztalanyt", és ismétcsak megállapítottuk, hogy focimeccsre járni nem is olyan rossz. Bejutásnál kicsit idegeskedtünk, de rendben bejutottunk kezdésre. büfében vásárolni meg sem próbáltunk, inkább becsempésztük női táskában az innivalót, ezzel nem volt gondunk. Elég nagyok vagyunk ahhoz, hogy abazdmeganyád ne idegesítsen, de aki gyerekkel megy, annak jogos a kifogása. egyébként erre találták ki a családi szektort, ahová nekem és a páromnak nem is akartak jegyet adni az ibusznál, pedig csendes helyen szerettünk volna ülni. Azt is megállapította a tesztalanyom, h ő nem szívesen ülne a jobb oldali szélső szektorokban, de akik oda vettek jegyet, biztos jól érzik magukat, a románozás, szlovákozást ugyan elhagyhatták volna, de ismerve az általános magyar xenofóbiát, ez sem érhet meglepetésként senkit. A szurkolók viselkedésében egyedül a dohányzás idegesített kifejezetten, sztem ezen felül kb. olyan volt a szociális ártalomszint, mintha tömegközlekedési eszközön utaznánk.Engem is zavar az emberek igénytelensége, és a kulturálatlan viselkedés, de a szombat esti állapot megfelelt a magyarországi átlagnak. Itt lehet elkezdeni polemizálni azon, hogy érdemlünk-e jobb válogatottat, egészségügyet, adórendszert, politikai kultúrát, stb., de innen már csak egy kis lépés a demagógia, kár volt megtenned.

Sokorai_Atala 2008.10.14. 13:43:30

Kedves Szépmező, mi is volt a primitív ja és meghunyászkodó? Tételesen, ha kérhetlek.
Én ezt láttam, tapasztaltam, most is és egyéb alkalmakkor, akár külföldön is.

Többen megírták, ha elolvastad volna, hogy ki elsétált a Stefánia kapuig, az gond nélkül bejutott tolongás nélkül.
Ha jól gondolom, akkor itt el lehet mondani a véleményét mindenkinek. Hadd ne kezdjelek én is Téged minősíteni.

szferi 2008.10.14. 13:45:20

félreértés ne essék, én szigorúan ellene vagyok minden szurkolói rendbontásnak, és kultúrálatlan viselkedésnek a stadionokban, és nem az elfolytott ösztönök kiélési lehetőségének tekintem a válogatott meccseit. én is szívesen néznék végig kultúráltan egy meccset, pl. úgy, mintha angliában lennénk. de magyarországon ez egyelőre nem lehetséges. nem tudom, te hol élsz, de semmi olyat nem tapasztaltam a meccsen, ami nyilvános közterületen budapesten bármikor elő ne fordulhatna. ez van, sajnos

szépmező 2008.10.14. 14:00:56

Sokorai de miért kell kerülgetnem???

Ha valaki elmagyarázza miért kellett az kordon, térden állva kérek bocsánatot.

gibson 2008.10.14. 14:01:35

Egy barátnőm a Waltonnál dolgozik, több, mint 5 éve, elég magas pozícióban, de a múltkor a cég egyik biztonsági embere nem akarta beengedni a saját irodájába, mert nem emlékezett a csajra - pedig az arc ott dolgozott náluk az épületben már vagy egy éve... :)
Úgyhogy hülyék néluk is vannak, de ez az egész szakmára igaz, nem hiszem, hogy az In-Kal Sec.-nél jobb lenne a helyzet ebből a szempontból.
A Walton az egyik legjobb nevű magyar örző-védő cég, az összes külföldi sztárt ők védik és fuvarozzák, így Figot is például, ha már fociról beszélünk. És nem azért, mert ők a legszarabbak, hanem mert rengeteg tapasztalatuk van, és nagyon jó nevük van a szakmában.

(Nem akarom védeni sem őket, sem az MLSZ-t, csak a tényszerűség kedvéért mondom.)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.14. 14:02:23

"Többen megírták, ha elolvastad volna, hogy ki elsétált a Stefánia kapuig, az gond nélkül bejutott tolongás nélkül." (Sokorai_Atala) - és mi lett volna , ha erre a szervezők hívják föl figyelmét a másik bejáratnál tolongóknak? Na ez például nem került volna pénzbe!

Tesco árufeltöltő 2008.10.14. 14:04:15

Az igazi szurkolóknak egyedüli negatív meglepetés csak az alkoholmentes sör volt. A nézőtéri megnyilvánulások egy átlag NB1 meccsen néha durvábbak szoktak lenni. Persze egy fotelszurkolónak még ez is megdöbbentő lehetett.

szferi 2008.10.14. 14:09:46

sztem az is hiba, hogy a stadionnál, még a felfelé vezető lépcsőknél nincs kiírva a szektor jele. Fel kell menned, megnézned hol jársz, aztán lemenni és megpróbálni kitalálni, hány lépcsővel odébb érdemes újra próbálkoznod. elsőre pl. ez is zavaró lehet

Tesco árufeltöltő 2008.10.14. 14:10:14

A jegyen (itt van előttem) rajta van, hogy melyik kapun kell bemenni. A rendezőknek igenis kellett volna tudni, hogy azokra a szektorokra hány jegyet adtak el, és ennek megfelelően felkészülni a beléptetésre.

Enok mester (törölt) 2008.10.14. 14:11:50

Nem tisztem védeni a rendezőket, ugyanakkor a dolog másik oldala az, hogy mindenhonnan lehetett hallani meg olvasni, hogy lényegében elfogytak az 1000 Ft-os jegyek, szóval, lehetett számítani arra, hogy 20-25 ezren lesznek. Én ennek fényében keltem útra úgy, hogy hét óra után jöttem föl a metrómegállóból. 10 perc múlva a helyemen ültem. Közben láttam egy csomó embert az utcán sörözni és beszélgetni. Mondtam is a haveromnak, hogy na, ezek mind egyszerre akarnak majd bemenni öt perccel a kezdés előtt, akkor lesz majd igazi tumultus.

Egyébként meg arra, hogy minek menjünk be annyival a meccs előtt... Hát, melyik a jobb, ülni a lelátón egy negyedórát, ne adj isten, akár félórát is és várni nyugodtan a kezdésre, vagy odakint toporogni húsz perccel a kezdés után is?

Sokorai_Atala 2008.10.14. 14:12:12

Nem tudtam, hogy kerülgetned kellett indokolatlanul Szépmező, nem írtad. Én sem tudom.
Pop, igazad van mondhatták volna. Lehet kimerült az elem a "woki-toki"-ban:)

szferi 2008.10.14. 14:13:37

rá van írva vagy sem, azt tudják a szervezők, hogy az emberek többsége a metró melletti bejáratoknál fog bemenni. ehhez képest a másik oldalon kb. hat résen lehet bebújni, itt meg kettőn.

gibson 2008.10.14. 14:15:48

És ha már itt tartunk, csak gratulálni tudok annak, aki egy ilyen helyzetben odamegy okoskodni egy főszervezőhöz. Mégis, mit vártál, hogy azt mondja neked:

"Ó, Uram, micsoda fantasztikus gondolat, megnyitunk máris még egy kaput, hát persze!!! Köszönöm, Uram, a jótanácsot, parancsoljon, itt van egy ajándék jegy is cserébe, köszönöm még egyszer, kellemes szórakozást kívánok Önnek!!!"

Vagy mégis mit? Bele kéne élni magad a helyzetébe, ott tolong több ezer ember, mindenki sík ideg, ő a leginkább, lassan lincshangulat alakul ki, és akkor odajön valaki, és elkezd neki okoskodni, hogy mit hogyan kellett volna csinálni?

Félre ne érts, igazad van, de ilyenkor a legrosszabb,amit tehetsz, hogy valakinek az orra alá dörgölöd a dolgot.

Én is dolgoztam rendezvényszervezőként, és tudom, hogy amikor valami gáz van (pl. a szakács elbasz valamit, és késik a főétel), az a legirritálóbb, amikor valaki a vendégek közül odajön hozzád, és elkezd okoskodni (mondjuk odajön, és azt mondja, hogy "Elnézést, de ha előbb kezdenek el főzni, időben itt lehetett volna a főétel!"), na, a kurva anyját, az ilyet többször meg akartam verni, pedig igazuk volt általában, meg fizettek is, meg minden, de egyszerűen rossz időpontot választottak ahhoz, hogy elmondják a véleményüket.
Előtte / utána reklamálhat bárki, de közben inkább ne - úgysem megy vele semmire, akkor pedig minek feszültséget kelteni? A szórakozóhelyeken is az ilyen okosokat verik meg a kidobók általában, aki udvarias velük, és együttműködő, azzal sosincs semmi bajuk.
Ezt tapasztalatból is mondom, de egyszerű józan paraszti ésszel is rá lehetne jönni.

Sokorai_Atala 2008.10.14. 14:16:12

Szferi, de ha rá van írva?:)
Voltam Lazio-Roma meccsen (75.000 ember) és ott engedtek be csak, azon a kapun, ami rá volt a jegyre írva.
Senki nem hőbörgött és tolongott tovább, mert az a kapu vlt közel a metróhoz. Pedig ott se Teréz anyáék járnak meccsre:)

neeskens 2008.10.14. 14:18:53

Mi is gond nélkül jutottunk be a Stefánia úti kapun keresztül. A haverok mondták, hogya másik kapunál gáz volt, ami tényleg alulszervezettségre utal.

De azért álljon már meg a menet: A Népstadionban nemigen lehet látni, hogy hányas sorban ülsz, a mi szektorunkban is nekiálltak reklamálni. Volt egy kis erdélyezés, hömbölgés és -szörnyű még kimondani is - egyesek szotyiztak és dohányoztak a lelátón!

Most nem azért, de aki ezeket nem tudja elviselni - kivétel az elcseszett beengedés - az inkább járjon színházba, vagy nézzen focit otthon.

Tesco árufeltöltő 2008.10.14. 14:21:31

Sokorai_Atala :A mosolyod csak akkor lenne jogos, ha a mindkét kapunál ugyanazon körülmények között történt volna meg a beléptetés. De ha jól hallottam nem így volt.

Gondolom Romában sem egy másfél méteres kis lyukon keresztül engedték be a tömeget.

Enok mester (törölt) 2008.10.14. 14:22:21

Sokorai,
így van, de az egy másik közeg - vagy mondjam azt, hogy más kultúra?
Nálunk mindig a másik a hibás.
Hiába van ráírva a jegyre, hogy melyik kapun menjen be, csórikám akkor is a legközelebbin fog bemenni, merthogy ő nem fog annyit mászkálni, és különben is, két perccel a kezdés előtt érkezett, ilyenkor meg már eleve nincs idő másik kapuhoz caplatni. Aztán persze kicsit sem tartja magát hibásnak, amiért a dolog úgy alakult, ahogy.

szferi 2008.10.14. 14:23:16

sokorai, a másik megoldás, hogy szektorokhoz tartozzanak a kapuk, itt megoldhatatlan. pedig jó lenne, akkor a családosoknak már a stadion előtt sem kellene elkeveredniük a keménymaggal. ott kell több kaput nyitni, ahol sokan mennek be, ez ilyen egyszerű. igaza volt annak, aki szerint egy primitív, cinikus fasz vagy. üdv.

Azazello007 2008.10.14. 14:23:21

Seahawks: és akkor mi a csöcs van, ha pénzt kapnak érte?

szferi 2008.10.14. 14:25:24

enok mester, nincs igazad. a tömeg a legegyszerűbb megoldást választja, tehát a közeli kapun fog bemenni. te is azt tennéd. a szervezők ezt tudják, és mégsem ott nyitnak kapukat, ahol kellene.

szferi 2008.10.14. 14:28:19

enok, az axiómádhoz még azt is hozzá tenném, hogy nálunk mindíg az a legokosabb, aki ott sem volt...

Enok mester (törölt) 2008.10.14. 14:29:01

Szferi, nincs igazad, én nem ezt tenném. Ha a Stefániához szól a jegyem, azon megyek be. Mint ahogy számtalanszor meg is történt. Még akkor is, ha kerülnöm kellett. Sőt meg lehet előre tervezni úgy is a dolgot, hogy az ember eleve a Stefániához érkezzen, ne a metróhoz. A szervezők persze ott tévednek, hogy abban bíznak, hogy a tömeg gondolkodik, vagy legalábbis az ajánlás szerint fog cselekedni.

Enok mester (törölt) 2008.10.14. 14:29:55

Szferi, ha rám céloztál, mint fentebb olvashattad (14:11:50), ott voltam.

Sokorai_Atala 2008.10.14. 14:32:00

Tesco, elképzelhető, hogy nagyobb db-számban adtak ki olyan jegyet, amire az volt írva: Stefánia út.
Ha belegondolsz, mivel középen a torony épület van, illetve a VIP lelátó, szerintem ez indokolt is (lehet, csak az én logikám szerint). Amúgy rómában ezen a meccsen, a Stadion is hermetikusan körül volt zárva kb. 200 m-re az első kaputól már ellenőrizték, hogy van-e jegyed. És már ott terelgettek a megfelelő irányba. Tehát már a stadion kapujáig ne jutottál el jegy nélkül.
Enok mester, pontosan erre célozgatok.
Ami rajta van a jegyen, azt kellene valahogy betartani. És mindjárt kiderülne, hogy a tervezett szerint, mindenhol a megfelelő számú ember állt (ideális esetben):

szferi 2008.10.14. 14:33:34

enok, még a te nagy eszed sem változtat azon, h a dózsa györgy felől a szurkolók felének, 10-12 ezer embernek kell bejutnia két nyolcvan centis résen

Enok mester (törölt) 2008.10.14. 14:39:50

Szferi, azért, mert valakivel nem értesz egyet, muszáj rögtön személyeskedned?
Egy szóval se mondtam, hogy a szervezők ideálisan és remekül csináltak mindent. Erre fentebb ugyancsak céloztam. Viszont a dolog másik oldala az, hogy nem csak a szervezők és a rendezők a hibásak ebben, hanem azok is, akik nem az előírt kapun mentek be, és nem ésszerű időben érkeztek. Amikor több ezer ember csak 10 perccel a meccs előtt dönt úgy, hogy elég volt az utcán való sörözésből és a haverokkal való közös szotyizásból, és most már bemegy, akkor ott óhatatlanul tumultus alakul ki. Kicsit gondolkodni kell előre, ennyi az egész. Miközben mentem a bejárat felé, rengetegen az utcán álldogáltak és láthatóan jól érezték magukat, amivel semmi gond, de ezt ugyanúgy megtehették volna már akkor a kerítésen belül, és kisebb lett volna a tumultus.

neeskens 2008.10.14. 14:40:56

Heheh már csak nyolcvan centi az a rés.....


Két óra múlva kiderül, nem is volt ott semmi, úgy kellett átmászni a kerítésen

Tesco árufeltöltő 2008.10.14. 14:47:26

Sokorai, akkor lefordítom a számok nyelvére amit írsz. A szervezők úgy számoltak, hogy kb:25000 embert Dózsa Gy.(2) út ill. Stefánia út (6) kapun keresztül fognak beengedni. Tegyük fel, hogy az eladott jegyeken feltüntetett kapu jelöléseket veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy egyharmad kb 8300 emberre egy kordont másfél méteres lyukkal utána két forgókaput + , maradék kétharmadára kb16700 emberre hat forgókaput terveztek. Nem kevés egy kicsit???

szferi 2008.10.14. 14:58:08

neeskens, két ember NEM fért el egymás mellett a fal és a vaskerítés között, esetleg összepréselődve. 80-110 cm lehetett, de nem volt nálam mérőszalag

Enok mester (törölt) 2008.10.14. 14:59:05

Én azt gyanítom, hogy igenis készültek arra, hogy a Dózsa Györgyön fognak többen bemenni, vagy esetleg látták, hogy így lesz, és ezért állították föl a külső kordont az ottani hat kapu elé. Tömegrendezvényeknél szokták így csinálni, hogy a tömeg ne egyetlen hatalmas masszában menjen a kapuk elé, hanem még a kapuk előtt csinálnak egy afféle felvezető utat. A Szigeten is így szokott lenni. Nem tudom, ennek pontosan mi a magyarázata, nyilván van valami elmélet rá, hogy ha nem ezt tennék, akkor nagy lenne a kapu előtti kavarodás, és még nehezebben lehet bejutni.

szferi 2008.10.14. 15:03:04

enok, ezzel csak az a baj, hogy így a tömeg kiszorul az úttestre. nyilván ha mindenki egyesével, félméteres helyközzel állna be a sorba, nem lenne tumultus. de van, és ezt a sokéves tapasztalat után egy valamirevaló rendezvényszervezőnek tudni kellene kezelni.

szferi 2008.10.14. 15:05:08

de nem panaszkodom, bejutottam időben, befoghatom a szám. szerintetek minden rendben volt a szervezéssel, ott voltatok, okosabbak vagytok. minden jót.

neeskens 2008.10.14. 15:08:48

Már írtam, én a Stefániáról mentem be, két perc alatt benn voltam. De a haverjaim tényleg később értek be és mesélték, hogy gáz volt.

Én csak azt akartam mondani, hogy túl van ez már picit spirázva, még akkor is, ha elcseszték.

Pár dolgot tudomásul kéne venni: A Népstadion majdnem 60 éves és nemigen lett felújítva, nincs úgy megoldva a népek mozgatása, mint a modern stadionokban.
2. Egy magyar-albánra nem szokott 25 ezer ember kimenni
3.A futballmeccsen tömeg van általában tömeg van, akik tülekednek, cigiznek, szotyiznak és nem mindig oda ülnek ahová a jegyük szól (főleg a Népstadionban, ahol ez nem is látszik)

Ettől függetlenül persze elbaszták a szervezők, de nem kéne azért ezt túlreagálni

szferi 2008.10.14. 15:21:35

nem hiszem, h túlreagáltuk. volt már sokkal rosszabb. a lényeg az, hogy ez évek óta így megy, és a szervezők nem hajlandóak megoldást keresni. Nyilván az emberekkel is gond van, de hát pont azért hívják őket szervezőknek, hogy megoldják a feladatot. lehetőség lenne rá, sztem a 2x hat kapun keresztül 20 perc alatt mindenkit be lehetne engedni, ha értelmesen lenne elhelyezve a kordon, és megfelelő számú biztonsági irányítaná a tömeget.

r_magpie 2008.10.14. 15:28:31

"Ettől függetlenül persze elbaszták a szervezők, de nem kéne azért ezt túlreagálni "

Ha valami apró riadalom tör ki a tömegben, akkor menthetetlenül a falhoz paszírozták volna az élete első válogatott meccsére kilátogató öcsémet. Nem hiszem, hogy ez túl lett reagálva.

f.fredericks 2008.10.14. 15:33:37

Nekem ez az ide szól a jegyem dolog nem teszett. Egy focimeccs nem színház vagy mozi. Egy szektorba általában ugyanolyan árakban vannak a jegyek. Hülyét tudok kapni azoktól az emberektől akik a 10. percben jönnek nézegetik a jegyüket, a sort, és fancsali képpel néznek, hogy már ülnek a helyükön, miközben két sorral feljebb/lentebb ott egy csomó üres hely. Mondtam is egy - két arcnak, hogy ez nem színház. (jó kivételt képeznek a klubcsapatoknál a bérletesek, az más, de nem hiszem hogy válogatott meccsen valakinek is bérlete lenne.)

neeskens 2008.10.14. 15:34:45

Lásd Enok mester hozzászólását:"én ennek fényében keltem útra úgy, hogy hét óra után jöttem föl a metrómegállóból. 10 perc múlva a helyemen ültem. Közben láttam egy csomó embert az utcán sörözni és beszélgetni. Mondtam is a haveromnak, hogy na, ezek mind egyszerre akarnak majd bemenni öt perccel a kezdés előtt, akkor lesz majd igazi tumultus."

Ergo, ha gyerekkel mész, menj ki fél órával előbb a normálisnál és lazán beballagsz. Tudsz a kölyöknek kólát, szotyit venni, elkísérheted pisilni stb. Amíg kiskölyök voltam és apámmal jártam meccsre ő mindig ezt csinálta.

szferi 2008.10.14. 15:45:58

fredericks, üljön mindenki a helyére. nem azért veszek jegyet egy héttel előre a felső sorokba, ahol szeretek ülni, hogy aztán legalul, rosszabb esetben a lépcsőn üljek. szarul vannak jelölve a sorok, de némelyik még látszik, számolni pedig mindenki tud.

r_magpie 2008.10.14. 15:47:13

neesekens, eddig minden meccsre úgy mentem, hogy egy órával előbb bent voltam, és soha nem unatkoztam, mert jól elvoltunk, hülyéskedtünk, figyeltük a bemelegítéseket. most egy halaszthatatlan program miatt késtünk. tudom, egyedi eset, de elvárná az ember, hogy egy ilyen alkalommal ne azt kelljen figyelnie, hol ugorhat fel a falra, ha gáz van.

probinho10 2008.10.14. 15:52:11

"sztem az is hiba, hogy a stadionnál, még a felfelé vezető lépcsőknél nincs kiírva a szektor jele. Fel kell menned, megnézned hol jársz, aztán lemenni és megpróbálni kitalálni, hány lépcsővel odébb érdemes újra próbálkoznod. elsőre pl. ez is zavaró lehet" Hát nem tudom. Ha felmész a lépcsőn, akkor nem hiszem, hogy onnan le kéne jönnöd, ha nem a te szektorod van ott, a sétányon ugyanúgy végig tudsz menni. Haverommal a C szektorba szólt a jegyünk, az F-nél mentünk fel a lépcsőn, de nem jutott eszünkbe, hogy visszamenjünk. Fent a sétányon szépen átbattyogtunk a C-hez.

"szarul vannak jelölve a sorok, de némelyik még látszik" A dánok elleni meccsen a P, most pedig, mint már említettem a C szektorban ültem, de mindkét szektorban tökéletesen látszódtak a számok, mind a sorok, mind a székek esetében. Persze ettől még máshol le lehetett kopva.

A tumultus viszont elég egységes volt. Amikor valaki szólt, hogy engedd a gyereket, akkor mindenki előreengedte a kisgyerekét kihozó fatert, és vigyáztunk rá. (ekkor mehettek a himnuszok :D)

Amúgy az engem is meglepett, hogy 25 ezren voltunk. A Dánia elleni tizenvalahányezer után azt hittem, hogy kevesebben leszünk, mondjuk 12-13 ezren, de kellemes meglepetés volt.

Enok mester (törölt) 2008.10.14. 15:53:20

Fredericks,
igaza van szferinek, mindenki üljön oda, ahová a jegye szól. Emlékszem egy magyar-portugálra, az volt Bicskeiék első hazai meccse, majdnem telt ház előtt, és nem tudtam a helyemre ülni, mert azon már ültek, és amikor megkértem őket, hogy üljenek a saját helyükre, az volt a válasz, hogy nem tudnak, mert ott is már ül valaki. Az egészből aztán az lett, hogy az emberek a meccs közben egymást anyázták és lökdösték. Alapdolog, hogy oda ülök, ahová szól a jegyem, ez ugyanis nem kiszorítósdi játék, hogy aki veszít, az nem tud hová ülni. Ő is ugyanúgy fizetett a székért. Valaki írta, hogy a Puskásban alig lehet megtalálni a helyeket. Én ezt mondjuk nem így tapasztaltam, ott van minden sor szélén a szám, és a székek is számozva vannak.

neeskens 2008.10.14. 16:01:35

r_magpie!

Mégegyszer: szerintem se volt jó a beengedés,DE: Neked pont a Dózsa Györgyről kellett bemenned, pont halaszthatatlan elintéznivalód volt előtte, pont az öcséd első meccse volt.
de: te úgy érzed, hogy a téged ért kellemetlenség, nehézség csak és kizárólag a szervezők hibája.

A székek számozása: mi az O-ban ültünk, ahol semmi sem látszik. De mindenki le tudott ülni, tudomásul kell venni, hogy ez nem a Nemzeti Színház. Főleg nálam az verte ki a biztosítékot, amikor a gyerek lobogtatja valakinek a jegyét, hogy az ő és a haverjai helyén ülnek. Két sorral feljbb van üres hely, de ő inkább veszekszik.

f.fredericks 2008.10.14. 16:07:01

Egy utopisztikus világban (esetleg Nyugaton) úgy mennének a dolgok, ahogy szferi és Enok mester mondja, de ez Magyarország. Volt olyan, hogy lementünk Fehérvárra a bosnyákok ellen, és annyira tele volt a szektor, hogy már csak a lépcsőn tudtunk ülni (pedig akkor nem 1000 ft volt a jegy) Anno még egy svéd meccsen (1-2 Egressy bődületes kapufa ha jól emlékszem) én is megpróbáltam beülni a helyemre, de konkrétan körberöhögtek. Na azóta nem próbálkozok ezzel.

Teljesen más példa a 2004-es fedettpályás atlétika VB-n konkrétan a helyünkhöz kísértek a csinos hostess hölgyek (mondjuk ez a másik véglet, nem várom el ezt egy futballmeccsen), pedig azt is mi rendeztük.

Enok mester (törölt) 2008.10.14. 16:11:05

Fredericks,
ez az ország olyan, amilyenné mi tesszük. Tudom, naivan hangzik, de akkor is,

szferi 2008.10.14. 16:20:03

probinho, akkor szerencsétek volt. én azt tapasztaltam, hogy az egyes részek el vannak választva egymástól, és nem lehet átjutni.

f.fredericks 2008.10.14. 16:21:09

Enok mester:
Megígérem, ha a következő meccsen a Te helyedre ülnék, és megmondod, hogy te vagy az, szó nélkül átadom a helyet;)
Sőt ez nem csak rád, hanem az összes NST-s kommentelőre érvényes.

szferi 2008.10.14. 16:22:02

fredericks, képzeld el, hogy kimész a barátnőddel, egyikőtök helyén pedig ül valaki. a következő üres szék tíz sorral lejjebb van, a másik szélen. mi a teendő?

neeskens 2008.10.14. 16:30:29

A csajom az ölembe ül, mert az jó

f.fredericks 2008.10.14. 16:35:53

ott a pont neeskensnél, de ha másik verziót nézünk akkor keresek a közelbe két egymás meletti helyet.
(vagy már csak ez a két üres hely van a Stadionban?)

szferi 2008.10.14. 16:40:57

látod én meg szépen megkérem az illetőt, hogy keresse meg a helyét, ha már én vettem a fáradtságot, és megkerestem az enyémet. ha pedig nem érti meg elsőre, elküldöm a búspicsába

f.fredericks 2008.10.14. 16:51:28

szferi: megnézném ha egy "Tesco árufeltöltő"-be és a haverjaiba ütközöl akik 3 sörtől és 1 Hubitól keménynek érzik magukat (pedig általában vasággyal együtt 50 kg az összes, de érdekes módon a meccseken mindig keményebbek, mint aminek látszanak). (direkt nem a kopasz kigyúrt állatokat írom, mert ők általában a kapu mögött vannak az első sorba, ahova a kutya se akar ülni.)
Én azért nem csinálnám azt amit te, mert:
1. nem kezdenék el a barátnőm jelenlétében feszkózni, még ha mind az 5-öt lecsavarnám simán.
2. az emberek 90%-a nekem anyázna, hogy takarodjak, és keressek egy üres helyet, mert nem látnak tőlem.

szferi 2008.10.14. 16:55:53

a 2. pontot is írni akartam, néznél ki a fejedből mint egy hülye, hogy most hová is menjél, a barátnőd meg idegbajt kapna, h mekkora tehetetlen f vagy :). És hidd el, hogy beszólnék a három árufeltöltőnek.

meddő vita, zárjuk le, van aki szeret normálisan viselkedni emberek között, és van aki csakazért is megmutatja, hogy azt csinál amit akar, és oda ül, ahová akar.

szferi 2008.10.14. 16:56:26

jah, a sör volt három :)

szferi 2008.10.14. 16:58:04

az ülésrend kötelező betartása persze néhány szektorra nem vonatkozik :)

f.fredericks 2008.10.14. 17:00:08

mondom elviekben igazad van, csak sajna nem ez a valóság (bár írtam a pozitív példát az atlétika VB-ről;))
részemről vita lezárva

Dandeer 2008.10.14. 17:02:41

Én a dánok ellen 40 perccel a kezdés előtt a helyemen ültem (álltam). Most késtek többen is a társaságból akikkel mentem, ezért csak 19:35-re értünk be. De tényleg érdemes ott lenni korábban, hangulatos is, és meg lehet köszörülni kicsit a torkot. :)
Megjegyzem, én utálom, ha rám szólnak, hogy üljek le (pl. egy helyzetnél ha felállok), ezért most már mindig a T szektorba megyek. Ott végig kell állni, de legalább lehet. :) Plusz van szervezett szurkolás, ami irtó hangulatos. Egyre jobban szeretek meccsre járni. Biztos öregszem. :) (17 vagyok.)
hajramagyarok.blog.hu/2008/07/31/szurkolas_1

halareaal 2008.10.14. 17:25:41

pancho, hogy érted azt, hogy attól nem lesz jobb semmi, ha pl megverjük a portugálokat? ez nem klubcsapat, a válogatottunk évente játszik 6-7 tétmeccset, ebből max 2t hasonló kaliberű csapat ellen, talán még annyit se. sztem igenis jobb lesz a közhangulat, a csapat megítélése, önbizalma, stb. ez ugyanolyan (bár kissé sarkítva), minthogy a görögök sem lettek igazából jobb csapat, attól, hogy megnyerték az ebt. sőt, a görög foci sem lendült fel különösebben, a klubszinten pl egyértelműen gyengébbek mint pár éve. ettől függetlenül sztem azért nem mondogatták, hogy jaj most mit számít ez, ettől még nem mi vagyunk a világ legjobbjai.

a tapló szurkolókat illetően igazad van, sztem sokkal jobb/félelmetesebb hangulat van, amikor 25 ezer ember boldogan szurkol, mint amikor 1-2 ezer dühösen kurvaanyázik. persze megbotránkozni nem kell, Magyarország még nem jutott el arra a szintre, mint nyugat európa, nálunk ilyen a szurkolás. mondjuk teszem hozzá, egyrészt az mlsz sem ártatlan abban, hogy végig őket szidják, másrészt amíg Mo-n nincs foci (bajnokikra kell csak gondolni) addig sokmindent nem lehet elvárni a szurkolóktól sem.

Tesco árufeltöltő 2008.10.14. 17:53:03

Aki csak 3 sört meg 1 hubit iszik meg a meccs előtt, az nem is igazi "árufeltöltő" :)

Riccio91 2008.10.14. 17:57:44

mi egy órával hamarabb ott voltunk és elbeszélgettük az időt.
csodáltuk is hogy milyen lassan jönnek befelé az emberek. azt hittük csak kamu hogy 25ezer jegy kelt el. még sorban sem kellett állnunk.

halareaal 2008.10.14. 18:03:30

egyébként nem állom meg, hogy benyögjem, hogy Madridban úgy kb a stadion fele (30-35 ezer ember) a meccs előtti utolsó 10 percben érkezett meg, és pont kezdésre meg is telt az egész, de legalábbis mindenki be tudott jutni.
szal csak azt akarom mondani, hogy nehogy már még a szurkolók legyenek a hibásak, hogy nem mennek ki 1 órával a meccs előtt üldögélni (amúgy ha hideg vagy eső lett volna, valszeg azok se érezték volna olyan jól magukat akik most ezt hangoztatják), vagy h nem úgy érnek oda szép sorjában, hogy ne legyen kavarodás. ezt a stefénia vs másik kapu vitát meg nemis értem, egy normális stadionban legalább 40-50 beléptetőkapunak kéne lennie:))

Tesco árufeltöltő 2008.10.14. 18:09:51

Nem csak Dózsa György úton nem álltak a helyzet magaslatán, a Stefánián is szopatták a népet:
"www.nb1.hu/forum2/viewtopic.php?id=29362&action=new"


"40 perccel a mérkőzés előtt értem oda a stadionhoz, a Stefánia úti bejárat el volt kordonozva, és a feltorlódott 4-5 ezer ember a kordon két szélén lévő 1-1 méteres sávban egymást agyon nyomva mehettek be, miközben a büdös bunkó beléptetők lökdösődtek, anyáztak, és akik nem tetszettek nekik tolták vissza őket a velük szembejövő tömegbe. A 25. percre értem be a stadionba..."

Azazello007 2008.10.14. 18:26:53

Mondjuk abban is van némi igazság, hogy az "öt perccel a meccs előtt még sörözgetünk, oszt' majd lesz valami" mentalitás nagyon is jellemző. Két éve Szigetes Radiohead eklatáns példa: a jónép koncert előtt tíz perccel rájött, hogy előre kéne menni, erre mindenki elkezdett eszetlenül tolakodni, minekutána elől igen súlyos állapotok alakultak ki:-)

rizla 2008.10.14. 18:34:18

"szal csak azt akarom mondani, hogy nehogy már még a szurkolók legyenek a hibásak, hogy nem mennek ki 1 órával a meccs előtt üldögélni (amúgy ha hideg vagy eső lett volna, valszeg azok se érezték volna olyan jól magukat akik most ezt hangoztatják)"

az eső más ügy, az már a pálya fedettségére tartozik. ami amúgy szintén elég kínos (mármint hogy nem fedett)

szferi 2008.10.14. 19:47:28

ha esett volna az eső, most kurvaanyáznának azok is, akik a tömegben szorongtak, és azok is, akik a lelátón élvezkedtek egy órácskát. és mind a két csoport a szervezőket okolná, hogy már a meccs kezdete előtt szét kell ázni, másképp megoldani nem lehet. Amúgy el sem tudom képzelni, hogy 10 fokban esőkabátban ücsörögjek 105 percig, ebből a szempontból tényleg szar a népstadion, minden más tekintetben azonban jobb, mint a többi lehetséges helyszín.

Egyébként kíváncsi lennék, készült-e valamolyen költségtanulmány arra nézve, h egy komplett felújítás, bontás és újjáépítés, vagy egy új stadion új helyszínen mennyibe kerülne. illetve milyenek a megtérülési arányok - a további karbantartást is beleszámítva - mondjuk 30 és 60 éves távlatban. szerintem érdemes lenne invesztálni bele párszáz millát, és úgy istenigazából helyrerakni. ez is része az ország, illetve a magyar sport imidzsének. Arról nem is beszélve, h háromszor pályáztunk eb-re úgy, hogy közben szinte semmit sem költöttünk a stadionra, bezzeg a szép tervekre annál többet.

balu11 2008.10.14. 20:35:22

csak egyetérteni tudok a poszttal - pedig mi megúsztuk a dolgot, még a himnuszt is hallottuk

viszont volt a félidőben okunk idegeskedni a szervezők miatt (talán nem pont az MLSZ-Walton miatt): jobb II. szektorban voltunk, és a félidőben néhány láthatósági mellényes fazon megfogott egy több emeletnyi magas borsodi reklám-dobozt, és nemes egyszerűséggel odarakták a szektor elé, ami kitakarta előlünk a pálya kb 1/6-át (az előttünk ülők elől még többet)

egy jó 10 perces közösségi figyelemfelhívás után előkerült vmi középgóré, és megengedte felkészült alkalmazottainak, hogy áthelyezzék az üres szektor elé

nem akkora para, mint nem bejutni időben a meccsre, csak gondoltam megemlítem - így poén volt, ha otthagyták volna még most is anyáznék (halkan magamban)

crouchy 2008.10.14. 21:28:47

Szép volt Heinrich, sikerült a sok vitától már lassan két részre szakadt nst olvasóközönségét, szinte teljesen összekovácsolnod!:) Most midnenki együtt utálja a szemét kistelekit, meg a szervezőket.

Hitchiker 2008.10.14. 22:34:22

én is csak nyugati példával tudok jönni h pár éve egy barca-levszki meccsen a nou camp legtetejére szólt a jegyünk és mivel nem tudtuk hogy jussunk be és hol hogy közel legyen az átellenes kapun sikerült a meccs elött 5 perccel ott lennünk és mégis csak 5 percet késtünk mert a helyi beléptető sereg semmiben sem akadályozott minket mindenki tudta mi a dolga h simán menjen minden. és kifelé is szinte fel sem tünt h 50000 ember jött i a stadionból mert minimum 30 kapun lettünk kiengedve.

ha tényleg olyan elképesztő összegeket kap ez a cég a felügyelésért akkor egy pár fejest ki lehetne küldeni tanulmányútra minek tényeleges haszna is lehetne legalább egy mlsz felé beadott követelés h ezt meg ezt akarják (kapuk pozíciók szervezés segítés stb.) hogy a munkájukat reklamáció mentesen tudják végezni.

ha ez sikerülne máris vidámabbak lennének a szurkolók akik ezáltal többen mennének ki és a cég is jó reklámot kapna ami megrendelésekhez vezethetne. melózni kellene hozzá de megérné mert biztos lenne a cég hely (bár lehet így is az a kapcsolatai miatt de így nem lehetne beléjük kötni sem)

tudom lehet okoskodás meg h most feltaláltam a "spanyol viaszt" meg ez itt "Magyarország" szal ne is álmodozunk de mégis hátha olvassa valaki végűlis már volt ilyenre példa

(hozzá kell tennem h a meccs 5-1 lett dinnyó iszonyatos nagy góljával a végén és olyan eső kapott el minket a vége fele meg utána amit csak a aug 20.-i viharhoz tudtunk hasonlítani, ami közvetlen elötte volt asszem)

Inferior 2008.10.14. 23:00:54

Előre közlöm nem akarok senkinek a fogadatlan prókátora lenni, az kisteleki és bandájának meg főleg nem. A "főszervező" beszélgetése no comment, mint mindenhol vannak barmok. De a beengedés témakörben megosztanám pár gondolatom, igen van személyes ismerősöm is valton gárdájából nem egy, és dolgoztam is velük is megrendelő oldalon jó pár nagy fesztiválokon. Első amit kiemelnék, hogy sajnos itthon jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a motozás és jegyellenőrzésre mint pl az angoloknál. És mindezt azért mert nincs se előtte se utána másmilyen kontroll. Gondolok itt a szurkolói kártyákra jegyvásárlásnál, stadion kamera rendszer amin tényleg lehet utólag is azonosítani az embereket, valamint a -ne adj isten -balhé van akkor a jogi szankciók is nevetségesek. Nem úgy mint kint. Magyarul a beengedés egy sokkal komplexebb történet. A motozásnál elvett tárgyakról meg annyit hogy érdemes egyszer pl az in-kal múzeumát megnézni, vagy pl a szigetnél ha valaki jár akkor a beengedésnél a konténerbe benézni miket vesznek el az emberektől. Elképesztő mivel képesek kimenni egyesek szórakozás címszó alatt. Természetesen egy db 1,5 m folyosó az egy baromság szakmailag és biztos is vagyok benne, hogy ez szimpla pénzkérdés és ezzel arányosan ember kérdés volt. A valton az itthoni piacon arról híres hogy még a többi céghez képest is mindig jóval több embert akar a bulikra pont ilyenek miatt amit aztán a megrendelők húznak le szépen. Azt gondolom, hogy a népstadion esetében mind a stefi mind az ifjúság felől kb 6-8 folyosó kellett volna ez kb összesen 35 fő jelent és a mai árakon ennek a költsége kb 400.000 + áfa, ha ezt megfelezem akkor az már olyan összeg amin biztos cigánykodnak az mlsz jeles képviselői. Arról nem beszélve, hogy pl a én már a stefin és az ifjúságin már a járdán felvezető kordonoznék pont a tömegjelenetek miatt. Közben csendesen jegyzem meg hogy angliában kordon nélkül is SORBAN álltak az emberek és nem kupacban, helyezkedve kijut előbbre. Szal visszatérve szükség van a beengedő folyosóra rávezető terelő kordonoknak, de ezt gondolom megint nem rendelt az mlsz. A jegypénztár az a valtontól külön van mindig azt a NSI és intézményei - a magyar sport másik rákfenéje Török Ottó és családja -"csoda" szervezete végzi. Nincs ember, nincs technika pontosan ott tart mint 1960 -ban sötét lukba bevan ültetve mancika és tépi a tömbről a jegyet majd dobja a pénzt a nejlonszatyiba. De amit kiakartam ebből hozni, hogy az esetek nagy részében nem a konkrét beengedő emberek és az ott lévő beengedés főnök a hibás. Ők pontosan annyira vannak kiszolgáltatva mint a nézők és ugyanannyira is félnek , mivel nincs biztosítva számukra a megfelelő emberi létszám és technikai eszköz a munkájukhoz. Ha egy kicsit belegondoltok lehet ti is feszültek lennétek és idegesek. Hangsúlyozom ez az alpári és agresszív viselkedés alól nem ad felmentést szerintem sem. A végére pedig magam nem vagyok biztonsági őr, szal nem szeretnék köcsög secus lenni a hozzászólásokban :)

Inferior 2008.10.14. 23:04:53

Ja és még valami. Akkor lesz ez kulturált ha végre valaki a megrendelő oldalon átgondalja mekkora rendezvényt csinál, ehhez mennyi pénz kell és megpróbálja a szolgáltatás minősége (biztonság) és az anyagiakközött az egészséges arányt megtalálni, majd azt a secu -s cégel elvégeztetni, és ha kell számon kérni. Nekem6nekünk sem sikerült mindig de senki sem tökéletes, és a valtonnal is volt hogy sikerült és volt hogy nem.

kroos 2008.10.15. 07:53:31

tudomásomra jutott egy adat.
97-ben ha kijutunk a Vb-re akkor fejenként 3 millio-t kapott volna mindenki.Egy esetleges döntetlenért (ami biztos kudarc) 1,5 milliot.
De mivel kikaptunk senki sem kapott semmit.

ZenZo 2008.10.15. 14:20:19

No hát nem volt semmi végigolvasni a kommentáradatot, de a végére értem. Sok vélemény hangzott el, és hát ahogyan lenni szokott, mindig a sok közt az arany középút a megoldás. Heinrich kifakadását teljességgel megértem, hiszen az utóbbi három évben pontosan hasonló miatt nem voltam magyar válogatott meccsen. (utoljára a magyar-szerben a Szuszában, hát ami ott is volt... azóta tüntetőleg :) nem voltam). És igen, a külföldi példát kellene követni sok helyen, mert előttünk járnak, sokkal. Ha nem az itthoniakat kiküldeni, akkor a kintieket idehívni, bárhogyan, de meg lehet nézni (kell), hogyan is csinálják ezt máshol. És aki azt mondja, hogy külföldön van egy kultúra, az festi magát. Persze, van, de ott is megvan a szurkolói kemény mag, és azok bizony jóval durvábbak, mint az itt emlegetett teszkósrakodók. A megoldás csak és kizárólag nem lehet más, mint a külön kordonok a vendég, a hazai és a családos részre külön külön (nem szégyen a kordon, van az máshol, válogatott és BL meccseken is). Mert megértem, aki gyermekkel vagy barátnőstől megy meccsre, az legkevésbé sem akarja a fröcsögő tömeget közvetlen közelről látni+hallani, de - bár nem vagyok egy vadember - számomra a meccsnézés az bizony cigi, meg sör, meg ordítás, és még csak véletlenül sem ülve. Még öt percet sem vagyok képes végigülni, sőt, inkább ugrálok, mint üljek. Ha ülni akarok, azt meg tudom tenni a tv előtt ingyen, ha kimegyek, akkor buzdítok, amíg el nem megy a hangom. Ez nem jelenti a kurvaanyázást, sem a személyeskedést senkivel, de tegye fel a kezét, aki 1. Kistelekit szeretné a keblére ölelni, és nem elküldeni a búsba
2. azért a kisgyermekesek se legyenek már olyan prűdek, hogy a kistelekib*szodanyád összezavarja őket, vagy akkor ne engedje sem tv-t nézni a gyereket, se iskolába. Én 93-ban voltam először válogatott meccsen a Népstadionban kisgyermekként, akkor sem volt finom a szurkolás, (amennyire emlékszem már akkor is szólt az örökzöldnek számító "ki nem ugrál..." rigmus), de már akkoriban sem tudtak meglepni azzal, amit hallottam, a mai gyerekek meg... (már tisztelet a kivételnek)

A stadionban igenis áruljanak sört! 90 perc alatt senki nem képes berúgni a sörtől! Aki piásan akar bemenni, azt nem kell beengedni, és kész. Attól a két-három sörtől senki nem lesz részeg, amit a meccs alatt megiszik, többet meg nem fog, különben a mérkőzést a wc ablakon keresztül fogja hallgatni nagyrészt.

És itt kanyarodunk vissza a rendezvényszervezőkhöz, mert nem a normális szurkolókkal kell bunkózni, hanem a nem odavalókat kell visszatartani. És azt már nem a stadion vasrácsainál, hanem 200 méterrel a stadion előtt a kordonnál hazaküldeni. A Waltontól egyelőre nem kell sokat várni, aki még nem csinált ilyet korábban. De azt meg az MLSZ-nek is be kéne látni, hogy ez nem egy olyan dolog, hogy majd belejönnek... mert attól, aki még nem csinált ilyet, nehéz bármit is elvárni, nyilván én sem tudnék szépen ívhegeszteni vagy kéményt építeni, de még csak isten mentsen meg mindenkit attól is, hogy szikét kapjak, mert műteni sem tudok. Viszont ha ki merik küldeni akár 10, akár 25 ezer szurkoló közé a szekust, 4 órára egy havi minimálbérért, akkor legyen már benne egy kis empátia meg tisztelet a fizetővendég iránt.

Inferior 2008.10.15. 15:14:21

zenzo
van a valtonnak rutinja és helyismerete is nem is kevés. pl megnyitástól asszem 2006 ig ők csinálták az arénát, valamint az elmúlt jó pár évben szinte minden nagy koncertet a népstadionban ahol megtudták oldani a beengedést és nem 25 e embert hanem volt amikor 50 e embert

Dandeer 2008.10.15. 17:54:00

Az is elég nagy probléma, hogy sokan már félrészegen érkeznek meg a meccsre. Ezért csúszik el a himnusz mindig a T-ben. :)

ZenZo 2008.10.15. 19:21:50

@ Inferior:
akkor pedig nyakig ér a sz*r a Waltonnál is. Mert ha van ilyenirányú tapasztalatuk, akkor vagy ki kell jelenteni, hogy ezt így meg így kell (ill. lehet) csinálni és ennyi emberrel, ha pedig ezt nem hajlandó megadni a megrendelő, akkor nem kell elvállalni a melót. Mert ez a hírnévnek árt, márpedig állításod szerint ez van nekik a szakmában...

gibson 2008.10.15. 22:18:51

Én úgy tudom, a Valton (nem dupla, szimpla V-vel, egy előző kommentemben én is rosszul írtam) az egyetlen olyan cég mo.-on, amelyiknek van jogosítványa nemzetközei futballmeccsek rendezésére (jobban mondva őrzésére). Tehát az MLSZ, ha akarná, sem tudná mással megrendezni a dolgot. A Valtonnak viszont nincs elég saját embere, így is meccsenként minimum 5-6 alvállakozóval dolgoztatnak állítólag, ha pedig mondjuk még egy nagy rendezvény van a meccs időpontjában, még ennél kevesebb embert tudnak kiállítani. Érdekes helyzet.

Dzsúd Horse 2008.10.16. 02:41:33

Erről a cikkről egy régebbi Vidi-Fradi meccs jut eszembe. 10 perce ment már a meccs, olyan 500 vidi szurkoló pedig várta hogy bemehessen a beléptető kapun, amit három Shrek próbált megjavítani, mezei módon, magyarul ütötték rendesen. A tömeg fél óráig bírta így, aztán elkezdtek ordibálni, hogy a fradisták már rég benn vannak, mi pedig a saját stadionunkba nem tudunk bejutni. Shrekek ekkor már semmit nem csináltak, csak álltak és osztották a tömeget. Inkább hagjyuk miket mondtak...Na és aztán elindult a tömeg, elkezdtek mászni kerítésen, kapun, mindenhol. Komolyan még a kispestiekkel lenyomott telefonfülkés, buszratámados verekedések sem voltak olyan félelmetesek, mint ahogyan arra meccsre bejutottam.

ZenZo 2008.10.16. 09:33:07

@gibson:

Akkor Valton, nekem mind1. Mindenképpen érdekes helyzet, az tény, de ez nevetséges. Persze nincs annyi nemzetközi meccs, hogy erre 20-30 cég szakosodjon, de hogy 1 lenne, azt kétlem.Ha meg így van, akkor már csinálnia kellett ilyet, nem egyet, nem kettőt, és a népstadionban is. De nevetséges, hogy atlétikai olimpiát, úszó EB-t, koncerteket, miegymást tudunk rendezni, nem tudom, meddig tart megszerezni egy nemzetközi mérkőzések biztosítása licenszet, de az MLSZ nehogy arra hivatkozzon nekem, ma, a tenderek országában, hogy nincs más, csak ők...

gibson 2008.10.16. 14:05:17

Zenzo,

nekem is mindegy, csak a Walton-Sec egy száraz pezsgőfajta, míg a Valton-Sec Kft. egy biztonságtechnikai cég, a megjegyzésem nem neked szólt, de ha valaki posztot ír az egyikről, illene helyesen írni, nem? :)

Az úszó EB-ről és az atlétikai olimpiáról nem tudok semmit, de az itthoni koncerteket is kizárólag a Valton biztosítja, James Blunt, REM, George Michael, 50-Cent, Lenny Kravitz, Szigeten minden nagyszínpados, az összes nagy sztárt ők védik-fuvarozzák, ha Mo.-ra jönnek.

Ettől persze még lehetnek szarok is, csak mondom, az MLSZ kivételesen nem a legolcsóbb megoldást választotta, egyszerűen nem volt más választásuk (furcsa, hogy mennyire utálom őket, mégis ilyeneket írok.... :))

ZenZo 2008.10.17. 10:05:02

No látod legalább az a Walton jó féle :)

A többin meg vitázhatnánk napestig, én akkor is tartom, hogy mindkét fél erősen hibázott az eset kapcsán.

Písz

Kr09 2010.01.08. 14:41:00

Ez mind szép és jó..
CSAK !!
A Valton ugy nyerte el az MLSZ mérkőzésbiztosítását,hogy az adott pillanatban egyetlenegy embere sem rendelkezett a kamarai sportRB igazolással.
Ilyen csak a LEO Security állományának volt az egész országban. Tóth Csaba és Moncz Imre irányította biztonságiak nem bünözők voltak,hanem többszörösen kipróbált,tiszta vagyonőrök. Több éven keresztül az ő elit gárdájuk tartotta a rendet.
A valtonnak szép borítékjába kerülhetett ez a törvénytelen húzás,hiszen jogilag semmi keresnivalójuk nem lett volna az MLSZ háza táján.Arról nem beszélve,hogy embereik többsége abszolute gyakorlatlan . A volt Leosok ,lehet hogy abszurd,de nagyon profi szinten voltak egy mérkőzés lebonyolitásához. Ehhez kellettek olyan ismert nevek a szakmából,mint Iványi,Bognár,Bagjos,Munkácsy és még sorolhatnám.A valton egy kókler,teljesen buták ehhez,csak a pénz,a lefizetett emberek zsebe számit. Bűncselekménnyel jutottak az MLSZ-be. A kamarának ez fel sem tünt. Fasza

Kr09 2010.01.10. 12:12:37

Ja,és még valami.
Nekem semmi bajom a valtonnal,hiszen azt én is elismerem,hogy egy arénában lebonyolítanak egy koncertet,de erre bármelyik 50 főnél több embert mozgató biztonsági cég képes.
Bár az állományuk nagyon gyenge.
Személyesen ismerem és munkájukat ismerem a volt Leosoknak,Hubicsák Ferencnek,ha kellett,akkor 1000 embert mozgattak,de visszatérve,nem hiszem,hogy a Valton felérne olyan sport biztosítási tapasztalatokkal,mint Merha Attila,Bagjos Richard,Erdélyi György ,Éliás Béla és még sorolhatnám.
süti beállítások módosítása