Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Reszkess Brazília, jövünk! Futsal propaganda és kötelező videók

2008.03.03. 04:59 heinrich

Kőbánya blues, oh yeah – letoltuk lengyel tezsvéreink, mint a szaros gatyát, Magyarország - Lengyelország 6-2!. Ugyan finoman szólva sem szögeltük őket a kapuhoz, de magyar csapattól (részünkről) sosem látott taktikai fegyelemmel játszottunk, és egy venezuelai bérgyilkos hatékonyságával használtuk ki a helyzeteinket – ami teljes joggal kuszálta össze a lengyel idegpályákat. A gyöngyösi tornát az egész selejtezősorozat második legjobb eredményével (az olaszok vitték a prímet) zártuk, az angoloknak dévaj örömök között húztunk be 15 azaz tizenöt strigulát, a szittya macedónokat háromszor állítottuk falhoz, miközben gólt kapnunk egyiküktől sem kellett. A rájátszást március 29. és április 16. között bonyolítják, oda-visszavágó alapon a következő csapatokkal találkozhatunk: Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Spanyolország, Fehéroroszország, Csehország, Szlovénia, Olaszország, Portugália, Ukrajna, és a két legjobb csoportmásodik Románia és Horvátország. A VB Brazíliában kerül majd megrendezésre. Tovább után rövid szabályismertetőt, és el-ké-pesz-tő videókat találunk a világ legjobbjairól. Az megvan mindenkinek, amikor a brazil futsal válogatott ellen kell kifutni?!

A futsal (ejtsd: futszál) a labdarúgás hivatalos, teremben játszott változata, melyet a FIFA is támogat. A név a portugál futebol de Salãoból és a spanyol fútbol salaból származik, mindkettő azt jelenti: teremfoci.

A futsal szabályai lényegesen eltérnek a sok helyen játszott kispályás labdarúgás szabályaitól. Néhány fontos különbség a teljesség igénye nélkül:

• 4 mezőnyjátékos és egy kapus lehet a pályán egy csapatban.
• A szabálytalanságok számát nyilvántartják, és félidőnként a hatodik szabálytalanság után, minden szabálytalanságért ún. kisbüntető jár, amit 10 méterről végeznek el, és csak a kapus van a lövő játékossal szemben. (Ha a szabálytalanság a büntető területen kívül, de 10 méternél közelebb történt, akkor a rúgó játékos dönthet, hogy a 10 m-re lévő büntetőpontról vagy a szabálytalanság helyéről akarja-e elvégezni a szabadrúgást.)
• A kapus kidobással hozhatja játékba a labdát. Hazaadás nincs, de a kidobás után egészen addig, amíg át nem halad a labda a félpályán, vagy az ellenfél bele nem ér, a kapus egyáltalán nem érintheti a labdát. (Ha mégis, akkor közvetett szabadrúgást ítélnek a csapata ellen.)
• Ha a kapushoz kerül a labda, akkor 4 másodpercig lehet csak nála.
• Nincs bedobás, csak berúgás. A labdát szigorúan a vonalra kell helyezni, és ha ez megtörtént, akkor szintén 4 másodperc áll rendelkezésre a berúgás elvégzésére. (Ha lejár az idő, akkor az ellenfél kapja meg a labdát.)
• Tilos a becsúszás.
• Tiszta játékidő: 2x20 perc
• A futsalt 4-es méretű, fékezett pattanású labdával játszák (nem keverendő összes a szőrös labda néven közismert förtelemmel)
• Az eddig megrendezésre került öt FIFA Football World Cup eredményeit megtekinthetjük itt.

A táblázatból láthatjuk, hogy ha valami kérdésünk lenne a futsallal kapcsolatban, akkor érdemes a brazilokhoz fordulnunk – itt egyébként szinte mindenki futsal játékosként kezdi középiskolásként (Robinho, Ronaldinho, Rivaldo, Ronaldo, Juninho, vagy éppen Diegó). Ám végül mindannyian úgy döntöttek, hogy nem szeretnének másodhegedűsként tengődni és inkább átteszik a székhelyüket Európába, ráadásul nagypályára. Mindegy, csak minél messzebb Alessandro Rosa Vieirától, azaz Falcaótól – minden idők legjobb futsall játékosától. Lightos bevezetőnek egy kis ízelitő az egymás elleni barátságos ökörködésből, Robinho vs. Falcao.

Fenti videót megtekintve két dolgot tanulhatunk meg. 1) Jobb dolog Falcao mellett, mint ellen futballozni. 2) Aranyból van a szíve, haverokat mégsem illik nyilvánosan megalázni.

Hanem válogatott mezben Allah, Buddha és az összes elérhető katolikus szent legyen irgalmas. Ez kérem tisztelettel, az (öröm)foci magasiskolája, az élvezetek csimborasszója – korai magömléssel küzdő olvasóinknak nem is ajánljuk a megtekintését.

Rövid összefoglaló a brazil középiskolás bajnokságból, és a holland pannából ahol a világon a legrosszabb lehet védőnek lenni. Azt, hogy 0:54-nél igazából mi történik, nyugodtan betehetnénk a Beckham-kvízbe is. Ha tudnánk a helyes választ, bele is tennénk.

Végezetül némi segítséget nyújtunk a kedves Olvasónak, hogy legközelebb már ő léphessen le a legzsírabb csajokkal a hétvégi grundesliga forduló után. Rövid csel-lecke Falcao tollából.

29 komment

Címkék: brazil videó több mint foci válogatott futsal

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr78362904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2008.03.03. 07:26:11

Néha olyan érzésem támadt, mintha ezt a sportot nem is gólra játszanák... :)

ferenckovacs · www.ferenckovacs.com 2008.03.03. 08:03:24

Én jó 2-3 évig játszottam futsalt (nagyobb csapatoknál) de mivel nem ez volt az elsődleges, ezért nem is nagyon játszottam meccseket csak az edzéseken vettem részt.

Sokan idegenkednek a 3,5es labdától, pedig szerintem ez az egyetlen amivel teremben lehet játszani. A pattogós 5ös nem ide való :)
A futsal labdát nehezebb és egyben könyebb is megrúgni. Nehezebb, mert a tömege nagyobb (vagy jobban nyeli el az energiát), de gyorsabban is suhan.

A taktikában van pár elem a kosárlabdából és néha talán még a jégkorongból is. Szerintem játszani is nagyon jó és nézni is.
Aki tudja majd próbálja ki :)

Kicsit megcáfolnám, hogy ez egy tipikusan örömfoci... mert nem az. Az edzéseken regeteg a taktikai elem és ezeket a meccseken alkalmazni is kell. Ennek ellenére én imádtam játszani.
Sok a játékos keresztbe mozgás, itt megállni nem lehet. Pl. egy támadó ha támadás ha védekezés van, folyamatosan futnia kell. Ha minden jól megy, akkor az egész csapat együtt mozog támadásban és védekezésben is.

ferenckovacs · www.ferenckovacs.com 2008.03.03. 08:05:19

Mégvalami... az egésznek olyan gladiátor feelingje van... 5 az 5 ellen minden akcióban egymásra támaszkodva :)

a budmurtiak 2008.03.03. 09:45:26

oly jó volna ha vmelyik videó elérhető lenne...

a budmurtiak 2008.03.03. 09:49:42

vissza az egész, a youtubeon látható. külön ablakban. BOCSI

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.03. 10:43:52

Gratula a magyar csapatnak! A brazilok játékáról viszont nem jut eszembe semmi frappáns. Néztem az EB-t a Eurosporton, a spanyolok is nagyon jól kenik, és az olaszoknak pedig ebben lehet gólt rúgni. A legtöbb EB résztvevő csapatban természetesen játszik brazil, az oroszoknál az egyik például a nagy Pelé nevét bitorolja.

nasteey 2008.03.03. 12:55:41

Grat a magyaroknak!

0.54-nél mit történik? Csoda, b+, csoda. Eszméletlen.
Szegény védőket vmi orbitális módon alázzák ezek a srácok.Bejövős. :)

mnézis 2008.03.03. 13:00:01

jó lenne végre egy olyan sportágban is jeleskedni amit jegyeznek is bárhol a világban(lásd vizilabda,öttusa,kajak-kenu,stb...)

bög 2008.03.03. 13:12:42

ez a falcao hozzánk is beférne (védeni)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.03. 13:17:00

mnézis offolok neked: "Vizilabda, kajak-kenu, öttusa, vívás - azt kell nézni mi a faya, nem azt mi a szívás."

halalosiram 2008.03.03. 19:55:37

Jó ez a futsal, jó nézni ezeket a videokat, nagyon látványos cselek vannak benne (az a 0:54 tényleg beszarás, még nincs meg az állam...), de:
1. ami a középiskolás videon védőmunka van, az lócsöcs. Gondolom Brazíliában iratlan szabály, hogy nem lépünk oda rendesen, mert ez még mindig csak szórakoztatás, de mint nagypályás védőnek, elég furcsa volt látni azt a tökölést!
2. Egy futsal játékos lehet, hogy sok cselt tud, meg jól mozog, de dobj neki oda egy nagypályás labdát, méterekre fog elpattanni tőle...

Olaszok: EB-n képesek voltak 0-0-t játszani... Futsalban.... No comment

nasteey 2008.03.03. 20:24:00

halalosiram: a 2. pontodat nem igazán értem. Vagyis azt nem, hogy miért írod. Ennek senki nem állította az ellenkezőjét. Mellesleg Robinho, Ronaldinho, Diego, etc. elég jól megvan az 5-ös bogyóval is. :)

rexter 2008.03.03. 20:30:43

mennyi kötény :D állat. a foci lényege a kötény.

halareaal 2008.03.03. 20:38:41

Falcaonak kb 2 hetet kéne szoknia a nagyobb labdát (bár kötve hiszem h a nagypályás változatot ne ismerné), és ugyanúgy megalázná bármelyik nagypályás védőt. ilyen tehetségre születni kell, aki ilyeneket tud, annak akkora előnye van a védőjével szemben, ami csak a vakszerencsével hozható be. hiába Cannavaro v Nesta az ellenfél, szerelni nem lehet úgy, mint cselezni. Robinho beszólása nagyon jó, miszerint ha okos az ember, nem számít az erő, úgysem állítják meg a védők. persze nem mindig igaz, de pont ő rá az élő példa, hogy lehet így is. én csak annyit fűznék hozzá, hogy a videobókból nekem nem jön le, hogy Falcao annyival jobb lenne, mint a "nagypályákra menekült" sztárok. egyébként a brazilok szerint Ronaldonak van a legszélesebb csel-és technika repertoárja, még Dinhoénál is nagyobb. hát aki ezt meg tudja mondani...

papercut 2008.03.03. 21:01:57

Halareal: Falcao volt nagypályás játékos( a Sao Pauloban játszott), de rövid időn belül visszamenekült a kispályára, mert nem tudta megszokni, hogy amivel kispályán, 5 az 5 ellen behozhatalan előnyt szerez, az nagypályán 11 a 11 ellen nem pont úgy működik....Nem volt helye lőni, túl messze volt a kaputól, mindig jött valaki, aki kisegítse a védőt, így rövid idő után beláta, hogy ez nem neki való, és visszament a futsalpályára alázni.

halareaal 2008.03.03. 21:11:28

ettől még kicselezne bárkit. amúgymeg ha kedve lett volna, és túl tudott volna lépni a kezdeti nehézségeken, simán nagy játékos lenne belőle nagypályán is, ilyen tudással. mint a cikkben említettek, kb.

sAp 2008.03.03. 21:23:39

nagyon fasza a kis összeállítás,és jó ötlet,hogy ezzel is foglalkoztok egy pöttye.falcao a futsalban legalább akkora isten mint egy ronaldo rendes nagypályán,és azért az tényleg pofűtlan hogy ezeket válogatott meccseken csinálja:D
amúgy nem akarok kötözködni,de az k*rvaélet hogy nem brazil középiskolás bajnokság,mivel a reklámtáblák pölö mind holland vagy vmi hasonló nyelven íródtak.ettől még zsír videó,nekem a 2:51nél levő csel is leverte a biztosítékot...

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.03.03. 22:31:21

Persze, nem mind brazil középiskola, de a java onnan van.

A kis és nagypályát meg nem érdemes hasonlítgatni, egész más skillek kellenek hozzá. Ettől még mindkettő kurva nagy!!!

Az, hogy az R betűs különítmány Falcao elől menekült nyilván csak vicc, de futsalban tényleg őt tartják a legnagyobbnak.

nasteey 2008.03.04. 00:17:17

Azért-azért...

Robinho is elég skilles, a nagypályát sem itt (Európa) ismerte meg. De azért kellett neki vagy másfél év, mire a "nyeszlett biciklis hülyegyerekből" meghatározó játékos lett. Hiába technikás, simán elnyomták a védők. Most, hogy fizikailag sokat fejlődött, hozzászokott a stílushoz, mennyivel jobban játszik már.

ferenckovacs · www.ferenckovacs.com 2008.03.04. 07:07:49

"2. Egy futsal játékos lehet, hogy sok cselt tud, meg jól mozog, de dobj neki oda egy nagypályás labdát, méterekre fog elpattanni tőle...

Olaszok: EB-n képesek voltak 0-0-t játszani... Futsalban.... No comment"

Meg biztos volt már 4-7es meccsük is :) ilyen van, nagyon ritkán.
A második pontoddal abszolút nem értek egyet. Gondolom ezt a nezebb labdából következetet le, pedig szerintem pont fordítva működik. Annak ellenére, hogy a nehezebb labda miatt könyebb levenni, ha már egy fél méternél messzebb veszed le a labdát, vagy annyival távolabb kerül tőled kb mehetsz a levesbe és elveszik tőled, míg nagypályán belefér egy kicsit hosszabb labdakezelés is. Relatíve szerintem ezért a futsalhoz nagyobb labdakezelés kell (igaz nem számítva a hosszú ívelések levételét nagypályán)

Az hogy meg közelebbről kell kapura lőni, azzal sem értek egyet, csak arányaiban hasonlítsd össze mondjuk a kapu szélessége és a lövés távolságát: a tizi nagypályán két kapun belülről van, míg a futsalban kis kapu mellett is 10m-ről!! (nagyjából hasonló ziccer is)

the real 2008.03.04. 09:31:13

Én inkább európai csapatok meccseit láttam eddig, s nekem mindig úgy tűnt, hogy sokkal inkább taktikai jellegű a játék, mint örömfoci. Mondjuk az az alap, hogy ragadjon hozzád a labda, de onnantól inkább azon múlt,hogy milyen kombinációkat és hogyan tudtak alkalmazni. És eléggé pörgött, szóval olyan kevés volt, hogy áll valaki egy helyben és próbál valami fineszes cselt bedobni.
Persze attól még igen jó.

fatan 2008.03.04. 16:08:04

Üdv. mindenkinek!

Egy újfent remek cikk heinrich atyánk tollából. Igazából csak egy apró korrekció miatt bátorkodom hozzászólni. Ez pedig a brazil középiskolás futsalvideónak gondolt képanyag.

Ez biza se nem brazil, se nem futsal. Ezt a dolgot úgy hívják, hogy freestyle soccer (de sokan Panna Futbal vagy Urban Freestyler neveken ismerik). Ebben nem annyira a gól a lényeg, hanem a trükkök, cselek, látványos megmozdulások és leginkább a kötény, azaz a Panna. Különböző kombinációkat lehet bemutatni extra pontokért. (Ez az egyik oka, amiért hiányolhatjuk a videóból az olaszos védelmet). A futballnak ez az utcai változata leginkább Hollandiában terjedt el és az egyik legismertebb, leghíresebb és legtechnikásabb alakja Jermaine 'Vantje' Vanenburg. (De említhetném az angol Billy Wingroove-ot is, akinek labdazsonglőri képességeire már a sportszergyártó cégek is kezdenek felfigyelni, sőt önálló DVD-je is jelent már meg.)

Olyannyira felkapott lett ez játék, hogy az egyik legnagyobb sportszergyártó cég külön versenyt is szervezett 2006 év végén Amszterdamban, ahová Európa számos országából érkeztek a fiatal önjelölt Ronaldinho-k és Robinho-k. A sportág (főleg Nyugat-Európában történő) rohamos fejlődését jól mutatja, hogy a legnagyobb számítógépes sportjátékokat készítő cég már Freestyle ún. Street stílusú focijátékot is kiadott a klasszikus évente megjelenő játéka mellé.

Egyébként a youtube-on rengeteg érdekes videót és információt lehet összecsipegetni ha az ember beüti a két, fent említett úriember nevét. :)

Titi120 2008.03.04. 17:23:34

Csatlakozva az előttem szólóhoz, kb 1-1,5 éve az NS egyik számához lehetett kapni külön cd-t, amin urban freestyle volt.
Méghozzá az angol képviselői (Billy Wingroove, Joe Pavis, Paul Wood ...), valamint Abas Farid a UF verseny akkori győztese.
Szenzációs dolgokat csináltak.
Az összes szóbajöhető fizikai törvényszerűséget megcáfolták, tényleg érdemes volt kiadni rá + 500 ft-ot, volt ott minden, ami labdával művelhető.
Utólag tartok tőle nem nagyon lehet beszerezni már, de ha mégis, akkor érdemes utánanézni.

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.03.04. 22:00:06

Köszi a pontosítást, szerencsére ettől a tévedástől nincs kevesebb kötény a videókban :)

nadivereb 2008.03.05. 20:37:13

Azt azért tegyük hozzá az olaszok teljesítményéhez, hogy a még futsalban sem épp világverő ciprusi, andorrai és kazah válogatottakat sikerült felülmúlniuk nem túl gigászi csatákban... Amúgy Ukrajnát kaptuk a pótselejtezőkre, ami mázli, mert a második kalapból húztak minket, úgyhogy kaphattuk volna az olaszokat, a portugálokat vagy a spanyolokat is. Ukrajna tán a leggyengébb a csehek mellett, bár ők is nagyon jók. Mindegy, hajrá fiúk!!

halareaal 2008.03.06. 02:04:03

én nemtom mennyire jók az ukránok, és hozzájuk képest mi, de dereng vmi futsal-bl selejtező sahtyor donyeck-gödöllő 11-0.

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.03.06. 03:26:04

A szöv.kap azt mondja, hogy az Ukrán az egyik legjobb csapat, akit kaphattunk.

Nekem ez negyon sanszos, h kincstári duma, az oroszok is meg az ukránok is ott vannak nagyon, utóbbi két VB-n legjobb nyolcban voltak. Kinéz a csúfos gyufa bár legutóbb csak hármat kaptunk tőlük.
Igaz, a félpályán nem mentünk át egyszer sem...

Fel kell fújni at arcunkat, csakacsőrös!!!
süti beállítások módosítása