Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Amikor senki nem nyer semmit

2007.05.21. 18:34 Bede Márton

Vannak fordulók, amelyek sorsdöntőek, és vannak, amelyek csak tovább feszítik a húrt. A spanyol bajnokság 35. köre az utóbbi típusú volt, hétfőre alig változott a helyzet péntekhez képest. Igazi nyertes egy van, a Real Sociedad, de nagyon nekik sincs miért ünnepelniük. A Celta elleni győzelmük után már csak egyetlen pontra vannak az Athletic Bilbaótól és egyben a megmeneküléstől, amiről talán még ők sem mertek álmodni néhány hónapja, amikor még tizenkettő hiányzott a bennmaradáshoz. Vesztesnek meg ott a Celta, akik ez a vereség után már a csodában sem nagyon bízhatnak. Ők mennek le segundába, Sztojcskov edzői karrierje meg a levesbe.

Az igazi vesztes azonban nem egy csapat volt, hanem egyetlen ember, nevezetesen Fernando Torres. A Niño megítélése még a NST szerkesztőségében is felemás, van, aki az utóbbi évek legnagyobb kamujának tartja, van, aki szerint a nála alig egy évvel fiatalabb Cristiano Ronaldóval egy kategória lehetne. De nem az, mert évek óta nem viszi rá a lelke, hogy elszerződjön élete csapatától egy olyanba, amelyik nem csak húszévente nyer valamit. Ahogy vasárnap reménytelenül rázta a fejét a negyedik vagy az ötödik Barcelona-gól után, mintha arra az öt elpazarolt évre gondolt volna, amiket az Atléticónál töltött, pedig kérői voltak közben bőven, Olaszországból, Angliából és Barcelonából egyaránt. És hiába fog most nyáron lelépni – mert le fog, ha egy csepp esze is van – a lemaradást talán már soha nem sikerül behoznia.


A bajnoki címért még harcoló négyes egyetlen tagja sem lehet különösebben boldog ez a hétvége után. Talán még leginkább a Real Madridnak van miért örülnie, bár ha Capellónak van józan esze – márpedig ez az egyetlen dolog, amit nem vitattak el tőle a Madridban töltött kilenc hónapja alatt – akkor pontosan tudja, hogy a korsó addig jár a kútra, amíg egyszer nem talál egy gólt az utolsó percben. Múlt hétfőn arról írtunk, hogy Barcelonában mennyire szeretnék, ha a futballmeccsek csak 88 percig tartanának, a katalánok pedig most már azzal is megelégednének, ha a kilencvenedik perc végén a bírók tényleg lefújnák a meccset. A Madridnak Huelvában számtalan lehetősége volt végérvényesen kiütni a Recrét, ám két gólnál többet nem sikerült szerezniük számtalan helyzetükből. A meccs utolsó húsz percére pedig pont úgy bénultak le, mint múlt héten a Barça a Betis ellen. Sikerült annyira magukra húzniuk a Recrét, hogy Uche – akire nem csak elképesztő gól utáni szaltósorozatai miatt érdemes odafigyelni – előbb egy tizenegyest harcolt ki, majd a teljesen megzavarodott madridi védők közt még egy gólt is szerzett. A döntetlen után Capello tulajdonképpen nem is 19-re, hanem 20-ra húzott lapot, és akárcsak a Sevilla ellen Guti, most Higuain bizonyult a tökéletes cserének. Amikor már a végig remekül játszó Beckham arcán is csak a reménytelenség látszódott, a francia argentin végigloholt az egész pályán, az ügyetlenkedő védők között Gago valahogy Roberto Carlos, az ezerszer elátkozott Roberto Carlos elé piszkálta a labdát, aki a 92. percben meg is szerezte a győztes gólt. A madridiak kitörő gólöröme sokat elmondott ennek a gólnak a jelentőségéről: simán egy fél bajnoki címet érhet.


Madridban mégsem örülhetnek felhőtlenül a győzelem után, hiszen amiben a forduló előtt még nagyon bíztak, nevezetesen hogy a Barcelona hátralévő meccsei közül a legnehezebbnek látszón botlani fog, nem jött be. Mégpedig nagyon nem, a szezon meccsét játszó Xavi vezette katalánok úgy verték meg 0-6-ra az évek óta mumusukként működő Atletit, hogy a lábuk nem érte a földet. Pedig a meccs nem mészárlásnak indult, pontosabban másfajta mészárlásnak, a madridiak örülhettek, hogy egyáltalán tíz emberrel fejezhették be a meccset, és Edmilson is Krisztus Atlétájához meglehetősen méltatlanul taposta szét Maniche bokáját. Az első félidő utolsó tizenöt percében azonban Pichu Cuéllar másodkapus kedves segítségével a Barça végre képes volt arra, amire hónapok óta nem, három helyzetből három gólt szereztek – köztük Zambrotta pályafutásának legnagyobb találatát – és eldöntötték a meccset. A második félidőben az Atleti végleg összeomlott, tulajdonképpen örülhettek, hogy csak egy hatos lett a vége, Messi és Eto’o még hármat simán rúghattak volna, ha nem cselezgetnek annyit az ötösön belül. A boldogsághoz viszont ez az eredmény is kevés, ha a Madrid nem hibázik a hátralévő három fordulóban, a Barcelona harminc góllal is megnyerheti hátralévő meccseit, akkor sem megy semmire. És hiába játssza mind a hármat Katalóniában (otthon a Getafe és az Espanyol, majd zárásként Tarragonában a Nástic ellen), a Madridnak komoly esélye már csak az utolsó előtti fordulóban, Zaragozában van a botlásra.


És nincs különösebb oka a vidámkodásra a Sevillának és a Valenciának sem. Az utóbbiak hiába verték Joaquín utolsó percben szerzett gyönyörű góljával a Mallorcát, most már végérvényesen kénytelenek lemondani a bajnoki címről. Három forduló alatt nem fognak hárman kihullani előlük, így meg kell elégedniük a BL-indulással. És a Sevilla ideje is egyre fogy, pedig az aztán tényleg igazán dicséretes, hogy a megnyert UEFA-kupa után három, az egész várost felforgató ünnepségek után két nappal megint képesek voltak annyira egy focimeccsre koncentrálni, hogy negyed óra alatt megfordították a Deportivo elleni meccsüket. Viszont nekik is arra kell várniuk, hogy a Madrid és a Barcelona is hibázzon, amire egyre kevesebb az esély. Mindegy, ha megnyerik a Copa del Reyt is, ez egészen biztosan történelmük legszebb szezonja lesz.

9 komment

Címkék: videó spanyol összefoglaló la liga fernando torres

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr8384818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muhi 2007.05.22. 08:41:32

Nem akarok senkinek az orra alá dörgölni semmit, de már a forduló előtti beharangozóhoz tett hozzászólásomban jeleztem, hogy az Atletico le fog feküdni a Barcának. Lehet, hogy nem feküdtek le, de az biztos, hogy könnyebb szívvel vesz egy vereséget, ha azzal a Realt hátráltathatja a bajnoki cím elérésében. Szóval tudomásul kell venni, hogy ez nem Norvégia, itt létezik bunda, létezik nem 100%-os hozzáállás, miegymás.

Weiss 2007.05.22. 09:05:20

torres tenyleg a legnagyobb kamu. 3 ev mulva kb az aston villaban fog jatszani

el cid 2007.05.22. 09:23:14

Miért lenne kamu Torres? Egy fecske nem...
Azért én megnézném egy ütőképes gárdában, a megfelelő kiszolgáló személyzettel mire megy, ha ott nulla lesz, akkor ámen, írány a süllyesztő.

eszel78 2007.05.22. 09:27:15

Muhi!
Akkor az Espanyol is le feküdt a Realnak? Vagy nem le feküdt csak "könnyebb szívvel" játszottak 3-1 után és kaptak ki 4-3-ra? Ugyan már....

Joji 2007.05.22. 10:04:11

Torres az egyik legnagyobb...azonban egy középcsapatban pazarolja a tehetségét:(

gibson 2007.05.22. 10:57:43

Azért madridi csapatként nem hinném, hogy az Atletico lefeküdne a Barcának szándékosan, a 0-6 hazai pályán pedig több, mint megalázó, pláne, hogy a fogtündér és társai évek óta nem játszottak ilyen szarul, mint mostanában... Arról nem is beszélve, hogy úgy tudom, még harcolnak az UEFA-kupát érő helyekért (mármint az Atletico :))

Bede Márton 2007.05.22. 11:02:58

Sem az Espanyol, sem az Atleti nem fekudtek le a Madridnak illetve a Barcelonanak. Vegyuk mar magunkat komolyan.

krysal 2007.05.22. 12:46:18

Kár azon károgni, hogy ki kinek feküdt le... Nem, nem vitatom, hogy a mai fociberkeken belül létezik a bunda fogalma, sőt, élnek is vele rendesen (lehet példálózni a Juve-dologgal, de azt hiszem, még jobb, ha a Belrusconi-t említjük, aki becsalta a Milan-t a BL-be...), de amit a nagy negatívkodásban már fenemód nem vesz észre a 'pártatlan' szurkoló, hogy igen, a fociban tényleg kurvára bármi megtörténhet! Madrid-Espanyol? Nem eshet meg, hogy egy csapat, aki egy rabszolgavadász edzéseit látogatja, a gladiátorképzőt kijárva úgy küldjön, mint ahogy az oroszlánoknak szokás??? Athletico-Barca? Nem lehet, hogy egyszer, a "minden bejött" hatására IGAZÁN kijött a két csapat közti különbség??? 0-6? És??? Ez lenne a realitás, ha a fogtündéréknek minden bejönne igazán, a játékosok kvalitása okán simán lehetne egy egészséges 3-12 a meccsek vége... Lásd Recre-Madrid. Hogy 0-2ről állt fel a kiscsapat, és nem 0-8 volt a második félidő 20. percében az állás, csak azt mutatja, van, hogy bejön, van, hogy nem...

De kuuurvára unalmas ezt olvasni minduntalan... Gyerekek, hol a fociba vetett hit? Lefeküdt neki... Elfújta... Könnyebb szívvel... Aha. Pesze.
Gratula, okosok...

drogosmacska 2007.05.22. 12:59:02

Nem csak kár károgni, de nyilvánvalóan hülyeség is. Mert az Atletinek biztos megérni az UEFA kupás helyet kockáztatni, csak hogy a Realnak nehezebb legyen. Na és ha bunda, akkor tuti 0-6-tal kell lefeküdni, az jót tesz az egonak.

Ja, és Torrest a Villába! :)
süti beállítások módosítása