Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

São Paulo Globetrotters

2007.06.06. 18:32 Bede Márton

Minden tiszteletünk azoké az elszánt szerencsétleneké, akik pénteken az angol-brazilt, kedden pedig török-brazilt képesek voltak végignézni. Elsősorban azért, mert sajnos mi is. Ez a kétszer kilencven perc abban a pillanatban lett unalmas, amint elkezdődött a meccs a Wembleyben: a felvezetőben legalább lehetett nézni ezt a tényleg lenyűgöző stadiont, ha esetleg az FA-kupa döntője előtt nem sikerült betelni vele. Ami viszont utána következett, attól az ember előbb az élet értelmét kérdőjelezte meg, aztán pedig, ami még ennél súlyosabb egzisztenciális válságot jelez, a brazil nemzeti futballválogatottét is.


A két meccs közül messze az angolok elleni volt a jobb. Természetesen ez is rossz volt, csak legalább nem annyira reménytelenül, mint a törökök elleni produkció. Két nagyon rossz formában játszó, ám a meccs presztízsértékét legalább belátó csapat játszott egymás ellen. Mindkét fél komolyan vette a találkozót, és még ha a csúnya becsúszások hiányoztak is, ilyen lehetett volna a tavalyi vébén az elődöntő, ha ezek ketten megnyerik saját negyeddöntőiket. Egyik válogatott sem volt akkor a csúcson, azóta viszont csak még lejjebb csúsztak, a kapitánycsere kölcsönösen rontott a helyzeten, és a Németországban gyengélkedő sztárok sem lettek jobbak. Lampard válogatottbeli teljesítménye nulla, Owenből nagy focista már soha nem lesz, Ronaldinho pedig annak ellenére is minősíthetetlen hónapok óta, hogy speciel ezen a meccsen még a jobbak közé tartozott. Az 1-1 tökéletesen megérdemelt eredmény volt, így legalább nem nyert senki.


Amit viszont a törökök ellen mutattak be a brazilok, az egyenesen vérlázító volt. Pedig a két csapatnak van közös történelme, és az ilyesmi még az értelmetlen barátságos meccseket is fel tudja pörgetni. Volt ugye a 2002-es vébé elődöntője, korábban pedig a csoportmeccseken egy másik összecsapás, a Rivaldo pályafutásának mélypontját jelentő nevetséges fetrengéssel, amivel sikeresen kiállíttatta Hakan Ünsalt. De ez is csak ahhoz volt elég, hogy a törökök, akik legközelebb szeptember elején Máltán játszanak tétmeccset, a bajnokságuknak meg vége, elég passzívan uralják a meccset, és olyan nagyon egyszer sem veszélyeztessék a gyakorlatilag sétálgató brazilok kapuját.

Lehetne arról írni, hogy akkor mennyire rossz edző Dunga, és miért játszatja egészen furcsa pozíciókban a csapat sztárjait, de nem itt ez a lényeg. Hanem a brazil válogatott szerepe a globális futballhelyzetben. A brazilok, mint a foci braziljai. A hivatalos magyarázat szerint ők most azért játszották Európában ezt a két meccset, hogy készüljenek a heteken belül kezdődő Copa Americára. Na persze. Azzal a Kakával és Ronaldinhóval a kulcspozíciókon, akik el sem mennek Venezuelába? A brazil szövetség alapvetően pénzt szeretne keresni az ilyen meccsekkel, ami eleve elcseszett gondolat: ezek a bevételek a töredékeit sem érik el annak, amit ügyes reklámszerződésekkel be lehet szedni.

A meghívó nemzetek meg vagy simán csak valamit meg akarnak ünnepelni (az angolok a Wembley nemzetközi premierjét, ugye), vagy egyserűen csak szeretnének egy látványos meccsel kedveskedni a drága drukkereiknek. És azt gondolják, hogy ehhez nincs jobb partner a braziloknál, Leonidas-Garrincha-Didi-Vava-Pele-Zagalo-Rivelino-Tostao-Zico-Romario-Ronaldo és persze a mostaniak, dekázás a homokban, szambafoci, satöbbi, satöbbi. A brazil válogatott viszont egész egyszerűen már nem hajlandó eljátszani a cirkuszi bohóc szerepét, és azok az európai csapatok, amelyek abban reménykednek, hogy az 1970-es csapattal játszhatnak majd, rendre nagyot koppannak. A brazilok utoljára látványos focit a 2005-ös németországi konföderációs kupán játszottak, amikor a mostani generáció sztárjai éppen pont egyszerre voltak a csúcson.

Amire a világ focijának szüksége van, az a Harlem Globetrotters fűre alkalmazva. Ott aztán lenne dekázás az ellenfél ötösén, harminc felesleges csel egymás után (Denilsont és Jay-Jay Okochát mindenképp vegyék be!), ollózás kapura a kezdőkörből, minden. És ezért is lehetne ám sok pénzt beszedni, és tuti tele lennének a stadionok. A brazilok meg játsszanak  csak tétmeccseket, azon lehet örülni, ha nyernek, vagy ízlés szerint, ha kikapnak. De ne rabolják az ember idejét ilyen felesleges produkciókkal, mint ez a mostani kettő, mert ez nagyon rossz reklám a focinak.

6 komment

Címkék: brazil török angol szakértelem több mint foci válogatott rivaldo

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr3793945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azazello007 2007.06.06. 23:31:57

Az első bejegyzést a blogon, aminek minden egyes szavával 100%-ig egyetértek. :-)


 2007.06.07. 01:52:47

Szerintem az angol meccsen voltak ertekelheto reszek, peldaul az angol gol zsenialis volt. A brazilban benne volt viszont az angol vedelem csunyan, de az is jol nez ki. Mondjuk a meccs alatt egesz sokat beszelgettem, lehet azert nem unatkoztam elege, hogy nagyon rossz emlekeim legyenek.

mickeyknox 2007.06.07. 08:18:38

hát, lehet hogy igaz. bár szerintem a brazilok egyszerűen nem akartak játszani, legalábbis kaká meg dinnyó biztos nem. azért sem mennek a copára, ami szerintem felháborító, ha brazil szurkoló lennék, dinnyó meg kaka zászlók égnének a riói utcákon

dondani 2007.06.07. 09:16:07

mickeyknox! miután dinnyó 2006ban végigmenetelte a bl-t és a bajnokságot, lenyomott egy vb-t, és ezt követően mehetett bemutató meccseket játszani augusztusban amerikába. majd máris kezdődött az újabb bl és bajnoki szezon. és most halál kimerülve jöhetne a copa, hogy mire véget érjen kezdődhessen ismét a felkészülés a következő idényre. Ezt így nem lehet bírni ez meg is látszik a teljesítményén is. Vmit ki kell hagyni és ugye a vb-t, a bajnokságot meg a bl-t még sem lehet így marad a copa.

dr. Wilbur Swain 2007.06.07. 10:42:25

egy-két török srác nem nyomta rosszul

d3vnull 2007.06.07. 13:56:59

Jé, tényleg. Fikáz az nst, én meg egyetértek. Pezsgő. Mostanság a barátságos meccsekre már nem is veszek sört a tökmag mellé.
süti beállítások módosítása