Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #16 Az őszi elsőség jegyében

2009.12.12. 12:00 OJ

Vasárnapra összpontosul a liga figyelme: a bajnok szurkolói ugyanis abban a szektorban tartanak hangpróbát, ahol a lelkes lokisták fagyoskodtak szerdán. Több, igen fontos kérdés is felmerülhet, mint például a Megtöri-e Lisandro a Juninho-kultuszt? (az OL szuvenírboltjában minden harmadik cikk a morcos brazil portréjával virít, miközben a csapatban már egy dermesztő fizimiskájú argentin rombol), vagy a Kettőt ér a vendéggól, ha nem fejjel szerzik?,  de mindenekelőtt: Sikerül-e hónapos előnyt szereznie Blanc-éknak az üldözőkkel szemben? Válaszok előtt még megnézzük, mihez kezd aktuális ellenfelével a feltámadó Grenoble, az expresszvonatként közlekedő Lille, az edzőt váltó Le Mans és a Vélodrome-tól előre borzongó Boulogne.

 

A jövőhét közepére halasztott 11. körből Európa-Liga szereplés okán előrehozott (huh, tudtok követni?) meccsek megérdemlik, hogy velük indítsunk, már csak azért is, mert gólátlagukat hétvégére is szívesen elfogadnánk - és mert a győztesek számára belátható közelségbe kerültek a célkitűzésben megjelölt pozíciók. Előbb a Grenoble-meccset, majd a maradék hadrafogható kapusát is elvesztette a TFC, így amíg az ificsapat portása, a sorban negyedik Loustallot debütált, átigazolták a Boulogne-ban kezdőből lelátóra szoruló Valverdét. Mivel az elmúlt két hónapban csak egyszer dőlt be hazai hívei előtt a Toulouse - a Sochaux-ról meg senki se feltételezte, hogy leckéztetni fog -, így a papírforma szerint gyűjtötte be a kötelezőt a társaság, bár valójában ordas védelmi hibák vezettek oda, hogy három perc alatt eldőlt minden. A szünet utánra élesített Gignac nem hallotta meg a rimánodó vendégvédők panaszát, sőt, az öltözőfolyosón meglepte őket egy-egy tábla Merci-vel, hogy mégse üres kézzel menjenek haza szerencsétlenek. [Toulouse-Sochaux 2-0]

A robogó Lille Expresst megnézni mentek a zöldek, de dekára annyi ellenállást fejtettek ki, mint a Loki Lyonban. Noha nyekeregve indult az év, a padról induló Frau összeszedte magát, Gervinho is magára talált, az északiak kezében pedig felvillant az aranykulcs és pár hete rutinból rugdossák a négyeseket. A hasonló szériát nyomó Auxerre-éhez képest látványosabb a koreográfia: egy alapozó PAF-gól szünet előtt, majd lendületes ellencsapások keretében kövér elefántdupla egy Cabaye-tizivel megkoronázva a végén. Bizonyságképp lásd az utóbbi három meccset:

     Lille-Valenciennes 4-0 (Frau 42., Gervinho 52., 61., Cabaye 87.)

     Lille-OL 4-3 (Frau 24., Gervinho 40., 92., Cabaye 70.)

     Lille-St-Étienne 4-0 (Frau 33., Cabaye 58., Gervinho 72., Rami 82.)

Ők hárman együtt már huszonegy gólt (bajnoki góljaik négyötöde) húztak össze a bajnokságban (további hetet az Európa-ligában), ezzel abszolút fékevesztett triónak számítanak, ami ugyan szerényebb a Lisandro-Gomis-Pjanic (ligában: 8+5+2 , kupában: 5+4+4) hármas produkciójához képest, de olyanokat előznek vele, mint a Niang-Brandao-Lucho (ligában: 7+5+2, kupában: 1+1+2), vagy a Chamakh-Gourcuff-Wendel (ligában: 4+4+3, kupában: 2+1+0) sor. Franciaországban a fonotthajúé az ősz második legbővebb góltermése, a nagyorrú meg percenkénti gólátlagban veri a mezőnyt. Vagány. [Lille-St-Étienne 4-0]

 

Tippek

Az ASSE legjobbja és a legutóbbi játék célszemélye ugyanaz volt: Jérémie Janot tarkóját sokan felismerték. Szintemelő gyakorlatként ezúttal két nyertesünk, sahafgs és lacikacs kollégák között hirdetek számháborút. Kékben a tippjáték nyertese, sahafgs, zöldben a szerzőszívató szószedetet jegyző lacikacs indul a bozótos felé, utóbbi versenyzőnk tipposzlopát pedig alkalmi kommentárral támogattam meg pirossal (benne lacikacs öt szava), hogy teljes legyen a képzavar.

Le Mans-Valenciennes

1-4 Tuti kieső a tuti meglepetés ellen. Nem lehet más mint sima vendég.

1-2 A rosseb se hitte volna, hogy a piros-sárgáknál billen föl idén először a kispad: a mellékállásban Burkina Faso kapitányaként ténykedő Duarte harapófogóba került, lévén közeleg az ANK, az meg vállalhatatlan, ha az edző nincs a övéivel, amikor azok próbálnak kievickélni a szarból - így végül felmentették. A Le Mans jelenleg egy körforgalomban szédeleg, be-bekukkantva az Exit Ligue tábla mögé.

Lens-Nice

0-1 Ugyanolyan csapatok meccsén Loic Rémy dönt.

2-0 A társasház negyedik emeletén lakik egy fényképész srác, Habib, aki rendszeresen játszik a lépcsőházi tippbajnokságban. A reggel kifüggesztett aktuális listán azonban az eredmény helyett csak ezt találtam: thank you! Ki a vihar érti ezeket a hülye franciákat..? (Elismerem, kifejezetten szar szóvicc, haladjunk inkább.)

OM-Boulogne

5-0 Feledtetvén a BL-kiesést és az elhibázott tizit, Lucho-parádé és mesterötös.

3-0 A kulcscsonttörést szenvedő Niang távollétében is illene tisztességgel megpakolni az újoncot. Január közepére térhet vissza, a peremember Morientes itt csak részmegoldás.

Nancy-Rennes

1-1 Mindkét csapat nyert a múlt héten, most nem fognak. De nem is kaphatnak ki.

2-1 Két múltheti gólszerző, Uaddu és Hadji gyalázatos élményként élhették meg azt a hatost, amit pár éve kaptak Nancyban, akkor még piros-feketében. Homályos ez az üveggömb, de most mintha egy önfeledten hujjogó indián sziluettje rajzolódna benne. A vendégeknél újra bevethető Leroy és Briand.

Lorient-Auxerre

2-2  Őket verték meg a fent említettek. De most legalább mindketten szereznek pontot.

0-0 A remény forráskódja: <jaj><b@#%3g><gazlenne><tancsaknem><!><inkAbb><harom:harom=ugye?>

Monaco-Lille

1-2 Lyon-verés után a kishercegeket is lezúzzák.

0-1 Csúszdán ül a Lacombe-csapat és különös pechje, hogy pont akkor kapják meg a vendégeket - akik egyébként visszajutásuk óta többször nyertek a Lalikirályban, mint a házigazda -, amikor épp egy rakéta hátán lovagolnak. Bizonyítékként nézzük az utóbbi négy kör mérlegét: három monacói bukó (1-6) kontra három lille-i siker (12-5). Fentebb taglaltak tükrében nem is értjük ezt a visszafogott tippet.

PSG-St-Étienne

2-0 Ijedt vidékiek az nagy fővárosban.

2-1 Akárhányszor PSG-meccset nézek, sosincs alig-várom-a-fűszeres-tonhalfilét érzésem, mert tudom, ugyanazt a ketchupban fetrengő cápauszonyt hozzák ki, amit már tucatszor visszaküldtek. De annál a zöld zselénél, amit stéphanois specialitásként kínálnak, gyakorlatilag bármi jobb.

Sochaux-Grenoble

0-1 Naná, hogy Ljuboja. A Grenoble fordulók óta "szárnyal". Még ők sem hiszik el, hogy nem esnek ki.

1-0 Hétfőn írtuk, hogy 224 nap (!) után aratott újra sikert a Grenoble. Egy ilyen csodás momentum után, kedves lacikacs, nem illik a GF ellen tenni, főleg, hogy tavaly is elvették a pontokat a Sochaux-tól. Ha mégis bejönne, megérdemelnéd, hogy szikkadt rozskenyeren tartson az asszony egy teljes hétig...

Toulouse-Montpellier

3-2 A forduló meccse és meglepetése. A szárnyaló újonc elkezdi mélyrepülését.

2-0 A gyakori liftezések miatt komoly tradíciói furcsamód nincsenek ennek a párosításnak, a tíz eredmény zömét a döntetlenek adják.

Lyon-Bordeaux

4-4 Ismét négyet vág az OL, de Lloris tovább kesereghet a bekapott gólok miatt.

1-1 Tökéletes edzőmeccs után abszolút csúcstalálkozó, de a Lyon bajnoki formájából kiindulva még az se kizárt, hogy Blancék a BL-rombolás (legtöbb pont!) mellett mondjuk őszi elsőséget is ünnepelhetnek a Gerland csücskében.

***

Az új játék jegyében szeretnénk sokakból kicsikarni a választ az alábbi kérdésre: Ki a bajnokság legrövidebb vezetéknevű futballistája?  

A nevet klubbal együtt a ligue1.nst@gmail.com címen fogadjuk.

10 komment

Címkék: francia videó beharangozó üveggömb tippverseny ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr81592138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bjoe0502 2009.12.12. 14:30:54

a mezen szereplő név számit vagy az anyakönyvi?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.12. 14:42:39

@bjoe0502:
Jöhet ide hat kopó, akkor se mondok semmit. :)

bjoe0502 2009.12.12. 16:03:45

igy nehezebb lesz :D

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2009.12.12. 17:09:27

"A remény forráskódja: <jaj><b@#%3g><gazlenne><tancsaknem><!><inkAbb><harom:harom=ugye?>"
Ezt lementem, terjesztem, ebből még szállóigét csinálok! :)

Az a csóka még játszik, aki annó fehér hajáról volt ismert és a Milanban is játszott? Mert annak a csókának pont olyan rövid a vezetékneve, mint a legrövidebb magyar településnév.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.12. 17:13:32

@Rexfelugyelo:
Nem, sajnos már nem aktív a jó Ibra Ba. :)

lacikacs 2009.12.12. 20:37:01

Grat OJ, szépen beleszőtted a szavakat a posztba :)
Hajrá én! :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.13. 00:25:10

@lacikacs:
Ötből kettő telibe ment, kettőnél meg fordítva találtál. Látod, jókor bekkeltem ki a tippelésből. :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.13. 18:48:00

Mészárosok Monacóban: zsinórban negyedik bajnokiján pakol négyest a Lille...

lacikacs 2009.12.13. 19:05:35

Ajjaj, szikkadt rozskenyéren leszek tartva :D

ZenZo 2009.12.13. 22:27:25

@OJ: Na ja, azért a Lille csak megvágta a maga négyesét. Csodálkoztam is, hogy egyikőtök sem tippelt erre, én tuti meghúztam volna :)
süti beállítások módosítása