Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Nézők, szurkolók, ultrák - Az elveszett ártatlanság

2007.11.14. 09:45 _benito

"Megérte? Félig halálra rugdostak, szétvertek, rémálmok gyötörnek. Az egyik harcos örökre távozott. Bright hét évet kapott. A tökömet úgy szétrúgták, hogy hetekig max a balhét tudom kiverni. Mindezek után az embernek fel kell tennie a kérdést: megérte? Baszod, hát persze, hogy megérte…!"

(The Football Factory)

A foci egyike azoknak az ártatlan, tiszta örömöknek, amit csak azok értenek, akik osztoznak szeretetében. A játékok játéka, a homo ludens legnagyobb találmánya, minden, amit egy labdával kezdeni lehet, benne van a labdarúgás nevű sportban. Művelőire művészekként tekintünk, talán kicsit többre is becsüljük őket, mint amik valójában, de egy igazi futballszurkoló ilyen. Emeld meg a benzin árát, fizetem 20 nyugdíjas orvosi ellátását, jöjjön árvíz és földrengés, tedd lehetetlenné az életemet, csak nyerjünk. Bármi áron.

Az ember sok mindennel azonosítja magát, valódi identitásának megtalálását kezdheti zenészekkel, később áttérhet politikai vonalra, és ha egyik sem érdekli, még mindig ott a vallás. Vagy egyszerűen fogja magát és elkezd drukkolni egy focicsapatnak. Annál is inkább, mert ez manapság egyszerre politika, szociológia és… vallás. Gyerek vagy. Összejött a bőr a grundon? Akkor te Ronaldo vagy és kész. Kapásból a filóba ment? Csak Zidane lehetsz. Forintos a zsuga a társhoz? Figo a te neved. És mire feleszmélnél, már nyakig benne vagy. Már nem nyer a Liverpool, hanem lealázzuk a suttyókat. Nem ikszel a Milan, hanem pontot hagyunk a patkányok pályáján. És – urambocsá’ – nem kikap a Barca, hanem ki kell rúgnunk az edzőnket, mert tönkreteszi a csapatunkat. Ennyi, vége, szurkoló lettél. Nem vadakat terelő juhász, hanem drukker, ultra, tifoso… Sárkány, Bulldog, Oroszlán, Sas és Farkas vagy. Mindörökkön örökké… ámen.

Száz és száz kilométert utazol, hogy lásd a csapatodat. Pénzt áldozol rá, megveszed a mezüket és ferde szemmel nézel a másikra, akin más színkombinációt látsz. Szerencsétlen balfasz, mit tudsz te?! – gondolod magadban. Vagy nem is csak gondolod, hanem oda is mész hozzá? És a pofájába mondod: azok az ismeretlen sportolók, akik az én csapatomban keresik a pénzt, sokkal ügyesebbek, képzettebbek, jobb a kondíciójuk és taktikailag is felkészültebbek, mint azok, akik a tiédben. Röviden: a kurva anyádat!

Megverlek. Belevágok egyet a rohadt pofádba. Mér? Mer köcsög vagy, azér. Mér vagy köcsög? Még visszapofázol? Hogy lesz a semmi mással össze nem hasonlítható örömből és boldogságból feneketlen, józan észt elvevő gyűlölet? A válasz kézenfekvő, ahol ilyen érzelmek dúlnak, ott igenis szélsőségekre is fel kell készülni. Ha örülök, hogy nyertünk, akkor szomorú vagyok, ha kikapunk. Ha pedig intelligenciám nem terjed odáig, hogy elfogadjam és feldolgozzam a tényt, akkor sajnos vadbarommá fogok változni. A futballszurkolót pedig nem fürtös kis angyalkaként kell elképzelnünk, aki mosolyogva örül annak is, ha másokat örülni lát. De nem ám! Az a szurkoló, aki magába tetováltatja csapata címerét, az autóján, a hűtőjén, a monitorán, az alsógatyáján és gyermeke pelenkáján a klub címerét és színeit hordatja, az nem ilyen. Annak a meccs után kezdődik a meccs. Vagy előtte. Rosszabb esetben ami közben van, az nem is érdekli annyira. Vagy ez mégsem ilyen egyszerű?

A sorok szerzője 22 éves volt, amikor szüleinek valami hülyeséget kamuzva, egy barátjával felkapaszkodott a húsz busz egyikére, ami Pozsonyba szállította a magyar szurkolókat a Szlovákia elleni selejtezőre. Voltunk már korábban is válogatott meccsen, sőt, idegenben is jártunk, de Bécsben csak annyit láttunk, hogy a magyar zászlókba burkolózott fergeteg berobban egy áruházba, és mindent ellop, ami nincs lecsavarozva. Az alkalmazottak 1.50-es órabérért pláne leszarták, hogy mi történik, csak annyi érdekelte őket, hogy minél előbb kotródjon ki ez a csürhe. Megdöbbenve álltunk ott és néztük, ahogy egy felfújt labdát is megdurrantanak, de erkölcsi gátlásainkat leküzdve inkább beszálltunk a Práter parkolójában kibontakozó focimeccsbe és magasról tettünk rá, hogy jutottunk hozzá a zsugához. 1999. március 31-én viszont olyan dolog történt, aminek létezéséről fogalmunk sem volt.

Hat évvel voltunk ekkor az emlékezetes Slovan-Fradi meccs után, de úgy tűnt, csak napok múltak el a szlovák rohamrendőrök támadása óta. Megérkeztek a buszok a stadion elé, a rendőrök szépen elkezdték egyenként leterelni a népet a buszokról és a stadion felé irányították őket, amikor az út túloldalán szlovák szurkolók tűntek fel. Csattanás, csörömpölés… a buszukon ülő fradisták egyszerűen kirúgták a buszuk ablakait és az útra özönlöttek, majd rohanni kezdtek az ellenség felé. Megszeppenve, a könnygáztól vörös szemmel tereltek be minket végül a stadionba, (a jegyemen azóta is rajta van az ellenőrző szelvény). A lelátón óriási füttykoncert fogadott minket, körös körül dühödten mutogató szlovákok, a szektor két oldalán rohamrendőrök és biztonságiak. Elkezdődött a meccs. Szurkoltunk. Hangosan. Büszkén. Mi voltunk a magyarok, nektek meg nincsen hazáááátok! De ahogy körbenéztem, azt láttam, hogy nem mindenki szurkol. Sőt, nem is mindenki a pályát nézi. A szomszéd szektorban ülőket dobálják aprópénzzel, pénztárgép-szalaggal, apró kövekkel és mindennel, ami a kezük ügyébe kerül. Egy nagydarab srác az egész első félidőben a széke szélén ugrál, próbálja letörni. Nem sikerül. Közben a pályán 0-0, nem különösebben jó a meccs, de vannak helyzeteink. Felhördülünk, fogjuk a fejünket, anyázzuk a bírót. De csak mi. Mögöttünk megy a show, mutogatás, dobálás, mi pedig egyszerűen nem értjük, hogy a francba lehet, hogy ott megy a meccs a szemük előtt, ezek meg a pályára sem pillantanak. Hát mi a tökömér’ jöttek ezek ide egyáltalán?
És akkor történik valami. A tőlünk kerítéssel elválasztott, de velünk egy karéjban lévő szektorban magyar zászlók tűnnek fel, szlovákiai magyarok, akik nem kaptak jegyet a magyarok közé. Lehetnek vagy harmincan, hangosan szurkolnak. Szóváltás kezdődik, majd lökdösődés, végül elcsattan néhány pofon és a magyar szurkolók a mi szektorunk felé kezdenek menekülni. A magyar tábor megbolydul. Kétezer szurkoló ront egy emberként a kerítésnek, ami kis híján azonnal be is szakad. Rángatják, tépik, szaggatják, a kordon teteje már egy méterre kileng, mire a szomszéd szektor szlovák szurkolói a kijáratok felé futnak, a mi menekülőink pedig odaérnek hozzánk és a kerítésen átmászva már köztünk is vannak. Mi pedig csodálkozva nézünk egymásra Gyurival. Egyikünk sem látta még ilyennek a másikat. A kerítést rángatva, a másik oldalon ülőket köpködve tomboló őrültekké változtunk, akik semmi mást nem akartak, csak átjutni a kerítésen és inni a véréből azoknak az ismeretlen embereknek, akik egy másik országban születtek és így egy másik válogatottnak drukkoltak. Ezt akartuk. Leszartuk, hogy közben a pályán mi történik. Ha kapunk, ne adj’ Isten lövünk egy gólt, észre sem vesszük. A játék, mint olyan, megszűnt. Nem voltunk mi már zizouk és figók, futballhuligánok voltunk és büszkék rá. Itt vagyunk, mindenki minket utál és köpköd, de ettől csak még nagyobb hősökké válunk! Kapjátok be! Gyerteeeek!!!

Amikor a Hősök terén megállnak a buszok, már testvéreinkként ölelgetjük a többi szurkolót. Nem esik szó arról, hogy Hamar az utolsó percben ordító ziccert hibázott, sem arról, ahogy Király Gabi hihetetlen módon ért le egy fejesre másodpercekkel a lefújás előtt. Együtt röhögünk a fradisták buszán, ahogy rommá törve, ablakok nélkül begurul a térre. Királyok vagyunk, megcsináltuk. Megúszták, de nem sokon múlt. Már a győri meccs jár a fejünkben, hogy ha csak egy szlovák is át meri tenni a lábát a határon, keservesen megbánja. Aztán nem sokkal később kikapunk tőlük az ETO stadionban 1-0-ra. A gól a B-közép előtti kapuba esik, tökéletesen látjuk, ahogy a hulló falevél-szerű fejes Király fölött bepottyan és gyűlölködve anyázzuk védőinket. Pedig magyarok.

96 komment · 2 trackback

Címkék: magyar válogatott több mint foci szurkolók

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr92228623

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Floorball, Foci, Rock 'n' Roll... 2007.11.15. 10:38:21

Nézők, szurkolók, ultrák - Az elveszett ártatlanság (Benito (NST) nagyszerű műve)A hétvégi olaszországi események után szándékunkban állt egy komolyabb cikk írása, de időközben született a témában egy olyan személyes élményeken alapuló remekmű, hogy ezek…

Trackback: kinot 2007.11.14. 20:27:32

Az elveszett ártatlanság (egy kiváló cikk Benito tollából) "Megérte? Félig halálra rugdostak, szétvertek, rémálmok gyötörnek. Az egyik harcos örökre távozott. Bright hét évet kapott. A tökömet úgy szétrúgták, hogy hetekig max a balhét tudom kiverni…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bacity · http://kacat.blog.hu 2007.11.14. 10:13:33

kitalálhatóan, az olaszországi események ihlethették ezt a postodat. nagyon sok mindenben igazad van, mégis nagyon rossznak érzem a felhozott példát. fogod tudni miért :-

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2007.11.14. 10:22:27

Szerintem, az hogy egy viselkedés magyarázható, még nem jelenti azt hogy elfogadható.

Floorballer 2007.11.14. 10:30:28

Úgy látszik nem értete meg mindenki a lényeget...

Gratulálok Benito! Ez a cikk bármelyik sportlapunkban is kiemelkedő lenne. Elismerés!!

Matfu 2007.11.14. 10:33:10

Tökéletes leírás.
A sok pacifistának meg azt mondom: a fotelből ezt nem tudod megitélni.
Persze én is elitélem a balhét, de senki nem tudja, hogy viselkedik ilyen helyzetben.

Matfu 2007.11.14. 10:49:23

Volt egy jó kis angol film, amikor egy rendőrt beépítettek az ultrák közé, aztán annyira megtetszett neki ez a világ, hogy a végén még meg is késelt egy ellenséges szurkolót.
Nem tudja valaki, mi volt a címe?
Magyarul is megvan, én egyszer, régen láttam szinkronizálva.

BruceWayne 2007.11.14. 11:06:09

Matfu: nem az ID (Személyazonosság) vagy a The Firm ?

BruceWayne 2007.11.14. 11:09:01

amúgy kivácsni vagyok hogy az ide kommentelők hány %-a jár rendszeresen bajnoki meccsekre(akár külföldi vagy magyar bajnokira, a kedvenc csapata meccseire)... szerintem igen alacsony lehet ez az érték sajnos... írta valaki hogy volt vagy 10 éve meccsen ami szar volt, azóta nem ment ki, hát az ilyenekre gondolok sajnos hogy sokan gondolják így....

r_magpie 2007.11.14. 11:14:29

hasonló megdöbbentő metamorfózisokat már én is átéltem, naggyon durva dolog a tömeg.

BruceWayne 2007.11.14. 11:14:38

és gratula a cikkért, nagyon jó ez a szlovákos történet, rendesen beleéltem magam :-)

kavics30 2007.11.14. 11:34:07

Sziasztok!
én spec több, mint egy évtizedig rendszeresen jártam vidékre, külföldre (az ominózus Slovan-Fradin is volt szerencsém megjelenni) meccsekre. ma már nem. sosem voltam verekedős, balhés gyerek, de volt velem is _benito féle "ámokfutás".
a cikkhez gratula. nagyon ott van és a dolog lényegét fogja meg.
az, hogy pozsonyi a történet és említed a BEK meccset is...hát borsózott a hátam rendesen.

LEN 2007.11.14. 11:37:35

Nem is sok szlovák tette tiszteletét utána győrben... _benito, te az a benito vagy aki anno írt a 3. félidőbe?

Ryan O'Brien 2007.11.14. 11:41:55

Ez tényleg nagyon jó írás. Sok mindent érzek és értek én is, abból amit el akartál mondani. A Slovan meccsen magam is ott voltam. Éveken át kisértem a csapatomat, bárhol is játszottunk és bármelyik csapatunk is játszott. Sok balhéban benne voltam, de csak azért mert a tömegben benne voltam. Elgondolkodtató, nagyon jó kis írás. Még mindig libabőrös vagyok..

Dean 2007.11.14. 11:55:14

Respect.

Annyit megjegyeznék, hogy mindenkire lehet hatni valamivel, amitől elveszít(het)i a fejét.
Én soha nem ugrálnék a szék szélén, hogy letörjem, de ha azt látnám, hogy magyarokat vernek, MERT magyarok, én is kitépném bárki beleit.
Nem arról van szó, hogy aki fociszurkoló, az mind huligán, hanem talán arról, hogy feszült körülmények között könnyebben kijön az ember a sodrából. Egy újság fölött vagy képernyő előtt tényleg könnyű okoskodni arról, hogy azok ott "rossz emberek".

szferi 2007.11.14. 11:59:29

A lehető legrosszabb példa!!! Nyilvánvaló hogy ebben az esetben a (mesterségesen egyfolytában szított, de legalábbis életben tartott) nemzetiségi ellentét volt a fő motívum, és mint ilyen, ez annál inkább elítélendő.

Arra viszont mi visz rá embereket - mert gyanítom, hogy az említett meccsen is voltak ilyenek - hogy csak az ellenfelet provokálni, verekedni menjen el egy meccsre, és már az első perctől leszarja ami a pályán folyik?! Ok, tegyük fel egyeseket elragad a tömeg, és bár elítélendő, később sem bánják meg a "balhét", de mi van azokkal akik ezért mennek ki egy focimeccsre???

Morphine: "Szerintem, az hogy egy viselkedés magyarázható, még nem jelenti azt hogy elfogadható."
Teljesen egyetértek. És ha a résztvevők nem tudják kezelni az indulataikat, akkor kívülállóknak kell féken tartani a tömeget, ezzel nem arra gondolok hogy a rendőr össze-vissza lövöldözzön, ha csak meglát néhány szurkolót, hanem az angol példára: igenis meg lehet előzni a cikkben leírt eseteket.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2007.11.14. 12:14:31

Akkor had fejtem ki bővebben. A cikk tényleg nagyon jó, nehezen megfogható témát vet papírra szabatosan, túlzások nélkül, tényleg és őszintén full size respect.

De.

Hogy egy elkoptatott, mégis gusztustalanul hatásvadász példával éljek, a náci németország miértjét és hogyanját is elég jól ÉRTJÜK ma már, ez mégsem jelenti azt, hogy ELFOGADJUK, mint megengdhető valamit! A tömegpszichózis nem jó dolog, az eredményeként keletkező véraláfutások/késelések/elsűlő rendőrpisztolyok meg nagyon rosszak, tehát igens tenni kell valamit az ok, a tömegpszichózis elkerülése érdekében. Világos, hogy mindig lesznek, akik direkt keresik a balhét, lásd GB, ám mivel ők már direkt keresik, a legtöbbször maguk is vannak csak benne, és nem sodornak magukkal olyanokat, mint e cikk főszereplői, akik amúgy nem csavarnák ki a tölgyet tövestül......

nna akkor jöhetnek a kövek, remélem elég vastag a fotelem támlája.....

kavics30 2007.11.14. 12:23:45

morphine, amit te írsz azzal egyet értek. szerintem a cikk írója is. nekem nem tűnik úgy, hogy bármit is "legalizálni" akarna, csak leírja a történetét, amiben vmi nem normálisat tett és erre keresi a magyarázatot.
a cikkben egyébként az általad említett "tudatos" balhésok is feltűnnek, akikkel nem azonosult, nem ment utánuk az ablakon keresztül, nem ugrált 40 percet azért, hogy kettétörjön egy széket.
a tömegpszichózis pedig ilyen, mint amit nem csak _benito, hanem a hozzászólások alapján sokan átéltünk.

bacity · http://kacat.blog.hu 2007.11.14. 12:48:09

a cikkel semmi baj, korrekt. viszont amennyire jó a bécsi példa, annyira rossz a pozsonyi! mindannyian tudjuk, hogy egy pozsonyi sportesemény soha de soha nem fog tisztán a sportról szólni :-

delp 2007.11.14. 12:52:11

kedves Benito, ez egy remek írás, benne megragadva a lényeg, a jelenség, amit minden valamirevaló drukker átélt legalább egyszer. A normális ember persze utólag megijed saját magától és előbb utóbb megtanulja uralni a törzsi ösztöneit.

Floorballer nevében pedig én kérek elnézést a szerencsétel dícséretért ("Ez a cikk bármelyik sportlapunkban is kiemelkedő lenne."). Sportlapunkban minden egyes értelmes mondat felbukkanása ünnep, ilyes színvonalról pedig álmodni se.

andras3 2007.11.14. 13:07:38

jopar evvel ezelott, amikor mar kifele tekintgettem az altalanos iskolabol, par ismerossel mi is fontolgattuk, h uj szint viszunk a hazai szurkoloi eletbe. tervezgettuk, h milyen lesz a draperia, stb. addig termeszetesen a nagyokkal jartunk a meccsre, probaltunk minden idosebbektol szarmazo mintat leutanozni es mi is felnoni ezaltal. mert igaz ember csak az lehet, aki tobbedmagaval uvolti az ejszakaba, h 'aki nem ugral....', stb. nekem mar kezdetben is gondot okozott, h ne a palyara figyeljek, amikor a masik csapatot ocsarolom:) egyszeruen a foci erdekel, ez a bunom.
tovabbra is felugrom a helyzeteknel, anyazom a birot, ellenfel jatekosait, de rohognom kell, ha elkepzelem magam dalokat enekelve a lelaton.
kb 14 evesen van ennek romantikaja, de mi visz ra felnotteket erre a (bocsanat, de) bohockodasra? mai fejjel ugy latom, h a foci (es egyeb sportesemenyek), csak urugy. a lelaton mindenki egyenlo feltetelekkel indul, es ott konnyen magasba emelkedhetsz, ha eleg hangos vagy, eleg kemeny vagy, eleg gyakran kuldod el a kurva anyjaba az vendegszektorban helyet foglalo alsobbrendueket. kompenzalas. benito torteneteben nemzeti keseruseg van kompenzalva. a szurkolo tomegbe verodve a karhatalom ellen kompenzalhatja alarendeltseget (kozos ellenseg a hatalom, ami baratokka kovacsol ellensegeket). mindenkinek szuksege van ra legbelul, h kulonb legyen, mint a tobbi. ha szarul megy a munkahelyen, az iskolaban, a szerelemben, a meccs mindig ott lesz, h kompenzalhasd. vagy megprobalhatsz tobbet telejsiteni a munkadban, jobban tanulni - de ez ketsegtelenul a nehezebb ut.

BruceWayne 2007.11.14. 13:14:34

"kb 14 evesen van ennek romantikaja, de mi visz ra felnotteket erre a (bocsanat, de) bohockodasra? "
na ez egy kicsit túlzás, egyrészt a 14éveseknek nem sok hangjuk és tapasztalatuk van szurkolás stb terén :-) másrészt vicces lenne ha egy tábort a 14 évesek képviselnének bárhol is...
amúgy meg ez nem korfüggő 20-30 évesen, van akinek már családja van és ugyanúgy ordít és ugrik fel a kerítésre mint mondjuk 10 évvel azelőtt
amúgy lehet úgy is szurkolni hogy látod a meccset is, bár nem könnyű. a "hangadó" vagy hogy mondják ezt meg pl a szezon összes meccsén háttal áll a pályának mert ugye neki kell "irányítani" a szurkolótábort, na ő akkor mit szóljon ehhez? :-)

Romanista 2007.11.14. 13:17:06

Amennyire jó a Bécsi példa, annyira jó a pozsonyi is.
úgy jó ahogy van.

BruceWayne 2007.11.14. 13:18:50

meg ez egy életforma, a többség ennek rendelei alá a hétköznapjait is részben, meg van aki csak a hétvégeket, de mindenképp fontos szerepet tölt be az életében...vannak akik meg csaak simán szeretik a csapatot meg a meccset, ők a többség, nem mindenkinek jön be ez a szurkolósdi, de kétségtelen hogy szükség van mind2(3) félre...
meg most akkor tizenakárhány éves kor után minden ultrának át kellene ülnie a nyugdíjasszektorba? szép lenne, párévente lecserélődne a teljes ultraszektor, akkor kivinné tovább az előzőek "örökségét"?

agymosott 2007.11.14. 13:21:40

oké, hogy ezt leírtad, egy letagadott igazságot fogalmaztál meg: állatnak lenni jó. ezzel nincs gond. azzal viszont van, hogy amikor visszaölti magára az ultra az ember-jelmezt, akkor is mocskoszsaruzik, gyakran még az értelmesebb fajtája is. ez pedig már nem törzsi ösztön, hanem undorító hipokrita köcsögség, rosszabb esetben szimpla ostobaság. nem az elnyomott vadállati ösztönök része, amelynek a kiélése tényleg jó dolog - az adott egyén számára.

az igazi kérdés csak itt kezdődik: mi következik ebből? meg kellene engedni az ultráknak. hogy szétverjék egymás mocskos pofáját előre megbeszélt helyeken, időben? vagy hogy hagyni kell őket tombolni úgy általában? vagy mégis mi?

kinot 2007.11.14. 13:33:00

király vagy benito!

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2007.11.14. 14:23:22

Az egyik legjobb írás, amit ezen a blogon olvastam eddig.

Trent Reznor 2007.11.14. 14:39:13

tetszett a cikk, érdekes volt, a tömeg pedig hatalmas motivációs és magával rántó erő tud lenni...

r_magpie 2007.11.14. 15:25:05

"rohognom kell, ha elkepzelem magam dalokat enekelve a lelaton. kb 14 evesen van ennek romantikaja, de mi visz ra felnotteket erre a (bocsanat, de) bohockodasra?"

szerintem ennek felnőttként is van romantikája. én legalábbis libabőrös leszek, amikor egy meccsközvetítés alatt (pláne a helyszínen) meghallok több ezer, tízezer embert egyszerre énekelni. ez szervesen a focihoz tartozik, nem úgy, mint a rombolás.

érvként még belinkelhetnék sok-sok gyönyörű youtube-videót:)

Romanista 2007.11.14. 15:39:25

hatalmas doktorikat lehetne írni ebben a témában psziho v szocios hallgatóként az tuti.
viszont az is biztos hogy a romboláshoz ez csak alibi.
a verekedés szerintem más kérdés.

ktn 2007.11.14. 16:51:58

előre is bocs, ha hosszú lesz.

jó a cikk, tényleg. de pár dolgot vitatnék, nyilván mindenki másképp gondolkodik.

10-14 éves koromban többször megkergettek a Fradi-pálya körül zöld-fehér mezbe öltözött, nálam idősebbek. furcsa érzés volt. sosem volt időm elmondani nekik, hogy bocs, skacok, minden hétköznap ugyanabban a zöld-fehér mezben gyötrődök a szentély mögötti salakon (ma már füves), és minden vágyam, hogy 10 év múlva engem ünnepeljetek majd (aztán nem így lett, ezernyi más ok miatt:) persze akkor is jártam/most is járok meccsre, ezek a dolgok benne vannak, nem okoztak lelki törést a kergetések, csak regisztrálom.

azt a mentalitást viszont nem tudom a magamévá tenni, amit a cikk sugall. hogy a foci iránti szeretet, az "igazi" rajongás együtt jár az anyázással, az ellenfél ellenségként való beállításával. és egyáltalán azzal, hogy az igazi szurkoló "szerelemből" elvakult. amikor a kedvenc csapatom elbukta a bl-döntőt 0-3-ról, megittam fél liter keserűt, átmentem a csajomhoz és a padlón aludtam, úgy kikészültem, aztán napokig csak kóvályogtam. de sosem jutna eszembe az öklömet rázni a bíróra vagy a franc tudja kire (például a "köcsög" dudekre:)))). és szerintem ez nem karosszék-szurkolás, ez nem "pacifizmus", ilyeneket olvastam itt megbélyegzésként. hanem csak annyi, hogy van aki így szurkol, van aki úgy, mindez vérmérséklet kérdése. (csak az az igazi szerelem, ahol tányérok repkednek?)

a szöveggel és több kommenttel az az apró problémám, hogy romantizálja mindazt, ami bizonyos szempontból tényleg romantikus (drapik, őrült rajongás stb.), de borzasztóan vékony az a határ, ahol ezek a dolgok átcsapnak az erőszakba. és éppen akkor csapnak át az erőszakba, amikor megjelenik a "tömeghatás". számomra ebben már semmi romantika nincs, csak alibi, ahogy Romanista mondta fennebb. (arra mi az alibi, amikor huligánok megbeszélt helyen/időben verekednek? annak mi köze a futballhoz?)

számomra a futballt dumitrescu második gólja jelenti a román-argentinon 94-ből (minden csak értelmezés kérdése: lehet, hogy másnak erről a "büdös románok" jut eszébe). nekem az lúdbőröztetó, másnak az anfield YNWA-ja - utóbbit is tökéletesen megértem. de a benito által eltalált "egy nagy futballista művész is egyben" futballfelfogás áll hozzám közel.

éppen ezért vállalom, hogy pacifistának bélyegeznek majd egyesek, de számomra az erőszak riasztó, és nem magyarázható semmivel. mert ahol erőszak van, ott szükségképpen áldozatok is vannak/lesznek.

szóval szép, meg jó, meg igaz a cik, de annyira mégsem. nem az ülve szurkolást propagálom, nem tiltanám ki a bírót szidó drukkereket vagy a füstbombákat dobálókat a lelátóról, de azt elutasítom és szerintem szemben áll a sport alapértékeivel, hogy mondjuk nekirontsak csapatostul egy másik csapat embernek, akiken már színű póló van. ez sztem már ugyanis nem a futballról szól, hanem másról. ezt a sokszor erőszakba torkolló, romantikusnak megrajzolt érzületet veszélyesnek tartom. mert mondjuk mi lesz akkor, ha egy ilyen verekedésnél az egyik szerencsétlennek kés marad a szívében? ki lesz akkor az áldozat?

((((a példát (pozsony) én sem tartom szerencsésnek, mert minden pacifizmusom és kozmopolitizmusom ellenére én is húztam volna a magyarokat át e kerítésen. mint ahogy szerintem mindenki. ez sajnos másról szólt akkor, és ma is másról szólna, a politikáról)))))

ktn 2007.11.14. 16:54:01

természetesen a kedvenc csapatom 3-0-ról bukta el azt a rohadt döntőt:)

Romanes eunt domus 2007.11.14. 17:08:43

Nagyon jó cikk, gratula!

Először válogatott meccsen az olaszok elleni augusztusi meccsen voltam. Egyrészt a kedvenc játékosom (Pirlo) miatt, másrészt meg érdekelt, "mit tud" 30000 ember, milyen a hangulat, stb....
Isten volt...
3-1nél, akit láttam, vagy aki látott, az a nyakamba ugrott, vagy én az övébe. Meccs végén, mire felértem a kijárathoz, mindenki haver lett. Óriási volt, mintha kijutottunk volna az EB-re. Jövő szeptemberben is kimegyek egy-két haverral az első selejtezőre.

"amikor a kedvenc csapatom elbukta a bl-döntőt 0-3-ról, úgy kikészültem, aztán napokig csak kóvályogtam"

Detto. Azért azt hozzátenném, h akkor 15 éves voltam, szóval ivászat, meg csajnál alvás nem volt :D . Idén május végén viszont fülig ért a szám egy hétig :))

ktn 2007.11.14. 17:14:39

balinhosa:

akkor pirlo a másik közös pontunk:) nálam vagy 5 éve ő a favorit, csak a időnkénti töketlenkedése bosszantó.

crouchy 2007.11.14. 17:18:52

megse tudok szólalni. ezt úgy megírtad h beszarás.

patomio 2007.11.14. 17:21:32

Én is egyetértek Benito írásával, persze a huliganizmus semmilyen formája sem helyes, nyílván.
Azonban nagyon könnyű , otthonról 120 -as vérnyomással szörnyűlködni az ilyen eseményeken.A sorok szerzője - aki nem tartja magát egy agresszív állatnak- is őrjöngött már kedvenc csapata miatt.Akinek fogalma sincs erről a világról az sohasem fogja ezt megérteni, de persze arról sincs fogalma, hogy milyen hihetetlenül jó érzés az amikor a fradika betalál egy feszült rangadón az ellenfél kapujába.

crouchy 2007.11.14. 17:23:45

ktn meg balinhose nagyon sajnállak titeket. nekem két évente a két kedvenc csapatom játsza a bl döntőt és nyilván én sem örülök hogyha nem a pool nyer, de azér, ha már sztárcsapat akkor milan. ehhez a cikkhez még mindig nem tudok mit írni mer egyszerűen lenyűgöző. az elejét alig bírtam elovasni a röhögéstől és akkot hirtelen átváltott s elkezdett mesélni arról a pozsonyi meccsről. én nem tudok itt okos lenni, olyan szavakat használtok amit nem is értek uh kénytelen leszek a benyomásaimra hagyatkozi. kurva jó ez a cikk. rohatt jól átjött h milyen egy ilyen rangadó hangulata. márha ilyen jó.

Romanista 2007.11.14. 17:36:20

két csapat ember összeverekszik előre megbeszélt helyen; ennek annyi köze van a futballhoz hogy itt is alibi. mert ők ilyenek mink meg olyanok, azt kész. az ilyeneknek nem az a lényeg hogy ő mennyit ad vagy kap egy adott bunyóban, hanem hogy VOLT BUNYÓ, még hozzá TÖMEG. feszültség levezetve, hétfőn öltöny vagy maltereskanál ismét azt jóccakát. (lásd még Harcosok klubja)
miért pont a foci az alibi? mert könnyen azonosítható hogy melyik oldalhoz tartozol, indulatot is gerjeszt (mégha nem is feltétlen agresszív döhöt) ja és egyszerre egy helyen lévő emberekből vált ki heves érzelemeket (ráadásul legtöbbször elég ellentéteseket)

Romanista 2007.11.14. 17:37:14

casus belli, ezt a szót kerestem

ktn 2007.11.14. 17:40:10

crouchy, azért azt kifejthetnéd pár sorban, hogy miért sajnálsz?:)

crouchy 2007.11.14. 17:42:41

hát azér sajnállak mer te teljesen magad alá kerülsz ha kiszoptok a bl döntőben. én meg nem teljesen:)

ktn 2007.11.14. 17:45:34

pindrowsky:

ezt tényleg vérmérséklet kérdése, 20 évesen még én is "őrjöngtem", 30 fölött már csak ivás maradt ilyen helyzetekre:) az életkor is sokat finomít az emberen.

badblood 2007.11.14. 17:46:21

Gondolom sokan emlékszünk arra a Milan-Liverpool BL döntőre (2005-2006?), ahol is a Liverpool 3-0-ról megfordította a meccset, majd büntikkel megnyerte a döntőt.
Ezt a csodás meccset néhány haverommal egy helyi "kultúrházban" néztük meg, mint sport,-és foci "buzi" emberek. Nem szurkoltunk egyik csapatnak sem, igazából egy jó meccset akartunk látni.
A hely tömve volt (ez kb. 50-60 embert jelent), a nagy többség valamelyik csapat szimpatizánsa volt(sálakkal, mezekkel, baseball sapkákkal hírdetve hovatartozásukat), mi függetlenek tán' 10-en, lehettünk. Az arányokat nem nagyon figyeletem, de talán a Milan-drukkerekből volt több...
A lényeg: óriási volt a hangulat, a kiabálástól kiszáradt torkokat sok-sok maláta szörppel kompenzálták(tuk) :)), de egy anyázást, a másik csapatára tett negatív megjegyzést nem lehetett hallani. Mindenki a "saját" csapatával foglalkozott, ill. magával a meccsel. Miután vége lett a meccsnek, a Milanosok a bánatukat, a 'poolosok az örömüket folytották bele a fentebb említett italba, gyakorlatilag kollektívan, mi pedig, egy óriási, nem mindennapi derbi élményével gazdagodva elsétáltunk haza.
Nem történt rendbontás, sem a meccs előtt, sem közben, sőt, még utána sem...(pedig tekintve a megjelentek mennyiségére, pillanatok alatt szétkaphatták volna a krimót, miközben egymást gyűrik...)
SUMMA SUMMARUM: ÍGY IS LEHET, ILYEN IS VAN...

BastilleBilbao 2007.11.14. 17:46:26

udv nektek.

a cikk elkepesztoen jo, s bar en a pacifistak kozul valo vagyok, szivesen agyon vertem volna a torok-magyart dirigalo stuart dougalt, peldaul.

egy ideje kinnt elek franciaorszagban, nevezetesen nancyban, ahol most futball orulet van, mivel igen jo helyen van a csapat, annak ellenere, hogy 3 eve masodosztalyuak voltak.

voltam is joppar meccsen es amit megakarok ragadni, az a kovetkezo: a szomszedos varmegye itt metz. tehat a nancy- metz, az olyan lehet, mint egy zte-kanizsa, vagy loki-szpari. a lenyeg, itt nancyban szurkolnak a metznek, multkor meccs vegen bemondtak az eredmenyeket es a metzi iksznek majdnem jobban orultek, mint a ket youssuf hadji golnak.

lehet, hogy itt kultura van vagy egyszeruen a szenvtelen francia jellem miatt nincs ilyen mentalitas? (persze OM-OL meccsrol nincs tapasztalatom)

ktn 2007.11.14. 17:47:30

crouchy:)))

a legjobb barátom megrögzött poolos, az ő öröme az enyém is, de a kóválygáson ez sem tudott segíteni.

MAti 2007.11.14. 17:55:39

Ez egy igen jól megírt cikk. Kalapot le _benito előtt...

Hiányzott már rég óta, hogy néha magyar sportújságírásban is olvassunk színvonalasan megírt cikket. Az NS időtlen idők óta a béka segge alatt van - persze konkurencia nélkül ez természetes is.

crouchy 2007.11.14. 17:56:20

hát ktn én ehhez túl önző vagyok:)

crouchy 2007.11.14. 17:57:26

bár igaz h közeli barátaim vagy poolosok vagy arsenalosok vagy hüLYék mert nem néznek focit. az arsenalt meg én is szeretném ha nem lennék poolos.

Ronal-d'oh! 2007.11.14. 18:35:24

balinhosa: én is voltam azon a meccsen, és tényleg fantasztikus érzés volt. 30000 ember önfeledten örül annak, hogy a pályán lévő tizenegy ember 3-szor helyezte el a labdát a kapuba, az ellenfél meg csak 1-szer (valójában kétszer, de Tonié les volt :). Hihetetlen. Erre a csak a foci képes.

Mi lenne, ha megnyernénk a vb-t? Remélem megkapom rá a választ...

Woland 2007.11.14. 19:33:54

beszállok én is a dicshimnuszba: nagyon jó irás, tartalmában, stilusában, cuzammen. gratula benito!

mégis szerintem mr. ktn hosszabbik kommentjével kiegészitve az igazi.

amennyire alibi a foci a bunyóhoz, ugyanannyira alibi volt a hétvégi tragédia is a vikingkedéshez. mindkét esetben méltánytalan és elszomoritó.

Rezgrof 2007.11.14. 20:12:59

Fikázni könnyű - alkotni nehéz.

Véleménye, persze mindannyiunknak van. Páran blogolnak is róla. És vannak, akik írnak.

szferi 2007.11.14. 20:15:27

nekem fenntartásaim vannak a cikkel kapcsolatban, egész mást sugall, mint a néhány bevezető mondat a foci szépségéről, és nem csak magyarázza, de igazolja is a történteket. Színtiszta demagógia. Persze ha huszonévesen a haverokkal átélsz egy ilyen balhét, utána jó buli az egész. De ha veled van a barátnőd vagy a 10 éves unokaöcséd, és melletted kurvaanyáznak meg székeket tördelnek, aztán meg áttörik a kerítést már nem biztos hogy élvezed. Vagy csak ököljogon lehet élőben végigizgulni egy meccet? aki nincs felkészülve egy ilyen esetre,az ki se menjen?

A szomorú az, hogy sok országban ha hallgatólagosan is, de tolerálják az ilyenfajta rendbontásokat, vagy egyszerűen csak tehetetlenek a meccset biztosító erők. Biztos, hogy hangulata van, és elragad(hat) a tömeg, de utólag azért illene kijózanodni, és azért szólalni fel, hogy még egyszer ne történhessen meg, nem pedig dicshimnuszokat zengeni, hogy mennyire fasza volt. Hiába cukrozzuk meg egy pár szép mondattal, az utóíz azért keserű marad.

d3vnull 2007.11.14. 22:05:35

Nos, én pl. pont egy olyan szurkoló vagyok, aki abszolút Chelsea fan, de nagyon szívesen megnézek más mérkőzést is, noha PL meccsek közben azért úgy drukkolok, ahogy a liga állása nekem kedvezzen. De pl. őszinte örömmel néztem a menjunájtid-A.C.Milan BL meccseket is, mert lenyűgöző futball volt. Pedig hát a manutd-t azért nem nagyon szeretem. De nemigen mondok rosszat man utd drukkerről (ők azért ezt nem szokták elmulasztani mondjuk).

Jövő szerdán megyek a magyar-görögre, kíváncsi leszek milyen lesz. Soha nem voltam még válogatott meccsen.

montipájton 2007.11.15. 10:39:49

Közhelycikk, ami, tetszik vagy sem, Benito és a többi "elkötelezett", "igazi" szurkoló felelősségét illusztrálja. (Jó, tudom, ő nem "olyan", mert kívülről is rálát a dolgokra, annál nagyobb baj, ha valahol mégis büszke a dologra.)
Persze, önfeladás, férfiasság, ilyesmi, tudjuk. Kösz szépen, "igazi szurkolók".

Én meg olvastam, amit a világ legjobb labdarúgója nyilatkozott - képzeld, Benito, vagyunk páran, akiket ők érdekel(né)nek és nem a habzó szájú barmok a lelátón -, a történtek után.

"Elhagyhatom-e Itáliát? Azt hiszem igen, ha a szurkolói rendbontások folytatódnak.
Imádom a futballt, de ezekben a napokban nem tudom önfeledten élvezni” – nyilatkozta szerdán Kaká. - A labdarúgás a munkám is, és amennyiben nem tudom úgy végezni, ahogy szeretném, váltanom kell. A családom biztonságát sem érzem mostanában biztosítottnak, hiszen a feleségem és a szüleim rendszeresen kijönnek a mérkőzéseimre”

Ennyi. Ha szabad szubjektívnek lennem, apámmal mentem először meccsre óvodás koromban, tőle kaptam a szocializációt és a futball szeretetét egyaránt, hogy szomorú vagyok, ha kikap a csapatom és kárörvendő, ha az ellenfél kap ki, igen - de azt is, hogy embert nem ütök meg és nem nevezem köcsögnek meg faszfejnek, amiért másnak szurkol, és ettől még, mivel megveszem a jegyet, ugyanolyan teljes jogú, IGAZI szurkoló vagyok, mint azok, aki Benito cikkében "megfogalmazták" az "igazi szurkoló" ismérveit.

LEN 2007.11.15. 13:01:03

Ahhoz képest hogy apád milyen jól szocializált téged, már a nevedben lefaszozol egy másik embert. De azért csak toljad az erkölcsi igazságot, faljuk minden szavad MESTER!!!!

calcio_di_rigore 2007.11.15. 13:59:25

"de azt is, hogy embert nem ütök meg és nem nevezem köcsögnek meg faszfejnek, amiért másnak szurkol,"

Jah, a nevedből is látszik hogy te nem vagy ilyen, LOL. Egyébként meg nem kéne összekeverni a szurkoló és a szimpatizáns fogalmát. Gondolom te utóbbi vagy, ezért nem is érted a post lényegét.

mickeyknox 2007.11.15. 14:12:35

"1.50-es órabérért pláne leszarták" - ez úgy van, hogy pláne basznak rá :-)))
egyébként jó a cikk

szferi 2007.11.15. 14:34:53

calciodirigore: "nem kéne összekeverni a szurkoló és a szimpatizáns fogalmát. Gondolom te utóbbi vagy, ezért nem is érted a post lényegét."

Ezek szerint aki a csapata minden meccsére kimegy, szépen végignézi a meccset, közben bíztatja a csapatot, az a szimpatizáns. Aki már a mecss előtt csak azt nézi hogy hol verhetne össze valakit, mer más mez van rajta, meccs közben székeket tördel, kerítéseket döntöget, azt se nézi mi megy a pályán, az a szurkoló. Ezt eddig tényleg nem értettük páran, de te magmagyaráztad. Kösz.

calcio_di_rigore 2007.11.15. 14:45:32

szferi. Nem az erőszakról van itt szó, hanem a szenvedélyről. Utóbbi teszi a szurkolót szurkolóvá. Ugyanúgy elitélem az erőszakot mint te.

crouchy 2007.11.15. 17:04:21

szferi. ha nem érted a cikk LÉNYEGÉT akkor tényleg nem vagy szurkoló. de szerintem érted, csak kekeckedsz.

Romanista 2007.11.15. 17:12:09

igazán nem akartam de: kedves szferi és bayerzsoltalegjobbbarátom: aki baloldali az kommunista, aki jobboldali az fasiszta?
jó tudom hogy egy demagóg közhely cikk vagyok csak egy ilyen is - ti.: mint én - rávilágíthat arra, hogy helyenként épp a hozzátokéhoz hasonló gondolkodás a közhelyes demagógia.
és még csak véletlenül sem szántam sértésnek ezt.

crouchy 2007.11.15. 17:26:16

"jó tudom hogy egy demagóg közhely cikk vagyok csak egy ilyen is - ti.: mint én - rávilágíthat arra..." ezt én nem értem. nem tudom elemezni a mondatot:)

szferi 2007.11.15. 17:28:35

Romanista: "Amennyire jó a Bécsi példa, annyira jó a pozsonyi is.
úgy jó ahogy van."
Ebből látszik, hogy teljesen felesleges válaszolnom, én se szánom sértésnek. Csak ha a nacionalizmust nem tudod a futballtól elválasztani, akkor úgysem fogjuk megérteni egymást. Hogy pont te világítasz rá arra, hogy nem minden fekete vagy fehér, az ezután a mondat után enyhén szólva hitelét veszti.

Crouchy: ok, értem a cikk lényegét, de szerintem egy csapatnak szurkolni és az ellenfelet kurvaanyázni nem ugyanaz a dolog, és a kettőt (talán) szét is lehetne választani. A fizikai erőszakról nem is beszélve. Azt is értem h egy csomó rejtett szociális, magánéleti, stb. feszültséget le lehet így vezetni, ki lehet élni az állati ösztönöket, a tömeg részeként olyan dolgokat is büntetlenül meg lehet tenni, ami az egyén számára szigorúan tilosak, de ez már nem a fociban gyökerezik, nem része a szurkolói kultúrának sem, és nem hiszem h bárkinek is jó az, ha pont egy futballstadion a színtere mindennek. Más kérdés?

crouchy 2007.11.15. 17:32:21

nincs. de sztem ezt a cikket nem muszáj úgy értelmezni hogy egy szurkoló=vadállat. egyzserűen tök jól leírja hogy mi játszódik le egy szurkolóban különböző helyzetekben. az meg a vérmérsékleten meg az önkontrollon múlik hogy ki meddig megy el.

szferi 2007.11.15. 18:00:24

az emberi viselkedésnormákat nem lehet a stadion bejáratán kívül hagyni, vérmérséklet ide vagy oda.

Romanista 2007.11.15. 18:00:57

arra próbáltam rávilágítani hogy:
1. a cikk szerintem leírja hogy mik történnek/történhetnek futball meccsen
2. a bécsi példa arra jó- szerintem- hogy a magukat hősnek kikáltó emberek (Pozsony) 80kmrel arrébb rabló bandaként viselkednek. ergo: futball és nacionalizmus, hazafiság szétválasztva. nem mondja hogy egy focimeccs kellett ehhez vagy ahhoz. leírj.
3. a cikk szerintem nem demagóg ((lásd még: fentebb)),mert leírja, hogy ő ezt minek látja és mint egy folyamatot ismertet. nem propagálja, nem elítéli, leírja. ehhez szerintem hozzátartozik hogy elmondja a szerző, hogy hogy is érezte magát az események során, hisz talán így hitelesebb.

szferi 2007.11.15. 19:56:46

1. A cikk valóban leírja, hogy mi történik/het egy futballmeccsen, de nem objektív: erősen kidomborítja az együtt elkövetett rendbontás-verekedés-törés zúzás "romantikáját", az ebből születő bajtársiasságot, alternatívát viszont nem kínál: ez valamilyen szinten provokáció felénk, hogy rábólintunk-e vagy sem (Nem).
2. a focimeccs adott esetben ürügyként szolgált csupán, a hősiességet sehol sem látom.
3. A cikk azt sugallja h ez bármikor bárkivel megeshet, csak a véletlenen és az eseményeken múlik, hogy dühöngő őrültekké válunk-e vagy sem. Kifelejti az egyén felelősségét a tömeg viselkedéséért - ez a demagógia. Én is járok meccsekre, de nem hiszem hogy egy ilyen helyzetben ne lehetne féken tartani az indulatokat, hogy benito, te, vagy én ne lennénk rá képesek, ha nem akarnánk tevékenyen részt venni benne. Ezen a ponton veszti hitelét az írás.

szferi 2007.11.15. 21:16:45

Crouchy! Csak most olvasom, amit arról a bizonyos mondatról írtál... sajnálom, de nem tudok segíteni :)

Romanista 2007.11.15. 21:35:51

1. a cikk apropója és témája a szurkolói rendbontás ( a tömeg pszichológiai hatásai). nem megoldásokat kínál, nem kérdez rá az olvasó egyetértését, leír egy élményét.
2.magukat hősnek kikiáltó emberek, nem hősök.
3.cikk személyes élmény. nem sugall, elmond.

szferi 2007.11.15. 21:48:34

Az első két ponttal kapcsolatban már kifejtettem a véleményem. Elmond, sugall? hol a különbség? egy élményeken alapuló, erősen szubjektív (és szuggesztív) írásnál ez a két dolog nem mosódik össze?

Romanista 2007.11.15. 21:55:32

hát ha össze akarod mosni akkor össze tudod mosni. szuggesztív lenne?
számomra ez az írás elmond egy élményt, és nem sugallja hogy jujjaj annak aki kimerészkedik egy meccsre. ha te így érzed, lelked rajta.

d3vnull 2007.11.16. 02:33:37

"Elmond, sugall" : Tinódi vs. Petőfi :) De már látom, hogy offolok, úgyhogy konec :)

Az én álláspontom egyébként az, hogy a jelenlegi helyzet fényében valahogy nem is annyira gáz "armchair supporter"-nek lenni. Mindegy, lelkes fiatalként (27) mostanság elkezdtem a mostani válogatottunkat támogatni. Az ősz öreg bölcsek most beírják, hogy "láttammárénnemisegyilyenfellángolást", vagy "ezamostaniispontolyanszarcsakfellettturbózva", netán "borogasdmajdelmúlik", de leszarom. Hadd legyen hitem benne, végre látok valamit amit érdemes támogatnom.

szferi 2007.11.16. 10:09:41

d3vnull! Én kb. Két éve járok a magyar válagatott meccseire, amikor csak tehetem. Támogatni kell a csapatot, és az látszik is, hogy a fiúk nemzetközi mércével mérve szerény képességeikhez képest mindent megtesznek a pályán. De Várhidit valahogy nem bírom. 2 éve, a Matthaus féle gárda partiban volt a bolgárokkal, megfogtuk otthon a horvátokat, és a svédek is csak egy bődületes Ibrahimovics góllal nyertek a 90. perc környékén. Kint voltam a meccsen, a magyar válogatottat azóta sem láttam olyan jól játszani. Jól védekeztünk, és támadásaink is akadtak.

Aztán Várhidi Bozsikkal és Kistelekivel karöltve arra szintre építette le a csapatot, hogy a norvégok megerőltetés nélkül szarrá vertek minket, és Máltán is kikaptunk. Most pedig eljutottunk oda, hogy hazai pályán nyögve-nyelve vertük a bosnyákokat, sőt máltát is, ezek ketten meg egymás vállát veregetik. Hiszen beigazolódott, esélyt kell csak adni Várhidinek, megcsinálja ő, javul a csapat! Ez annyira gusztustalan...

Nem vagyok egy Matthaus rajongó, de szerintem ő adott valami pluszt a csapatnak, és az eredmények is jöttek. Ami viszont most folyik /főképp a háttérben/ az kritikán aluli.

Rezgrof 2007.11.16. 10:28:41

te, feri... ez most komoly???

ha jársz meccsekre, talán láttad, ahogy a világbajnokot 3-1-re vertük, tétmeccsen meg a törökök ellen úgy játszottunk, ahogy lothar alatt soha. megvertük a németeket??? ja, 85 percig baszkodtuk a labdát, amerre álltunk, csak valamiért nem kaptunk nyolcat... tétmeccset szinte nem is nyertünk, a bolgárok ellen meg rajczi (ott voltam...) a 91. percben egyenlített. se játék, se taktika, se semmi nem volt lothar alatt, csak a zseb, amit a mánágerek tömködtek, hogy akkor most válogassuk be talán vinczét és kristont, hogy a skót bajnokságba mehessenek... okádnom kellett tőle...
a svédek ellen valóban megérdemeltük volna az ikszet, de ennyi és nem több.

a bosnyákokat oda-vissza vertük, ez a csoportban senki másnak nem sikerült. van elképzelés, van játék, van koncepció. nem mondom, hogy várhidi egy istenség, de lothar mellett feltétlenül az!

szferi 2007.11.16. 11:27:18

Nézd, szerintem a válogatott most nincs magasabb szinten, mint Lothar alatt volt. Ha megnézed az olaszok elleni meccset még sgyszer, észreveszed, h a digók kínosan ügyeltek, nehogy megsérüljenek: egész meccsen egyszer állítottak meg becsúszással magyar támadást, abból is tizenegyest kaptunk. A bosnyákoknak itthon nem lőttünk akciógólt, idegenben is sok minden a kezünkre játszott a győzelemhez. De ezt csak zárójelben.
Vissza várhidihez. Nekem ez a jövő csapata szöveg egy nagy kamunak tűnik. Vagy szerinted úgy kell alapozni, hogy először soha nem látott mélységekbe taszítjuk a válogatottat, hogy aztán a közvélemény előtt harmadrangú eleenfelek fölött aratott győzelmet haladásként lehessen beállítani?

Tudtam h ezzel sokan nem fogtok egyetérteni, de a tények ezt mutatják a nagy szavak mögött. Valahogy jellemző, hogy egy-egy nagy győzelem után kitör a válogatott körül az eufória, ha meg kikapnak, akkor mindenki letörik, mint a bili füle. Persze Kistelekin kívül, őt az eredménytelenség nem érinti meg. Az, hogy a hullámvölgyből kijöttünk (?,ez szerdáig kiderül), még nem jelenti azt, hogy előbbre járnánk mint 2 éve.

rizla 2007.11.16. 11:39:55

kedves szferi, melyik volt a harmadrangú ellenfél, akit megvertünk? nagyon érdekelne, várom válaszod.
de nehogy máltával gyere, nyilván nem a málta elleni 2-0nak örül mindenki.
amúgy tudtommal a 11esért is ugyanannyi pont jár, mint az akciógólért.

szferi 2007.11.16. 11:44:08

Ja még egy. Én meg attól hányok, ami Koman körül történt, hát az minden oldalon rendkívül gusztustalan volt. Még egy kérdés: szerinted várhidi meddig ülhet a kispadon minden kézzelfogható eredmény nélkül? 2, 4 vagy tíz évig?
Más: szerintem az a legrosszabb, és ez már évek óta tart, hogy akciógólt alig lő a csapat. gyengébb ellenfeleknek sem, most is annyi gólt lőttünk a csoportban mint málta és moldova.

rizla 2007.11.16. 11:57:49

mi számít kézzelfogható eredménynek? ha a vb-selejtezőcsoportban 3. hely meglesz, nekem az már előrelépés. egyébként az EB-t garantálja nekünk, úgy tudom, így 4 évig ülhet ott "kézzelfogható eredmény nélkül". miért, tudsz valami szuperedzőt, aki elől a helyet foglalja??

nevetséges dolog nem foglalkozni a mutatott játékkal, csak az eredményeket nézni. ostobaság. a magyar válogatottól az utóbbi fél évben minden meccsen remek játékot lehetett látni, engem (és kb az ország felét) ez érdekel. kijutási esélyekről meg majd akkor beszéljünk, ha meglátjuk a selejtezőcsoportunkat a VB-re. de mint mondtam, egy 3. helyezés, és pár szép eredmény már megfelelő előrelépés lenne.
koman meg hogy jön várhidihez? a média csinálta az egész balhét.

rizla 2007.11.16. 11:59:54

gólokon lovagolni amúgy nevetséges. nem 54et írunk már, amikor ha nem lőttek a fiúk 8at, már csalódottan ment haza mindenki. térj már magadhoz.

szferi 2007.11.16. 12:00:09

Bosznia. Ők sem egy világverő csapat. De teljesen mindegy, szerintem erre majd vasárnap visszatérünk :) Legyen igazad, de észre kéne venni, hogy azért olyan sokkal jobb nem lett semmi, szerintem még nem dőlt el h jó úton járunk-e vagy sem. De mindegy, majd a jövő igazolja valamelyikünket.
Talán külföldi edzőt kellene szerződtetni, olyat, aki már vezetett ki gyengébb válogatottat világversenyre. Matthaus nem volt jó választás, de várhidi sem jobb.

szferi 2007.11.16. 12:15:18

Kedves rizla! Közben ismét hoztad a formádat. magamhoz tértem, tedd azt te is. Szerinted 10 meccsen tíz gól elég lehet valamire valaha is? "gólokon lovagolni amúgy nevetséges" Persze, menni fog ez gólok nélkül is, hát hogyne. Ja, és nem gólokért jár a pont, hanem győzelmekért vagy döntetlenért. Ezt a vitát itt befejezem, csak egy kérdésre válaszolj: te elégedett vagy ezzel a tíz góllal, amit tíz meccsen lőttünk? Szerinted ez elég lesz a következő sorozatban? Én személy szerint örülnék egy erősebb, gólképesebb magyar válogatottnak. Te nem így vagy ezzel?

rizla 2007.11.16. 12:16:43

bosznia több (tíz) hellyel előttünk volt a világranglistán, amikor elpicsáztuk őket. mindkétszer > papíron lényegesen erősebb csapat volt, mint mi. most már nem az, többek között a mi áldásos tevékenységünknek köszönhetően az EB-től is elbúcsúzhatnak.
SOKKAL jobb nem lett semmi, ez igaz. csak épp van egy edzőnk, aki tudja mit miért csinál, és VALAMIVEL jobb játékoskeret, mint 4 éve, ennek köszönhetően pedig kifejezetten jó nézni a csapatunkat, hajtanak, küzdenek, és sokszor jól is játszanak. igazad van, ez nem sok talán, de ahhoz mégis elég, hogy örömmel gondoljak rájuk, és kimenjek a meccsekre. ez csak egy első lépcsőfok, nem kell rögtön fanyalogni. elsőre nem lehet nagyot ugrani, ezt kéne megérteni, örülni kell minden kis apróságnak. persze magyar szurkolóként ez nehéz, de lépjünk már túl puskásékon könyörgöm. végetért, elmúlt, most a magyar foci az életéért küzd. szerencsére sorban állnak a fiatal tehetségek, most van egy halvány reménysugár.
"Talán külföldi edzőt kellene szerződtetni, olyat, aki már vezetett ki gyengébb válogatottat világversenyre."
az edzőn ez jelenleg kis részben múlik. nem lehet összerakni egyelőre olyan erős keretet, hogy esélyesek lehessünk akármilyen csoportban.
és de igen, várhidi jobb választás, mint matthaus. várhidi ugyanis az összes olyan értéket képes felmutatni, amit matthaus, viszont kevesebb pénzt visz, jobban érdekli a magyar foci, és szerintem taktikailag is többet mutat. bár mint mondtam, ő most azért jobb kerettel dolgozhat.
nem az edzőn múlik elsősorban. rajta IS múlik,

rizla 2007.11.16. 12:19:10

"Szerinted 10 meccsen tíz gól elég lehet valamire valaha is?"
nem ez a lényeg ember, hanem hogy van egy apró kis javulás, és te, és még páran rögtön azon sírtok, hogy miért nem NAGY változás. mert bazmeg, a nagy változás nem jön rögtön, azért. az alapja az, hogy leglaább csapatként játszunk. az utóbbi években ez sem volt jellemző. de te fanyalogj csak, szarunk rád.
"te elégedett vagy ezzel a tíz góllal, amit tíz meccsen lőttünk?"
nem vagyok elégedett. ettől függetlenül a fejlődésnek örülök.
"Szerinted ez elég lesz a következő sorozatban?"
nem lesz elég, de jelenleg ennyire vagyunk képesek, fogadd el.
"Én személy szerint örülnék egy erősebb, gólképesebb magyar válogatottnak. Te nem így vagy ezzel?"
de igen. de ezt nem lehet egyik napról a másikra, próbáld felfogni végre. idehozhatsz akármilyen edzőt, akkor sem lehetne. pont.

szferi 2007.11.16. 12:47:06

Nem Puskásékat veszem alapul, hanem Európa többi válogatottját, és innen is csak a középmezőnyt. Az előbb írtam, hogy nem kell minden vereség után a picsába küldeni mindenkit, de ugyanúgy nem kell mennybe vinni sem ha legyőzzük máltát, vagy moldovát. Apró lépésnek pedig szerintem nem az számít, ha a hatodik helyen végezünk a csoportban, mert még az is megeshet. És igenis külföldi játékosok / edzők a ligában lendíthetnének a magyar foci színvonalán, a válogatott sem jérna rosszul külföldi szakemberrel. Vedd már észre hogy ezek itt csak körbe körbe cserélgetik egymást a klubok meg a válogatott padján, és nem fejlődnek sehová. akkor hogyan fejlődhetnének a focisták, akiket irányítanak?! Erről ennyit. Most már beszélgess magadban, épületes lesz biztosan. Csak vigyázz, nehogy észrevedd az ellentmondásokat a szavaidban, mert a végén a véleményedet is kénytelen leszel leszarni.

rizla 2007.11.16. 13:50:23

a probléma az, hogy hülyeséget beszélsz. nem új (külföldi) edzőtől fog fejlődni a magyar válogatott, hanem az utánpótlástól. érted?
de ezt már unom, egyébként is offtopic, szóval ennyit mára.

szferi 2007.11.16. 14:12:26

Az a baj h az utánpótlással is azok az emberek foglakoznak, akik évek óta SIKERTELENÜL próbálnak tenni valamit a fociért, szemléletváltás kell. Ha bezárkózunk, nem fogunk előbbre jutni. Ezért kellenek a külföldiek (persze nem azok, akik már nem kellenek sehol, csak levezetni jönnek Mo-ra) Nem elég ha csak elolvasod a sok hülyeséget a nemzeti sportban, gondolkodj is egy keveset. Viszlát

MAti 2007.11.16. 14:46:04

Azt az apróságot valóban kár volna figyelmen kívül hagyni, hogy magyar fociedzőt a világon sehol nem alkalmaznak.
Magyar vízilabda, vagy mondjuk vívőedzőkkel tele van a világ.
Nem véletlenül...

Én pedig abba a felébe tartozom az országnak, amelyik egy ideje végképp kiábrándult a magyar válogatottból, és engem már _csak_ az eredmények tudnak/tudtak meggyőzni arról, hogy érdemes megnézni ismét, mit csinálnak a pályán.
Ez a csapat mostanra eljutott oda (nem egy nagy szó, de ez is valami), hogy a következő meccsüket már meg akarom nézni.
Mert képes volt tétmeccset megnyerni. Ilyet pl. Matthaus nem tudott.
És engem már nem érdekel a mutatott játék, az önmagában lófütty. 10(+) éve azt hallgatjuk, hogy "de a játék bíztató volt"...

d3vnull 2007.11.16. 16:18:52

Rizla, méresd már meg a vérnyomásod, ne gerjessz már feszültséget állandóan a stílusoddal kérlek! Köszönöm előre is.

Amúgy Szferi, tul. képp nincs is mit leírnom, mert amit mondanék megtette Rézgróf és Rizla.

Mitcsenkov : asszem pont neked mondtam 1-2 hónapja ugyanezt : "biztos volt már sok ilyen, de én most bízom először a magyar válogatottban, még nem estem pofára :)"

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2007.11.16. 17:11:25

mitcsenkov: ömm... egészen pontosan milyen tétmeccset is nyert meg a válogatott? (mármint az oké, hogy a kicsiken többé- kevésbé túljutottunk Matthaus meg Várhidi alatt is, de a siker tétmeccsen továbbra is várat magára)

Egyébként pedig ha a magyar válogatott egészen véletlenül elfekszik Moldova ellen, akkor a hatodik helyen is végezhet a csoportban. Ez minden idők legrosszabb helyezése lenne, ugye.

BastilleBilbao 2007.11.16. 17:26:26

nincs mas dolgotok, mint bizni a kannabajszos, bundesliga frizuras varhidiben, aki meg anno a legrosszabb dontesnek tunt, de ma mar a legjobb megoldas.

nincs apellata

d3vnull 2007.11.16. 17:28:27

tul.képp pontosan ezt is tesszük :)

crouchy 2007.11.16. 17:39:35

"Az a baj h az utánpótlással is azok az emberek foglakoznak, akik évek óta SIKERTELENÜL próbálnak tenni valamit a fociért," én nem vagyok nagy magyar- foci rajongó, de azért az egy vicc h azt mondod h sikertelenül próbálnak tenni a fociér az utánpótlás edzők. U21ünk kinn volt az eb-n(?), meg egyfolytában csak azt lehetett hallani h győznek győznek. én nem nagyon tudok konkrétumokat, de a magyar utánpótlás a jelenlegi válogatottnál jobb helyen áll a maga szintjén. és várhidi, ezeket a srácokat játszatja. ergo majd jobb lesz a válogatott is. és a majd már elkezdődött. hogy folytatódik-e azt meg a lófasz se tudja.

MAti 2007.11.16. 21:21:22

JClayton: nekem többet ér egy selejtező-meccsen begyűjtött 3 pont mondjuk Bosznia ellen, mint egy barátságos meccsen aratott győzelem Németország vagy mondjuk Skócia ellen.
Boszniát is meg kell verni, ha akarunk valamit - és emlékszem én még Lichtenstein elleni döntetlenre, meg az amatőr izlandi válogatott elleni vereségre is például...

A törökök elleni zakót kivételesen elnézem, tényleg akkora ordító pofátlanság volt az az elnézett büntető / kiállítás.
De majd meglátjuk...

szferi 2007.11.17. 07:14:35

Crouchy: az U21es eredményekből nem komoly következtetéseket levonni, mert minden valamire való 19 éves játékos a felnőtt válogatottban játszik - legalábbis Európa legtöbb országában, lassan nálunk is. Másrészt legutóbb a szintén futballnagyhatalom fehéroroszoktól kaptunk ki itthon, az index hozott is róla egy nagyon vicces cikket.
index.hu/sport/foci/hunmac1017/
www.uefa.com/competitions/under21/standings/round=15084/group=700391.html

Mitcsenkov: egyetértek, a barátságos meccsekből sem derül ki semmi, akár a fritzekkel, akár a digókkal játszunk. Viszont JClaytonnak is igaza van... Boszniát is meg kell verni, de az is jó eredmény volt h bulgária és horváto legalább itthon nem gázolt át rajtunk.

Én igazából attól félek, hogy várhidi is úgy jár majd mint a többiek, csak ő előre megmondta hogy 6 év kell neki, mire talán elér valamit. És így megint éveket veszítünk, addig pedig birkatürelemmel várhatjuk, hogy az ő kísérletezgetéseiből lesz-e valami. Aztán majd valaki megint más elképzeléssel jön, gyökerestől felforgatja az egész válogatottat, és ott leszünk ahol voltunk... Egyébként a matthaussal való összehasonlításból azt akartam kihozni, hogy egy szolíd alapot másnak is sikerült létrehozni, de onnan már nem tud(t)unk továbblépni. De legyen igaza a várhidi-hívőknek!!!

MAti 2007.11.17. 12:43:27

Szerintem nem vesztegetünk igazán semmit.
Scolarit is idehozhatnánk kapitánynak, felesleges.
Focizni nem a válogatottban tanulnak meg ezek a gyerekek. Sőt, Magyarországon sehol sem.

Az egyetlen bíztató jel manapság, hogy végre már gyerekkorban elmennek innen, nem csak későn, mint pl. Gera.

badblood 2007.11.19. 21:29:33

Beleolvastam az előttem szólók magyar válogatottal kapcsolatos véleményeibe...
Én úgy gondolom, hogy nem néhány hónap alatt sűllyedt hatalmas mélységekbe a magyar válogatott.
Ebből adódik szerintem az, hogy nem néhány hónap alatt fog bekerülni pl. a FIFA top 20-ba sem.
Hittel, kitartással, és sok-sok kemény melóval viszont messzire lehet jutni.
Szerintem.
Talán már elindultunk a felfelé vezető úton...
Az viszont biztos, hogy rengeteg buktató lesz azon a bizonyos úton. De soha nem szabad feladni. Fel kell állni, és menni tovább... Felfelé...

crouchy 2007.11.19. 21:39:26

ráadásul felfelé sokkal nehezebb mint lefelé...

starlighter 2010.02.28. 21:14:08

SZiasztok !
Aki ismeri annak azért, aki nem ismeri annak azért:) I.D. személyazonosság filmről elkészült egy oldal információkkal, letöltésekkel, stb.
MInden ami I.D.
id.longstar.hostignition.com
süti beállítások módosítása