Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

The Queen is not dead

2007.11.07. 16:06 brúking


A nyolcvanas években felnövő ember kezdődő anglomániája (amely a későbbiekben sokkal inkább dühöt és könnyeket hozott, mint örömöt) két pilléren nyugodott: a focin és a zenén. Az ember rettentő izgalommal követte a misztikus angol bajnokságot (és persze a háromoroszlános válogatott szerepléseit), amiről abban az időben kevés hír jutott el hozzánk, talán egyedül Brian O’Sullivan (aki máig nem tudjuk, hogy magyar volt-e és álnéven írt, mint Leslie L. Lawrence, vagy a brit titkosszolgálat, az MI5 Magyarországon tartózkodó ügynöke volt?) írta meg az eredményeket a hétfői Népsportban, de ha az ott játszó csapatok átjöttek az öreg kontinensre, akkor szinte mindenkit elvertek. Egy kicsivel később aztán a szigetországból érkező new wave zenekarok másolt kazettákon kezdtek beszivárogni a lakásba, ami lássuk be nem volt nehéz, ha rendelkeztünk egy nálunknál hat évvel idősebb báttyal. Így lett annak idején az ember csodálatának két tárgya egyszerre az Everton Football Club és a The Smiths, hősei pedig Graeme Sharp és Kevin Sheedy, valamint Morrissey és Johnny Marr (kevesen tudják, hogy utóbbi majdnem a Man City igazolt labdarúgójává vált, de saját bevallása szerint erre végül azért nem került sor, mert a srácok közül neki volt egyedül kifestve a szeme). A brit futball és a brit zene tehát a kezdetektől fogva kézenfogva jártak. Ennek a titkos szövetségnek akkoriban nagyon kevesen voltak tagjai, de ez valahogy még izgalmasabbá tette az egészet. A foci és a zene közötti szoros kapcsolat sajnos már nagyjából a múlté, kivéve talán, ami London máig leginkább rokkendroll klubját, a Queens Park Rangerst illeti.

A nyugat-londoni klub az egyik legrégebben megalakult londoni futballklub (több csapat egyesülését követően 1882-ben alapították, ugyanabban az évben mint a Tottenham Hotspurt és korábban, mint például a Chelsea-t, a West Hamet, vagy az Arsenalt), de korántsem mondható a legsikeresebbnek. A klub története nem sok izgalmat tartogatott a hatvanas évek derekáig, amikor máig egyetlen trófeáját nyerte el a QPR: a third division friss bajnokaként 3-2-re verte kétgólos hátrányból a West Bromwich Albiont a Ligakupa döntőjében. Egy újabb szezont követően már az első osztályban találták magukat a Parkőrök a legendás Rodney Marsh vezetésével, ahonnan azonban rögtön ki is pottyantak.
A klub máig legsikeresebb éve az 1975-76-os idény volt (az időszak a punk-mozgalom nyitánya is egyben, többek között a Sex Pistols Anarchy in the UK című dala megjelenésének éve), amelynek legvégén 1 ponttal vezettek a Liverpool előtt, akiknek azonban hátravolt egy korábbról elhalasztott mérkőzésük a Wolverhampton ellen. A Molineux-ben a hazai Farkasok 1-0-ra vezettek egészen a 77. percig, de akkor a Liverpool fordított és 3-1-re nyert megszerezve ezzel a bajnoki címet. Talán pont ez a Stan Bowles, Gerry Francis, Don Masson, Frank McLintock által fémjelzett csapat volt (akikre a brit sajtó a Mavericks (Fenegyerekek) gúnynevet aggatta, a pályán és azon kívül tanúsított életmódjuk miatt), amelyik mágnesként vonzotta a Loftus Road lelátójára a frissen kirobbant londoni punk-mozgalom emblematikus figuráit. A Queens Park Rangers a brit zene punktól a new wave-en és a britpopon át egészen a poszt-britpopig ívelő szakaszaiban mindig is népszerű volt a zenészek körében, így a QPR szurkolója Glen Matlock (Sex Pistols), Mick Jones (The Clash), Robert Smith (The Cure), valamint Pete Doherty (ex-Libertines és Babyshambles) is, aki tizenévesen All Quiet On The Western Avenue címmel saját készítésű fanzine-t szerkesztett, ami nem volt nagyon népszerű a szurkolók körében, mivel tele volt irodalmi utalásokkal, versekkel, és egyéb fociról szóló rövid történetekkel (Doherty állítólag szeretett klubja számára egy dalt is írt, amit viszont csak akkor játszanának le, ha a QPR megnyeri az angol kupát).

A nyolcvanas-kilencevenes években rengeteg angol válogatott (Ray Wilkins, Mark Hateley, Clive Allen, Chris Woods, Peter Reid, Trevor Francis, Kenny Sansom, Paul Parker, David Seaman, Trevor Sinclair, Les Ferdinand) fordult meg a klubnál, de igazi sikert soha nem tudtak elérni. 1996-ban tizenhárom év után estek ki az első osztályból, ahová (közben a harmadosztályt is megjárva) azóta sem sikerült visszajutniuk a Parkőröknek, viszont balhéból jutott nekik éppen elég.

Ez év szeptemberében a Bernie Ecclestone és Flavio Briatore vezette konzorcium vásárolta meg a klubot, egyrészt mivel Londonban más divatos klub nem maradt, mindet megvették már mások, másrészt meg Briatore állítólag jól ismerte a Loftus Roadot, mivel gyakran repült el felette helikopterével a Chelsea-ben található otthona és oxfordi irodája között ingázva. (Egyébként, ha mi angol futballklubot vásárolnánk, elsősorban a Leeds United és a Nottingham Forest jönne számításba, de persze mi sem világpolgárok nem vagyunk, sem Naomi Campbellel nem szekszeltünk sohasem.)

Viszont csak reménykedni tudunk abban, hogy a Briatore által kitűzött cél (azaz, hogy négy éven belül újra elsőosztályú klubot csinál a QPR-ből), nem fog feltétlenül azzal járni, mint más londoni csapatok esetében, hogy a klub teljesen elszakad a múltjától, a lelkétől és a rokkendrolltól.


8 komment

Címkék: punk the smiths pete doherty angol championship queens park rangers

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr100221442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LEN 2007.11.07. 16:59:10

Az uccsó bekezdéssel mélységesen egyetértek, de ne legyenek illúzióink...

Dandeer 2007.11.07. 17:19:00

Hát igen, a külföldi tulajok minden klubot megváltoztatnak. Hát már semmi sem a régi?!

Ettől függetlenül alig várom, hogy a QPR Buzsáky vezetésével a PL-be jusson, és ott stabil középcsapattá izmosodjon.

Walmer 2007.11.07. 18:10:35

basszus brúking, Brian O'Sullivan tényleg. Meg Imre Mátyás Franciahonból. emléxem 11.80 volt egy Népsport. Minden reggel megvettem gimibe menet és emléxem egy (akkor még) BEK fordulóra, mikor a visszavágókat játszották és az Arsenal a Highburyben kapott ki hosszabbítás után 3-1-re a Benficától úgy, hogy az odavágón 1-1 volt Lisszabonban. angol órám volt az első és nem bírtam ki, hogy meg ne nézzem az eredményeket. Mikor szembesültem eme katasztrófával, nem viccelek, szabályosan sokkot kaptam. szinte az egész angol óra kimaradt és fogalmam sincs hogyan éltem túl azt a 7-et. Ennyit a "sokkal inkább dühöt és könnyeket hozott, mint örömöt" fílingről. Nagyon igaz:-)

nadivereb 2007.11.07. 20:31:03

Ti nem szekszeltetek Naomi Campbellel???? Jéééé...

darkopancsev 2007.11.07. 22:16:56

asszem egy (ketto) QPR meccset láttam életemben, 84 UEFA kupa, londonban 6-2re lefocizták a partizan belgrádot, hogy aztán belgrádban megint dráma lehessen és 4-0ra kikapva kiessenek. Óriási meccs volt mindkettő.

www.youtube.com/watch?v=611Q8BfVgR4

(Egyben RIP Mance)

akron99 2007.11.08. 09:28:05

darkopancsev:

aztán jött a Vidi.....

darkopancsev 2007.11.08. 19:17:03

igen jött, főként szabo tyanti
süti beállítások módosítása