Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A bajorok már a spájzban vannak

2009.12.18. 13:20 heinrich

Vasmarokkal szorongat a karácsony, egyik kezünkben töltött pulykát, másikban vészjósló faszkorbácsot lóbálva penderülünk sebtiben az őszi szezon utolsó fordulója elé – egyiket Lehmannak szánjuk, a másikat meg nem. Furcsa kis forduló után vagyunk, egyedül a Freiburg – Köln hozta a tőlük várható sótlan üzekedést, a többi párosításban mindenhol akadt érdekesség. Tovább után az előző forduló góljait és szöveges összefoglalóját, valamint betevő tippjeinket közöljük.

A legnagyobb arányú győzelmet a Bayern és a Hamburg hozta össze, de míg a bajoroknál nem volt meglepetés, hogy a torinói endorfinmámor után kettéhugyozzák a Bochumot, addig a HSV parádé nem volt ilyen egyértelmű – bár a Nürnberg a legjobb lejtőn csúszik, hogy minden idők legtöbbször kieső csapata legyen a Bundesligában (eddig hétszer jött össze), immár egyeduralkodóként.

Szintén tarolt a Gladbach, ráadásul rácáfoltak arra a mondásra, hogy nem elég a mezt kitenni a pályára. Hát, most elég volt, a Hannover futószalagon termelte az öngólokat, a vonatkozó ligacsúcsot is megdöntve. A szegény ember és az ág viszont úgy tűnik, összeurópai léptékkel is megállja a helyét.

Idegenben lőtt három góljával a BVB épp’ csak lecsúszott a dobogóról, viszont azt hozzá kell tenni, hogy a második gól egyértelmű les volt, az első is gyanús, csak nem találtunk megfelelő kameraállást, a harmadiknál pedig ketten álltak Benaglio előtt/mellett, nem lett volna meglepő, ha nem adja meg Kircher spori.

Szűkebb győzelmet aratott a Schalke, mégis ez a forduló legnagyobb bravúrja és meglepetése, hiszen eddig huszonhárom meccsen maradt veretlen a Bréma zsinórban, de a Magath-magicnek, és az S04 kontrajátéknak nem volt ellenszere.

A döntetlenek közül csak a Hertha pontszerzése igazi meglepetés, de az ember nyakán szoruló hurok motivációs ereje páratlannak mutatkozott, míg a Leverkusen szurkolók fejében kellemetlen gondolatok kezdhetnek mocorogni. Töketlenkedett egy sort a Hoff, fölényüket nem bírták győzelemre váltani, és ezzel el is érkeztünk a Mainz – Stuttgarthoz.

Komolyan mondom, nem tudom, mi a bánatos lófaszt képzel magáról ez a rossz pojáca. Mert itt ugye nem arról van szó, hogy saját szórakoztatására bohóckodik, mint egy nyeretlen kétéves. A Bundesliga viszonyait ismerve, több helyezés is múlhat év végén ezen az elvesztett két ponton (arról nem beszélve, hogy a tippverseny is ezen a mitugrász hülyén ment el), nem beszélve a csapattársak győzelmi prémiumáról, az idegenbe is elutazó szurkolók lelkivilágáról, vagy a csapategységről, morálról.

A DFB három meccses eltiltása is szánalmas, gondolom sokkal inkább Lehmannak szól, mintsem az egyébként komikus esetnek, arról nem beszélve, hogy aki igazán megérdemelné a három meccset, az a bazári majom szerepében pompázó Aristide Bance.

Sima fordulónak ígérkezik a zárás, az esélyesebb csapatok zömmel otthon játszanak, a hazai pálya alapvető előnyét megspékelve azzal, hogy idén utoljára kell fellépni, nincs mire tartalékolni, és a fa alá is jó lenne komoly pakkot letenni.

A forduló meccseit itt találjátok.

Tippverseny

Lehmannak azt kívánjuk, hogy a hortobágyi vezérbika tesztoszteronban dús lehelete cirógassa meg a tarkóját, miközben savanyú pofával gratulálunk acdcistinek, aki jó serpáinkat legörgette a hegyoldalból, átmenetileg megakasztva csúcstámadási rohamunk. Állás: 2,5: 3,5 nemide.

Eheti kérdésünk egyszerű, mint borjú az új kapura. Bajnoki címeket tekintve ki a Bundesliga legeredményesebb edzője?

Megfejtések és tippek a heinrich.nst@gmail.com-ra érkezzenek serényen, mint a múmiák.

Bundesliga, 17. forduló
Schalke 04  v  Mainz
Bayer Leverkusen  v  Borussia Mönchengladbach
Bayern München  v  Hertha Berlin
Borussia Dortmund  v  SC Freiburg
Eintracht Frankfurt  v  VfL Wolfsburg  
Hannover 96  v  VfL Bochum
VfB Stuttgart  v  TSG Hoffenheim
Hamburg SV  v  Werder Bremen 
FC Köln  v  Nürnberg

Üveggömbünk


 

UPDATE: a leggyorsabb helyes megfejtőnek Lojzi bizonyult, a leggyorsabb helyes megfejtés pedig Udo Lattek volt, aki nyolcszoros bajnok a Bayernnel és a Mönchengladbach-hal.

Lojzi mondja:

Schalke 04  v  Mainz 2:0
Bayer Leverkusen  v  Borussia Mönchengladbach 1:1
Bayern München  v  Hertha Berlin 5:0
Borussia Dortmund  v  SC Freiburg  3:0
Eintracht Frankfurt  v  VfL Wolfsburg   1:1
Hannover 96  v  VfL Bochum  0:0
VfB Stuttgart  v  TSG Hoffenheim 2:1
Hamburg SV  v  Werder Bremen 1:1 
FC Köln  v  Nürnberg 1:0

164 komment

Címkék: német beszámoló bundesliga h összefoglaló üveggömb beharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr681606629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neil Blender 2009.12.18. 14:22:24

"Lehmannak azt kívánjuk, hogy a hortobágyi vezérbika tesztoszteronban dús lehelete cirógassa meg a tarkóját" :DDDDDDDD

Lojzi_ 2009.12.18. 14:39:07

A legeredményesebb csapat nem jó?

szferi 2009.12.18. 14:52:40

leírná valaki, mi történt azon az ominózus stuttgart meccsen?

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.18. 14:56:45

@szferi: lehmann telehugyozta egy fotós táskáját, miközben ment a meccs. két és fél rázás után elcsomagolta, majd - miközben a balszélen már feltűntek a románok - még áthelyezte a másik oldalra, majd feszült koncentrációt imitálva elfoglalta a helyét.

szferi 2009.12.18. 14:58:43

@_benito: ezt tudom, de nem értem, hogy kapcsolódik ez a mainz-stuttgart meccs értékeléséhez?!

szferi 2009.12.18. 14:59:35

közben asszem megértettem. eltiltották bundesliga meccsektől?

szferi 2009.12.18. 15:00:26

és persze kösz a választ!

Lojzi_ 2009.12.18. 15:01:49

@_benito: @szferi: Szerintem az egy másik eset volt. De egyazon héten belül....

értelmetlen_nevű 2009.12.18. 15:02:13

@szferi: @_benito:

Szerintem most nem erről az esetről volt szó. Lehmannt durván megrúgta egy Bance nevezetű néger, és a kapus a meccs végén törlesztett.
A dolog szépséghibája, hogy a tizenegyes két pontjába került a Stuttgartnak. Egyébként éppen csak, hogy hozzáért Bance-hez, aki gyomorfogató módon színészkedni kezdett. Óriási butaság volt Lehmanntól, Bance pedi egy igazi görény.

szferi 2009.12.18. 15:07:22

@értelmetlen_nevű: okosabbak lettünk, köszi :)

nordsee 2009.12.18. 15:12:36

@értelmetlen_nevű:
Itt a videó, a lassításon látszik, hogy Lehmann kb. egy rendszertani kategória Banceval:
www.pepsifoci.hu/video/node/50928

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.18. 15:22:54

@_benito: Van olyan fotós haverom, aki letépte volna Jens pöcsét ha az ő táskájába hugyozik. Viszont bemutatta a harmadik utat. Torrente előtte mos kezet, Lehman se előtte, se utána, hehe.

ZenZo 2009.12.18. 15:25:28

@értelmetlen_nevű: na igen, a két barom. Lehmann amúgy is a világ barma, ezt tudtuk, lehetett volna annyi esze, hogy a játékoskijáróban somja fejbe a bengát, az eset Bance részéről pedig valóban visszataszító, de nem egyedülálló. (volt is itt nemrég egy vb poszt kapcsán egy bizonyos brazil...) itt egyértelműen a Lehmann brothers volt a hülye. Ettől persze Bance egy féreg, de neki meg kellett próbálni, elvégre ő nem sokat veszíthetett a dologgal, míg csapata csak nyerhetett az ügyön - nyert is.

értelmetlen_nevű 2009.12.18. 15:26:08

@nordsee: azt nem láttam, hogy rálépett a lábára. Tényleg fasz dolog volt.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.18. 16:07:35

Megvan a helyes megfejtő, Lojzi volt a leggyorsabb, hamarosan frissítem a tippjeit.

avenger13 2009.12.18. 16:17:47

szerintem bancét is el kéne tiltani legalább 1-2 meccsre. Mindkettő szándékos durvaság volt. Az egyik kezdte a másik meg folytatta. az egyik nem kapott érte semmit míg lehmannt kiállították, 11es, és 3 meccs eltiltás. Nem érzitek valahol igazságtalannak?

persze lehmann megérdemli amit kapott az nem vitás.

benke_x · http://benkebusto.blogspot.com/ 2009.12.18. 16:30:12

wolfsburg szerintem tart még egy évvégi "bazetavalyszetbasztunkmindenkit" vérfürdőt, tippmixen is érdemes megtenni, jó az odds. hertha akarmennyire gyenge, beüthetik a fejüket, a bajorok már a bratwurts-t csúcsdíszt helyezgetik a sörrel lelocsolgatott lutzpáfrányukra, derék decembert végeztek. stuttgart-hoffenheim, hamburg (izraelbe csak eladták a lelküket :S) - werder meccsek viszont iszonyat jók lesznek.

Vul-Kahn 2009.12.18. 23:30:00

A Lehmann kontra Bance ügyben amúgy az az érdekes, hogy kurvára nem 11est kellett volna ítélni, hanem vagy közvetett szabadrúgást, vagy játékvezetői labdát. A piros lap meg az eltiltás igazából nem valami fontos, a Stuttgart két pontja a bírón ment el (feltételezve, hogy se a közvetett szabiból, a játékvezetői labdából meg pláne, nem tudott volna gólt rúgni a Mainz).

acdcisti 2009.12.19. 09:55:10

"Borussia Dortmund feiert am 19. Dezember seinen 100. Geburtstag"

Ez bizony ma van. Remélem sikerül a ismét egy erős csapatot összerakniuk. Nagy szüksége lenne a Bundesligának európai szinten mégegy nevesebb csapatra a Bayern mellett. Erre meg egyértelműen a bl győztes Dortmund a legalkalmasabb a fantasztikus stadionjával és szurkolótáborával.
Keret alapján jelenleg szerintem nem férnek be az első ötbe, de remélem pár éven belül rendesen megerősödnek.

Vul-Kahn 2009.12.19. 10:24:55

@acdcisti: egyetértek, és tőlem is megy a BVB-nek egy "Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag" :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.19. 10:37:23

Komolyan, először a videót nézve azt hittem, Lehmann Bancenek rázza a mutatóujját, látod kisfiam, velem ne kezdj ki. :)
De ez Bance valami elképesztő undormány egy figura.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 11:22:10

@Vul-Kahn: "kurvára nem 11est kellett volna ítélni, hanem vagy közvetett szabadrúgást (???), vagy játékvezetői labdát (?????)."

Ezt miért gondolod?

Vul-Kahn 2009.12.19. 11:45:32

@heinrich: annyira nem vagyok járatos a szabálykönyvben, de a tapasztalataim alapján az "ilyen jellegű" szabálytalanságokért a 16oson kívül is csak közvetett, és nem közvetlen szabadrúgás jár. Akkor pedig, hiába történt a 16oson belül, ez nem 11es, hanem csak közvetett szabi.
A játékvezetői labda vszleg tényleg nem lett volna helyes ítélet, de a 11es az utolsó a 3 közül, amit adtam volna, az teljesen rossz szabályértelmezés szerintem.
De egyáltalán nem biztos, hogy igazam van, egy hozzáértőbb ember véleményét (vagy a tiedet is :))) szívesen meghallgatnám a témában.

Lojzi_ 2009.12.19. 13:50:20

@Vul-Kahn: Szerintem Bancének a megmozdulása egy szándékos szabálytalanság volt egy olyan mpillanatban, amikor a labda már játékon kívül van, így a helyes bírói működés mellett Lehmannak a zuhanyzóba kellett volna mennie, ha törleszteni akar.

@acdcisti: Még sok száz sikeres évet a Dortmundnak. Azt hiszem, hogy azok közül a csapatok közül, akikkel a bajorok a bajnoki címért vetélkedtek azóta mióta én focit és Bundesligát nézek, a Hitzfeld féle Dortmund játszotta az egyik legszebb és leglátványosabb focit. A stadionjuk és (főleg) a Südtribüne előtt pedig le a kalappal. A Dortmund sosem lesz olyan arcnélküli szürke klub számomra, mint pl. a Hertha, vagy a Bochum.
Jó lenne, ha ők is bele tudnának szólni a salátástálért folyó harcba.

@heinrich: Eddig fej-fej mellett haladunk, de ez jobbára amiatt van, hogy úgy döntöttem, hogy nem az ellenfélhez igazítom a taktikát, hanem a mérkőzés minden pillanatában a saját játékomat próbálom játszani. Így nem is néztem meg a tippjeidet, ami azt eredményezte, hogy 2 egyezés miatt 7 meccsen fog eldőlni az eheti pötty sorsa.
Másik érdekesség, hogy a Leverkusen meccsen inkább a szívem vitt előre, mint a védelemből kilépő Luciót; ha bejön, akkor van egy kis előnyöm, ha nincs, akkor kontrából kapásból hátrányba kerülök....
Ellenben nem emlékszem a pontozásra. Elmondaná valaki, hogy mi a különbség a full telitalálat, meg a mezei 12X találat között pontban?

Egyébként ráértek a válasszal, mert most újíttattam meg az offlájniai vízumomat, mivel 20:45-kor adja a Digi a meccset, hogy szarnának sünt, ezért addig nem netezek, mert nem szeretném előre tudni az eredményt.

Vul-Kahn 2009.12.19. 14:04:22

@Lojzi_: ebben teljesen egyetértek, de a vita nem is erről szólt, hanem hogy 11es, vagy közvetett szabadrúgás. Mert a meccsre igazából ez volt hatással, a lapok kevésbé.

drosiii 2009.12.19. 14:16:04

@Vul-Kahn: Nálam is max közvetett járna.

Bár mintha lenne valami olyasmi megoldás is, hogy stuttgartnal marad a labda + kiállítás (mint reklamálásnál).

Viszont kíváncsi vagyok mennyien tudnak itt arról a szabályról, hogy ha a 16oson kívül szabálytalankodik a védő, de a csatár már belül esik el, akkor 11-es lenne a helyes ítélet.

Lojzi_ 2009.12.19. 14:35:31

@Vul-Kahn: A vita arról szólt, hogy elvett-e két pontot a Stuttgarttól a spori. Igen, elvett. Az egyik csapat helyett a másik került emberhátrányba és kapott egyenlítő gólt tizenegyesből.

A fő kérdés tehát eldőlt. A mellékkérdés az az, hogy Lehmann megmozdulása közvetlen szabadot (és a büntetőterületen belül értelemszerűen tizenegyest) ér-e. Itt is határozott igen a válaszom. A labda játékban volt, attól függetlenül, hogy a kapus kezében volt ilyenkor ha a labdát birtokló játékos szabálytalan, akkor közvetlen szabadrúgás / büntető jár. Van egy két minősített eset, mint pl. a veszélyes játék, hazaadás, ahol ez nem igaz, de az ellenfél megrúgása (megtaposása) teljesen tiszta ügy. Ha pl. nincs játékban a labda (kirúgás, avagy szöglet jön), akkor csak simán piros és úgy folytatódik a játék, ahogy kellene neki (kirúgással, szöglettel)
Erre egy jó példa, amikor a sorfalból sárgát kap valaki. Ilyenkor nem jön előre a labda 8,5 méternyit, ha teszemazt 50 centit csalt a sorfalba állított játékos.

Az megint egy másik kérdés, hogy kell-e nekünk azzal foglalkozni, hogy a csádi NB3-ban nincs lehetőség kamerával játszani a meccseket, vagy ha már volt kamera és mindenki láthatta, hogy mi történt, akkor tilsuk el Bancét egy fél évre minden gömbölyű tárgy érintésétől.
Szerintem igen.
Részemről nem értek egyet azzal, hogy Németország vagy Anglia zsúfolásig telt stadionjaiban hétről hétre, Euró százmilliókat megmozgatva ugyanaz a sport látható, mint akár az NB1-ben itthon. Tudomásul kell venni, hogy ezek nem sörmeccsek, egy-egy jogosulatlan előnyszerzésen milliók múlnak (nem feltétlenül Forintban), ezért az ilyeneket a modern technika segítségéval meg kell akadályozni (gólkamera, videóbíró, RFID alapú lesjelzés, stb.), vagy utólag (a felvételek alapján) példásan megbűntetni. Szándékos, sérülést okozó szabálytalanságot, színészkedést, műesést.
Ahol meg ma nincs pénz kamerára oda nem is kell kamera. (Ott vélhetőleg amatőr labdarúgás folyik, ahol a tét nem indokolja.)

Vul-Kahn 2009.12.19. 15:06:03

@Lojzi_: szerintem amikor a kapus kezében van a labda, akkor az nincs játékban, és ez ebben a szituációban kulcskérdés. (de mondom, ezekben a dolgokban én nagyon bizonytalan vagyok)
Amúgy az meg teljesen igaz, hogy ha a bíró észreveszi, hogy Bancé durván odalépett Lehmannak, akkor nincs ez az egész.

A videobírós témába pedig nem szeretnék belemenni, ne offoljuk szét vele feleslegesen a Bundes-posztot, részemről csak annyit, hogy vannak kétségeim a teljeskörű (hangsúlyozom, a teljeskörű) hatékonyságával kapcsolatban, bár kétségtelenül javítana a jelenlegi helyzeten, ahol a játékvezetőknek meglátásom szerint nagy sokszor óriási szerepük van egy adott eredmény kialakulásában. A videobírónál jobb ötletem pedig nekem sincs.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 15:27:35

Robben kezdő? ki fog védekezni a schweini-robben-müller-pranjic középpályán??

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 15:35:44

ez mekkora fasság, h fehér labdával játszanak, amikor a pálya 90%-a hódarás

értelmetlen_nevű 2009.12.19. 16:11:31

Demichelis gólt érő hibát csinált megint. Nem tudom, hogy hagyhatta ki a nyomi Hertha-s.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 16:12:25

úgy fest, az őszi szezont záró 3 meccs gólaránya elég jó lesz. amúgy nem drobny miatt szar ez a hertha, de gomez világszar középre adását illett volna fognia.

demichelis nagyon szeretné, ha breno karrierje rohamosan elkezdene fejlődni.

@balra: bitte

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.19. 16:26:37

@acdcisti: azért nem kell túlozni
3.-ok ők bőven.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.19. 16:41:14

Egyébként elképesztő, hogy előreláthatóan hét csapat is meccsenkénti egy kapott gól alatt fog maradni.

Nem nagyon emlékszem ilyenre.

értelmetlen_nevű 2009.12.19. 16:53:25

Schweinsteiger nagyon megérdemelte volna.

Roeder 2009.12.19. 17:21:15

demichelist el kell küldeni a rákba,de nagyon sürgősen

agymosott 2009.12.19. 17:29:04

a dortmund - wolfsburg meccs góljai közül egy sem volt les. heinrich, a jelek szerint nem vagy tisztában azzal a szabállyal, hogy ha hátrafele megy a passz, akkor nincs les. mert a másodiknál ez volt az eset. az első meg simán nem volt les. senki nem is vitatta a wolfsburgiak közül a meccs után, max aközben.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 17:32:55

aggasztó a pranjic által a pályán töltött percek száma. nem lett jobb játékos attól, h három ellenfelet is legépeltünk sorozatban.

demichelis meg olyan, mintha egész meccsen azon járna az agya, hogy vajon a tyúk vagy a tojás volt előbb, aztán mindig feleszmél, ha elfutnak mellette, h bazmeg, meccs van, de ilyenkor már lépéshátrányban van. jól láttam, h ramos lövése mellé gurult volna, ha nem ér bele?

vajon hoenessék megbánják kroos kölcsönadását, ha a kusen pár ponttal bajnok lesz előttünk?

Roeder 2009.12.19. 17:40:53

@mocsing: rövidtávon lehet megbánják,de hosszútávon kurva jól járunk vele,hogy most tud fejlődni.
itt csak a padon ülne és kapna 10 perceket pranjic vagy schweini helyett

értelmetlen_nevű 2009.12.19. 17:50:28

@mocsing: hát ha sikerül stabilizálni ezt a formánkat, akkor azért nem nagyon lesz bajnok a Leverkusen. De a dobogóra felférhetnek, én szurkolok nekik.
(tavaly is ők voltak az őszi bajnokok, ha jól emlékszem. vagy a Hoffenheim)

Szerintem Kroos kölcsönadása nem volt hiba, nálunk nem tudott kibontakozni. Ki kellene próbálni Brenoval, Lell-lel, Ottl-lal, Pranjic-csal is, hátha felébred a bennük szunnyadó klasszis. (tudom, tudom Breno nem érdemli meg ezt a szövegkörnyezetet)

Egy belső védő pedig mindenképpen kell. Perpillanat ez a legkeményebb hiányposzt.

füligjimmy77 2009.12.19. 18:06:31

A Dormund győzelemmel ünnepelte a születésnapját, ilyen közönség előtt kötelező volt behúzni a három pontot. Mellesleg megdöntötték a leghoszabb kapott gól nélküli percek rekordját (na, ezt ki látta előre?). Ami még nagyobb csoda, hogy Barrosi, vagy ki a tököm már kilencet vert ebben a bajnokságban. Fejjel, kapu közepénél. Kb. ennyit tud. Nem tudom, hogy pontosan melyik ország lámaistállójából vakarták elő, de azért Valdezzel együtt visszaküldeném őket trágyát lapátolni, biztos ami biztos, és hoznék egy olyan centert, aki esetleg be tud rúgni egy 90%-os ziccert is.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.19. 18:10:59

@füligjimmy77: őőő, nem tökmindegy, hogyan szerzi a góljait? Komolyan, itt akkora zsenik vannak, vagy túl sok Barca meccset néztek, nem lehet mki Messi.

A BuLi 3 legjobb befejező csatárából kettőt lefikáznak, nem hiszem el.

agymosott 2009.12.19. 18:13:10

ja, persze, az év legjobb igazolását visszaküldeni trágyát lapátolni, naná. nagyon vicces ami itt megy, hiba volt egyáltalán visszanéznem. további jó okoskodást, balfaszok

értelmetlen_nevű 2009.12.19. 18:19:36

@agymosott: tényleg hiba volt, remélem többször nem követed el ez a hibát.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.12.19. 18:34:10

kár, hogy a farkasok, miután felálltak x-re, oszt még vezettek isch, aztán végül a frankfurti virslik beikszeltek...
mi lesz evvel a wolfsburggal ??
dzeko rulzzz :DDD

füligjimmy77 2009.12.19. 18:48:45

@Rekordvizemeister: A csávó futtából nem tudja eltalálni a kaput. És ez nem túlzás. Semmi gondom nincs azzal, hogy 9 gólt lőtt, de meccsek és pontok mentek el rajta (és Valdezen), mert tíz ziccerből baszott egyet is belőni. Eldönthetett volna meccseket, megszerezhette volna meccseken a vezetést, de kritikus pillanatokban teljes csődöt mondot a kapu előtt. Persze ha ránézel a tabellára, azt látod, hogy kilenc gól.

"A BuLi 3 legjobb befejező csatárából kettőt lefikáznak, nem hiszem el."
Gomez körülbelül egy fényévvel jobb játékos.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 19:12:46

@agymosott: kiváló visszatérés, már-már hiányzott a kocsmai hőbörgésed. Privát mailben megírtam a lesszabály vonatkozó részét - csak hogy te is tudd - valamint azt is, hogy egy hónapra kibannoltalak, mert az ostoba fröcsögésen kívül még nem sikerült mást hozzátenned az NST fórumához.

Ja, balfasz, aki mondja, pajti.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 19:24:18

@Vul-Kahn: Kérdezed, hogy mi az ítélet, aztán mikor megmondják, újra megkérdőjelezed, fenntartva, hogy igazából fogalmad sincs róla :)

1) The ball is out of play when:
• it has wholly crossed the goal line or touch line whether on the ground or
in the air
• play has been stopped by the referee

szóval a kapus kezében a labda bőven játékban van.

2) Direkt szabadrúgás / tizenegyes következik, amennyiben:

A direct free kick is awarded to the opposing team if a player commits any
of the following seven offences in a manner considered by the referee to be
careless, reckless or using excessive force:
• kicks or attempts to kick an opponent
• trips or attempts to trip an opponent
• jumps at an opponent
• charges an opponent
• strikes or attempts to strike an opponent
• pushes an opponent
• tackles an opponent

Ezek közül Lehmann többet is sikerrel teljesített, erre mondhatjuk, hogy legalább 200%-os tizenegyes volt :)

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.19. 19:26:50

Itt néhány emberrel elszaladt a ló, sok a kattintás, megy a blog. Értem én.

De érteni nem fogtok hozzá még ettől.

@füligjimmy77: pont az első bekezdésed miatt éppen nem lehet Gomez fényévekkel jobb játékos.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 19:31:02

@Lojzi_:

Megkérdeztem a pontos kiírást pötétől, az NST-n így megy:

telitalálat - 3 pont
gólkülönbség - 2 pont
döntetlen eltalálása - 2 pont
kimenetel - 1 pont

Én úgy számolom, három ponttal vezetek :)

Ja, és a hivatalos szabályzatben lévő döntetlenekért járó 2 ponttal titi120-at is lebírtam volna, de utólag már nem reklamálok, főleg nem a saját hülyeségem miatt :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 19:38:57

@Rekordvizemeister: @füligjimmy77: Gomez, Valdez, Kurányi, Barrios, maradjunk annyiban, hogy egyik szarabb, mint a másik, utóbbinak az elmúlt hónapja jól sikerült, de elég idegesítő, hogy csak öt méterről tud gólt szerezni.

Dzeko, Elia vagy Pizarro, na ők tényleg jó játékosok, a fentiekhez képest meg extraklasszisok.

Titi120 2009.12.19. 19:46:48

@heinrich:
Ha visszaemlékezel, pontosan ezt írtam neked akkor, de sikeresen kiokosítottál, hogy az nem úgy van.
Lúzebra ! :-)

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.19. 19:55:17

@heinrich: naja, de ha el akarunk vonatkoztatni a "szerintem", meg "ahhoz képest"-ektől, akkor valahogy definiálni kellene a szar, jó, extraklasszis fogalmakat. Nálam a "jól sikerült hónapja van", nem egy kimondottan tényszerű megállapítás. Amit Kurányival művelnek itt egyesek, meg még inkább alja dolog.

Minden játékosnak saját stílusa van, erőssége, gyengesége, sőt formaingadozása, sőtsőt, egy dél-amerikainak még meg is kell szoknia esetleg egy másik ligát.

Lehet különbségeket tenni játékosok között, de ok nélkül lehúzni valakit, pláne nem pályán kívüli életstílusa, miatt, nem egy futballblogra való dolog.

De ez erősen off itt.

Talán meccseket kellene néznie egyeseknek itt, nem összefoglalókat.

füligjimmy77 2009.12.19. 20:03:48

@heinrich: "Gomez, Valdez, Kurányi, Barrios"

És én azt se értem, ebbe a felsorolásba hogyan került Valdez. A fickónak ilyen 3-4 gólos szezonjai vannak. Röhej. Minegy, ez mindenkinél kicsit szubjektív is, az is egy nézőpont, hogy egy csatárt a góljai minősítenek, szerintem meg az inkább mérvadó, hogy mennyi támadás akadt el rajta. A Werder ellen Barrios ötöt vághatott volna. A dortmund úgy a 4. hogy 23 gólt lőtt (abból volt egy 4-0 talán a Nürnberg ellen), és +6 a gólkülöbsége. Pontosan ezért nem hiszem, hogy dobogó környékén maradnak a szezon végére, 6-7. hely.

füligjimmy77 2009.12.19. 20:12:17

@Rekordvizemeister: Már ne is haragudj, ha egy csatár jó ütemben kapja a labdát, felnéz, igazít is egyet rajta, aztán kidurrantja az oldalhálót, az jó csatár? Jön egy remek beívelés, kényelmesen, senkitől sem zavartatva fejelhet, erre öt méterrel felé két méterrel,az jó csatár? Akklimatizálódnia kellene? Nem bírja a német levegőt?

Vul-Kahn 2009.12.19. 20:40:20

@heinrich: ok, elfogadom, csak vmi tényszerű szabálymagyarázatot vártam, mint amit most beírtál. és ettől még fenntartom, hogy a 11es a létező legrosszabb ítélet volt a bírótól, mert Bancé is legalább annyira szabálytalan volt, mint Lehmann, de hagyjuk, igazából nem lényeges, egyik csapat sem fog se kiesni, se nemzetközi kupás helyre érni.

A másik témához: "Gomez, Valdez, Kurányi, Barrios, maradjunk annyiban, hogy egyik szarabb, mint a másik"
"Dzeko, Elia vagy Pizarro, na ők tényleg jó játékosok, a fentiekhez képest meg extraklasszisok. "
Hajjajajaj. Gomez szar? Jaja, látjuk. Lassan nem is emlékszem az utolsó olyan meccsünkre, ahol nem rúgott gólt, 3 szezon alatt 60at rúgott a Vfb-ben, stb stb.
Valdez szar, ez ok.
Kurányi esetében a Schalker kollégával értek egyet, nevetséges, ahogy néhányan itt kezelik. Nem extraklasszis, de egy nagyon jó csatár.
Barrios egy kurvajó csatár, nehezen lendült bele, de egyértelműen látszik, hogy egy igazi "Strafraumstürmer", méghozzá a jobbik fajtából. Az, hogy a Dortmund nem lő sok gólt, egyáltalán nem az ő hibája, egyszerűen nincs normális kreatív középpályás ebben a csapatban, és a csatártársa is jobb esetben Zidan, rosszabb esetben Valdez, ez se vmi nagy segítség.
Dzeko nem csak a fentiekhez, hanem mindenkihez képest extraklasszis, a legmagasabb szint.
Elia nem illik a sorba, mert ő nem (befejező)csatár, hanem szélső. Abban egyetértek, hogy nagyon sokra hivatott, néha döbbenetes dolgokat művel, és világklasszis lesz belőle hamarosan, simán elcserélném Robbenre.
Pizarrot meg imádomszeretemtisztelembecsülöm, de ha ő extraklasszis, akkor Gomez is.

értelmetlen_nevű 2009.12.19. 20:51:03

@Vul-Kahn: Pizarro sokkal jobb (volt) mint most Gomez.

Gomezt pedig tényleg kezdem megkedvelni, küzd, látszik, hogy zavarja ha nem megy a játék. Tényleg "odateszi" magát. Nálunk ő (lenne) az első számú gólfelelős, ehhez képest nem mondhatjuk hogy szarja a gólokat. Minden meccsen egy rakás ziccert kihagy (kivéve ha annyira szarul játszunk, hogy még helyzetekig sem jutunk), borzasztóan körülményes, rendre rossz megoldást választ stb. Én remélem, hogy lesz még ennél jobb, de jelenleg simán elcserélném egy Gilardino-ra, Santa Cruz-ra. Egyszerűen sehogy sem 30 milliós játékos.

acdcisti 2009.12.19. 21:04:15

@értelmetlen_nevű: Santa Cruz-ra??? hogy az első alkalommal amikor lehajol bekötni a cipőfűzőjét 4 hónapra lesérüljön?? neeeem... elég volt belőle.
Pizarro: egyik kedvencem volt, de túlságosan ingadozóan teljesített. Szerintem Gomez jobb (de az evidens hogy nem ér 30millát)

Titi120 2009.12.19. 21:08:39

@értelmetlen_nevű:
Pedig Gomez szépen, csendben fellopta magát a góllövőlista 4-dik helyére, 7 góllal. Az elmúlt egy - másfél hónapban szinte minden meccsen betalált, bizony, nyugodtan mondhatjuk: szarja a gólokat.
Jelenleg nagyon nem szolgál rá a kritikákra.

Santa Cruzt meg ne hozd fel, mert rögvest minden testpólusomon szörnyű hormont kezdek verejtékezni idegességemben, amint arra gondolok, hogy nálunk milyen fos volt, Angliában meg topcsatárrá nőtte ki magát. 3.5 millió fontért adtuk el a Blackburnnek, ők meg 18 -ért tovább a Man Citynek.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 21:13:41

@értelmetlen_nevű: santa cruzra akkor sem cserélném el gomezt, ha adnának mellé kilenc beekizett kurvát. de gilardinora is szájat húzva.

@Rekordvizemeister: mi kurányi erőssége? tényleg érdeklődve kérdezem, szeretném érteni.

@heinrich: néha meg tudsz lepni... elia extrakasszis lenne gomezhez képest? de pizarro sem jobb csatár nála, nem véletlenül, hogy egy idő után kevés volt (ezt ugye a hercegnek is köszönhetjük, mármint az ő erőltetésének). gomeznek is lehet nagy falat majd a Bayern, de várjuk ki.

Dzeko meg magasan a legjobb csatár a bundásban. őt meg Suboticot kérném jövőre, de max az utóbbi reális.

Vul-Kahn 2009.12.19. 21:15:50

@értelmetlen_nevű: Pizarronak volt két 15 gólos, három 11 gólos, és egy 8 gólos szezonja nálunk, nagyjából 30 meccseket játszva szezononként. Ez hol "sokkal jobb", mint amit Gomez csinál? Ha Gomez nem sérül meg, rögtön az első szezonjában túl fogja teljesíteni Pizza legjobb müncheni szezonját is.
"simán elcserélném egy Gilardino-ra, Santa Cruz-ra."
erre meg inkább nem is írok semmit, csak fogom a fejem, és magam elé dörmögöm, hogy atyaúristengeci...
(Nyilván nem ér 30 milliót, nyilván csak a góllövéshez ért, nem tud labdátvezetni, nem tud passzolni, de leszarom. Gólokat rúg bazdmeg. Sokat, de legalábbis nem kritizálhatóan keveset. Akkor? Az égvilágon semmi baj nincs vele.)

Titi120 2009.12.19. 22:47:06

@Isarsturm:
Akkor viszont már harmadik. :)

értelmetlen_nevű 2009.12.19. 22:48:04

asszem kénytelen vagyok önkritikát gyakorolni, pedig nem az erősségem. :) Mindenesetre mindig is büszkén vállaltam, hogy nem értek a focihoz.

oké, Santa Cruz egy kicsit erős volt, megszépülnek az emlékek így több év távlatából, fiatal voltam még akkor, stb.

Gilardinot viszont tartom (nem a Milanos Gilardinot). Egyszerűen gólveszélyes, mindig benne van hogy a semmiből lő egy gólt, a Luca Toni féle hagyományok jeles követője. Lehet, hogy ő sem válna be, de 8 gólra egészen biztosan jó lenne.
---------------------------------------
És ne gyertek már ezzel a nyolc góllal. És ebből hányat lőtt a gólvonalról? Hány volt bepasszolt kipattanó? Eddig végig őt erőltette LvG, szerintem a járókeretes Makaay több gólt lőtt volna ennyi helyzetből. Ezen a meccsen is hármat simán verhetett volna.

Kicsit unom már a csalódott arcát nézni, amikor 8 méterrel mellé/fölé fejel egy tökéletes beadást, vagy méterekre elpattannak tőle az egyébként hajszálpontos passzok. Az, hogy az utóbbi x meccsen gólokat lőtt, inkább a kiszolgálás erősségét jelzi, szerencsére ő sem hagy ki mindent. (a Leverkusen és a Mönchengladbach ellen szép gólt lőtt, elismerem)

Én értem, hogy nem egy Dzeko/Elber/Ibisevic jellegű játékos. Nem várom el tőle, hogy végigcselezze az ellenfél védelmét, de azért a 8 gól/félév mutatótól ne kelljen már hanyatt esnem. Tegyük fel (jóindulatúan), hogy lő 20 gólt idén, azért ez az FCB első számú csatárától egyáltalán nem kurva sok.

Eddig: Gomez 8 gól/1126 perc
Pizarro 6 gól/747 perc

Szóval elismerem, hogy a Santa Cruz/Gilardino vonal túlzás, de ha komolyabb BL terveink vannak, akkor kelleni fog egy technikás, gyors, nem csak a fizikai erejére építő támadó.

Kíváncsi lennék Müller-re például, hányat lőne Gomez helyén.

Ez most nagyon hosszú lett, de hát magyarázom kell a bizonyítványt, úgy tűnik.

Titi120 2009.12.19. 22:59:13

@értelmetlen_nevű:
"És ebből hányat lőtt a gólvonalról? Hány volt bepasszolt kipattanó?"

Toninál ez nem zavart ? Mert engem nem, és nála sem fog, csak lőjje meg a szezononkénti 20- 25 -öt, azt se bánom, ha mind úgy pattan be a bal heréjéről, 13 centiről.

"Eddig végig őt erőltette LvG, .. "

Végig ?! Ja, végig az elmúlt 2 hónapban kb ...

"de azért a 8 gól/félév mutatótól ne kelljen már hanyatt esnem."

Barrios és Kiessling kivételvel senki sem bír jobbat felmutatni a Bundásból jelenleg, ráadásul szerintem mindketten meghatározóan több játéklehetőséget kaptak eddig a szezonban. Hanyatt ne ess tőle, de megszólni sem kell.

"Ez most nagyon hosszú lett, de hát magyarázom kell a bizonyítványt, úgy tűnik. "

Ezt jól érzed, de nem jól csinálod. :))

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.19. 23:08:42

vicces ez a gomez-sztori, ha 15-ért vesszük, mindenki úgy fogadja, h nah, majd meglátjuk több lesz-e, mint Pizarro mondjuk, most meg mondanánk, h nem volt rossz vétel, még beválhat stb.

az a bűne, ami nem az ő bűne.

@Vul-Kahn: "nyilván csak a góllövéshez ért, nem tud labdátvezetni, nem tud passzolni, de leszarom. Gólokat rúg bazdmeg. Sokat, de legalábbis nem kritizálhatóan keveset. Akkor? Az égvilágon semmi baj nincs vele."

ez mondjuk inkább a 3-4 évvel ezelőtti nistelrooy leírása, reméljük, egyszer gomezé is lesz

értelmetlen_nevű 2009.12.19. 23:35:55

@Titi120: nem az zavar, hogy gólokat lő 20 centiről. az zavar, hogy máshonnan nem igazán. azért Toni jóval többet csinált ennél.

messze ő volt legtöbbet a pályán a támadóink közül:
Gomez 1126 perc
Toni 226 perc
Klose 601 perc
Olic 828 perc (de ő nem is Gomez posztján játszik)

Teljesen félreértettetek. Nincs semmi bajom vele, mondom, tetszik a hozzáállása, szimpatikus. Csak az a baj, hogy középszerű játékos, ha a legjobbakhoz hasonlítod őt (és én a legjobbakhoz hasonlítom őt, bazzeg mégiscsak a Bayern mezét viseli). Rendben van, hogy csak Barrios és Kießling lőtt nála több gólt, de ugyan kérdezz már meg egy Dortmund/Leverkusen szurkolót, hogy terveznek-e Bajnokok Ligáját nyerni a következő pár évben, illetve hogy fizettek-e 30 millió eurót az említett játékosokért?

Tényleg nem az ő hibája, hogy 30 milliót fizettünk érte. Csak az a baj, hogy Hoeneß-ék egy 30 milliós igazolásnak szánták, és nem túl meglepő, hogy nem egy játszik 30 milliós játékos szintjén. Tényleg nem tehet róla, csak arra próbálok célozni, hogy szükségünk lenne egy _tényleg_ 30 milliós befejezőcsatárra. na. pont.

És igen, SantaCruz/Gilardino túlzás volt, nem kellett volna.

rizla 2009.12.20. 00:48:10

hogy lenne már les a dortmund második gólja?

Lojzi_ 2009.12.20. 00:50:34

@értelmetlen_nevű:
Akkor játszunk egy gyors húszéves múlidézőt!

Alant a Bayern München elsőszámú csatárai éves bontásban mögöttük pedig az a azám, ahány Bundesliga gólt vágtak a szezonban.

(A listát nem a nevek alapján válogattam, hanem mindig azt tekintettem "elsőszámú" csatárnak, aki a legtöbb gólt lőtte az adott évben. A BuLi gólkirályok külön jelölve.)

2009: Luca Toni 14
2008: Luca Toni 24 (GK)
2007: Roy Makaay 16
2006: Roy Makaay 17
2005: Roy Makaay 22
2004: Roy Makaay 23
2003: Giovane Elber 21 (GK)
2002: Giovane Elber 17
2001: Giovane Elber 15
2000: Giovane Elber 14
1999: Giovane Elber 13
1998: Carsten Jancker 13
1997: Jürgen Klinsmann 15
1996: Jürgen Klinsmann 16
1995: Christian Ziege 12*
1994: Mehmet Scholl, Adolfo Valencia 11
1993: Bruno Labbadia 11
1992: Roland Wohlfarth 17
1991: Roland Wohlfarth 21 (GK)
1990: Roland Wohlfarth 13
* Ha a legtöbb gólt lövő _csatár_ kell szigorúan, akkor:
1995: Alexander Zickler 9

Ha jóindulatúan feltételezed, hogy Gomez húsz gólt lő az első szezonjában, akkor a jóindulatod terjedjen ki a fentiek tükrében némi elégedettség irányába is. Az elmúlt 20 évben ugyanis 4 embernek sikerült ez a bravúr és ez a négyből 3-nak a német gólkirályi címhez is elegendő volt.

(Szegény Roy Makaay, aki egyesegyedül ment 20 fölé kétszer, nem tudott német gólkirály lenni.....)

Én jobban félnék attól, hogy nem lesz meg a 20 gól, bár mostanság becsülettel nekiállt, mióta (legnagyobb sajnálatomra) Luca Toni nem tényező Münchenben.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 00:56:19

@rizla: nem volt az, tévedtem, elmagyarázhatnám, hogy miért és hogyan, de végül is mindegy.

Lojzi_ 2009.12.20. 00:57:41

@Lojzi_: Ja még az is látszik a számokból, hogy Luca Toni 24 gólja mekkora teljesítmény főleg annak fényében, hogy abban az évben olyan felfogásban játszott a csapat, hogy minden idők legkevesebb kapott góljával zárta a Bundesliga szezont.

Ezért is tartom sajnálatosnak, hogy így elkótyavetyéljük.

Lojzi_ 2009.12.20. 00:58:27

@heinrich: Tudatmódosító szerek hatása alatt, háttal a TV-nek...

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 01:05:58

tonival amúgy nem tudom, mi a terv. már mindenki elkönyvelte, h akkor megy a vérbe, nyilatkozta, h menne angliába, meg a pd-be is, nemcsak az állóháborús övezetbe, erre rummenigge 6 óránként megjelenik és elmondja, h még nem végérvényes a távozás és ő különben is közvetíteni fog ez a két fafejű között.

a búcsú mikéntjét sajnálnám, de a tényét már nem.

klose-nak viszont sürgősen életbe kell léptetnie a b-tervét, feltéve, h van, mert ebből így bajosan lesz vb-részvétel. kroosnak annál inkább érik lassan a dél-afrikai repjegy, meg hogy végre hazahozza a picsáját oda, ahova tartozik. tudom, majd a szezon végén.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 01:07:14

@heinrich: viszont az kbsztt jó anyag volt :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 01:08:34

@mocsing: 'ahova tartozik' - jó nagy lófaszokat, meg Baumjohann posztereket mutogatnék, ha hívnának, 'ahová tartozom'. Nem E.T., vazze :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 01:09:38

@mocsing: az, valami kőkemény hallucinogén :D

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 01:10:39

@heinrich: fajános a létszám miatt kellett, játszott vagy 20percet tétmeccsen

ő ide tartozik. mint molinaro nálatok :)

Lojzi_ 2009.12.20. 01:22:35

Egyébiránt érdekes az őszi befutó.
Rövid értékelés:

1. Két örök második csapat van előttünk. Némi zavert érzek az Erőben.

2. Ha a Dortmund jobban tolná otthon és a kisebbekkel szemben egész kis kellemes 100. szülinapi ajándékot kézbesíthettek volna a Südtribüne számára (bár szerintem szomorkodásra így sincs ok).

3. Armin Veh nemhogy a spájzban nincs, de a mosókonyhából is kiszorulni látszik.

4. A Hoffenheim ligaújdonságból, bravúrcsapatból, főgonoszból (kívánt rész aláhúzandó) egy színtelen szagtalan középcsapattá vált.

5. A Gladbachnál a feljutást követő szezon rázósabbra sikerült, mint a mindig bajos második. Remélem ők is látnak még szebb napokat, akár néhány év múlva Európában is. Az a tábor megérdemelné. Ja, és Baumjohannt ezért kár volt.

6. A Hannovernél már magam sem tudom, hogy szegény Enke tragédiája a szörnyű idényvég oka (csak a Hertha szerzett kevesebb pontot az utolsó 5 meccsen), vagy ezt amúgy is hasonlóan lehozták volna. Soha nem sajnáltam volna, ha véletlenül kiesnek, de idén nem örülnék neki.

7. A Köln annyi gólt kapott, mint a Bayern és csak kettővel többet, mint a Herbstmeister és a Vizeherbstmeister. Ha holnap nyernének egy góllal (nem utolsósorban a Heinrich elleni tippverseny miatt is jó lenne), akkor 8 lőtt góllal 18 pont az valami szédületes mutató. A Bayern mostanában nem egész 6-ot hoz ennyi góllal.

8. Szegény berliniek ezek annyira szarok, hogy még Demichelisnek is többször kell hibáznia, mire gólt lőnek. Berlin szeme az Unionon. A másik már biztos, hogy sír.

értelmetlen_nevű 2009.12.20. 01:26:07

@Lojzi_: nem akarom ezt a vitát a végtelenségig folytatni, de azért a 15 évvel ezelőtti góllövési listákhoz hasonlítani Gomez teljesítményét nem túl elegáns. 95-ben például 461 gól esett a bajnokságben, szemben a mostanában szokásos ~850-nel. Azért nagyon más lehetett akkor a Bundesliga. (Meg ilyen alapon előhozakodhatnánk Gerd bácsi 40 gólos idényével is, persze az még kevésbé viszonyítási alap)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.20. 07:01:42

Herthához: fölmerült múltkor a kérdés, hogy volt-e már, amikor bennmaradt egy csapat egy ilyen siralmas őszi szezon után.

Nos, én emlékszem arra, hogy pár évvel ezelőtt a Hamburg is kieső helyen zárta az őszt, aztán tavaszra hihetetlenül megtáltosodott, és végül a középmezőnyben végzett. Arra emlékszem leginkább, hogy akkor is mindenki már rég elásta őket. Egyáltalán nem zárom ki (és személy szerint nagyon örülnék neki), hogy bennmarad a Hertha.

Egyszer láttam őket az idényben, a Leverkusen ellen, és: egyáltalán nem játszottak rosszul! Szó sincs arról, hogy reménytelenül gyenge csapat volnának. (Ha más nem, az EL-szereplésük is világosan utal erre.) Szóval nem egy Derby County, amely mindenkitől legalább öt-hat gólt benyelt pár éve a PL-ben. A legtöbb vereségük szoros, egy-két gólos volt.

Funkelt alkalmas edzőnek látom arra, hogy először biztos döntetlenekkel, aztán apró győzelmekkel megindítsa a Herthát fölfelé. A hátrányuk talán 9 pont: messze nem behozhatatlan. (Bizonyos értelemben elég, ha a FONTOS helyosztókat megnyerik, és már akkor bentmaradnak.) Szóval én bízom abban, hogy a szakvezetés megoldja a feladatot, áttekinti a keretet, ahol kell, megerősíti, és szép tavasz vár a berliniekre. A Bundesliga érdeke szerintem ez volna.

Lojzi_ 2009.12.20. 10:38:50

@értelmetlen_nevű: Ha az utolsó ötöt (ezt meg az előző négyet) nézzük , akkor is csak Toni ment 20 fölé, méghozzá egyszer.
Tényszerű leszek: a 20 gól az kiváló. Nemcsak a Bayenrben nemcsak no1 csatárként, hanem mindenhogyan.

acdcisti 2009.12.20. 12:04:30

Sajnos nem láttam a tegnapi meccsünket. Lenne pár kérdésem, örülnék ha valaki felvilágosítana:
1. Robben: Mennyire sikerült csapatjátékosként mutatkoznia? Ismét mindent egyedül akart megoldani?
2. Demichelis: ha jól olvastam megvolt ismét a gól amit miatta kaptunk. Igaz? Ettől eltekintve hogy játszott? Nem kéne lassal kipróbálni Brenot?
3.Pranjic: valami javulás a játékában? A múltkori góljával sem sikerült meggyőzni hogy a Bayern kezdőjébe van bármi keresnivalója is. Most hogy mozgott?

Amúgy mostanában mindenki (én is) meg volt elégedve Schweinsteiger teljesítményével. Ennek ellenére 17bundi meccsen 1 gól, 1 gólpassz. Meglepődtem hogy csak ennyinél tart. Bár neki van Gaal alatt inkább védekező szerepe van és jó ez így.

Lojzi_ 2009.12.20. 12:08:57

@Csöncsön: Még ha meg is szerzik azt a 9 pontot, akkor sem biztos, hogy a többiek közben nem szereznek megint 15-öt.
Ezzel arra akartam utalni, hogy a feladat nem 9, hanem _MINIMUM_ 24 pont összegyűjtése.
Ahhoz hogy ez meglegyen 8 győzelem kellene tavasszal, gyakorlatilag mindenkit meg kellene verni, akit lehetséges ezzel a csapattal (illetve 1 alsóházi pontvesztést két felsőházi pontszerzéssel kell pótolni, ami még nehezebb).

Csak hogy lássuk, hogy mennyire az elméleti matematika síkján mozgunk: legalább 8 alkalommal az első félévben a Leverkusen, a Schalke, a Bayern és a Dortmund tudott nyerni. Hozzájuk csatlakozhat a Werder, vagy a Hamburg, vagy egyik sem.

Horti Gábort idézve: a Herthának lefőtt a kávé.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.20. 12:30:01

@mocsing: ha autókhoz kellene hasonlítanom, akkor VW. Szürke, munkás, tömegcikk, nem egy BMW, de nem is egy Suzuki, Peugeot, Fiat. Minőségi tömegcikk.

Pl. a legjobban fejel a Bundesligában (neki van a legtöbb fejesgólja), ezzel nem a legjobbak között van, hanem a legjobb. Ennyi megfelel?
De rengeteget dolgozik, jön hátra segíteni. Nem ismer elveszett labdát (a pénteki meccset hányan láttátok?) És azt is rosszul ítélitek meg, hogy ha vki napi 30 percet vágja a szakállát, az csak egy latino buzi lehet. Egyszer sem nyöszörgött, hogy nem játszik, vagy hogy a saját(!!) szurkolói kifütyülik, a maximum az volt, hogy nem érti és nem esik jól neki. Nem ment újságokhoz, nem rinyált. Mindannyiunk közül magasan én ismerem a legjobban (mivel az én csapatomban játszik), szóval az évenkénti négy megtekintett teljes meccs plusz 15 összefoglaló után velem senki se vitatkozzon róla "szerintemek, úgy rémlikek" alapján.

A stílusa egyébként számomra szinte teljesen egybeesik Gomezével, annyi, hogy Gomez ügyesebb lábbal. Jobb csapatban, több gólból mégsem vette ki többször a részét (a vételár, meg hype-olásra most nem térek ki).

Technikailag nem egy Messi, de kapásból tudok mondani 4-5 olyan gólt tőle lábbal, hogy Messi megnyalná mind a 10 ujját (PSG, BVB).

Hadd kérdezzek vissza, te ezeket a pozitívumokat abszolút nem látod? Mert ha nem, akkor feleslegesen vitatkozom veled. Két dolog miatt.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.20. 12:44:35

A Hertha azért készül a tavaszra: Gekas, Kobiasvili. Mindkettő hiányposzt, de szerintem sem maradnak bent.

Lojzi_ 2009.12.20. 13:06:03

@Rekordvizemeister:
Tavaszra? Az régen rossz.....
Február 20.-án már tudunk biztosat mondani róluk.
Addig otthon találkoznak a Gladbach, Bochum, Mainz hármassal, idegenben meg Hanover és Freiburg. Meg hát a Werder, de ott elég, ha nem tömik ki őket.
Ha ebből a hat meccsből az 5 közvetlen rivális ellen nincs meg legalább négy győzelem, akkor a szezon többi meccsét kár lejátszaniuk.
Onnantól csak három azonos súlycsoportban lévő gárdával találkoznak és abból kettő idegenben (Köln, Frankfurt) és csak egy otthon (Nürnberg)

Ráadásul a hajrában tavasszal is Schalke, Leverkusen, Bayern a menetrend, ami nem sok jót ígér. Gyakorlatilag mikor ők befejezik a bajnokságot a 31. fordulóban Frankfurtban, akkor a közvetklen riválisok előtt kellene állniuk 5-6 ponttal.

Arról nem is beszélve, hogy szerintem a most lent álló Köln, vagy Bochum tavasszal elmozdul majd innen, ahogy a svábok is. A Hannovert és a Freiburgot kellene utólérni, akiknek már most 17-18 pontjuk van, és nem 15, amivel számolni kezdtem.

A fenti számítás pedig még mindig optimista.
A korrekt, biztos bentmaradás az 40 pötty. Ahhoz olyan tavaszt kell produkálni, mint amilyen őszt a második Schalke (34 pont).

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.20. 13:34:18

Magath két csapata, idén, a 34 ligameccsen, összesen 77 pontot szerzett.

Lojzi_ 2009.12.20. 13:53:24

@Rekordvizemeister: Tehát akkor Magath lesz Funkel utódja és minden sunshine.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 14:16:48

@Rekordvizemeister: az örökranglistán van neki a legtöbb fejes gólja? vagy az idényben? vagy az aktívok között? ez nem volt egyértelmű és talán nem is mindegy.

kurányi 4 és fél éve olyan első számú csatára a schalkénak, hogy minden támadás kb rá megy ki. (ez biztos csak azokon a meccseken van így, amelyeket én látok, elismerem, a mainz ellenieket ritkábban streamelem, mint a rangadókat). egy élcsapat kezdőbe betonozott csatára akkor is megrúg 10 gólt, ha nem akar.

egy komolyan vehető csatártársa nem volt, akitől akár csak rettegnie kellett volna, hogy amiatt szorítja ki, mert jobb nála, mert több gólt fog lőni és ehhez szorosan kapcsolódva: azért mert a középpályás a két gólhelyzetben lévő csatár közül inkább a másiknak passzolna. kitől kellett volna félnie, sören larsentől? haliltól? asamoahtól? talán ha a jó ebbe sand később születik 2-3 évvel.

amúgy mikor volt, hogy a kispadra szorult, de nem rinyált? vagy ezt egy-egy meccsekre érted? legkevesebb meccsét a s04-ben a nyitó szezonban játszotta, akkor "csak" harmincat. azóta csak többet, volt, hogy mind a 34-en ott volt és nagyon ritkán cserélik be, le is inkább a 80. perc környékén. (innen is látszik, hogy ha vmiben egyedülálló, az a sérülékenység hiánya, a 02/03-as szezon óta alig hagyott ki meccset a bundásban.)

egyébként a nála évekkel fiatalabb gomezhez akkor hasonlítsuk, ha majd egyidősek lesznek és ha majd kurányinak is meg kell birkóznia olyan feladatokkal, hogy egy klose és egy toni van mögötte, mellette (bár toni már kevésbé).

hozzáteszem, gomez 14+19+24 gólja nekem eddig pofásabban mutat, de nem vagyunk egyformák.

a visszakérdezésre az a válaszom, hogy kurányi szerintem átlagos, abban megegyezhetünk, hogy fejjátéka átlag feletti, de hogy a szerepe a schalkéban sokkal többet hoz ki a képességeiből, mint ami benne lenne egy másik élcsapatban, ahol létezik konkurencia, az számomra egyértelmű.

az, hogy ha annyi meccset látnék vele, mint te, megváltoztatná-e ezen véleményemet, fikció marad. (persze egy év múlva én mondogatom majd, hogy többet láttam gomezt játszani és akkor majd jó lesz). ahogy ugyanilyen fikció marad, hogy egy nagyobb csapatban is hozná-e ezt, ő is kiszorítana-e egy vb-re készülő klosét.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 14:19:58

@mocsing: egyidősek természetesen sosem lesznek, úgy értettem, hogy ha gomez mögött is van ugyanannyi év
----------
@Rekordvizemeister: tűzszünet 10 mp-re: egy ideje meg akarom kérdezni: jones-szal mi van, mikor térhet vissza?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.20. 14:42:30

@Lojzi_:

Utánanéztem közben pár dolognak. A Bundesligában az utóbbi években átlagosan 33 pont kellett a 16. (még osztályozós) hely eléréséhez. Vagyis a Herthának a meglevő kilenchez még 27-et kellene gyűjtenie, föltéve, hogy ez egy átlagos év lesz.

A hamburg a 2006/2007-es szezonban tizenhetedikként fordult 13 ponttal. Ugyanúgy egy győzelme volt ősszel, mint idén a Herthának, viszont tíz döntetlenje mellé. Tavasszal ez a csapat 32 (!) pontot szerzett, és följött a hetedik helyre, majdnem elérte az UEFA-kupát.

A Herthának valószínűleg nem kellene 32 pont.

Ellen lehet persze vetni, hogy az a HSV sokkal jobb volt, mint a mostani Hertha, de azt azért nehéz elfeledni, hogy a Hertha majdnem ugyanazzal a kerettel, mint a mostani, tavaly szinte végig harcban állt a salátástálért. Vagyis potenciál azért van bennük.

Nem mondom, hogy bentmaradnak, még csak azt sem, hogy nagy ennek a valószínűsége, de eltemetni még nem kell őket.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 15:09:49

@Csöncsön: pantelic, voronin és simunic jelenti a különbséget, h a tavalyi és az idei herthát hasonlítjuk össze

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 15:10:30

@Rekordvizemeister: abban igazad van, hogy Kurányi vszeg többet kap a fejére az emberektől, mint megérdemelné, de az sem véletlen, hogy ezek a sztereotípiák alakultak ki a nevével kapcsolatban.

Pár dolog:
- Hisztijei kapcsán mondjuk a válogatott dolgairól inkább hallgattál.
- A fejjátékát nem vitatom el, de az is a képhez tartozik, hogy a Schalke szinte mindent támadását rá játssza ki, és meccsenként ezer szögletük meg beadásuk van, nem az a kimondott rövidpasszos csapat
- Én például láttam a pénteki meccset. Volt olyan hosszú ívelés, amit Kurányi gyönyörűen, tökéletesen vett le, tett maga elé. De arra is emlékszem, hogy ahelyett, hogy eltolta volna a labdát a kapus mellett, hülye módon oldalra vezette a labdát, és képtelen szögből a kapusba rúgta.

- Ütemérzéke nem rossz, helyzetbe tud kerülni, de agya nem sok van a(z) (össz)játékhoz, rengeteg helyzetet hagy ki, ráadásul bántóan rossz megoldást választva.

@Csöncsön: a Hertha tavalyi és idei kerete ég és föld.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.20. 15:30:15

@mocsing: @heinrich:

Három (nem is feltétlen extraklasszis) ember tizenöt hely különbséget jelent?

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 15:36:18

@Csöncsön: ha ehhez hozzáveszed, h a középpályáról megsérül dárdai is, aki azért igencsak meghatározó embere a berlinnek, plusz a tavalyi mindenbepattan-effektus idei hiányát, akkor simán

2009.12.20. 16:01:58

@acdcisti:
1. Robben ezen a mérkőzésen inkább csapatjátékosként futballozott, adott egy okos gólpasszt Müllernek, és Gomezt is kiváló ütemben ugratta ki még a mérkőzés elején, ám az a helyzet kimaradt. Továbbá kivette a részét a védekezésből is, egész meglepett amikor a müncheni tizenhatos környékén bukkant fel és fontos szituban szerelt, úgyhogy a korábban tapasztalt egyénieskedés, összességében nem volt jellemző rá ezen a találkozón.
2. Demichelis nagyon nincs rendben. Már azt megelőzően is kaphatott volna gólt a Bayern egy hibasorozata után. Olybá tűnik rendkívül könnyen megzavarható, és ártalmatlan szituációkból is képes saját csapata kárára veszélyt teremteni.
3. Ami Pranjicot illeti, továbbra is feltűnő pontatlansággal játszik, sok labdát ad el az előre játék során. Mindenesetre kiegyensúlyozottan hozza azt a teljesítményt amire jelenleg képes, dolgozik, csúszik, szerel, küzd becsülettel, de mint azt látjuk, mérsékelt hatékonysággal.

füligjimmy77 2009.12.20. 16:10:46

@Csöncsön: Három (nem is feltétlen extraklasszis) ember tizenöt hely különbséget jelent?

Voronin messze kimagaslott a csapatból. Nemcsak befejezte a támadásokat, sokszor szervezte is. Ráadásul egy dúvad volt a pályán, mikor 2-1 állásnál üres kapu mellé rúgta a csapattársa, kishíján letépte a fejét. Ez a mentalitás (is) nagyon hiányzik. Idén elment Pantelic is, csatár nélkül nehéz. Egyszerűen nem első osztályú a Herta kerete.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 16:18:20

jansen közben nem szarral gurigázik a werder ellen, egy gól, egy gólpassz eddig.

amúgy boateng kiállítását is meg lehetne vitatni, elég necces volt, marin iszonyú könnyen esett. úgy általában elmondható a meccsre, h nem a hsv-nak fújnak, a lesek befújását tekintve is nagyon így tűnik.

értelmetlen_nevű 2009.12.20. 16:21:09

jó kis meccs a HSV-Werder

Boatenget kiállították Marinról, óriási kamu volt. Rögtön a kiállítás után kettőre növelte az előnyét a Hamburg, Wiese benne volt a gólban.

Nagyon sérülésveszélyesnek tűnik ez a hófoci, helyenként Monty Python jellegű jelenetekkel.

zsakfos 2009.12.20. 16:27:31

@mocsing:
A sok elmaradt meccs miatt "ráfanyalogtam" a Hamburg-Brémára, de nem csalódok.
Hóesés, 2 gól, piros lap, jó iram.
Szaggat a digi, úgyhogy a piros lapot nem láttam tisztán, de nekem is neccesnek tűnt.
Wiese megalol gólt kapott, Mathijsen majdnem már kettőnél jár ami szinten humor kategória, Özil kurva gyenge, ez az Elia gyerek viszont nem sokáig marad Hamburgban ha így folytatja, ügyes gyerek, jó igazolás volt. ( a 2. gól előtt nagy lasztit adott)

avenger13 2009.12.20. 16:37:25

a gomez kontra minden más csatár vitához:

1. gomez elkezdett játékba lendülni. ez jó. ha így folytatja és fejlődik, mindenki elégedett lesz vele.

2. ami nagy különbség szerintem közte és a 2007/08-as Toni között, hogy Toninak volt egy/kettő nagyobb helyzete, és ezt körülbelül 100%-ban rúgta be. a csapat játéka más volt, sokkal többet szarakodtunk hátul, így ez kiváltképp felnagyította az érdemeit. Gomeznél pont ezt hiányolom jelenleg. Ő sok helyzetből rúg 1 gólt. És ez míg a hertha ellen ok. de a fiorentina ellen már nem lesz az, és ha továbbjutunk akkor meg már végképp nem. Ott ha van egy helyzete akár fejjel akár lábbal, akár a fülével be kell tennie. Ezért érzem a csúcsformában lévő Tonit jobbnak. a tavalyi szezon alapján nehéz megítélni, mindenki szar volt, toni is. idén nem sokat játszott, és a fene tudja mi lesz vele.

3. csatárkérdés terén az én problémám leginkább az, hogy vagy müllert kéne csatárként játszatni, vagy olic mellé kéne egy elber. Őt távozása óta talán makaay tudta pótolni. Nekem ilyen típusú játékos hiányzik leginkább jelenleg.

Schweinsteigernek meg az említett 1 gólpassz 1 gól mutatója meglepő, de az utóbbi 3 meccsen játszott magához méltóan, megy ez majd feljebb is. Neki nem feltétlen az a feladata, hogy gólpasszt adjon, elég ha elindítja a támadást. Kroos-szal kiegészülve, ha sikerül bastit megtanítani védekezni, hihetetlen jó irányító párost tudnának alkotni. Nekem nagyon tetszene.

Demichelis meg menjen. Vége. Lassan eljut oda, hogy mindenki rajta fog röhögni, mint lehmann-on csak rajta nem a taplósága miatt. Nem hiszem el, hogy van gaal ezt nem látja, pont a hertha ellen nyugodtan játszhatott volna breno. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy miért ennyire fafejű egy edző? ahogy láttuk demichelis a marhaságával se tudta elcseszni a mérkőzést a 3 pont szempontjából, de pont ilyenkor jöhetne breno, mert ő se tudta volna. ezeken a meccseken lehetne lehetőséget adni a fiataloknak. Ezt mindenhol így csinálják, csak nálunk nem. Micho meg pihenhetett volna, és elgondolkozik talán azon, hogy van helyette más is. Van gaal kitalálta a csapatot, és mostantól minden így lesz végig, leszámítva, hogy pranjic helyett ha felépül, akkor jön ribery. MvB.t meg gondolom beteszi valaki helyett, ha csak a basti müller páros nem virít valamit (márha lehetőségük lesz rá).

értelmetlen_nevű 2009.12.20. 16:45:58

@avenger13:

te vagy az én emberem : )

Tetszene egy ilyen felállás:

----------- Müller-----------

Ribery ----- Kroos ---- Robben

--Schweinsteiger--Van Bommel--

Badstuber--valaki-Buyten--Lahm

-----------valalki------------

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 17:06:53

@avenger13: minden edző fafejű, csak egyszer hozsannázzuk, ha végül neki volt igaza és elkezd jól játszani a kifogásolt játékos, másszor meg mi megmondtuk. schweinsteigert pl elég sokszor ki kellett volna már tenni pár edzőnek a csapatból, olyan botrányos periódusai voltak ,most mégis milyen jó, hogy azt csinálja, amit régóta várunk tőle.

müller meg törékenynek tűnik nekem, hogy egyedül centert játsszon

avenger13 2009.12.20. 17:14:46

@értelmetlen_nevű: @mocsing: én inkább a müller és még valaki, akár gomez csatárpárost játszatnám, ahol müller lenen a technikásabb játékos. a középpálya, meg a ribery, schweini, kroos, robben lenne, persze ez csak akkor tartható, ha nem micho a másik középső védő, és schweini ott folytatja tavasszal ahol abbahagyta.

mocsing, ha konkrétan michora gondoltál az elkezd jól játszani részben, akkor pont az volt a problémám, hogy breno nem játszhatott. miért? nem azt mondom, hogy a juve ellen neki kellett volna kezdenie, mert nem. de a hertha ellen? mikor szerez nálunk egy játékos tapasztalatot? idén meg brenonak megint a barca elleni lesz az első meccse, és akkor lehet majd megint oltani?

értelmetlen_nevű 2009.12.20. 17:19:13

@avenger13:
majd jövőre kölcsönadjuk a Leverkusen-nek :D

Azért Schweinsteiger egyedül nagyon kevés lenne a középpályára.

értelmetlen_nevű 2009.12.20. 17:24:52

fasza meccs volt, Pizarro nagyon béna volt, mintha direkt engem akarna megcáfolni.

A Werder lőtt három felső kapufát, kihagyott egy rakás helyzetet, ettől függetlenül nem érdemtelen a HSV győzelem, főleg, hogy a kiállítás erősen kamuszagú volt.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 17:28:02

@avenger13: ezt a négyest kiküldeni a középpályára öngyilkosság lenne, ha nem a cottbus az ellenfél.

demichelist szidhatjuk tőlem, csak mondom, úgy most volt 5-6 szar meccse, hogy már láttuk, klasszis szinten is képes csinálni a dolgát. schweinsteigernek meg hónapjai voltak, amikor tragédia volt. csak ő a mi kutyánk kölke.

brenoval én is kezdenék vmit, csak kölcsön nem merik adni ebből a keretből, mivel ő az első számú beugró középre, ha sérülés van. nem csodálkoznék, ha le lenne zsírozva, jövőre vesznek egy-két ismaelt, hogy breno mehessen játszani vhova.

értelmetlen_nevű 2009.12.20. 17:31:26

@mocsing:
5-6 szar meccse? a tavalyi egész szezon smafu? én nem tudom mi történt vele Hitzfeld távozásakor, de mintha kicserélték volna.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 17:33:22

@értelmetlen_nevű: a tavalyi szezonban mindenki szar volt zé-n kívül (őt el is adtuk a biztonság kedvéért)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.20. 17:41:03

nagyon kemény, az nso szerint a bréma játszott tíz emberrel "Jerome Boateng kiállítását követően"

www.nemzetisport.hu/nso_hirek/bundesliga-hamburgban-kikapott-a-tiz-emberrel-jatszo-werder-bremen-2010954

avenger13 2009.12.20. 17:45:27

@mocsing: lehet igazad van. de én azért nem mindig vagyok elégedett mvb teljesítményével sem, mármint nem szerez elég labdát... ha schweini javulna ezen a téren, akár pótolhatná is. mindenesetre mvb nem egy essien.

a micho témához. demichelis nagyon szar, és gólokat kapunk miatta. Javuljon meg tavaszra, én nagyon örülnék neki. schweini miatt nem kaptunk gólokat. max. nem rúgtunk annyit, és szélsőt kellett játszania, ami meg nem fekszik neki. de én nem is igazán ezt akartam kiemelni, hanem azt, hogy ha micho a legjobb formáját hozza akkor is brenot játszatnám a hertha ellen. mert ha majd véletlenül megsérül valaki akkor neki kell majd játszania. Ergo nem ártana neki némi tapasztalat, amit csak meccsen lehet megszerezni. ezért kéne elsősorban játszatni nem is micho hibái miatt. másrészt lehet most pont de máskor sem ártana a kezdőből pár játékosnak a pihenés.

lehet ez az angolok előnye, hogy annyi meccset játszanak, hogy muszáj rotálni, így jobban beépülhetnek a fiatalok. :D

Titi120 2009.12.20. 18:22:14

@értelmetlen_nevű:
Ha egyszer Ribery is felépül, akkor a túlkínálat eddig ismeretlen problémakörével kell Van Gaalnak boldogulnia. A támadószekcióban legalábbis.
Nézzük csak sorba !

Két klasszikus befejező (erő)csatárunk van Klose és Gomez személyében, közölük egyik mindenféleképpen játszani fog, jelenleg a formák alapján Gomez van előrébb. Tonival én már nem számolok.

Aztán van két un. elmozgató csatárunk Müller, aki az ősz egyik nagy meglepetése, újdonsült házi kedvenc, valamint a felépülése óta pazar formát futó Olic.

Robberyt nem különösebben kivánom elemezni, képességeik alapján simán a kezdőben volna a helyük.

És akkor a középpálya közepére ott van még Schweini, aki ugyan a rábizott védekező feladatokat kiválóan megoldja mostanság, de soha nem lesz belőle kimondott védekező középpályás, és még ide térne vissza mellé Kroos is ugye.

8 emberünk van (lesz) maximum 5 helyre.

Konkluzió 1: már most fenyegető kérdés lehetne, hogy a fentiek közül ki is maradjon ki hosszabb távon. Bár ennél valószínűbb forgatókönyv, hogy legalább két ember úgyis sérült lesz a fentiek közül.

Konkluzió 2: Ribery eladása, ha valamikor, akkor most (mármint majd a nyáron) kivitelezhető és alkalmas szakmailag is.

Konkluzió 3: az erősítések elsődleges célpontjának a védekező részlegnek kell lennie.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.20. 20:38:56

@mocsing: Aktívak, amióta nézik, azóta összelső.
www.kicker.de/news/fussball/bundesliga/startseite/artikel/507208

Tehát a fő hibája nem is az ő hibája, hogy "rossz" csapatban játszik? Azért azt lássuk be, hogy az elmúlt 5 évben minden szezonban (egy kivételével) a Schalke kapta a legkevesebb gólt, erre ment ki a játékunk. Aílton sem szerzett több gólt, pedig ő még jobb befejező csatárnak számított. Nem rúgunk sok gólt, de szezononként mindig megszerezte a 14-15-öt. Olvasd el a cikket, hány csatárnak sikerült ez. Én, minden bénasága ellenére, megbízom benne, és kiváló csatárnak tartom, aki mentalitása miatt pontosan hozzánk illik.
Van néhány igazság, de a mobbingot mindig is gyűlöltem.

Jones túl hamar akart visszatérni, így rásérült, azzal számolnak, hogy januárban elkezdhet edzeni a csapattal együtt, ha nem így lesz, akkor számolni kell azzal, hogy Pander sorsára kerül.

@heinrich: nagyon szívesen fogok erre is válaszolni, AMIKOR azonos mércével fognak mindenkit mérni. De mégis megteszem, mert a topicgazda feledékeny: 2006-ban formán kívül volt Kurányi új csapatában (utolsó 6 meccsén gyenge volt), neki nem nézték el, amit Klosénak igen. Nem vitték el a hazai(!!!) vébére. Kurányi jelentős szerepet játszott, hogy ott legyen Németország 2008-ban, nézz csak utána. Csereembernek degradálták, pedig a ligában 15 gólt szerzett, ami 3. legjobb teljesítmény volt, helyette az 5(!!!) gólos Podolski (Dabrowski, Grlic, Kennedy szintje) és 10 gólos Klose (Huszti, Hanke) játszott.
Igen, ez megalázó.
Nem kapott esélyt, immár sorban 2. alkalommal. Próbálj erre is visszaemlékezni.

Aztán hozott egy rossz döntést, amit megbánt, nem hisztizett, rossz döntést hozott, ő is ember. Hiszti az, kedves heinrich, amit Podolski csinált, akit tényleg el kellett volna küldeni, bazmeg meccs alatt felpofozni a kapitányt??? Ilyet életemben nem láttam. Erre mi a reakció? Ilyen előfordulhat.

Szóval megbánta a rossz döntését, ha Klose, vagy San Marino, Kína, és Észak-Írország réme, Podolski játszhat a válogatottban gyenge teljesítmény után, ha Metzelder neve egyáltalán felmerülhet, akkor Kurányinak kerettagnak kell lennie. Már mindenki, Effenberg, Beckenbauer is javasolja a visszavételt, de Löw sosem fog engedni, mert akkor automatikusan belátná a tévedését.
Löwnek ugyanis nulla tekintélye van (cserébe vezetőségi- és média támogatása) , de neki teátrálisan fenn kell tartani autoritásának látszatát, Frings, Ballack, Hildebrand, Jones tudna mesélni. Megkapta a szerződését, a vébé után kicsinálják, jogosan. Jelenleg megvan még a támogatása, de ha nem játszik döntőt, repül.
Emellett mindig is rossz volt a kapcsolat a Schalke és a DFB maffia között, ők inkább a délies lankákat szeretik, onnan bárki bekerülhet a válogatottba, két jó meccs után.

Amikor Löw idekerült, azt hangoztatta, hogy csak a teljesítmény számít. Mára az maradt, hogy minden számít, csak a teljesítmény nem. Akár kiállhat egy 1 gólos csatársorral is (Klose-Podolski) egy 20 gólos helyett (Kiessling-Kurányi), na kit hív be mégis???

@Lojzi_: nem értem

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.20. 21:38:23

@Lojzi_: :))
Ja, én is nehezen követem már.
"Tehát akkor Magath lesz Funkel utódja és minden sunshine."
Ezt nem tudom dekódolni.

Lojzi_ 2009.12.20. 21:44:40

@Rekordvizemeister: Te mondtad a Hertha kapcsán (vagy nem kapcsán, de az arról szóló kommentek közé ékelve), hogy Magath csapatai idén mennyi pontot harácsoltak össze. Erről jutott eszembe, hogy a Herthának nem játékost kell igazolnia, ha bent akar maradni.

_X_ 2009.12.20. 21:54:41

@Rekordvizemeister: szerinted jővő szezonban Schalke bírná a duppla terhelést ezzel a kerettel? (el/bl + buli)

Mert szerintem pl. Wolfsburg azért is szerepel most így, mert túl sok a meccs úgy, hogy bl-re is kellett koncentrálniuk és végül most kb 2 pad közé esett...

acdcisti 2009.12.20. 22:09:22

@_X_: Szerintem meg Veh miatt szerepelnek így. Nem lehet csak a dupla terhelésre fogni a dologt. Egyetlen fontos játékosuk sem ment el + igazoltak is. Ziani meg Martins nem volt kevés pénz. Ne feledd hogy a Wolfsburgnak már a múlt évben is megvolt a dupla terhelése az Uefa kupa miatt. Nem BL szint, de az is dupla terhelés.

acdcisti 2009.12.21. 12:43:14

Két érdekesség:
1. Nürnberg: ma lehet ki fogjak parkolni Michael Oenning edzőt. Állítólag a "vámpírképű" Dieter Hecking lehet az utódja.
2. Wolfsburg: lehet le fogják szerződtetni Dieter Hoeneßt mint menedzsert. Ez nem egyenértékű Veh kirúgásával, de kérdéses, hogy mennyire fog neki izleni ez a visszafokozás. Egyértelmű jele hogy nem bíznak meg benne minden téren. Maradhat edzőnek, de a tekintélye rendesen meg lesz tépázva. A kérdés hogy Ő ezt mennyire fogja tűrni, marad vagy távozik önszántából. Ja és le akarják igazolni Miranda-t (Sao Paolo). Egyértelműen kell az erősítés a védelemben, de nem vagyok meggyőződve hogy egy brazil rögtön be tud illeszkedni és segíteni a csapaton.

_KingJack_ 2009.12.21. 13:56:32

@acdcisti: Miranda egy óriási erősítés lenne a farkasoknak. Jövőre alap kezdő a brazil védelemen szvsz.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.21. 15:12:00

@Rekordvizemeister: nem korrekt szerintem, hogy ezt írod, én sosem beszéltem arról, hogy az ő hibája lenne bármi, csak arról, hogy a körülmények sokkal többet hoznak ki belőle, mint ami kijönne egyéb (általában természetes) körülmények között.nagyon is jó csapatban játszik ezek szerint, csak máshogy kéne látni a szezononkénti tizenegynéhány gólját. erről szólt nálam a vita, nem kurányi bűnéről. deco se tehet róla, hogy sokan futballistának nézik rugósfoci-játékos helyett.

azt nem gondoltam volna, h abszolút első ebben. csak itt megint előjön, hogy klose ebben a szezonban pl nem nagyon tud fejelni, mert jelenleg előtte van egy olyan trió (olic, gomez, toni, de ok, most már toni kipaterolásával legyen csak duó), amilyet vele egyező mezben sose kellett látnia kurányinak. ettől még meglepő, meg riszpekt, csak a bekezdés második fele is tény marad.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.21. 19:06:14

@_X_: én abban sem vagyok biztos, hogy a tavaszi "terhelést" bírni fogja a mostani csapat. Örülök minden megszerzett pontnak, a keret tapasztalata valahol a Hoffenheim és Stuttgart között van. Inkább alatta.

@mocsing: ezt nem teljesen értem, ez túl absztrakt. Nem tudom látni a te szemeddel, nem tudom látni máshogy a tizenegynéhány gólját. Mondom, sok igazság van a kritikákban, én is tudom, hogy nem egy labdazsonglőr, de még azokat a képességeket is kétségbe vonják egyesek, amivel valóban rendelkezik. Ráadásul, még az alaptermészetét is félreismerik, azaz rossz alapon közelítenek hozzá. Hajlandó vagyok elismerni, hogy egy Gomez, Klose jobb csatár (most is az, illetve az volt), de azért a körülményeket is vizsgálni kell. Én tényleg csak azt szeretném, ha a helyén kezelnék, nem pedig Valdez, vagy Gekas szintű csatárnak néznék. Mert annál sokkal több.

A Bayernt összehasonlítani a Schalkéval meg kb olyan, mintha elvárnám Gomeztől, hogy négyszer annyi gólt szerezzen, hiszen négyszer annyiba is került.

Másrészről mindegy, Klose hányszor fejelhetett volna idén, Keffin kevesebb meccsből többször talált be fejjel, 7 év elég nagy statisztikai alap. Legalább ebben hadd legyen ő a legjobb. :)
Klosénak amúgy is reszeltek, vb után vmi középcsapatnál fog kikötni. (Eddigi teljesítménye elismerése mellett mondom ezt)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.21. 20:22:30

@Rekordvizemeister: én sem akarom, h kilyukadjunk a 'minden relatív' ordas közhelynél, de úgy érzem, én akarom egyedül vizsgálni a körülményeket :)

gekas-nál nyilván jobb, feltehetően valdeznél is előbb kéne a csapatomba, de nála már összetettebb, h miért.

ha jól emlékszem, legutóbb 5 csatárt vitt ki löw, ha ez most is így lesz (és mondjuk podolskit csatárnak vesszük), akkor ebben a listában max ötödik lehet klose kiessling, gomez, helmes mögött, ha addig állandóan pár percekre küldi be van gaal.

a herceghez zárójelben annyit, hogy kár, h nem lehet egyszerűen megnézni, az osztályzatok alapján hányadik a legalább 6-8 meccset játszott _német_ csatárok közt a bundásban. mindenesetre helye van a nationalelfben, ha visszavonul, vagy leesik egy lába, akkor is!)

Harald hardrode 2009.12.21. 23:33:57

Én csak annyit szeretnék hozzászólni a vitátokhoz, hogy nagyon nem szeretem Kurányit, sőt. Viszont amit Klose és Podolski idén művel, az botrányos. Nem láttam a hercegnek még egy meccsét se, de 17 meccset tolt a BL-ben, ebből 3x cserélték le (egyszer sem a 80. perc előtt), a többit végig játszotta. 1gól és egy assziszt a mérlege. Van egy 2,5-je, utána 3,5 a legjobb osztályzata. 4,27 az osztályzatai átlaga. Ennek ellenére a felkészülési meccsen vert kettőt az elefántoknak. Klose pedig Moszkvában szállította a nagyon fontos 3 pontot érő gólt. Jelen pillanatban azonban én Kiessling, Gomez kettőst vinném, forma alapján Müller is beférne. És akkor két helyre hajt Kurányi, Klose, Prinz. BL vagy válogatott forma, jó kérdés. Én nem szeretem Kruányit, ezért nem őt vinném, de azt el kell ismerni, hogy messze jobb BL ősz van mögötte mint Klose és Poldié együtt véve.

Titi120 2009.12.24. 13:33:15

Itt ragadom meg az alkaromat, hogy boldog karácsonyt kívánjak mindenkinek, mindenhova, és kiváló bejglit minden asztalra !

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.24. 15:10:04

@mocsing: Itt a listád:
1. Kiessling, 2.62
2. Hunt 3.14
3. Kurányi 3.18
4. Gomez 3.23
5. Müller 3.37
6. Schürrle 3.70
7. Reisinger 4.00
8. Podolski 4.27
??? Klose 4.50
Helmes (2 meccs)

Egyébként a kickert kb 2 éve nem tudom már komolyan venni, de tény, hogy még mindig ők a legjobbak szakmailag. És ez szomorú.

Podolskinak meg össze kell kapnia magát, mert lehet a vb-re kiviszik a sok eladott McDonald's-os papírpohár miatt, de ilyen mutatott teljesítménnyel Löw utóda nem fogja behívni.

@Harald hardrode: ha Müller forma alapján bekerülhet, akkor Hunt is. Meg Kurányi is. Az tipikus Löw-féle köcsögség lenne, ha Müller menne a vb-re. (És Helmesre is igaz, mégha sajnálom is őt. Kiesslingnek jelenleg egyértelműen helye van) De egyáltalán nem lennék meglepve.
Viszont én nem hiszek a liga-válogatott meccs elméletben (rövid távon persze van ilyen). Gyenge ellenfél, erős ellenfél elméletben viszont igen. Meg 17-20 meccsben, 2 ellenében.

Az az egy biztos, hogy nem teljesítmény alapú a válogatás. Hiányolom még a fokozatosság elvét is (lásd Odonkor, Träsch, Beck, Weis, Castro, Compper, Hilbert, Cacau, Khedira vhogy mind ugyanonnan jönnek, hát nem érdekes).

Kellemes Ünnepeket!

Lojzi_ 2009.12.24. 22:48:08

Kellemes ünnepeket mindenkinek.

@Rekordvizemeister: Müller nem csatárt játszott a Bayernben idén.
Emlékeim szerint sem 4-3-3-nál nem kapta meg a lehetőséget, hogy egyedüli ék legyen, sem 4-4-2-ben valakinek a társaként.
Ha mégis elkerülte volna néhány percnyi csatárjáték a figyelmemet, mondjuk a cserék után, akkor sorry, de szerintem nem.

Müller előnye az lehet, hogy az említettek közül a legsokoldalúbb játékos. A hátránya ugyanez. Egyelőre minden lehetséges helyen vannak nála jobbak.
Amiért én elvinném a válogatottba az az alábbi 3 dolog:
1. Szemmel látható, hogy őt előbb-utóbb be kell építeni a válogatottba, akkor minek várni vele, hadd szokja minél korábban. (Ez nemcsak Müllerre igaz; Kroos, meg a többi tehetséges fiatal dettó.)
2. Sok a válogatottban a klubtárs, ami hasznos, gondolom nem kell magyarázni miért.
3. Ha jön egy két váratlan sérülés, akár torna közben is, akkor szükség lehet egy olyan emberre, aki bárhol a pályán megálja a helyét a védősoron kívül (mert hogy szerintem nem is védekezik rosszul a srác és egyelőre még nem akkora sztár, hogy büdös legyen neki visszalépni.)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.25. 12:44:12

@Rekordvizemeister: @Lojzi_: kösz a listát. mülleren kívül amúgy hunt sem mindig csatár volt emlékeim szerint, de erre később esküdnék meg, mint müllernél, aki tudom, hogy a 4-3-3-ban is maradt a középpályán. rosenberg, marin és pizarro keveredtek elöl szerintem brémában.

én nem feltétlenül vinném ki müllert, nem tudod egyelőre hova tenni, ahova meg igen, ott ketten is jobbak nála, ha egy vb-ről van szó. bár ebbe a német keretbe elférne huszadik játékosnak, de akit baromság lenne itthon hagyni, az badstuber.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.28. 21:01:29

@mocsing: Így van, Hunt azért ott kezdte, de Müller nem kimondott csatár(ként van játszatva). Mondjuk Podolski sem az nálam. Mostanában elmosódnak a határok.
De nem rakhattam be a 4 középcsatárt/támadót.

Badstuber? Nagyon pöpec kis játékos lesz belőle, de nem kellene először inkább Höwedesre gondolni? Csak hogy hazaszóljak, bő egy évvel nagyobb (válogatott, EU kupa) tapasztalata van, U21-es EB győztes, BuLi meghatározó játékosa már.
Vagy Hummels, Boateng, Aogo?

Apropó, össze kellene egy 23-as utazó keretet állítani. Nem Löw mértékkel, és akár el is lehetne csúszni klub kedvencek felé.

Én egyen holnapig el is gondolkodom, lesz benne 4+1 Schalkés :)))

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.28. 22:04:34

@Rekordvizemeister: hát ha valahol elkél a minőségi utánpótlás, az a védelem. nem gondolom egyébként, h badstubert kivinné löw, de egyszerűen amit produkál idén, az szenzációs. és neki ugye nem csak a bundásban kell vitézkednie, hanem a bl-ben is, ami azért nem ugyanaz.

jansenről a múltkor olvastam, h löwnek is tetszik a hamburgi szerepköre, nem hiszem, h hátravinné. forma alapján nem sokan vannak badstuber előtt balbunkóba, de mondom még egyszer, még az is tök érthető, ha itthon hagyja. az mégiscsak egy vb lesz.

boatenget aláírom, de aogonál biztos, h egyértelműen jobb képességű badstuber. höwedes mehet tőlem a keretbe, bár lehet, h meg kell elégedned westermannal :))

hummels-szel nekem nincs bajom, egyszerűen idegesít a vkp-középhátvéd poszt össze-vissza váltogatása, nem tudok egyetlen játékost sem, akinél ez bevált volna, csak olyat, akinél nem. mindez nem az ő hibája persze, de szerintem ő lesz az új kehl - kevés a komoly ellenfelek ellen.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.29. 00:03:18

@mocsing: hát ja, ami az elmúlt időszakban a gyenge pontja volt a N11-nek, az a belső védelem. Sztem sok németnek jelenik meg rémálmaiban a rettegett Nowotny-Ramelow duó, vagy Wörns, később Huth.
És hirtelenjében kiváló bekkek kerültek elő, Mertesacker, Westermann, egyefene Tasci, majd a még szebb jövőt sejtető utánpótlás: Höwedes, Hummels, Boateng, Badstuber.

Balbekk? Badstuber elvileg nem középső védő? Csak átkonfigurálták balra? Mondjuk, ha megmaradunk Lahm jobboldalnál, akkor is marad Schäfer és Janssen, akik azért még jobbak (és főleg tapasztaltabbak). Egyébként, ha Janssent előre tolja Löw, akkor hol fog Özil/Marin/Podolski játszani?

Nagyon jó kis csapatot lehet összehozni ebből a válogatottból, ez a rohadt nagy mákja Löwnek, egyedül csatárposzton látom gyengének a németeket (igen, Kurányival együtt is azok).

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 00:33:17

@Rekordvizemeister: Badstuber eredetileg valóban középső védő, de oda még kevesebb esélye van beférni 20 évesen, ráadásul tényleg klasszis szintet hoz a vonal mellett is és a mérete ellenére gyors is. komolyan mondom, egyszer láttam eddig idén, h befűzték, még a juve ellen, trezeguet második ziccere előtt (talán camoranesi volt).

Jansen szerintem szimplán nem lesz kezdő. amúgy a balszélre alternatívaként beszélt róla Löw. Lahm lesz a balbekk, jobblábas szélsővédőt meg talál könnyebben.

a csatárposzt ugye klinsmann óta nehéz kérdés, de egy új klose még lehet a kiessling-gomez-helmes trió valamelyikéből.

akkor lesz nagy szopó németéknél, ahogy azt már többször ki is fejtettem, amikor Ballack már nem megy eb-re, vb-re. elképzelni nem tudom, őt ki fogja pótolni.

Vul-Kahn 2009.12.29. 01:05:37

Kb 1 hónapja is leírtam egy ilyet, most új tapaszlatokkal felvértezve itt a frissített verzióm, azaz ha holnap kezdődne a vb, és én lennék a szövkap, akkor ki lenne kezdő illetve kerettag:

---------------------Neuer----------------------
-Westermann-----Mertesacker------Badstuber/Höwedes-
Lahm----------Ballack--------Schweini---------Jansen
----------------------Özil------------------------
-------------Gomez-----------Podolski--------------

Pad: Adler, Wiese, J. Boateng, Badstuber/Höwedes, Tasci, Hummels, Rolfes, Khedira, Marin, Kroos, Klose/Müller, Kießling

Kapusposzton Löw Adlert fogja választani, nincs is ezzel olyan nagy baj, én Neuert azért egy picivel jobbank érzem, de annyi baj legyen.
A védelem nagyon bonyolult, mindenképpen építenék a fiatalokra, a Badstuber/Höwedes/Hummels trióból az egyiknek feltétlenül játszania kellene szerintem. Sajnos Jogit ismerve inkább Tasci lesz kezdő, aki szintén nem rossz, de a fenti 3at tehetségesebbnek érzem. Olyannyira, hogy akár kettő is kezdhetne közülük, ebben az esetben Schweinit vagy Özilt hagynám ki, és Westermannt tolnám fel középpályára szűrni. (Bár mostanában Schweini is mutatott egy-két szép dolgot védekezésben is, kisebb csapatok ellen elég lehet ő is, nagyobbak ellen igazi romboló kéne oda, na most ez igazából hiánycikk most a németeknél, szerintem talán Heiko tudná a legjobban ellátni.)
Lahm jobbszélen alap, balon nálam Jansen is, védekezésben sokat tudna besegíteni (sokkal többet, mint aki még ezen a poszton szóba jön), de előrefelé is jó. A mostani Bayernben is elférne Pranjic helyén, kár, hogy már nincs nálunk.
Középpálya közepén tehát Ballack alap, mellé ahogy írtam, erős ellenfelek ellen Westermannt, gyengék ellen Schweinit raknám, aztán ha éppen egy erős ellen játszunk, jöhet egy Westermann-Schweini csere, vagy egy Westermann-Özil, ha Schweinit feltolom irányítóba.
Ez a 10es poszt is nagyon érdekes, nálam alapjáraton Özil kezdene, de Kroos mindenképp gondolkodóba ejt, talán lassabb, mint Özil, de én nagyobb zsugák kiosztását jobban kinézem belőle, mint Mesutból. (Ez mondjuk annyira mind1, szerintem mind2 srác extraklasszis már most) De természetesen Schweinsteiger erre a posztra is alternatíva, a torinói teljesítménye alapján feltétlenül.
Elöl a két sokat kritizált játékos, én viszont nem tágítok. :) Gomezről csak annyit, hogy a legjobb német befejezőcsatár, és punktum. Kießling hiába vezeti a góllövőlistát, gyengébb játékos Gomeznél, ezt egy vaknak is látnia kell. Podolskit pedig lehet szidni a kölni teljesítménye miatt, de a válogatottban állandóan hozza magát komoly tétmeccseken komoly ellenfelek ellen is, gondoljunk csak a portugálok elleni első gólra, ahol fantasztikus módon hagyta faképnél Bosingwát. A gólerősségét sem hiszem, hogy bizonygatnom kéne, a Kölnben most csak 1 gólja van, de ott egyrészt balszélsőt játszik, másrészt az egész csapat abszolút antifocit nyom Soldo gyökér taktikája miatt. Így is van azért minden meccsen 1-2 assziszt-értékű passza, amit a társak (rendszerint Novakovic, de Maniche és Petit is élharcos ebben) állandóan elkúrnak. 1 szó mint 100, second striker, vagy egy 4-5-1es, 4-2-3-1es rendszer balszélső posztjára nálam ő az erste Wahl.
Klose még egy érdekes pont, sajnos ha ugyanolyan tavasza lesz, mint ősze, akkor kezdő semmiképp nem lehet, ő pedig csereként beállva nem hiszem, hogy sokat hozzá tudna tenni, akkor sokkal inkább legyen ott a több poszton is bevethető (de elsősorban akkor is CSATÁR) Müller.

De mondom, ezt csak úgy írom, mintha holnap kezdődne a vb. Meg kell még várni a tavaszt.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 09:32:36

@mocsing: csak tudnám, mit akarsz örökké Ballacktól, én ki sem vinném :)

Egyébként Jansent sem szívesen, főleg, h az Eb-n elég csúnyát égett. Illetve helyesbítek, főleg azért mert nincs posztja.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 10:36:49

@heinrich: az a szar ballack-kal, h sem játékban, sem a szerepét tekintve nem fogják tudni pótolni. legalábbis most nem látszik, h ki fogja, nekem legalábbis tippem sincs.

én nem szeretem a pénzéhes kurvát különösebben, de amilyen szinten ő képes játszani a szervező és a védekező középpályást egyszerre, ahogy egyik percben klasszis szinten rombol, a másikban meg irányít, azt nem sokan tudják a világon utána csinálni. (mindezt gólerősen). elképesztő terheket vállal át a támadóktól úgy, h közben segíti őket. mindemellett egyértelmű vezére a nationalelfnek. kb az egyetlen, aki képes ordítani bíróval, társakkal, ellenféllel. neki van tekintélye nk-i szinten, özilnek nem nagyon.

egyébként fordítsuk meg a kérdést :) vedd ki ballackot a csapatból és mondd meg, kire adnád a karszalagot. és mondd meg, ki fogja leüvölteni a társak fejét, amikor majd mennek a szerbek a huszadik percben. adler?

jansen peche, h ballábas és podolski is az. bár nálam egyik se kezdene.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 10:51:18

@mocsing: természetesen Podolskinak, aki még a csapatkapitányt is felpofozza, ha kell :)

Ballackot sztem két gondolattal túlértékeled, de sebaj.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.29. 11:00:45

@mocsing: hát, igen, ezt gondolják az emberek ballackról, csak utoljára a leverkusenben csinálta meg. kérdezz csak meg chelsea-szurkolókat, mennyire elégedettek vele. vagy nézz meg egy meccset.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.29. 11:17:03

@heinrich: A csúnyát égett az enyhe kifejezés Jansen teljesítményre. Azokon a meccseken egy fogalmatlan batárnak tűnt, akinek még arról sincs lövése, hogy mit keres az EB-n.

@mocsing: Aki Oli Kahnon szocializálódott, annak nyilván az az ideális kapitány, aki képes leüvölteni a társak fejét ;-) és öt percenként meg is teszi, de voltak egész jó kis kapitányok a Kahn-féle kirohanások nélkül is.

Titi120 2009.12.29. 11:24:45

Ahogy olvasom a hozzászólásokban röpködő neveket, egy dolog élénken kikristályosodik: Löw kezében egy nagyon jó kis csapat formálódik, ez a Nationalelf nem azért fog a fő esélyesek közé tartozni Dél - Afrikában, mert németekről van szó, akiket mindig közéjük kell sorolni, hanem egyébként is erősnek tűnnek.

Sőt, a '96-os EB győztes alakulat óta egészen biztos, hogy nem volt az aktuális német csapatnak ilyen erős a garnitúrája.

Ballack kérdésben a véleményem, hogy már nálunk se nyújtott olyat, amire a leverkuseni teljesítménye predesztinálta, de a Chelsea-ben rendre képes hihetetlen alibi focit előadni. De rögtön hozzá is kell tenni, hogy ha Podolski esetében nem számít a klubcsapatban mutatott produkció, akkor ő esetében is hátrébb az agarakkal, elvégre a Natinalelfben tényleg ő a vezérbika, és ezt át is érzi a címeres mezben.

Valahogy azt érzem nála, hogy itt tisztában van a játékának jelentőségével, s ennek megfelelően is játszik, de a Chelseaben Lampard, Essien, Cole, Deco mellett egyszerűen beszürkül, egynek érzi magát a sok közül és egy minimalista, lehetőleg minél kevesebbet vállalni és hibázni szellemiségben nyomja.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 11:29:09

@heinrich: és ha komolyra fordítjuk a szót? :)

@_benito: münchenben csinálta, ami a kusen után volt. chelsea-meccset keveset látok és már az elején se értettem, hogyan fog elférni azon a középpályán, de válogatott-meccset ritkán hagyok ki és ott mindig hozta, amit írtam. és az övé nem olyan eset, mint podolskié, mert ő stabil tagja a világ egyik legjobb klubcsapatának, podolskinak meg cseréje se lenne kölnben.

ha annyira szar, nem tudom, mi tartja bent a kezdőben mourinho után ancelottinál is.

@popp: ez nem szocializáció kérdése, egy csk mindig tudja leüvölteni a többiek fejét és legyen tekintélye bármilyen ellenfél, vagy bíró előtt. ballackon kívül nem tudtok ilyet mondani most a keretből. 2012-ig még lehet, csak nem látom, kiből.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 11:33:49

@Titi120: nehogy már a kölnben semmit nem mutató podolski esetét összehasonlítsuk a jelenlegi chelsea kezdőjében stabil tag ballack-kal. ez egészen morbid.

Titi120 2009.12.29. 11:44:05

@mocsing:
Pontosan arra próbáltam rámutatni, hogy ha sokan a Kölnben semmit sem mutató Poldikát is bekövetelik a Natonalelfbe, akkor Ballack egyenesen a nókvecsön kategória.

Vul-Kahn 2009.12.29. 11:54:18

Ballack a Leverkusenben pont hogy nem volt vezér, csak később lett az Münchenben. Az oké, hogy a játéka akkor volt a legjobb, és ő tette a legtöbbet azért, hogy BL-döntőbe jussanak, de klasszikus értelemben vett vezér abszolút nem volt, csak egy halkszavú srác, aki tette a dolgát.
A 2002es vb után, Münchenbe igazolásakor ült le vele a Kaiser (ezt maga Ballack nyilatkozta), hogy elmagyarázza neki, hogy ez így nem mehet tovább, igenis üvöltse le a társakat, ha szükséges, az ő szavára hallgatni fognak a többiek.

Jansen posztja meg baloldali középpályás, és aki a balhátvédben nyújtott teljesítménye alapján akarja megítélni, az nagyon melléfogott. Valamelyik gyökér gladbachi edző kitalálta, hogy mivel nincs balhátvédja, így a tehetséges balszélsőjét viszi hátra. Már itt is látszott, hogy ezen a poszton gyenge, de előrefelé azért mutatott egy-két bravúros dolgot, úgyhogy a szintén szélsőhátvédgondokkal küzdő Bayern leigazolta, illetve a válogatottba is behívták, természetesen ide is a számára abszolút idegen posztra. Nyilvánvaló volt, hogy ez egy melléfogás lesz, és Jansen amikor Hamburgba igazolt, és Martin Jol visszatette az igazi posztjára, ismét klasszis módon kezdett el játszani. Olyannyira, hogy azóta már a Bayern új hadrendjébe is simán beleillene, Pranjic posztjára tökéletes megoldás lenne...

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.29. 11:55:23

@mocsing: pontosan ez a kérdés feszíti a chelsea-s embereimet is. nincs posztja.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 13:37:01

@Vul-Kahn: bal kzp-is gyengusz, se csel, se gyorsaság, még összjátékban meg indításban elmegy, de beadni megint nem tud. A legnagyobb baja meg az, hogy túl magasan van a súlypontja, ettől szar a mozgás(koordinációj)a és az egyensúlya is.

A vb-n én nem várok sokat a németektől, az öregek túl öregek, a fiatalok túl fiatalok, nincs rendes csatár és vkp, így kurva nehéz lesz. Löwnek fel kell vállalni a rohanós, egyértelműen támadó felfogású játékot (Özil, Kroos, Schweini, Müller, Podolski, Marin) egyébként sztem elvéreznek. Vinném Bendert is, ezerszer inkább mint Frings. Meg talán Khedirát, de őt minden meccs előtt felpofoztatnám Kahnnal, hogy tudja, mi újság :)

A következő Eb-n viszont már komoly csapat lehet belőlük.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.29. 14:59:27

Hát, én egyetértek mocsinggal, Ballack kötelező a kezdőbe. Korábban Schweinsteigerről gondoltam, hogy leválthatja, de nem tudta. Ballack londoni szereplése számomra teljesen ismeretlen (azért a BL döntőben megkergette a bírót), de a válogatottban odateszi magát. Egyszerűen nincs olyan játékos, akinek olyan kisugárzása van, mint neki, akire hallgatnak, ráfigyelnek.
Én neki olyan posztot adnék, hogy tehermentesítsen egy Özilt (itt is a tapasztalati különbség beszél Kroos ellenében). A dinamikus pusztító Jones lehetett volna, de már több okból sem lehet jelölt. Kehl ugyanez. Rolfes maradt egyedüli jelöltként, nálam Hitzlsperger egy óriási lövőerejű, közepes képességű játékos. Bender meg 9 BuLi meccs után várjon csak a 2014-es vb-re (ennyi erővel Reus is mehetne). Maradt még Frings és Borowski.

A védelmet viszont nem raknám tele ifikkel, oda biztonság, tapasztalat kell, also Mertesacker és Westermann. Lahmot nem fecsérelném el bal oldalt, sztem egy Lahm-Janssen/Schäfer sokkal jobb, mint egy Fritz/Lahm. Hozzá kell tennem, elfogult vagyok Schäferrel, míg Lahm európaklasszis a jobboldalon. Höwedesnek U21-es tapasztalata nagyon fontos, Tasci/Hummels is mehetne kispadra, Metzelder nevű játékost nem ismerek, vagyis egyet mégis, de Ingolstadtból nem hívunk be játékost. Friedrich szintén padmelegítő.

Természetesen Neuert védetném, Adler jobb reflexkapus, de kifutásoknál, beíveléseknél, gyors játékindításnál Manu lényegesen jobb, de ha Adler véd, azzal sem lehet vitatkozni, mert ő is kiváló kapus. Wiese a 3. Nem kérdés.

Csatár. Vinném Kiesslinget, Gomezt, Podolskit, Kurányit, Klose otthon maradna, sajnálom, nincs játékban, ha tavasszal játszana, ráadásul jól, akkor ok. Müller, Hunt, Helmes is jelölt lenne.

Szóval:

Neuer - Lahm, Mertesacker, Westermann, Schäfer (Janssen) - Ballack - Schweinsteiger (Rolfes), Özil, Marin (Podolski) - Gomez, Kiessling

+12: Adler, Wiese, Fritz, Friedrich, Höwedes, Janssen, Rolfes, Frings, Hunt, Kroos, Podolski, Kurányi

+ 4-5: Klose, Hummels, Borowski, Tasci, Helmes

figyelni: Badstuber, Müller, Boateng, Schwaab, Trochowski, Khedira, Gentner, Johnson

esélytelenek nyugalmával rekesz söröket rendelhet minden csoportmeccsre: Beck, Träsch, Castro, Cacau (ki??), Hinkel, Weis, Hitzlsperger, Huth

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 15:05:10

faszomat az elszállt kommentekbe, vki gyújtsa fel a bloghut mind a négy sarkánál :(

Titi120 2009.12.29. 16:34:40

@Rekordvizemeister:
Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy Löw klasszikus védekező középpályás nélkül állítsa fel a válogatottat, márpedig sem Ballack, sem Schweinsteiger nem az.

Rolfes (esetleg Frings) játéka megkerülhetetlen, amennyiben Westermannt egy váratlan döntéssel előrébb nem lépteti JL. De annyira nem lesz bátor, hogy bevállaljon egy Mertesacker - Höwedes / Badstuber / Hummels belső védőpárost, annyira meg hülye sem lesz remélem, hogy Metzelder-re szavazzon.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.29. 17:13:50

@Titi120: ez nem is Löw tizenegye, hanem az enyém :)
Ha minden az én számíze szerint lenne, akkor így Jonest nem utáltam volna ki és Ballack helyett ő takarítana, Ballack meg Schweinsteiger posztján támogatná Özilt. Na, az brutál lenne.

Löw valszeg így fog játszani (kicsit túlzok):

Adler - Fritz, Mertesacker, Tasci, Lahm - Rolfes, Hitzlsperger, Ballack - Özil, Podolski - Gomez.

Frings nálam kiégett, de a tapasztalata jól jöhet. Höwedest biztosan nem viszi el, Müllernek, Badstubernek ezerszer akkora esélye van már most. Kurányi nem mehet, Klose sima ügy. Egy Beck-féle zsenit nem hagyhat otthon. Metzelder meg milyen jól mutat majd a kispadon, plusz az összeállításnál zárójelben a Real Madrid.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 17:37:18

@Rekordvizemeister: beck-ről már elmondtam itt, h épphogy jobb játékos lell-nél, meg is evett mindenki, h hűűűha

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.12.29. 17:55:30

@mocsing: hát ja, Lell különben nem olyan rossz, csak két mérettel nagyobb klubban játszik, Ottl dettó.

Ezt ismeritek? www.transfermarkt.de/de/wettbewerb/L1/1-bundesliga/uebersicht/tabelle_durchschnitt.html

Én most bottlottam (húdeszar poén) bele, miszerint a 40 pontos régi szabály eléggé hülyebiztos volt, kis szerencsével 32 ponttal bent lehet maradni a BuLiban.

Egyébként ha túl sokáig írsz kommentet és kijelentkeztet, akkor annyira okos még a rendszer, hogy bejelentkezés után még megjegyzi az utolsó kommentet (én is beszoptam kétszer).

Lojzi_ 2009.12.29. 22:11:45

@heinrich: Meddig kell a második oldalra menni friss posztért?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.29. 22:19:49

@Lojzi_: nyugalom, ura vagyok a helyzetnek :)

1-2 nap, és lesz őszértékelés.

Lojzi_ 2009.12.29. 22:27:44

@heinrich: Kiváló.
Kroost kérd meg, ő így Szilveszter környékén biztos segítene néhány kiérlelt gondolattal... ;o)))))

acdcisti 2009.12.30. 10:25:42

@_benito:@mocsing: avatarháborúztok vagy mi a túró?

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.30. 10:53:34

@acdcisti: már nem, bevittem a döntő csapást, és tort ültem a kis sutyerák porhüvelye fölött.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.30. 12:04:06

@acdcisti: én választottam magamnak egy avatart az egyik kedvenc játékosomról, erre jött a fürdőlepedős ribanc, h ez őt báncsa, és izé, majd jön a bosszú, de hát különben is: ki a pöcsöm olvassa egyáltalán a hozzászólásait? :)
süti beállítások módosítása