Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dugd fel, Gigi!

2008.05.14. 07:00 Vendégszerző

Erdélyi testvérlapunk kicsit megkésve bár, de Klausenburg-kolléga segítségével beszámol nekünk arról, milyen érzés román bajnoki címet ünnepelni Kolozsvárott. Lássuk, lássuk...! „Ünnepel az egész város, bajnok lett a kincses város!” – zúgott a rigmus magyarul még órákkal a futballtörténelmi diadal után. Természetesen magyarul, hiszen Kolozsvár első bajnokcsapatának, a CFR-nek a szurkolói közt szép számmal akadnak nemzettársaink. 101 évvel a klub alapítása, 17 évvel az utolsó vidéki csapat (Universitatea Craiova) és 38-al az utolsó erdélyi gárda (UTA Arad) által megszerzett román bajnoki cím után az 1907-ben Kolozsvári Vasutas Sport Club néven anyakönyvezett együttes birtokába került a román bajnoki cím.

Bár az alig hat éves sikersztori (Pászkány Árpád, a csapat jelenlegi tulajdonosa 2002-ben még a C ligában vásárolta meg az egyesületet) villámgyorsnak tűnik, hosszú és rögös út vezetett a sikerig. A CFR-nek meg kellett küzdenie a román futball összes mítoszával, kezdve Bukarest legyőzhetetlenségével és zárva a Steaua tulajdonosának, Gigi Becalinak mindenhatóságával. A diadalmas őszi menetelés (mindössze 4 döntetlen az első 18 meccsen) tavaszi bukdácsolássá változott, kiesés ellen küzdő csapatok is szereztek pontot a vasutasok ellen, de szerencséjükre a döntő pillanatban a Steaua is elvesztette a Dinamo elleni fővárosi rangadót.

Így a CFR.nek már csak az U elleni kolozsvári derbit kellett behúznia az utolsó fordulóban. A már hetek óta biztos kieső házigazda azonban nem adta olcsón a bőrét, bár a mai napig sem lehet tudni, mi motiválta jobban a játékosokat: a Becali által beígért eurómilliók vagy saját szurkolóik fenyegetése, akik lábtörést helyeztek kilátásba vereség esetére. A balhéiról is hírhedt hazai tábor ezúttal a vendégszurkolókkal nem tudott összecsapni, így a meccsre vonulóban a csendőrökön töltötte ki dühét, még Aurel Litan tábornok, a megyei csendőrség parancsnoka is kapott egy téglát a fejébe.

A CFR-nek mindössze 500 jegy jutott a Ion Moina stadionban, s a vendégszurkolók óvatosságára jellemző, hogy a hölgydrukkereknek ezúttal otthon kellett maradni. A fellegvári CFR-arénában közben közel tízezren követték kivetítőkön az eseményeket, és a helyi tudósítások szerint a város kocsmáiban is többnyire a vasutasoknak drukkoltak.

A meccsen – a csapatokkal ellentétben – a két tábor hozta szokásos remek formáját, koreókra és rigmusokra a legfinnyásabb kritikusoknak sem lehetett panaszuk. Az U-sok még füstöltek egy kicsit, hogy most se unatkozzanak a tűzoltók, magyar-gyalázó rigmusaikat azonban mindössze 10 másodpercre vették elő. Erre ugyanis válaszul a CFR szurkolói Mészáros Alpárt, az U magyar nemzetiségű edzőjét kezdték éltetni.

A meccs viszont nem volt valami nagy szám, és némileg hasonlított a két csapat decemberi találkozójára. Az első félidőben az U két ajtó-ablak helyzetet is kihagyott, a CFR meg lőtt két lesgólt, a másodikban pedig egy 11-es döntötte el a három pont és a bajnoki cím sorsát. Fabio Bilica a brazil-argentin barátság jegyében ugrott rá Diego Ruizra a hazai kapu előtt, a büntetőt azonban közel öt perces, olykor tettlegességig fajuló tárgyalás-sorozat előzte meg a két csapat játékosai és a bíró között. Végül a csapatkapitány Cadú belőtte a győztes gólt, a végén az U még kihagyott egy ziccert, a CFR-sek pedig ünnepeltek egy kicsit a Moinán, majd elhúztak saját stadionjukba, ahol már telt ház, 14 ezer drukker várta őket egy hosszabb ünneplésre. Az igazi buli azonban csak vasárnap lesz, mivel szombaton még kupadöntőt játszik a csapat az Unirea Urziceni-nel, s a díjak is csak akkor érnek ide Bukarestből. A szövetség ugyanis az utolsó forduló előtt ponthátrányban levő Steaua mérkőzésére vitte ki az érmeket és a bajnoki trófeát.

A bukaresti katonacsapat, illetve tulajdonosa, George Becali számára azonban lehet, hogy nem is a bajnoki cím utolsó körben való elvesztése lesz a legnagyobb tragédia. A meccs ugyanis a pályán kívül folytatódott a Steaua számára: miközben a CFR stadionjában, illetve a város kocsmáiban zajlott a fieszta, és a KVSC-galeri, azaz a vasutascsapat magyar szurkológárdájának törzskocsmájában zengett a „Csepereg az eső, CFR az első”, valamint a „Stand up for the champions” rigmus, az egyik városszéli vendéglőben a korrupcióellenes ügyészség nyomozói rajtaütöttek egy ötfős társaságon. Négy közülük Becali embere volt, az ötödik Gigel Coman, az U éppen a Steauától igazolt játékosa, aki ezúttal eltiltás miatt nem volt kerettag. A rajtaütés során a bukarestieknél egy táskát találtak, benne 1,7 millió euróval, amelyet az U játékosainak szántak, arra az esetre, ha pontot raboltak volna a CFR-től. Mint kiderült, az akcióra már napok óta készültek a korrupcióellenes hatóság illetékesei, Becali és sleppje telefonjait lehallgatták, így csak az volt kérdéses, mikorra időzítik a leleplezést. Az időpont kiválasztása azt jelzi, hogy az ügyészek kitűnő dramaturgiai érzékkel rendelkeznek, mivel este az CFR örömujjongásáról készült képeket már a rajtaütésről szóló bejátszások váltották, valamint az élő, Becalival készült telefoninterjúk, amelyekben a Steaua tulaja elismerte ugyan, hogy a pénz tőle származik, ám kijelentette: az embereinek cukorkát, illetve telkeket kellett volna vásárolniuk érte.
 
Az ügyészek, illetve a labdarúgó-szövetség azonban nem voltak vevők a román futballéletben évek óta büntetlenül garázdálkodó ex-juhász humorára: előbbiek bűnvádi eljárást indítottak ellene, utóbbiak pedig a Steaua megbüntetéséről döntöttek. A tét nem kicsi: ha bebizonyosodik, hogy valóban le akarta fizetni az U-játékosokat, Becali akár 12 évre is rács mögé kerülhet. A Steaua mindenható urának amúgy nem ez lenne az első hasonló esete: már márciusban bejelentette, megjutalmazza azon csapatokat, amelyek pontot rabolnak a CFR-től, néhány éve pedig saját luxusautójával üldözte a Besztercei Gloria csapatbuszát, eurókötegeket lóbálva a kezében, hogy így próbálja rávenni a csapat játékosait: még a szokásosnál is nagyobb erőbedobással harcoljanak a fővárosi rivális Rapid ellen. A tranzakcióból azonban akkor sem lett semmi: az erdélyi klub vezetői megtiltották a játékosoknak, hogy bármit is elfogadjanak Becalitól. (Rossz nyelvek szerint korántsem a becsületesség motiválta őket: a román élvonal egyik legrutinosabb bundacsapataként számon tartott Gloria állítólag azért nem fogadta el Becali ajánlatát, mert a meccset már eladta a korábban jelentkező Rapidnak).
És mi a CFR-siker titka? Természetesen a pénz. A csapat főrészvényese, Pászkány Árpád évről évre nagyságrendileg egyre jelentősebb összegeket fektetett a csapatba: 2004-ben, az első ligába jutás után még 1,5 milió euró volt a klub költségvetése, idén pedig már 20. Jövőre 100-at ígért a tehetős üzletember, Iuliu Muresan klubelnök egyik korábbi nyilatkozta szerint ebből akár 50-et is költhetnek erősítésekre, hogy helyt álljanak a Bajnokok Ligája csoportkörében. A román bajnok ugyanis – főként a most éppen hoppon maradó, azaz selejtezőre kényszerülő Steaua nemzetközi eredményeinek köszönhetően – idén már a legjobb 32 között kezdi meg európai szereplését, és az UEFA pénzdíjaiból, a televíziós-, reklám- és jegybevételekből legkevesebb 10 millió euróra számíthat. Nem csoda, hogy Pászkányék rohamléptekkel bővítik a Constantin Radulescu-stadiont, hogy az augusztusra már az UEFA összes igényének megfeleljen.

A csapat pedig biztos fog erősödni, a CFR még a bajnokság vége előtt megszerezte Cristian Prette Sanchezt, a Huracan 23 éves középpályását. Vele már hatra nő az argentin légiósok száma a csapatban, bár a nyáron várhatóan távozók is lesznek.

Ioan Andone, a román válogatott egykori hátvédje (az 1990-es világbajnokságon Milla papa tréfálta meg emlékezetes módon) már második bajnoki címét nyerte edzőként, miután 2004-ben a Dinamóval volt aranyérmes. A joviális, 48 éves tréner elődjével, az olasz Cristiano Bergodival szemben nem egy nagy taktikus, viszont erőnlétileg kiválóan készíti fel a csapatot, amely az utolsó percig megy előre. A szezon során folyamatosan váltogatta az 4-4-2-es, az 4-2-3-1-es és a 4-1-4-1-es játékrendszereket.

A kapuban hárman is megfordultak. A román Eduard Stancioiu kezdte a szezont, akit aztán egy buta kiállítás miatt a portugál Nuno Claro váltott. Télen jött a Rosenborgtól a kanadai Lars Hirschfeld, meg is kapta a lehetőséget, de hibái miatt (öngólt ütött a Steaua elleni rangadón) hamar kikerült a csapatból. Jött újra a végig legegyenletesebben védő Nuno, aki azonban megsérült, így végül Stancioiu fejezte be az idényt.

A védelemben a jobbhátvéd Tony da Silva a legbiztosabb pont, a külsőben és harciasságában is Simon Tibit idéző francia-.portugál a szurkolók nagy kedvence. Középen a csapatkapitány, szintén portugál Cadú is ritkán hiányzik, mellette legtöbbször a brazil Andre Galiassi de Sousa játszik, aki a sárga lapokat elég szorgalmasan gyűjtögető csapat egyik legtisztábban focizó védője. A svéd Niklas Sandberg nem tudott alkalmazkodni, egyre kevesebb lehetőséget is kapott, nyáron valószínűleg távozik. A negyedik középhátvéd, a Besztercéről érkezett Gabriel Muresan a szezon végére lendült formába, de a legtöbbször védekező középpályásként szerepelt. A bal oldalra meg hiába jött a svéd válogatott Dorsin, nem tudta kiszorítani a jobb lábas Cristian Panint, aki a csapat második legrégebbi tagja: még 2004-ben igazolták le Aradról.

A középpálya védekező részlegének főnöke egy újabb portugál, Dani, mellette néha honfitársa, Andre Leao, néha meg Muresan is felbukkant. A karmesteri pálca kivételesen egy román focista, Eugen Trica kezében van, a bolgár bajnokságban éveket töltő focista egyben a csapat házi gólkirálya is volt 15 találatával. A széleken két olyan focista ficánkol, aki 11 másodperc alatt futja a száz métert: a portugál Antonio Semedo és az argentin Sebastian Dubarbier. És akkor még ott van a román bajnokság talán legpengésebb játékosa, Emanuel Culio, aki szélsőként és belső középpályásként is bevethető.

A támadóegység ősszel Christian Fabbianiból és Didyből állt, előbbi 10, utóbbi 7 gólt szerzett. A brazil azonban tavasszal sérülés miatt egy percet sem játszott, sokan az ő hiányának tudják be a csapat visszaesését. Fabbiani pedig, aki 2,2 millió eurós vételárával a román bajnokság legdrágább igazolásának számít, tavasszal kiszorult a csapatból, miután kiszámítható játékával (a kapunak háttal tartja a labdát, kihasználva hatalmas termetét), illetve bohóckodásaival egyre jobban fékezte a csapatot. Helyére a szintén argentin Diego Ruiz került, aki szerzett is néhány fontos gólt, mellette Semedo vagy Dubarbier (olykor mindkettő) lépett előrébb.

Ez a nemzetközi társulat szerezte meg a kolozsvári foci első bajnoki címét, s szombaton akár duplázhat is, hiszen a CFR kupadöntőt játszik az Unirea Urziceni ellen. Pászkány ambíciót ismerve azonban a román bajnokság meghódítása csak az ajtót nyitotta meg az európai élmezőnybe való betörés felé.

26 komment

Címkék: összefoglaló szakértelem több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr21467078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1728 2008.05.14. 07:40:38

Szülőfalum... meg vagyok hatva.

tb 2008.05.14. 08:07:58

gratulálok a CFR-nek, kiváncsi vagyok mire mennek a BL-ben

a másik ami eszembe jutott, hogy ez a Gigi Bicali nagy gazember lehet (úgy látszik, ha egy juhász a foci közelébe keveredik, mindig megégeti magát...) azonban nem igazán értem, hogy miért ér 12 év börtönt az, amit mondjuk Spanyolországban teljesen nyíltan csinálnak, nekem legalábbis úgy tűnt, hogy nem azért fizetett, hogy feküdjenek le nekik, hanem épp, hogy az ellenfél ellenfele jobban hajtson. Persze ez sem túl tisztességes, de nálam ez nem csalás kategória, sokkal inkább az, amit a Gloria csinált a Rapiddal (már, ha igaz a hír)

argentin#21 2008.05.14. 08:43:41

kozben meg bovult a varos kincstara... a roman kupa is a varosba kerult [ CFR 2-1 Unirea Urziceni ]

Mourinho már nem a király 2008.05.14. 08:50:50

Azért, mert Spanyolországban megengedett, a legtöbb országban nem.
Becaliról láttam már videót amikor feszítővassal egyengeti a Maybach Mercedeszének ajtóját :D

argentin#21 2008.05.14. 09:23:26

videoval meg talan viccesebb is

youtube.com/watch?v=X9dDmPVmj-o

ötcsillagos paraszt a tag

Sath 2008.05.14. 09:26:47

Megnéztem a videót...és az embernek sírni lenne kedve...

De valaki árulja már el legyen olyan szíves, hogy mit csinál ez az "ÚR" a Maybach-hal? Miért?

Sajnos nem értek románoul, a videoban csak mondanak valamit.

wynarsky1 2008.05.14. 09:35:11

de tényleg, azt én sem értem, ebben mi a korrupció?nem azért fizet, hogy kapjanak ki, hanem azért, hogy nyerjenek...nemcsak Spanyolországban lehet ilyet csinálni, máshol is hallani ezer ilyen sztorit, ez szerintem tök hülyeség..

drosiii 2008.05.14. 10:03:22

Azért annyit javítanék, hogy Arad az nem Erdélyhez hanem Bánsághoz (Bánát) tartozik.

the real 2008.05.14. 10:12:51

Bárhogy is, de befolyásolja az eredményt, és ebben az esetben nem tesznek különbséget negatív (ha saját ellenfelének fizet, hogy kikapjon) és pozitív (ha a vetélytársa ellenfelének fizet, hogy nyerjen) "motiválás" között.
Nálunk például a Fegyelmi Szabályzat mondja ki:
"sportszervezetének jogtalan előnyt szerez, illetve másoknak jogtalan előnyt nyújt, valamint ezek bármelyikére kísérletet tesz".

rexford 2008.05.14. 11:28:40

Semmi érdemlegeset nem mond (nem is nagyon szokott), egyszerűen nekiállt kijavítani az ajtót, mielőtt kiküldik Németországba. Egy kamionnal koccant egyébként.

A tágabb értelemben vett, mai Erdélybe Bánát és Partium is beletartozik, a történelmi Erdélybe viszont nem.

drosiii 2008.05.14. 11:50:45

a tágabb értelembe vett, értsd nagy Mo része a mostania Románián belül. és akkor én erdélyi vagy bánsági lennék? Teljesen más beszéd, kultúra, stb... Tágabb értelemben csak a mostani Mo-n élő kultúrbajnokok hívják, akiknek tökmind1. Erdélyben magyar többség volt, Bánságban sosem.

rexford 2008.05.14. 12:39:42

Lehet csűrni-csavarni a szót, lényeg, hogy abban az állításban semmi hiba nincs, hogy az UTA volt az utolsó erdélyi bajnokcsapat a KVSC előtt.

drosiii 2008.05.14. 12:46:25

én voltam már az UTA stadionjában és mindennek tűnt csak Erdélynek nem :P (részemről abba is hagyom ezennel a kötekedést)

bakító 2008.05.14. 13:16:16

A kultúrarroganciát sem érdemes erőltetni. A történelmi Erdély alatt mit is kell akkor érteni? Az István korabelit, a hódoltság korabelit, a OM monarchia korabelit vagy mit?
Ezek a határok nem voltak azonosak a történelem folyamán.

Semmi baj nincs azzal, ha valaki Aradot Erdély részének tekinti, és azzal sincs semmi baj ha valaki a leveszi onnan a Partiumot és Bánátot.

És nagyon örül itthon mindenki, hogy a CFR bajnok lett.
És remélem, hogy a Steauát és kőparaszt elnökét súlyosan el fogják meszelni. Ezzel mutathatna Románia némi ejrópaji habitust. Azt amit ez a ordenáré alak művel, azzal súlyosan lejáratja az egyébként jobb sorsra érdemes román bajnokságot.

zalamatyi 2008.05.14. 13:32:25

Amióta a területeket Romániához csatolták, összességében beszélünk Erdélyként róla. A romániai magyarok körében maradt a tagoltság (Erdély, Párcium, Bánát (vagy Bánság)), viszont a román sajtó egységesen Erdélyként kezeli az ő nézetükből Kárpátokon túli területeket. Szerintem a cikk szerzője is valami ilyesmire utalt.
Gratula a Kolozsvárnak, összeszorított foggal vártam, hogy teljenek a percek az utolsó fordulóban, hogy megtudjam mi az eredmény. Az pedig már csak külön öröm, hogy a "gombnyomogató" (Becali azt ígérte, hogy tavasszal nyomogatja majd a gombokat rendesen és a Steaua majd megelőzi a Kolozsvárt, ami majdnem sikerült is neki) juhászbojtár, ingatlan és teleknepper, aki nem általlott saját pártot alapítani, amivel majdnem be is jutott a parlamentbe (még egy pár ezer nacionalista, hitbuzgó ortodox és sikerül, és szerintem idén ősszel már össze is jön majd neki), ha csak aprócska sansszal, de kacsingat a rácsok mögé.
Külön öröm volt látni, hogy az amúgy Becalival egyenrangú társaság (nacionalista, gombnyomogató, paraszt bunkók), a Dinamo vezetősége mi mindent tett meg, hogy ne az ősi rivális nyerje meg a bajnokságot. Extra pénzt ígértek játékosaiknak, úgy motiválták őket, ahogyan csak bírták, még az sem érdekelte őket, hogy milyen nemzetiségű a CFR tulaj. gratula érte.

..és gratula még sokszor a CFR-nek, irány a BL és tessék helytállni!!

jurgen 2008.05.14. 13:53:58

Gratula a fiúknak!

Aradebil 2008.05.14. 15:12:11

remélem egy csoportban lesznek a Villarreal-al,lehet még el is mennék odáig:)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.05.14. 15:51:09

Kolozsvárt a legnívósabb ligába,
Becalival egyenest a Dunába!

grecki 2008.05.15. 15:51:39

Grat !

Azt is furcsa volt olvasni, hogy magyar származású játékos sem nagyon van a keretben, de hogy román se nagyon.... Portugál, argentín és brazil spílerek tolják Kolozsváron?

Leeroy of SMV Design 2008.05.15. 19:28:24

argentin21: Épp linkeltem volna a videot, tényleg emlékezetes a Maybach-"javítás"... :))

argentin#21 2008.05.15. 20:51:59

Az egesz roman bajnoksagban alig akad magyar jatekos, pedig a napokban epp a Steaua csalta el Szekely Janost (temesvari szuletesu) , es meg egy Bikfalvi (pontosabban Bicfalvi ) is kergeti Bukarestben a labdat,de utobbi egy szot sem tud magyarul (kurva anyjat!). Az utolso magyar jatekos, akit meg erdemes megemliteni az Ilyes Robert volt (Rapidnal jatszott,most az FC Brassonal), valamint a magyar valogatott Csizmadia Csabat, aki idejeben eszrevette ,h nincs mit a roman bajnoksagban keresni...
Na de megis kellemesebb nezni argentinokat meg portugalokat ,mint ocska roman jatekosokat. Nagyot emeltek ezek az import focistak a bajnoksag szinvonalan...

Hartog 2008.05.15. 21:08:42

Teccik a poszt! A sztori meg mégjobban :) Kiváncsi leszek rájuk majd a BL-ben, ha már magyar csapat úgysem...

rexter 2008.05.16. 01:52:36

mikor jutunk mi valami hasonlo szintre??? elcsapataink par ezer euros fekakkal probalkoznak, az egesz szanalmas. ennek a Kolozsvarnak 10x annyi penze van mint az osszes magyar csapatnak egyuttveve!! Kurvara le vagyunk maradva, es ez egyre csak nő!!

rexford 2008.05.16. 13:23:46

Argentin21, tuti, hogy Bikfalvi nem beszél magyarul? Furcsa lenne, mert magyar többségű városban, Nagykárolyban született. Persze lehet, hogy ő is olyan magyar, mint Gabriel Tamas vagy Gavril "Pelé" Balint.
Még van egy jó magyar nemzetiségű játékos, Sepsi László. A Benficában játszik, sajnos nem került be az Eb-keretbe.
(Ilyés Robival együtt fociztam kölyökkoromban. Elképesztő nagy király volt, nem meglepő, hogy vitte valamire.)

argentin#21 2008.05.16. 21:08:40

Bikfalvirol azt hallottam,hogy nagyon "kinai" neki a magyar oszt lehet csak egy teves info..ja persze Sepsi Laszlo elfelejtettem. na meg ott van Claudiu Keseru , o is nagyvaradi, de elkepzelheto,h o sem tud sokat magyarul... ez mar ilyen, manapsag divat Erdelyben ez a faji keveredes ezert nem is meglepo,ha majd az a hibrid gyermek nem tudja meg nevet sem helyesen kiejteni...szal van ilyen sajnos.
süti beállítások módosítása