Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Copa América - megfeszített éjszakai műszak

2007.07.03. 14:37 _benito

Lement két karika a csoportmeccsekből, világraszóló meglepetésekkel egyelőre nem találkozhattunk (azt a valószínűtlen esetet leszámítva, ha valakit meglepett volna a brazilok leégése Mexikó ellen), volt viszont néhány kiváló meccs, parádés egyéni teljesítmény és persze szép számmal gólok is. Többé-kevésbé már képet kaphattunk a jelenlevők játékerejéről, elszántságának mértékéről, sőt, tulajdonképpen kialakult a negyeddöntők mezőnye is, szinte már csak a továbbjutók sorrendje és a az egyetlen kieső harmadik személye maradt kérdéses. Az alábbiakban néhány morzsa a Copa América eddigi tapasztalatairól.

A büdös francért utálnak minket ennyire a szervezők?! Persze, nyilván elsősorban Dél-Amerika szája ízéhez igazítják az esemény programját, de akkor is szemétség, hogy ha a brazilokat vagy az argentínokat akarom élőben nézni, akkor délután le kell dőlnöm, hogy fitten ébredhessek hajnalban. Egyszer már játszhatnának igazán ők is a némileg szimpatikusabbnak mondható éjféli időpontban.

Ha már szóba kerültek a Copa legerősebb csapatai, állapítsuk meg, hogy Argentina hozza azt, amit vártunk tőle a keret erejéből adódóan. A brazilok meg pont fordítva. A két csapat teljesítménye közötti különbséget nem tudjuk másnak betudni, mint hogy míg a kék-fehérek keretéből négyen is bekerültek az NST-szezonválogattjaiba, addig a brazilok mindössze két embert delegáltak a szupercsapatokból a Copára. Ezen kívül állapítsuk meg, hogy Argentína hűvösen magabiztos, ha nem lesznek megint olyan hülyék, mint a vébén, akkor mi rájuk fogadunk. Meg egyébként is.

A torna menetrendszerű kellemes meglepetése Paraguay, akik már biztos résztvevői az egyenes kieséses szakasznak. Először Kolumbiát apró gólokkal megzavarva, majd véresre kontrázva verték félholtra, az előző körben pedig tökéletes érdemtelen győzelmet arattak az amerikaiak ellen. A gringók kétszer hibáztak az ötös vonaláról, szertelenségükért büntetésül ritmusban lekontrázták őket a paraguayiak, Cabanaz szerénytelen bőséggel ontja a gólokat, Roque Santa Cruz pedig vagy magára talál éppen, vagy esetében az elsült kapanyélről kell beszélnünk. Kicsit félve ismer be ilyesmit az ember, de nekem kifejezetten tetszik az amerikai csapat játéka, de ezért még nem osztanak továbbjutást.

Mexikó elég simán legyőzte Brazíliát, majd kicsit nehezebben megverték Ecuadort is, hamarosan meglátjuk, mire mennek egy erős ellenféllel szemben. Dunga csapata még keresi a játékát, drukkolunk, hogy megtalálja, mielőtt csúfos kudarc lenne a vége a dolognak.

A góllövőlistán négyen állnak három góllal, mögöttük hárman eggyel lemaradva. Tök mindegy, hogy a védelmek töketlenek, vagy a csatárok mentették át jól a formájukat, örüljünk neki, hogy ilyen sok gól van, néhány közülük ráadásul egészen formás. (Vállaljuk a kritikát, az arcpirító esernyőt kapó hátvéd szezonválogatottunk jobbhátvédje, Maicon)

Uruguay egyelőre nem hozza, amit vártunk tőlük, ennek ellenére egy átigazolási hír a Copa ideje alatt látott napvilágot, miszerint Forlán 21 millió ajróért az Atletico Madridhoz szerződött Fernando Torres bazi nagy örökségével a nyakában. Sok szerencsét, Diego, mi szorítunk, ha mondjuk azzal kezdenéd, hogy továbblövöd a csapatodat az elég reménytelen hazaiak ellen, az jó lenne...

Egy amerikai oldalon a saját csapatukat olyan csúnyán leosztják, hogy még mi sem tudunk olyanokat írni a saját focinkról, pedig ha jól emlékszünk, mi 86 óta a meredek zuhanás báb-állapotában leledzünk, ők pedig azért majdnem mindig láthatóak itt-ott. A cikk egy pontján az amerikai szakíró arra a kijelentésre ragadtatja magát, hogy az argentínok ellen világosan kiderült, milyen sekély az amerikai merítési lehetőség, ami a tehetségeket illeti. Az ember hátán a hideg futkos, komolyan.

Az utolsó fordulóra azért lényeges kérdések maradtak, amikről várhatóan sokgólos meccsekken döntenek majd az érintettek, habár benne van, hogy néhány csapat már a kelleténél előrébb tekint és ehhez igazítja a taktikájukat is. Kíváncsian várjuk a drogháború résztvevőinek összecsapását, a két legtöbb gólt szerző csapat (Argentína - Paraguay) meccsét, kívánjuk a brazil szamba visszatérését, Recoba parádés formába lendülését és persze hazai örömünnepet, ha már ennyit áldoztak a kétségkívül színvonalas rendezvényre.

A végén pedig barátkozzunk azzal a ténnyel, hogy Robinho a brazil válogatott vezére és egyelőre nem is csinálja rosszul. Mindenesetre komolyan veszi és ez nekünk nagyon tetszik.

14 komment

Címkék: brazil válogatott argentin copa américa forlan

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr96110825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugris 2007.07.03. 17:37:15

"Roque Santa Cruz pedig vagy magára talál éppen, vagy esetében az elsült kapanyélről kell beszélnünk."

Vagy elég jól rápihent a Copára.

darkopancsev 2007.07.03. 21:04:05

Egy amerikai oldalon a saját csapatukat olyan csúnyán leosztják, hogy még mi sem tudunk olyanokat írni a saját focinkról, pedig ha jól emlékszünk, mi 86 óta a meredek zuhanás báb-állapotában leledzünk, ők pedig azért majdnem mindig láthatóak itt-ott.

Hát persze, egyszeruen amit konyvbol meg lehet tanulni azt megtanulták, a 94es vbre persze hogy osszeszedték magukat, az meg hogy mindig ott vannak, többek között a concacaf nevű furcsa, nyálkás képződmény miatt van. Nem tudnak nem kijutni a VBkre. Mondjuk minket már 79-ben lealáztak a népstadionban akkor még tényleg véramatőrökkel (póczik fölé rúgta a tizenegyest, szabógyurkának meg válogatottságot ajándékoztak).

szbszig 2007.07.03. 22:11:10

Majdnem mindig láthatóak itt-ott? Ezek 2002-ben negyeddöntősök voltak a vébén, és akkor is csak azért estek ki, mert a játékvezető szerint a németek még a gólvonalon is szabadon kezezhettek...

csiva66 2007.07.04. 00:18:42

Mexikó győzelme Brazília ellen számomra azért volt meglepő, mert a Marquez utáni legismertebb játékosaik (Osorio, Pardo, Salcido) egyike sem jácott, azt hittem ők se veszik komolyan a tornát. Az amerikaiaknak meg a Copa-n szereplők helyett inkább az U-20-as vb-re kéne figyelniük, épp most alázzák Adu vezetésével a brazil verő lengyeleket.

ApukadHUN 2007.07.04. 10:45:24

emlékszem 2002-re Landon Donovan nagy meccse volt a USA-Germany. Akkor nagyon sajnáltam az amikat, mert megérdemelték volna.

Az amerikai focinak Beckham ad egy újabb lökést és egyre jobb lesz a foci.

Arról meg hogy egy könyvben le van írva és ők mindent megtanultak csak annyit: Mi nem tudunk olvasni, vagy rossz könyvet (írta Mezey György 1980 óta) olvasunk.

Ahhoz nem kell sok könyv, hogy egy játékos tudjon futni, ha nem is 11 de azért 6-8 km-et egy meccsen.

darkopancsev 2007.07.04. 18:22:37

A könyvből tanulást én nem kritikának szántam. Nekünk is végre meg kellene tanulni az alapokat, mert mi nem rossz könyveket olvasunk, hanem nem el sem olvassuk őket (illetve lehet, hogy már ott tartunk, olvasni sem tudunk).

schurrer 2007.07.04. 20:16:50

Azért az sem semmi, hogy mennyire visszaestek a brazilok. Vagner love és Julio Baptista a csatársorban, egészen elképesztő! és nincs is olyan merítésük mint régen. Az argentínok fényévekkel előttük járnak( cseresorban aimar, tevez,d.milito, ott sincs maxi,cruz, d'alessandro).Nem is tudnék olyan brazil csatárokat vagy más játékosokat mondani akiket méltánytalanul mellőznének( ronaldinho és kaka egyéb okok miatt hiányoznak).Dunga célja pedig mi: visszahozni a régi, szép focit.Nevetséges..

Káosz Professzor 2007.07.05. 02:26:00

Szóljunk egy szót Riquelméről is. Kér, hogy itt nincs hoki-típusú kanadai táblázat, mert akkor 2 meccs után kb. 6 ponttal állna, ami egészen emberes teljesítmény.

d3vnull 2007.07.05. 10:23:02

Schurrer : Ronaldo pl. és szvsz Juninho is.

schurrer 2007.07.05. 19:30:46

Na pont őket nem hiányolom...

ktn 2007.07.05. 21:16:02

schurrer: nem tudom, mennyire vagy naprakész a brazil bajnokságból (én nem), de a brazil futball nem egyenlő az európában játszó brazil focistákkal. ott van az a pato-gyerek, akit még "európai ember" nem látott játszani - és ki tudja még, hány ilyen kiscsóka van.

ettől még igazad van abban, hogy az argentin focistagyár kezdi lekörözni a brazilt:)

schurrer 2007.07.05. 21:32:37

Pont ez a gond( mármint nem az argentin fölény:))! Higuain és Gago már real madrid, addig Patot vagy másokat még nem is ismerünk, ez pedig, szerintem, nem éppen előny. Na, nem egy aranybánya már Brazília, ez a lényeg. Argentína, franciao. és hollandia már előttük jár.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.07.06. 12:45:50

a hollandos megállapítás elég érdekes... az biztos, hogy nagy súlyt fektetnek az utánpótlásra, sok fiatalt építenek be, de a szinte tökéletes ajax óta azért robbenen kívül nem tudok olyan nagy nevet mondani... van persie primadonna, van der vaart semmi különös, pienaar meg borussia dortmund és oda is való.

huntelaartól sokat várok én is, de egy f@sz, hogy nem a juvéba ment.

schurrer 2007.07.06. 15:04:33

Most, hogy mondod, valóban nem éppen eklatáns példa a holland( én sneijdertől és van der meydetől is sokkal többet vártam) bár az utánpótlás eb-n félelmetes volt a csapatuk( 30-5 a kapuralövési arány a javukra talán az angolok ellen?).De azt fenntartom, hogy Dunga ezekkel a játékosokkal soha nem éri el a régi, szép és eredményes játékot, amit egyébként ő maga hirdet, kicsit Várhidisen nyilatkozgatva( lásd a mexikói meccs utáni nyilatkozatát)
süti beállítások módosítása