Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Giggsy Wiggsy - Minden idők legjobb focikabaréja

2007.05.31. 18:03 Bede Márton

Miközben arra várunk, hogy minél több játékos sérüljön le a válogatottja edzőtáborában (eddig még csak Fernando Torres szívta meg Sergio Ramos belépőjét a spanyoloknál, idén már nem biztos, hogy játszanak, amiért nyilván nagyon hálásak az UEFA-heleyezésért küzdő Atletinél), foglalkozzunk egy kicsit a futball és a humor szövevényes viszonyával. És nem a pályán történő seggreesések szilveszteri bakiparádéjára gondolunk, hanem annál valami sokkal magasztosabbra. A műfaj legnagyobbjai természetesen az angolok, azon, hogy ők tudnak-e a világon legjobban focizni lehet vitatkozni, de hogy a humor és a futball keresztezésében ők a legnagyobbak, azzal nehéz. Az alábbi viccparádé tökéletes metgértéséhez nem árt jól tudni angolul, szórakozni rajtuk viszont már egy alapfokú rigóutcával is lehet.

A leghíresebb futballügyi tréfajelenet talán a Monty Python focimeccse a görög filozófusok és a német filozófusok közt, Konfuciusz bíráskodásával. Az utóbbiaknál nyilvánvaló hiba volt Beckenbauer szerepeltetése, és Marx késői becserélése már nem sokat segített. A legjobb egyértelműen Nietzsche sárga lapja.


John Cleese és társai nyilván nagyon érdeklődtek a filozófia és a foci átfedései iránt, hiszen még egy hasonló jelenetük volt. Itt a túlművelt műsorvezető próbál az egzisztencializmusról társalogni a kétségbeesett játékossal.


Végül pedig egy olyan Monty Python-jelenet, amely egyáltalán nem tör filozófiai magasságokba, hanem megmarad minden idők legzseniálisabb humorista-formációjának jellegzetes abszurd humoránál. Az új-zélandi rögbiválogatott és a Derby városháza összecsapása után a Bournemouthi Nőgyógyászok mérkőznek meg a Watfordi Kalózimitátorokkal.


Valamivel újabb a hasonlóan remek Harry Enfield jelenete, amelyben az 1933-as Arsenal csap össze az 1991-es Liverpoollal (John Barnes! Ian Rush!). Maga a kivitelezés is remek, a poénok pedig szinte mind tökéletesek.


Szintén Harry Enfield követte el a következő kis gyöngyszemet, amelyben már nem a focisták, hanem a stúdióban szakértő futóbolondok kapják meg a magukét. "Nem oda kell állni, hanem oda, ahol a labda van!"


A szakkommentátorok legszínvonalasabb szopatása azonban a Fast Show című brit szkeccsműsorhoz kötődik. A Ron Manager névre hallgató karakter neve Ron Atkinsonra utal, haja és idült vigyora pedig Gary Linekerre, ennek ellenére kitalálói azt állítják, a minta Alec Stock, a QPR, a Luton, a Fulham és az AS Roma edzője volt. Ronnak gyakorlatilag egy értelmes mondata nincs, itt például Ryan Giggsbe bonyolódik bele.


Itt pedig az európai futballkultúráról indít néhány Angliában gyakori közhellyel, majd gyorsan a németek háborús szokásaival folytatja.


Szintén a Fast Showból származik a klasszikus divatdrukker figurája. A focibuzi férfi a nőknek még csak képes elnézni, hogy nem értik meg a lest, de a csak a vébéket néző bohócoknál nincs rosszabb. Ő például az Arsenalt választotta.


Illetve most az Arsenalt, de korábban a Blackburn is megfelelt.


Vannak aztán a sima paródiák, mint például ez a remekül sikerült Sven Goran Eriksson, akinek a nagy szerencséje, hogy ez még a 2006-os vébé előtt készült, utána már nem bántak volna vele ilyen kesztyűs kézzel. Mourinho viszont a jelek szerint sokkal nehezebb dió, őt még az angoloknak sem sikerült igazán jól elkapniuk.


Végül pedig a legnagyobb magyar foci- és humorügyi klasszikus, Hofi monológja az Aranycsapatról 1972-ből. Puszta zsenialitás.

11 komment · 1 trackback

Címkék: videó angol több mint foci arsenal ron atkinson gary lineker

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr4390156

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: bio x4 available in canada 2017.11.27. 16:57:26

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocak 2007.05.31. 23:07:52

De hát Marxnak volt igaza, Szokratész lesről fejelte a gólt!

(Ööö, első?)

güell (törölt) 2007.06.01. 00:37:19

te aztan nem vesztegeted az idodet

r_magpie 2007.06.01. 09:03:52

Az első szkeccs minden idők egyik legnagyobbika:)) Konfucius elég gyenge kezű bírónak tűnik. Sartre már rég kiállította volna Nietzschét.

Az 1933-as Arsenal is naggyon jó. Főleg a neveik. LOL

MiKeyRuLeS 2007.06.01. 10:22:32

Valami jobb témát is találhattál volna. Mi lesz veled nyáron, amikor még meccsek sem lesznek?

BastilleBilbao 2007.06.01. 12:56:14

a filozófus foci elképesztő!
valószínű nietzsche és heidegger ma a mourinho-féle futballt protezsálnák.
és hogy marx csak egy verzió a támadásra, az is sok mindent elárul.
optimist a kicsengésű a görög győzelem, ennek örülök a legjobban! :))))))

r_magpie 2007.06.01. 13:10:15

Egyébként meg: 1-0-ás görög győzelem egy fejesgóllal. Melyik barom mutatta meg ezt a videót Rehhagelnek?!?

Azazello007 2007.06.02. 10:04:04

Az angol humor a világ legjobbja. Az első szkeccs túlszárnyalhatatlan...:-)

Azazello007 2007.06.02. 10:25:37

Azért a Mourinho-paródiában is van egy kis szurka Eriksson felé: "Because I'm happily married and I understand football...":-)

keg 2007.06.03. 16:20:08

Nem szeretek cikkekhez hozzá szólni, de emiatt az anyag miatt még regisztrálni is hajlandó voltam. Szét röhögtem a belem, mint egykori filozófia-szak hallgató meg majd bele pusztultam. Köszönöm. Ennél jobb csak az lehetett volna, ha a gól után berohan a pályára Alkibiadész szájon csókolja Szókrátészt. Hiába na az angolok humorban utánozhatatlanok.

RickyTerror 2007.06.03. 18:25:09

Igen, igen!

Az, hogy Nietzsche a bírót inzultálja, nagyon finom utalás arra a forradalomra, amit a ez az úriember a filozófia kétezer-ötszáz éves játékszabályai ellen robbantott ki.

max respect · http://nvc.hu 2007.06.07. 14:11:06

a fast show is zsenialis... ryany giggsy wiggsy, isnt't it? you know, marvellous...
süti beállítások módosítása