Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

La Liga, 18. forduló - Kokó, Manci és José Marti

2008.01.07. 22:00 pancho_sanza

A rövid bajnoki szünetet nagyon érdekesen használták ki a La Liga mezőnye, mert mindössze a csapatok felének sikerült az ellenfél kapujába helyezni a labdát, így megtörténhetett az a csoda, hogy minden gólnak volt pontokban mérhető értelme is. Mindössze egy gólnélküli találkozó akadt: a Valencia nem tudott túllépni városi riválisán, de elsősorban a saját árnyékán és ismételten kellemetlen helyzetbe hozta szurkolóit, akik kénytelenek voltak egységesen tiltakozni az elmúlt időszak eredménytelensége miatt. A hétvége másik fontos momentumának ismét a hét pont bizonyult, ami a Real Madrid előnyére utal, és nem akar fogyni. Szerencsére nőni sem, mert egy esetleges kétszámjegyű különbséggel nem tudnánk mit kezdeni. Természetesen nem panaszkodhatnak a katalán fővárosban sem, mert mindkét csapatuk dobogón áll és az Espanyol játékát látva, ez valószínűleg így is marad. A Barcelona meg kötelező győzelemmel próbálja meg tartani a lépést üldözői előtt, mert az Atlético Madrid is a magabiztosság látszatát keltve aratott tekintélyt parancsoló győzelmet idegenben. A Sevilla cipóra verte a Betist, ezzel is jelezve, hogy az andalúz trónra még mindig igényt tart. Esett 21 gól és megtudhatjuk melyik csapatban játszik José Marti. Tovább után részletek.


Pár nappal ezelőtt a La Liga edzői közül Ernesto Valverde előző évi teljesítményét értékeltük a legtöbbre. Erre nagyon büszkék vagyunk, mert választottunk csapata a megszokott magabiztos és főképpen eredményes játékkal nagyon hamar kétvállra fektette az ugyancsak a harmadik helyre aspiráló Villarreal csapatát. Rangadónak indult, aztán Fuentes nem bírta cérnával a még nem is létező nyomást és otthagyta védőtársait és előreszaladt pár métert. Tamudo meg rutinból befutott a helyére és kapta is a labdát, innentől meg talán még Torghelle Sanyi is boldogult volna. Persze ettől még izgalmas is lehetett volna a mérkőzés, de a hazaiak pát perc múlva újabb találattal kedveskedtek a győzelmi reményekkel érkező sárga tengeralattjárónak: Valdo mutatta be, hogy a jó reflexek és a sarok felejthetetlen pillanatokat eredményezhetnek. Ekkor jártunk a tizenharmadik percben és a lényeges dolgok már eldőlni látszottak, és véglegesen el is dőltek húsz perccel később, amikor Tamudo ismételten beköszönt. Ezután már csak egy Rossi kapufa és a legfontosabb hazai játékosok lecserélése említhető meg érdemben, így sorrendben a tizennegyedik bajnokiján nem kapott ki az Espanyol. Lassan gondolkodhatunk rajta, hogy mikor fog? (Espanyol – Villarreal 3-0)

 

 

Barcelona másik részén mennyire örülnének egy ilyen tekintélyes sorozatnak, de nekik pont most kell nulláról kezdeniük, s bár az első lépcsőt látszólag simán vették, azért kockázatok és mellékhatások tekintetében elég rosszul állnak. S most nem Victor Valdésre gondolunk, hanem arra, hogy míg az Espanyolt senki nem bántaná egy Mallorcán kiharcolt döntetlen miatt, addig a gránátvörös-kék csapattól mindig és mindenhol csak a három pont elfogadható. Ennek megfelelően elől erősek, hátul szellősek, de amíg a pontok jönnek, addig nincs gond. A mérkőzés egyébként elég gyengére sikerült, amit jól jelez, hogy Márqueznek kellett megtörnie a gólcsendet és mázsás terhektől megszabadítani Frank mágust és fiait. Pedig az első félidő minden tekintetben kiegyenlített volt. Aztán a vezetés megszerzése után pár életképes kontra és egy lesgól is született, de végül Eto’o távoli lövése döntött el mindent a hajrában. Azonban ennél még mindig több kell, mert a Mallorca egyáltalán nem az igazi arcát mutatta. (Mallorca – Barcelona 0-3) Ezzel szemben a Zaragoza a legszebb oldalát mutatta és végre játékosai képességének megfelelő produkcióval rukkolt elő. Viszont rossz helyen és rossz időben, mert a Santiago Bernabéuban nem adnak könnyen egy pontot sem. Különösen mostanában, amikor az eredményesség a legmagasztosabb cél a királyi gárda életében. Ennek megfelelően egyetlen valamirevaló támadásukkal el is döntötték a mérkőzést. Aztán lőttek még egyet, ha már a vendégek megtették azt a szívességet, hogy kitámadtak és megadták azt a két dolgot, ami Robinho számára szükséges: üres terület és a rajta védekező játékos figyelmének megosztása. Az eredmény egy szép második találat, amellyel a Real Madrid bebizonyította, hogy akármilyen ötlettelen és enervált játék mellett is képes behúzni a mérkőzéseit. Különösen, ha Casillas is elhomályosít mindenkit. S ez nem sok jóval kecsegtet a riválisok és az izgalomra vágyó szurkolók számára. (Real Madrid – Zaragoza 2-0)

Persze vannak olyanok, akiket ez legkevésbé érdekel, mert a királyi gárdától független célokért szállnak harcba. A Riazor közönsége két ilyen csapatot is láthatott: hazai oldalról a bennmaradás elkerülése, míg vendégoldalról a negyedik pozíció elérése szerepel a legfontosabb helyen az idei (t)étlapon. Ennek megfelelően csipkedték magukat a játékosok, de a játék inkább a mezőnyre korlátozódott, így a kapuk nem forogtak veszélyben. Egészen a félidő hajrájáig, amikor egy tetszetős támadás végén Forlán meg nem szerezte a vezetést a vendégeknek. Ennek megfelelően hazai rohamokkal indult a második félidő, amely nagyon gyorsan eredményre is vezetett: Agüero fejezett be egy gyors ellentámadást kitűnően a fellazuló védelem asszisztálása mellett. Ezután még egy ritkán látható távoli fejesgól esett, a sípos ember nem adott meg egy tizenegyest a hazaiak javára, de a hülye bíró már hagyományosan a pálya tartozéka az Atlético mérkőzésein. Persze ők is jobban örülnének egy kiegyensúlyozottan korrekt bíráskodásnak, mint a hullámvasútszerű hibás ítéleteknek, amelyek rosszabb esetben akár a szezon egésze szempontjából is döntőek lehetnek. Vagy így, vagy úgy. A Deportivoról mindössze annyit szeretnénk mondani, hogy legalább 5 játékosra lenne szükségük, hogy valós eséllyel induljanak a kiesés elkerüléséért folytatott háborúba. Meg Valeronra. (Deportivo - Atlético 0-3) Beharangozónkban azt találtuk mondani, hogy a Valencia nincs egyelőre olyan mélyen, mint a Levante. Pedig ott vannak és még nincs vége az előadásnak. Az már biztosan látszik, hogy ki tudják húzni kapott gól nélkül a legkisebb csapatok ellen is, de azért ennek fejében nem kellene feláldozni a támadásokat. Főleg nem a Levante ellen és nem hazai pályán. Egyszerűen nem lehet mit mondani, mert a mérkőzés során azért nem lehetett érezni, hogy a vendégek biztos kiesők a hazaiak meg Bajnokok Ligájából jöttek. Mesterségük címere meg töketlen. Na jó nem bántjuk őket, mert elég szégyen ez számukra, de legalább ebben az évben nem látunk majd nagy arccal és önbizalommal járkáló valenciai játékost. Messze van még az út vége, és ha ilyen tempóban vánszorognak akkor Koeman mesternek meg vannak számlálva a napjai. Főleg, ha Zigic a titkos fegyvere, aki teljesen feleslegesen és céltalanul kiállítatta magát. A közönség meg csak fütyült és lengette zsebkendőit. (Valencia – Levante 0-0)

Sevillában tapsoltak, mert ismét az a szép este köszöntött be az andalúz fővárosba, amikor mindegy volt, hogy ki érkezik a Sánchez Pizjuan stadionba, mindenképpen egy önbizalom- és mosolyhervasztó pofonnal gazdagabban távozik. Ráadásul most a legutáltabb csapat látogatott ide a városi rivális személyében. S nem akarta tudomásul venni, hogy nincs esélye: ennek megfelelően hatalmas iram, kemény párharcok, vér és a Kovács „Kokó” István, Telek „Manci” András páros vezette fel a mérkőzést. Aztán Luis Fabiano nem hazudtolta meg magát és egy rendkívül csúnya vállas góllal megszerezte a vezetést. Aztán nem sokkal később fejelt is egy igazit. A mérkőzés eldőlt, a különbség még nem. Szerencsénkre Alvés, a Sevilla és a kommentátor nem hagyott minket elaludni, bár nehéz is lett volna nyugalmi állapotba kerülni, mert „José Marti” többszöri említése nyitogatta a bicskát a zsebünkben. Egyébként a Sevilla megérdemelten nyert és számunkra úgy tűnt, hogy nagyon egyben van, így Keita, Koné és Kanouté a legrosszabbkor mennek el Afrika kupázni. De ennél is aggasztóbb, hogy az egycsatornás sporttelevízió mi alapján „válassza” ki a műsorvezetőit, mert az előbb idézett szó jobban fájt, mint egykoron az a Chacón füles. Kétszer. (Sevilla – Betis 3-0) Mindössze hat másodpercben össze lehetett foglalni a santanderi és a bilbaói csapat összecsapását. Egyik oldal sem a támadóarzenáljáról híres, sokkal inkább a kevés góllal elért sok pontban hisznek, de míg hazai oldalon a terv megvalósulni látszik, addig a vendégeknél még mindig keresnek egy kellően hatékony csatárt. Sok sikert hozzá! (Racing – Athletic 1-0)
A világ legnagyobb maflását kapta most a Getafe. Hazai pályán jelentős győzelmi esélyekkel futottak ki a gyepre a madridi játékosok, s ennek megfelelően mentek is előre. Csak az üres kapu is túl kicsinek bizonyult számukra. Az ötösről is, így aztán az 53. percben bekövetkezett a futball örök törvénye szerinti esemény: a kevés helyzettel operáló vendégek beköszöntek egyszer. Kétszer. Háromszor. (Getafe – Valladolid 0-3)  Ezzel szemben a kis andalúz rangadón a mérkőzés képének és két csapat erejének megfelelő eredmény alakult ki. Viszonylag korán, hiszen a huszadik percben már minden fontos eseményen túl voltunk, amikor a vendégek egyenlítőtalálata megszületett. Persze a sárgalapokat nem számoljuk, és azt a két kapura lövést sem, ami még hátravolt. Sajnos meg kell említenünk, hogy anyukánk szerint az Almería Valenciában játszott. Sajnáljuk, de ha Kokó megérdemelte, akkor igazságosnak kell lennünk. (Recreativo – Almería 1-1) Murciában az történt, amit vártunk, annyi különbséggel, hogy egy vendéggóllal többre számítottunk, de ettől függetlenül egy közepes színvonalú mérkőzésen a hazai csapat magabiztosan és megérdemelten győzte le az Osasunát. (Murcia - Osasuna  2-0


 

25 komment

Címkék: videó spanyol összefoglaló la liga

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr97288758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trek · http://rapidreszeg.blog.hu 2008.01.07. 22:49:05

Komolyan nem bírom felfogni, hogy lehet ilyen kommentátort alkalmazni egy SPORT tvn. Egyszerűen felfoghatatlan, az öreg valami olyan szintű amatőrséggel közvetítette a sevilla meccset, hogy többször elgondolkoztam nem április elseje van-e. Ennyire nem lenne kommentátor jelölt Mo.-n, hogy ilyen mélyre kell nyúlni?
Egyébként Hala Madrid!

halareaal 2008.01.07. 23:36:01

lehet hülyeséget kérdezek(marquez után elkapcsoltam) de az a meccs 0-2 lett nem?
legalább josé marcinak ejtette?:D

nasteey 2008.01.07. 23:41:29

Pancho, megártott a szünet? :)

A Barca 2-0-ra nyert... ;) Bár a 3-0 lett volna az igazságos, mert Henry gólja biztos nem volt les. (Amikor Puyol labdát kapott nem volt lesen, mert beragadt egy védő, utánna meg a labda vonala a meghatározó, Henry pedig mögötte volt.) Henry viszont tapsot érdemel, nagyon jól nyomta, ha ez lesz mostantól a minimum, akkor jó vásár volt.
Bojan meg nagyon jó gyerek, 17 évesen képes színvt vinni a játékba... az a bőrös gyönyörű volt.

A Zaragoza meg nem lehet ilyen szerencsétlen, otthon fektethették volna két vállra a Madridot... :@

wan2bee 2008.01.08. 04:20:21

es a szunetmentes PL az mar smafu.. rangassatok elo a fa alol az alkoholgozos habitangot. hamar...

r_magpie 2008.01.08. 08:51:31

nagyon sajnálom Török Lászlót, a rádiós közvetítéseit nagyon bírtam, de amit a tévében művel, az mindenkinek rossz. neki is, hallatszik, hogy rosszul érzi magát a közvetítés alatt. de akkor mit szóljon a néző...elképesztő, elképesztő alacsony színvonal... itt most nem túlzás, hogy bárki, akit az utcáról behívnak, jobban tudna közvetíteni

lehet, hogy azért alkalmazta a sportklub, hogy így a szurkolók tömege egy emberként kiáltson lédererért és világiért?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.08. 09:20:07

1. Egy csomó hasznos információt elmondott. Látszott, hogy készült az öreg. (expo, magyar vonatkozású vizilabdasiker, római történelem, folyó, stb)
2. A jegyzetelni lehet, de a nézőnek ezt nem kell bejelenteni. Többször meg főleg. (Valaki mutassa meg neki a Livescore-t)
3. A folyamatos beszéd nem szükséges:az egyértelmű dolgokat látja mindenki.
4. Fikázni könnyű, próbáljunk segíteni neki..
5. a stúdióban hangzott el választja helyett az, hogy "válassza". 1 percen belül kétszer, így nem volt véletlen, s bármennyire szeretem is Kokót, ez nagyon ütött.
6. Boxbajnokunknak nem áll jól az erős borosta.
7. Telek Manci nagyon gáz. Nem tudom mit használ a szereplés előtt, de én is szeretnék olyat. Mert nagyon feltünően vigyorog állandóan.

r_magpie 2008.01.08. 10:08:41

Segítsünk:
1. próbálja valahogy átültetni a tévébe is a rádióban megszokott sodró lendületű, lelkes stílusát. de ez nem azt jelenti hogy egyfolytában beszéljen. ez így elég bonyolult, de ő a tapasztalt sportriporter.
2. beszéljen hangosabban, néha a a mondatok felét nem értettem, annyira belehalkult a végébe
3. ismerkedjen a játékosokkal: látom, hogy igyekszik, de végig az az érzésem, hogy teljesen idegen neki az a két csapat a pályán, egy Alves vagy egy Kanouté név nem mond neki semmit

jó lenne, ha megtalálná önmagát, mert 10x annyi tehetség szorult belé, mint 10 lédererbe

Gabez 2008.01.08. 10:11:01

Kokó nagyon idegesítően vág mindenki szavába, ráadásul olyan hülyeségeket kérdez, mint pl: Tényleg ilyen erős a Sevilla? Tényleg zöld a pálya?!

Nem, nem az. Csak úgy tűnik...ahogy te is csak műsorvezetőnek tűnsz, de bokszoló vagy.

Telek meg aztán...semmi, de semmi érdemi, hasznos információ nem hangzik el ilyen meccs előtti - utáni beszélgetésekben. Kivéve azt a fickót, akit nem ismerek, de tegnap ő volt az Inter - Inter meccsen is a szaki. Mi is a neve? Na ő sejt vmit.

Ez a Léderer meg...ez kinek a kije, hogy ott lehet?!? Sztem az mindent elmond egy riporterről, hogy a néző lenémítja a tv-t, ha ő beszél (ordít). Márpedig tegnap így kellett tennem, olyan kapitális baromságokat mondott.

d3vnull 2008.01.08. 10:31:32

Török László szar volt. Nem hallottam még rádióban, de nektek elhiszem, hogy nem menthetetlen. Daniel Alves-t sem hívta még senki alváz-nak. Aztán szünetben Kokó és Telek András... Fájdalmas volt na.

shinigami 2008.01.08. 12:48:41

'a meccsek utani studios beszelgetes kb olyan mint a szex utani beszelgetes'
kiveve a sportklubon mert ott megrosszabb
Casillas pedig egyszeruen zsenialis.

the real 2008.01.08. 13:26:18

Sajna nem néztem a meccset, de mi volt Martíval? A kubai hőssel vont párhuzamokat?
Amúgy a "válassza" meg egy-két hasonló szó számomra is elég furcsán hangzik egy műsorvezető szájából, de én is ismerek egyébként rendkívül értelmes és normálisan beszélő embereket, akik egyszerűen így mondják. Nem értem, miért, de akkor is.
És maximális tiszteletem a Real Madridé, amiért egy ilyen meccset is be tudtak húzni.

Schlosser Teki 2008.01.08. 13:44:46

"hazai oldalról a bennmaradás elkerülése [...] szerepel a legfontosabb helyen"

Azért ez sem semmi, magunk között szólva... :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.08. 13:46:25

de én lelkes amatőr vagyok:)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.08. 13:47:05

és bármikor át is írhatom...

Romanista 2008.01.08. 16:13:00

horkantó kinek int be 0:38 körül?

nasteey 2008.01.08. 16:20:31

A közönségnek. Mármint a zara-drukkereknek. Nem védeni akarom Nistelrooy-t, de az a közönség cukkolta addig Samut is, amíg az majdnem lement a pályáról...

fatan 2008.01.08. 21:18:54

BÚÉK minden NST szerkesztőnek/olvasónak (és rajongónak)! Rögtön az elején el kell szomorítanom mindenkit azzal, hogy 2008-ban egy újabb Real Madrid szimpatizánssal bővül a rendszeres NST olvasók (és kommentelők) családias tábora. Jelesül velem, a budapesti, 28 éves, a labdarúgás (és a La Liga/Joga Bonito) iránt elkötelezett fiatalemberrel. Javamra írható, hogy tisztában vagyok a magyar helyesírás szabályaival, tisztelettudó vagyok (az ősi riválissal szemben különösen) és ősmadridista létemre igyekszem objektív maradni. A szerénység azonban nem kenyerem. :) Elnézést a kicsit hosszúra sikerült bevezetőért, de mint új tagnak, úgy gondoltam illik röviden bemutatkozni... elvégre nem az NSO-n vagyunk. Pár észrevétel a hétvégi fordulóhoz: 1) Bárki bármit állít, objektíven is azt kell mondanom, hogy Iker Casillas a világ legjobb kapusa. (Nem kizárólagosan a hétvégi, hanem az elmúlt közel 4-5 év teljesítményét figyelembe véve.) 2) A Barcelona sajnálatos idei (szerintem annyira azért nem tragikusan borzalmas) szereplése, rávilágít arra a régi tényre, hogy győzelem és bukás közt leginkább a mentális tényező a különbség. Szemernyivel nem rosszabb csapat a Barca, mint a Real. Sőt talán egyénileg 1-2 poszton még jobbak is, de az a mentális teher, ami a Real vállát 4 éven át nyomta, a (lehetetlen?) elvárásokkal együtt, most a Barca vállát nyomja. 3) Remélem az Espanyolra (és a Sevillára) nem a Valencia/Depor/Real Sociedad sorsa vár. 4) A spanyol bíró sporik ténykedését csak Dél-Amerikában képesek alulmúlni. 5) Mai világban a kapcsolat+anyagi tőke előrébb való, mint a valós szaktudás. (lsd. Sportklub) Mára ennyi. Köszönöm a lehetőséget és a türelmet. Afrika kupára fel! Üdv.: fatan Ui: (El Classicot a BL-döntőben!) :)

Hartog 2008.01.08. 23:06:14

Valaki fizet a sportklubnál azért, hogy közvetítsen? Mi van?

Romanista 2008.01.09. 00:17:30

azt észrevettem hogy zaragozában elég érdekes a közönség...mégha kevés laliga-t nézek is,kicsit a laziohoz tudom őket hasonlítani; mindenkit nagyon utálnak akik nem ők.
javítsatok ki,ha.

szmrmszrzt 2008.01.09. 12:36:42

hol szeretik az ellenfél csatárait?

szmrmszrzt 2008.01.09. 12:39:41

ha pedig idegenben inzultálják a hazaiak támadóját, akkor le a kalappal.

Asidotus 2008.01.09. 12:48:41

Az miért van, ha egy spanyol csapat, amely nem Real Madrid vagy Barca, bekerül a Bl-be, azt megsínyli a bajnoki szereplése? Atletico: 1996-97-es szezon legjobb 8-ból esett ki (mint spanyol bajnok), majd rá kétévre kiesett az 1. osztályból; Betis a 2005/06-os szezonban szerepelt, most meg a kiesés ellen harcol, de említhetnénék a Real Sociedad és a Celta Vigo esetét is. Vagy idén a Sevillát, megelőzi az angol listavezető Arsenalt, otthon meg középcsapat.
Még a Valencia is megsínyli a Bl-szereplést.
ja, és a Deportivo La Corunát ne felejtsük, szégyen ami azzal a klubbal történik.
Vagy esetleg nem a szakmai siker a klub nagyságának záloga, hanem unatkozó multimilliomosok szeszélye?
Esetleg, nincs jó spanyol utánpótlás? A válogatott nagy nevekből áll (állítólag), de mégsem érnek el soha semmit. Ezek szerint a spanyolok mégsem tudnak jó focizni. A legnagyobb klubokban elvétve találni hazai játékosokat.
Milan- Juve Bl döntő 2003-ból: 13 kezdő és 3 csereként beállt olasz játékos, összesen 16. Egy Barca-Real Bl döntőben hány spanyol lenne? A decemberi EL Classicon 7 kezdő és 2 csere, összesen 9.

d3vnull 2008.01.09. 13:06:46

Fatan : "A spanyol bíró sporik ténykedését csak Dél-Amerikában képesek alulmúlni."
Néztél mostanában Premier League meccseket? :) Olyan tévedések voltak, hogy húha. :) Amúgy szia, légy üdvözölve itt.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.09. 13:12:30

AZ Atléticot nem venném jó példának, mert őket elnökük, Jesus y Gil rántotta magával. De a többi klubra sem húzható rá egyértelmű szabály a leépülésre. Általában akkor buknak, ha eladják jobb játékosaikat majd csak lesz valahogy elven, és ez megbosszulja magát. Mert az ország nagyon nagy és a második vonalban is ismert és szurkolókkal támogatott csapatok vannak.
A spanyol utánpótlás jelenleg az egyik legjobb Európában és a spanyol játékosok most kezdik el ellepni Angliát (Arteta, Fabregas, F. Torres). Viszont válogatott szinten nem igazán jók, mert egyrészt a kulcsemberek elég sok mérkőzésen játszanakés a klubérdekek mindig a válogatotté fölött fognak állni. (Lásd Kamerun - Barcelona vitát Eto'o ügyében.)
Főleg egy olyan ütök-vágok bajnokságban, amelynek csapataiból az elmúlt 10 évben olyan sok játszott különböző európai kupák elődöntőjében, hogy az szinte már hihetetlen. (csak a BL-ben, Barcelona, Valencia, Villarreal, Real Madrid, Deportivo, s ha idén bejutna a Sevilla is).

nasteey 2008.01.09. 13:58:15

1., A spanyoloknál szvsz az edzőnek nagyon sok köze van ahhoz, hogy olyan a válogatott amilyen...
2., A 2003-as BL-finálé a sok olasszal együtt minden idők legokádékabb döntője volt...:) (egyébként nekem sokkal többet jelentenek a saját nevelésű játékosok, mint a "szimpla" nemzetbeliek. Persze legyenek ők is (sőt a legjobb a kettőt kombinálni - saját nevelésű nemzetbeli játékos), de sztem nem kell magyarázni, hogy az argentín Messi és a spanyol Ramos közzül ki lojálisabb a klubjához).
3., A kisebb klubok tényleg saját maguk alatt vágják a fát, ha nagyobb eredményt érnek el...mert akkor ugye feltételezhetően vannak ott olyan játékosok, akiket el tudnak vinni a nagyobb klubok, nélkülök pedig a kiscsapatok mennek vissza a süllyesztőbe.
süti beállítások módosítása