Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A világítótorony derbi (Derby della Lanterna)

2007.09.22. 10:35 Vendégszerző

Tisztelt olvasóink, fogadják sok szeretettel a Nou San Trafford történetének első vendégszerzőjét, Kárpáti Tamást, aki a Sampdoria-Genoa derbiről készített kis írásával igyekszik megismertetni minket a genoai derbik hangulatával, történelmével és persze a hétvégén játszandó összecsapás esélyeivel.

5 év után újra megrendezésre kerül a genovai derby, akinek a csapata kikap, az másnap sok jóra nem számíthat a munkahelyén. A vasárnap sorra kerülő mérkőzésen a Serie A-ban 51. alkalommal méri össze tudását a két csapat, az eddigi meccseken 18 Samp győzelem, 22 döntetlen és 10 Genoa siker született, míg a Serie B-ben teljesen kiegyenlitett a mérleg: 5-6-5.

A két csapat rivalizálása messze túlmutat a szokásos derbiken. A rivális csapat kudarcait rendszeresen megünneplik az ellentábor hívei, 1999-ben a Samp kiesésekor több, mint tízezer Genoa drukker ünnepelt a Samp székháza előtt, miközben jótékony homály fedte, hogy a Genoa már évek óta a Serie B-ben vegetált. 2003 májusában a Samp hívei a Messina elleni utolsó hazai meccsen a már biztos feljutás ünneplésénél is többet foglalkoztak a Genoa szurkolóinak zrikálásával, hiszen piros-kék temetői menet járkált a lelátókon a Genoa kiesését siratva, a Gradinata Sud (a Samp ultrák gyülekezőhelye) legnagyobb bannerje pedig azon poénkodott, hogy ősszel ismét Miláno felé mehet a két csapat szurkolótábora, csak a genoások Pavianál (Serie C1) leszállnak.

A Sampdoria 1946-ban alakult az Andrea Doria és a Sampierdarenese fúziójából. A Genoa 1893-ban alakult és az olasz labdarúgás hőskorában – rosszmájú Samp szurkolók szerint amikor egy délutan játszották az egész bajnokságot – 9 bajnoki címet szerzett. A Sampdoria létrejötte után három hónappal már meg is mérkőzőtt egymással a két csapat és a 3:0-as kék siker már jelezte; új szelek fújdogálnak Liguriában. Azóta csak négyszer fordult elő, hogy a Genoa a Samp előtt végzett a Serie A-ban.

A derbik történetének legnagyobb győzelmét a Samp aratta 1948 októberében Curti, Baldini, Bassetto, Prunecchi góljaival 5:1-re legázolta a Genoát. Szintén érdekesen alakult az  1951 áprilisában rendezett mérkőzés. A Samp elhúzott 2:0-ra Bergamo és Bassetto góljaival, ám a Genoának sikerült egyenlítenie De Prati és Mellberg révén. Már mindenki megelégedett a szokásos döntetlennel, amikor az argentin Sabbatella 3 perccel a vége előtt a tizenhatos vonaláról egy hatalmas bombával eldöntötte a meccset a Samp javára. A Genoa ebben az évben nemcsak mindkét derbit vesztette el, de története során másodszor ki is esett - a Samp-drukkerek legnagyobb örömére. 1963 januárjában Piaceri találatával a Genoa szerzett vezetést, de a bíró köd miatt lefújta a meccset 20 perccel a vége előtt. A következő idényben mindkét meccset a Genoa nyerte ami eddig csak egyszer fordult elő. 1973 novemberében ismét a Samp diadalmaskodott, előbb Rossinelli passzát Salvi vágta a hálóba majd Maraschit igyekezett Maselli megállítani, de egy szerencsétlen mozdulattal látványos öngólt lőtt. Ezen a meccsen a Samp védelem tengelyében egy bizonyos Marcello Lippi játszott.

1974 márciusában újra összecsapott a két gárda, a derbi érdekessége volt, hogy mindkét csapatnak égető szüksége volt a pontokra. Derlin szerzett vezetést a 80. percben a Genoának és a piros-kék szurkolók már önfeledten ünnepeltek, amikor érkezett Mareschi és az utolsó percben egy ollózó mozdulattal egalizált. Az itt szerzett pont segített a Sampnak, hogy csodával határos módon - és némi hatósági beavatkozást követően –  megmeneküljön a kieséstől, míg a Genoa ismét búcsúzott.
 
1976-ban már semmi sem menthette meg a Sampot a Serie B-től és a derbin is sikerült kikapnia. A Genoa a biztonság kedvéért még kikapott otthon a Bolognától és a Foggiától és elégedetten szemlélte, amint a Samp lecsúszik a Serie B-be. Bár minden érintett tagadja a szándékosságot, de 2002-ben - miután a Samp történetének legpocsékabb idényének végére biztossá tette megmenekülését - egy derüs 0:1-el igyekezett megsegíteni a kieséstől fenyegetett Sienát. Ha a többi meccs is kedvezően alakult volna a Genoa már abban az évben mehetett volna a Serie C1-be. 1980-ban a Serie B-ben 1:1-re végződött a derbi, a vezető gólt a Chievót magasra majd a mélybe vezető Del Neri rúgta. 1983-ban ismét a Samp örülhetet duplán, Mancini góljával legyőzték a Genoát, amely ki is esett az A osztályból.

1990-91-ben a Samp első bajnoki címét ünnepelte, de a Genoa is remekül szerepelt (4. hely), a Samp mégis csak egy pontot tudott összeszedni a derbiken. 2 év múlva a kékek már nem ismertek  kegyelmet és 4:1-re lemosták a városi riválist Lanna, Jugovic, Bertarelli és a nevével ellentétben nem éppen szerencsés Genoás Fortunato góljaival. 

A 2002-03-as idényben a Samp az első osztály felé tört, a pénzügyi csődtől fenyegetett Genoa meg a Serie C1 felé tartott.  Amint az várható volt mindkét meccset a Sampdoria nyerte és abban az évben fel is jutott a Serie A-ba. Mi több ebben a szezonban a Samp a Coppa Italiában is legyőzte a városi riválist. Háromszor egymás után ez volt az első alkalom, hogy valaki megverte a másik csapatot. A Genoa szurkolók megszégyenítését tetézte amint a Gradinata Sud egy élőkép koreográfiájaként integető kezet és egy feliratot formázott, és az elköszönés kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik csapat merra tart. Ez a fricska olyannyira fájó pont a piros-kékeknél, hogy néhány napja Preziosi, a Genoa játékgyáros elnöke – aki egy évvel azelőtt, hogy megvette a Genoát, a Sampot akarta megszerezni - ismét felhozta egy interjúban és megígérte, hogy a pályán vesznek a sértésért revansot.

A Samp nem a legjobb előjelekkel készül a derbire. A hétvégén Nápolyban tartalékosan és pocsék játékkal sima vereséget szenvedett a csapat. Csütörtökön ugyancsak tartalékos összeállításban vereséggel felérő 2:2-t játszott otthon a dán Aalborggal UEFA kupa meccsen. A kapus Castellazzi egy komolyabb hátsérülésből tér vissza, a védelemben Lucchini két hétre kidőlt, a védelem tengelyébe viszont visszatér Sala és talán a Piacenzától nyáron igazolt argentin Campagnaro is játszhat már. Vészmegoldásként Palombo és/vagy Zenoni mehet hátra. A csapat motorja, Volpi újra megsérült a dánok ellen, valószínűleg nem épül fel vasárnapra.. A csapat sztár igazolása Cassano még nem érte utol magát fizikálisan, nem valószinű hogy pályára lép.

A Genoa egy pontot szerzett a Livorno ellen a hétvégén.  Lucarellit és Santost valószínűleg összedrótozzák a derbire, hiszen tudjuk, hogy ilyenkor a holtak is kikelnek sírjaikból, azonban De Rosa jó eséllyel még így sem játszhat. Di Vaio egyelőre nem találja a helyét, de még nála is gyengébben teljesít egy másik támató, Sculli, akit legutóbb 30 perc után cserélt le Gasperini. Finom szólva nem a vendégeknek áll a derbi tehát, így nem tehetünk mast, mint 3-0-ás hazai győzelmet tippelünk.

14 komment

Címkék: olasz üveggömb serie a derbi sampdoria genoa r derbi

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr49172958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rezgrof 2007.09.22. 11:27:20

" a Gradinata Sud (a Samp ultrák gyülekezőhelye) legnagyobb bannerje pedig azon poénkodott, hogy ősszel ismét Miláno felé mehet a két csapat szurkolótábora csak a genoások Pavianál (Serie C1) leszállnak." hát ezen kurva jót röhögtem!

és a kép is óriási a fákkokló öreglánnyal. jó kis írás, jöhet a többi hasonló is!

gyz 2007.09.22. 12:06:00

Azért nem ártott volna még néhányszor átolvasni, mielőtt leközlitek. Helyesírás, stilisztika, miegymás...

Ebben a formában ez a szöveg majdnem élvezhetetlenné teszi az amúgy érdekes témát.

cockney 2007.09.22. 13:18:22

pff... szerintem nagyon is élvezetes cikk. ez nem az élet és irodalom, de máskor megírhatod helyette ha gondolod.

gyz 2007.09.22. 15:11:12

Aha, értem. Ha nem ízlik az ebéd az étteremben, főzzek jobbat, ha rámomlik a házam, építsek jobbat, ha egy nap alatt tönkremegy a kocsim, csináljak jobbat, blablabla.

Ez a "ha nem tetszik, csináld jobban"-stílus tipikusan a mindenbe beleszaró igénytelenek jellemzője.

cockney 2007.09.22. 16:42:37

szerintem meg felfoghatnád a tökéletességre törekvő agyaddal, hogy a srác nem egy diplomás ujságíró (sztem) hanem csak egy lelkes fórumozó. aki áldozott az idejéből arra, hogy írjon nekünk egy ilyet, nekem elég informatív volt, és a stílusa is teljesen elfogadható.

én sem szidom a 11.sz. építővállalatot, hogy miért nem építettek anno a panelünkbe kandallót. ha nem tetszik a cikk, olvasd a wikipediát vagy nem tudom. de a szánalmas hozzállás, hogy "élvezhetetlen". élvezhetlen az lenne h "a szampika megvejte a dzsenoját"... kb. na részemről ennyi.

BruceWayne 2007.09.22. 16:46:03

állítólag a stadion kialakításából kifolyólag elég dúrva hangulatot szoktak teremteni a sampdoria ultrák (vagy genova ultrák is), meg a koreográfiák is zépek szoktak lenni, főleg azok az egész szektoros zászlók, szóval jól küldik....amúgy Conan Vladimirral mi van? nem rég egész sokoszor betették... mondjuk engem nem érdekel annyira amióta ukránkodi akar, menjen is a nagy semmiért....

gyz 2007.09.22. 16:59:43

cockney,

részemről meg csak annyi még, hogy egy szóval nem mondtam, hogy a szöveg szerzője olvassa át.
A blogtulaj dolga lett volna, ha ad valamit magára.

De ennyit tényleg nem ér meg ez a téma, biztos kurva maradi a szemléletem.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.09.22. 17:50:32

gyz, teljesen igazad van, ám sajnos a post írója nem bír magyar billentyűzettel és még a meccs előtt ki akartam lőni, így nem olvastam át a véglegesen kilőttet.

remélem, a postban olvasott érdekességek azért kárpótoltak valamennyire...

gyz 2007.09.22. 18:24:53

_benito

nem akarok kekeckedni, de nemcsak ékezethibákról van szó, ám még így sem lett volna több egy 15 perces munkánál helyrepofozni. Mindegy, hagyjuk. A téma maga természetesen - ahogy írtam is - nagyon érdekes, a szerzőnek csak köszönet jár érte.

(Nem nyalásból, de az nst blog jószerivel az egyetlen magyar futballtémájú "sajtótermék", amit elolvasok, pont azért, mert nem a szokásos, sportsajtóra jellemző sablon szar.)

crouchy 2007.09.22. 20:05:22

fucking életbe, miér nem tippeltetek angol bajnokságot? Mi wan már az nstwel?

maedve 2007.09.23. 09:27:38

"fucking életbe, miér nem tippeltetek angol bajnokságot? Mi wan már az nstwel?"

Hát igen! Egyesek megélhetési esélyeit rontjátok!!! :)

_benito · www.nst.blog.hu 2007.09.23. 11:05:14

hahaha, maedve, értjük ám a viccet, csak nem szeretjük! :)

sleepy 2007.09.24. 05:17:56

"amúgy Conan Vladimirral mi van? ... mondjuk engem nem érdekel annyira amióta ukránkodi akar, menjen is a nagy semmiért...."
Koman Vladimirrol annyit, hogy vart o a magyar meghivora, de a Varhidi nem hivta. En ugy tudom, hogy tobb csaladi szal koti az ukranokhoz, de o megis nalunk akart jatszani, annak ellenere, hogy igy viszont nagysagrendekkel kevesebb eselye lett volna vilagversenyre menni (meg akkor is ha Sevaek is tv-n nezik majd az eb-t). Ezek utan en nem csodalkozom, hogy inkabb ukran akar lenni... Tudom, most hogy volt zsinorban harom jo meccse a valogatottnak, kozellenseg leszek, hogy szidni merem a Varhidit, de szerintem nagyon elkurta. Koman Vladimir helyeben mar en is az ukran meghivora varnek, es szarnek a Kurvaorszagra magasrol.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2007.09.24. 15:22:52

asszem, ez volt az a meccs, amin nagy mennyiségű vért, könyöklést, hordágyon levitt kapust (kissé fejbe rúgta a csatár, szándékosan...sárgáért). még egy kis foci is volt, amikor Cassano beállt. de nem láttam, csak a végét. igy a beharangozó után már érthető, hogy mit láttam :). el is kapcsolam a végéről...
süti beállítások módosítása