Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

SALE! SALE! SALE! - Skót labdarúgóvásár

2008.08.01. 08:00 donnelly

Habár az átigazolási időszak még korántsem ért véget a skót profiklubok számára, a bajnokság közeledtének ténye és a szurkolók megkövetelik, hogy szánjunk néhány karaktert az SPL csapatainak eddigi igazolásaira. Ezt itt és most megtesszük, rögzítve a jelen állapotokat, és nem zárjuk ki azt sem, hogy a későbbi, Európát megrázó skóciai hírekkel egy újabb posztban jelentkezzünk, például Sir Alex Ferguson és Céronaldó Aberdeenbe szerződése esetén.

Ahogy az a skótoknál lenni szokott, hatalmas összegekről nem nagyon van tudomásunk, az árak általában nem nyilvánosak, de nem is nagyon hoznának lázba senkit a két pohárka között az asztal szélén átcsúsztatott pennyk, használt sportszárak, lyukas labdák, Rod Stewart koncertjegyek. A Celtic nem nagyon költött, annál inkább a Rangers: hat millát szórtak ki csatárokra - rájuk is fért a támadófoci erősítése, na meg ránk is.

ABERDEEN. Az a Gary McDonald érkezett a középpályára, aki januárban bombagóljával hálistennek kiejtette az Evertont az FA-kupából az Oldham Athletic játékosaként. Az ő párja lehet középen a New Firm rivális Dundee Unitedtől ingyen érkező Mark Kerr. Charlie Mulgrew, az U-21-es válogatott balbekk a Wolverhamptontól jött, az ára titok. A meghatározó játékosok közül Barry Nicholson a hosszabbítás helyett a Preston North Endet választotta. Jackie McNamara, a korábbi kelta kapitány egyetlen sérülésekkel tarkított év után lelépett a Falkirkhöz. Steve Lovell, aki Amy Macdonald bikája, simán el lett zavarva (meg még öt másik szerencsétlen) - ez a Calderwood gyerek nem számol olyasmivel, hogy marketing érték meg hasonlók.

 

CELTIC. Egy nagy megosztó, Jorgosz Szamarasz - ez a helyes magyar átírás - állandósítása mellett (azért az a 9-es mez enyhe túlzás) Gordon Strachan (ejtsd: sztráken) megszerezte Londonderryből az egyszeres északír válogatott szélsőt, Pat McCourtot is. (Pötének üzenjük, hogy) Boruc egyébként maradt, ahogyan az elmúlt szezon legjobbja, az ír válogatottban játszó skót McGeady is. John Fitzgerald  Kennedy végül nem a Wellbe, hanem Norwichba került kölcsönbe.

DUNDEE UNITED. A Terroristáknak sikerült magukhoz édesgetniük a másodosztályú városi riválistól a középpályás Scott Robertsont, állítólag nem a legsportszerűbb eszközökkel (ahogy az lenni szokott). A szintén HVCS-nek számító U-21-es válogatott Paul Dixon a Celtictől érkező McGovern kapussal kézenfogva a védelmet, míg Shala (Mannheim) és Feeney (Cardiff, kölcsönbe) a támadósort fogja gyengíteni. Ebben még (Pöte, figyelj!) a Man City egykori legendás szélsője, Willo Flood is a segítségükre lehet, aki tavaly szintén mutiba érkezett a Wales-i főváros madarainak kegyelméből, és még marad, tisztelettel. A norvég Christian Kalvenes haza indult, de Burnleyben kötött ki, Kerr márt volt feljebb (Dons), Robb még lesz később (Buddies), Noel Hunt pedig a Readinget választotta, hogy egy csatársorban szerepelhessen a bratyóval, igen, azzal a köcsöggel, amelyik szétrúgta Cech fejét.

FALKIRK. Jackie McNamara (34) beugrott még egy évre, de így is ki fognak esni, és ő lesz az edző jövő nyártól. Segítője nem az egykori skót válogatott és Rangers-szélső, Neil McCann (33) lesz, aki tavaly augusztusban megpróbálta eltörni Scott Brown lábát a Celtic elleni meccsen, de csak a sajátját sikerült, méghozzá két helyen. Lee Bullen (Sheffield W, 37) érkeztével gyakorlatilag már komplett is a skót Bolton kerete. Burton O'Brien még mindenképpen figyelmet érdemel (szintén a Wednesdaytől), illetve igazoltak fiatal játékosokat is, de őket majd csak akkor fogjuk megismerni, amikor mesterhármast lőnek szájbarúgnak valakit a Kilmarnock ellen a rájátszásban. Egy flikk-flakkosnak, Pedro Moutinhónak elfogyott a zseléje, úgyhogy kénytelen volt visszatérni Luzitániába, a hálátlan Jack Ross a rivális St Mirrent választotta, míg Peter McMahon az egyetlen Skóciában játszó angol csapathoz, a Berwickhez igazolt.

HAMILTON. Az Accies a St Mirrennel a kiesés elleni küzdelemben megedzett Mark Corcorannel kiegészülve fog kizuhanni, mint a huzat éremre törni, és ebben segíthet Lyle (Dundee) és Akins (Huddersfield), akik csatárkodni érkeztek. A távozók: Halliwell, Gilhaney, Davison, Twigg - akinek ezek a nevek mondanak valamit, az tegye fel a kezét!

HEARTS. A bombaerős keretre való tekintettel László Csaba még nem igazolt senkit, bár az ugandai Maradona, David Oboua még érkezhet, amennyiben beengedik az országba, illetve a volt Hibbies shrácot, Derek Riordant is megkörnyékezték a Szívek. A keret ésszerűsítése annál nagyobb feladatot jelenthet Mr. László számára, hiszen tele vannak elkényeztetett, lusta sztárokkal. Ez egy olyan európai futballhatalomnál, mint a Heart of Midlothian, nem is meglepő. Roman Bednart sikerült elpasszolni a West Bromnak 2,3 millió fontért, illetve eddig még öt másik labdarúgót sikerült leépíteni - a végleges névsort majd a László Táborban tesszük közzé.

HIBERNIAN. A Barcelona által megtépett Paatelainen-fiúkhoz csupán David van Zanten, az St Mirren masszív ír-holland védője érkezett. Guillaume Beuzelin szerződése lejárt, irány Coventry (a bányavidéken biztos jobb a levegő)! Nagy az elvándorlás Edinburghból ezen a nyáron, ugyanis rajta kívül még hat kevésbé meghatározó játékos távozott az Easter Roadról. Az a Hibbes-szurkoló legyen szíves írjon nekünk, aki fájlalja Antoine-Curier, McCaffrey, Ayre, Zarabi, Noubissi, vagy Gray elvesztését! (Amúgy nem kell pánikolni, a húszéves Damon Gray nem veszett el végleg, a Particknál marad kölcsönben.)

INVERNESS. A Felföld Zidánjait eddig főleg a Marius Niculae-saga történései foglalták le, ugyanis a Caley el szeretné passzolni a román csatárt a Dinamo Bucurestinek rongyos félmillió €uróért, de valamiért akadozott az ügylet - a végkifejlet a poszt befejezése után fog kiderülni vala, erről majd később számolunk be tisztelettel. Jött egyébként egy 23 éves csatár, Andy Barrowman a Ross Countytól (skót U-19-es, egykori birminghami, 33 meccsen 24 gól az előző évfolyamban, jól érzi magát a hegylakóknál). Érkezett még Lionel Messi  Djebi-Zadi akinek eddigi legkomolyabb klubja az SC Verl volt, illetve Ryan Esson, aki nem annyira elsőszámú kapus. A helyi legenda, Dennis Wyness sajnos a St Mirrenhez igazolt, Dean McDonald, pedig egyik kedvencünk, a Rushden & Diamonds játékosa lett. A korábbi drogos, Richie Hart marad a Felföldön, a másodosztályú Ross County igényt tartott rá. Ő egyébként kokain birtoklásáért kapott 300 font büntetést a szervektől (enyje-bejnye!), biztos a ritka levegővel és az alacsony vérnyomással védekezett...

KILMARNOCK. A Killie beújított egy 9-est, Allan Russell (balra) személyében, akinek eddig ez a legnagyobb klubja, pedig volt már néhány (Hamilton, St Mirren, Macclesfield, Mansfield, Forest Green, Partick, Airdrie - csak érdekességképpen). Jött még Gavin Skeleton Skelton (jobbra) az összezuhanó Gretnától, illetve jött volna Abdul Osman is, csak ő megbukott az orvosi vizsgálatokon - nem értjük, mért nem a Dundee Unitednél próbált szerencsét, ezzel a névvel simán leigazolták volna. A kertek alatt megérkezett a Derry City csatára, Conor Sammon is, aki a Cherry Orchard FC-ben kezdte pályafutását. A gyakran kölcsönadott, de hősként visszatérő Paul di Giacomót (aki egyébként skót és egyszer kapáslövéssel mentett pontot, tehát hero) elengedték, szintúgy Gary Wales-t. King Kenny fia, az egykori Celtic és Liverpool kerettag Paul Kenneth Dalglish pedig visszavonult és utánpótlásedző lett Houstonban.

MOTHERWELL. Az Acélosok nagyon elbízták magukat ezzel a bronzéremmel és eddig nem igazoltak senkit. Noha masszív a csapat, vérfrissítés nélkül vissza fognak esni. Grehan és McGuire személyében két nem túl komoly támadótól szabadultak meg.

RANGERS. Na itt aztán röpködnek a milliók és - amolyan Madridosan - csak csatárok érkeznek. Mindjárt itt van Kenny Gerinc Miller, aki ezúttal a Derbyből érkezik 2 millió líráért, további hárommillió pound sterlingbe került Kyle Lafferty (a Burnley jól járt, szerintünk nem ér annyit), illetve még egymillió guinea volt Andrius Velicka, a Viking Stavanger csatára (Stavanger és Liverpool az európai kultúra fővárosai 2008-ban, nagyon szép helyek). A korábbi stabil csapattag, Thomas Buffel térdsérülése után már nem nagyon tudott bekerülni a védelembe, így hazatér Brüggébe/Bruges-be (nem akarjuk megsérteni sem vallon, sem pedig flamand olvasóinkat). Filip Sebo nem sok vizet zavart eddig sem, a kölcsönadás után is maradhat a Valenciennes-nél, míg Jeroen van den Broeck állítólag visszatér Hollandiába az AGOVV Apeldoornhoz hát basszus syntax error.

ST MIRREN. A támadószekcióba érkezik Tom Brighton a Millwalltól, aki nem egy gólzsák de sebaj, ott lesz Wyness, az Inverness eddigi emblematikus figurája. Védő és támadó is jön még: Jack Ross eddig Falkirkben vágta a fát, Steven Robb pedig a United (na nem a Manchester) balszélsője volt. A távozók közül van Zanten és Corcoran már szerepelt föntebb. Egy védő, egy középpályás és egy támadó megbuktak és egy osztállyal lejjebb kezdik a tanévet: Maxwell - Partick Thistle, Brittain - Ross County, Kean - Queens of the Stone Age Queen of the South.

18 komment

Címkék: d skót spl

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr27592903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shinigami 2008.08.01. 09:53:33

mr. tordelalabat vszeg torghellere es lipcseire hajt csak egyelore nem haladnak jol a targyalasok es meg nem nyilvanos

davidmoyes 2008.08.01. 10:08:03

hálistennek miiiiiiiiiiiiiiiiii!
TILTAKOZOM.

davidmoyes 2008.08.01. 10:12:36

hát basszus syntax error.. :) ez kész!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.08.01. 11:54:34

A Rangers csatárokat vett a bajnokságra és bl -seljtezőkre. De ha bekrülnek a Bl-be (isten ments), akkor úgy is védőké lesz kulcssz

KeRTi · http://blog.gardenee.net 2008.08.01. 12:14:58

LászlóCsabáról szívesen olvasunk, de az egész skót "cirkusz" azért nem biztos hogy érdekel minket... szerintem.

pbgi 2008.08.01. 12:21:42

A Rangers a napokban leigazolta a Charlton-tól 2,5 millió fontért Madjid Bougherra-t.
(Méghogy nincs pénz az erősítésekre...)

A Celtic nagyon közel van Gabriel Tamas megszerzéséhez, a pletykák szerint a színfalak mögött már megegyeztek. Illetve szeretnék leigazolni a Barcelona által Lyon-nak kölcsön adott, nálam 9 nappal idősebb Marc Crosas-t.

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.08.01. 12:31:11

@pbgi

Remélem, az látszik hogy nem ma reggel rittyentettem ide ezt a posztot és kb. 70%-ban most a kiscsapatokra koncentráltam, úgyis az Old Firmről szól majd az egész évad:), ezért maradhatott ki nekem Bougherra. A Tamás-ügy már hetek óta húzódik, arról majd akkor szólunk, ha tényleg megvalósul, de kösz az észrevételeket!


@KeRTi

Akkor neked tudom ajánlani a László Tábort, ami még folytatódik egyelőre, a skót bajnokság beszámolóit meg majd szépen átugrod (azért szerencsére vannak itt olyanok is, akiket érdekel az SPL, ez a poszt is olvasói kérés alapján született).


@davidmoyes

Ne haragudj, de nem tudtam kihagyni;)

pbgi 2008.08.01. 12:51:32

donnelly

Persze, látszik, és én sem kritizálni akartam, csak igyekeztem valamiféle plusszal szolgálni az egyébként jól sikerült poszthoz.


KeRTi-nek:
Szerintem érdemes figyelnünk az SPL-t, főként egy dolog miatt. Szvsz a skót bajnokság csapatait nem alkotják jobb képességű játékosok, mint a magyart, de látszik mennyivel többre képesek lelkesedéssel ezek a fickók. Ez kifejeződik a színvonalban is...
Ott van a két nagycsapat, amelyiknek a szezonban minimum 20-22 meccsen nagyon meg kell izzadniuk a Kilmarnock, Dundee United, Hibernian nevű csapatok ellen, noha játékosállományuk sokkalta jobb, mint a kicsiké... (Hjó, ezek mellett van tényleg kb. 12-13 olyan meccs, amit simán hoznak a nagyok.)

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.08.01. 13:22:03

És emellett még ott az Old Firm, ami után minden kedves NST-olvasó megnyalhatja az összes ujját, tisztelettel:)

JSanyo (törölt) · http://jsanyo.freeblog.hu 2008.08.01. 14:43:09

Hibbant Hibernian-szimpatizánsként jelzem, hogy egyáltalán nem fáj, viszont Beuzelin annál inkább, azt meg kihagytad, hogy a Barca ellen az utsó pár percre Gróf Dávid állt be védeni.

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.08.01. 14:48:58

Kedves Hibbant, nem látom az összefüggést az átigazolások és Gróf Dávid tizenvalahány percnyi játéka között... Kifejtenéd bővebben?

halareaal 2008.08.01. 15:19:33

ennyi pénzből akár már magasabban jegyzett játékosokat is vehetett volna a Rangers.

Rangers10 2008.08.02. 12:20:55

Jó a poszt ;)

Valóban, ennyi pénzből nevesebb pléjerek is jöhetnének, de valamilyen okból kifolyólag nem vonzó a skót bajnokság.
(két konkrét eset, Palladino neve felmerült még júniusban a Gersnél, azóta inkább a Genovához ment; plusz egy Roma játékos a Celtic helyett inkább a Lecce-t választotta - ha rosszul emlékszem, javítsatok ki)

Pedig nem is kell olyan régre visszaugrani az időben, mikor még Caniggia, de Boer, B. Laudrup igazolt a Rangersbe...
úgy látszik, egy UEFA kupa döntő nem elég csábító referencia, meg kell nyerni a BL-t, akkor talán nem csak angol 2-ből igazolunk :DD

JSanyo (törölt) · http://jsanyo.freeblog.hu 2008.08.02. 20:07:03

Donelly: csak annyi, hogy Beuzelin eligazolását sajnálom, mellette pedig megjegyeztem, hogy az SPL egyetlen magyar játékosa (ha jól tudom) játszott felkészülési meccsen. Csak nézd meg, hogy hol és hányszor írtak az utóbbi időben Kisjézusról, meg hányszor róla. Nyilvánvalóan még nagyon fiatal játékos, és a skót bajnokság nem tartozik az európai élvonalba, de érdemes lesz rá figyelni. Hiszen még Kisjézus is csak kopogtat az első csapat ajtaján.

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.08.03. 18:56:13

Kedves JSanyo,
még mindig nem értem, hogy mit keresne egy felkészülési meccs összeállítása egy átigazolási posztban. Fejtsd már ki plz!!!

rexford 2008.08.04. 10:36:29

Buffel soha nem is akart bekerülni a védelembe.

JSanyo (törölt) · http://jsanyo.freeblog.hu 2008.08.04. 16:22:26

jó, elismerem, hogy off egy kicsit... csak megjegyeztem. ezek szerint biztos fogsz írni egy külön bejegyzést a skót csapatok felkészülési meccseiről :)

rexford 2008.08.05. 23:33:03

Kár volt a milliókért, Rangers. Szerencse, hogy repülőjegyre ebben a szezonban már nem kell költeni.
süti beállítások módosítása