Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Jobb Labdarúgásért Alapítvány – 1. Elég a fetrengésből!

2007.03.23. 15:00 miatov

Mi itt az NST-nél nem csak bemagoljuk a futball múltját és követjük árgus szemmel a jelenét, hanem világos elképzeléseink vannak a jövőjére nézve is. Hiába ez a legjobb játék a világon, azt még Joao Havelange és Sepp Blatter szerelemgyermeke is elismerné, hogy van mit rajta javítani. Sorozatunkban ezentúl jobbnál-jobb, a pofonegyszerűtől a forradalmiig terjedő javaslatokat kiáltunk bele a vakvilágba, hátha a sok falra hányt borsó feltűnik valakinek a FIFA-nál. Nem mindegyik saját kútfőből származik majd, de hát Helenio Herrera sem feltalálta a cattenacciót, hanem csak népszerűvé tette.

Első javaslatunk pofonegyszerű: ne jöhessen 5 (vagy inkább 10) percig vissza a pályára az a játékos, akihez orvost-gyúrót-mentőt kell behívni a pályára. Minden sérült vagy csak szimplán fetrengő játékos el tudja dönteni, hogy a földön marad-e, és ezzel elfogadja, hogy letámogatása után egy ideig nem játszhat, vagy összeszedi minden erejét, és ha kell, fél lábon leugrál az oldalvonalig.

Ezzel egy csapásra megszűnhetne a jelenlegi foci egyik legidegesítőbb járuléka, a fetrengés. Valamint az azt követő még feleslegesebb eseménysor: a csapattárs a labdát kirúgja, gyúró be, fagyasztás, sérült szenvedő arccal feltápászkodik, pár lépést sántikál, majd tökéletesen meggyógyul; ellenfél a labdát visszaadja, de még véletlenül sem tényleg vissza ellenfeléhez, hanem először bedobja saját játékosnak, az pedig megpróbálja kibikázni valahogy az ellenfél szögletzászlója közeli bedobásra. Ezt sportszerűségnek gondolja, gyér taps a jutalma. Frissen gyógyult páros lábbal beleszáll az első arra járóba, lehetőleg a kispadok előtt, nem vagyok én jaffa, öcsibogyó. Tegye fel a kezét, akit nem irritál ez az egész.

E szabály bevezetésével ráadásul talán a focistákat (némi joggal) balerináknak tartó rögbisek és kézilabdázók is visszavennének egy kicsit. A változtatás hivatalosan is könnyen indokolható: a játékosok testi épségének megóvása a bírón is múlik, egy felelősen gondolkodó játékvezető nem vállalhatja annak veszélyét, hogy egy frissen visszaragasztott láb a túl korai újraterheléstől az első beadásnál leessen. Vannak olyan újítási javaslatok, amelyeknek vannak lehetséges negatív következményei, de hogy ennek egy szál sem, arról meg vagyunk győződve. Legfeljebb kicsit átalakul végre a latin futball.

6 komment

Címkék: szakértelem jobb labdarúgásért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr7650066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adler 2007.03.23. 22:42:08

Kedves javaslattevő, ez mind szép és jó, de valószinűleg csak elméleti sikon működik, ha rugtál már labdába komolyabban, akkor tudod, hogy miért.

güell (törölt) 2007.03.24. 01:53:46

az angol foci azota szar, amiota az ilyen drogba es c.ronaldo-fele jatekosok betettek a szigetre a labukat, es minden erintesnel eldolnek. aztan mikozben hal meg a foldon, integet, hogy sarga lap. es a kurva ezdo sem kuldi el a picsaba oket, csak a tobbiekre szolnak be (pl az alex nevu nimand didier-re), mert egy-ket extra szabadrugas nem arthat nekunk soha ugyebar.
a rogbisek, azok bezzeg faszagyerekek. ott mondjuk van a blood bin is ugye, a fociban meg ha levisznek, akkor addig is csak 10 jatekos van a 11 helyett.

critic 2007.03.24. 08:17:00

Tisztelt güell!

1.:céronáldó:egyetértek,minden portugál kurva ^^
2.:Drogba: baromságokat beszélsz,nézz mondjuk Cselzí meccseket,van olyan,hogy akkorát kap,azt se tudja hol van,de megindul a pályára visszafelé...azok viccesen néznek ki. Amúgy,ha egy bajnokság legjobb csatára vagy,hidd el,kapsz ey-két olyat,amitől lemész..ha meg nem mész le,az lesz a sorsod mint Ronaldónak vagy Del Pieronak...
3.: a rögbi szar sport,azzal ne példálózz. Unalmas,tele megszakításokkal.
jah,hogy keménység. "bezzeg a full contactosok,na ha azok lemennek,az nem színlelés". én nyertem. ^^
btw, a technikás foci háttérbe szorulása miatt van ez az elesek-dolog. ha erőfoci megy,a játékosok sérülékenyebbek.ha sérülékenyebbek,fosnak,és feldobják magukat. csak az nem tetszik,h megjátsszák magukat.csinálhatnák puncisabban,ha már puncik,lásd Totti és az ausztrálok a vb-n: inkább átgördült felugorva az auszi hátán,ahelyett h ütközött volna vele
meghát pontrúgásból könnyebb,ha nem tudsz passzolni vagy labdát vezetni ^^

tb 2007.03.24. 12:16:03

miért lenne szar az angol foci?
és ha mégis az, miért pont cristiano ronaldo miatt? abban egyetértek, hogy egy féreg, de ettől még ha tetszik ha nem, nagyon jó játékos
drogba meg nem is értem hogy keveredhetett ide

güell (törölt) 2007.03.24. 14:35:44

drogba ugy kerul ide, hogy jo focista es megis szineszkedik. lehet youtubeon rakeresni, hogy drogba dive, aztan jonnek a videok. ott volt pl az a lehmannos eset, hat aszittem beverem a tevet, szanalmas.
de egye fene, egyezzunk ki robbenben inkabb.

a rogbi meg telleg szarabb sport, ezt nem vitatom, de a jatekosok hozzaallasarol peldat lehetne venni.

Deansdale 2007.03.27. 23:47:27

A javaslattal teljesen egyetértek. A negyedik játékvezető vagy egy külön segéd nyugodtan mérhetné az 5 percet. Egyébként ha bíró lennék, én már ma is szivatnám a balerinákat ilyesmivel, "véletlenül" nem néznék arra pár percig. Aztán ha engedély nélkül jön vissza, sárga lap. (Volt is egy ilyen nemrég, ha jól emlékszem.)
süti beállítások módosítása