Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #36 A marseille-i arany és ami mögötte van

2010.05.07. 07:00 OJ

Azok számára, akik rendszeresen olvasgatták a francia posztokat, esetleg még bele is néztek néhány meccsbe, egyértelmű: a legjobb helyre került a bajnoki cím. Oda, ahol 17 éve várják, ahol bele mertek nyúlni egy alapvetően jó csapatba a még jobb reményében. Marseille utcáin, kocsmáiban, iskoláiban derékmagasságban hömpölyög a mámor, Deschamps, Cheyrou, Niang és a többiek produkciója arrafelé egybefüggő részegséget váltott ki, nálunk egy ünnepi jellegű bejegyzést, többek közt a hiányzó darabkáról, az elképesztő tavaszról és a vágyott siker kulcsfiguráiról.  A marseille-i arany és ami mögötte van.

Szeretem magam szembesíteni korábbi állításaimmal, most is ez lesz, lássuk, hogy is volt ez az OM esélyeivel augusztus elején: "Valamiért az az érzésem, az utolsó darabka is a helyére került. [...] Gerets látótávolságba hozta a másfél évtizede várt sikert, Deschamps meg begyűjtheti. Deschamps nem éppen a színtelen-szagtalan vezetési stílusáról ismert, eddigi karrierje viszont őt igazolja. Így aztán - mivel az új főnök, Jean-Claude Dassier is csak bajnokcsapatban gondolkodik - teljes kontrollt kapott a klubnál játékosok és összegek fölött egyaránt. [...] Az itt felsoroltak egy maratoni intergalaktikus bajnoksághoz is megfelelő alapot adnak, nem véletlen, hogy a L'Equipe felmérése is a őket hozza ki győztesnek (47%)." Ennél persze mélyebbre is lehetett volna ásni, elővenni a marseille-i futball történelmi igényét egy több mint másfél évtizede esedékes aranyra, de a lényeges részeket sikerült aláhúzni.

A lényeges részeket, azaz, leginkább az utolsó puzzle-darabkával azonosított Deschamps nevét. Bevallom, játékos korában kicsit mesterkéltnek tartottam és - nem meglepő - arrogánsnak, edzőnek viszont még ennyi fenntartásom sem lehet vele szemben. Egy hatalmas feladatot adtak a kezébe, óriási befektetést kellett eredményessé tennie úgy, hogy az elmúlt évek legkiegyensúlyozottabb bajnoksága volt kilátásban - aztán kiderült, minden elképzelést felülmúlt a végjáték. Elvárásokról ne beszéljünk, Marseille-ben nem divat lentebb célozni a legjobbnál, mégha a táborban ugráló fiatalok nagy része az utolsó arany idején még huncut gondolat lehetett. Diawara, Heinze vagy Lucho bravúros becserkészése után meg pláne lehetett bízni abban, hogy sikerül megelőzni a masszív Bordeaux-t és a fogadkozó Lyont is és 17-18 év után újra trófeá(ka)t hozni a vitrinbe.

Recsegett az eleje rendesen, Lucho rögtön lesérült, felépültével viszont nem találta magát, a csapatrészek pontatlansága pedig bőven adott anyagot a Deschamps-ot nem különösebben szívlelők táborának, noha mindenki elfogadta, a védelem és a középpálya átformálása nem ment a várt sebességgel. Fél év építkezésre volt szükség és a csapat januárra gyakorlatilag összeállt. Fordulópontnak a rövid téli szünet bizonyult, bajnokiból pedig - a látványos, felejthetetlen 5-5 mellett - meg kettőt lehet kiemelni: 2009 utolsó meccsén az Auxerre nyert a Vélodrome-ban, január végén pedig a Montpellier kevert le egyet a világoskékeknek. Bajnokin azóta veretlen az OM. A Bordeaux-hoz viszonyítva 11 egységnyi hátrányt sikerült 14 pont előnyre duzzasztani és ez még nőni főg kicsit a végéig, mert Blanc-ék teljesen szétestek, gyanús, hogy a BL-indulás lehetősége, lassan a kisebbik kupáé is lefőtt már számukra. Ekkora sorozatot pedig csak egy mentálisan stabil, önbizalommal teli csapat - lásd ligakupa-döntő, a legjobb példa - képes produkálni: tavaly Bordeaux-nak, most Marseille-nek ért aranyat a menetelés. Deschamps elismerte, hogy ha nem jön az a kiesés a Benfica ellen, korántsem biztos, hogy arannyal ér véget az év, és ebben azért van valami, látva azt, hogy mennyire megviselte a két riválist a BL.

Sok kiemelkedő edző híres a belenyúlásairól, legyen az meccset vagy szezont érintő. Deschamps-tól több sérülés kényszerítette ki ezt, igaz, a keret minősége meg lehetővé tette a variálást: így került a rakoncátlankodó Heinze helyére a belső védő posztjáért nem igazán rajongó Mbia - aki Diawarával hibátlan meccseket produkált, még akkor is, ha alig hoztak le meccset kapott gól nélkül -, akinek a szerepkörét a Bonnart mögül előretolt, rendkívül megbízható Kaboré vette át a válogatott keretig jutó Cheyrou oldalán. Csapatmunkában és eredményességben viszont hatalmas előrelépés történt, ehhez kellett a feléledő Lucho, az őszi hanyagolása miatt felettébb motivált Valbuena - lenne helye a vébékeretben -, na meg az, hogy a cseresorba csúszó virtuóz Ben Arfa összeszedje magát. Miután beindultak, a gólok és gólpasszok is jobban szórtak (az argentin kiosztott vagy tucatnyit), a kapitány Niang pedig jóval komolyabb támogatást kapott, így nagyságrendekkel több mezőnymunkát végezhetett - igaz, rajta látszott talán a legjobban, mennyire leszívta az energiáit az év. Niang kiváló csapatkapitány és az egyik legkorrektebb játékos a topligák mezőnyében, a dicsőségből egy óriási darab az övé - úgy illenék, összehozzák neki a gólkirályi címet, az Év Játékosának járó elismerést már megnyerte, szakmától, néptől, blogtól egyaránt. Egy másik szelet pedig Dreyfusnak is jár, aki lehetővé tette, hogy újra sikercsapattá váljon az OM, noha a mámorosan hömpölygő éjszakát - állítólag Aix-en-Provence-ban buliztak reggelig - már nem élhette át. [OM-Rennes 3-1]

 

Marseille, elismerésünk, gratulálunk!

Bajnoknévsor (bajnoki/gól):

kapusok: Steve Mandanda (35/-33), Elinton Andrade (1/-1)

védők: Laurent Bonnart (31/0), Souleymane Diawara (35/4), Gabriel Heinze (26/4), Taye Taiwo (25/3), Hilton (11/0), Cyril Rool (2/0), Garry Bocaly (4/0)

középpályások: Benoit Cheyrou (30/5), Lucho González (30/5), Edouard Cissé (30/1), Stephane Mbia (25/2), Charles Kaboré (23/1), Fabrice Abriel (30/1), Mathieu Valbuena (30/5), Hatem Ben Arfa (27/2)

támadók: Mamadou Niang (30/16), Brandao (30/8), Bakari Koné (25/4), Fernando Morientes (12/1), Jordan Ayew (4/1), Daouda Mbow (2/0).

 

Kilenc meccs, tizennyolc sárgával, huszonnégy góllal:

Wendel volt a Bordeaux legjobbja, de nizzai döntetlenjével már a BL-ről is lemondhat a társaság, és az sem túlzás, hogy teljes apátiával zárul számukra a hosszúra nyúló bajnokság. Triaud-nak lesz dolga a nyáron, hogy rendbeszedje a széteső csapatot, kulcsemberek és az edző is távozóban, Chamakh jövője már rég ismert, Blanc-é pedig szintén a vébé előtt eldőlhet. [Nice-Bordeaux 1-1] Jelen az első félidő derekára mesterhármasig lőhetett volna magát, holott az OL játékának egésze messze nem volt olyan gyenge, mint a védelem önmagában. A szünet előtti egyenlítést hazai fölény követte, egészen Pjanic győztes góljáig, amivel egyrészt a BL-indulás közelébe férkőztek, másrészt meg kikaparták a félig már kikapart gesztenyét a Marseille számára, harmadrészt felrobbantották az összes marseille-i italmérőt. [OL-Auxerre 2-1] A Montpellier és a Lille idegenbeli sikerekkel abszolválta a kört. [Sochaux-Montpellier 0-1] [Toulouse-Lille 0-2]

Véglegessé vált a távozók listája, de ez is ár csak a matematika miatt lehetett csak érdekes, a Grenoble ezer éve out, a másik kettőnek pedig rövid felvillanásoktól eltekintve is volt ideje barátkoznia a Le Havre- és Chateauroux-csörték gondolatával. Újra összeszedte magát az idegenben rezelő Le Mans, a Boulogne pedig a hajráig feszült a gólért, hiába, első évét büszkén, határozottan kellemes benyomásokkal fejezheti be. Néhány srácnak szép jövője lehet a legjobbak közt. [Boulogne-St-Étienne 0-1] [Nancy-Le Mans 3-2] [Lens-Grenoble 1-1]

Kupasikerével gyűjtött annyi hitelt a PSG, hogy akadt pár tag, aki Kezsman góljánál szentül hitt a tízbe kerülésben, de a vendégek szakállas mókamesterét, Ben Khalfallah-ot emlékeztettük az NST javaslatára (nem kerülhetnek a tízbe), ő pedig kötelességtudóan cselekedett. Köszönjük, Fahid, rendes tag vagy. [PSG-Valenciennes 2-2] Négy gólig jutott a másik kupadöntős meccse is, a Monaco sem volt képes sokáig tartani a Maazou-góllal szerzett előnyt, Gameiro a tizenhatodikat is bevágta. [Lorient-Monaco 2-2]

Tabella

Góllövőlista

**************************************************

Tippek a hétvégére

Áttevődik a figyelem az ezüst- és bronzérmek tájára, Puelnek ugyanis feltett szándéka, hogy megszerzi valamelyiket, de az Auxerre és a friss bajnokkal meccselő Lille is erre hajt.

Auxerre-Lens 2-0   Bordeaux-Sochaux 2-0   Grenoble-Boulogne 2-2   Le Mans-PSG 1-1   Lille-OM 2-2   Monaco-Nancy 1-0   Montpellier-Lorient 1-1   Rennes-Nice 2-1   St-Étienne-Toulouse 1-0   Valenciennes-OL 2-3

 

Vasárnap esedékes az UNFP (a profik) díjkiosztója. A jelöltek:

A Ligue 1 legjobb játékosa >>> Lisandro Lopez (Lyon), Mamadou Niang (Marseille), Eden Hazard (Lille), Marouane Chamakh (Bordeaux)

A Ligue 1 legjobb edzője >>>  Laurent Blanc (Bordeaux), Didier Deschamps (Marseille), Jean Fernandez (Auxerre), Rene Girard (Montpellier)

A Ligue 1 legjobb kapusa >>>  Cedric Carrasso (Bordeaux), Hugo Lloris (Lyon), Steve Mandanda (OM), Stephane Ruffier (Monaco)

A Ligue 1 legjobb fiatal játékosa >>> Karim Ait-Fana (Montpellier), Eden Hazard (Lille), Yann M’Vila (Rennes), Emmanuel Riviére (Saint-Etienne)

A legszebb gól >>> Ismael Bangoura (Rennes-Boulogne, #1), Michel Bastos (Lyon-Nancy, #4), Mamadou Niang (Marseille-Montpellier, #6), Matt Moussilou (Nancy-Boulogne, #28), Yohan Cabaye (Lille-Monaco, #33)

A Ligue 2 legjobb játékosa >>> Benjamin Nivet (Caen), Olivier Giroud (Tours), Nolan Roux (Brest), Anthony Modeste (Angers)

A Ligue 2 legjobb kapusa >>> Benedict Costil (Sedan), Steeve Elana (Brest), Cyrille Merville (Arles-Avignon), Alexis Thébaut (Caen)

A Ligue 2 legjobb edzője>>> Franck Dumas (Caen), Alex Smith (Brest), Michel Esteban (Arles-Avignon), Philippe Hinschberger (Laval)

Legjobb játékvezető >>> Stéphane Lannoy, Eric Dansault, Lawrence Ugo

Legszebb Legjobb női játékos >>> Elise Bussaglia (PSG), Shirley Cruz (Lyon), Eugenie Lesommer (Saint-Brieuc), Lotta Schelin (Lyon)

 

 

21 komment

Címkék: francia videó beszámoló összefoglaló marseille ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr731980442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vsztk9111 2010.05.07. 07:05:23

Nah a muszlimoké lett az arany. Lehetett nagy dáridó, biztosan odavesztek néhányan :)
Amúgy én folyamatosan a Valenciennes helyezését figyeltem. Ezek év elején szerintem valakivel biztos, hogy fogadtak, hogy tuti tudunk egy teljesen remi végeredményt kihozni a végén! Ugyanannyi győzelem, mint vereség, ugyanannyi lőtt gól, mint kapott. Tavasszal szerintem +-2-nél nagyobb különbség se gólarányban se győzelem-vereség arányban nem volt náluk sosem!

vsztk9111 2010.05.07. 07:07:08

Marseilles körülbelül annyira francia város, mint Újpest, és ezzel nem akarok megbántani senkit!

Asidotus 2010.05.07. 07:40:07

Francért kellett Deschampot elengedni a Juvétól, miután felhozta őket a másodosztályból. Most nem itt tartana a klub. Én már akkor éreztem, hogy nem kellett volna.

papercut 2010.05.07. 10:49:11

Ezt a gyönyörő spamet ki lehet írtani?

Powerpill 2010.05.07. 11:35:17

@papercut: szerintem érdemes végigolvasni. főleg nyelvtanból érettségizőknek :)

vadkutya 2010.05.08. 20:16:29

OJ urat kérdezném, Chamakh játszik-e a mai napon?

váév építők (törölt) 2010.05.09. 08:58:57

93-ben szerencsém volt azon a szombat estén marseil-ben lennem, mikor az utolsó bajnokságukat ünnepelhették, asszem 3-1 verték a parist a velodromban. a fotexel voltunk épp hivatalosak a vasárnapi kek-döntő visszavágójára.
szóval sikerült becsúsznunk az esti rangadóra jegy nélkül. nyertek a hazaiak és meccs után mindenki hazament, 2 órával a meccs után már senki nem volt a városban, semmi ünneplés nem volt...mit mondjak marhára meglepődtünk...mondjuk ők már vgy 5. bajnokságukat nyerték zsinórban, ráadásul azon a héten nyertek egy bek-et is...lehet, hogy unták az egész ünneplősdit...

Iustizmord 2010.05.09. 09:39:59

@váév építők: konkrétan vették azt a címet, ha jól emlékszem tapie-ra. azon nem is volt mit ünnepelni :o)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.05.11. 20:37:10

Keret 30 fővel:

GARDIENS : Hugo Lloris (Lyon), Steve Mandanda (Marseille), Cédric Carrasso (Bordeaux), Mickaël Landreau (Lille).
DEFENSEURS : Bacary Sagna (Arsenal/ANG), Eric Abidal (Barcelone/ESP), William Gallas (Arsenal/ANG), Patrice Evra (Manchester United/ANG), Rod Fanni (Rennes), Adil Rami (Lille), Sébastien Squillaci (Séville/ESP), Gaël Clichy (Arsenal/ANG), Marc Planus (Bordeaux), Anthony Reveillère (Lyon).
MILIEUX DE TERRAIN : Jérémy Toulalan (Lyon), Lassana Diarra (Real Madrid/ESP), Alou Diarra (Bordeaux), Yoann Gourcuff (Bordeaux), Abou Diaby (Arsenal/ANG), Yann M'Vila (Rennes), Florent Malouda (Chelsea/ANG).
ATTAQUANTS : Sidney Govou (Lyon), Franck Ribéry (Bayern Munich/ALL), Thierry Henry (Barcelone/ESP), Nicolas Anelka (Chelsea/ANG), Djibril Cissé (Panathinaïkos/GRE), André-Pierre Gignac (Toulouse), Mathieu Valbuena (Marseille), Hatem Ben Arfa (Marseille), Jimmy Briand (Rennes).

Vieira nincs.
Benzema sincs.

horas 2010.05.11. 20:41:13

@OJ: Fanni-ról M'Vila-ról mesélj nekem.Elöbbiről tudom,hogy rendre ligaválogatott jobb szélső,másikról semmit.
Fanni iylen jó volt idén is vagy csak standard másodszámú jobb-bek?
M'Vila-ról semmit sem tudok.
Van esély,hogy jön a vb-re vagy csak Domenech felírta mert miért ne.
Ja és Moussa Sissoko?
És te hiányolsz -e valakit?

zsakfos 2010.05.11. 20:48:22

@OJ:
Nem mintha Domenech meg tudna még lepni,de nincs Benzema????

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.05.11. 20:49:36

@horas:
Fanni egy príma jobbhátvéd, de Sagna mögött esélye sincs a kezdőre, pedig jobb játékos, ráadásul még Reveillere is ott van a posztján. Tavalyi éve jobb volt, mint az idei, állítólag dobbant Spanyolba vb után.
M'Vila idén robbant be, karakán srác, még 20 éves sincs. Itt maximum motivációs célzatot sejthetünk.

Gomis nincs, Sissoko is kimaradt, őt annyira nem fájlalom, Cheyrou-t az OM-ből inkább, mondjuk helyette ott van Valbuena és HBA.

Gignac meg túl sokszor mentette meg a seggét ahhoz, hogy ki merje hagyni.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.05.11. 20:56:14

A 30-ból 17 otthon játszik, azért ezt kiemelném. Hogy Benzema a harmincba se fért be, rejtély, lehet, rámozdult valakire a Dom-családból.

horas 2010.05.11. 21:07:57

@OJ: Fanni jobb mint Sagna?
Amúgy azon én csodálkozom,hogy Fanni még nem jutott ki a francia bajnokságból,sok nagy (Juve,Milan,Pool)csapatnak nincs normális jobb bekkje,francia bajnokág pedig rendre remek előszobája az elit ligáknak.
Hova megy Fanni nemtod?

M'Vila-ról sokat nem tudtam meg...:)
Cheyrou télleg elfért volna,nálam konkrétan ő kezdene Gourcuff helyett.
Sissoko körül meg gondolom csak a hype volt nagy...

Amúgy szenzációsan jó keret.

zsakfos 2010.05.11. 21:20:08

Ja és nincs Nasri sem.

ricard1886 2010.05.11. 21:26:56

9 csatár és 7 középpályás a 30as keretbe. Nasri azért beférhetett volna...

horas 2010.05.11. 21:38:31

Lloris
Sagna,Gallas,Squillacci,Evra
Lass,Toulalan
Malouda,Diaby,Ribéry
Gignac

nálam

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2010.05.11. 21:47:59

Mondjuk vicces, hogy Diaby van és Nasri nincs. Mondjuk Domenechnél...

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.05.12. 08:51:45

@horas:
Most nézem, Ciani és Boumsong se jutott el a 30-ig. Szép kis kimaradó-lemaradó válogatottat lehetne itt is összekalapozni.
Fannit jobbnak tartom, fizikai adottságai miatt mindenképp, Sagna egy közepes védő, a minőségi különbség a védősor két szárnya közt elég tetemes.
Mvilát a harcos, viszonylag labdaügyes középpályások közé sorolnám, igazából nem lehet bepakolni a Diarra-típusba. A Rennes-ben háromfős középpályán játszott, annak is inkább a bal oldalán.
Diabynak nálam köze nem lenne a kerethez.
süti beállítások módosítása