Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Mesél a frankfurti erdő - Eintracht gegen Bayern

2008.04.21. 21:00 Vendégszerző

Az n+1 okból ezúttal sajnálatos módon elmaradó Bundesliga összefoglaló hiányát olvasói segédlettel próbáljuk álcázni, mégpedig egy originále élménybeszámoló formájában. r_magpie, hűséges olvasónk, a németes csőlátást magyaros furfanggal mattolta, így egyenesen a Westkurve szívéből érkezik a tudósítás az Eintracht Frankfurt – Bayern München meccsen tapasztaltakról. Magunk részéről nagy örömmel tesszük közkinccsé, sem el nem vettünk, sem hozzá nem adtunk, kivéve a kedvcsináló videót az olvasmány elejére. Hey Eintracht Frankfurt, schalalalala.

Másodjára sem tudtam ellenállni Eintracht Frankurt-törzsszurkoló rokonom szerető meghívásának, és a tavalyi, Hertha-elleni szezonzáró után most az év meccsére, a Bayernt megnézni mentem ki a Waldstadionba (azért sem hívom a hivatalos nevén).

Meccsnap, szerda délután. A Frankfurtig tartó kb. 80 km-t vonaton tesszük meg, mert ilyenkor a belépővel ingyenesen lehet tömegközlekedni az egész tartományban, ráadásul így kis társaságunk minden tagja részesülhet a magunkkal cipelt láda sör tartalmából, amit szépen elhelyezünk két ülés közé, hogy mindenki hozzáférhessen. Bár néhányan megbámulnak, amikor a rekeszt cígelve helyet keresünk az első osztályon, egyáltalán nem lógunk ki a sorból: aki a meccsre jön, mind feltankolt. A felszálló fekete-fehér-piros mezesek legtöbbje sörösdobozokkal telepakolt reklámszatyorral van felfegyverkezve. (Van jobb is: útitársaim beszámolója szerint a legutóbbi hazai meccs előtt egy társaság egy ötven literes(!), almaborral teli hordóval kászálódott fel a vonatra.) Ahogy közeledünk Frankfurt felé, szép lassan megtelnek a kocsik, megannyi sört szorongató Amanatidis, Kyrgiakos és Caio esélylatolgat és/vagy danolászik. Itt-ott feltűnik egy-egy Poldi-mezes leányzó, meg néhány jóllakott napközis is Bayern-sállal a nyakában. Miután a pályaudvaron gondosan elhelyezzük a csomagmegőrzőben a láda megmaradt tartalmát, villamossal rögtön a stadionhoz sietünk: egyikőnk jegye még egy üzérnél van, félóra keresgélés után sikerül is átvenni (az eredeti 14 euro helyett 75-ért). Mindez már csupa eintrachtszínű, hömpölygő tömegben történik. Ezután megint sietni kell, mert temérdek a tennivaló: fényképezkedni, feltölteni a szurkolói kártyát (hogy meccs közben vásárolhassunk a híg és drága sörből), és belopni egymást a Westkurvéba: hatunkból csak kettőnek szól oda a belépője, de ez pont elég arra, hogy kijátszva a biztonságiakat 10 perc múlva mindannyian bent legyünk a híres-neves szektorban. (Ahová az említett módszerrel általában a megengedettnél egy-kétezerrel többen zsúfolódnak be.) Lent előttünk az Eintracht – vagy az itt gyakran használt nevén: SGE – már melegít, a túloldalra nemsokára a müncheniek is kikocognak, hatalmas pfújolás és füttykoncert közepette. Frankfurtban ki nem állhatják a Bayernt és szurkolóit, és nem kell hozzá a tömegpszichózis individum-oldó hatása, hogy velük érezzek. (A szurkolókat természetesen nem utálom, egyszerűen csak nem értem.)


Kezdés előtt a már csordultig telt stadionban felharsan a frankfurti rendőrkórus archív felvétele, az Európa szívében (Im Herzen von Europa), az autentikus német sramlizene stílusjegyeit bőségesen felvonultató klubinduló. Zászló- és sálerdő, mindenki állva énekel (a vendégszektoron kívül) – nálam pedig a megmosolyogtató dallamvilág ellenére is beüt a libabőr-effektus. Rögtön ezután a hangosbemondón dirigáló főszurkoló vezényszavára mindenki lengetni kezdi a percekkel azelőtt kézhez kapott lufiját, ez pedig fekete-fehér-pirosra festi az egész kanyart, ami a zászlóerdővel együtt nagyon komoly látványt nyújt. (A Sportklub nézői ezt biztosan nem élvezhették, ilyenkor valószínűleg még Bánki Dodó igyekezett jól kijönni egy körmondatból.)


Mivel már tudtam, hogy a Westkurve két óra hosszáig folyamatosan ugrál és énekel, igyekszem minden energiámmal a meccsnézést és a szurkolást egyszerre megvalósítani. Az utóbbi majdnem végig megy, az előbbi csak néhány perc elteltével, amikor sikerül abbahagyatni az előttünk két sorral álló sráccal egy bazinagy zászló lengetését. Ami már ez első percekben szemet szúr: Ribéry és Toni félelmetesek. Élőben valahogy jobban átjönnek azok a rezdülések, amikor egy-egy passzból, bemozgásból lehet érezni, hogy egy játékos külön kategória. Érezte ezt a tábor is, Toni tízpercenként megkapta a maga vafankullóját.
Az első félidőben a Bayern jórészt tesze-toszáskodik, az erősen farsúlyos (Funkel, a bundesliga-dzsungelharcos 3 védekező-középpályást pakolt fel a négy védője elé) Frankfurt pedig a több mint öt meccse gólképtelen Amanatidis-Fenin páros ellencsapásaira hagyatkozik. Tonit rendszeresen négy-öten veszik körül, Russ pedig (aki a helyi varacskos disznót és népi hőst, Kyrgiakost helyettesíti) meglepően magabiztosan bólintja/sodorja ki a lakli olasz felé érkező labdákat. Az Eintracht pedig egyre bátrabban mer előre is passzolni.


Ha a meccs nem, a Westkurve lüktet: szünet nélkül váltják egymást a dalok, rigmusok, zeng-zúg a Waldstadion, mindenki élteti az imádott SGE-t. Az pedig csak hab a tortán, hogy közben megszerzik a vezetést is: a 30. percben Ochs rajzol be egy tökéletes ívű banánt jobbról, Köhlernek csak a fejét kell beletennie. Hangrobbanás, eszeveszett üvöltözés, és innentől kezdve kettőzött hangerejű szurkolás. És jöhet a nagy sláger, a Harisnyás Pipi főcímdalára írt ugrálós hepaj. Százszor nagyobb poén, mint a mexikói hullám, csak sokkal-sokkal fárasztóbb. Tessenek csak figyelni! A nagy jókedvbe még az is belefér, hogy Amana a félidő vége előtt az üres kapuval szemben állva taccsra lő egy ziccert, de kit érdekel, schwarz-weiss wie Schnee, das sind die SGE!!!

Félidőben leteszteljük, hogy férfiaknak miért előnyös, hogy a stadion a városi erdő közepén van: a férfivécé előtt kígyózó 40 méteres sor végétől ugyanis csak egy kőhajításnyira húzódik az első fasor. Hitzfeld is kihasználja a szünetet: a láthatatlan ember szerepét tökéletesen alakító Kroos (reméljük, nem ő az új Lars Ricken) helyére behozza Podolskit Toni mellé. Így ritkul a hazai tizenhatos előtti sűrű erdő, és ezzel szinte minden megváltozik. A Bayern már nem is annyira tesze-tosza, a Frankfurt pedig úgy kezd el játszani, mint akinek van veszítenivalója. Pedig dehogy. Igaz, ahhoz, hogy végleg forduljon a kocka, irdatlan nagy mázli kell: Fenin lövésénél Rensingről az „aluminium” alsó élére pattan a labda, az ellentámadásból szöglet lesz, a szögletből pedig gól: Van Buyten lökését nem veszi észre a bíró, és máris ott az 1-1.


A Westkurve nem kenődik el, újra harcba küldi a fiúkat. Akik viszont már nem nagyon hiszik el, hogy a harci kedv itt még győzelmet eredményezhet. És valóban, – minden bizonnyal a Gerd Müller gps-ével a zsebében játszó – Toni az utolsó negyedórában kétszer is frappánsan válaszol a vafankullókra. Erre persze megjön a szemközti Bayern-tábor hangja is, de gyorsan elnyomja őket a szüleik vérnősző kapcsolatát firtató rigmus.
Toni második gólja egyébként nemcsak a bajor szurkolókra volt felszabadító hatással: a hazaiak az utóbbi hetek jó eredményei után kezdték elhinni, hogy ebből akár UEFA-kupa is lehet. Köhler fejese után végképp, de 1-3 után a helyére kerül minden: az utolsó percekben újra minden mindegy-alapon énekel és ugrál a hazai tábor, a meccs után hazafelé baktatók nagy része pedig kedélyesen mosolyog, és örülnek neki, hogy Frankfurt-szurkolók.
A vonaton hazafelé még elemzünk (rekeszünk maradékát aranyértéken is továbbadhatnánk a körülöttünk ülőknek, de nem kapnak, hehe), a szomszédos kocsiban mindenki énekel. Én pedig nagyon elkezdem irigyelni az eintrachtlereket, azért, hogy ezt kéthetente átélhetik. És újra megbizonyosodom arról, hogy középcsapatnak a legjobb drukkolni: 40 ponton felül minden újabb meccs, gól és pont egy hatalmas ajándék.

19 komment

Címkék: német beszámoló bundesliga frankfurt h bayern münchen

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr11435556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d3vnull 2008.04.21. 21:07:29

grat magpie! Korrekt cikk!

Paul Newman Jr. 2008.04.21. 21:29:06

Jó lehetett, magpie, szinte irigyel az ember :)

Nekem nem kimondott szívem csücske a Bundás, de azért nézem, és hangulatban simán veri a többieket, főleg a nyamvadt spanyolokat.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.04.21. 21:29:12

...különösen azért, mert mentes az öncélú fikázástól. Így is lehet.

Asidotus 2008.04.21. 21:32:33

Ez nekem is tetszett!

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.04.21. 21:33:13

Azért Bánki Dodó kapott egyet :)

Lojzi_ 2008.04.21. 21:47:32

Nagyon jó kis írás volt, bearanyozta az estémet (pedig általános iskolás korom óta Bayern szurkoló vagyok), remélem nem utoljára írtál ide nagyobb terjedelemben.

Kiváncsi lennék ilyen meccsekre élőben, biztos élmény lehet.
Kár, hogy nem a meccs előtt olvastam az írásodat.

Bevallom őszintén, a Bayern szurkoló szemszögéből sok különbség nincs az Eintracht, a Bochum, a Hannover, a Hertha és társaik között, tulajdonképpen az egyetlen félelem, hogy pontokat szórunk el, holott nem kellene. És nagyon örülünk, ha nem mi hagyjuk ott az értékes pontokat, hanem a Werder, vagy a Schalke.
A csapatok őszi találkozója (nemkülönben a Frankfurt egész őszi teljesítménye) csak tovább erősítette bennem az "arctalan csapat" érzést, viszont az ilyen színvonalas szurkolói írások (és a mellékelt vizuális anyagok) simán ellensúlyoznak egy gyenge csapatteljesítményt, ahogy a Dortmund sem lesz arctalan csapat 80.000 őrült fanatikussal a háta mögött.
Kicsit olyan érzés fogott el, amikor Bundesligához még csak a Sat1-en lehetett itthon hozzájutni és ott ezerszer jobban domborították a liga emberi arcát és csodálatos hangulatát. Tulajdonképpen akkor jegyeztem el magam egy életre a Bundesligával. Jó lenne, ha a hazai sporttévék szakemberei és műsorszerkesztői is megadnák a módját a meccseknek a felvezetéseknél. Szerintem van hová fejlődni.

Romanista 2008.04.21. 21:47:50

szép volt magpie, jó neked

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2008.04.22. 08:18:52

pompás cikk, átjött a hangulat!

rexter 2008.04.22. 09:50:19

ja fasza iras. elkeserito mennyire messze vagyunk mi ettol... 14 euros jegyar helyett 75 euro feketen es megveszik, szurkoli kartya, tobb tizezer nezo stb. stb. stb...

T.F.E. 2008.04.22. 10:08:31

rexter:
mindez a játékon (és az ellenfeleken) is múlik. Ha magasabb lenne az NB1 színvonala, és a BL csoportkörben játszana (nem esélytelenül) egy magyar csapat, a 75 eurós jegyet itt is megvennék, és lenne több tízezer néző is. :-)

Ronal-d'oh! 2008.04.22. 14:51:35

Nagyon, nagyon jó lett, grat!

r_magpie 2008.04.22. 16:38:38

köszi mindenki

a magyar viszonyokhoz szokott embernek egyébként tényleg hihetetlen mindaz, ami egy ilyen klubot körülvesz

ja, és erről már többször megbizonyosodtam, de újra: a németek halálosan szerelmesek a bundesligájukba (a II-be is), náluk minden más (BL, egyéb nagy bajnokságok) majdhogynem mellékes

nur die SGE:)

djkoszi 2008.04.22. 18:28:05

Hú nem is tudod mennyire irigyellek. Minden vágyom, hogy egy eintracht meccre kimenjek. Imádom a csapatot és a szurkolás félelmetes. Ááááá...hihetetlenül jó lehetett.

fernando 2008.04.22. 18:38:51

Nagyon jó cikk, írhatnál többet is ide, de a legjobb az lenne ha szerződtetne valamelyik sport tv. Biztos nézném a közvetítéseid... ;-)

Alles gut!
Zombori Nándor

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.04.22. 20:28:23

Kicsit off: Nagyon úgy tűnik Lahm mégsem marad a Bayernnél, a Barcához vágyik a lelkem...

a_kicsi 2008.04.22. 22:13:27

A cikk olvasása utan megjön az embör kedve, hogy egyszer élöben is megnézzen egy ilyen hangulatos találkozòt és részese lehessen az élménynek.

Minden elismerésem. Remek darab: a szöveg, a betétek, a képek... egyszerüen minden együtt. Ilyen jöhet máskor is!!

koak_7 2008.04.22. 23:24:47

Nem vagyok egy Bundesliga rajongó,de a hangulat átjött!Remélem egyszer mi is eljutunk erre a szintre!Attól tartok ez nagypapakorban következhet be,akkor már kampósbottal-de kimegyek az biztos!

Ha nem lesz munkád,szólj-intézünk egy helyet a sporttvnél..
süti beállítások módosítása