Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - Megint ezek a francos franciák I.

2010.08.03. 09:00 OJ

Egy váratlanul változatos, élmény- és kommentgazdag bajnokság minden rutinjával ugorhatok újra neki, hogy némi látókör-bővítésre bírjam a Fabregastól Messiig terjedő univerzum belterjességébe belesápadó NST-tábor arra érdemes hajlandó tagjait.  Magamnak is sikerült meglepetést okozni azzal a felismeréssel, hogy mennyire is szeretem azt, aminek hetente két posztot áldozok, ergo a francia bajnokság továbbra is itt lesz. Mindenki kapott egy évet, hogy felzárkózzon, mostantól nagyságrendekkel több aktivitást várunk. A legkorábban rajtoló topliga mindig is ugródeszkaként funkcionált, így kétrészes beharangunk első felét az átigazolásoknak szenteljük, a másodikban a leglényegesebb néznivalókat vesszük át, mielőtt szombaton elrajtol a mezőny.

A liga távozói

Bár egy hónapig még simán le lehet rabolni a ligát, a legtöbb csapatnál már körvonalazódik a keret, miközben a klubvezetők azon izzadnak, hogy távoltartsák értékeiktől az érdeklődőket. Annyira azonban nem fut a szekér, hogy el lehessen hajtani egy-egy válságkezelőnek tűnő ajánlatot, hétszámjegyű érdeklődésnél persze, hogy könnyebb szívvel nyitják a széfet a górék. A poszt élesítésének pillanatáig a Lorient üthette nyélbe a legfinomabb üzletet: az első élvonalbeli évét teljesítő Laurent Koscielnyt Wenger 12,5 milliója tette fel a térképre, ami - egy relatíve ismeretlen, rutintalan játékosról lévén szó - komoly bizalmat feltételez, pláne, hogy többhetes egyeztetés előzte meg a kézfogást. Kicsit Sagna szerződtetésének körülményeire emlékeztetnek a történtek, ő sem volt sokkal ismertebb név, mégse faragott be vele a főnök. Gourcuff ennek a duplájáért kelhetne el, de Londonban és Lyonban senkinél nem lapul ennyi költőpénz, az emberevő City próbálkozhat még, aminél prosztóbb eshetőséget momentán nem látok. Az Arsenal szempontjából Chamakh lehet az igazi nyereség, különösen úgy, hogy egy huncut centbe se fájt - egy jól működő csapattal a háta mögött simán meglőhet úgy tizenötöt-húszat.

Ha a bájgúnár marad is, a bajnokság másik, klasszikus irányítót játszó spílere, Tino Costa váltott és García posztjaiban folytatja, ahogy a Grenoble fiatalja, Feghouli és a St-Étienne bekkje, Dabo is - az első kettőt a Valencia, utóbbit a Sevilla vitte el. Étienne Capoué, a Toulouse sárgagyáros szűrője kapcsán barcelonai érdeklődésről lehetett olvasni, a válogatott jobbhátvéd Fanni sorsa ennél jóval konkrétabb,csak egy emberes kézfogás választja el az Atléticótól. Taiwót is várja a La Liga, de ha _benitónak értékelhető kapcsolatai vannak a Juventus vezérkara felé, megforszírozhatja egy kicsit az ötletet, hogy lepattintsák a srácot a madridiak kezéről. Ha nem is Torinóba, de a Serie A felé terelgetik a lyoni Edersont - a Milan és a Lazio érdeklődése körvonalazódott a sajtóban az utóbbi hetekben a Menezes első keretébe meghívott fickóval kapcsolatban. Csapattársa, Makoun ügyében a Spurs kapta össze magát - helyére már a ghánai Annant nézegetik - , Mavubát a Milannal hozták összefüggésbe. Ben Arfa érkezésének hírét pedig Milánó mellett Newcastle környékén is intenzíven rebesgetik - bár a Valencia ellen győztes gólt szerzett, a távozásával kapcsolatban hitetlenkedők figyelmébe ajánlom a gólörömöt.

Ritkán szoktak a bundesliga pletykagyárosai franciákra vetődni, de most ez is megtörtént. Főként PSG-sek nevét dobták be a kalapba, egy Sessegnon-Schalke tranzakciónak még lenne is valóságalapja, de Hoarau nevének feltűnése egy ilyen hírben körülbelül a "Magath erőnléti edzőnek hívja Dombi Tibit" szinten cirkál. Mamadou Sakho húszévesen olyan renoméval rendelkezik, amilyet kortársai hazudni szeretnének: számtalan meccs, csapatkapitányság, válogatott keret. Münchenbe szerződésének érdekes módon nem a zseton, inkább a párizsiak jubileumi terve lehet a gátja, a klub fennállásának 40. évfordulójára tervezett szép szereplés hajnalán nem lehetnek akkora barmok, hogy túladjanak a csapat legnagyobb tehetségén. (Ettől függetlenül él a spekuláció, hogy Gallas kaphatja kézbe a párizsi védősort, ha viszont a tábor sírógörcsbe sodrása a cél, akkor Zebina hazatérése is indokolt lehet.) A Bayern további "érdeklődéseit" - a Sakhóval egyidős jobbhátvéd Corchia, a Bordeaux-balbekk Trémoulinas, valamint André Ayew - illetően nincs konkrétum. Tartom, amit egy hónapja mondtam egy kommentben: Deschamps legnagyobb erősítése az lenne, ha a ghánai srácot fogná és beragasztaná a kezdőcsapatba.

A nyár átigazolási rétestésztáját a nizzai Loic Rémy menedzserei nyújtogatják: miután nem sikerült elpasszolni az Arsenalhoz a télen, bevették a partiba a Liverpoolt, az időközben Piquionne-t megcsípő West Hamet és a Bordeaux-t is, miközben még Lyonba is visszakerülhet, ha Gomist elengedik a helyéről. Hajtják az árát rendesen, a nyár legdrágább francia játékosa lehet - valamiért mégis bukást jeleznek az érzékelőink. Rémyt nem hiányolnám a csihipuhiból, van azonban egy figura, akinek a távozását felettébb fájlalom: Bakari Koné - hatalmas komájával, Aruna Dindane-nal együtt - látszólag beleunt a kihívásokba és 29 évesen elment levezetni Katarba. Aprópénzt (hatmillió) fizetett értük a Lakhwiya, miközben a kis túlzással egész karrierjét Franciaországban töltő marokkói bekket, Ouaddout ingyen csípte meg. Szintén Katarban folytatja az algériai válogatott csúnyán mellőzött csapatkapitánya, Mansouri, aki az elmúlt négy évét a Lorient fedezetsorában töltötte.

Eddig is szerepeltek francai és egykori Ligue-játékosok a görög és török bajnokságban, de idén minden eddiginél erősebben jelentkezik ez a két ország a franciák felvevőpiacaként. Cissének például annyira bejött a metaxa, hogy Athénba csalta Govout és a Hamburggal is szóba hozott Boumsongot. Mirallas (St-Étienne) az Olympiakoszhoz szerződött, a monacói Modesto pedig a bajnok OM-mel szemben (!) választotta őket. Modesto tavalyi csapattársa, a kolumbiai Pino a nemrég még marseille-i Canához hasonlóan a Galatánál folytatja - ahogy állítólag Clément és Kallström* is -, a Lille-ből kölcsönvett Vittek pedig kivásároltatta magát az Ankaragücüvel.

A Fener megcsípte a villámléptű nancy-i izomgolyó, Issiar Diát, de még lapul a brifkóban egy komolyabb durranás. Az OM csapatkapitányát, Niangot kergetni komolytalanság, Brandao, Gomis vagy Asamoah Gyan sokkal reálisabb elképzelés, de súlyos - a ghánai esetében alapból nyolc számjegyű - összeget kell felvillantani a megszerzésükért. Gyannál drágábban csak Gervinho mehetne el, ha a Szpartak Moszkva húszmilliós WTF!-ajánlata utat talál a Lille bankszámlájához. Mivel a Lille-nél minden átigazolási időszak sikeresnek számít, amikor nem adják el Hazard-t, még rá is bólinthatnak a boltra.

*A svéd pár hete még a wikioldalukon is biztos érkezőként szerepelt, hát ennyit a vélt/valós hitelességről.

Maazounak (Monaco), Kazimnak (Toulouse), Digard-nak (Nizza), Ricardo Costának (Lille), Augusto Fernándeznek és Diakhaténak (St-Étienne) lejárt a kölcsöne, őket szintén a távozók közé vesszük, akárcsak a visszavonulás előtt még Gelsenkirchenbe valószínűleg Mexikóba sodródó Morientest vagy a hazatérő Placentét. Az újonc Arles csatárát, Maurice Dalét se láthatjuk, mert lecsapott rá a BL-főtáblára hajtó Unirea.

Érkezési oldal

Franciaországban talán két-három klub van jelenleg, amelyik viszonylag komolyabb, néhány milliós átigazolásokat megengedhetne magának, alapvetően mégis a szűkösség jellemzi a piacot, a külföldön kipécézett játékosok megvételét illetően mindenképp. A legdrágább importot - 7 millió euro - az OM jegyzi Azpilicueta megszerzésével, ezzel egyrészt hosszú évekre stabil a védelem jobbszárnya (kiszorítva Bonnart-t), másrészt Morientes távozásával sem marad vengázás nélkül az öltöző, harmadrészt folytatódnak a spanyol tradíciók Rivera, Alfonso, Koke és de la Pena után, igaz, maradandót egyikük sem alkotott. További eladások esetén csatárvásárlás lesz esedékes a bajnoknál, a legfrissebb "hús" Santa Cruz, de Gilardino, Suazo és Klose átigazolásáról is esett már szó, változó valóságalappal persze.

Külföldről érkezett a ligába egy ifjú szerb védő, Vujadin Szavics (góllal debütált, egymilliót adott érte a Bordeaux), a török Kabze és a vébéről ismerős chilei Estrada (Montpellier), a kameruni vébécsapat legfiatalabbja, Aboubakar (Valenciennes), a volt stuttgarti Mandjeck (Rennes), egy görög bekk, Darlasz, két cseh, Licka és Micola (Brest) és a Koscielny-ügylet részeként átmenetileg hazatérő, friss U19-es Európa-bajnok Coquelin (Lorient). Hozzájuk képest ismertebb fogások akadtak az Arles horgára: Ghilas és Bouazza a PL-ből, a Real Madridból kiszorított és elfelejtett Mejía pedig Murciából csatlakozott az újonchoz.

 

Házon belül

A vébétől elnyomott hetekben néhány számottevő klubváltásról cikkeztek a francia sajtótermékek, kiemelt téma volt például Adil Rami és Moussa Sissoko Lyonba szerződése, Yohan Cabaye váltakozó Bordeaux-Marseille-vonala, valamint Alou Diarra és az OM összegabalyodása. Gameiro és Gignac se döntött még az új projekt mellett. A már véglegesített ügyek közül kiemelkedik a monacói majdnemgólkirály Nené és a sokáig sérüléssel bajlódó Bodmer Párizsba költözése, kettejükért kilencmilliót szurkolt le a PSG. A brazil már átesett az első gólján is, látszólag illik a koncepcióba, mondjuk ez nem meglepő, ha tudjuk azt, hogy Kombouaré legutóbb a feleségét ostromolhatta ennyire kitartóan.

Hatmilliót ért a Lyonnak Jimmy Briand, ami igencsak jót tett a támadósor sokoldalúságának, a további igazolások viszont egyre kevésbé lesznek indokoltak, hiszen a tavaly még többnyire ismeretlen fiatalok ijesztő tempóban közelítenek a nagycsapathoz (erről bővebben a következő posztban, Briand legutóbbi gólja a videón).

Briand elengedése csak egy kis tétele volt annak a méretes vérfrissítésnek, amit a Rennes-nél irányoztak elő - és ami mögött minimum a kupaindulás óhaját sejtjük. Antonetti kezdésnek lecserélte szinte a komplett védelmet - a köcsögválogatott-esélyes Apam és az utánpótlás-válogatott Kana-Biyik érkezett, a tavalyi kezdőnégyesből csak egy maradt a klubnál -, szerződtette a veteránnak számító Dalmat-t, a támadósort pedig erősről bivalyerősre állította azzal, hogy Bangoura és Gyan mellé Montanót is elhozta a Montpelliertől. A korzikai csődörnek ez mind kevés volt, a tavalyi szuperújonc cserekapusára, Carrassóra is lecsapott - holott Douchez mögött olyan tartaléka van, mint az U19-es EB-győztes válogatott Diallo.

A Rennes-ből kipaterolt Moussa Sow a Lille egyetlen új igazolása, míg Hansson a Monaco, Bocanegra pedig a St-Étienne védelmét fogja erősíteni az évad során. A hercegségbeliekhez csatlakozott a BL-selejtező lehetőségét feladó Niculae és a tavaly Lille-ben nyargalászó Aubameyang - az előkészületi meccseken mindketten jó formát mutattak. A vekengő zöldek szakvezetése Bocanegra mellett Ebondóval (Toulouse), Marchallal (Lorient) és Batlles-szel (Grenoble) tuningolta a kiábrándító szezonokat produkáló csapatot, továbbá tárgyalgat(ott) Ljubojával is.

A még mindig gyerekforma Vahirua Nantes-ban Nancyban folytatja a látványkenuzást. Klubot váltott a Boulogne fiatal csapatkapitánya, Damien Marcq is, 3 millió euróért szerződtette a Caen, a monacói Mollo pedig kölcsönben folytatja a visszajutó északiaknál. Az Arsenaltól kapott pénz tudatában kicsit bátrabban igazolt a Lorient: két védő, a gaboni Ecuélé Manga és az U-válogatott Lamine Koné egyaránt a másodosztályból érkezett, Alaixys Romao pedig a kiesett Grenoble-t hagyta ott. Az alpesieknél csak egy lehelettel jobb Le Mans értékei szintén az élvonalban maradhattak, mivel Maigát a Sochaux mentette meg, Le Tallecre pedig az Auxerre számít, akárcsak két korábban kölcsönadott fiatalra, a Caen színeiben feljutó Langilra és a Dijonban villogó korosztályos válogatott Kitambalára, aki ilyeneket tud.

A másodosztály legjobb góllövői mind az élvonalban folytatják: a Győrben kupameccsen sajnálatosan nagy gólt akasztó Giroud (21 gól, Tours > Montpellier) mellett Modeste (20 gól, Angers > Nizza) is visszatért anyaklubjához, Nolan Roux pedig feljutó csapat tagjaként lőtt 15 gólt a Brestben.

29 komment

Címkék: francia videó bordeaux lyon marseille ligue 1 beharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr522193592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadkutya 2010.08.03. 09:15:32

Remek poszt, thx OJ.
Mellesleg mi mással kezdődhetne egy francia poszt, mint a "vénasszonnyal". :)

Azért szépen lerabolták a francia klubokat, nem tudom meddig bírják még utánpótlással...

Mad1987 2010.08.03. 10:55:32

Ha az u19-es eb-t nézzük akkor van még a zsebben tehetség dögivel, kiapadhatatlannak látszik.

Az OM tuti, hogy nagyot húzott a Azpilicueta-val, nagyon ügyes jobbszélső, az átigazolási szezon elején még nagyon reménykedtem benne, hogy Alves mögé backup jobbszélső védőnek leigazoljuk.

bmiky31 2010.08.03. 11:02:11

Maurice Dale egyelőre keményen padozik Urziceni-be, a méltán világhírű Onofras-Bilasco csatárpáros mögött :D Az eredmény: az első két bajnoki fordulóban és a Zenit ellen is 0-0...

Mr.AT 2010.08.03. 12:47:23

Na, ilyen egy összeszedett, információgazdag poszt. Komolyan, full respect. Mit nem adnék, ha egyszer az életben látnék vmi ilyesmit az nso-n, mondjuk.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2010.08.03. 14:17:59

Jó poszt, kicsit el van hanyagolva a francia bajnokság a Top4 árnyékában, pedig szerintem is egy izgalmas liga. Alléz ASSE!

Annyi kiegészítés, hogy a L'Equipe tele van a Hoarau-Schalke ügylettel, tehát annak elég komoly háttere volt, nem kitaláció, Magath elsőszámú jelöltje volt a faltörő kos szerepre. Csak a PSG nem engedte el 10-ért sem, noha állítólag pénzgondjaik vannak.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.03. 15:08:30

@Rekordvizemeister:
Az elképzelés maga a riasztó.
Képzeld el, milyen lehet Ferenczi Pista és Victor Agali szerelemgyereke - na Hoarau olyan.

vsztk9111 2010.08.03. 15:23:35

Nah idén is benézek majd jó párszor, rajtam ne múljon!

szeme közé, laposan! 2010.08.03. 15:30:02

@vadkutya: Afrika elég nagy, szóval sokáig kitartanak még...

horas 2010.08.03. 15:34:42

Eszméletlenül felékészült vagy,tisztelet,így egyszerre még talán egy kicsit sok is volt.
Mikor kezdődik amúgy a bajnokság?
Lucho-ról mit tudsz képbe jött az Inter?
Amúgy Brandao-t nem is mertem fel rövid hajjal de ugyanaz az ecet mint volt,az ő helyére sürgősen kellene valaki szerintem az OM-nek.
Ben Arfa nálam nagy tehetség,örülnék,ha valami nagy csapat elvinné,bár lehet,hogy még nem áll készen erre,te hogy látod?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.03. 15:52:49

@horas:
Az első bekezdés végén ott van, hogy szombaton indulunk. Luchonál szóba se került az eligazolás, Ben Arfa pedig szerintem egy-két héten belül távozik, flegmának és jókedvűnek már sokszor láttam, de ennyire savanyú ábrázattal tán még sose játszott, amióta az OM-nél van.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2010.08.03. 16:10:26

@OJ: Áh, így értetted, ok, a leírás is stimmel, bár én nem ismerem Hoaraut, csak a Wolfsburg elleni meccsen láttam, de akkor nem követtem külön őt.

Viszont testfelépítéséhez képest technikásnak és jól lövőnek tartják. Bevallom, nekem másfél Ligue 1 szezon után kicsit sok a 10 millió érte.

Ben Arfát már összehozták a fél Bundesligával, meg a Milannal is.

horas 2010.08.03. 17:25:08

@OJ: ÉS melyik lesz inkább Milan vagy a Newcastle?

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2010.08.03. 17:39:14

OJ! Emir Spahicról mit tudsz mondani? Elképzelhető, hogy ő lesz Wenger másik CB igazolása, úgyhogy jó lenne róla hallani valamit (lehetőleg jót) olyantól, aki már látta őt.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.03. 18:11:28

@horas: Megtippelni se tudom, de inkább a Milanra tennék.
@peter135: Kemény figura (hát bosnyák, érted, milyen legyen?), ebből kifolyólag sok lapot kap, de jól tudja irányítani a védelmet. Határozott, összeszedett védő, az egyik legjobb a bajnokságban, inkább a bundásban tudnám elképzelni egyébként.

Iustizmord 2010.08.03. 23:40:37

anyira tömény a poszt hogy etilakohollal kell felönteni, de látszik hogy nem ötletszerű.

mindég sajnáltam hogy OJ one-of-a-kind, és senki nem érti a cikkeit mert senki nem nézi a bajnokságot max az összefoglalókat.

nem baj OJ, keep on , neked is a tarsolyban a marsallbot :o))))

gyore 2010.08.03. 23:43:44

@vadkutya:
Amíg a világ világ (Wenger az Arsenalnál marad), addig félévente az egész francia
bajnokság potenciális Arsenal ifivé változik. Nem tudom mi kellene hozzá, hogy ez megváltozzon, de legalább egy világháború. :D
Chamakh remek fogás.

Sakho, Corchia Bayern transzferben van némi ráció, de leghamarabb télen, vagy akkor sem, vagy egyáltalán nem.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.04. 00:05:34

@Iustizmord:
Már többször is elmondtam, hogy sokkal többen nézik, mint ahányan be merik vallani. :)
Egyébként simán meg lehetne fogni több nézőt itthon, csak ahhoz kicsit több kéne, minthogy kéthavonta leadjanak egy bajnokit csúsztatva. A posztokat illetően lesz némi változás.

oldelvis 2010.08.04. 09:10:29

@OJ: "A posztokat illetően lesz némi változás."
mégpedig?

sundin 2010.08.04. 16:25:38

"Ha a bájgúnár marad is, a bajnokság másik, klasszikus irányítót játszó spílere, Tino Costa váltott és García posztjaiban folytatja, ahogy a Grenoble fiatalja, Feghouli és a St-Étienne bekkje, Dabo is - az első kettőt a Valencia, utóbbit a Sevilla vitte el."

Róluk mit lehet tudni? Autentikus forrásból szeretek tájékozódni.
Konkrétan: Tino Costa el tud e irányítani egy Valenciát? Dabo végre pótolni tudja e a Dani Alves által hagyott nagy űrt? Feghouli tényleg ennyire tehetséges?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.04. 16:40:25

@sundin: Costának ez elég nagy ugrás, ebben az új Valenciában komoly teher majd egy olyan játékosra, aki karrierje zömét alsóbb osztályú francia csapatoknál töltötte. Feghoulit komoly tehetségnek tartják, de nem sokszor láttam, tavaly alig játszott, sokat volt sérült - pedig abból a hitvány Grenoble-ből két jó csellel is ki lehetett tűnni. Dabo nem tűnik hülye igazolásnak, de Alvest nem tudja pótolni, a benyomásaim szerint jóval visszafogottabb.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.05. 11:34:31

Most hirdetett keretet Blanc:
Le groupe des Bleus

GARDIENS : Ruffier (Monaco), Douchez (Rennes).

DÉFENSEURS : Fanni (Rennes), Rami (Lille), Mexès (AS Rome), Sakho (PSG), Trémoulinas (Bordeaux), Cissokho (Lyon), Debuchy (Lille).

MILIEUX : L. Diarra (Real Madrid), Sissoko (Toulouse), Mvila (Rennes), Nasri (Arsenal), Cabaye (Lille), N'Zogbia (Wigan), Matuidi (Saint-Etienne).

ATTAQUANTS : Ben Arfa (Marseille), Benzema (Real Madrid), Rémy (Nice), Briand (Lyon), Ménez (AS Rome), Hoarau (PSG).

popp · http://koncertblog.com/ 2010.08.05. 17:40:15

@OJ: Nocsak, két romanista - több, mint az olaszoknál. A vébé kerettagok büntiben vannak?

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.05. 18:08:31

Gratula a poszthoz OJ, már dörzsölöm a kezem a következő idényre!

Bátorkodom promózni, Blanc keretéről és sajttájáról írtam egy laza összefoglalót, Allez la France blogon olvasható.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.05. 18:26:48

@Integető hajbókoló lufiember:
Olvastam, ezekre gondoltam én is, a beharang második részében kitérek majd a válogatottra.

Asidotus 2010.08.05. 23:53:36

@OJ: bammeg, ez így is erős...
sőt, alig marad el a vébén látott, elméletileg első számú kerettől.

vadkutya 2010.08.05. 23:59:54

@OJ: A londoniak szépen ki lettek szórva...
süti beállítások módosítása