Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Az aranylabda történelme I. (1956-69)

2007.10.24. 20:07 heinrich

Arany (Au): 79-es rendszámmal jelzett kémiai elem, az IMF monetáris rendszerének alapja, évszázadok óta a jólét és gazdagság szimbóluma.
Labda: minden bizonnyal az emberiség legnagyszerűbb találmánya, már az XIII. sz. elején találhatunk tárgyra vonatkozó nyelvi referenciákat.
Aranylabda: Az európai labdarúgás legfontosabb egyéni trófeája.

A France Football szerkesztősége 1956-ban döntött úgy, hogy a szerkesztőség munkatársainak szavazata alapján aranylabdával (Ballon d'Or) jutalmazzák a kontinens legjobbját. 1995-ig csak európai játékos kaphatta, később már a kontinensen futballozó bármely labdarúgó, tavaly óta pedig klubra és nemzetiségre való tekintet nélkül, futballtudás alapján kerül kiosztásra. Olyan korszakos bálványok, mint Butragueno, Lineker, Klinsmann, Bergkamp vagy Vialli, csak álmodozhattak róla.
A történelem első aranylabdája a futball hazájában, Angliában landolt, azon belül is a jobb szélen Sir Stanley ’The Wizard’ Matthews lábai előtt. Pedig kissrác korában az apja bokszolónak szánta, de a kis Matthews addig villogott az iskolaválogatottban, míg 14 éves korában lecsapott rá a Stoke City. Három évvel később profi szerződést kapott, és még húsz sem volt, amikor bemutatkozhatott az angol válogatottban is. Stan nem volt egy kimondott vándormadár, pályafutása 36 (!) évében két csapatot szolgált: a City-t és 14 éven keresztül a Blackpoolt. Siheder ötvenesként játszotta utolsó ligameccsét, 28 éven keresztül volt válogatott, két vb-n vett részt. Az aranylabda mellé Stoke városának dízspolgára lett, Nigériában futballkirálynak koronázták, Ghánában pedig tiszteletbeli törzsfőnöknek választották – arról nincs információnk, hogy mivel járt a megtisztelő titulus. Pályafutása során 883 hivatalos meccsen vett részt, melyeken 93 gólt szerzett. Nem valami sok, fanyaloghatnánk, de nem is ebben rejlett a fő ereje. A korabeli karikatúrák gyakran élcelődtek önzetlenségén, szíve szerint még a gólvonalról is passzolt volna. Másik védjegye a bemutatok balra-indulok jobbra trükk volt, de hiába ismerte az unalomig mindenki, mégis mindig eladta, mint Paolo Rossi a Perugia meccseket...

Angliából aztán három évre a Reál Madridhoz került a díj, kétszer Alfredo Di Stefanó (1957, 59), egyszer pedig Raymond Kopa (1958) vitrinébe. Ez a Madrid valószínűleg minden idők legjobb tizenegye volt, 1956 és 60 között öt alkalommal nyertek BEK-et és tízből nyolc bajnokságot begyűjtöttek 1954 és 64 között. Hát ennek a csapatnak volt a kapitánya/diktátora Don Alfredo (csak semmi bizalmaskodás, di Stefano megközelíthetetlen volt), aki kiutálta a királyi gárdából Didit, Simonssont és később Kopát is, tulajdonképpen csak Puskást tűrte meg maga mellett. 1180 mérkőzésen 845 gólt vágott – a leghalványabb mosoly nélkül. A futballpálya nem a kabaré nézőtere, ide nem nevetgélni járunk. Ugyan úgy végzem a munkám, mint a lakatos a gyárban – hangzott az eszemfuttatása. Tudta miről beszél, gyerekkorában a családi farmon trágyát lapátolt, tejet fuvarozott vagy krumplit kapált, mígnem 18 évesen bemutatkozott az imádott River Plate-ben. Dél – amerikai pályafutása kissé zaklatott volt (sztrájk, országváltás, kitagadás, eltiltások), így 125ezer dollárért (1953-at írunk) Bernabeu elnök a Reálhoz csábította, miután a Barca megfigyelői szerint kövér volt. A kövér aztán négyet vágott a katalánoknak az első bajnokin, a Reállal pedig megnyert mindent, amit csak lehetett. Pályafutásának csúcspontjaként az 1960-s glasgowi BEK döntőt szokás emlegetni, ahol 7-3 arányban semmisítették meg az NSZK bajnokát, az Eintracht Frankfurtot. Saeta (a szőke) hármat, míg Puskák Öcsi négyet vállalt. A sikereknek azonban már az idő tájt is megvoltak az árnyoldalai, három évvel később egy venezuelai négyestornán a Julian Grimal akció keretében elrabolta a politikai jogaiért küzdő Nemzeti Szabadságfront, és csak két nappal később engedték szabadon.

Ebben az évben esett meg az a mindmáig egyedülálló furcsaság is, hogy egy kapus, Lev Jasin (A Fekete Pók) húzta le az aranylabdát.

A hatvanas évek második felére a díj visszaköltözött Angliába, közelebbről Manchesterbe, ahol Denis Law (A vicces - 1964), Bobby Charlton (Sir Robert of Manchester - 1966) és a rosszéletű George ’Bestie’ Best (1968) is magáénak valhatta, ekkor fordult elő először, hogy egy azon csapatban egyszerre három aranylabdás is riogassa az ellent. (Melyik is volt a második ilyen csapat?)
Korunk bulvárhullámán lovagolva, mi is a botrány- és szuperhős Georgie Best pályafutását emeljük ki, aki önéletrajzi könyvében szerényen így vallott kvalitásairól: Ha csúnyának születek, a futballvilág már nem emlékezne Pelére. Sir Stanley-vel ellentétben nemigen szeretett passzolni, a született, ösztönös zseni akkor volt nyugodt ha folyóindaként rátekeredett a labdára, és a kapuig cselezte magát. Hősünket a kor zseniális menedzsere, Sir Matt Busby emelte ki a belfasti prolinegyed posványából, és 17 évesen már a MU egyben és az északír válogatottban is bemutatkozhatott. A MU ebben az időszakban kezdte összeszedni magát a müncheni katasztófa után, és a legendás hármas segítségével újra felvirágzott az egyesület, két bajnoki cím mellé a BEK serleget is begyűjtötték. Bestiet azonban ez nem különösebben izgatta. Az évtized végére a Harland & Wolff vasesztergályosának fia, George Best, a milliomosok pazar és könnyelmű életét élő Georgie Boy-já változott, aki kétpofára habzsolta az életet, a garázsban versenyautók, - a hálószobában topmodellek sorakoztak, ő mégis a Brown Bull pubban citromos vodkát vedelve időzött legszívesebben. 1972 novemberében az addig érinthetetlen Bestet nemes egyszerűséggel kivágták az öltözőből, miután csuma részegen, egy órás késéssel jelentkezett játékra. Egy évvel később még visszatérhetett az Old Traffordra, de 12 meccs után újra hanyagolni kezdte az edzéseket és ezúttal végleg elveszett a labdarúgás számára, bár össze-vissza csapatokban (Stockport, Cork City, USA, Fulham, Hibernian, Bournemouth) még évekig futballozott. 1984-ben 160ezer fontos adócsalást zúztak rá, focigálát kellett szervezni a tiszteletére, hogy fizetni tudjon, de egy évvel később már a börtönéletbe is beleszagolt  (több rendbeli ittas vezetés, garázdaság, hatóság elleni erőszak, adócsalás), ám befolyásos barátai innen is kiszedték négy hónap alatt. Ő volt a United első nagy hetese.

A manchasteri hegemóniát csak a még életében szobrot kapott Eusebió, és az utolsó magyar császár, Albert Flórián tudta megtörni. Portugál olvasóink füttykoncertjétől kísérve Eusébió Ferreira da Silváról, a fekete párducról most csak annyi említést teszünk, hogy a) a legendás edzőfenomén Guttmann Béla adott neki profi szerződést a Benficánál b) ha már betette a kezdőbe, bajnokság hegyeket, kupát, BEK serleget egyaránt megszereztek.

Albert Flórián a magyar labdarúgás egyetlen aranylabdása, olyan nevek végeztek mögötte, mint Cruyff, Best, Rivera, Beckenbauer, Gerd Müller vagy Mazzola. 1941. szeptember 15-én született Hercegszántón, huszonkét éven keresztül csak a Fradiban játszott, a válogatottban 75 mérkőzésen 31 gólt szerzett, 17-et csípőre tett kézzel.
1960 és 68 között volt csúcsformában, játszott a római olimpián (3. hely), két világbajnokságon, illetve az EB elődjének számító Nemzetek Európa Kupáján (3. hely), a Fradival a Juventust legyőzve hódították el a VVK-t. A kiemelkedő sikerek mellett pályafutásának két igazán fájó pontja lehet. A chílei VB, ahol a szovjet Latisev elcsalta egy teljesen szabályos gólunkat a csehszlovákok ellen, így Masopusték (aranylabda 1962) jutottak a döntőbe. A másik az aranylabda átvételének körülményei. Akkoriban az volt a szokás, hogy a győztes labdarúgó nevezte meg az átvétel helyét és idejét. Albert a Népstadionban rendezett szovjetek elleni válogatott meccsre adta a voksát, de az akkori vezetés úgy döntött, hogy az ünnepélyes díjátadásra sokkal inkább megfelel a császár Árpád fejedelem úti lakása... Ezután tucatszám érkeztek a külföldi ajánlatok, de ugye a szocialista sporterkölccsel nem fért össze a profiskodás. Pedig egy nyugati szerződéssel elkerülhető lett volna a végzetes koppenhágai sérülés, az Engedahllal történő összecsapás Albert pályafutásának végétt jelentette – 28 éves korában.
Első az egyenlők közt alapon fenti világsztárokat emeltük ki, de ne felejtkezzünk meg a hatvanas évek többi csillagáról sem, egy-egy gondolat erejéig.

Luis Suarez (1960) – barcelonai középcsatár. Könnyű volt neki: kinézett balra - Kocsist és Evaristót látta, kinézett jobbra - Czibor és Villaverde tűnt fel.
Omar Enrique Sivori (1961) – szintén csatár, akkortájt világrekordot jelentő 130 millió líráért szerezte meg a Juve a River Platetől. 
Gianni Rivera (1969) – un bambino d’oro, a Seria A leghűségesebb játékosa, 19 szezont húzott le a Milannal, három bajnokságot és két BEK trófeát nyertek. A válogatottban kevesebb szerep jutott neki, nem fért el az Inter karmesterével, Mazzolával a pályán. 

Első aranylabda felvezetőnk zárásaként emlékezzünk meg a jelölést szerzett, de sosem diadalmaskodó honfitársainkról: Bene, Bozsik Cucu, Bundzsák Dezső, Détári Döme, Dunai II, Farkas Jancsi, Göröcs Titi, Grosics, Kocsis, Kubala, Nyilasi, Puskás Öcsi, Sándor Csikar, Solymosi Pixi, Szűcs Lajos, Tichy, Törőcsik, Újlaki ’Joseph’ József - Respect.

(folyt köv.)

51 komment

Címkék: beszámoló érdekes adat real madrid aranylabda

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr17206413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drout 2007.10.25. 09:02:53

A Best-es cselezős videóban van egy vonal kb 30 méternél, mit szolgált ez? Olyan mint hokiban a harmad...

habitang · www.nst.blog.hu 2007.10.25. 09:14:37

Vagy lehet, hogy Best akkor már Amerikában játszott..

habitang · www.nst.blog.hu 2007.10.25. 09:17:55

Megnéztem azt a videót és igen, ez már Amerika - nyilván valamelyik untató sport felvonalazása,. amit látunk..:)

Salvatore Bonanno 2007.10.25. 09:31:51

A kommentátor mondja is: San Jose Earthquakes.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.10.25. 10:14:09

"nyilván valamelyik untató sport felvonalazása"

péter, muszáj önt a futball-sznob jelzővel illetnem, ha nem haragszik. meg ha igen, akkor is. :)

BruceWayne 2007.10.25. 12:21:34

én a 96-2007 közti részre leszek kiváncsi... :-)

akron99 2007.10.25. 12:44:44

második: Real Madrid (figo, owen, ronaldo)
a mélypont: 1995 weah győzelme
a csúcs (szerintem:): 1981

Heinrich · www.nst.blog.hu 2007.10.25. 12:48:40

A választ sajnos nem tudjuk elfogadni, nem a RM volt a második, tessenek tovább gondolkodni.

81 - Rummenigge duplázása lenne a csúcs? Tényleg?

tb 2007.10.25. 13:02:58

a mélypont egyértelműen Sammer '96-ban

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2007.10.25. 13:30:10

Ronaldo, Figo, Zidane és Owen játszottak valaha egy csapatban?
Ha Sammer a mélypont, akkor Cannavaro nem tudom micsoda.?
Csak egy név. Csak ma. Csak nektek: Marco van Basten

mickeyknox 2007.10.25. 13:31:31

miért lenne weah győzelme a mélypont? szerintem a mélypont az kannaváró, ehhez kétség sem férhet

mickeyknox 2007.10.25. 13:33:12

hopp, pancho barátunk megelőzött :-)

Heinrich · www.nst.blog.hu 2007.10.25. 13:47:05

A 2004/05 szezonban mind a négyen ott voltak, de hogy játszottak-e egszerre, azt meg nem mondom. Valószínűleg igen.

Azért, mert kannaváró újabban szar, attól még igencsak benne volt a vb győzelemben, meg letett valamit az asztalra az elmúlt 15 évben, bizony jogos volt az aranylabda.

De Sammer? SAMMER???!! Irgalmas isten...

rexford 2007.10.25. 13:51:20

És Igor Belanov?
Sammer legalább nyert egy Eb-t és egy BEK-et.

mickeyknox 2007.10.25. 13:56:08

A tavalyi aranylabda-szavazáson az első két helyezett kannaváró és buffon. értem én hogy olasz játékosnak kellett megnyerni az aranylabdát, de miért nem adták oda akkor tottinak? az igazi az lett volna ha materazzi kapja meg, ezzel végképp nevetségessé téve a díjat. végülis ő volt a házi gólkirály a vb-n az olaszoknál... ő legalábbis biztos többet tett a címért, mint kannaváró. és ő még népszerű is, igazi jó kis reklámfelület :-))))

BruceWayne 2007.10.25. 14:03:07

nem azért de az olasz csapat nem azért nyerte meg a vb-t mert minden poszton végig, egységesen jó teljesítményt nyújtott, ergo CSAPAT-ként funkcionált, meg jó volt szöv.kap... oké hogy Kanná-nak voltak nagyszerű pillanatai de az azért eléggé a rendszer hibája hogy egy 7 meccses torna dönt el egy 365 nap alatti teljesítményért járó díjat..

amúgy meg Materazzi nagyon jó volt a vb-n meg ősszel a bajnokságban is :-)

cannavaro meg sas-kabaré volt a reálban

kapta volna inkább Drogba...

r_magpie 2007.10.25. 14:23:22

Cannavaro, mielőtt elszegődött börleszk-színésznek, évekig a legeslegjobb védő volt, de 2006-ban meg már pont nem érdemelt aranylabdát, igaz, olyan nagyon senki sem váltotta meg a világot tavaly.

Sammer így 10 év távolságból tényleg vicces, de ne felejtsük el, hogy 95-97 között az egyik legdominánsabb, folyamatosan jó formában játszó európai focista volt, a BVB bl-győzelme és a német eb-arany jórészt neki köszönhető, szervezett, irányított, szellemi vezér volt, gólokat is lőtt.
'96-ban Ronaldo még túl korai lett volna. Mondjuk Shearernek örültem volna...

akron99 2007.10.25. 14:41:12

1981
nem Rumenigge győzelme, hanem, hogy csupa német volt a dobogón (2. Breitner, 3. Schuster)

ezek szerint a "Császár", Rumenigge és a "Nemzet Bombázója" játszott egyszerre?

Sammer: Ld.: r_magpie

Weah meg egy köcsög volt.

mickeyknox 2007.10.25. 15:11:59

semmi gáz, idén majd megnyeri thuram vagy maldini... :-)
vicc, hogy ezek mit keresnek a jelöltek közt

Heinrich · www.nst.blog.hu 2007.10.25. 15:19:39

akron99

Mint a Császár, úgy a Nemzet bombázója is elhagyta már a Bayernt, mire Karl-Heinz megkapta az aranylabdát.

A kérdés továbbra is lóg a levegőben...

akron99 2007.10.25. 15:32:26

Ha JPP sem volt ott a Milanban, amikor a két holland akkor kész, feladom!

Heinrich · www.nst.blog.hu 2007.10.25. 15:34:31

És tudja, és tudja és tudja :)

Walmer 2007.10.25. 15:37:14

Milan: Papin, Gullit, van Basten Talán...

akron99 2007.10.25. 15:41:00

Walmer
szólhatttál volna előbb, nekem elment rá fél napom!:)

Heinrich
ez jó mulatság volt!

Heinrich · www.nst.blog.hu 2007.10.25. 15:43:24

Részemről a megtiszteltetés.

Walmer, micsoda pech, micccsoda pech...

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2007.10.25. 16:28:30

Szűcs Lajos volt jelolve? mikor? milyen alapon? sorsoltak?:)

novak dezso bacsi nem volt jelolve esetleg?

kellemes guglizast:)

r_magpie 2007.10.25. 16:35:06

:) ez nem a sapkás Szűcs Lajos volt

mickeyknox 2007.10.25. 16:36:14

újra megnéztem az 50-es listát.... csak néhány gyöngyszem

Dimitar Berbatov, Fabio Cannavaro, Mahamadou Diarra, Paolo Maldini, Gennaro Gattuso, Steven Gerrard, Sunszuke Nakamura, Guillermo Ochoa, Juan Román Riquelme, Paul Scholes, Fernando Torres.... ezek idén akkorát alkottak?

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2007.10.25. 16:52:59

:)))
Azaz igazsag, hogy az egyik Baratom kerdezte, en a regi es legujabb kori magyar fociban nem vagyok otthonos...:) de ma is tanultam valamit:)

koszimi megegyszer;)

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2007.10.25. 16:59:39

Dimitar Berbatov, Fabio Cannavaro, Mahamadou Diarra, Paolo Maldini, Gennaro Gattuso, Steven Gerrard, Sunszuke Nakamura, Guillermo Ochoa, Juan Román Riquelme, Paul Scholes, Fernando Torres

Nos ezek között vannak ugyan érdekességek de pl Gattuso nagyon fontos szerepet játszott abban hogy a Milan Bl-t nyert. Riquelme Libertadorest nyert ahol csodásan játszott, akárcsak a Copán, csakhát a döntőben becsődölt. Berbatov nélkül a Sp*rs már tavaly kiesett volna, idén már így is kifognak. Scholes meg újra nayot nyújtott, lőtt néhány fontos(és szép) gólt, nomeg végig kiegyensúlyozott és jó teljesítménye volt. Cannavaro jelölése meg egy vicc.

andras3 2007.10.25. 18:58:22

nem ertem, h miert kritizaljatok george weah-t? korszakos egyeniseg volt, csak eleg keson kerult reflektorfenybe: ez koszonheto talan annak, h akkoriban meg nem omlott mindenhonnan a profi foci es a bl-ben is meg csak bajnokcsapatok jatszottak. gyorsasaga nem ismert hatarokat, a labdaval mindig elegansan bant. cseleit a mai napig kevesen tudjak utanozni.
aki eto'o es drogba buvoleteben el, az nyugodtan vessen par pillantast liberia egyetlen vilagsztarjanak palyafutasara.

a verona elleni goljat talan mar sokan lattak:

youtube.com/watch?v=MMnR1QM5Te4

a kapussal szemben allva pedig megdobbentoen jo volt - egy kis osszeallitas:

youtube.com/watch?v=aJssJAzV3CA

halareaal 2007.10.25. 21:10:54

Cannavaro aranylabdája tök jogos volt, ahogy azis h a vb nagyot nyom a latban, elvégre mégiscsak talán máig az a futball csucseseménye. Egyébként, mint azt az olaszok is lenyilatkozták, ez szólt ugy általában a védőknek, azon belülis az olasz védőiskolának, csakhát ugye ez amikor eszébe jutott az embereknek,Nesta és Maldini épp sehol nem voltak. Amugy télleg ha nem ő akkor ki más kaphatta volna? Zidane újra kárpótlásul a vb döntőért? Amugyis ennyi erővel Owen és Nedved (márha ő kapott nemvok biztos benne) aramylabdája sokkal nevetségesebb

darkopancsev 2007.10.25. 21:21:22

chílei VB, ahol a szovjet Latisev elcsalta egy teljesen szabályos gólunkat a csehszlovákok ellen, így Masopusték (aranylabda 1962) jutottak a döntőbe.

Ez nem preciz így, ez még csak a negyeddöntős meccs volt.


Bundzsák 1959-es 4 pontja sem semmi....
Sajnos engem nem kérdeztek meg soha, pedig Bácsi Sanyira voksoltam volna.
Cannavaro nagyon nagy, bár most már kissé öregecske játékos, az abszolút nonszensz mindenképpen Belanov. Abban az évben mögötte messze lemaradva követte Lineker, Butragueno, ELkjaer...

mickeyknox 2007.10.25. 21:39:01

halareal:

ha már vb sokat számít meg olasz védő, akkor adták volna materazzinak :-) vagy grossonak, ők is jól védekeztek, meg fontos gólokat lőttek a tornán. nesta jobb védő mint kannaváró, szerintem, még ha a vb-n le is sérült. ha meg nem csak olasz védőt akarsz jutalmazni a vb alapján, akkor ott van lahm, aki igen komolyan játszott a világbajnokságon.

egyébként meg: totti, zidane, pirlo, henry, crespo, drogba, lampard, stb....

Heinrich · www.nst.blog.hu 2007.10.26. 05:00:46

Igazságod van Darko, negyeddöntő volt, de ha mi jobbak voltunk a cseheknél, akkor mi is eljutottunk volna a döntőig és akkoriban még sosem nyertek ellenünk a brazilok... Vagy ez így túl szép lett volna?

BruceWayne 2007.10.26. 10:34:02

mickey: zidane? LOOLLLL mire fel? mert volt egy jó meccse a vb-n? másoknak volt 20 jó meccse egész éven át, mégse kerültek még csak az aranylabda közelébe se...ez nem a szolidaritási alap(meg a fifa díj se, bár ott is jó vakok szoktak lenni a szöv kapitányok, anno zidane figo stb élből bekerült akárhogy játszott azévben)
idén akkor kapja Alfonso Alves XD ....neki is volt 1 jó meccse, 7 gólt lőni 1 holland első osztályú meccsen csoda, még megye1-be szoktak 7 gólt lőni....ja és plusz 34 gól lőtt az előző szezonban, közte olyan szabadrúgásokat hogy csak néztem... HAJRÁ A.A.!

owené sztem jogos volt ha jól emlékszem
kiváncsi vagyok Ronaldinho idén hanyadik lesz

BruceWayne 2007.10.26. 10:43:05

az is megérne egy írást amúgy hogy egy hónapos VB miért homályosít el teljesen egy egész szezont, és tekintik döntő súlyúnak a szavazáskor

pl 98 a nagy szívfájdalmam: Ronaldo 1. olasz szezonja, 2. hely a bajnokságban(az aranyérermről lecsúszás körülményeire nem térnék ki, bár megérné), 2. hely a góllövőlistán 25 góllal, Uefa kupa győztes és gólkirály, 22 évesen midkét sorozatban vezéregyéniség, szebbnél szebb gólok, nagyszerű játék, válogatott meccseken is villogott...majd sérülten is tőle várják hogy a Vb-t megnyerje Brazíliának, faragják végig, vagy 2 szeer is megsérül de 6 meccsen át így is jól teljesít, a vb mvp-je és legeredményesebb játékosa(4gól+3gólpassz.) aztán a döntő előtt ugye rosszul lett, de félholtan is pályára dobták, aztán a töbit már nem is kell folytatni, buktak, na és ki kapta az Aranylabdát? hát nem ő.....
oké hogy a 2002es kárpótlás volt, de azér amilyen hosszú sérülés után tért vissza, az nem semmi, jól nyomta tavasszal az Interben is, megint a vb legjobbja volt, 8 gólt lőni nem semmi, majd a real-la is jól indult...tehát azt megérdemelte, de 98ban talán mégjobban....

mickeyknox 2007.10.26. 12:40:00

nerazz:

megkaphatta volna életmű-díjnak :-)) nem hiszem egyébként, hogy mindig azok kapják, akik a legjobban játszottak abban az évben, sem azok, akik látványosan játszanak (én legalábbis azoknak adnám).

BruceWayne 2007.10.26. 12:49:52

ezért rossz ez a rendszer, mert se nem objektív se nem mérvadó és nem is igazságos (mármint az utóbbi évtizedben)....

the real 2007.10.26. 12:52:32

Heinrich, szép írás, azért odafigyelhetnél pár tulajdonnév írására (Di Stefanó, Eusébió, Reál, Peruggia, Guttman).
Weah meg az egyetlen négyszeres aranylabdás, ha nem tévedek, szóval némi tisztelet járhat neki. Persze én is sajnáltam, hogy ő nyert '95-ben, de más megfontolásból: nem bánnám, ha az Aranylabdát (eur) mindig a legjobb európai focista kapná/kapta volna, a világ legjobbjának értékelésére ott vannak a FIFA díjai.

BruceWayne 2007.10.26. 16:01:59

real: mer mér??? Ronaldo, Rivaldo,Ronaldinho (hogy csak a legjobbakat említsem) mind európában "varázsoltak" és voltak meghatározó egyéniségei az európai top focinak, jogosan szállnak(szálltak) harcba az aranylabdáért

Rezgrof 2007.10.26. 16:28:06

"Weah meg az egyetlen négyszeres aranylabdás, ha nem tévedek, " - de, méghozzás kapitálisat. Ettől függetlenül az általad is megajánlott tisztelet jár neki.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.10.26. 16:34:56

Szerintem the real összesített az afrikai győzelemeivel, vagy beleszámolta a FIFA év játékos a címet is. Nem tudom, hányszor nyert Afrikában? Biztos nem egyszer.

the real 2007.10.26. 17:11:22

Így van, háromszor volt Weah afrikai aranylabdás (szintén a France Football díja volt) is. Persze közel sem ugyanaz, csak egy kis érdekesség.
Nerazzurri: hát továbbra is azért, mert arra ott van a FIFA World Player-díja. Az Aranylabda az európai játékosoké volt, én örültem volna, ha így is marad. Legalább nem ütötték volna egymást.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2007.10.26. 18:49:45

van Basten, R. Baggio, Sztoicskov - ők voltak hárman Weah előtt. Szerintem érthető, hogy a libériai egy kicsit gyengébbnek tűnő választás volt.

jarvis 2007.10.27. 08:33:21

Sziasztok, nekem az a véleményem, hogy VB-khez hasonlóan az aranylabda is megváltozott, szerintem sajnos nem pozitív irányba. Erről persze nem a labda tehet és nem is France Football magazin. Egyszerűen arról van szó, hogy jelen pillanatban kénytelen Európa olyan játékosoknak adni ezt a díjat, akik a régi játékosoknak a cipőjét nem köthetnék be. Szerintem senki sem vitatkozna velem abban, hogy Stanley Matthews jobb játékos volt, mint Owen; hogy Platini sokkal jobb volt, mint Zidane; hogy Paolo Rossi jobb volt, mint Cannavaro és hogy Beckenbauer azért egy kicsit jobb játékos volt, mint Sammer stb (holnap estig lehetne a sort folytatni). Hatalmas pech a sorstól, hogy olyan időkben én nem éltem még, amikor olyan emberek maradtak le az aranylabdáról, mint Puskás Ferenc például, no meg az, hogy 1995 előtt csak európai játékos kaphatta meg, tehát mondjuk Maradona szóba se jöhetett. Az pedig még hatalmasabb pech, hogy ilyen kaliberű játékosok egyszerűen nincsenek ma már.
Jó Kaka, meg Ronaldinho, meg Henry és a többiek, tudom.....de ők a végtelenségig megfizetett aranytojást tojó tyúkok az éppen aktuális klubjaikban, akiknek ma már a karrierjüket nagyon komolyan befolyásolja az éppen aktuális marketing étrékük, vagyis hogy mennyi szart lehet a nevükkel eladni. Sajnos ma már ez az egyik legfontosabb szempont az aranylabda szavazásnál is. Cannavaro aranylabdája nyilván az olaszországi tavaly már meglévő fociőrületet és a madridi szurkolók mezvásárlási kedvét akarta tovább növelni. Ezenkívül ki tudja még mennyi terméket hírdettek Kanna Váró nevével (ilyen esetekben sajnos totálisan mellékes, hogy mondjuk a Real Madridban hogyan szerepel, vagy hogy Gera Zoli totál hülyét csinált belőle a Puskás-stadionban, a lényeg a pénz).

Számomra nagyon nagy baj, hogy Marco Van Basten, Platini, vagy akárcsak Bergkamp és Romário kaliberű játékosokra jelenleg én esélyt sem látok Európában, mert én nagyon szeretem az ilyen játékosokat. De erre még várni kell.

2007-ben Ronaldinho, Cannavaro és Frank Lampard uralkodik.........na meg Kaka.

jarvis 2007.10.27. 08:45:27

Egyébként szerintem is nagyon jó játékos volt Weah, nekem annak idején az egyik kedvencem volt. Szerintem jó választás volt egy olyan futballévben, amikor semmilyen világverseny nem volt és amikor nyilvánvaló volt, hogy nem európai játékos fogja kapni, ha már az Aranylabda szavazás akkor már 39 éves alapszabályát megváltoztatták. Nyilvánvaló volt tehát, hogy nem azért változtatnak szabályt, hogy utána mondjuk egy holland játékosnak adják a díjat, pedig 1995-ben az Ajax nyerte a BL-t és a világ legjobb csapata volt, tehát lett volna rá ok éppenséggel.
Szóval ezt a kérdést úgy nézzétek inkább, hogy ki másnak adtátok volna a díjat, aki nem európai állampolgár, de Európában játszott 1995-ben. Szerintem a szóba jöhető lehetőségek közül egyedül Weah lehet a nyertes. Úgy értem, hogy például Romário ilyenkor éppen a Barcelonából sértődötten távozott haza Brazíliába, tehát szóba sem kerülhetett. 1995-ben talán még őt tudtam volna elképzelni erre a díjra, de hát saját maga akadályozta meg magát ebben. Így tehát maradt Weah (aki tudna még példát mondani olyan világklasszis játékosra, aki szóba jöhetett volna még, az szóljon legyen szíves), aki egyébként nem csak emiatt a dolog miat kapta meg, hanem valóban, a képességei miatt.....Samuel Eto'o például a nyomába sem ér szerintem. Erről ennyit.

tomika 2007.10.27. 12:09:05

az a szép, hogy mennyire nem vagyunk egyformák: >> nem értem, hogy Weah-val mi baj, nagyon tudott focizni, és nem volt ellenszenves
>> Sammer a nagyon (nagyon!!!) kevés szerethető német futbalista egyike volt, aki középső védő létére, fontos gólokat szerzett

szerintem az aranylabda, nem kell a pillanatnyi formán alapuljon: bármennyire meg fogtok kövezni, de Maldini aranylabdája nekem egyáltalán nem fájna; az kapjon aranylabdát, aki példakép lehet a gyerekeknek, szerintem

mickeyknox 2007.10.27. 12:41:35

george best néhány mondása:

"Befejeztem az ivást, de csak míg alszom!"
"Egyszer azt mondtam, Paul Gascoigne IQ-ja kevesebb, mint a szám a mezén. Késobb odajött hozzám, és megkérdezte, mi az az IQ."
"Az összes pezsgot, amit megittam, odaadnám, ha egyszer Eric Cantona oldalán játszhatnék".
"1969-ben leszoktam az ivásról és a nokrol. Életem legszörnyubb húsz perce volt."
"Tíz órát voltam benn és 40 pint ment le. Megdöntöttem a rekordom húsz perccel." (Májátültetési mutétje után, amikor rengeteg vért kapott.)
"Nagyon-nagyon szerencsés volt, egy átlagos játékos, aki akkor került a pályára, amikor hiányoztak az egyéniségek." (A kétszeres aranylabdás Kevin Keeganrol.)
"A pénzem 90 százalékát bigékre, piára és kocsikra költöttem. A többit elherdáltam"
süti beállítások módosítása